- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- aquark: Jó platformer játékokat keresek!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- skoda12: Webshopos átverések
- GoodSpeed: iPadOS 26 A Liquid Glass varázsa
- sellerbuyer: Nem veszélytelen a RAM duplázás de vajon megéri?
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bjørgersson
félisten
-
windlord
őstag
válasz
daveoff #27811 üzenetére
Én ezzel a kijelentéssel is vitába tudnék szállni, de nem teszem.
Örök vita ez a delid.
Nem értem, hogy miért erőlteti pár ember a fórumon, hogy kötelező delidelni?!
S miért erőlteti pár ember, hogy hülyeség?!
Sorakoznak mindkét táborban az érvek és ellenérvek.
Lassan be kellene tenni egy összefoglalóba, és kerülni a témát.04ahgy leírta már 100x a fizikai törvényszerűségeket, ezeket köszönjük. Lehet belőle tanulni és értelmet szerezni.
A delidelt felhasználók meg a deliddel szerzett pozitív felhasználói véleményeket.
(Még ha ez ütközik a garanciális feltételekkel valamint a fizikai törvényszerűségekkel)
Lassan ez a delid olyan lesz mint az UFO jelenség!Részemről téma OFF!
-
04ahgy
nagyúr
válasz
daveoff #27809 üzenetére
Így igaz. Nem hullanak egyre-másra az Intel CPU-k, pedig gyári hűtővel, kicsit porosabb állapotban, nem jól szellőző házban el sem tudom képzelni, hogy hány és hány CPU megy játék alatt konstans 100°C+ T(j) mellett. Alapból a vásárlók alig pár százaléka használ nem gyári hűtőt, és akkor még nincs belekalkuláva az sem, hogy ettől még nem tuningolnak. Szóval a virtuális kézfogás és vállveregetés jár az álláspontodat illetően!
No, és még egy fontos, amit elfelejtettem kiemelni: az Intel TDP az Thermal Design Power. Nem Total Dissipation Power. Tehát erre van a hűtés, pasztázás, minden egyéb méretezve. A LinX, IBT, Prime95 alatti disszipáció ezt jócskán meghaladja, nem véletlenül hívják ezeket szintetikus tesztprogramoknak. Eleve, tervezési de facto állapot értelmében olyanok, hogy ne hagyjanak belül egyetlen részegységet sem szunnyadni. Ilyen körülmények között meg ne csodálkozzunk, hogy a pl. 95W elvezetésére tervezett pasztázás a 150W-ot csak sokkal nagyobb delta T árán képes elvezetni. A tuning során pedig órajellel lineárisan, feszültséggel pedig négyzetesen nő a fogyasztás. 3,5GHz-es 3770K-t 4,5GHz-re húzva, 1V-ról 1,25V-ra emelve a feszültséget ez pontosan kétszeres disszipáció növekedés. Érthető, hogy a delta T is megugrik, ez így van rendjén.
Összefoglalva: nem az Intel pasztázása a rossz, csak a felhasználás módja nem az, amire az Intel azt tervezte. A fizika meg hozza a papírformát.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
daveoff #27804 üzenetére
100%-ban igazat adok neked. Hőfokban lehet igazán nyerni, MHz-ben igen keveset, szerintem, holott nem egy és nem két CPU tuningja van a hátam mögött. Kupakmoddal és anélkül is. Egész egyszerűen olyan az architektúra, hogy nem érdekli őt, ha 95-105°C a T(j). Egy i7-3770K, GIGABYTE GA-Z77X-UP7-ben, gyári rézmagos hűtővel üzemel nálam (tesztkonfigurációm), alapbeállításokkal, és 4 magon terhelve bizony a lap megadja neki a maximális turbót mind a négy magra, és ehhez a maximális turbó feszültséget is. RealTemppel indikálva a hőfokokat és CPU-Z-vel monitorozva az órajelet jól látható, hogy akkor kezdi (ráadásul ekkor is még csak egyesével!) visszavenni az órajeleket és a hozzá tartozó feszültséget, ha az adott mag megnyalja a 105°C-ot. Ez pedig így üzemel idestova 3 éve, csak akkor van kikapcsolva, ha kifújom belőle a port és amikor hardvert cserélek. Ráadásul nem csak nálam üzemel így, és nem csak én használom gyári hűtővel. A legtöbb nagy gyártó alaplapja pedig agresszíven bánik a turbóval, legalábbis az intel specifikációhoz képest.
Ez megfejelve nem gyári hűtővel még mindig kellő mozgásteret ad a tuningnak, a kupakmod és a garivesztés kockázata nélkül.
(#27807) windlord: És ha 70 fok felett leszel, akkor mi történik? Semmi! Ahogy a 80 vagy a 90°C-os határ átlépésekor sem történik semmi, pont úgy, ahogy a 100°C-ot meghaladva.
ricsi8800gt: boldogan halok meg, ha látok Tőled olyan hozzászólást, ahol van írásjel. Nem is kell a helyes pozícióban lennie, csak legyen valahol. Tedd be randomban valahova!
HGyu
-
-
válasz
daveoff #27782 üzenetére
Nem kételkedem,hogy meg lehet csinálni.
Nekem az olyan,mint elefánt a porcelánboltban.Számomra kalapáccsal meg satuval neki menni szgépes alkatrésznek barbárság.
Ez az én véleményem.
Ettől függetlenül voltak akik sikeresen elvégezték a műveletet,köztük te is.#27783 ricsi8800gt :
Ez egy végtelen vita lenne mi miért biztosnságosabb.
Éppen ezért nem is megyünk bele ilyen dolgokba. -
cajn
tag
válasz
daveoff #27646 üzenetére
Bios default után sem stabil alacsonyabb fesszel... esetleg az közre játszhat hogy az 1600mhz es ramok fel vannak húzva 1800mhz-re?
Amúgy minden auton van.. csak a szorzót állítottam meg proci feszültségét...
Amúgy egy Asrock Z77 extreme lapom van ha ez segít valamiben is... -
-
-
válasz
daveoff #27621 üzenetére
Van egy tippem!
Tedd be a fagyasztóba kupak nélkül 2-3 éjszakára, antisztatikus zacskóban, vagy az origi kis dobozkában.
Amikor kivetted, tekerd törcsibe a zacsit/dobozt és hagyd úgy egy napig, hogy párásodás nélkül kiszáradjon.. Utána rakd össze és próbáld ki, hátha beindul.Egyébként a lapod nem lehet hibás? Mielőtt itt fagyózol, meg temeted a topikot, kipróbálnám a procit másik lapban, meg a lapot másik cpu-val, hátha.
Ja meg gondolom a szokásos szétszed-összerak, egy rammal összerak, másik táp, proci alja alkohollal pucol, resetelt bios dolgok megvoltak, ugye? -
-
04ahgy
nagyúr
válasz
daveoff #27300 üzenetére
Nem. Valamennyi eltérés mindig lesz a valós és a beállított között. Akkor jó, ha a legeslegüresebb üresjárat és a legeslegnagyobb terhelés esetén is ugyanannyit kap. Nem csökken, nem emelkedik. Ez az ugyanannyi lehet nagyobb a beállítottnál és lehet akár kisebb is. A lényeg, hogy stabilan tartsa.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
daveoff #27296 üzenetére
Mindig fix feszültséget használtam eddig, sokszor azt is energiagazdálkodásmentesen. Az LLC-t nem misztikumként fogom fel, mint itt meg a Sandy topikban az olvasók 90%-a. A Load-Line calibration egy olyan dolog, ami benne van az alaplapokban. Kimérem, melyik beállításon tartja legjobban a beállított értéket és azt használom. Nem próbálgatom, nem CPU-Z meg AIDA által kiírt értékekre hagyatkozok, hanem mérek.
HGyu
-
-
-
-
Apollo_21
addikt
válasz
daveoff #25616 üzenetére
A lényeg hogyha kell megtud lódulni
Fesz ide vagy oda ...figyelemre méltó eredmény.
Az enyémnek lehet adni 1.5öt..4,5fölött 10ből 1x hajlandó elindulni...mostsem tudom mi ütött bele h viszi 3. napja a 4.5öt..mert eddig 1.45 és felette kért 4,5höz és random halt meg..most kutya baja...megy vígan. -
hdekakas
senior tag
válasz
daveoff #25534 üzenetére
Valóban, játékok alatt semmi értelme az erősebb procinak, a 3770K is kihajtott KÉT tuningolt R9 290-et.
De tömörítésben, irodai alkalmazásokban, és a tesztekben azért kimutatja a foga fehérjét.
Mindenféle pontokban hozza kb azt a 18%-ot (még kevesebb órajelen is).
IBT is jóval hamarabb lefut.(116 GFLops vs 136 GFLops)
-
monosz
őstag
válasz
daveoff #25536 üzenetére
Én konkrétan a lap határira gondoltam,az nem lesz gyenge láncszem.Nyilván innentől a procin múlik a tuning.
Az 5Ghz szép,de 1,5V egy picit sok szerintem.1,4V körül lenne megfelelő.Mondjuk ha tudod hűteni,akkor semmi hiba.
Na majd ha hazérek,egy picit nekimegyek én is.Sajnos én csak léggel tudok hűteni,de meglátom mire jutok. H100-on gondolkodom hűtés terén,de nem vagyok biztos benne,hogy "sokkal" jobb lenne a hatásfoka.Nyilván,azonos hardvereken kellene kipróbálni a hűtéseket,hogy mekkora a különbség.
Jó lenne egy teszt ezekről. -
monosz
őstag
válasz
daveoff #25534 üzenetére
Így már okés,gari nélkül.Lehet hogy ebben az esetben neki esnék én is.
Nekem 1,27V-ot kért 4,8-on,de már hajazott a 90 fok környékére LinX alatt D14-el.Mpower-el a csillagos ég lenne a határ,csak hűteni kellene megfelelően.
Ha netán lenne valamiféle compack vízhűtő,ami űberelné a D14-et,akkor szivesen vennék némi felvilágosítást. -
-
hdekakas
senior tag
válasz
daveoff #25525 üzenetére
Hajrá!
Örülök, hogy jó kezekbe került a procim. Ez az első cpu, ami a szívemhez nőtt, s kicsit sajnáltam megválni tőle.
Reklám ide vagy oda, még jó, hogy beírtam ebbe a csoportba, hogy eladom az régi kicsikémet, így a szakavatott szemek is meglátták, nem csak olyanok nézték a hirdetést, akinek semmit sem mond hogy mennyit megy mennyi fesszel. Van akinek csak az a lényeg, hogy alapon ketyegjen, és legyen rajta nyóc év bóti gari.
Amúgy ha már teszt: A 4790K-m 4,6GHz órajelen 18%-kal nagyobb teljesítményt nyújt, mint a 3770K 4,8GHz-en. Így azért én sem bántam meg. (Igaz, már a második Z97 lapot veszem, mert nem vagyok kibékülve a tuningpotenciállal.)
-
Blue Thunder
senior tag
válasz
daveoff #25525 üzenetére
Faxa!
Tudsz segíteni benne hogy te milyen beállításokkal érted ezt el? MegköszönnémMeg ha valaki tud érdemleges választ amit magam se értek, hogy bármilyen tesztnél, a linx elinditja a számlálást de azon kivül nem csinál semmit, nem mér....kicsit fura...nem hinném hogy a win 8.1 befolyásolná hiszen elvileg jó kell lennie ezen is
-
laychi
veterán
válasz
daveoff #24956 üzenetére
"Különösen tiltott a Felhasználói Tartalomban:
3. Etnikai, faji, vallási, nemzeti, nemzetiségi, nemi, politikai hovatartozás sértése."Nos én nem a politikai hovatartozását sértettem a csalónak. lehet bármelyik politikai párt tagja,lehetnek bármilyen politikai nézetei.A lényegen nem változtat,hogy CSALÓ.
Ő követett el bűnt azzal,hogy megkárosította egy felhasználó társát anyagilag,illetve esetlegesen lelkileg is-->Az emberekbe vetett bizalma sérült azáltal,hogy csalás áldozatává vált.
Nem hiszem,hogy a csaló védelmére kellene kelni.Egyezzünk meg abban,hogy egy féreg nemtől,nemzetiségtől,politikai vagy vallási hovatartozásától függetlenül.
Tekintsünk el a foglalkozásától is.
Bűnt követett el,ezért büntetést érdemel.Itt befejeztem én is,ha további hozzáfűzni valód van,akkor kérlek ezt topicon kívül privát üzenet formájában tedd meg,hogy tényleg ne offoljunk.
Köszönöm.
-
laychi
veterán
válasz
daveoff #24953 üzenetére
Részemről ok,viszont ahogy láthatod nem csak én beszéltem róla,hogy nekem címezd ezt a hanyagolás témát.(igaz többes számban írtad,de mégis nekem címezted)
Illetve most 2 újabb "off" keletkezett a topicon belül,a te hozzászólásod,illetve ez a válasz,ami most kiírásra kerül. -
-
Giii
senior tag
válasz
daveoff #24916 üzenetére
Tudom! De sajnos véges az idő és a Haswell topickban még nem válaszoltak,tehát elnézést kérek.De ha valaki azt mondja helyette inkább másikat akkor még a mai napon megtudjuk változtatni,holnap már erre nem lenne esélyünk!! Ennyi a történet ,remélem megérted.Köszönöm és elnézést!
-
joysefke
veterán
válasz
daveoff #23777 üzenetére
Azért mert volt egy olyan kérdésem is, hogy az IVY 3550-nek teljesítményben (számomra csak a játékbeli teljesítmény releváns) mi a Haswelles párja. Ki akarom szűrni, azt, hogy valaki a Haswell topikban esetleg önigazolás miatt túlértékeli a prociját és ezáltal rossz tanácsot ad.
J.
-
bombibmw
veterán
-
laychi
veterán
válasz
daveoff #23715 üzenetére
Nem hasonlítom a 3770k-val csak azt mondom,hogy ha a háttérben futnak dolgok,főleg firefox,vagy alkalmazást nyitok,akkor kevesebb a gflops.és csak példának írtam a számokat,hogy mikor futnak dolgok és mikor nem fut semmi csak a cpuz,coretemp meg a linx akkor mennyi gflopsot kapok azonos órajelen,beállítással.
-
BullKoxa
őstag
válasz
daveoff #23629 üzenetére
Hát ez a program nem melegít semmit sem! De így tudom hogy stabil az OC-m
. 15 perces teszt volt Stress Teszt. Linx alatt max 69C° a fűtös linxben. Kíváncsi leszek ha a mostani Alpenföhn Triglav hűtőt lecserélem egy ilyenre Thermalright HR-02 Macho mennyit fog lefele változni a hőfok.
Stress Teszt : 15 min, 4gb ram
Bench:
-
laychi
veterán
válasz
daveoff #23644 üzenetére
Lehet,hogy mégsem a samu ssd lesz,hanem egy 60 gigás kingston v300
meg valamelyik 1 terás vinyó a következők közül.Adhatnátok tippet a választáshoz,hőfok,zajszint és megbízhatóság a szempont természetesen.(wan egy WD Green 2TB-osom,az lenne a viszonyítási alap)
Tudom nem ebbe a topicba való,de hátha van valakinek tapasztalata itt valamelyik típussal.
Megfelelő topicban is felrakom a kérdést.Western Digital 1TB 7200rpm SATA-600 64MB Green WD10EZRX 2 éve gari
Western Digital 1TB 7200rpm SATA-600 64MB Blue WD10EZEX 2 év gari
Toshiba 1TB 7200rpm SATA-600 32MB DT01ACA100 2 év gari
Seagate 1TB 7200rpm SATA-600 64 MB ST1000DM003 1 év gari
A 2 db WD és a Toshiba egy árban vannak,a Seagate ~200 Fttal olcsóbb a boltban.
-
laychi
veterán
válasz
daveoff #23644 üzenetére
"Várjuk a képeket, teszt közben ne csinálj semmit, mert egér mozdításra leáll!": Vettem észre
Image editing 1,280-1,288V
H264 Video Editing 1,272 V
OpenCL 1,272-1,288V
Heavy Multitasking 1,272VNincs WHEA hiba az eseménynaplóban.
Nem terheli a procit annyira,mint a linx 0.6.5,annál 70 fok volt a legmelegebb mag.
H.264-nél és Heavy multitasknál volt ilyen magas a hőfok,egyébként 45-55 fok között ingadozott -
laychi
veterán
válasz
daveoff #23642 üzenetére
Nincs ilyen bejegyzés.Futtatok egy tesztet.Kíváncsi leszek.
Főleg,hogy 2 fokkal melegebb van,mint szokott lenni.Idesüt a nap28 a Fok szobában
Majd csinálok screenshotot és belinkelem az eredményt.
Samsung 840 Evo basic vs Kingston V300 120 GB ? Melyik lenne jobb választás szerintetek?
-
laychi
veterán
válasz
daveoff #23637 üzenetére
Nekem high-on van az llc magasabb offsettel,így stabilabbnak tűnik,nem ugrál annyit és lefelé veszi a feszt.
Csinálj légyszi egy képet,hogy hol kellene látnom ilyen Whea hibákat,vagy az mit takar,mert én nem látok olyan bejegyzést,ami Whea-s,csak kernel meg ilyen faszságok
Hol tudom törölni,hogy tiszta lap legyen?
Most el kell mennem,később folyt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Telekom mobilszolgáltatások
- Megérkeztek a Xiaomi 15T sorozatának telefonjai Magyarországra
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Yettel topik
- Google Pixel topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Battlefield 6
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB White-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3469, 95% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 9060XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG L192WS monitor eladó: 19" 1440 900
- Új Dell 5330 Latitude 13.3 FHD IPS i3-1215U 4.4Ghz 6mag 16GB 256GB Intel UHD Win11 Pro LTE Garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 10600KF 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Enermax 700W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest