- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Arc összefoglaló szerkesztés
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Okos Otthon kezdőknek
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Colos1
őstag
-
fixer92
aktív tag
válasz
Diocles #19257 üzenetére
Köszi. A tx3 már megvolt úgyhogy inkább azt tettem rá, mint a gyárit. És sry hogy nem nézek végig 15 millió hsz-t. nem egész nap itt olvasgatok.
Bár tuti sok érdekesség van itt, ahogy szemezgettem... De azért ha konkrétan leírom hogy mi van és nekem jön a válasz akkor azért jobb
-
Wyll
őstag
válasz
Diocles #19206 üzenetére
Nem a színeken ütköztem meg, hanem a nagy eltérésen, és hogy nem volt forrás.
Azt, hogy 7.1 vs 6.8 számomra csak annyit jelent, hogy +4,4%.
A számok csak százalékokat jelentenek, és ki tudja honnan jönnek, az ember vagy több vagy kevesebb bizalmat szavaz az egyes oldalaknak és a számoknak, de legalább nyújtanak valamiféle támpontot, amiből remélhetőleg le lehet szűrni egy homályos következtetést, hogy "sokkal jobb" vagy "nem sokkal jobb".És pont erre van szükség. Mert ahogy te is mondod, ezer más körülmény is befolyásolja, hogy a folyamat legvégén majd milyen lesz a valós felhasználói élmény.
Mindezen az sem segít, hogy te azt mondod, hogy az i5 előnye +100% az i3-hoz képest. Mert mi az hogy "számítási teljesítmény"? Ugyanígy persze mi az, hogy "average cpu mark", vagy mi az hogy "7.1 out of 10"? Amennyire ennek van szerinted kézzelfogható tartalma (mondjuk - tippelek - GFLOPS), annyira annak is van, hogy cpu mark, mert az meg - megint tippelek - egy valamilyen valóságot szimulálni igyekvő valamilyen teszteken valahogy kiszámolt eredmény.
De mivel úgysem tudjuk, hogy valójában mindebből mi mit fogunk majd érzékelni, jobb híján marad a számok és tesztek nézegetése.
Meg a kérdezés, hátha valakinek van tapasztalata pont ezekkel.Ettől függetlenül köszi a +1 véleményt és infót. A memóriás tanácsot nemkülönben!
-
JanR
addikt
-
patomi
őstag
válasz
Diocles #18298 üzenetére
Tehát a lábak veszik fel a szorító erőt a fém kerettől plusz a rászerelt és ugyancsak rászorított hűtőtől?
Ez kicsit fura lenne...Végül is csak arra akartam kilyukadni, hogy a kupak nélkül nagyon észnél kell lenni szerintem, ha úgy kerül rá a hűtő..Bár, ha a kalapálást túlélik a procik akkor fene tudja. -
Milka 78
nagyúr
válasz
Diocles #18235 üzenetére
Hát ez így elég finom
A jelenlegit egy H80 hűti de Linx alatt még a 30 fokos szobába sem men 86 fok fölé a hőfok,mindezt 2db leszabályzott ventivel.Igazából egy 4.5ghz-nak 1.260-80 körüli értékkel már elégedett lennék.Így legalább az a teljesítmény meglenne amit sajnos a mostaniból nem sikerült kihoznom(4.8ghz),mindezt egy kicsit kevesebb fogyasztással.
-
Asbee
veterán
válasz
Diocles #17505 üzenetére
Köszi az okos választ.
A kupakot már nem kívánom piszkálni, így az sem zavarna ha oda ragadna. Más baja nem lesz tőle, csak olvasgattam hogy nehéz letisztítani és volt hogy rézbe is kicsit "beette" magát így polírozni kellett. A 20k-s blokkomat viszont még lehet fogom más procihoz használni, és örülnék ha nem kéne políroznom.
(#17508) Thom95: Páran csináltunk már itt.
-
odorgg
addikt
válasz
Diocles #16729 üzenetére
Mással nem tudom magyarázni. Egyébként mindenféle energiatakarékos funkció be van kapcsolva, lehet az is közre játszik. Mondjuk azok fix fesznél is be vannak kapcsolva. Legutóbb +0,090-es ofsettel néztem, ezzel BF3 alatt 1,28V körül mozgott. De valamiért néha még is le esik a fesz 1,2 környékére, és ilyenkor jön az apcrash...
Fix fesszel, 1,24-el nincs hiba.
-
patex1983
őstag
válasz
Diocles #11600 üzenetére
Akkor én meg elmagyarázom egy átlagos user (mint én) szemszögéből:
Asszongya, hogy vátlsunk platformot. Mi legyen? Legyen 1155. Lap? Legyen Asus, mert én így szeretlek. Legyen valami jobb fajta. Legyen P8Z77-V. Legyen.
Na asszondja milyen ram-okat is tudok megvenni? Mondjuk Kingston. Mondjuk 1600 Mhz. Hyperx Blu. 1600 Mhz-es? Igen. Hány volton tudja? 1,65V. A lap tud ilyet? Tud.
Alaplap választás vége.
Asszongya proci. Legyen kórájöt. Legyen 3570K. Asszondja Memory Types DDR3-1333/1600. Passzol. Remek. Örül. -
törölt tag
válasz
Diocles #10598 üzenetére
Köszi aranyos vagy...
azért én kikapcsoltam, és most folyamatos a 4.140
dejavou érzés fogott el mert a régi q9550-esem is folyton 3.0 Ghz-n pörgött és 5-6 éve azon megy folyamatosan mert ahova el lett adva is azon használja a tulaj már 2 éve.
eddig kibirta, kivi leszek meddig huzza még... -
Rocky100
csendes tag
válasz
Diocles #10528 üzenetére
Köszi szépen
Bár sokan azt mondják felesleges húzni mert bivalyerős, de én meg kíváncsi fajta vagyok
Mindenesetre akkor meghúzom a határt a bűvös 4Ghz alatt
Érdekes egy biosa van ennek.Néztem is ismerősnél mint hal a szatyorban mert én még a régi biost ismertem
De tetszik, nagyon átlátható és ötletes
Na majd holnap nekiállok nyugdíjazom a mostani vasam(amin épp írok
).Ma már nincs kedvem legózni
Köszi szépen még egyszer
-
bsh
addikt
válasz
Diocles #10423 üzenetére
ha több virtuális guest ugyanhhoz az i/o tartományhoz akar hozzáférni, akkor ilyen esetben konfliktusok alakulhatnak ki, amit a host kezel. ezt támogatja a vt-d, virtuális dma-val, irq remappinggal, izolációs lehetőségekkel, stb. szerintem otthoni felhasználás esetén elég ritkán fordul ez elő, és akkor is a host rendszer lekezeli emulációval. egyszóval nem létszükséglet. 64bithez meg aztán végképp semmi köze.
-
JoolsNOS
veterán
-
válasz
Diocles #10334 üzenetére
Ez már régen nem kérdés,hogy rosszabb-e a kupak alatt.
Igen rosszabb,sokkal rosszabb !Én meg elinditottam 5GHz-en a prime-t.
Ugy néz ki kicsit tulfeszeltem a 4.8GHz-et,mert 5GHz 1.3V melett futott egészen addig amig kb 15 percnél nem küldött rá egy olyan terhelést amitől felugrottak a magok hőfokai 92-96 fokra.
Nem tudtam lementeni,mert beállt a gép mint a szög
De addig kb 80 fok körül mozogtak a hőfokok. -
Macei
tag
válasz
Diocles #10003 üzenetére
há dehogynem ha alulméretezi a hűtőt az az ő bűne.
Annak idején azt játszotta hogy elrajtolt 1000-1300-as fordulaton és mire bebootolt a windows fullon(2300) pörgött proci meg 75fok netezés közben sem hagyott alább, játékközbe meg 80-85fok screensaver alatt halkult csak el. és az a hűtés a 3,33-as Celeron D-nél meg a 2,8-as Pentium D-nél is ugyanezt csinálta más lapon, nemtudom milyen magos, de hogy utáltam az tuti.Vettem a Pentium D-re egy EKL Cold Towert azzal volt 50-55fok
körül terhelve. fix 600rpm-en...Ugyanaz a konfig.
-
haddent
addikt
válasz
Diocles #9730 üzenetére
Szerintem nem számít... A közvetlen hőcsöves érintkezésű hűtő talán hamarabb reagálna (értsd: közvetettnél lehet, hogy felszökik a hő, aztán normalizálódik, közvetlennél nem), de nem gondolnám, hogy átlagban alacsonyabb lenne tőle a hőfok. Arról nem is beszélve, hogy a hőcsöveket nem lehet teljesen kilapítani, hézagos lesz stb...
-
don dante
aktív tag
válasz
Diocles #9720 üzenetére
Köszi a tanácsot... Akkor nem aggódom... Nyárra úgy is kap egy erősebb vízhűtést... Ha tudtok olyan vizet ajánlani, ami csak cpu-hoz van (nem kell becsövezni, tartályozni,stb...) azt megköszönném... Vettem már egy H 100-ast de vissza is kellet vinem pár nap után, mert a pumpa behalt... Bár amíg ment a pumpa rendesen, nagyon jól teljesített (4 db ventivel 67 fok volt a legmelegebb mag)...
Előre is köszönöm a tanácsokat.Üdv: Don
-
Diocles
aktív tag
válasz
Diocles #9681 üzenetére
Az i7-es processzorokban van HT. A 3770K-ban van. A 3570K-ban nincs (ez i5-ös).
A lényege, hogy hatékonyabban tud sok szálat futtatni a HT nélküli processzoroknál. 4-nél több szálon futó alkalmazásoknál 0-20%-ig akármennyi gyorsulást jelenthet. 4 vagy annál kevesebb szálon futó alkalmazásnál akár kis lassulást is okozhat.
-
-
HSM
félisten
válasz
Diocles #7772 üzenetére
Ha a core parking okozna mikroakadásokat, akkor a játék lenne brutál szarul megírva, amit azért kétlek. Inkább az egymás elől erőforrást lopó szálak rossz összejövetele okozhat mikroakadást. A HT-vel midig is ez volt a helyzet, általában az átbocsájtóképesség javul, a válaszidő romlik.
-
Winne
nagyúr
válasz
Diocles #7700 üzenetére
Most néztem meg, feltoltam a gyári ultra beállításra és ott már hajtja 90% felett, szal elég neki a proci így is, csak akkor meg nem tudom mi a gond... Az lenne a cél, hogy folyamatosan magas fps-em legyen, elég nekem a medium beállítás is, csak ott meg nem hajtja a kártyákat.
-
helkis
veterán
válasz
Diocles #7690 üzenetére
minden proci degradálódik még gyári beállítások mellett is. csak a fesz-hűtés-tdp úgy van beállítva, hogy ez huzamosabb ideig ne okozzon problémát. ezt a folyamatot, fesz emeléssel négyzetesen, órajel emeléssel egyenes arányban felgyorsítjuk, hűtéssel lelassítjuk..
tehát ha feszültséget emelünk+órajelet emelünk és közben jobban hűtjük a chip-et akkor valamennyire szinten tudjuk tartani a dolgot. ez a tuning alapja.a félvezetők alapja a pn-átmenet, amiből felépülnek a tranyók a cpu-ban, ezek anyagát teszi tönkre maga a használat, a magas hő és magas fesz/áram miatt gyorsabban ezért akár pár héten/napon belül látványosan jelentkezhet a vissza nem fordítható hibás működés, amit degradációnak hívunk..
-
krx21
nagyúr
válasz
Diocles #7690 üzenetére
Valamilyen korlát a méretezésből fakadóan biztos, van a hőmérsékleteken kívül is...
A nagyobb feszültség nagyobb elektromágneses mezőt, nagyobb indukciót, örvényáramokat eredményez, melynek fizikai hatása is van ezekre az adott távolságban elhelyezett tranzisztorokra... A kérdés, hogy ez a korlát hol van és mennyivel feljebb a normál üzemet nem teljesítő cpu (fagyogató) feszültsége felett? Mert ha jóval feljebb van, akkor mindig lejjebb tudunk menni a feszültséggel, hisz látjuk, hogy fagy és a cpu ebben az esetben csak szándékosan lehetne tönkre tenni...(remélem ez az általános...)
De kíváncsi lennék én is, hogy hol van ez a határ, hol az időt belekalkulálva, fizikai károsodást szenvedne a lapka...? -
haddent
addikt
válasz
Diocles #7688 üzenetére
Hát azt, hogy a kissebb csíkszélességű, ezáltal arányosan kevesebb feszültséget igénylő chipp miért degradálódna kevésbé ugyanakkora, sőt nagyobb feszültségektől, mint elődje, azt bizony én sem értem
Amit én írtam, az nem számszerű bizonyított tény, vagy intel specifikáció, egyszerű de nagyszerű "inkább félek mint megijedek" törvényen alapuló határvonal.. -
04ahgy
nagyúr
válasz
Diocles #7578 üzenetére
Valóban. Ebben: [link] már korábban épp azt írtam, hogy a rezisztivitás eltörpül a reaktanciák mellett. Csak más megfogalmazással.
Olyan alaplapon, ami meg több eltérő sebességű RAM-ot kezel, eltérő feszültségeken, nem fogsz tudni illesztett lezárást megvalósítani, csak egy lehetséges esetre.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Diocles #7560 üzenetére
A hosszukból következően arányosan nagyobb induktivitás és kapacitás miatt késleltetnek. Nagyon jól tudom, de ha a fórumtárs többi hozzászólását megnézed, akkor rájöhetsz, hogy voltam annyira előítéletes a szakmai felkészültségét megítélendő, hogy feltételeztem, hogy ő a hosszukra gondolt, mint egyenesági összefüggésre, erre utalt az összehajtogatással történő hossznyereség = nagyobb késleltetés kijelentése is. Azt persze már nem vette figyelembe, hogy egy kicsi hajtogatás is az egyenes vezeték induktivitásának, kapacitásának sokszorosát eredményezi. Jóval többet, mint amennyivel az összehajtogatott vezetékdarab hossza lineárisan indokolná.
Inkább a fórumtárs egyértelműen láthatóan hibás gondolatmenetét javítanád.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Diocles #6915 üzenetére
Phenom II X4 TWKR. - bazi nagy melegedés, kvázi leginkább folyékony nitrogénnel lehetett csak használni. A hibátlanul funkcionáló összes részegység jelenléte ellenére a melegedés miatt nem lehetett volna egyiket sem eladni. És nem csak ezeket, sok másikat, csak azokból nem lett TWKR. Keress rá googleben, ha jobban érdekel.
Ott vannak továbbá a magfeloldott X4-esek is, amit X2-ként megveszel. Sok hibátlan, de a tulajdonosaik extrém melegedésről számolhatnak be (ezért csak X2-nek tudták eladni).
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
-
krx21
nagyúr
válasz
Diocles #6856 üzenetére
Ha ennek az elméletnek lenne valamilyen igazság tartalma, akkor mindenkinél hasonlóan oszlanának meg a hőmérsékletek a magok között...
De igazából semmilyen rendszeresség nem figyelhető meg...
Sőt, én a hűtőborda próbálgatása során minden alkalommal más és más arányokat figyeltem meg... Szerintem (ez is egy elmélet) az épp aktuális illeszkedés milyensége lehet a legbefolyásolóbb tényező...Hogy fekszik, fel a borda, milyen lett a pasztázás, a kupakot hogy nyomja éppen a borda stb...
Az is érdekes, hogy egy ilyen apró szerkezetben, az egyik mag egyáltalán hogy lehet 10C-al hidegebb vagy melegebb a másiknál, pláne hosszabb terhelés esetén...
Olyan kicsik a távolságok, hogy már a tény is érdekes!
Gondoljatok bele, hogy az egyik mag 1 óra terhelés esetén 80C-os és tőle az ugyan olyan terhelésen átesett mag már csak 70C amikor mondjuk kb, 0.01mm-re van tőle...
Nekem nagyon sok hőmérőm volt már, (digitális, analóg, olcsóbb és drágább is...) szinte mindegyik mást mutatott sok esetben... A processzorokban ezt megoldani pontosan, kb 10.000-szer kisebben szerintem vicces lenne... -
kisza25
félisten
válasz
Diocles #6721 üzenetére
a VSync-et kikapcsoltam a programban
csak a HyperFormance mód volt bekapcsolva,
ennek meg te olvass utána -
haddent
addikt
válasz
Diocles #6379 üzenetére
Hát nekem soknak tűnik. Ugyancsak 3770, viszont csak 1.06V, 4.1GHz a szobahőmérsékletet nem tudom, de olyan 20-25C lehet itt is, és 49-56C között skálázódnak a magok. Valamilyen MX2-4 maradék van a procin meg egy Noctua D14, nem számít semmit ugyan, hiszen nem a bordától függ, mint már sokszor beigazolódott...
Ja és természetesen érintetlen, gyári állapotú a proci.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen széket vegyek?
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Facebook és Messenger
- Házimozi belépő szinten
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Mobil flották
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen autót vegyek?
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7 9700T - 35W TDP - Eladó!
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Intel Core i5 13400F - 4.6 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core I9 14900K - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Dell Optiplex MT/SFF 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest