Hirdetés
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
gonorrea
senior tag
válasz
04ahgy
üzenetére
csináltam 2 tesztet is (LINX, IntelBurnTest), az inteles azt írta a végén, hogy full stabil a rendszer
Itt egy kép róla:
Kikapcsoltam amit írtál mind a kettőt!
cpu 40x
vvt 1,265 v
cpu v 1,200 v
Mind kettő teszt kb, 20 percet vett igénybe, ezek az értékek jók (hőmérséklet, gflops, stb), illetve mit kell nézni hogy hibázik e valami? -
Speed®
titán
válasz
04ahgy
üzenetére
Megint a delid..
Ott a pont, a halk hűtésért is megéri adott esetben, de gondolom azt sem vitatod, pl. extrémkedésnél (érintett vagy ugye LN2 témában) van-e szükség arra, hogy a lehető legjobban tudd kordában tartani a hőmérsékletet..az meg nem megy, ha ott a változó összetevőként jelen lévő gyári hulladék kenés okozta difi. Mindegy, nem akarom továbbgörgetni a témát, csak ez a boszorkányüldözés faktor szúrja a szemem részedről a témában, miközben magad is használod (feltételezem) adott esetben eszközként a jobb eredmény érdekében.ps.: itt rakott egy pontot, már mosolyoghatsz a ravatalozóban

-
windlord
őstag
válasz
04ahgy
üzenetére
Azon kívül, hogy bömböl a gépemben a hűtés, semmi.
Értem én, hogy elbírja, de nekem ez a hangorkán amely a gépemből előjön amikor próbálok mindenből halkat venni nem elviselhető.Kövezzetek meg, de én delideltem.
Elégedett vagyok, jobb így nekem.
Elbuktam a garit, és akkor?
Felelősségem teljes tudatában tettem, hiszen a saját cuccom.A fizikát értem!
A proci attól még ugyanúgy melegszik, elbírja, ilyen a gyártástechnológia... stb.Arra reagáltam, hogy tud melegedni bőven, akár alapfeszen és igen játékok alatt is...
Amiről daveoff beszél az Sandy tulajdonság a hőfokok terén.
-
daveoff
veterán
válasz
04ahgy
üzenetére
Pontosan, egyrészt ez a hőmérséklet dolog nem kicsit túl van lihegve, másrészt az intel se hülye, hogy használhatatlan procikat dobjon piacra. Ha valaki AVX-es LinX-et tol 24/7-be, annak mindenképpen érdemes delidelni, de a többi esetben nem hoz annyit, hogy megérje a garivesztés. 3770k-nál én is megcsináltam, és az volt a legszebb a dologban, hogy játékokban szinte semmit nem javult a hőfok, igaz LinX-ben közel 20°-al hűvösebb lett, de azt ki nem szarja le. Most a 4790K-nál már inkább a garit választom, játék alatt, pl BF4 multi, ahol rendesen igénybe van véve a proci, 55-65°C között mozog a hőmérséklet, szerintem ez nagyon baráti. AVX-es LinX-et elindítom fél percen belül 90 fok felett van a proci, ilyen terhelést az életben nem kap játékok alatt, csak sokan ebből indulnak ki...
-
gxcman
tag
-
-
-
odorgg
addikt
válasz
04ahgy
üzenetére
Az AVC már nem aktuális.
Szóval várok némi javulást, de CLU nélkül nem sok értelme volt az tény. -
Asbee
veterán
válasz
04ahgy
üzenetére
Pont nem rég vettem egy cooler master pasztát mert helyben nincsen semmi jó, aztán gyárilag nem volt oké a komponensek valahogy különváltak egyik fele sötét másik világos volt ahogy kinyomtam.
VGA volt is vagy 5 fokkal melegebb, ideiglenes kértem kölcsön sima fehér pasztát amíg megjött az MX2 nagy terhelésen 2 fok különbség volt. Ha leveszem a porszűrőt a ház elején azzal többet nyerek. 
-
Geresics
addikt
válasz
04ahgy
üzenetére
Azért választottam a Sensor Test-et, mert annak van felfűtési és lehűtési fázisa is, ami szimpatikus nekem (ha nem is hasznos, de ártani biztos nem árt), és időtartamban is kb. ideális egy-egy tesztre.
Az így elért 80°C GTAV alatt pl. 70°C volt maximum - igaz, nincs VGA-m még, ami meghajtaná a CPU-t...
A LinX-et ismerem még LGA775-ös tuningos időmből (pl. E2160@3,5GHz
), de már alig emlékszem rá, a Prime95 In-Place tesztet majd este bevizsgálom, köszi! 
Ezek X időtartamig futó tesztek, vagy addig mennek, amíg meg nem állítom?
Ciklikusan váltanak metódusokat, vagy egyféleképp terhelnek? -
Geresics
addikt
válasz
04ahgy
üzenetére
Most nézem, hogy a képfeltöltésem nem sikerült túl jól...

Köszönöm a segítséget!

Már kapiskálom a lényeget!
Holnap a feszültséget átrakom manuálisra, és megnézem mennyire tudom majd levinni úgy, hogy még stabil maradjon.Találtam közben egy cikket, ami ezt írja a hőfokra:
"TJ Max for Ivy Bridge is 105C, however you shouldn’t go above 85-90C load when overclocking."A RealTemp Sensor Test-je elegendő egy-egy beállítás teszteléséhez?
-
daveoff
veterán
válasz
04ahgy
üzenetére
Értem, én mérni nem tudok, úgyhogy kénytelen vagyok a szoftverre hagyatkozni. Én is mindig fix fesz.t használok, és maradok is ennél a jól bevált módszernél. Az LLC nálam AUTO-n van, ha csak méréssel lehet megkeresni a megfelelő beállítás, akkor legjobb, ha így hagyom, nem?
-
Mosqu!to
addikt
válasz
04ahgy
üzenetére
Elképzelhetőnek gondoltam, hogy a VRM külső áramellátásának stabilizálása segíthet a VRM tüskéinek stabilizálásában is. De ha nem hát nem.
Igazából nem fáj a dolog, ezért alaplapot sem fogok cserélni, pusztán érdeklődőm. Annyi finomhangolási lehetőség van a BIOS-ban, hogy elképzelhetőnek tartottam, hogy a faék egyszerűségű tuning (szorzót és Vcore-t módosítok csak, minden más auto), amit alkalmazok bővíthető olyan plusz beállításokkal, amik segítik az alacsonyabb Vcore melletti rendszerstabilitás növelését.
-
-
laychi
veterán
válasz
04ahgy
üzenetére
Így van, ugyan annyi (így is - úgy is) a termelt hőmennyiség,csak egy kupaktalanítottnál a hőelvezetés jobb,ami miatt drasztikusan javulni tudnak a hőmérsékletek,főként AVX-es szintetikus tesztek használatakor.
A volt 3570k-m 26 fokot javult a hyper 212 evo alatt a kupaktalanításnak köszönhetően,majd további 5-6 fokot nyertem házcsere után a jobb szellőzés miatt.
CLU-val pasztáztam át 1,32V 4,6Ghz max 75-76 fok volt linx alatt a hyper evoval,ha akkor meg lett volna a noctua,akkor ~ -10 fokot is jelenthetett volna, akár ehhez képest is
A jelenlegi tulaja BandiT85(több,mint 1 éve)

-
hibavissza
veterán
válasz
04ahgy
üzenetére
Könyörgöm, a proci nem termel ugyan annyi hőt. Én azt látom, hogy le-föl ugrál a teljesítménye és a hőfoka kikapcsolt ventivel is. Nyilván igazad van, ha 100%-on hajtom folyamatosan (rezsó). De én nem nagyon teszek ilyet. Csak azt láttam, hogy néha 80 fok fölé ugrál a visszajelzett hőfok.
Kényelmes lett volna egy már meglévő tapasztalat alapján belevágni/nem belevágni. Lehet inkább beszerzek valami ultrahalk ventit.
-
hibavissza
veterán
válasz
04ahgy
üzenetére
Bocs főni csak kérdeztem, hogy van e valakinek gyakorlati tapasztalata, infója. Az elméletnek mindenki utána tud nézni két perc alatt.
Nyilván, ha tuningolom és tesztprogramokat futtatok akkor a proci folyamatos hősugárzóként működik így csak a delta T számít ésszerű lambda érték mellett.
Mivel általános felhasználásnál a proci hőtermelése gyorsan változik a terhelés függvényében (tehát egyáltalán nem áll be) nem mindegy a hőáram ami arányos a hővezetési tényezővel.De értékelem az igyekezetedet és a segítő szándékodat.

-
04ahgy
nagyúr
válasz
04ahgy
üzenetére
Aham, értem. Tehát a gyári állapotú CPU 95W-ot, míg a kupaktalanított csak 85W-ot fog disszipálni? Magyarázd el kérlek.
A tuningosok is a kisebb egyensúlyi hőmérséklet elérése érdekében kupaktalanítanak. Kisebb lesz a szűk keresztmetszet és így a CPU die-kupak hőhídon nagyobb hőáram lesz lehetséges, kisebb hőfokot ér el a CPU. Emiatt vagy stabilabb lesz alapból a tuning, vagy nagyobb fesz adható a tuning stabilizálását elérendő.
Mivel természetes konvekciónál a forszírozott léghűtéshez képest sokszoros az R(t)[h-a] [heatsink-ambient], így a kívánt passzív hűtésednél jó becsléssel felírható, hogy:
R(t)[h-a] [heatsink-ambient] >> R(t)[j-c] [junction-case moddolt] ~ R(t)[j-c] [junction-case eredeti].
Tehát a hűtőbordád felületének beálló hőfoka kb. ugyanannyi lesz kupaktalanított CPU-val, mint gyárival. Persze a programok az utóbbi esetben kisebb értéket jeleznek majd, de az csak a kupaktalanítás R(t)[j-c] [junction-case moddolt] < R(t)[j-c] [junction-case eredeti] összefüggés miatt van. Magyarul csak belül lesz kisebb a deltaT.
Próbáld ki gyári CPU-val, majd kupaktalanít(tas)d, és próba újra.
HGyu
-
válasz
04ahgy
üzenetére
Szia!
10+ Ivy prociból merek arra következtetni, hogy amiket ajánlottam neki, azok nem légből kapottak. Általánosan kijelenthetőnek gondolom, hogy a gyári PLL fesz teljesen eltúlzott és fölöslegesen magas Ivy-k esetében. 5.3G fölött sem kellett nekem sosem 1.75V+. Jelentős stabilitás növekedést és hőmérséklet csökkentést érhetek a CSÖKKENTÉSÉVEL!
A PCH fesz egyéni preferenciám, hogy legyen alulfeszelve, azért ajánlottam neki is. Asus Maxi 5 Extreme-em van, plusz raktam már össze pár egyéb Asus és ASRock Z77 lapot. Mindegyiknél elegendőnek bizonyult legrosszabb esetben is 0.975V, erre picit rátéve ajánlottam neki 0.9875-öt. A PCH merevre fagyás formában szokta megmutatni, ha kevés neki a kakaó.
Azt írod, "sok fesz" van alacsonyra véve. IO gyárin van, SA még emelve is. Hol a többi sok túlságosan levett fesz?

-
ricsi8800gt
addikt
-
Televan74
nagyúr
válasz
04ahgy
üzenetére
Mindegyik gyártótól lehet jót és kevésbé jót kifogni.Nekem volt jó pár gyártótól alaplapom. Az egyik Asrockot ajánl,a másik Asus -t,Msi -t,a harmadik Gigabyte -ot. Szegény vásárló meg csak kapkodja a fejét,hogy most akkor melyiket is.
A te ajánlatod is tökéletes,ahogy másoké is.

Én inkább egy bizonyos érték felett húzom meg a határt.És az alatt nem veszek alaplapot.
-
válasz
04ahgy
üzenetére
Persze, szívesen megindoklom.

=HG= és ricsi8800gt kijelentették piszok magabiztosan, hogy mindkét hűtő sovány lesz ahhoz a procihoz.
Indoklás: Erre reflektáltam óvatosan. Hogy azért nehogy már egy 3 hőcsöves, 8 centis ventilátorral szerelt hűtő semmilyen körülmények között ne vigyen el egy ilyen procit. Nem voltam alapos, nem írtam oda, hogy még alulfesz nélkül és turbo-on is vinnie kell. (sőt, szerintem egy Z-s lapban még pár szorzóval feljebb húzva is bőven elvan, ha nem LinX-partyt tart a kedves tulaj)
Nekem 1 tesztgépemben egy 2500k megy gyári hűtővel és az is simán bírja, tehát alá tudom támasztani, amit te is írtál.
Miért nem a két, általam említett, "az tuti fos, vegyél noctua nh-d14-et" fórumtársnál érdeklődtél, hogy miért írták, amit? Én írtam a legnagyobb butaságot?
-
Daffchy
őstag
válasz
04ahgy
üzenetére
Köszi a gyors választ!

A gyárit azt sosem próbáltam.
Eleinte egy Titan Fenrir EVO hűtötte, egy másfél hónapja pedig a félig custom víz.
74 volt a maghőfok a Titannal így most általában 54-en áll, az egyedi ventiprofil ahogy engedi a pumpát tekerni, úgy változik a hőfok az előzőz hsz-ben említett keretek között.
-
wiziloo
tag
válasz
04ahgy
üzenetére
Szia, sziasztok, előre is elnézést hogy itt rontom a levegőt az amd procimmal, csak egy rövid kérdésem van, mi az a cpu szivárgás?Mi a pontos definíciója? Ugyanis itt a fórumon egy haverom(most névtelen marad) teljesen el van tévedve ezzel kapcsolatban, és ő úgy írta le, hogy a prociból kifolyik az áram,és tiszta áram lesz minden -ne röhögjetek ez nem vicc- és őt szeretném tévútjáról leterelni
-
válasz
04ahgy
üzenetére
0. Visszautalni egy 8 napos, buta hsz-emre nem túl komoly vitapartnerhez méltó (vitának fogom fel, nem veszekedésnek, remélem te is). Biztosan én is találnék megbotlást tőled.

1. Szedd szét a hsz-em, kíváncsian várom (darabokra szedés: legalább 3, óriási mértékű tévedést jelez előre, már csak a pejoratív felhangjából kifolyólag, minimum olyan tévedést közvetítesz vele, mint, hogyha azt írtam volna, "kicsipapucs: a proci az a ramban van").
Átolvastam, én nem találtam ilyet, kíváncsivá tettél.2. Te: nincs előnye. Én: van előnye, kisebb fogyasztás és kisebb hőtermelés. Ergo ellenvéleményem fejeztem ki azzal kapcsolatban, amit írtál. Attól függetlenül, hogy elhanyagolható előnyről beszélünk és ez téged totál nem izgat fel, attól még ott van. Megcáfoltalak, tovább ezen mit indokolt beszélni?
Jöhet priviben/fb is a válasz, ha úgy jobbnak érzed... ne szemeteljük a topikot.

-
válasz
04ahgy
üzenetére
"Más előnye nincs" Az előbb még semmi előnnyel nem bírt, azt írtad... A hőmérséklet csökkenés is egy előny, vagy nem?
7W alatti TDP-ről beszélünk, tehát full kitesztelt alulfesszel is max 2W nyereséggel számolnék és akkor százalékosan elég nagylelkű voltam. Annyira nem életfontosságú alulfeszelni, de sok kicsi sokra megy!
Mindenhol bennehagysz egy kicsit, itt 2W, ott 10, amott 5 és pikk-pakk össze lehet szedni 30-40W többletfogyasztást nyugalmi állapotban, ami viszont már számottevő, ha mindennapos használatban van a gép!Déli híd: indokolt a kötözködés, vagy értetted, amit írtam?
Akkora hülyeséget biztosan nem, mert minden megmaradt déli-híd funkció integrálásra került a PCH-ba, a PCH annak az utódja. És még "délen" is van a lapon ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
04ahgy
üzenetére
"...semmi előnye"
Nudli déli-híd hűtős lapoknál, ahol még rá is tesznek egy finom kazán kártyát, ami blokkolja és fűti a bordán át a kis chipet, nekem volt olyan gép, ahol 8 fokot csökkent a PCH hőfoka, automatán adott 1.15V-ról 0.93750V-ra való alulfesszel, továbbra is a kazán kocka vga alatt főve.
Maradt a borda, maradt a zsír, csak alulfeszeltem. -
m0h0senator
őstag
válasz
04ahgy
üzenetére
Oké vissza fogom állítani, nem is értettem már hajnalban magamat, hogy azt minek csökkentem. Vissza rakom szépen a gyárira.
Más: Sokat olvastam erről az offset vs fix feszültségről. Ki mit ajánl? 24/7-re? Mert eddig mindig offsetben kísérleteztem ki, hogy mi a legalacsonyabb ahol a bf4 nem száll el.
-
ffodi
veterán
válasz
04ahgy
üzenetére
IvyBridge esetén még nincs iVR, így VRIN sincs (abban az értelemben mindenesetre, ahogy a Haswellnél...).

A PLL-t pedig szerintem kicsit csökkenteni érdemes, mintsem növelni, de ez csak az én tapasztalatom.
Szerk.:
#26186: Én csökkentem, olyan 1,7 V környékére, vagy alá. Úgy vettem észre ez sokszor segít a stabilizálásban.
-
RyanGiggs
őstag
Kipróbáltam akkor sem stimmel valami.
Ezek jönnek ki:
Target CPU Temp. : 45-65fokig
Target Fan Speed : Leve1-9Na most beállítottam 50fokra, és Level1-esre! Prime95 felmegy 60fokra és semmi hang!
Tehát valszeg ugyanúgy 1300rpm-en pörög a venti.
Viszont ha (ugyancsak) beállítom 50fokra, de Level9-esre, akkor
már újraindítás után folyamatosan 2700rpm-en süvít a venti. -
törölt tag
Nem kevertem, rosszúl írtam le.
Köszönöm a kijavítást, de én a Corsair memóriákra gondoltam, mondjuk oda is volt írva.öregség.
régen ezek a CLK-k CLK-k voltak ha most CL akkor CL,
sztem átment amit akartam volna mondani, ez is a korom átka, annyi változás van hogy az ember csak kapkodja a fejét és követni se nagyon lehet.
-
törölt tag
Nem azt mondtam hogy az alkalmazásokat lassítja, hanem azt hogy magát a processzor teljesítményét, hiszen azt a 2 magot le is kell emulálni és nem kell hozzá egyetem hogy kiszámoljuk azt az emulációt az a 4 mag számolja ki ami az én procimban pl nem kell hogy ezzel foglalkozzon ezért van az hogy sajnos sok régebbi I7-es tulajdonosnak igen nagy pofon lehetett ez a videó ahol az I5-ös lefitymálta az I7-esüket.
Természetesen gyorsabb az 3770K mint a 3570K processzor de nem akkora teljesítménnyel mint amekkora árkülömbséggel !...
a video...
-
Macei
tag
Nah kéremszépen a csekket átnyújtom az elektrotechnika tanáromnak tőletek meg elnézést kérek.
Megint csak igaz hogy akit tudja csinálja aki nem az tanítja. Bekapják a csunyámat. A cnc-s tanárom is egy ... volt aki azt hitte hogy úgy van ahogy ő tanítja. aztán meg elmentem mint pályakezdő cnc-snek akkor tulajdonképpen dobhattam a kukába amit 2 éven keresztül tanultam.
Legszebb az egészben hogy ma is foglalkozok kissebb kapcsolásokkal, ez adta a magabiztosságot.
Akkor szerinted is hülyeség amiből ez az egész kiindult? kérlek olvass vissza
-
Macei
tag
Nekünk annak idején (4éve) elektrotechnikán azt tanították hogy minél alacsonyabb a hő annál alacsonyabb az ellállás, a szupravezetőnek amit csak elvileg ismernek abszolút 0 fokon végtelen a vezetőképessége vagyis nincs ellenállása. Nem összekeverendő a vezetőképesség SIEMENS jele: S Elenállás ohm jele: R
Egyébként ha a melegtől csökkenne az ellenállás akkor fűteni kéne a gépeinket nem? Mert úgy legalább alacsony a fogyasztás ugye? Akkor a tirisztorra ami tulajdonképpen egy nagy teljesítményű tranzisztor minek borda? Hisz ha meleg akkor jobbis.
Kb 2 perces kersegélés eredménye: WIKI
Az elektronikában ahol hő van ott veszteség is, minél nagyobb hő annál nagyobb veszteség.És egyébként a légkondi az mit csinál? a kinti 30-40 fokból csinál a szobába 23-at persze ez megint egy más folyamat.
Linkeltem lejjebb képeket azokon minden látszik és bármikor szívesen produkálom újból.
Ettől függetlenűl ami a gépembe van hőfok elvileg lehetetlen, gyakorlatilag meg van, aki nem hiszi az átjön megnézi, jelenleg a géphái külső szenzor 23fok proci 24 szobában 23
Nah gyerekek kinek küldjem a csekket a fizika óráról?
-
Johnny001
senior tag
Hi!
Köszönöm a válaszokat!
Akkor jó, tuningban a cél végül is már meg is valósult, elég hűvös is. A ramjaimat feltoltam 1600-ra, itt is elég az 1,5V,
pont jó hozzá a Corator DS. Azért még megnézzük, hogy hol a vége
Repsol600: Akkor átállítom aztán megnézem mit csinál.
By.: Johnny
-
oliba
őstag
De ha egy alacsony fogyasztású kártyáról beszélünk (pl:7770), akkor a kisebb asic értéket elérő kártyával jobban lehet tuningolni, mert le lehet hűteni még gyári léggel is. Visszaérek az albiba, akkor meglesem, hogy az enyém mit produkál, de látatlanba magasnak kell lennie az ASIC értékemnek, mert a gyári 1,2V-on nem bírja az 1120Mhz-es gyári órajelet és a hőmérsékleti értékeim pedig különösen jók. Kíváncsi leszek az elmélet és a gyakorlat hogyan fog összeférni

-
Colos1
őstag
Akkor mitől függ, hogy az egyik jobban szivárog, a másik meg nem?
A GPU-m 91,6% -os, és a fesz még nem volt 1V fölött és 1050MHz -en meghal Unigine alatt, míg mások 1,13...1,175V -on kergetik 1000+ MHz -eken. Mondjuk a feszt illetően a múltkor kétségeim támadtak, mert az új AIDA64 most GPU VRM fesz -nek tartja azt, amit régen GPUmag -nak írt, és most a GPUmag -ra más értéket ad, ami stabil, terhelés alatt állandó. 0,85V alapon és 1,13V terhelés alatt. A GPU VRM -re meg azokat a feszeket írja, mint a régi a GPU mag-ra. Mint itt a CPU-nál, a kiolvasott CPU VID nem változik, a "mért" pontosabban saccolt CPUmag fesz meg változó azonos órajelen, és alacsonyabb.
Új hozzászólás Aktív témák
- One mobilszolgáltatások
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- BestBuy ruhás topik
- Mindenkinél több és erősebb AI gyorsítót ígér Elon Musk
- PlayStation 5
- Gitáros topic
- Milyen egeret válasszak?
- Nyaralás topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3644, 100% Akksi
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Zalman Z1 Plus Cooler Master 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Ott a pont, a halk hűtésért is megéri adott esetben, de gondolom azt sem vitatod, pl. extrémkedésnél (érintett vagy ugye LN2 témában) van-e szükség arra, hogy a lehető legjobban tudd kordában tartani a hőmérsékletet..az meg nem megy, ha ott a változó összetevőként jelen lévő gyári hulladék kenés okozta difi. Mindegy, nem akarom továbbgörgetni a témát, csak ez a boszorkányüldözés faktor szúrja a szemem részedről a témában, miközben magad is használod (feltételezem) adott esetben eszközként a jobb eredmény érdekében.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)