Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Mutt

senior tag

válasz modflow #44792 üzenetére

Szia,

Excel 2010-től van Power Query, amivel ha azonos a lapokon a struktúra akkor lehet összesítést könnyedén létrehozni. Power Query-nek az előnye, hogy mint egy makró a rögzített lépések újra felhasználhatók, így ha változik a fájlodban az adat akkor egy frissítés után megkapod a legújabb eredményt.

A minta fájlomban van 3 munkalap, amelyek így néznek ki (a tartalom természetesen laponként más és más)-

Ezek után ezek a lépések (angol Excelben tudom most mutatni):
    1. Fájlban hozz létre egy munkalapot ahova kerül majd az összesítés, én Összesít nevet adtam neki.
    2. Data -> Get data from file opcióval nyisd meg az Excel fájlt.

3. A navigátor ablakban ne kattints a munkalapra, hanem válaszd a fájlt ki majd alul a második opció Transform data kell. Ezzel megnyílik a Power Query szerkesztő része.

4. Itt a munkalapok nevénél válasszuk ki azokat, amelyek nem kellenek (nálam az Összesít).

5. Jelöld ki a Data oszlopot és jobb klikk a többi oszlop eltávolítása, hogy csak a Data oszlop maradjon meg.
    6. Data jobb felső sarkában kattints a kibontás ikonra és okézd le.

7. Innentől a fájlod tartalmától függenek a lépések. Nekem pár lépés volt, hogy ezt a formát

erre át tudjam alakítani.

8. Ha készen vagyunk, akkor már csak Excel-be kell visszatölteni a Close & Load opcióval.
    9. ha mentesz és utána frissíted a riportot akkor lesz egy mellékhatás (a fájlnak része lett az új report és azt is be fogja építeni a következő frissítéskor). Ezt úgy lehet kiküszöbölni, hogy megnyitod a lekérdezést Power Query-ben (Data -> Queries & Connections -> jobb klikk a lekérdezésen és Edit). Elmész a második lépéshez és ott KInd oszlopon szűrsz, hogy csak a munkafüzetekről dolgozzon.

üdv

Új hozzászólás Aktív témák