Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Killer01
őstag
válasz
Vesztor87 #15195 üzenetére
Keményebbre fújva csökken a fogyasztás, ellenben "pattog" az úton az autó, romlik az úttartás. Szerintem az ideális köztes megoldást kell megtalálni (pláne, hogy a gumit is megöli idő előtt a túlfújás és a laposság is, nem egyenletesen kopik).
Ha mindenáron kísérletezni szeretnél egyszerre csak 1 tizeddel növeld a nyomást és tapasztald ki milyen vezetni (meg csekkold nem-e kopik a gumi abnormálisan). Jah, a gyári ajánlás 16 fokos hőmérsékletre vonatkozik. -
Vesztor87
senior tag
Ismerős mondta hogy a legújabb Swiftje van, és 2,6-ra kell fújnia a kereket a B oszlop matricája szerint... nekem az N16-os Almerán terheletlenül 2,0 , terhelve 2,2 van megadva... lehet annnyi a Swifté? Érdemes amúgy többet/kevesebbet fújni bele mint a gyári 2,0?
-
törölt tag
Felnin az LK jelzés mit jelent?
-
válasz
modflow #15182 üzenetére
Én 3 szezont jártam (2 autón) 205/50r16 helyett 205/55r16-tal, semmi gond nem volt.
Visszaolvastam; senkinek nem tűnt fel, hogy más-más, eltérő méretű Michelin és Continental gumiról kérdezted a fórumot. Szerintem a Conti jobb kell legyen, nekem Michelin A5 van és ez gyengébb az előd Michelin A4-nél.
Ha el tudod adni a helytelen méretű Contit 2-3 héten belül, akkor add el (jofogas.hu, autolakatresz.hu, stb.) Ha nem sikerül, akkor tartsd meg és használd el. Most még simán használhatod a nyárit egy bő hónapig, ha nem lesz hó.
-
mycso
veterán
válasz
#32577792 #15118 üzenetére
Köszi, nekem a matricán csak 17 és 18 van.
4controlon elől 300 helyett, 320-as fék van valószínűleg ez lesz a baj.
Valószínűleg, veszek a gyári 18-asra télit...(#15183) TaaT: köszi, ahogy számolgatok, kb. nekem is az jön ki, hogy nem megy fel, illetve laguna klubon az egyik tag megerősített benne, hogy erre csak 17-től felfelé lehet rakni felnit.
-
Skillet
addikt
válasz
modflow #15182 üzenetére
Hát a sebességed aztán nagy kaland. Megnézed gps-szel, aztán onnantól tudni fogod, mennyi az annyi.
Nem tudom ezen mit remegsz amúgy... semmi baj nem lenne ezzel a mérettel sem.
Ugyanúgy érzi az abs, ha blokkolnak a kerekek, ugyanúgy érzi a rendszer, ha megcsúszol... stb.
Szerinted alacsonyabb oldalfallal instabilabb lesz az autó? Ezt végiggondoltad? Minél alacsonyabb, annál feszesebb lesz.
Nem értem a bajodat, de ha ennyire parázol a semmitől, akkor hajrá, cseréld le az új gumikat -
modflow
veterán
Nos eldöntöttem, én ezen nem fogok minden télen stresszelni. Ezt jól benéztem, hülye vagyok. Jó tanulópénz volt....
Eladom a CONTINENTAL WinterContact TS860 (FR, peremvédős) - 205 / 55 R 16 91H.
Veszek egy másikat.
Az eredeti ötletem is ez (Alpin 5) volt, nem kellett volna variálnom.
Ez van olyan jó, mint a TS860?Szóval ez a gumi jó lesz minden tekintetben a Mazda 3 Sport -ra?
205/60R16 MICHELIN ALPIN 5 téligumi H92Ez ha jól látom csak a sebességindexben más a gyárinál, az V=240. Ez is számít? Mert akkor ilyen kellene, csak ez még drágább:
205/60R16 MICHELIN ALPIN 5 téligumi V92(A gyári nyári ilyen:Michelin Energy Saver Green-X 92V 205/60R16)
-
modflow
veterán
-
Skillet
addikt
válasz
modflow #15178 üzenetére
Fejből nem tudhat a gumis minden méretet! A 205/55/16 az egyik legelterjedtebb méret.
Hagyd fent! Semmi baja nem lesz az autódnak.
Amúgy visszaolvastam és egyáltalán nem lett kitárgyalva, hogy mi a váltóméreted. Senki sem ajánlotta kimondottan, hogy az 55 jó lesz a 60 helyett. De szerintem feleslegesen parázol, teljesen rendben van az a gumi és a mérete is.
Min aggódsz amúgy?
Mondjuk én a helyedben legközelebb decemberben raknám fel, sacc 3 hónapra és jónapot.
Bár pont én beszélek, aki nyárival jár télen is -
Peter.70
addikt
válasz
BigBlackDog #15125 üzenetére
Bakker, ugyanez a gumi a Jazz-re 17 K
-
Skillet
addikt
válasz
diegho #15176 üzenetére
Nem fognak másképp működni. Semmi baja nem lesz.
(#15171) modflow
Tesztelgesd még. De valószínűleg túl meleg van még a télihez, imbolyogni fog, és bekopva sincs még.
Én megtartanám, nem raknék rá olyan elb@szott méretet... de passz.
Sőt. 17" kell neked. 225/45
De inkább 18" 225/40 -
diegho
nagyúr
válasz
modflow #15171 üzenetére
A google egyértelműen megmondja milyen méret kell az autóra, nem tudom ki írt itt és mit, de ez a gumiméret egy egyszerű dolog, a gyárit kell rárakni és nem lesz baj. Ha van menetstabilizátor, kipörgésgátló, abs azok mind máshogy fognak működni gyáritól eltérő méretben.
-
modflow
veterán
Itt a topikban biztosan vannak komoly szakértők, kérem segítsetek már, hogy mit tegyek.
Köszönöm. -
Killer01
őstag
válasz
BigBlackDog #15125 üzenetére
Kicsit sokallom a TS 860-ért a 28 k-t, nekem 26,2-ért kínálták... mégis a WR D4-et választottam 23,3-ért.
-
Skillet
addikt
válasz
modflow #15171 üzenetére
Hibátlan lesz a 205/55/16. Csak, hogy tudd, én is ezt a méretet raktam volna fel. Ilyen elkefélt méretet, mint a 205/60, tuti nem vettem volna meg, drága...
Letojnám, hogy a gyártó (autó), milyen gumit talált ki rá.
Mindjárt lett 10mm ültetésed ismár csak az autót kellene ráültetni a kerekekre, mert túl nagy a rés a kerékjáratoknál
-
lama_lamm
aktív tag
válasz
modflow #15169 üzenetére
Azért várd meg míg valaki más is ír valamit, de gyorsan átpörgettem a Totalcart és ezt találtam neked.
"Kedves Levélíró,
A gyári abroncsok helyett annak váltóméretei jöhetnek szóba téli használat esetén. A váltóméret azonban azt jelenti, hogy az új méret átmérőjének és a gyári méret átmérőjének különbsége legfeljebb 1% különbséget mutat.
Van még egy fontos szabály, nevezetesen az, hogy sokkal jobb a gyárinál kicsit (1%-on belüli) nagyobb kerékátmérő, mint a kicsit kisebb. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a - főleg az 1%-on túl - kisebb kerékátmérő instabilitást, rossz egyenesfutást okozhat. Azaz a konkrét esetben nem javaslom a tervezett méretcserét pont a fenti okok miatt."
A tiéd 3,1%. :S Szóval elég esélyes, hogy azért érezted amit éreztél.
-
lama_lamm
aktív tag
válasz
modflow #15167 üzenetére
Pl. 215/55 lenne az.
Itt meg tudod nézni amúgy. [link]Egyrészt kisebb a kerület, ami által a sebességmutatót nem pontos (100 km/h-nál 103-at mutat majd).
Nem erre az abroncsméretre van tervezve a futóműved. Hosszútávon nem, hogy ideális, de hogy ez pontosan mit jelent, azt nem tudom sajnos, valamelyik Gumidoktor poszt-ban olvastam.
Amit én a hatalmas fizikatudásommal hozzá tudok tenni, hogy mivel ugyanazt a forgatónyomatékot kisebb kerék veszi át, szerintem jobban fognak kopni, de ez lehet, hogy oltári marhaság. -
lama_lamm
aktív tag
válasz
modflow #15164 üzenetére
12 cm akkor lenne, ha 205/60-as gumid lenne és nem lenne felnin, mert az nyilván elnyel valamennyit.
9,5 cm 11,2 helyett az szerintem pont annyi amennyi a felniben van.
A 205/55 még mindig kisebb, mint a gyárid amúgy, 3% felett van a differencia, lehet, hogy ez már akkora különbség, amit megérzel vezetés közben. -
modflow
veterán
A 12 cm -el ugye szivattok? Az sosincs 12 cm...
Ez nekem 9,5 cm magas a vonalzón, míg 205*0,55=11,2Készítettem képeket.
Az első kettő kép, az a bal első kerék.
A 3. kép ugyan az a kerék távolabbról.
A 4. kép a hátsó kerék.
Az 5. és 6. kép az első kerék teteje, ami közel sem 12 cm. -
-
modflow
veterán
QRU:
1. A keréknyomás 2,5 bar mind a négyben, ici pici eltéréssel.
2. Igen, 50 km mentem még csak vele.
3. Igen, most kicsit hamarabb végeztem.lama_lamm:
16"-os felnit vettem télire is, annyi, hogy ez a gyári felni nem 6,5, hanem 7" széles. És a TS 860 nincs gyári méretben, csak 205/50 R16-ban.Szóval megnéztem a nyomást és kb. 2,5 bar van bennük. Elől a felni 7,9 cm, hátul 8,4 cm-re van a földtől.
Ez kicsit messze van a 12 cm-től, de nyilván nyomja a kocsi. De kutya legyek, ha felül is van 12 cm. De lemérem mindjárt. -
lama_lamm
aktív tag
Úgy néz ki, hogy a téli gumikat a nyári alufelnijére leszek kénytelen felrakni. Van esetleg valami tipp, trükk, hogy egy kicsit felkészítsem a felniket a téli használatra?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
modflow #15155 üzenetére
1: nézd meg a nyomást a gumisok általában hasraütésszerűen fújják fel 2 bar-ra.
2: kell 1-200 km mire teljesen bekopik az új gumi, addig még ne várj tőle csodát.
3: ha most mentél +15-fokban az a téli guminak már/még elég meleg idő, nem optimális már/még a tapadása (rgo nyúlik)
-
modflow
veterán
válasz
Motion_Blur #15124 üzenetére
Az autó egy Mazda 3 Sport (legújabb kiadás).
Ma mentem vele először, mármint a télivel, de egy piros lámpa utáni gyorsuláskor (hogy lehagyjam a szomszéd autót) amikor sávot váltottam fura érzés fogott el..., mintha a gumi valamit csinált volna, nem megcsúszott, de olyan fura, mintha deformálódott volna vagy én nem tudom.... nyilván nem mentem sokkal, mert gyorsultam, kb. 70-nél járhattam. Most vagy az út volt rossz, hullámos, nyomsáv besüllyedt, vagy valami nagyon nem stimmel...
Most néztem, a felni alja olyan 6 cm re lehet a földtől, mintha valami full peres gumi lenne rajta úgy néz ki.
Majd megmérem a nyomást, mert a gumis fújta... -
choco01
addikt
válasz
kovacsroli #15150 üzenetére
Hát a gumiabroncs.hu-n néztem, előtte megkérdezheted milyen DOT számmal szállítanák.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
xEon1337 #15149 üzenetére
Nem csak a gumim múlik, enyémnek pl puha a futóműve és hiába a 205 széles gumi 160 felett már én sem érzem biztosnak, nem is erőltetem. A másikon 215-ös van az meg 200-nál is stabilan fut. Igaz jóval keményebb is a rugózása.
mod:
Skillet: Jó az, max előbb cserés lesz.
Azért arra figyelj, ha megégeted akkor már nem fog úgy fogni (min addig amíg el nem kopik az égett felület róla). Szóval óvatosan Bro.
Én az akksival vásárlással voltam így, ami a polcon volt besöpörtem a kosárba és kész. -
BigBlackDog
veterán
válasz
kovacsroli #15150 üzenetére
Pl. garancia érvényesíthető legyen, ha kell.
-
Skillet
addikt
az első tárcsákra gondolsz? simán, amikor betétet cseréltem.
alap occó betét került bele, ez volt készleten... volt is szaga múltkor rendesen, amikor adtunk neki
de amúgy az is rendben van, teszi a dolgát. megállítja a vasat, más nem érdekel... annyit azért nem szoktam "rallizni"
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Optiplex MT/SFF/Mini 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5411 - i7-10850H I 32GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÚJ Lenovo V17 G4 - 17.3" FullHD IPS - i5-13420H - 16GB - 512GB - Win11 - 3 év garancia - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest