- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #32997 üzenetére
/etc/apt/sources.list
Emelt jogokkal kell szerkesztened azt a fájlt. Ha már úgy is abban a fájlban vagy, akkor ezt is add hozzá:
deb http://mozilla.debian.net/ wheezy-backports iceweasel-release
Ez a Mozzila Debiános repója [link], innen megkapod a böngésző friss verzióját. Őt így tudod telepíteni (egy apt-get update után):
apt-get install -t wheezy-backports iceweasel, ami előtt még érdemes letölteni a hozzá tartozó gpg kulcsot, majd pedig telepíteni dpkg-val:
wget http://mozilla.debian.net/pkg-mozilla-archive-keyring_1.1_all.deb
sudo dpkg -i pkg-mozilla-archive-keyring_1.1_all.debAmúgy nem vagyok már képben, milyen proci és milyen vga van a gépben?
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #32996 üzenetére
Köszi, nézni néztem, de angolul van és ez gond... Ezt a sources.list -t hol találom?
Iceweasel 8 ablakkal, Lxterminál, Leafpad nyitva és így a CPU 45-70% között ingázik, de felmegy többre is, Ha youtube megy akkor 100% -os a CPU terhelés, ez van, majd lefuttatok egy proci tesztet valamikor.
A kék a CPU -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #32995 üzenetére
Nem kerestél rá a Debian backportsra? [link]
Ezt a sort kell hozzáadnod a sources.list fájlhoz:
deb http://http.debian.net/debian wheezy-backports main
Majd futtatni egy apt-get update -et, végül így tudsz onnan feltenni csomagot:
apt-get -t wheezy-backports install "package"
Nyilván idézőjelek nélkül. Itt egy lista, hogy mit tartalmaz: [link]
Ezt a proci pörgetés dolgot amúgy még mindig nem értem. P3-as gépen is futtattam Debiant meg régebbi Ubuntut is, egyik sem pörgette a procit. Talán azt tudom elképzelni, hogy a VGA kezelése nem 100-as, és valamit a 2D rajzolásból is a proci csinál. Vagy nem tudom.
-
teleahocipöm
senior tag
Lehet, hogy szívni fogok, de adtam még egy esélyt a Debian-nak, felraktam az asztali gépre. A RAM használat 89MB-ról indult, de a CPU használat, hát azzal nem lehet mit csinálni, nem találni olyan disztrót, ami ne pörgetné, talán a Puppyk valamelyike kíméletesebb lenne, sajna ennyit bír a gép.
Rakom fel az alkalmazásokat, most SMTube a következő, ha jól emlékszem valami "backports" tároló kellene, ezt hol találom, vagy mit pötyögjek a terminálba?
Most tünt fel, hogy nincs a frissítés menü pont!
-
spammer
veterán
válasz
mefistofeles #32993 üzenetére
Ha esetleg érdekel linuxos tutorial videó, akkor ajánlom ezt a sorozatot:
Jay LaCroix / TutorialsItt lapozz lejjebb és kezdheted ezzel, ha esetleg még nem vagy tisztában az alapokkal:
"Linux Commands for Beginners: 00 - Introduction" (jelenleg a 44. videó a listában). Csak figyelj a címekben a számozásra, mert a youtube listában előfordulhat, hogy nem teljesen sorrendben van. Ha az alapok mennek és érdekel a bash (shell script), akkor érdemes az "Introduction to Bash Scripting" sorozatát is végignézni. Ezek szerintem elég jó gyorstalpaló videók. -
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #32990 üzenetére
Így van, egy mappa tartalmazhat egy egész partíciót. Tulajdonképpen Windows alatt se történik más, csal ott a "Számítógép v. saját gép" jelenti a "/"-t, a C, D, E, stb. betűjelek meg a mappákat.
A csatolatlan partíciódat meg valószínűleg magától becsatolja valahová, mikor először rányomsz a fájlkezelőben. Nem kér ehhez jelszót?
-
válasz
CPT.Pirk #32989 üzenetére
Huh ez így kissé érthetetlen.... persze elfogadom, de az én windowshoz szokott agyamnak elég fura.
A rendszer partición (ha hívhatjuk így) egy mappa alá csatolni egy másik particiót?
Egyébként érdekes, hogy az NTFS partim nincs is sehová becsatolva, mégis simán kezeli a linux........ -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #32988 üzenetére
Nem. A /dev/sda1 az egy partíció, azon van a Linuxod.
A szokás az, hogy a /mnt/xyz alá csatolnak, az xyz meg egy tetszőleges mappa, amit létrehozol a csatolás előtt a /mnt könyvtárban. De lehet csatolni a /home könyvtárad alatt is egy mappába, vagy akár a gyökérbe is. Nekem úgy van, hogy /win/c meg /win/d.
-
Na szóval kéne egy kis továbbképzés.....
Adott ugye egy ext4 particióm / csatolva (dev/sda1). Egy NTFS amit át szeretnék perticionálni. Szintén ext4-re de hova kell becsatolni? dev/sda1 alá? -
lanszelot
addikt
Hello!
Hogy tudom azt megcsinálni 4.4.4 -el, hogy ha a telefont lenémítom, egyetlen egy szám kicsörögjön? -
Vladi
nagyúr
válasz
mefistofeles #32974 üzenetére
Én deadbeefet használok, az is jó, listát többet is állíthatsz be.
-
-
-
törölt tag
válasz
mefistofeles #32974 üzenetére
Úgy, hogy le kell szedni a francba, és rakni helyette egy Audacioust...
-
Gyerekek. tudom én vok láma de ezzel a banshee médiajátszóval hogy kell bánni? nem hogy listákat nem tudok beállítani de még egy nyomorult fájlt sem tud megnyitni..... Vanb egy tök üres lejátszólista és annyi......
-
Rimuru
veterán
válasz
Patice #32971 üzenetére
menu.lst már elég régóta nincs.
Max legacy grub esetén.
Topic összefoglaló: -Grub2 rendszertöltő újratelepítése:
(#32972) mefistofeles: Ha az egérrel nem jutsz semmire akkor következők kellenek majd, (#32964) lev258
-
Nah a torrent is kipipálva. Minden gond vagy probléma nélkül. Deluge letölt, telepít, beállít és már húztam is le a kedvenc oldalamról egy filmet. Nem tűnt lassúnak, problémát nem okozott.
Egyre jobban tetszik ez a Linux
Az egér gondot majd megoldom valahogy, igazából nem szabad használnom a görgőt és akkor ok. ha tehetem majd kipróbálom egy másik rágcsálóval.
érdekes, még csak kb. 2-3 napja nincs windowsom de már egyáltalán nem hiányzik..... -
Patice
nagyúr
Sziasztok!
Win 8.1 mellé telepítettem ugyan arra az SSD-re egy Debian-t, hogy elkezdhessem használni + NAS funkciókat is ellátna a gép OMV-vel.
De Debian telepítés közben elakadtam ott, amikor először restartolt és utána nem a Debian töltődött be, hanem a Win. Elméletileg a Grub beköltözött az MBR-be, de mégsem.
Mit ronthattam el? Kezdjem újra a Debian telepítését?
EasyBCD-vel csináltam egy Linuxos bejegyzést a Windows Boot Manager-be, de az nem jó címre hivatkozik az indításnál. VisualBCD-vel tudom szerkeszteni, de nem tudom mit kellene bele írnom, mit keressen a rendszer, hogy el tudja indítani a Debian-t? A Debian partícióján a /boot/grub mappában nincs menu.lst....
-
Rimuru
veterán
válasz
mefistofeles #32969 üzenetére
Az estek többségében elég RAM-od van mindenre.
-
-
Horvi
őstag
válasz
mefistofeles #32962 üzenetére
Szia,
Az NTFS-el nekem pl sebesség problémáim voltak. Nem töltött olyan gyorsan mint amit a sávszél bírt volna. Átraktam ext4-re a partíciót és akkor már jó volt. Deluge klienst használtam. Bár tegyük hozzá, hogy egy Raspiról volt szó és az nem egy izompacsirta proci terén. Szóval az NTFS-ről ext4-re váltás határozottan jót tett neki.
Üdv,
Horvi -
Vladi
nagyúr
válasz
Használhatod az ntfs-t de jelentősen nagyobb lesz az erőforrás igénye. Főleg cpu terén. Ha elég erős a géped, akkor nem biztos, hogy zavarni fog.
De pl egy kisebb gépen - mondjuk házi szerver, vagy nas - na ott kivégzi.
Én qBittorrentet használok, elég jól felszerelt, jól seedel és jó az erőforrás igénye is.
-
törölt tag
válasz
Deluge az egyik legjobb!
-
válasz
Qbittorrent- et próbáld ki, Transmisson- t le is szedheted nyugodtan vagy állítsd át a QB- t alapértelmezettnek. sudo apt-get install qbittorrent parancs a terminalba.
NTFS -re is ugyanúgy torrentezhetsz, én is így használtam jó darabig, mikor átestem ezen a Win 7 elhagyáson.
Úgy írják, hogy NTFS- re lassabban torrentezik a Linux meg, hogy jobban pörög a proci.
Nekem ezekből egyik se tűnt fel anno, de sokan ezt mondják, akkor igaz lehet. A lényeg, hogy ha meg tudod oldani majd, akkor jobb ext -re torrentezni, addig viszont minden különösebb gond nélkül használhatod az NTFS partíciót. -
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #32963 üzenetére
Másik egért próbáltál? Ki kell deríteni, mi okozza (dmesg, log-ok).
-
Eddig háromszor fagyott ki az egérkurzorom....
Úgy vettem észre csak a középső görgő használatakor (és akkor sem mindig) csinálja ezt. Nincs valami tippetek rá? Elég kellemetlen mert csak újraindítással tudom megszüntetni. -
Nem vagyok egy torrent guru de van egy kedvenc oldalam....
Mit értesz azon, hogy a "torrent lesz kicsit nyügösebb"? Arra gondolsz ha az NTFS-re töltök vagy onnan seedelek?
Egyáltalán egy linuxos torrent kliensnek adhatok meg NTFS letőltési célt?
A deluge az jó? Vagy mit ajánlasz? -
-
törölt tag
válasz
mefistofeles #32958 üzenetére
Azért ha hosszútávon és komolyan gondolod a Linuxot, attól az NTFS-től csak meg kéne szabadulnod...
Nem tudod valahová átrakni a cuccokat, amíg létrehozol egy linuxos fájlrendszert helyette? -
-
Vladi
nagyúr
válasz
mefistofeles #32956 üzenetére
ntfs-t csatold be és használd. Annyi, hogy torrent lesz kicsit nyűgösebb.
képtanelensenk és gnome-commandert használok és mc-t néha.
-
Üdvözletem a díszes társaságnak!
Elég sokat robiztam az utóbbi időben és keveset foglalkoztam a linuxal DE mégis annyira megtetszett, hogy LETÖRÖLTEMa windowst és már csak linux mint rendszerem van!
Egyenlőre nagyon bejön. Sikerült (nagyjából) mindent beállítanom, igazából csak azt nem tudom mit kezdjek a cuccaimmal, mert azok még egy NTFS partición vannak.
Amire büszke vagyok, az az, hogy egyedül particionáltam a vasat és a holmim is megmaradt.
Most felpattintok egy "kétoldalas" fájlkezelőt aztán még majd biztos lesz amivel zaklatom a nagyérdeműt..... -
spammer
veterán
Elvileg a "Language Settings"-ben tudsz hozzáadni nyelvet, ha live alatt nem választható a magyar. Lásd ezt a képet: [link] "Install/Remove languages" gomb.
Itt egy magyar nyelvű videó is a telepítésről: [link], itt láthatod, hogy a telepítőben lehet választani magyar nyelvet. Itt pedig egy leírás magyar nyelven: [link] (a LIVE résztől lehet lényeges neked). Ebben a leírásban Windows mellé telepítik, de azzal ne foglalkozz, ha neked csak a Linux Mint lesz fent úgyis.
-
adsl
aktív tag
Sziasztok!spammer fórum társunk nagy segítségével amit köszönök neki!Sikerült pendrive-ról live módban elinditani a Linux mint17-et.A kérdésem az hogy magyar nyelvet be lehet állítanni live módba?Mert ahol én néztem a beállitásokat ott volt több nyelv is de magyar nem.Sajnos az angol meg nem nagyon megy nekem.
-
joecontra
addikt
-
spammer
veterán
1., Szedd le a Universal USB Installert [link]
2., Szedd le a Xubuntu 14.04.1 LTS-t innen: [link] (gondolom a 64 bites kell neked, de a 32 bites tutira megy). Torrentről le tudod szedni vagy választhatod a main linket, akkor közvetlenül letölti az .iso-t.
3. Elindítod az USB Installert, amit az első lépésben leszedtél, kitallózod gépen a xubuntu .iso-ját (lehet, hogy a legördülő listából előtte ki kell választani a Xubuntut).
4. Bepipálod a Formatot, azaz formázni fogja a pendrive-ot, tehát töröl róla mindent és úgy írja rá a Xubuntut.
5. Vársz. Ha kész van, akkor indítsd újra géped és válaszd ki a BIOS-ban, hogy a pendrive-ról bootljon (azaz induljon), ha esetleg alapól nem indulna pendrive-ról. (F2, vagy F10 vagy valamelyik F gombbal tudsz belépni BIOS-ba, elvileg a képernyő alján írja, hogy melyik gomb)
6. Elvileg jön egy lehetőség, hogy kipróbálhatod telepítés nélkül, azaz live módban (try Xubuntu, Xubuntu kipróbálása). Nyugodtan kipróbálhatod, meg tudod nézni, megy-e, tetszik-e (ekkor még nem települ fel, csak simán pendrive-ról fut). Ha tetszik és működik, akkor újraindítod a géped, aztán lehet választani a telepítést (install).Fel lehet rakni Windows mellé, vagy csak simán önmagában a Xubuntut is, erre ott lesznek a lehetőségek, amikor installálsz.
Dióhéjban ennyi. Legalább live-ban, pendrive-ról futtatva meg tudod nézni, mielőtt telepítenéd.
-
válasz
generic #32941 üzenetére
Elfordulhat, hogy bizonyos disztrók, bizonyos verzió inkompatibilisek bizonyos lapokkal, chipsetekkel, futottam már ilyenbe bele (konkrétan ebbe a problémába is), ha ragaszkodsz a disztróhoz, akkor korábbi vagy régebbi verziót érdemes kipróbálni, ha nem akkor más hasonló tudású disztrót érdemes megpróbálni.
Egyébként részletezhetnéd a gépet és kipróbált disztrókat is, hátha erre jár egy guru is. -
generic
senior tag
Srácok hatalmas gondom van. Sehogy sem tudom fel telepíteni az Ubuntut. Már sok félét kipróbáltam, mindegyiknél ugyanaz az eredmény.
USB-ről bebootol, de mikor kéne particiót választani, akkor semmit nem lát, üres a particiós tábla.
Mikor elindítom a live Ubuntut, akkor terminal-ba írok fdisk-et, akkor is csak a pendrive-t ismeri fel. Mi lehet a gond?Minden más rendszer felismeri az SSD-t, illetve a HDD-t is.
Érdekes... -
Kezdetnek vmilyen Ubunutu-t (mondjuk arra laposra inkább Xubuntu/Lununtu) vagy méginkább Linux Mintet szoktak ajánlani (XFCE, MATE a lájtosabb verziói), ezeket viszonylag könnyű telepíteni és használni is Winhez szokott embernek is, itt találsz egy elég részletes cikket, ami lépésről lépésre leírja a telepítés menetét, ha ezt elolvastad és elakadsz vhol akkor ha írsz ide biztos lesz aki segít.
-
adsl
aktív tag
Sziasztok!Teljesen kezdő vagyok,még soha nem telepítettem.Van egy Asus x51RL laptopom.Win 7 van rajt.De azt olvasgattam hogy ez kicsit sok az Én laptopomnak és a Linuxot kéne rá raknom.A dvd írom nem jó.Így csak pendrive-ról lehetne telepítenni.De fogalmam sincs hogy hogy kéne neki állni.Azt sem tudom hogy a gyári telepítőlemezről miket kell kelenne feltenni a laptopra.Esetleg tudna valaki segítenni?Nagyon kezdő vagyok!!!És ha fel is menne a Linux az mennyivel másabb mint a Win7?Segítséget előre is köszönöm!Privátba is írhattok!
-
Vladi
nagyúr
-
Rimuru
veterán
válasz
joecontra #32936 üzenetére
Nálunk gyakoriak a kicsi áramszünetek, erre van szünetmentes tápegység. Viszont néha képes lebaszni a biztosítékot így hűtő fagyasztó, stb áram nélkül maradna és ha nem vagyunk otthon ez nem kellemes ezért nálunk is mindig ki van kapcsolva.
Most kaptuk meg az új UPC-s modemet, kell neki vagy 2 perc mire használható lesz, ősrégi gép hamarabb bootol.
-
válasz
CPT.Pirk #32931 üzenetére
Persze, abszolút védelem nincs, de ha minden áramtalanítva van azért messze kisebb az esélye, hogy tönkremegy mintha standby-ba marad. Múlt nyáron volt egy elég nagy vihar amikor az utcánkban csapott be egy böszme nagy villám, szerencsére a legtöbb elosztó még időben lett lekapcsolva, de ami véletlenül kimaradt, azon szinte minden meghalt, szomszédnak még a kávéfőzője is
, következő napokban a t-home végigjárta az utcát, ahol nem volt áramtalanítva mindenhol meghaltak a modemek és fentebb említett rájuk kötött eszközök.
-
lolka1980
aktív tag
válasz
ubyegon2 #32933 üzenetére
No meg hát még hozzátehetjük azt a a kábelt is amin a net "jön" ugyebár.Mert hát a villám nem csak 240v hálózaton tud bejönni a lakásba hanem bármilyen vezetéken ami be van kötve.
net,villamos hálózat,telefon,kábel tv,tetőtéri antenna meg még ki tudja mi?
Na jó talán az optikai kábel megvéd. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez csak akkor működne, ha az összes járulékos csatlakozót is kihúznád belőle, őket egymástól távol helyeznéd el. Telefon, kábel TV, kapucsengő, csövek, udvari világítás, stb. mind lehetséges út, amin keresztül be tud jönni a villám.
ubyegon2: az az elosztó nem fogja visszaküldeni a villámot az égbe. A villám és túlfeszültség védelem egy több lépcsős, nagyon költséges folyamat.
-
válasz
lolka1980 #32929 üzenetére
Arra, rosszul fogalmaztam. Egy hosszabbító/ elosztó tulajdonképpen és ebbe dugunk minden eszközt, amit védeni szeretnénk.
(#32931) CPT.Pirk Mert a villám amúgy eljut az elosztóig? Akkor úgyis mindegy.
A gömbvillámról is említesz valami hasznosat? El tudnánk ugrani előle?
Egy épület villámvédelmét nem biztos, hogy annak kell fizetnie, aki a gépet használja. Egyébként tényleg költséges, bár a házakat felépíteni, amiben kényelmesen netezhetsz, szintén költséges dolog.
