Hirdetés
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- RIOS Gépház: Rebootoljuk a PROHARDVER YouTube csatornáját!
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
icm
tag
-
-
zolnagy
őstag
válasz
BBpeter
üzenetére
Én múltkor egy 20+ fős munkahelyi wsra (bográcsozás a kiserdőben) Kapucziner Velencei blendet vittem, mert a többség ezt a klasszik világot szereti. Régen ittam ilyet, de nekem is ízlett. Robottal készült a társaságnak, campinggázon melegített vízzel és k6-al őrőlve. Lehetett tekerni

-
-
killboy007
csendes tag
válasz
BBpeter
üzenetére
Elsősorban a workflow a kapcsolódási pont, úgyhogy szerintem nézz meg pár videót hogyan húznak a népek velük, aztán meglátod neked melyik tetszik.
Robotot nem kell előmelegíteni, max a világos pörkölésekhez. Az hogy rossz helyen van gyárilag a manométer, elég szubjektív, nekem jó így. Szerintem nem vagyok vele egyedül. De van többféle opció a tuningra. -
válasz
BBpeter
üzenetére
Én nem feltétlen vagyok olyan nagyon tapasztalt mint a többiek, de én jelenleg a Robotot nagyon szeretem. Igaz, nekem korábban nem Flair 58 volt, hanem sima Signature, de mindig macerás volt összerakni stb, nem fért el az alapból kicsi konyhában, meg nehéz volt dupla presszókat húzni vele több személyre. Viszont hordozás szempontjából hibátlan volt. Sok apróság miatt jött egy eladó Robot, nagyon jó áron, lecsaptam rá. Hát azóta sokkal többet használom, kis helyen elfér. Megy vele a dupla presszó, egyszerűbb kezelni. Én nagyon szeretem
Mellesleg nagyon jól néz ki 
De majd a többiek is írnak, főleg akik Flair 58-t is használtak, nekem azzal sajnos nincsen tapasztalat. De +1 Robot
Ja és vettem hozzá egy koffert, ha kell abban hordom nyaralásra
-
JackFeryll
őstag
válasz
BBpeter
üzenetére
Ha a hordozhatóság szempont a Flair58 lehet kiesik. Sok helyet foglal a pulton, nem is jól csomagolható.
Nem fair az összehasonlítás mert használt rusnyatápos verziót kapni 180-ért az új meg 250-330k körül van. A robotból meg az új manométeres verzió kerül ennyibe.Robot negatívumok:
-gyárilag rossz helyen a manométer
-kezek nélkül kényelmetlen
-csak keskeny mérleg fér be alá
-melegíteni kell, bár van aki szerint nem
-portafilterhez való kávés kiegészítők, horror kosarak, unifilterek nem játszanak, ez lehet pozitívum isFlair negatívumok:
-ár
-méret, hordozhatóság, táp, a V1nek a kontrollere elfelejti a beállítását ha áramtalanítod
-meghajlik nyomás közben és nem középen folyik le
-elforog a dugattyú x darab húzás után (v1) ez volt a legzavaróbb benneAmúgy mindkettő jó és szuper kávét lehet velük főzni.
-
CsernusZolta
újonc
válasz
BBpeter
üzenetére
Ezekkel óvatosan, nekem a copilot és chatgpt 2 különböző értéket számolt az 5l desztvíz, keserűsó, szódabikarbóna, bright and juicy kombóra
Copilot:
For 5 liters:
Magnesium sulfate (MgSo4) 222.2mg
Sodium bicarbonate (NaHCO3) 151.45mg
GH 71.9mg/l
KH 18.03mg/lChatgpt:
For 5 liters:
Magnesium sulfate (MgSo4) 0.2227 g
Sodium bicarbonate (NaHCO3) 0.0731 g
GH 71.9mg/l
KH 18.04mg/lMíg a vizes kalkulátorok (Chris Abney-é és Gagné-és is) 5 liter ez 0.88g keserűsót és 0.15g szódabikarbónát számol a 72GH, 18KH értékekre.
-
Toobee
veterán
válasz
BBpeter
üzenetére
Esetleg ha tudod még törölni a rendelést, akkor én a Switch felé terelnélek. Szerintem megéri azt a pici felárat. Mivel cserélhető benne az üveg rész, ezért tudsz venni 6000 Ft alatt picivel üveg 01-et hozzá. 02 is jó, csak 14-15 gramm kávé esetén nagyon alacsonyan van a kávéágy, könnyű szétverni.
még egy dolog, amit mindenképp vegyél: drip assist. Kézzel öntés is szuper dolog, csak szerintem nem lehet jól csinálni a mi hobbista szintünkön egy drip assisthoz képest.
-
용 Bob
senior tag
válasz
BBpeter
üzenetére
Próbáltam nyújtani az extrakció idejét. Már az ajánlott 19g helyett 20g-nál tartok és első csepptől indítom a stoppert (nem kar emeléstől). Kb. 30 mp alatt jön le belőle 37g. DF54 örlő 15-ös fokozaton. 9 bárt mutat a nyomás jelző, mert annyira van beállítva, de akárhogy rögmentesítem és tempelem ezen az örlés finomságon már többször jelentkezett a channeling. Az 1 perces extrakció kb 5-10 közötti örléssel működhet. Kíváncsiságból kifogom próbálni.
Vettem egy smart plug-ot is, hogy reggel telefonról ébresztőkor tudjam indítani a felmelegítést távolról
Kipróbálom még rajta az alap Pál Jocó közepes pörkölésű kávékat, de ha azzal sem lesz vállalható a végeredmény, sajnos meg fogok válni tőle.
Köszönöm a tanácsokat!
-
Toobee
veterán
válasz
BBpeter
üzenetére
Barn adventi gesha szetthez járt. Amúgy csak jól néz, de az élénél is ott van ez a rücsis felület, így akad a textília szálaiba, meg némileg fura érzés inni belőle. Viszont jó mély, ezért könnyű forgatni benne a kávét. Uliana Tepikina készítette, lehet hogy tudsz nála venni iylet vagy hasonlót.
-
-
-
jugeen
addikt
válasz
BBpeter
üzenetére
Az LM és az LMR között van pár különbség. Előbbi nem tud előáztatást, csak előcsapolást, ha nincs vízhálózatra kötve. Nincs benne 4mp-es fejtisztító csapolás, a pumpa nyomása kívülről nem állítható, a gőznyomás alkalmazásból nem kapcsolható. Az LMR-ben pár alkatrészt műanyagra cserélték, amiről majd az idő mondja meg, hogy mennyire tartós. Mindkettőnél működik a La Marzocco-s Acaia Lunar mérleg (csilliárdokért), amivel gravimetrikusan tudsz csapolni.
-
phranxinatra
aktív tag
válasz
BBpeter
üzenetére
Nem bántam meg, noha az ECM-mel is lehet ugyanolyan, vagy majdnem ugyanolyan jó eszpresszót húzni. Én azt hittem, hogy a Synchronikának erős a gőze, de amit a Mini kifúj magából, az más liga. Az LM-et applikációból wifin vagy bluetoothon lehet ki-be kapcsolni, meg a beállításokat változtatni. Van időzített bekapcsolás, amit én még sosem használtam, mert 10 perc alatt üzemmeleg és telefonról bárhonnan bekapcsolom. Az LM-et teljesen nullás vízzel nem lehet használni, mert nem érzi a gép (a nullás víz nem vezeti az áramot). A Syncronika alatt leszoktam a visszasózásról, mert nem éreztem különbséget, de most sózok megint.
-
válasz
BBpeter
üzenetére
LM-et csakis akkor, hogy nem valami csillió shotot húztak vele. Azért az ECM egy vatta új gép. Lehet régi technika meg nincs fancy decent szintű tudása, de világvégéig elmegy. Ha van mellé egy jó őrlő és kosarak és belövöd rá megfelelően a kávét akkor nincs nagy gond.
-
-
-
válasz
BBpeter
üzenetére
ezt nem teljesen értem. a lényeg, hogy ha otthoni mennyiségre lesz használva csak, akkor ezek a gépek szerintem masszívan "overkill" kategória. tényleg elég egy robot vagy flair egy pár kávéhoz. ha sok kávé kell folyamatosan, akkor nyilván pumpás, és akkor érdekesebb kérdés már, mert nagyon elszálltak az árak. az e61-es gépeket én nem tartom túl sokra, illetve tök jók, de anno 250e ft-ért voltak tök jó, ezek a 7-900e ft-ok szerintem szürreálisak/irreálisak (mindenki húzza alá a megfelelő részt). és ha már ilyen magasságokban járunk, akkor a "komolyabb" gépek közül lőnék, nem egy sima e61-est (bármennyire is pimpolt).
linea vagy e1 prima. de egyiket sem ismerem, csak tudom, h másik ligában fociznak. persze ettől még tényleg az a helyzet, hogy bármelyik flairrel biztosan hozni lehet a legjobb szintjüket is

-
válasz
BBpeter
üzenetére
ezek közül best buy-ról lehetetlen beszélni. egyik sem az. jó kávéra meg mindegyik alkalmas, sokkal olcsóbb gépek közül persze van, ami még alkalmasabb, de a jó kávé elsősorban az alapanyagon múlik és nem ezeken a 30 kilós krómnehezékeken.
személy szerint, ha mindenképp lapátolni kéne a pénzt kifele, akkor a lineát venném. a többi egy sima e61-es gép, akármilyen vudut is raknak mögé (és ha már e61, akkor szerintem egy rotoszivattyú és egy flow control a tök minimum, ami legyen mellé).
sőt, a faccséra most raktak fel egy eagle one-t 1,1m ft-ért, azon is erősen elgondolkodnék.
-
-
-
BBpeter
tag
válasz
BBpeter
üzenetére
Mostanra tudom összegezni a sztorikat.
-Fiorenzato F64 Evo (1 éves, 10 kg kávé ment át rajta, ~180k)
-Mazzer Super Jolly Electric (Nincs sztori ~180k)
-Eureka Olympus 75 HS (3 éves, 8000 adag ment át rajta ~190k)Ezek alapján ki melyikre tenné a voksot?
Otthoni használatra, rendezvényekre egyaránt. -
válasz
BBpeter
üzenetére
SJ-t nem ismerem közelebbről.
F64 evo-t pár évig használtam, a pangót körülményesebb kiebrudalni belőle, leginkább pumpakupakkal hatékony. Ez kevésbé szerencsés, ha naponta 1-2 alkalommal használod, ha többet őrölsz egymás után, akkor ez nem akkora hátrány. Van benne hőmérő, páratartalom mérő - ezek jól tudnak jönni beállításkor, illetve van benne ventillátoros hűtő, az meg a belső túlmelegedés ellen egyfajta kontroll. DF64 DLC új késekkel sem kínlódott, hideg starttal sem, világos, kicsi, keményebb etióp babokkal sem.
Motorteljesítmények és fordulatszámok (+ az egy fázis) alapján a kettőnek kb. ugyanakkora lehet a forgatónyomatéka is (futás közben mindenképp).
-
-
hogyaza
tag
-
-
Speti69
csendes újonc
válasz
BBpeter
üzenetére
Én tavaly, december végén fizettem be a Best Mixerhez barista+latte art képzésre.
Februárban kezdődött a tanfolyam. Először egy 3 órás elméleti online nap volt, amit 5 szintén 3 órás gyakorlati nap követett. Az első gyakorlati napon átbeszéltük az online oktatást, kávét sem főztünk. A második napon jutottunk el oda, hogy asszem 2 presszót nyomtunk.
10en voltunk egy pici teremben, a gépek amúgy nagyon rendben voltak. Az elméleti résszel nekem semmi bajom nem volt ott, viszont a gyakorlat nagyon karcsú volt. Úgy éreztem, az emberek általában a papírért mentek oda. A barista képzesbe a presszón és az abból készült vizes és tejes italokon kívül más nem fért bele. Volt ott ugyan aeropress, v60, de azok a polcon is maradtak.Az első 1-2 alkalommal még lelkes voltam, de aztán rájöttem, hogy a tanárnéni egyre jobban látható unszimpátiája valószínűleg pont ebből fakadt, mert nem igazán akart kérdésekre válaszolni.
A decemberben kifizetett latte artra meg júniusban került sor. Én érztem magam kellemetlenül, hogy zaklatni mertem miatta.
Még az is érdekes volt, hogy idő közben rájöttem, hogy ott egy 1 napos latte arton az égadta világon semmit nem fogok tanulni. Rájöttem, hogy van náluk több alkalmas képzés is rá. Szóltam is, hogy ha lehet, kifizetném a különbözetet, és inkább átjelenkeznék arra, de azt a választ kaptam, hogy nem áll módukban a meglévő szerződést módosítani. Így elmentem az 1 napos latte art képzésre, bejött a hátszél, otthon is maradhattam volna
.
Ezután jelentkeztem a Black Sheepbe egy 1 napos egyéni képzésre, megbeszéltem, hogy csak latte artot szeretnék tanulni. Ott egy nagyon kedves lány tanított. 930tól 1615ig negyed órás ebédszünettel nyomtuk. Csakis szuperlatívuszokban tudok róla nyilatkozni. Még a végén is mosolyogva mondta, hogy na még egy utolsót öntsünk. Ég és föld volt a kettő.. -
-
Toobee
veterán
válasz
BBpeter
üzenetére
Daráló késprofiltól is függ, hogy mi fog működni. Nálam a brew késsel marha könnyű kivonatolni, nem igazán lehet elrontani vele kávét a Robottal. De, ha nem találod elég édesnek, akkor durvítsd, áztasd elő hosszan, aztán zutty át rajta a víz. Ez amúgy szinte minden filter pörkölésnél jól működő recept.
-
-
-
Alabástrom
senior tag
válasz
BBpeter
üzenetére
Az MHW-3bomber kattan egyet a nyomáserő elérésekor. A Normcore meg szép (legalábbis a diófa), jó a fogása és minőségibb érzete van.
(Én az MHW-t szeretem jobban. Finomabbra sikerülnek a kávék, ha nem tamperelem izomból, hanem finomabbra őrlök. De ez full ízlés kérdése, sokan a durvább őrlés + izomból tamperelésre esküsznek) -
lojzi1
csendes tag
válasz
BBpeter
üzenetére
A puck screen-nél szerintem nincs akkora különbség a gyártók között. Ha a 0,2 mm-esek között nézegetsz, akkor nyugodsz szívvel ajánlom az AVX új 0,2-esét, párhuzamosan használom a Sworks-szel, kicsit más a felület, de az inkább az eltérő lyukszámból fakad szerintem, használatat szempontjából semmi különbséget nem tapasztaltam.
-
HunLogin
csendes tag
válasz
BBpeter
üzenetére
Én ebből az utóbbi idők legkellemesebbjét húztam. Talán sosem értettem még ennyire egyet még a csomagoláson található ízjegyekkel. Receptet holnap tudok adni, munkahelyen van ráírva a zacsira
Amúgy semmi extra, szerintem 18 in 45 out volt robottal, pár mp-es 3 bar-os előáztatás után 6 baron húzva. Kb 30 sec. Pontosabbat holnap. -
-
válasz
BBpeter
üzenetére
Ehhez a babhoz sztem egy sztenderd 18-as kosárba jó a 16g. Ha van felette egy extra pogiszűrő a vastagabbikbul' akkor pláne. Ráadásul nem szereti a hosszú lefolyást, simán be lehet lőni klasszik 1:1.5-1:2 arányra. Legalábbis motoros gépen. Kézi más tészta.
Szerk: a marax gyári ims dupla kosara akár.
-
lojzi1
csendes tag
válasz
BBpeter
üzenetére
Összegyűjtöttem kisméretű üvegeket, a 25 dekát bontás után széttöltöm 3-4-be, és értelem szerűen mindig csak egyet nyitogatok. Korábban vettem kis 22g-os dizájner üvegcséket, pár alkalom után adtam is el, iszonyú macerás töltögetni őket, maradak ezek a 0,5-1,5 db közti pesztós meg mézes üvegek.
-
verti1
aktív tag
válasz
BBpeter
üzenetére
Ne vegyél semmi ilyesmit szerintem se. A vákuum egyébként sem tesz jót a kávénak. Ha ilyen a fogyás amit írsz akkor ez a tárolás megfelelő. Esetleg egy zárható műanyag nápolyis vödörbe érdemes még belerakni. Ha többet veszel akkor pihentetés után a fagyasztás a legjobb opció.
Az spec tárolókra szánt pénzt költsd inkább kávéra -
Jolida
tag
válasz
BBpeter
üzenetére
Nem nagyon értettem, mikor azt írtad, hogy - Mazzer: 8,0 őrlési finomság. Máshol áll a nullád?
Mind a Sweet7, mind a Daterra Sweet nálam SJ-n 15, Majoron 14-es állásnál lett őrölve (0-hoz képest).
18.5g->40g, 28-30s, 93C.
A Daterrának elvileg jobban áll, ha rövidebbre fogod ... de nekem az kevés éhgyomorra.
-
BBpeter
tag
válasz
BBpeter
üzenetére
Update: Levettem a doset 16,5-re, ahogyan ajánlottátok, megtartva a finomságot, és 23 mp teljes ciklussal jött le 26 ml, előázatás nélkül, végig 9 baron tartva, és az eredmény alapvetően sokkal jobb lett, viszont kell neki az 1:2 ratio. Kár, hogy a teszt végére el is fogyott a kávé, tehát ebből már nem lesz meg a tökéletes ital.
Minden esetre holnap érkezik az Impresso Daterra, és a Sweet7, ha arra is van valami tuti receptetek, tippeket, ne tartsátok magatokba.
Köszi mindenkinek a segítséget!
-
Toobee
veterán
válasz
BBpeter
üzenetére
16-16,5 grammot tennék bele. Benne a flow kit a gépeben. Dózicsökkentés miatt nem biztos, hogy durvábbra őrölném, de azzal is próbálkoznék.
16,5g kezdésnek, előáztatnám alacsony vízhozammal még meg nem jelenik a fánkforma a kosár alján (nakeddel látod). Elzárnám a flow kitet (fontos, hogy a pumpa végig menjen, különben a háromjáratú tönkrevágja az egészet), majd maximum 6-6,5 baros csúcsnyomással átküldeném rövid idő alatt az 1:2-1:2,5 arányhoz szükséges vízmennyiséget. Az egész folyamat előáztatással, szünettel, főzéssel együtt kb 30 mp legyen, amiből az előáztatás + szünet kitehet akár 20 mp-et is, lényeg, hogy szuttyanjon át rajta a víz jó gyorsan, közben eső profilt alkalmazz, 3, max 4 bar között érjen véget a főzés. Ehhez lődd be a darálót is. -
-
-
-
-
-
válasz
BBpeter
üzenetére
És mwgvetted? Jegelve van. A Mignontól nem feltétlenül lesz egyszerű megszabadulni. Túl van árazva az egész szett, mod ide vagy oda. Viszont ha beletesszük a sok kiegészítőt is, akkor meg reálisabb a kép. A mignon takarodjon vissza a homályba.
A mazzer egyadagosra van alakítva?rgb0007@ a Major nem köpköd, csak ha béna a júzer, vagy ragaszkodik olyasmihez, hogy karba őrlés magasító nélkül - bocs. Te meg nem is vagy amatőr 🤷
Ja és mondjuk a C késsel semmi pangó nincs (azon túl ami benne rohad örökre). Babváltásnál ki lehet porszívózni. -
JackFeryll
őstag
válasz
BBpeter
üzenetére
Évről évre drágábbak a gépek és ez egy pár hónapos darab.
Új bianca pár éve még 650 volt, most 850, jövőre gondolom 900 felett lesz.
Mara X is 300 ról drágult 450-500-ra. Egyébként emlékeim szerint 350-400 közt árulták őket használtan, de azok gondolom inkább pár éves és nem pár hónapos darabok voltak. -
-
bbuffy
senior tag
-
lojzi1
csendes tag
válasz
BBpeter
üzenetére
Nekem van Varia VS3 és DF64V is Sweetlab V3 késsel. Utóbbi még nincs rendesen bejáratva, de eddig nem érzem azt a hatalmas különbséget, bár eddig csak az inkább közepes pörköléseket koptattam, igazi világost még nem. És azt javaslom, hogy egyelőre hagyd meg a Variát ha mér megvan, aztán később meglátod. Mennyiért mehetne el? 110-120e? A DF64V azt hiszem 220e körül van most, ha még kést is veszel bele az plusz 40-50e.
-
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Gaming notebook topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Cyberpunk 2077
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- Call of Duty: Black Ops 7
- iPhone topik
- Fejhallgatós találkozó
- További aktív témák...
- Új könyv: Grandpierre Attila: Az élő világegyetem könyve
- Philips Sonicare Diamond Clean HX922W ultrahangos elektromos fogkefe + fogkefék
- Decathlonos 43-as boxcipő, alig használt, hibátlan állapotban
- RDX Kara Heavy F6 Felnőtt Álló bokszzsák 183CM / max 150Kg, ingyenes szállítás + 1pár kesztyű
- Arany János - Kapcsos könyv
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3497
- 100/100 - 0Perc - WD BLACK SN850P 1TB - Playstation 5
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3159
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Blue- 1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4067,94% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

) egy tubus
Ezek közül az LM lehet a legjobb megoldás. Volt itt egy zsírúj ECM gép 1m-ért, az se rossz egyébként.