Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
Új hozzászólás Aktív témák
-
csucsbicep
nagyúr
válasz
viperabácsi #15197 üzenetére
Nekem az van, ha kell segítség keress meg.
-
Hoorus
őstag
Sziasztok!
Egy érdekes dologra lettem figyelmes tegnap. Mégpedig, ha offset (+0,15 V @ max 1,3 V) módban adom a feszt a procinak, akkor sokkal jobban melegednek a magok, mint ha belőném neki Fixen az 1,3 V-ot. Kb 10 fok a differencia linx alatt.. Ez mitől lehet?
Ja, és offset móddal még csak nem is stabil, mert a Cinebench kifagyott vele, fix fesszel viszont rendben lefut minden..
A proci 3770K 4,8 GHz-en, alaplap: Giga Z77X-UD3H
-
viperabácsi
addikt
Üdv akinek 3570k-ja van asus lapban és szeretne segíteni dobjon meg egy priváttal
-
válasz
#35434496 #14979 üzenetére
[Nem értem neked miért ad ennyivel többet 4.8 Ghz en] + 4 GFlops azért nem kevés mennyin mennek a ramok nálad vagy mitől lehet?
-
zack
nagyúr
Ezekről a dolgokról kevés tapsztalata van a júzereknek, még fórum szinten is. Én is elég sokat foglalkoztam a témával, miután az E8200-vel befürödtem. Nehéz konkrétumokat kihámozni, még a gyakorlati tapasztalatokból is, de a probléma valós. Valószínűleg a fesz tüskéknek is van hozzá köze, és innentől kezdve az alaplapnak is.
Minél stabilabb a tápellátása a lapnak, szerintem annál kisebb a rizikó, ill a degradálódás mértéke. Illetve a tápellátásnál képbe jön még a házikó tápja is. Mennyire minőségi, mekkora ampert ad le és azt hány darab ágon stb. Szóval a probléma egészen összetett is lehet akár.E8200 korszakban még Enermax 450W táppal toltam. Bár minőségi, és elvileg elég volt akkor, közel sem biztos hogy a gépem is így gondolta, bár látható, érzékelhető hibát nem produkált. Aztán jött a Chieftec CFT-850-14C, és utána nem vettem észre degradálódást az E8400, E8600 típusokkal, pedig kaptak azok is 1,4V körül. A Q9650 időzött nálam a legtöbbet de ez az 1-2-3 század Volt, nem jelentős 1,5-2 év alatt.
-
ffodi
veterán
Köszönöm a kiegészítést, én is így tapasztaltam.
"Minél több a fesz, minél nagyobb terhelésen, annál gyorsabban és annál nagyobb mértékben fog degradálódni."
Igen, illetve minél tartósabb terhelés annál jobban ......
Vagyis ha valaki agyon LinX-szeli akkor hamarabb előjöhet. Persze a hűtés is lényeges szempont, hiszen az elégtelen hűtés is elősegíti a folyamatot.
Szerk.: Most vettem észre egy apróbb hibát az egyik előző hsz-ben:
"Lehetnek akár néhány század V-os tüskék is, melyek megjelenése nagyban függ....."
...akár néhány tized is lehet....
-
zack
nagyúr
Annyival egészíteném ki függ a terheléstől is, és a degradálódás spektruma tényleg az 1-2 héttől kezdődően a több évig tartó használat után is előjöhet.
Egy 1.35V fix beállítás, Prime95-tel való több órás "játék" feszes LLC beállítással, szinte azonnal degradálhatja.Az E8200-öm 1.4V degradálódott 2h Prime95-től kb 3 naposan. Mivel ez vékonyabb csíkszélesség, azt mondom az ottani 1,4V itt 1.35V környékének felelhet meg, de itt pontosan ezt a határt nehéz meghatározni.
24/7 ezért 1,3V fölé nem mennék terhelve semmiképpen. De még talán tesztekre sem.A Q9650-em is degradálódott minimálisan 2 év alatt a 4,2Ghz@1,24V-től egyébként, de nem volt számottevő.
Az elején 1,242 vitte, a vége felé 1,255 környékén.Igazából tényleg lutri. Ha jó van beállítva, 2-3 év alatt 3-4 századnál nem lesz több. Minél több a fesz, minél nagyobb terhelésen, annál gyorsabban és annál nagyobb mértékben fog degradálódni.
Nekem ez a tapasztalatom. -
ST05
őstag
Tehát, eddig 1,5 V volt a támogatott slussz -passz, most jön az 1,35 mellé
1,65v on felejtős a hivatalos támogatás,
ami szerintem annyit tesz mint a hivatalos 1600mhz ram orajel jelenleg,
ez annyit jelent ,ezt garantálják mást nem , az én értelmezésemben -
ffodi
veterán
Mindkét esetben degradálódthat, de ahogy írom, fix fesszel nálam hamarabb előjött. A tudat nagyon zavaró, de semmit nem tudsz tenni ellene.
daveoff:
Bármikor bekövetkezhet, a kérdés az mikor/mennyi idő után. Bármi ami az alapbeállítástól eltér, arra nincs garancia, így lényegében akármi megtörténhet.
-
Winne
nagyúr
Érdekes amit írtál, mert nálam pont az offset beállítás az, ami eddig be volt lőve és már kicsit több kell a procimnak, mint az elején, és nem régóta van a gépben, most már nem tudom mi az igazság, vagy melyik a jobb beállítás. Nagyon sírni nincs okom, mert még így is megáll 4.4 GHz-en 1.2 V alatt, de a tudat zavaró, hogy eddig lejjebb is vitte. Most fix feszre lőttem, meg az összes C-s cuccot engedélyeztem, de ezt olvasva nálad pont itt volt tapasztalható degradáció.
-
daveoff
veterán
-
ffodi
veterán
válasz
JoolsNOS #15181 üzenetére
Nem arról van szó, hogy folyamatos terhelés hatására mennyivel lövi fölé.
Minden esetben előfordulhatnak feszültség tüskék. Lehetnek akár néhány század V-os tüskék is, melyek megjelenése nagyban függ az alaplapon található tápkörtől is. 1,2 V-os Vcore esetén, ha 1-2 százados tüskék vannak azok szerintem nem okoznak gondot. Valamint a tüskék jellemzően terhelés megjelenése pillanatában és/vagy a terhelés megszűnésének pillanatában jelentkeznek.
A véleményem és tapasztalatom a problémáról (mármint a degradációról) itt írtam le.
Ez SB, de valószínű itt is érvényes, sőt alacsonyabb feszültségértékek figyelembevételével.
-
japy
őstag
És akkor mi van ha az 1,65-ös rammot belövök 1.50-re és úgy használom?
-
JoolsNOS
veterán
válasz
csucsbicep #15176 üzenetére
És elméletben a "tüskék" lehetnek nagyobbak? Tehát egy 2 vagy 3as szinten kell-e tartani egy olyan megfutástól ami degradálódást okozhat? Pl egy 1.2 fesznél előfordulhat-e egy olyan tüske ami feldobja 1.4re? Bár elméletben még az sem okozhat gondot nem?
-
andrasko
senior tag
válasz
csucsbicep #15179 üzenetére
-
Raggie
őstag
válasz
csucsbicep #15176 üzenetére
Nekem level 3-as LLC is növel már terhelés alatt. (fix 1,275-re van állítva, idle-ben 1.282 OCCT alatt 1.294)
-
JoolsNOS
veterán
Ha llc-t állítok, akkor a megugrások lehetnek nagyobbak, mint az llc által kiküszöbölt droop értéke? Tehát llc nélkül esik a fesz pl 0,03 terhelés alatt. Ha meg használok egy közepes llc-t akkor esetleg megugorhat a fesz ennél nagyobb mértékben?
-
Gtaati
őstag
válasz
thomasvold #15172 üzenetére
Oké köszi akkor marad így offset - meg llc auton így is van most és így stabil!
thx
-
thomasvold
őstag
válasz
Gtaati #15171 üzenetére
Szívesen
Ha mindenképpen kell az a plusz 300 mhz, akkor inkább offset-el,mert ha többet is kér load, akkor is jobban jössz ki, mert inkább idle-ben használod a gépet. Fix fesszel, meg folyamatosan az az 1,2 lenne,amit írtál. LLC pedig inkább auto, de ha mégis használod, akkor szerintem egy regular vagy medium beállítás elég. Ezt neked kell kitapasztalni.
-
Gtaati
őstag
válasz
thomasvold #15167 üzenetére
Értem és köszi, de a sima 3570-nél azért az plusz 400mhz hoz egy kis pluszt és nekem annyit simán megér, fixen próbálkoztam illetve ofssetben de ott is lehet választani - és + között és fentebb írtam h - -ba offsetelem, de ugye h így stabil maradjon többet kér mint fixen! Köszi!
-
thomasvold
őstag
Nekem a Turbo ki van kapcsolva
Fix fesszel megy 3,4 Ghz-en. Persze bekapcsolva hagytam a speedstep-et, de lehet megnézem 3,8 Ghz-en is, lehet nem kell neki csak 1-2 századdal több és így Idle és Load is megvan 0,9V alatt. 4,4 Ghz-hez nekem 1,175 kell, de majd ha meglesz a 7950-es, addig nincs értelme annyin járatni.
-
andrasko
senior tag
Az S szériájú Ivy prociknál (3570S/3770S) alkalmazható a Z77 deszka "no-K" funkciója?
Köszi a válaszokat. -
ST05
őstag
válasz
thomasvold #15167 üzenetére
nagy + 1
attol hogy igp-t használsz turbonál megtolja szerintem 1,1V köré, de speedfan-al monitorozd
legegyszerübb.
egyébként egyetértek Veled -
thomasvold
őstag
válasz
Gtaati #15166 üzenetére
Alap 3770-et én nem offset-elnék el 300 Mhz miatt, de ez a te dolgod. Alapon is megy turbo 3,9 Ghz-et. Ha annyira kevés a Load és sok az Idle nálad, akkor én inkább ofsettel, vagy fix fesszel alulfeszelném és a fix fesznél auto LLC-n hagynám. Minél nagyobb LLC-t adsz neki, annál kisebb lesz a feszültségesés, de a kiugrások annál nagyobbak. Legalábbis az én lapomnál ezt csinálja. Ilyen kis mértékű "tuningnál" szerintem érdemesebb az LLC-t auto-n hagyni. Extrémebb tuningnál van értelme, de ott is figyelni kell, hogy a nagy mértékű LLC beállítás nehogy túlfeszeljen. (Ez kis feszültségeknél nem vészes.) Nekem most fixen a 3570K alulfeszelve (0,856V) megy 3,4 Ghz-en,mert még csak IGP-t használok, szerintem neked sem kell 0,9V a 3,9 Ghz-hez.
-
Gtaati
őstag
A fentieket olvasva, én is megkérdezném, hogy mit ajánlanátok: 3570-es sima van hajtva turbóval 4,2-on ha fix feszt adok neki 1,125-1,130v környékén megy stabilan, de ugye minek menjen ennyi ha csak hétvégén van nyüstölve és a többi időszakban csak le és feltöltés van, ezért offset - ba hajtom, de itt is instabil volt és a fixhez képest több fezsültség kell neki h stabil maradjon kb 1.180v környéke, kérdezném hogy z77-es asus lap esetén a biosba mit állítsak be llc stb -re gondolok hogy a procinak a lehető legjobb legyen ne kapjon plusz feszültség tüskékek stb, ha az olvasottakat jól értem akkor droppolás és az ingadozás kiugrások tüskék annál kisebbek minél nagyobb szintű llc adunk neki? Előre is köszönöm!
-
thomasvold
őstag
Az 1,575V az bőven jó. Akkor nem kell állítani a VTT-t sem, így a VTT auto 1,05 és 1,06 között fog váltakozni. Csak ha már ettől nagyobb feszt adsz neki. De így van,ahogy a többiek mondják, hogy ha 1,65V-on hajtod a RAM-ot és utánaállítod a VTT-t (1,15V-ra) akkor az is jó. Ha nem tudod állítani a VTT-t, akkor maradj a max. 1,575-nél, nem kell levenni 1,5-re. Pláne ha úgy stabilabb a rendszered.
Igen, kicsit túllihegett téma...
-
JanR
addikt
válasz
csucsbicep #15162 üzenetére
Nagyon boldog vagyok
Ha ezt tudom meg se veszem ezt a lapot. CL7-s ramjaim vannak.. elvileg 1.65V-vel tudják papír szerint, de 1.565V @ 7-7-8-7-24-1T-t tudja
Csak ugye ehhez VTT-t kéne emelnem. Na meg ebbe a lapba 1.575V-vel stabil a ram. De akkor megpróbálom a CL8-t 1.5V-vel.. csak nem lesz annyival lassabb.
-
JanR
addikt
válasz
csucsbicep #15160 üzenetére
Én ebbe nem nyugszom bele
-
JanR
addikt
válasz
csucsbicep #15157 üzenetére
És akkor azt honnan tudom, hogy mennyit ad neki? oO Vagy alapból adja az 1.05-t és kész?
Bios frissítést próbáltál? -
ÁdiBá
veterán
válasz
csucsbicep #15155 üzenetére
SB-nek is 1,05V az alap VTT úgy emlékszem.
Mindegy, lényeg hogy itt mondták nekem hozzáértő emberek hogy 1,16-1,15V VTT + 1,65V DDR, és nem lesz gond hosszútávon se.
Azóta úgy használom az IvyB processzort is. -
JanR
addikt
válasz
csucsbicep #15155 üzenetére
ASUS P8Z77-V-nél mi jelzi a VTT-t?
-
BeLucZ
addikt
Túl van lihegve ez a dolog de tényleg, aki ennyire félti meg dédelgeti a cuccost az használja alapon gyári beállításokkal, aki meg szénné hajtva az ne sírjon, ha baja lesz
Nem kisbaba ez hogy dédelgetni kelljen, ki kell taposni a lelkét is, ha úgy van
Nyilván nem 2 V-on kell járatni a procit, de akinek van egy jó hűtése és ésszerű keretek közt tuningol, nem kell félnie
-
ÁdiBá
veterán
válasz
thomasvold #15151 üzenetére
Én két évig használtam i7 2600K 1,65V memóriával, illetve 1,16 VTT -vel.
Kicsit túl van lihegve a dolog.
Lóf@sz baja nem lesz a processzornak.
Vagy tud valaki olyanról hogy meghalt már a processzor azért mert 1,65V memóriával lett hajtva?!
Inkább attól döglenek meg hogy 1,5V megy.
De attól se feltétlenül. -
thomasvold
őstag
Attól, hogy a RAM feszültségét tolod föl, még nem lesz gyorsabb a gép, esetleg stabilabb bizonyos keretek között. Ahhoz, hogy gyorsabb legyen a frekvenciát kell emelni, de az 1600 Mhz bőven elég mindenre. Én nem adnék 1,57V-tól többet a RAM-oknak szvsz., de én így használom, más azt fogja mondani, nyugodtan emeld 1,65V-ra. De ha a frekvenciát nem emeled hozzá, nem sok értelme van a fesz. emelésnek. Van a lapodban VCCIO ? Mert nem mindegyik lapnál állítható külön. Nekem külön van VCCIO és VCCSA. Ha igen, akkor a RAM feszültségével és a VCCIO állításával csak azt éred el, hogy biztonságosabbak és stabilabbak lesznek a fesz-ek, gyorsulást nem hinném, hogy elérsz vele ha nem állítod fentebb 1600 Mhz-től a RAM-ot. Az is csak benchmark programokban érzékelhető, kivéve, ha IGP-t használsz, ott van értelme 1600-tól gyorsabban használni. Ezt a Windows betöltéses dolgot szerintem az SSD topikban kérdezd meg. Még egyszer, nézd a VCCIO (QPI,VTT) és a RAM feszültség változásait setup-ban, auto-n, hogy alakul és ha nem emelsz RAM órajelet, akkor én nem mennék 1,57V fölé.
-
JanR
addikt
válasz
thomasvold #15149 üzenetére
Most ahogy így gondolkodom rajta, az előző lapomban a 2600K-nál úgy volt beállítva a ram meg a vccsa, hogy:
VCCSA: 0.93125V
RAM: 1,.565V1,5 évig így használtam és nem éreztem degradálódást. Sőt mikor a ramnak adtam egy kis feszt. (1,560 > 1,565), akkor a memória kezelés is gyorsabb lett - gondolom nem volt stabil addig. Azt meg nem gondolom, hogy 2 évnél tovább nálam lenne a 3770K, ahogy magamat ismerem év végén már 4770k fog dübörögni a házban, de majd meglátjuk
Csak ami érdekes, hogy az előz rendszernél az SSD-s bootnál a win7 pöttyei össze sem értek és betöltött, a mostaninál pedig összeérnek és egy kis idő még eltelik. A ramnak adtam már + feszt (1,565V > 1,575V), valamit gyorsított, de nem egészen jó még most sem. Min változtassak? A proci a stabil a tesztek alapján, meg tegnap ca. 4 órát játszottam.
mod: akkor ezekszerint a VCCIO-n kell emeljek még?
-
thomasvold
őstag
0,5V-nál nagyobb nem lehet állítólag. De ez még az 1366-os korszakból jött át. Többen is állítják itt,hogy ez már nem annyira számottevő. Lehet használni 1,65-ös RAM-okat is, nincs rá hivatalos álláspont, hogy árt-e neki vagy sem. 4-5 év múlva kiderül, mivel hosszú távon fejtené ki a hatását. Én is 1,5V-os RAM-okat használok, biztos, ami hótziher alapon
Ha külön tudnád a VCCIO-t állítani,akkor nem lenne gond, mert 1,2V is adható neki extrém helyzetekben, bár 1,65-öshöz, 1,15-ös VTT-t kell adni, úgy van meg a 0,5. Egyébként a VCCSA nem egyenlő a VCCIO (VTT)-vel. A VCCSA (System Agent Voltage) emelkedik a VCCIO-val, ha emeled az utóbbit. Más a feszültségük is alapból. A VCCIO default 1,05 +/- 3% V, a VCCSA pedig default 0,925 V. (Min. 0.879 - Max. 0,971)
-
JanR
addikt
válasz
Pubszon #15144 üzenetére
Nekem is volt H100-m, szívtam is vele rendesen.. a pumpájának elég csúnya kerregő hangja volt. Amit tudok, hogy ha akarsz ilyen kompakt vizet venni, akkor arra figyelj, hogy terméket az asatek gyártsa. Lehet az corsair, cooler master, antec, intel, bármi, csak magát a terméket az asatek adja. Ezekre sokkal kevesebb a panasz.
Nekem egy intel vizem van a cpu-n, teljesen néma és jól teszi a dolgát.
A 3770K-mat 1.232V-vel IBT-nél 83 fokig engedte fel maximum!
Más: A VTT és a RAM feszültsége között most akkor mekkora különbség lehet? Olyat hallottam, hogy 0.5V-nél nagyobb nem. (Ugye ez a VTT asus lapokba VCCSA) - na ez nekem 0.0950, a ram pedig 1.570. De ha emelem a VCCSA-t, akkor beleér a "sárga" értékbe, ami nekem nem annyira tetszik
-
kribe
őstag
válasz
Pubszon #15144 üzenetére
Nincs kupaktalanítva.
H100-ra H80-ra nagyon sokan panaszkodnak hogy hangos a pumpája, nekem szerencsére egyik sem az. Minimális nyöszörgésszerű zaja van, de az a "normális". Nem kerreg, nem nyikorog. Legkisebb fokozatra állítva használom. A ventik (SWIF2 120P pwm-esek) csak bekapcsoláskor pörögnek kis ideig maxon, akkor van erős hangjuk, de még terhelés alatt sem közelítették meg azt a hangerőt soha. A gyári adatok szerint 800-1700 között pörögnek, szerintem két fix 1000-1200-as venti sem lehet rossz. Nekem jobban tetszik a PWM, ha már tudja szabályozni, akkor csinálja csak. Ha visszakapom a fényképezőgépem és érdekel, csinálhatok egy videót a hangjukról bekapcsoláskor ill. idle és terhelés alatt.
Ha előreszerelt vízhűtésben gondolkozol nézd meg az új Corsair-eket, amik nem a "kocka" pumpával jöttek, ott nem hallottam még zajproblémákról. Igaz, a Corsair vízhűtők topicban is régen jártam már... -
Pubszon
veterán
-
ST05
őstag
nálam pedig z68 alatt pedig 50mV vagy 100 mV plusz vcore, azután lehet 0,004 esével Turbo overvoltage on finomitani
, azon belül is bios függő is, ez sem igy volt előtte
semmi llc, 4,4 hez igy csúcsozott a 3570K
( 1 perces néma linxelést kérnék tőletek kis időre megcsalom ivyt-Kát, ezért írtam multidőbe)kribe:: én akkor már alulrol indulnék, kis LLC, vagy annélkül meddig vagy megfelelő
4.0- vagy 4,1 -ig ??,,és ha még jó, lépsz feljebb, ,elvben müködnie kellene
-
Winne
nagyúr
Köszönöm a tippeket, holnap akkor kitesztelek valami fix beállítást és benyelem a picivel több feszt.
-
kribe
őstag
Először fix fesszel csináltam, ott is kb. ugyanezen a feszen volt stabil.
Mennyire próbáljam belőni az idle-t? Megpróbálom az LLC csökkentésével kicsit magasabbra venni, hátha az megoldja.A fix feszültséggel úgy vagyok hogy ne kapjon a proci annyit ha nem kér. De ha offsettel nem fogom tudni stabilizálni a gépet, akkor az lesz a megoldás, csak előtte mást is kipróbálnék.
A többi feszültséggel sem tudom egyelőre mit kezdjek. -
kribe
őstag
Üdv mindenkinek.
A következő problémám lenne: Van egy 3770K-m amit húzgálok szépen. Linx stabil 1.192 V-on, de ezzel a feszültséggel Prime alatt elhasal, ott 1.224 V-ot kell neki adni. A rendszer terhelés alatt teljesen stabil (12 óra Prime, 20-as Linx körök, Black Ops 2, stb.), viszont filmnézés, böngészés, desktopon üldögélés közben néha fogja magát és kikapcsol a gép. Utána általában magától újra is indul, de olyan is volt hogy nekem kellett újra bekapcsolnom. Memtest-et is csináltam, többször lefutott hiba nélkül.
Idle feszültség 0.880-0.888V, lehetséges hogy ez lenne a kevés?
Az overclock 4.5 Ghz, offset mód, LLC Ultra high. -
bandika0626
senior tag
Én is a fix feszre szavazok. Offset-nél ha olyan órajelváltás van nálam úgy elhasal, hogy öröm nézni.
-
Winne
nagyúr
Na tesztelgettem kicsit, fogyasztást is néztem, llc értékeket is próbálgattam. Nekem fixrn több feszt kér ugyanahhoz az órajelhez. Idle nincs különbség, offsetes beállítás mellett mérhető nagyságrendileg +10 watt fogyasztás konnektorból.
Fixen több fesz, de nem droppol annyit, offseten kicsit kevesebb fesz, de elég nagy spektrumban droppol.
Melyik a jobb megoldás?
-
thomasvold
őstag
Fix beállítással használom egyelőre, majd később kipróbálom az offset-et is. Most éppen 3,4 ghz-en használom alulfeszelve 0,85 V-on
Alapon most nekem bőven jó,mert egyelőre csak IGP van. Fix beállításnál is van LLC, (4,4 Ghz) nálam az Ultra High beállítás volt jó, de én visszatettem auto-ra.
Batch # - 3234C264 -
*Tata*
senior tag
válasz
thomasvold #15117 üzenetére
Szia! Itt általában 4048-on megy a linx a tesztek alatt, úgy próbáld meg. Szerintem 4.5-ön is tudnád használni 24/7-ben. Sima felhasználásnál úgysem lesz ilyen meleg közel sem.
-
JanR
addikt
Az asus llc szintjei melyik asrock szinteknek felelnek meg kb? A high erdekelne elsosorban!
-
daveoff
veterán
Én is nagyon sokat próbálkoztam offset-es tuningal, de nálam is a fix fesz vált be a legjobban! Az offsettel az a baj, hogy nehéz úgy belőni, hogy idle és full load is stabil legyen a proci. Én most már kb 2-3hete átálltam fix feszre, és fogyasztásban, illetve hőmérsékletben sem vettem észre változást! Ráadásul terhelésen kevesebb fesszel tudtam beállítani....
-
lowzor
veterán
Ultra high-on maradhat az LLC? Úgy vettem észre, hogy lefelé droppol. 1,26V-ra van beállítva a feszültség.
-
Winne
nagyúr
Ez a fogyasztás 5% dolog ez mennyire állja meg a helyét? Anno itt valamelyik hozzáértő Írta, hogy fix fesznél is visszaveszi az órajelet és a fogyasztás is lejjebb esik idle állapotban, a c-s marhaságokat gondolom mind bekapcsolva. Te gondolom próbáltad offsetben is, ahogy csucsbicep írja, fixen kisebb feszen elviszi nálad ugyanazt az órajelet, mint a leggyengébb LLC melletti offset beállításban?
-
ÁdiBá
veterán
Ezeknél az értékeknél szerintem igazán nem számít hogy mi esik jól a processzornak.
Azt mondom mind a két beállításban van némi előny.
Offset módban elég jól vissza veszi a feszültséget terhelés függően. Viszont tényleg ugrál rendesen a Volt.
Fixált feszültségen folyamatosan azt a feszkót kapja meg a processzor amire beállítod, az miatt is fáradhat a szilicium lapka, viszont alacsonyabb értéken elérheted a stabilitást.Itt még nem olyan kritikus a helyzet hogy probléma legyen.
(#15109) csucsbicep Nálam is. Jelentősen. Ott már nem kíméli az alaplap a processzort.
Highon használom. Itt még rendesen teszi a dolgát. -
zack
nagyúr
Minel erosebb az LLC es minel kevesebb a drop annal nagyobb az esely terhelesvaltasnal a fesz tusket benyalni. Ertem en hogy igy stabilabb jobban beloheto a tuning, meg idle nem 32 fokos hanem 28, de ettol meg rizokosabb mint nemi droppot benne hagyni +2-3 fok idle homerseklettel. Mindenki ugy hasznalja ahogy akarja. A fesz tuske lap fuggo, es a merteke nem kiszamithato. Anno volt errol cikk talan a wolfdale topikban. 1.4V volt monitorozva "llc on"-ban es feketen feheren ott voltak az 1.6-1.7V fesz tuskek.
-
krx21
nagyúr
válasz
csucsbicep #15109 üzenetére
Majd játszok még vele...
-
JanR
addikt
válasz
csucsbicep #15106 üzenetére
Nalam pl a PlLL 1.83125, a PCH meg 1.0600
Ezek az ertekek befolyasolnak valamit? A bios szerint minden normalis, ahogy irtam a sarga ertekbe meg nem ment bele.
-
krx21
nagyúr
válasz
csucsbicep #15106 üzenetére
Nekem megy terhelés alatt feljebb megy 0,008V-al... És ez a logikus nem?
-
csucsbicep
nagyúr
High simán maradhat 1,3V alatti fesznél.
PCH fesszel nem kell foglalkozz, PLL-t lehet csökkenteni 1,5-1,6V-ra, mert kicsivel hűvösebb lehet tőled a procid, bár nálam ez csak 1-2 fokot jelentett, ami még hibahatáron belűl van.
krx21: Én is sokszor a fix feszt preferálom, mert sokkal stabilabb és nem kell vele sokat szórakozni. Nekem most 1,23-ra van belőlve és terhelés alatt lemegy 1,21V-ra.
-
krx21
nagyúr
Terhelés nélkül így sem zabál és nem is meleg...
Ezt a logikát preferálnám amúgy én is, de a felesleges feszültségingadozásokat nem tudtam megszüntetni és a stabilitás is rosszabb.. Vagy csak nekem nem sikerült összehozni...
Azért tekintsd meg Te is , hogy a terhelés elején milyen feszültségbombákat kap ilyenkor a proci...
És ezt nem egyszerű monitorozni, mert a legtöbb ilyen teszt program megfogja a gépet és a monitorozás frissítése igen lassan megy...ÁdiBá Ez így van, de a fogyasztásban és melegedésben, 5% alatt van a különbség és ami esetleg az alacsonyabb fesz. miatt jobban estik a cpu-nak az az ingadozásnál pont rosszul esik neki...
Tehát nem vagyok biztos benne, hogy a cpu az offset-et választaná...pityu8611 Teljesen normális, Több is szokott lenni másnál...
-
ÁdiBá
veterán
Fix feszültséggel nekem az a bajom hogy mikor tényleg csak áll a gép. Mondjuk csak interneten töltök le valamit. Akkor is folyamatosan azt a fix feszültséget kapja a processzor amit beállítasz.
Offsetmódban meg szépen lemegy 0,9V, hiszen minek kapjon 1,3V ha nem dolgozom vele. -
JanR
addikt
válasz
csucsbicep #15098 üzenetére
Nekem is High-n van az LLC. Nem tudom, hogy az jo vagy nem? Ott mi szamit jo erteknek, vagy melyik az a beallitas ami legkevesbe karositja a procit, meg a lapot?
A fenti kepemen latni, hogy nem ker sokat a cpu-m 4.6-hez, de az LLC-t nem tudok hova tenni? Mit jelent az, hogy abbol a lvl3 sok?
Ilyeneket aruljatok mar el
Mas: Nalatok ilyen, hogy pl. PLL meg PCH meg amik meg ott vannak a proci fesz alatt beallitasok, milyen ertekekre vannak allotva? A dram egyertelmu. Ha ezek a beallitasok meg csak nem is sargak (ugye bios igy jelzi egy bizonyos szintnel), akkor teljesen normalis?
(#15101) krx21: En meg az offsetet szererem pont emiatt. Ha nincs hajtva a proci, minek feszeljem agyon?
Nalam most offset + 0.070 van beallitva, ez az 1.232V, de ha nem dolgozik a proci 0.86v korul kap. Egyreszt nem olyan meleg, masreszt meg nem zabal -
krx21
nagyúr
Én a fix feszültségnél még jobbat nem találtam...
Miért jó például:
"BIOS 1.32V kap nalam ha jol emlekszem. Terhelesen ez 1.27-1.30V kozott van."Pont terhelve van nagyobb feszültségre szüksége a procinak... Ha meg elmegy 1.27 körül akkor üresben minek az 1.32V??? Fixen ráadásul ezek a felesleges ingadozások és tüskék is eltűnnek...
Többször próbáltam már az offset-et, de végül mindig maradtam a fixnél...
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Western Digital WD RED SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Új Dell 13 XPS 9315 Touch 4K+ HDR DolbyVision i7-1250U 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Garancia
- Dell Precision 5810 Intel E5-1650 v3 128GB RAM 2x512GBHDD 1x512GB SSD Quadro K4200
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3280, 100% akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest