Hirdetés
- janacsi: Kasztrendszer?
- hcl: Villanyórás okosóra számlap
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Victoryus: Thomson 43UC6306 tv
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
leKri
újonc
válasz
simi.esp.28 #60459 üzenetére
"amire én mindenkit bíztatok az a kancsós víz elfelejtése, mert az a tapasztalatom, hogy attól jobban megy tönkre a kazán mint bármi mástól" - ez vonatkozik a nem alus (rézbojleres) gépekre is?
-
simi.esp.28
csendes tag
azért ettől az expolygonostól se várj csodát, ha sűrűn használod a gépet, akkor évente nem árt cserélni, meg néha szétszedni és megkenni szilikonzsírral. a cafelatnak meg az orphan espresso-nak is van szilikon dugattyútömítése, esetleg érdemes arra rápróbálnod, azok valószínűleg tovább bírják..
Jolti: az előbb lecsekkoltam és kb 170 gépet szereltem eddigi pályafutásom során, ebből kb 100 valami gaggia lehet. minden gépet igyekszem képekkel dokumentálni, ha egyszer nagyon sok időm lesz csinálok egy montázst a kazánokról, mert azért egyáltalán nem annyira vészes a helyzet, mint a makk karcsis aluparás cikkben található képeken. pedig azért a legtöbb gép elég lefingott állapotban érkezik hozzám, nulla karbantartással stb. amire én mindenkit bíztatok az a kancsós víz elfelejtése, mert az a tapasztalatom, hogy attól jobban megy tönkre a kazán mint bármi mástól. a sima csapvízzel használt gép kazánja, néha citromsavval vízkőtelenítve 2-3 év alatt semmit nem változik, és ezt nem egy cikkben olvastam vagy gugliztam, hanem szereltem azt a gépet, beszéltem a tulajjal és saját szememmel láttam..
Parci: Van egy pides nancym, gb twin új gőzkazánnal, új csepptálcával feltuningolva is lesz heteken belül, vagy a saját silvia is eladó lesz, habár arra már be vannak jelentkezve. De van egy gyönyörű állapotú caravelem is eladóba!
-
Gravity1234
tag
válasz
fricc_ #60457 üzenetére
Szerintem nagyon jo iras!
En leven szinte cask Flat whiteot es Neha espressot iszom szinte minden alkalommal gozolok is tejet es foleg a Flat Whitenal fontos a micro foam es nem a kemeny hab, se nem a meleg tej.
Sok youtube videot is lehet nezni, de ez az iras tokeletesen utba igazitja aki eloszor probalkozik vele.En annyit tennek hozza, mint praktikum, hogy en ha csak egy csesze FW-hez gozolok akkor durvan 2 ujjnyi mennyisegu tejet ontok csak a kiontobe nem tobbet. Ennel a mennyisegnel az elso fazis amikor a levegot visszuk be a tejbe az en tapasztalatom alapjan nem tobb 2-3 masodpercnel. Ezek utan en mar tolom is melyebbre picit a gozolo csovet es enyhen megdontott kiontovel a kezemben, a kozepetol picit oldalra tolt csovel kezdem el forgatni a tejet.
Minden mas pontosan ugy tortenik mint a leirtakban, csak gondoltam az ido nem mindegy es a mennyiseg, mert ennel ha tovabb texturazom, engedem bele a levegot akkor mar tul habos lesz. -
fricc_
tag
A minap kutakodtam, és belefutottam ebbe a gőzölés kezdőknek leírásba.
Most gyorsan előkerestem :-) -
szakik, nincs valakinek eladó felújított kisgépe? gc, silvia, qm 0650, minden játszik!
-
soldier2
őstag
válasz
Sinisi #60451 üzenetére
Ez a nyomásprofilozós dolog jó játéknak tűnt mikor megrendeltem a nyomásmérőt Kalmártól, aztán nem használtam ki sokáig (csak a 9 bar fixentartására, igaz az issokat dobott a konzisztencián), most viszont a Colonnás rendelésben lévő filter pörkölésű kávékból 6 baron nagyon jókat tudok húzni/nyomni. A kakaós íz viszont ezekben a kávékban egyáltalán nincs jelen, visszatérve a régi kávékhoz kezdtem azt hinni Kalmár és Paljoc rontott el valamit, de nem, csak hirtelen szokatlan volt. Pár kávé után visszaállt a rend. Fel is merült bennem, hogy hasonló ok lehet ADP/Kapucziner nézeteltérés hátterében is, de mielőtt írhattam volna eldurvult a vita, így inkább kimaradtam belőle.
-
jolti
senior tag
Dehogy is!
Nem olvastad a hozzászólásokat a Facebookon?
Besz@rás ez az ürge! Komolyan!
Mert mi van akkor, ha valaki cappuccinot iszik! A gőz! Szín tiazta alu! "fej falbaverős smiley..." 😂
Három mondattal később : ugyanitt rézkazános gépek kaphatóak... 😉
Hiteles, mint a nagy kávéteszt...Surda + a többiek!
Köszi a tesztet! Szuper!Jók az összefoglalók is srácok.
-
Sinisi
senior tag
-
And06
aktív tag
válasz
simi.esp.28 #60447 üzenetére
köszi!
muszáj a dugattyútömitést kicserélnem, ez az ebayes szerzemény nem túl jó, remélem az új jobb minőségű lesz. -
L4D1K
őstag
Halihó. Végre beüzeleltem a GC-t. PY Yirgaval egy álom. Asszony csesztet gőzölt tejért, én még sosem csináltam, mi kell hozzá illetve GC-n hogyan készítsem?
-
coppola
tag
Tisztelt Urak! Elnézést az offért, de szükségem lenne egy olcsó acélkazános,villanyos főzőre, mikre keressek?
-
vTamas35
csendes tag
válasz
gpbenedek #60437 üzenetére
Talán a különböző igényeknek megfelelő gépkategóriákkal lehetne még kiegészíteni. Gyakori, hogy az új érdeklődőknél megjelenik igényként, hogy többnyire tejes italokat fogyasztanak, legyen arra is alkalmas a kávéfőző. Itt az ajánlott GC még elboldogul, de ha a családban egyszerre többen is kávéznak, esetleg gyakori a vendégsereg, akkor érdemes lehet megemlíteni a többi kategóriát is.
Tejes italoknál a tökéletes espresso elkészítése mellett, fontos a tökéletes tejhab elkészítése is, lehetőleg a csapolással egy időben, vagy azt követően a lehető leggyorsabban. (A megfelelő minőségű tejhab krémes állagú, mikro buborékokkal „dúsított”, kinézetre talán a festék állagára hasonlít, megtapad a kiöntő falán, nincsenek benne szabad szemmel látható, nagyobb buborékok, latte art öntésére alkalmas.)
Egy kazános gépek (single boiler dual use):
Leggyakrabban ajánlott gépek a kategóriában: Gaggia Classic (2015 előtti), Rancilio Silvia
Ez a kategória a legjobban elterjedt belépő szinten, ami a többséget teljes mértékben kiszolgálja némi tuning kíséretében (rézcsövezés, PID, előáztatás stb.). Jellemzően egy kis kapacitású (2-3 dl) kazán található benne, ami egy külön kapcsoló segítségével tudunk „gőz” funkcióra állítani, majd a megfelelő hőmérséklet elérése után gőzölésre használni.Előnyei: árban a leginkább elérhető, espresso készítésére kicsi tuninggal tökéletesen alkalmas, az ajánlott gépek szabvány 58mm fejjel rendelkeznek, kiegészítők széles választékával használhatóak.
Hátrányai: egynél több tejes ital készítésénél már sokat kell várni, játszani a gőzöléshez megfelelő hőmérséklet eléréséhez, majd a következő csapoláshoz visszahűtéshez, újrafűtéshez… A hőstabilitása rézcső-tuning nélkül, az alacsony űrtartalmú kazán miatt nem túl jó, gőz kapacitása alacsony (ami kezdőknek, egy tejes ital készítésénél még előny is lehet, mivel több idő áll rendelkezésre a tej textúrájának kialakításához, nehezebb elrontani).
Hőcserélő gépek (heat exchanger, HX):
Itt már szélesebb az ajánlott gépek listája, inkább gyártókat írnék a teljesség igénye nélkül: Rocket, ECM, La Scala, Nuova Simonelli… (Árban az ugrás használtan is alsó hangon +100.000 Ft az előző gépekhez képest.)Itt is egy kazánról beszélünk, de teljesen más működési elvről. A kazán átlagosan 1,5-3 liter kapacitású, mindig gőzölésre kész hőmérsékleten, nyomáson tarja benne található vizet. A csapoláshoz szükséges hőmérsékletet úgy éri el, hogy a víztartályból érkező hideg vizet egy rézcsövön keresztül vezeti át a forró víztartályon megadott idő alatt. Általában Faema E61 fejjel szereltek (4kg-os réz fej, amelyben forró vizet keringet a rendszer, így tartja ideális hőmérsékleten csapolás közben).
Előnyei: egyszerre lehet csapolni és gőzölni, egymás után többször is, nincs minőségi romlás a cremánál, vagy a tejhabnál a várakozás miatt, remek hőstabilitás, minőségi anyaghasználat, minimális odafigyeléssel, karbantartással évtizedekig elketyegnek.
Hátrányai: az ideális csapolási hőmérséklet beállítása „manuális”, PID beépítésének a rendszer működése miatt igazából nincs értelme. A megoldás a pontos hőmérséklet beállításához egy fejhőmérő beépítése szokott lenni, ahol a kívánt hőmérsékletet a hűtőcsapolás hosszával állítjuk be (pacsálós és plusz pár másodperc). Kiválasztásánál oda kell figyelni, hogy mekkora hely áll rendelkezésre a konyhapulton (nem kicsik)...
Két kazános gépek (Double boiler):
Ugyanazon gyártók magasabb árkategóriás gépei, plusz ahol a pénz már tényleg nem akadály: La Marzocco (Linea Mini, GS3), Slayer és társai…Két külön kazánnal szereltek, egy nagy kapacitású a gőz, egy kisebb pedig a kávé számára. Általában a kisebb kazán alapból PID vezérelt, magasabb árfekvésben már az előáztatást, illetve a csapolás közbeni nyomásprofilt is lehet állítani.
Előnyei: egyszerre lehet csapolni és gőzölni egymás után többször is, nem kell tuningolni, hűtőcsapolni, esőtáncot járni, minden paraméter finomhangolható. A szabályozható paraméterek használata miatt remekül reprodukálható a kívánt eredmény nagyobb erőfeszítés nélkül.
Hátrányai: Drága…
Ui.: A megfelelő espresso gép kiválasztása során, a költségvetés tervezésénél úgy érdemes kalkulálni, hogy a darálóra fordított összeg közelítse meg, vagy mutasson túl a kávégép áránál. Nagyobb esély van a jó kávéra egy minőségi daráló / átlagos kávéfőző kombóval, mint egy gyenge daráló / minőségi kávéfőző párossal.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- World of Tanks - MMO
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Politika
- Fűnyíró topik
- Sweet.tv - internetes TV
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Építő/felújító topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- Xiaomi Redmi 9 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest