Új hozzászólás Aktív témák

• tordaitibi

veterán

válasz baly81 #84746 üzenetére

A terhelés, fogyasztás mérvadó azaz amit az inverterről leveszel.
    Legegyszerűbben,
    összeszorzod az akkufeszültséget az amperórával, megkapod hány wattórát tudsz kivenni belőle. A Wh már könnyen kezelhető.
    Pl. 12V/100Ah az 1200Wh.
    A terhelés oldalon ha an egy 100W fogyasztód, az óránként 100Wh azaz 12 órát fog elmenni erről az akkuról.

DE!!!
    PB azaz savas akkunál ez sajnos nem így megy.
    Ha minden esetben minden ciklusnál kiveszed belőle a 100%-ot és utána feltöltöd, ez 1 ciklus.
    Ilyen 100% ciklusból egy indítóakku 100-150, a munkaakkunak nevezett 300 ciklust se bír ki. Ha mindezt 1C-vel teszed.
    0,1C körül ezek az értékek kicsit többek.
    A PB nem bírja a nagy, 0,1C feletti gyorstöltést sem.
    Nem mennék bele de a litium akkuk körül a hagyományos NMC az 500-1000 ilyen ciklus, a LiFepo meg 3500-600 ciklus, ezt 1C töltéssel is tudja.
    Igazán húzós igénybevételre csak LoFepo vagy LTO de ezek ára horrornak tűnik de kiszámolva az ólommal szemben még olcsóbb is de csak hosszútávon. Hobbizni jó lesz ez is.
    Nem elhanyagolható hogy harmada a súly, egy 12V/100Ah lifepo akku beépített bms-sel 8-9 kiló. Ugyanekkora ólomakku 25-30kiló.

Az ólomakkut nem kéne 50% alá sütni, soha, 0,1 max. 0,2C-nél sose többel tölteni.
    Így egészen jól teljesít de érezni hogy így azonnal pont a dupla kapacitás kell adott feladathoz.
    Legjobb belőle a hagyomnyos elárasztott edényes kivitel pl. targoncaakku cella.
    A gel, agm lóf@sz ide nem jó.

Párhuzamosíthatod, sorolhatod őket korlátlanul, ha egyformák, egyidősek nem kell semmiféle cellakiegyenlítés.

ha esetleg komolyabban ilyennel hobbizol, tudok litium cellákat jó árban, 100x jobbak mint a hagyományos ólomakkuk, privizz meg ha érdekel.
    Én éppen napelemes projektben vagyok benne, találtam jó beszerzési forrást, elég sokáig kerestem az igaz mert a bolti ár húzós.
    Viszont ehhez elengedhetetlen a BMS.

Itt egy nagyon szemléletes videó, bizonyos használati körülmények között az ólomakku a specifikáció 30%-át sem tudja, azaz egy 100Ah akku megfelel 30Ah-nak. Élettartamról szó se essen, az gyalázat.
    [link]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés