Új hozzászólás Aktív témák

• tordaitibi

veterán

válasz aujjobba #85860 üzenetére

Anno mikor csak ez volt, nagyon sok Ni-Cd cellát használtam.
    Volt egy SI diódás merítőm, 1 nagyteljesítményű dióda és egy 0,2ohm 10W sorba. Errre 3-4 már merült cella párhuzamosan, ami még volt bennük azt kivette, megállt 0,6volton.
    Ezután meg atom gyorstöltés, 1C is mehetett, majd 1 óra múlva 0,1-0,2C, ez még legalább 2 órán keresztül- Így minden cella tuti 100%-on volt.
    Agyonüthetetlen a Ni-Cd, kimondottan sokkal jobb neki az 1C körüli gyorstöltés, 0,1C-t korlátlan ideig bírja, egyetlen hátránya hogy a töltési-kisütési hányados pocsék.

Aztán áttértem Ni-Mh-re, ez is rendelkezik valamennyi memóriaeffektussal de csekély. Ennek ellenére ezeket is kisütöttem mielőtt töltőre raktam.
    Érzékenyebbek a töltésre, vagy csak 0,1C lassútöltés12 órán, vagy speciálisgyorstöltő ami érzékeli a 100% környékén jelentkező kis feszültségváltozást és vagy kikapcsol vagy átkapcsol csepptöltésre.
    Ciklusszámban a Ni-Mh legalább 50%-al többet tud mint a Ni-Cd, cserébe ényesbb, viszont a Ni-cd áramterhelésbe verhetetlen az akár 2-3C kisütáramokkal is simán gyilkolható.

9 évig használtam őket, 50+ darab cella volt használatban évi 40 hétvégén.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés