Aktív témák

• Lord Dragon

senior tag

Hali mindenkinek!

Remélem itt tud nekem valaki segíteni SSD ügyben! Bárminemű segítséget \ tanácsot szívesen veszek!

Szóval a történetem lényegében annyi, hogy 1 héttel ezelőtt vettem egy db SSD-t. Eddig csak vinyóim voltak, ez életem legelső SSD-je. Előtte még csak nem is fogtam SSD-t a kezemben, szóval nem nagyon értek hozzá, csak annyit, amennyit próbáltam kutakodni a neten, meg utána olvasgatni itt-ott. A konfigomat a profilomban láthatjátok, ott le van írva minden részletesen, de ide is kiírom, hogy az SSD amit vettem:

OCZ Vertex2 120GB 3,5" SSD.

Lényegében 1 gondom van vele főként. Az, hogy még csak köszönő viszonyban sincs a sebessége ahhoz képest, amit az OCZ honlapján megadtak. Ugyebár itt az olvasható, hogy maximális sebesség: Olvasás 280MB\ sec, írás: 270 MB \ sec. Nah most én nem várom el, hogy ezt elérje, mert ez ugye elméleti maximum sebesség. De azért azért mondjuk azt elvárnám, hogy legalább a 200-200-at érje el, ha többet nem is. Ehhez képest. 170-180 MB \ sec-es az olvasási sebességem, ez még elfogadnám, de az írási sebesség az drámaian rossz. 50-60 MB \ sec-el lehet írni az SSD-t a 270 MB \ sec helyett. Ráadásul számottevő különbséget nem veszek észre elérési időben se. értsd: nem töltődnek be sokkal gyorsabban a programok. Egy fél hajszállal azért jobb, de ez borzasztóan karcsúcska fejlődés ilyen rengeteg pénzért. Előtte Samsung Spinpoint F1 250GB Raid0-n volt a windows-om. Most pedig áttettem az SSD-re. A Raid0 esetében a két vinyó együtt volt 10K az SSD meg nagyon akciósan volt 42K (vatta új), szóval ez nekem így egyáltalán nem éri meg eddig. Könnyen előfordulhat azonban, hogy valamit rosszul csináltam a használat közben, ezért kérek segítséget. Részletesen leírok mindent, hogy eddig miket csináltam:

1, Partíció eltolás mértéke 1 MB (mert a 31,5Kb nem volt jó neki azt olvastam neten, mert az nem osztható 4KB-al amennyi a szektormérete)

2, Letiltottam az alábbi dolgokat:
    - Prefetch
    - Superfetch
    - Indexelés
    - Töredezettség mentesítés

3, Egy PH-s leírás alapján a meghajtó tulajdonságainál \ a házirendek fülön belül bepipáltam egy olyat, hogy: "A windows írási gyorsítótárához tartozó puffer ürítésének letiltása az eszközön" - Azt írták, hogy ez elméletileg gyorsítja az írási műveleteket. Én se előtte, se utána nem vettem észre változást

4, A Virtuális memóriát
    - először kikapcsoltam teljesen
    - másodszor fixen beállítottam 2048MB-ra a minimumot és a maximumot is
    - Automatikusra állítottam
    >>> Egyikkel se volt semmilyen változás, mind3 esetben ugyanolyan sebességű volt az SSD

5, odafigyeltem, hogy AHCI módban menjen az SSD.

Nagyjából ennyit csináltam összesen, és közben folyamatosan tesztelem, mindennapi windows használattal, SSD benchmark-al meg valami ATTO-t is töltöttem le. Illetve total commanderbe másoltam az SSD-re. Ugyanazok a számok jöttek ki, mint az SSD benchmarknál. Az Atto-nál már nagyobb számok is voltak, de ott se érte egyik se a 180nál nagyobb értéket, nehogy a 280-at. Habár azon az ATTO-n nem is igazán tudtam elmenni, hogy mi az a rengeteg sok csík, nem értettem miket mér, meg hogyan.
    Windows 7 Ultimate -et használok amúgy és most formáztam újra az egész gépet az SSD kedvéért, nem Ghost-olással húztam rá egy régi wint, vagy ilyesmi.

Összefoglalva az egészet, a kisebb programok ugyanúgy azonnal ott vannak, a nagyobbak meg 1 sec-el töltődnek be hamarabb maximum. Szóval nem igazán értem mitől kéne előjönnie annak az előnynek, ami ilyen rengeteg pénzbe került. Mert ennyi pénzért már 2db 1 terás WD raid Edition-t is lehetne venni RAID 0-hoz és az is lenne ennyivel gyorsabb bőven mint a két régi 250-es vinyóm. :(
    Nagyjából ennyit tudok hozzáfűzni a témához.

Ja ami még nagyon zavaró most jut eszembe: Ha 10-15 percig nem csinál semmit a gép mert úgy hagyom, akkor ráadásul még "bealszik" az SSD. Ezt úgy kell érteni, hogy valamit elkezd csinálni a háttérben ha nem használom folyamatosan és amikor hirtelen használnám, mondjuk megnyitok egy böngészőt, akkor vagy 6-7 sec-et kell várni mire betölti. Ilyen soha nem volt amikor vinyón volt a windows. Aztán ha egyszer kivártam, akkor megint minden megy ugyanúgy normálisan, addig amíg újra állni nem hagyom.

Tisztelettel kérném, hogy aki tud, az segítsen. :R

Előre is köszönöm!

Üdv! L.D.

U.I.: Lehet, hogy van amit elfelejtettem ideírni, ha felmerül valami kérdés, akkor szívesen válaszolok, ha tudok.

Aktív témák