Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:43:03

LOGOUT.hu

Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5051) Bobrooney válasza NeoPampalini (#5050) üzenetére


Bobrooney
senior tag

Ebay is kafa ám :) régebben naon jó cuccokat néztem nagyon jó árban.

(#5052) nano005 válasza NeoPampalini (#5050) üzenetére


nano005
csendes tag

Köszönöm szépen a segítséget, körülnézek ebayen is és utána nézek azoknak amiket írtál! :R

(#5053) Eastman


Eastman
őstag

Fénymásolt Metallica BLACK teljes gitártab elvihető! Odaadom egy jelképes összegért.

1. "Enter Sandman"
2. "Sad but True"
3. "Holier Than Thou"
4. "The Unforgiven"
5. "Wherever I May Roam"
6. "Don't Tread on Me"
7. "Through the Never"
8. "Nothing Else Matters"
9. "Of Wolf and Man"
10. "The God That Failed"
11. "My Friend of Misery"
12. "The Struggle Within"

98 oldal, eleje, hátulja is fénymásolva.

cortgitarock[kukac]gmail[pont]com

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#5054) Noddy válasza alienpapa (#5048) üzenetére


Noddy
senior tag

Biztosat én se tudok mondani, de jó felé kapisgáltál: zeneelmélet :)
Amit én tudok, hogy ismerni kell a dal alap hangnemét (hány keresztes, hány bés), és ha megvan akkor csak azok az akkordok szerepelhetnek amiket az adott hangnem megenged. Persze ezzel csak kicsit szűkült a kör. Mivel általában az akkordok ütemenként vannak, az adott ütemben szereplő hangok segíthetnek kitalálni a megfelelő akkordot. Egyébként a kísérést az is segíti, ha pl a kottában szereplő hanghoz terc, oktáv vagy kvint hangot játszol.
De szerintem gyakorlat és próbálkozás teszi a mestert...

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#5055) lakisoft válasza Eastman (#5053) üzenetére


lakisoft
veterán

Merre laksz? Ha titkos akkor privátban is jó lesz.

[ Szerkesztve ]

(#5056) Eastman válasza lakisoft (#5055) üzenetére


Eastman
őstag

...pm. ment.

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#5057) Daweee


Daweee
őstag

Helo
Akusztikus gitárra mi az etalon húrmárka? :D
Elektromosra tudom hogy Ernie (esetleg Elixir), de akusztikusban nem vagyok ennyire otthon, egy biztos, Tension-t többet nem veszek, egy hónapja nincs hogy felraktam, már el is szakadt...
Ja, és ha már itt tartunk, majd valamikor a nem túl távoli jövőben kéne venni egy rendes akusztikust is, mert a jelenlegi Johnson elég gyengén szól. Ugye balkezes kéne, lehetőség szerint tömör fedlappal, és ami a perverzióm, hogy igényelném a kivágást, mert szeretek a magasabb régiókban is játszani :D Ha ez nem lenne, simán át lehetne húrozni egy Earth 70-et, (lehet az lesz belőle a végén) de nem lenne az igazi :D
Árkategória? Nem tudom, jelenleg teljesen le vagyok égve, de majd ha gyűlik rá, akkor olyan 40-50-nél sokkal többet nem szeretnék költeni rá. Ötletek? :)

(#5058) pc-user


pc-user
aktív tag

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy nagy kezű/markú embernek milyen márkájú/típusú elektromos gitár ajánlott a kényelmes játék szempontjából? Gondolom, széles nyakú hangszert kellene választani, csak nem tudom, hogy (szóló)gitárban van-e olyan?

(#5059) Szten Márs válasza Daweee (#5057) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Elixir abszolút etalon akusztikus gitároknál is :K Vagy vehetsz D'Addario EXP-t, szintén bevonatos, mint az Ernie Ball, és igen jó. A komolyabb nevű gyártók is ezzel a kettővel szerelik a gitárjaikat, én spec. D'Addario EXP-t használok egy ideje.

Hmmm... 50 ezerből tömör fedlapos cutawayes nehéz ügy... töröm a fejem, de nem nagyon tudok olyat, ami ennek megfelelne. Ráadásul a cutaway igencsak gyakran együtt jár az elektronikával, és sokszor csak CE (cutaway electronic) verzióban lehet kapni a gitárt, elektronika nélküli kivágásosat meg nem.
Kettőt tudok így fejből, ami kijön a keretből, két Ashton modellt, a D-40 SCEQ-t és a D-55 SCEQ-t. Ez utóbbinál, bár itt a bolt honlapján nincs feltüntetve, a tető a szokásos sitka-lucfenyő helyett engelmann fenyőből van, a különbségekről nemrég írtam, leginkább a vastagabb hang említendő. Az engelmann fenyő kb. félúton van a cédrus és a sitka fenyő között ilyen téren.
Ha kicsit továbbereszted a pénztárcát 50-nél, akkor viszont már tudok egy Cortot is ajánlani, ami ráadásul juhar oldal és hátlappal rendelkezik, plusz sitka fedlappal, szerény véleményem szerint ez az egyik legjobb létező párosítás. Na meg nem is dreadnought forma, szóval kicsit ki is tűnik a tömegből. Na meg csak-csak Cort. Cortról eddig kétféle véleményt hallottam: jót és nagyon jót. Ashtonról meg... mikor milyet.
Ja igen, a Cort linkje: Cort JADE-2 NS
Ebben nincs elektronika, tehát az elektronika költsége sem a kidolgozásból jön le. Én maximálisan javaslom, hogy ennyivel emeld a keretet, ha tényleg kategóriát akarsz váltani, akkor ez az, ami már megéri.

pc-user:
Bár nem vagyok az elektromos gitárok szakértője, úgy vettem észre, hogy ott a nyakak szélességével kevésbé szoktak variálni, mint akusztikusoknál, ahol létezik kb. 5 féle nyakszélesség. Ha variálnak, az is inkább lefelé, a még keskenyebb irányba történik. De ismétlem: nem én vagyok itt az elektromos gitárok legnagyobb ismerője, szóval majd egy kompetensebb ember lehet jobb hírekkel tud szolgálni, mindenesetre azt áruld el nekünk, hogy kb. milyen hangzású hangszert keresel (vagy ha ezt nehéz szavakba önteni: milyen zenét szeretnél rajta játszani) és mennyit szánsz rá. (Egyébként nagy kézzel is meg lehet tanulni jól játszani vékony nyakú gitárokon, olyan nagyon nem kell ettől félni :) )

[ Szerkesztve ]

(#5060) Psychonaut válasza Daweee (#5057) üzenetére


Psychonaut
addikt

Nekem most Elixir van rajta, 5000 volt a csomag, de jól is szól nagyon. Két hónapja van rajta, de még mindig nagyon jó, nem tompult el a hangzás.

(#5061) Daweee válasza Szten Márs (#5059) üzenetére


Daweee
őstag

Nem rosszak, főleg a Cort, viszont mint mondtam, van még egy csavar a történetben: bal kezes verzió kéne :D Így már végképp reménytelen vállalkozás, úgy érzem :D

(#5062) Szten Márs válasza Daweee (#5061) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Óbasszus, de rövid az agyam... igen, balkezes verzió... ööö, igen, így elég nehéz az ügy. Főleg, hogy ilyesmit soha nem is figyeltem, így a balkezes kínálatot nem is ismerem. Rákerestem a mezzofortéban mit kínálnak balkezeseknek, jóóóval 50 fölött vannak jó kis Cortok...Sőt, még a laminált fedlapú Ibanezek is több, mint 50-be fájnak.

(#5063) Daweee válasza Szten Márs (#5062) üzenetére


Daweee
őstag

Jaja, az az MR700 a maga 65K-jával a legolcsóbb használgató gitár... Jó sokára lesz nekem új akusztikusom :D Vagy ha esetleg beesik valami jó ajánlat használt piacon... Balosban ez is ritkaság sajnos... :(

(#5064) pc-user válasza Szten Márs (#5059) üzenetére


pc-user
aktív tag

Aha, értem.
Klasszikus és western gitárokon gyakorolok, azt vettem észre, hogy az előbbin könnyebben megy a játék. Tetszenek a blues-os dolgok, jó lenne ehhez egy elektromos gityó, csak a keskeny nyak-méret miatt attól tartok, hogy nehezen fogok tudni rajta játszani... :O Ezért inkább egy olcsó, használt hangszer kellene.
A Fender hangzást kedvelem egyébként. :)

(#5065) Eastman válasza pc-user (#5064) üzenetére


Eastman
őstag

Szia!

A Fenderek nyakszélességével kapcsolatban itt előbb választ kaphatsz, illetve közvetlenül a márkaszervíznek is írhatsz.

...vagy pl. 4 húron kell kibontakoznod. ;)

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#5066) pc-user válasza Eastman (#5065) üzenetére


pc-user
aktív tag

Szia!

Köszi a segítséget!

(#5067) stepe válasza Daweee (#5061) üzenetére


stepe
csendes tag

Nekem is Szten Márs ajánlotta a cort earth 70-est meg is vettem és csak jót tudok mondani róla szóval inkább gyüjtsön az ember és vegyen 1 hónappal később egy jó gitárt mint hamarabb egy rosszabbat.Ugyanezt műveltem régebben a pecabotjaimmal vettem az olcsót aztán kicsit jobbat aztán még jobbat és igy tovább míg végül temérdek pénz repült mások zsebébe és most is csak 3 bottal pecázok a 24-böl.Asszem kicsit eltértem a tárgytól de arra akartam kilyukadni hogy egy gyengébb olcsóbb doboz gitár után ugyis venni fog mindenki egy jobbat és a lóvé el is szállt.Szegény ember ne spóroljon mert ráfizet :D.Amugy már eléggé megszoktam a klasszikus után az akusztikus vékony nyakat,és az ujjaim se fájnak,mint eleinte :O

[ Szerkesztve ]

Jobb a helyes úton sántikálva haladni, mint szilárd léptekkel téves irányba tartani.

(#5068) Zserigta


Zserigta
csendes tag

Sziasztok.

Tudom hogy ez inkább sima elektromos gitár topik, nem pedig basszus gitár topik, de mivel olyan külön nincs, azaz én nem láttam, itt tenném fel a kérdésem.

Szerintetek melyik a jobb:
Fender Squier Deluxe Jazz Bass V
ESP LTD F-105
ESP LTD B-55

Főként rock stílusban játszanék rajta, de slappeléshez is kellene.

Esetleg ha valaki tud olyan oldalt, ahol vannak minta hangok a gitárokról ugyan azon eszközökkel, azt megköszönném.

Előre is köszi a válaszokat.

[ Szerkesztve ]

(#5069) NeoPampalini válasza Zserigta (#5068) üzenetére


NeoPampalini
aktív tag

Szia,

Van basszer topik de inkább ez pörög. :F

Amiket felsoroltál, az három totál különböző motyó.

Squier JB Deluxe: aktív elektronikás 3 sávos EQ-val ("slap kapcsolóval"), szimpla tekercses JB szedőkkel.
LTD B-55: passzív elektronika, 1-1 jazz + preckó szedő, hangerő/hangerő/hangszín potikkal.
LTD F-105: aktív 2 sávos elektronika, soapbar humbucker szedőkkel, ez ráadásul az előzőekkel ellentétben 35"-os menzúrával bír 34" helyett (nem számottevő, de érdemes tudni :D )

Jobb híján annyit tudsz tenni hogy normális minőségű videókat vadászol - sok sikert a rengeteg telefonos izéhez - úgy némi képet alkothatsz a hangzásukról. :B
Rockra mind jó, csak aggyá' rá egy csipetnyi overdrive-ot. :DDD

Ezek a típusok legalábbis az online katalógusok szerint megvannak pl. a Mezzofortéban és a Hangszerdiszkontban is. Be kéne nézned valamelyikbe és kipróbálni őket, ez a legegyszerűbb. ;)

(#5070) Zserigta válasza NeoPampalini (#5069) üzenetére


Zserigta
csendes tag

Köszi a választ, bár nem igen jutottam vele előrébb. :)

Egyébként az LTD B-55 nem aktív?
Mert a főoldalon:
http://www.espguitars.com/basses/ltd-standard-deluxe/b-55.html
Ez a sor számomra arra utal: ESP ATB-1 Active Tone Boost

Bár mikor nekiálltam kinézni a gitárokat, egyik fő szempont az volt, hogy passzív legyen, de mivel hihetetlen sok gitár van, és mind végigpróbálásához egy élet is kevés volna, így a külső volt az első szempont, majd utána a hangja (amelyet a Thomann oldalán hallgattam) így ezen 3 gitár lett a befutó, és sajnos mind három aktív.

Viszont sajnos a közelben nincs egy olyan hangszer üzlet sem, amiben mindhárom basszusgitár megtalálható lenne. Sőt jóformán nagyon egyik se.
Budapest meg Győr az meg kb. az ország másik fele.
De ha más megoldást nem találok, akkor viszont tényleg muszáj lesz utazni. :)

(#5071) Petike1007


Petike1007
tag

Western gitárra milyen húrt érdemes venni?
.010? .012? Más?
Köszi

Nem az a lényeg honnan jössz,hanem hogy mit iszol...

(#5072) Szten Márs válasza Petike1007 (#5071) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Amilyet akarsz. Minél vékonyabb a húr, annál könnyebb lesz lenyomni, minél vastagabb, annál jobban rezgésbe hozza a gitárt. Az ujjadnak tehát alapvetően a vékonyabb húrok tesznek jót, a gitár hangjának inkább a vastag. De inkább fogalmazzunk simán csak úgy, hogy más lesz a hangja... . Ha nagytestű gitárod van (dreadnought, vagy jumbo), akkor célszerűbb vastagat rárakni. De a húrok nem csak a vastagságukba különböznek ;)

(#5073) pc-user válasza Petike1007 (#5071) üzenetére


pc-user
aktív tag

Egy gitársulis videón (kezdőknek) a 010-est ajánlották.

(#5074) Szten Márs válasza pc-user (#5073) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Csak nem fókaúr volt? :D

Azért ajánlanak 0.10-est kezdőknek, hogy kíméljék az ujjbegyeit. Mert a kezdőnek még nincsenek megkeményedve az ujjbegyei, és bizony fájdalmas élmény elkezdeni nekik gitározni, főleg fémhúros akusztikuson. De úgy gondolom, hogy ha egy felnőtt férfi, vagy felnőttséghez közelítő fiú kezd el gitározni, és tényleg szeretné, akkor ez a szempont nem kell, hogy valóban szempont legyen. Fáj, fáj, na és? Nem kell ezzel törődni, pláne nem kell, hogy ez bármiféle hátráltató tényező legyen.

(#5075) pc-user válasza Szten Márs (#5074) üzenetére


pc-user
aktív tag

De igen, ő :D

Ma lecseréltem a kb. 2,5 éves western gitárom "gyári" húrjait DARCO (010) húrokra, szerintem érdemes volt.

(#5076) Szten Márs válasza pc-user (#5075) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Akkor elárulom, fókaúr azóta 0.12-es húrokat használ az Ashtonján, és teljesen odavan, hogy mennyire jó és hogy ezekkel szól a legjobban ;]

2,5 éves húrokat kb. mindenre érdemes lecserélni, márkától, típustól és vastagságtól függetlenül, csak jobb lesz. És ez sokszor igaz a gyári húrokra is, életkoruktól függetlenül. Alacsony/közepes árszegmensben gyakran raknak hulladék húrokat gitárokra gyárilag. Így a 2,5 éves gyári húr aztán egy olyan kombináció, amit tényleg még gatyamadzagra is érdemes cserélni :DDD

[ Szerkesztve ]

(#5077) Psychonaut válasza pc-user (#5075) üzenetére


Psychonaut
addikt

2,5 éves húroknál bármi jobban szól. :DDD

SZERK: látom Sztennel ugyanarra gondoltunk. :D

[ Szerkesztve ]

(#5078) pc-user válasza Szten Márs (#5076) üzenetére


pc-user
aktív tag

Az ő ujjai már bírják a kiképzést :D Gondolom, jót akart, amikor a kezdőknek 010-est ajánlott, sőt még előtte a nylon húros klasszikus gitárt... De erre már utaltál te is.

Á, gatyamadzagnak nem jó, mert még meg találna csikarni :D

[ Szerkesztve ]

(#5079) Szten Márs válasza pc-user (#5078) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Szerintem egy utalásnál azért több volt, amit magyaráztam a dologról :B :D

Ezzel a nylonhúrossal kezdjünk dologgal sem tudok egyetérteni - legalábbis nem így általánosságban kijelentve -, de ez most nagyon hosszú lenne, és ritka hulla vagyok. De maradjunk annyiban, hogy azt gondolom, hogy mindenki olyan gitáron kezdjen, amilyen ahhoz a zenéhez passzol, amit játszani akar. Akkor lesz motivált, akkor fogja úgy érezni, hogy megéri tanulni az egészet, akkor csinálhatja azt, amit tényleg szeret - és ez az egész lényege.
Aki rosszul viseli a fájdalmat, annak más a helyzet. Vagy mondjuk gyerekeknek, akit be akarnak vezetni a zenélés szépségébe, megint más, ők nem a szépséget fogják látni, ha minden pillanata fáj a gitározásnak, ez is nyilvánvaló, de nem is ilyesmire céloztam :)

Kiegészítésnek: persze, van olyan zene, amihez a nylonos passzol (és bizony nem csak klasszikus gitár létezik nylonosban, hanem flamenco is, és a klasszikus sem csak klasszikus zenéhez passzol). Én is vettem egy nylonost (ez klasszikus) a fémhúrosom mellé :) De nem épp a húrok keménysége, vagy puhasága miatt :N

[ Szerkesztve ]

(#5080) Eastman


Eastman
őstag

Halkan megjegyzem, hogy Hendrix is 0,10-es húrkészletet használt.

Nem feltétlenül "szintlépés" a 10 -> 11 -> 12. :N
Egyszerűen az a jó ami kényelmes.

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#5081) Szten Márs válasza Eastman (#5080) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Halkan én is megjegyzem: elektromos gitáron :) Ahol egyrészt kissé máshogy is vannak a húrvastagságok... másrészt akusztikus gitáron a testnek rezegnie kell, nem hangszedők fogják fel a húr rezgéseit... szóval aligha összehasonlítható a dolog.
Még halkabban hozzátenném: a 0.10 az elektromos húrok viszonylatában kb. olyan vastagnak számít, mint a 0.12 akusztikuson, szóval Hendrix is a (közepesen) vastag húrokra esküdött ezek szerint ;]

[ Szerkesztve ]

(#5082) Eastman válasza Szten Márs (#5081) üzenetére


Eastman
őstag

Halkan megjegyzem, hogy nem vagyok jó akusztikus vonalon.
Mint tudjuk; Szten Márs a téma szakértője. :K

Persze a vastag, a közepesen vastag vagy vékony dolog is nézőpont kérdése. Én elektronyos irányból gondolkodom.
A tyúk és tojás megközelítésből valóban az akusztikus volt előbb, nézhetjük tehát onnan.

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#5083) Szten Márs válasza Eastman (#5082) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Ugyan, szakértő... csak egy szimpla grafomán fórumozó inkább... de azért köszönöm :DDD

Ömm szerintem nem kell itt semmiféle szárnyas jószágot, meg szaporodási módot figyelembe venni, jóval egyszerűbb a dolog: a kérdező western gitárra, tehát akusztikusra keresett húrokat, így az akusztikus gitárok szemszögéből ment a válasz :)

(#5084) Eastman válasza Szten Márs (#5083) üzenetére


Eastman
őstag

Valóban.

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#5085) Eastman


Eastman
őstag

Megpöngettem ma egy ilyenforma egybenyakú gitárt: [link]

Volt ott hangkitartás elég gazdagon. :K

[ Módosította: #65675776 ]

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#5086) Szten Márs válasza Eastman (#5085) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Egy B.C.Rich :) A kép elsőre nem jön be, azt hazudja a böngésző, hogy "not found" de ha nyomunk rá még egy entert, akkor bejön - furcsa. Szerk: nabasszus, ahogy megírtam ezt a hsz-t, már módosította is egy modárátor, és most jó.
Nekem nem annyira begyere ez a design, de azt hiszem itt most nem is ez volt a lényeg :D Klassz gitár lehet :K

[ Szerkesztve ]

(#5087) Eastman válasza Szten Márs (#5086) üzenetére


Eastman
őstag

Kellemes meglepetés volt. :K Kényelmes, izgalmas.

...de sajnos made in rízsföld. Az amerikai BC Rich-ek úgy halottam, nagyon drágák.

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#5088) nap válasza Eastman (#5087) üzenetére


nap
addikt

Most akkor jó gitár volt, vagy nem volt jó gitár?
Ha jó volt, akkor nem mindegy honnan származik?

browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent;false | wing32.dll -> Windows\SysWOW64 | január, február, itt a nyár...

(#5089) Eastman válasza nap (#5088) üzenetére


Eastman
őstag

Kényelmes, izgalmas. Újdonság volt számomra, mert még nem volt az ölemben átmenőnyakú gitár.

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#5090) stepe válasza Eastman (#5085) üzenetére


stepe
csendes tag

bocsássatok meg óó :R nagy tudásu gitármágusok :R nekem tudatlan lantpengetőnek :U de mi az az egybenyak ebben a gityóban nem látok rajta furcsát(ne haljak már meg bután) :DDD.Azt jelenti esetleg hogy a test és a nyak egy darabból lenne?

[ Szerkesztve ]

Jobb a helyes úton sántikálva haladni, mint szilárd léptekkel téves irányba tartani.

(#5091) pc-user válasza stepe (#5090) üzenetére


pc-user
aktív tag

Itt (is) találsz róla leírást.

(#5092) Eastman válasza stepe (#5090) üzenetére


Eastman
őstag

Rockzenére kiváló, mivel hosszú ideig szólnak a lefogott hangok rajta (sokáig rezeg a fa).
[képek]

A sötétebb hosszanti fa betét(ek) merevítésként szolgál(nak). Csak egyféle fa könnyebben deformálódna (a 6 húr jobban elhúzná). Emellett acélpálca is helyet kap a nyakban tehát általában három merevítés tart.
Itt láthatod a pálca végét a fej és a sötétbarna fogólap határán. Imbusz kulccsal jobbra vagy balra tekerve állítható.
Fontos, hogy ezt a finombeállítást mindig hangszerészre kell bízni!

Ezen a képen láthatod a pálcavéget takaró gesztenyebarna fedelet a fejen és mivel natúr, lakkozott felületű a hangszer, jól láthatóak a testet alkotó különböző faanyagok.

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#5093) Eastman


Eastman
őstag

A leghosszabb hangkitartás (sustain) az egybenyakú, átmenő húrozású elektromos gitárokból csalható ki. [Washburn Hawk]

Testen átmenő húrozás:
A húrok végén lévő golyók közvetlenül a testbe, szinte a fába kapaszkodnak bele, ami megint csak abban segít, hogy jobban rezegjen, "dolgozzon" a fa.Ezzel szemben pl a lebegő húrlábú, "tremolós" hangszereknél egy fém tömbbe, tőkébe.
Nincs közvetlen kapcsolata a húroknak a fával. Ott a különböző elektronikus effektek segítségével "utólag" lehet kicsalni a hangkitartást.

Ha az egybenyakú, átmenő húrozású villanygitárt az öledbe veszed és tisztán, erősítés nélkül megpengeted, sokáig hallod csengeni a lefogott hangot és hosszabban érzed a hasadon, mellkasodon a test rezgését is.

[ Módosította: bnss ]

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#5094) stepe válasza Eastman (#5093) üzenetére


stepe
csendes tag

Köszi érdekes dolgokat tudtam meg ujfennt,ki gondolta volna hogy nem is olyan szimpla dolog a zene.Amugy fogadást kötöttem valakivel (egy üveg borban de ez mellékes :DD ) hogy a zongorákon és szintetizátorokon a mélyhangok balrol kezdődnek és jobbra emelkednek.Erősítsetek meg hogy ez az általános ugyanis zenei egyeteme van a gyereknek és ragaszkodik a saját elvéhez miszerint jobb kézen fekszenek a mélyhangok.Van ilyen egyáltalán?Ez olyasmi lehet mint a balkezes gitár :))

Jobb a helyes úton sántikálva haladni, mint szilárd léptekkel téves irányba tartani.

(#5095) StinkyFox


StinkyFox
újonc

Hali!
Kezdő/ tanuló gitáros vagyok, lassan 2-3 hónapja nyűvöm a valencia CG160-as gitáromat ( nem én választottam, úgy kaptam, azaz a tudtom nélkül vették szüleim) Szép lassan veszem az akadályokat, de gitártanárom se ért mindenhez....alap akkordokat ismerem, illetve egy-két népdalt, pár számot el is tudok játszani, de az a kérdésem, hogyan tovább? Nézegetek számok tab-jait, illetve oktatóvideókat, tudok is pár metallica intrót (bár akusztikuson furán hangzik). De esetleg valami továbblépési lehetőség, vagy módszer lenne-e?

(#5096) Szten Márs válasza StinkyFox (#5095) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Látom, nem száguldanak a válaszok. Igazából annyira nem is száguldhatnak, nem nagyon lehet mit mondani. A net kimeríthetetlen lehetőségeket rejt gitártanulás terén (is). Ezerféle stílusban millióféle oktatóvideóval, anyaggal, mindennel.
Igazából az határozza meg az egészet, hogy mit is szeretnél tanulni. Milyen irányba akarsz elmozdulni. Alap akkordok, oké, ez már jó, viszont van nem kevés akkord, amit lehet tanulni, amit különböző sikákkal, fojtásokkal, ilyen-olyan trükkökkel zenévé lehet összegyúrni. Rá lehet erre feküdni. Van egy Valenciád, nylonhúros, ezek a gitárok szinte csábítanak, hogy dobd el a pengetőt és csak a puszta kezed használd. Lehet tanulni négyujjas bontást, vagy akár háromujjast (fingerstyle, fingerpicking jelszavak). Lehet belelendülni és flamencót, rumbát tanulni rajta. A lehetőségek határtalanok. Azt viszont csak te tudhatod, hogy neked mi tetszik.
A képlet nagyon egyszerű: hallgass minél több (gitáros) zenét, bővítsd a látókörödet, és rá fogsz jönni, hogy mi kell neked. És ha rájöttél, onnan anyagot találni hozzá már nem lesz nehéz.
Pár link azért:
justinguitar - jó tanuló oldal, sok videóval
rockongoodpeople - jó tanuló videók
rombsix - ha kis mediterrán jellegűre vágyunk, jól lehet innen is tanulni (megfelelő sebességgel az egyszerű dolgokból is nagyszerűek lesznek, itt egy példa)
Kedvcsináló flamencóhoz, és az oldala, többek között pár oktató videóval is.
Még kis gyakorlással emberileg megcsinálható négyujjas bontások klasszikuson, valamint az oldalán mindegyikhez tab.
Kedvcsináló a négyujjasban való elmélyedéshez.

[ Szerkesztve ]

(#5097) Szten Márs válasza Szten Márs (#5096) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Hopp és ki ne maradjon:
Guitarnick Itt sokféle lecke, sokféle tab, videó található, minden, ami csak kell, és jó sokféle stílushoz: pengetős gitárjátékhoz (flatpicking menüpont), háromujjas bontáshoz (sőt, ehhez több száz lecke, a thumbpicking menüpont alatt), vagy épp négyujjas bontáshoz (fingerstyle menüpont).

(#5098) ujskodas


ujskodas
tag

Hali!
Lenne egy kérdésem.
Van egy Fender CD-60-asom. Húrcserekor kértem a hangszerboltost, hogy próbálja meg úgy beállítani a gitárt, hogy közelebb kerüljenek a húrok a fogólaphoz, mert az előző (Squier) gitáromnál közelebb volt, és jobb volt rajta játszani. Úgy oldotta meg, hogy az eredeti lapos húrtartó (nem biztos, hogy az a neve) helyett, nylon húrosokon lévőt rakott be. Ez jó így, vagy csak nem ért hozzá és így elcseszi nekem a hangszert? Bocs, ha bénán fogalmaztam, de nem vagyok szakember, csak szeretek a gyerekeimnek játszogatni. (mag magamnak)
Köszi a választ.

Az ostoba hitelt ad a szóbeszédnek.

(#5099) Szten Márs válasza ujskodas (#5098) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Szia!
A hátsó nyeregre gondolsz? Tehát, amin hátul, a hanglyuk mögött, a húrok fekszenek az "eredésük" előtt kicsivel? És innen csak a kis, fehér színű vékony tartókára? (Itt, ezen a képen a fehér, hosszú dologra?)
Csak mert igazából a leírásodból nem igazán derül ki, hogy mit is cserélt... ha nem ez az, akkor határold be kicsit pontosabban kérlek :) (Ha képet is tudsz mutatni, még jobb.)
Ha tudjuk, hogy miről is van szó, akkor fogunk tudni érdemben válaszolni :K

(#5100) ujskodas válasza Szten Márs (#5099) üzenetére


ujskodas
tag

[link]

A linkedet nem engedi nekem megnyitni.

A húrláb -nál -on keresztben a fehér amire felfekszenek a húrok.
A gitárom esetében lapos volt, valamint a húrokat különböző magasságokban tartotta, most pedig kifejezetten a "damilos" gitárokhoz való van rajta.
Hát, jobban nem tudom leírni.

[ Szerkesztve ]

Az ostoba hitelt ad a szóbeszédnek.

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.