Én egy túlfesz védelemmel eláátott elosztóról beszélek, ami nem egy nagy összeg, ha gáz van, az kipurcan, mint első védelmi vonal, de a rajta csüngő dolgokat jó eséllyel megvédi.
-
válasz
ubyegon2 #32925 üzenetére
Hát azért villámlós időben nem árt kikapcsolni, ha a közelben csap be nem csak a modem megy tönkre hanem minden ami rá van kötve, router, alaplap, ip-telefon, ip-tv, néhány biztosító még értesítést is küld ha viharos időjárás van, hogy ők szóltak előre, tessék áramtalanítani.
-
N0zer0
senior tag
-
joecontra
addikt
válasz
ubyegon2 #32898 üzenetére
Ezt nálam úgy kell elképzelni hogy a gépet mindenestül le szoktam áramtalanítani.
Amikor másnap indítom el a rendszert - minden egyszerre indul - a modem a ledek szerint felszinkronizált a hálózatra, be is konfigolta magát de a NetworkManager csak hülyén néz rá - pörög-forog az animált ikon hogy hálózatot keres de nem talál és folyton erről értesítget amíg meg nem unom - és a negyedik újraindítás után már kicsit bosszantó.
A rituálé annyiból áll, hogy kézi kapcsolódásra van állítva a NetworkManager és ha a ledek szerint a modem felépítette a kapcsolatot akkor várok fél vagy egy percet mire kézzel csatlakozhatok. Az esetek több mint 90%-ban működik de néha ez is cserbenhagy és csak második nekifutásra válik be.
Egyébként ha bukós a próbálkozás, újra kell indítanom a modemet is a géppel együtt ha újra akarom próbálni. Hiába végezte el ő a dolgát tisztességesen.
Az Ubuntu topikba írtam be a témával kapcsolatban de sajnos okosabb nem lettem. Amúgy kábelmodemről van szó, DHCP-vel.
Külföldi fórumokon nem ismeretlen a jelenség, egy router közbeiktatásával orvosolható. De csak ezért 1 gépre venni egyet?Üdv,
J -
teleahocipöm
senior tag
A Lubuntu13.04 LiveCDgond nélkül elindult, régen is ezt raktam fel, és később fríssített 14.04-re
-
teleahocipöm
senior tag
Lehet rászánok 8 órat, de két gép van az
Sajnos a CD-ről ismét nem ment, de a most a notin lévő Unetbootin-val írtam USB-Pen-re és arról betőltött az asztali gépre, talán a dvd/cd lemezek lehetnek rosszak, bár a lemezellenőrzés nem talált hibát.Az asztali gépre nem lesz jó a Peppermint
, mert elég lassú és akadós, youtube elég gáz, tavaly amikor felraktam az XP helyett a Lubuntut, még élvezhető volt, asszem a gép a végét járja. Nem szerettem volna antiX -t felrakni, mert a menűrendszere és kinézete nem igazán jön be, talán a Debian (deskton nincs Toucpad).
-
-
Tim82
félisten
válasz
teleahocipöm #32914 üzenetére
7-8 pass fusson le, az ajánlott (az kb. ugyanennyi óra lesz 2*1 GB RAM esetén).
Az Iscariah említette fórumtárs szerverekbe szánt RAM-ot tesztel ennyi ideig és biztosra akar menni, azért az időtartam.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
Apollyon #32913 üzenetére
nem túlzás egy kicsit a két hét, és akkor még a procit is ?!
Most letöltöttem a Pepermintet, ellenőriztem az md5sum -val kiírta a kódot, így talán jó lehet. Érdekes, hogy a letőltött fájl-ra jobb egér klikkre, csak egy villanásnyira jön fel a menü, majd felbukkan egy ablak az ellenőrző köddal, ilyet még nem láttam. -
Apollyon
Korrektor
válasz
teleahocipöm #32912 üzenetére
Lehet az kevés lesz, de majd egy egész éjszakára is elindíthatnád... Az egyik fórumtárs 2 heteket szokta futtatni
-
teleahocipöm
senior tag
Futtattam a Memtes-et 4 órát ment
és nem talált hibát
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #32907 üzenetére
"A gond ott volt eddig, ahol semmi nem volt, Debian, Centos..." - Alaptelepítésben mind a Debian és CentOS rak fel hálózatkezelőt, ami pont networkmanager szokott lenni. Ha expert telepítőt használsz akkor meg te döntöd el mi kerül fel, ott tényleg kihagyható.
Vagy csak én nem veszem már észre ha nincs? -
Vladi
nagyúr
Az más, ha letiltod a root logint, mintha nincs is jelszavad.
Mert akkor su - -val válthaszt root terminálra. Meg amúgy is kelleni fog adminkodáshoz.Több felhasználós szervereken van értelme, ahol több admin van. Oda csinálsz sudot és leírtod a rootot. De otthonra neked túlzás.
-
válasz
Rimuru #32900 üzenetére
Nem lehet sokat írni róla, úgy kell mint Windows alatt. Jaj, még csak az kéne! Itt 10 sec alatt beállítom a DSL- t, hogy működjön, Win 7- en meg szórakozik egyedi gép esetén is, hogy válasszak hálózat típust, nem értem miért nem lehet ezt elkerülni, ha nem vagyok hálózatban!
majdnem mindenhol networkmanager van A gond ott volt eddig, ahol semmi nem volt, Debian, Centos és Antergos játszotta el ezt eddig, igaz ezekből csak az utóbbit kellett volna kipróbálnom kezdőként, de miért ne lettem volna kíváncsi?
(#32903) lolka1980
Mindent csinálj úgy, ahogy a többinél, saját partíciójára. A többsége saját grubot fog felrakni, bármelyiket törölheted partíció formázással, csak azt ne töröld, ami a saját grubbal aktív, mert akkor telepíthetsz grubot live- ból! Illetve a meghagyni kívánt disztrón újratelepíted a saját grubját : sudo grub-install /dev/sda Az sda ugye a meghajtó más betűjele esetén változtatandó!!! -
Vladi
nagyúr
válasz
lolka1980 #32903 üzenetére
Pfúúú léci lassabban, mer alig bírlak követni.
Mely disztrókat akarod telepíteni? Mindet felrakod szépen a saját partíciójára, aztán választasz egyet, minek a rendszerbetöltőjét használod. Lényegében ennyi.
Mi a menete? Hogy egyiket a másik után telepíted.
"Vissza állást 1rendszer hogyan kell csinálni?"
Ezt nem értem. Mit akarsz visszaállítani?Szeritnem ha új vagy ezen a téren, tegyél fel egyet és azt gyűrd.
-
lolka1980
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék több oprendszert a pc-mre.
Linux lenne mind.
Kérdésem kell-e valamire odafigyelni másképp beállítani telepítésnél?
Illetve mi ennek a menete?Vissza állást 1rendszer hogyan kell csinálni?
Gondolom itt a Grub a mérvadó. -
Vladi
nagyúr
"A kérdés az lenne, hogy a root userrel mit lenne érdemes kezdeni?"
Semmit. Normál linuxon így működik a root.
Ha nem fér hozzá a géphez, akkor semmit se kezd vele.Annyit megtehetsz, hogy az ssh-n letiltod a root logint. Ha használsz.
(#32894) whbear:
winecfg-ben nincs olyan, hogy külső appokat állítasz be fájlformátumokhoz?
Amúgy meg: használj fedorát.Mod: vagy lemented a fájlt és külön megnyitod.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iPad topik
- Elemlámpa, zseblámpa
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen házat vegyek?
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H170M i7 6700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB KOLINK Observatory Lite TT 500W
- Asus ROG G20AJ - Intel Core i7-4790, GTX 980
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged