Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• vimes

senior tag

Sziasztok,

adott egy HP Gaming Pavilion - 15-cx0999nl noteszgép, ami az alábbi jelenséget produkálja.

A notebook képernyője Windows login random idő elteltével (lehet 2-3 perc de akár 15 perc is) egyszerűen elsötétül. Nem (úgy néz ki, hogy) a kijelzővel van baj, mert a háttérvilágítás az megy tovább (pl. a kijelző háttérvilágításának az erősségét tudom változtatni), csak kép/videó jel nincs.

Úgy tudom visszahozni általában a képet, hogy többképernyős módot váltok (PC Screen only, Secondary screen only, Duplicate, Extend) - én mindig külső monitorral használom Extend módban, mert kell a két képernyő. Ha átváltok valami másra (mondjuk PC Screen only), majd vissza Extend-re akkor megint lesz kép a notebook kijelzőjén (is nem csak a külső monitoron). Majd random idő múlva megint elmegy a kép a notebook kijelzőjén, megint visszahozom a fenti "trükkel" és így tovább, és így tovább... az igazi gond már az, hogy olyan mintha ezek az időtartamok rövidültek volna, voltak olyan napok, hogy nem is jött elő a jelenség egyszer sem. Ma meg tegnap pedig már 2-3 percenként kellett visszahoznom a jelet a notebook képernyőjén, de belefáradtam végül, most is csak a külső montior megy a noti kijelzőjén nincs semmi, nem fogom 3 percenként visszahozogatni :( kb. szűk két hónapja áll fent a helyzet, de ezalatt a használhatatlanság szélére sordródott így a gép

Amit próbáltam, de nem jött be:
    - Windows újratelepítés (ez mondjuk csak a szervíz miatt, már járt szervízben a gép más miatt is - a space gomb háttérvilágítása beszart - nem mintha azt is megcsinálták volna :W )
    - Videókártya driverek újratelepítgetése, kísérletezés többféle verzióval (van benne egy Intel UHD 630 meg egy GTX1050), a HP oldalán található telepítő használata
    - BIOS frissítés (ezt ma csináltam meg, utána pár órát elment a gép hiba nélkül, egy pillanatig azt hittem csak ez volt a baj, aztán sleep-be tettem, majd miután visszahoztam, vissza is jött a probléma)
    - Külső monitor nélküli használat (egyébként a külső monitoron mindig van kép)
    - Nyilván utánolvasgattam neten is, ott az egyetlen értelmes dolog amit találtam: Windows energiagazdálkodásánál egy PCI Expresses settinget állítsak 'Off'-ra. Voltak nvidia-s fórum találatok is, de azok meg asztali gépekre vonatkoztak (de szerintem mivel a külső monitoron mindig van kép, inkább az IGP-vel vagy valamilyen más kijelzővel/megjelenítéssel kapcsolatos elektronikának lehet baja).

Egy kis adalék:
    #1: eddig azt hittem, hogy valami szoftveres gubanc lehet az ok, de lehet hogy valami hardveres baj lehet. Kipróbáltam, hogy Linux téren mi a helyzet, és ott is elment a kép - ugyan ott később, de ott is elment (egy Kubuntu Live USB-vel próbáltam ki). Aligha hiszem, hogy egy ilyen, több OS-en is jelen lévő probléma szoftveres eredetű legyen.
    #2: van olyan, hogy kb. fél óra múlva magától is visszajön a kép, ha én nem hozom vissza. De ilyen szürkeárnyalatos-szrűség az eredmény, meg mintha kicsit csíkos lenne(?) - erről van képem is: 1. (hibás) [kép] , 2. (normális, csak összehasonlításként) [kép] . Ha belenagyítotok az 1. képe, lehet látni, hogy egyhén csíkos (élőben jobban visszaadja), a másik egyáltalán nem. Itt is, ha változtatom a többmonitoros módot, visszajön a kép normálisan (kb. 3 percre).

Ha járt már esetleg valaki HP noteszgéppel hasonlóképp, vagy van valami tippje, mi okozhat ilyet azt nagyon megköszönném :R Igazából azt is, ha valaki tud ajánlani még más olyan releváns topikot, ahol tudnának valamilyen útmutatást adni.

Előre is köszönöm a segítséget, meg aki végigolvassa (most látom csak, milyen hosszú lett).

Új hozzászólás Aktív témák