Új hozzászólás Aktív témák

• azbest

félisten

válasz T0mBd1gg3R #33952 üzenetére

Csak, hogy jól értem-e. Szóval ketten jöttök ki havi nettó 800-ból saját házban és 2-3x annyiból sikerült félretenni 1M-et? (a felnőtt gyerekeket és unokákat nem ti tartjátok el)
    Ha így van, akkor szerintem jó tisztában lenned azzal, hogy itthon ez már kb a felső 5-10%-ba tartozik. Spártai élet az, amikor nettó 200 alatt kell kijönni a családnak.

Szóval, ilyen igények mellett szerintem is a német melóval próbálkozz, mert ott magasabb életszínvonalon lehet élni hasonló munkából. A fix kiadások kb olyan arányban magasabbak, mint a fizetés, de 3-4x annyi marad meg hasonló arányú félretétellel. Meg persze ne forintban számolj kinn, ne magyar arányokkal.

Persze ott sem hátrány, ha ketten dolgoznak, úgy könnyebb előre haladni. Pl 25 évesen két lakást vettek és törlesztenek (egyik kiadva) unokahúgomék és nem hiszem, hogy 2x annyit keresnének, mint amit írtál. Viszont régiónként és nagyvárosonként eltérő lehet nagyon a költéség és árszint a németeknél is, ezt is érdemes megnézni, hogy ahová költöznétek ott milyen. (pl berlin valsz sokkal drágább, mint hamburg)

Kinn nem lesz szerintem alapból rokkantnyugdíjas pénz meg hasonlók, azt itthonról kapja valsz továbbra is forintban. Kinn családi rendszerben működik sokminden, szóval utánad jár neki ellátás. Ha viszont teszem azt munkanélküli lennél később, akkor az is családi alapú, az eltartottak után is adnak. Persze nem annyit, mint a fizetés, hanem gyerekek mellett egy minimálbér szintűt (2 felnőtt 3 kiskorú gyerek kb arra jön ki, 1-2 főre lényegesen kevesebb). Bár ez a hosszútávú, rövid távra lehet ott is fizetés arányos.
    A tb is családi rendszerű tudtommal. Nővérem csak mostanában kezdett el dolgozni, előtte évtizedekig a férje tb-jével járt ellátás neki. A férjének nincs német állampolgársága sem (neki talán mostanában lett, a gyerekek is az utóbbi években szerezték meg, de ők ott nőttek fel).

Új hozzászólás Aktív témák