- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Hirdetés
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
De ez csak egy beállított fix %-ra engedi bekapcsolni. Tehát ha mondjuk 50%, akkor a bekapcsoláskor, egyből ezen az értéken kezd el világítani. Nem a nulláról fut fel emelkedő fényerővel az 50%-ig. Nem kötegszem, laikusként kíváncsiskodom. Mert ha alkalmas rá akkor én is be szerzek egy PWM-et.
-
-
-
-
PHM
addikt
"a tegnapi rajzon fordítva működött a tranzisztor (vagy ebben is tévedtem?)"
Nem, ebben sajnos én tévedtem.
Tranzisztor munkapontok:
Bipoláris tranyóknál arra kell figyelni, hogy a bázisáram valamivel
nagyobb legyen, mint a várható kollektoráram osztva az áramerősítéssel.
Ebben az esetben érjük el azt, hogy a tranzisztor "leül", azaz nagyon kicsi
lesz az emitter-kollektor feszültsége.
Mindez persze kapcsoló üzemnél érvényes.
A feteknél hasonló a helyzet, csak ott a gate (kapu) feszültség nagysága
határozza meg a souce-drain (forrás-nyelő) ellenállást.
Kommersz feteknél ez a feszültség 10V körül van.
Kapcsolóüzemű felhasználásnál erre, és a drain kapacitására figyelni kell. -
PHM
addikt
Igen-igen, rosszul fogalmaztam, a kontaktus analógiájára gondoltam.
Nem ördöngösség amúgy az analóg elektronika, sőt, tulajdonképpen
segít jobban megérteni a digitálisat.
Hiszen azok is egyszerű tranzisztorokból épülnek fel.
Olyannyira, hogy pl a kapuáramköröket akár analóg módon is használhatjuk.
Amúgy agyaltam az ominózus áramkör CMOS logikai kapus megoldásán is,
és valójában meg is oldható vele, csak egyszerűbb volt így megrajzolni.
De ha a két tranzisztor helyére logikai kapukat képzelsz, némi módosítással
akár úgy is megoldható a feladat.
Viszont ez esetben problémát okozhat az, hogy a tápfeszültség
megváltozásakor változik a logikai kapuk billenési szintje is. -
PHM
addikt
Nézd meg picit jobban azt a rajzot.
Csatlakoztatáskor a bal oldali tranzisztor nyitott, amíg a kondenzátor
fel nem töltődik. A jobb oldali tranzisztor zárt, söntöli a diódát.
Ha a késleltetés letelt, a bal oldali tranyó zár, söntölve a jobb oldali bázisáramát.Annyi még, hogy kisebb kondenzátor is elég azonos késleltetéssel,
ha a bal oldali tranzisztor bázisával sorba kötünk egy 4148-as diódát. -
PHM
addikt
A felső rajzon a kapcsolót akkor kell bekapcsolni, ha letelt az 1,25 másodperc.
Az alsó rajz áramköre ezt a kapcsolót tudja helyettesíteni.
A kondenzátor az időzítés hosszát állítja be.
A tranzisztorok kis áramú típusok, pl BC 182-212, vagy hasonló.
Szerk:
Upsz, a logikát elnéztem, az alsó áramkör így nem lesz jó. -
kelna91
senior tag
Azt jelenti, hogy tettem voltmétert a Dplusz és Dminusz helyek és a GND közé, és nem mutatott 0.6V-ot. Mondjuk nem kizárt, hogy a szimuláció volt rossz valamiért. Szóval akkor ez így jó lenne?
Azt tudom, hogy elvileg nem adhat ki 20V-ot, de túl drága a meghajtandó eszköz ahhoz, hogy ne menjek biztosra. Szeretnék valami vizuális megerősítést minden alkalommal, amikor bedugom, hogy jó a feszültség.
Milyen diódákat használjak? Ezeket csak találomra választottam ki a listából. -
kelna91
senior tag
Köszi! Ilyen mikrokontrollerest biztosan nem tudok csinálni. De akkor egy egyszerű feszültségosztós kapcsolás is elég lenne? Például ez jó lenne?
A D-vel jelölt helyre lennének bekötve a D+ és D- érintkezők. És persze valahova az áramkörbe menne egy kapcsoló, amivel bedugás után 1,25+ másodperccel szakítom az áramkört, ahogy írtad. Ha ez így jó, akkor már csak abban kérnék segítséget, hogy milyen ellenállásokat használjak, mert úgy sejtem, hogy 136 kOhmos pont nincs.
...Eszembe jutott egy probléma. Az nem baj, hogy az 5V fel fog ugrani 12-re, és ettől megváltozik a D+/D--ra adott 0.6V 1.44V-ra?
Vagy a 12V-ra váltás csak az adatérintkezőkre adott 0.6V megszűnése (vagyis az áramkör bontása) után áll be? -
darvinya
titán
-
op9
aktív tag
@PHM:
Köszi, megtettem.@aryes:
Néztem, de sajnos nem csak a felső része hosszabb, hanem a menet is, és az egyrészt szélesebb, amire felülne a tekerő gomb, de azt még mondjuk fúróval meg lehetne, de sajnos a gombnak van egy rögzítője, ami meg a lapos részre szorulna rá, lefűrészelve meg valahol a menet környékén lenne. -
Gasmonkey
csendes tag
Nyilván nem minden része saját tervezés ilyen a szoftver és az elektronika. A neten meglehet talani nem egy példát rá. A régi kormány tápegysége sajnos már nincs meg és csak tápegysegem van gondoltam hasznalható és a fellelhető példákban is alkalmazzák. Gondoltam megkérdezek olyanokat akik nálam sokkal jobban értenek hozzá és segítenek egy két dologban. Az egész felépítése annyi lenne hogy egy BTS7960 motorvezérlőbe megy a 12V és max 1-2 ventikhez. Az 5V meg csak az arduinoba. Ha csak simán rákötöm lehet nem lesz elég a motornak és gyenge lesz mert nincs eleg terhelés az 5V ágon (ha ez nem lenne csak simán rákötném). A lényeg hogy nem szeretnék a tápegységből ki forrasztani semmit és komolyabb átakítast végezni. Megoldható?
-
Lompos48
nagyúr
-
carl18
addikt
Hát még 2 napja olyat csináltam hogy össze raktam az akkut ezzel az áram védelemmel. És a múlti métert a kifezető - és + csaltakoztatam és nem add ki feszültséget. Mert ez a Aluminium pöcök eltört de megforrasztottam.
Amúgy akkor összerakhatom védelem nélkül is? nem olyan fontos az a kis védelem rá?
-
vizimento
senior tag
"Egy autó 2 kerekét távirányítaná, a másik kettő szabadon forduló lenne"
"A fenti terv alapján az az autó semmiképp sem fog tudni megfordulni, nem hogy egy helyben, de úgy általában sehogy sem. Ahhoz vagy bolygókerék kell"
Igen, bolygókerékre gondoltam a két nem hajtott kerék esetében, csak "szabadon forduló" keréknek hívtam.
A bluetooth és wifit elvetném. Arduinohoz sajna nem értek. Ezért egy rf szett lenne a legjobb.Egy ilyesmi lenne a cél, csak egyszerűen, olcsón. Tehát nem kell generátor, láncos kerékhajtás, stb. Csak a két kis motor olyan áttétellel ahogy az elektromos gyerekautókban is van, egy vevő, meg egy táv. Erre a vevő/táv kombóra kérnék ajánlást.
-
jozsi252
veterán
Igen ezért is raktam rá, mert a kis vékony vezetéket mikor hozzányomtam akkor hol érintkezett rendesen hol nem, de így már jó.
(#69062) terapeuta007
Igazából amit kell azt számomra tökéletesen meg is valósítja. Nagyon egyszerű használat, mindenféle elem állítási lehetőség nélkül, egyszerűen csak mutassa a feszt és kész. Csupán ez volt igazából a kérdésem hogy mi okozhatja hogy érvéggel magasabb érték jön ki, de akkor valószínű hogy az a pontos érték, mivel akkor érintkezik rendesen a felülettel.
Érdekes mert van amelyiknek a hátulján van egy kis potméter amivel lehet pontosítani mondjuk egy multiméterhez képest hogy mennyire legyen pontos. Van multiméterem de az csak itthon van használva, ez a kis mérő pedig tökéletes arra is hogy a stégen a 2 ólom akkunak a feszültségét néha ellenőrizzük hogy mikor kell őket tölteni, így akkor nem kell a multimétert hordozgatni. -
t72killer
titán
Köszi, jól hangzik+másra is jól jöhet még a háznál
Túlságosan nem tűnik egyszerűnek, az már 1x biztos, hogy valami finomabb forrasztóalkalmatosságot kell majd szereznem
Ezzel a példánnyal vajon érdemes kezdeni?
-
t72killer
titán
Köszi, igen, kb ennyi
.
Esetleg annyival megspékelve, hogy ne az USB tápáram, hanem az elért akksifeszültség legyen a bekapcsoló tényező, azaz mondjuk 90% körüli töltöttségnél induljon be újra a kamera. Ezzel el lehetne kerülni a "félóránként 3 percre kibukkanó napocska hülyét csinál a gépből és egy kép se születik"-effektust. Azaz a bemenet nem az USB, hanem az akksi csatijairól érkező infó lesz.
Belegondolva, a hagyományos "dashcam mód" (amikor simán csak USB powerre bekapcsol), ami több akciókamerában megvan, nem lesz jó - max akkor, ha a napelem egy powerbankot tölt első körben (nem utolsó 5let...), ami csak x%-os töltöttsége esetén tolja tovább a kamerának az 5V-ot.
-
ekkold
Topikgazda
A jelerősséget pl a reflexiós érzékelőkben úgy mérik (a környezeti fénytől függetlenül), hogy az adó led impulzusokat sugároz, a vevő oldalon pedig egy szinkron-egyenirányítón küldik át a jelet. Ennek az a tulajdonsága, hogy csak a vivővel szinkronban levő jeleket egyenirányítja, a többi amit vesz a szenzor (pl. a környezeti fény) simán kiátlagolódik nullára. Ez teljesen jól,és megbízhatóan működik, de nem valósítható meg 4...5 alkatrészből, annál jóval több kell hozzá...
-
And
veterán
Ami az elejétől nem tiszta: ha analóg jelet szeretnél kapni, akkor miért felüláteresztő filtert gondoltál a vevő után kötni? Egyébként némi korlátozás árán akár a TSOP-sorozattal is megoldható a dolog, ha az eredetileg analóg jelet PWM-ként viszed át. A limitek: az átvitt adat nem lehet folyamatos, adott hosszúságú jelcsomag után valamennyi szünetet kell tartani, illetve a vivő(csomag) hosszának van minimumértéke is. Így nem lehet 0..100% kitöltési tényező közötti folyamatos jelet vinni. A TSOP-vevő után kapott jelet aluláteresztő (integráló) tagon átvezetve visszakapható a jel átlagértéke DC-ként.
-
ekkold
Topikgazda
Ez nagyjából semmire nem jó. Használj inkább egy egyszerű, filléres céláramkört, Pl. valami ilyesmit.
-
-
PHM
addikt
Az akku feszültségét nem kell mérned.
Megméred a betöltött kapacitást és levonsz belőle kb 5%-ot.
Így jó közelítéssel megkapod az akku kapacitását.
(Mindez 5V töltőfeszültségre és 1 cellás lítium akkura vonatkozik.)
Telefonnál kicsit más a helyzet, mert nem tudni, mennyi a telefon
saját fogyasztása, ezért azt érdemes a művelet idejéig kikapcsolni. -
And
veterán
Ahogy írták: töltési hatásfok számításakor az akku névleges feszültsége nincs a képben, nem is kell ott lennie. A Li-ion és -polimer akkuk töltési (nem energetikai!) hatásfoka amúgy 99% körüli, ami azt jelenti, hogy a bevitt töltésmennyiséget majdnem teljes egészében visszakapod kisütéskor. A bevitt töltés mérésének pedig valóban csak úgy van értelme, hogy előtte teljesen kisütöd a cellát (igaz, hogy 3V alatt már nem sok töltésmennyiség marad egy Li-xx akkuban, de a hivatalos kisütési végfeszültség 2,75..2,8V körül van).
-
Csak akkor kapsz a kapacitásról pontos értéket ha minden esetben, minden mérés előtt teljesen kisütöd a cellát. Én 3V alá nem mennék, egy normál cella már 3,2-3,3V alatt is rohamosan csökkenő feszültséget mutat azaz valahol itt van az értelmes merítési határ.
Tehát a menete:
pontosan 3 voltig kisütöd.
pontosan 4,2voltig feltöltöd.
És ismét 3 voltig kisütöd és közben méred a kivett energiamennyiséget.
És ismét 4,2 voltig töltöd és közben méred a bevitt energiamennyiséget.
Itt megkapod a wattóra értéket, ha átszámolod vagy esetleg a töltőd már amperórába jelzi, a kapacitást.
A töltési folyamatnál a töltési hatásfokot nehezebb számolni, amennyiben tudod mérni a töltő által felvett értékeket is, abból levonva a töltő üresjárati fogyasztását és számolva egy 85-90% átalakítási hatásfokkal, az értéket megszorzod 1,1-el.
Ez az érték és az akku oldalon mért érték hányadosa lesz a töltési hatásfok.
pl. kivett 9Wh, bevitt 10Wh, az akku töltési hatásfoka 90% vagyis a belepumpált energia 90%-át képes vissza is adni. -
Jófelé tapogatózol és megmondom őszintén, bár nagyon sok ilyen RC tagot építettem be pl.digit. ic-k reset lábára (hogy pl. a tápfesz visszajöttekor egy számláló mindig alapról induljon stb.) és ilyen mute alkalmazásokba is, de ezzel a részével nem is foglalkoztam.
Valakinek akinek van áramkör szimulátor programja, le kéne szimulálni, mi is történik ilyenkor.
A kondi a táp megszűntekor pár msec-sec múlva a +tápsínen, ami ilyenkor testnek fogható fel az áramkör saját külső-belső rezisztív áramkörein keresztül, elkezd kisülni, a polaritásokat itt nem tudom hogyan határozzam meg.
Megoldás lehet a szokásos dióda a kondi két lábára, a + felé nyitóirányba. Ez a táp elvételekor a tápfesz csökkenésének arányában mindig kisüti a kondit, 0,4-0,6V eltéréssel a kondi feszültsége követi a tápfeszt. -
törölt tag
"Mert ha a hangszóró vezetékeire kötöd, a hangszórót nem fogod tudni lenémítani, hogy fülessel hallgasd a tv-t. "
nyilvan a fejhallgatot es a hangszorot nem szeretnem egyszerre, hanem vagy egyik vagy masik. ezert vagy kapcsolos aljzat vagy siman egy kapcsolot tennek ra.
nem remlik hogy lenne rajta optikai de nem is akarok azzal bajlodni.
hdmi-rol nem akarok nezni (hallgatni) semmit, max usb pendriverol.
szeretnem ha a hangerot a sajat tavvezerlojerol tudnam allitani igy meg mindig a belso hangszoro kicsatolas lenne a legjobb, kulso kutyut nem szeretnek, plane amit nekem kell kulon csavargatnom (potival vagy tavval). -
terapeuta007
aktív tag
Szerintem ő nem fog ilyennel foglalkozni.
Laptopakkunak meg már semmiképpen nem elegendőek azok a cellák.
Nekem van egy szatyor regi akkum itthon. mindegyik ugye 3v alatt van .a legtöbb inkabb 0 korul.
Néha talalok benne olyat amire ha ratoltok akkor hasznalhato még. Pl. lézerbe hasznalok ilyet akkunak meg szorakozni jo. Max kis aramigenyu cuccokba hasznalhato.
De powerbankot ezekbol oszerakni. Ahol az lenne a cél hogy minel kissebb helyen sulyban minel több energiat vigyel magaddal. Nah meg azta powerbankot csak ejszaka tudod tolteni. És nemtudod akárhol akarmelyik usb portrol vagy adapterrel tolteni mert felrobban. Bár mondjuk régen enis csinaltam ilyet.
Nekem lifepo akkubol van most powerbankom. És 2000+ ujratoltes utan lehet kidobni, nem 500 mint sima liion. -
hNp88
aktív tag
3-4 évvel ezelőtt fektetett MBCu, MT kábeleket szedek ki szarrá rohadva
MCu-t is húztunk ki föld alatti gégecsőből, azon se sok szigetelés volt már
itthon a kert alatt talajban vezetett csőből épségben jött ki MT, UTP, koax... jóég tudja milyen kábelek is, de az 2000 körül lett odatéve
inkább előtte mint utána
szóval ja, én is erre gondolok, más összetételű anyagok voltak X évvel ezelőtt, meg mások most
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 8 256GB / 12 hó jótállással
- Eladó kék Xiaomi Redmi 12 4/128GB / 12 hó jótállással
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest