Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1101) Cben válasza LeG3Nd (#1096) üzenetére


Cben
csendes tag

Ez nagyon jól hangzik, mármint hogy az analógot nem veszed Hirschenstein-ből a digitálist meg igen, pedig az analóg adó teljesítménye kétszer akkora.

Két antenna összekötésére itt pl [link] [link] találsz közösítő szűrőket, és egy pár sort is írnak hogy milyen feltételek mellet lehet használni őket.

Pár dB csillapítása ezeknek is van, de végül is én nem értek hozzá, de hát ha valami szaki hozzá szól .

(#1102) Laslow


Laslow
senior tag

Gusztáv, azért a segítő szándékot értékelem ám! :)
Szóval némi szerencsével megteszi a legolcsóbb 2e Ft-os szobaantenna is. Az a baj, hogy mi van, ha mégsem? Sorra vásárolom az antennákat, míg az egyikkel jó lesz? Nem szeretem az ilyet...
Azt közben kiderítettem, hogy semmi spéci antenna nem kell, csak amiket az analóg vételre is lehet használni.

"A Bijou olyan, mint mikor egy gyönyörű, csillagos nyáréjszakán nagyon-nagyon szomorú vagy, és közben mézes epret eszel" - http://bijoumusic.hu

(#1103) bzoley válasza Laslow (#1102) üzenetére


bzoley
veterán

Vagy megveszed a legolcsóbbat, vagy megveszed a legdrágábbat, vagy megvárod, míg a szomszédod bevásárol, és tőle megkérdezheted, hogy jó-e. Ezen nincs mit nem szeretni, van jobb ötleted?
A szobaantenna opcionális dolog. Ha van rálátás az adóra, nem vagy agyonárnyékolva, jó lehet. De 5-10e forintért már egész jó tetőantennákat lehet kapni, és nincs benne semmi furcsa, idáig is így működött.
Nem lehetett nehéz kideríteni, elég sokszor volt már szó róla.
Esetleg figyelheted mások tapasztalatait. Már én is leírtam többször, hogy teljes árnyékban(ablak az ellentétes irányba néz), tökéletes volt a vétel egy darab dróttal, még úgy is, hogy az adó idáig "őrlángon" ment.(X.ker.)

(#1104) janne84 válasza Gusztáv (#1095) üzenetére


janne84
csendes tag

Szia. Cd-ről telepítettem és a rendszer eszközöknél is felismeri.Igazából ami szöveget kiír azt se tudom értelmezni./All capable DVB adapters are busy.Not free device has been found.Nem értem mi a probléma.

(#1105) ati2


ati2
őstag

Ha már hétfő van, mi a különbség az "A" és a "C" országos hálózat között (MUX?) :F

(#1106) LeG3Nd válasza ati2 (#1105) üzenetére


LeG3Nd
tag

A multiplexen lesz a 3 közszolgálati adó (M1, M2, Duna) HD felbontásban, C multiplexen a kódolt HírTV, ATV illetve a pletykákból úgy tűnik hogy még a három nagy kereskedelmi csatorna SD felbontásban.

HD felbontásban egy MUX-on 3, SD-ben akár 12 adó is osztozhat a szávszélességen.

Tervezett lefedettség, ez azt mutatja hogy a sugárzás keresztpolár lesz, ami megint javítja a vételi esélyeket.

shorter of breath and one day closer to death

(#1107) ati2 válasza LeG3Nd (#1106) üzenetére


ati2
őstag

Ez rendben van, csak arra lettem volna kíváncsi miért "A" és "C", és "B" miért nincs?
Frekvencia tartományban, vagy miben van különbség?

(#1108) Cben válasza ati2 (#1107) üzenetére


Cben
csendes tag

Igen valahogy úgy, a teljes felhasználható frekvencia tartomány van felosztva muxokra. Jelenleg 2012-ig üzemelő analóg rendszer sokat el vesz ebből (gondolom ebben van a hiányolt B muxod :) de ha nem így van majd kijavít valaki )

itt egy kicsit írnak róla [link]

(#1109) ati2 válasza Cben (#1108) üzenetére


ati2
őstag

:R

(#1110) DarkByte


DarkByte
addikt

Van itt még valaki aki Szegedről várja a startot? Lakótárssal tervezzük egy közös tuner vásárlását, elméletileg ugye megfelelő programmal (pl. VLC) egy mux tartalmát simán ki lehet lőni LAN -ra hogy többen tudjuk nézni (persze így eltérő muxon lévő dolgokat nem lehet nézni, de szerintem ritka lesz az amikor erre lenne szükség). Kíváncsi vagyok vajon van-e esélyünk rálátás nélkül elegendő jelet összeszedni. Van egy analóg tuner -em illetve a már korábban említett lepke antenna, amivel majd jövőhéten kísérletezem egy kicsit. Azt tudom hogy a korábbi albérletemben a Tarján lakótelepről szemcsésen ugyan de bejött az RTL Klub ez pedig Szentesről jött és akkor sem volt rálátásom. Kíváncsi leszek most mi lesz a helyzet, a jelenlegi albérlet a Mars tér környékén van ötödik emeleten (két szinttel magasabban) de sajnos rossz irányba állnak a szoba ablakok.

(#1111) zhagyma válasza Cben (#1108) üzenetére


zhagyma
őstag

A hiányolt B mux DVB-H lesz a jelek szerint, valamilyen fizetős szolgáltatás keretében lehet mobil TV-t nézni.

Ha jól tudom egy mux egy analóg csatornának felel meg sávszélességben (pl.: 51 csatorna). Ez 8 MHz. Ezen a sávszélességű csatornán kb. 30 Mbit/sec MPEG4 kódolású stream küldhető át. Ebbe 2x15 Mbit/sec-es HD adás pakolható be. Ne feledjük el, hogy satról az m2HD kb. 15 Mbit/sec bitrátával jön, ami igen jó minőség. Amennyiben 3 adó lesz kb 3x10 Mbit/sec HD adással számolhatunk (m1HD, m2HD, dtvHD), ami kicsivel rosszab minőségű mint a sat m2HD. Ez lenne az A mux.

A B mux DVB-H lesz kb. 30 Mbit/sec. (Ha minden igaz fizetős mobiltv).

A C MUX az SD adások helye lenne. Ahol 1-4 Mbit/sec-os adáskból multipexált 30 Mbit/sec-es stream lesz ( ATV,HIRTV,RTLKLUB?,TV2?,VIASAT?,...).

Amennyiben 2012-ben felszabadulnak az analog csatornak, akkor értelemszerűen lesznek újabb muxok, amelyek a fenti lehetőségekkel bínak. Majd akkor kiderül mi lesz rajtuk.

Remélem segítettem.

[ Szerkesztve ]

(#1112) zhagyma válasza LeG3Nd (#1106) üzenetére


zhagyma
őstag

Ha jól tudom Magyarország a frekvecia kiosztás során nem minden mux-ra (csatornára) kapott "keresztpolár" sugárzási polarizációt. Ezért vagy vertikális, vagy horizontalis polarizáció várható. Amennyiben mégis keresztpolár lenne, annak én is örülnék, mivel javítana a vételi viszonyokon.

(#1113) zhagyma válasza DarkByte (#1110) üzenetére


zhagyma
őstag

A vételi viszonyaidhoz nem tudok hozzászólni, mivel nem arra élek. Viszont a LAN-on való stream átvitel éredekel. Amennyiben DNLA alapú LAN-os átvitelre gondolsz és na adj isten DNLA képes TV-t használsz, akkor érdekelnének a tapasztalatok. Sajnos még nincs DLNA képes TV otthon, de szeretnék és érdekel minden tapasztalat.

(#1114) DarkByte válasza zhagyma (#1113) üzenetére


DarkByte
addikt

Nem DNLA -ról van szó, mivel itt csak simán PC -k között megy majd a stream. A VLC tud HTTP/UDP Broadcast/Multicast meg hasonló protokollokon MPEG PS folyamot küldeni és fogadni. Ezzel fogjuk majd valószínűleg megoldani.

(#1115) zhagyma válasza DarkByte (#1114) üzenetére


zhagyma
őstag

Köszi.

Informatikus vagy informatikával szimpatizáló közegben az általad választott megoldás tökéletes, hiszen mindenki érti a "szolgáltatás" működését és képes kezelni a szükséges programokat (tud tévézni).

Ha veszel egy "nagyit" aki a távirányítón a hangerő gombot és jó ha a csatornaváltó gombot ismeri, akkor belátható, hogy más megoldás után kell nézni. Én mindössze ezért gondolok DLNA képes TV-re és stream átvitelre. Ebben az esetben a TV "majdnem úgy funkcionál, mint egy TV". Csak a forrást kéne beállítani.

A "nagyi" az egyik véglet és modjuk a kb. 40 Mbite/sec bitrate blue-ray "élvezete" a másik véglet, amelyeket közös "infrastruktúrán" kellene kiszolgálni és persze több szobában, több TV-vel. Igazából eddig a DNLA tűnik a legjobb átviteli módnak erre a célra (az új TV-k támogatják, főleg a SAMSUNG 7,8,9 szeria, meg PHILIPS "teteje"). Viszont nem sikerült még "élő" embert találni, aki használja is. Abban reménykedtem hátha...

Egyébként különféle mux-ok adásait "szétszedni" (demultiplexing) majd összerakni (multiplexing) nem lehet túl erőforrásigényes dolog, ráadásul a "megmozgatott" adatmennyiség sem túl sok egy PC-nek, azaz "röptében" is mehetne. Lehet hogy található a neten ilyen progi.

[ Szerkesztve ]

(#1116) hati válasza DarkByte (#1110) üzenetére


hati
addikt

A Mediaportal tvszerver verziója, képes LAN-on továbbítani a saját Medaportal klienseinek a tv adásokat. Kipróbáltam, működik. Feleség biztos is, egy távirányítóval kezelhető az egész.

(#1117) zhagyma válasza hati (#1116) üzenetére


zhagyma
őstag

Köszi! Nézem a neten ... RTSP (Real Time Streaming Protocol) protokoll ha jól látom. RFC2326, azaz nyilvánosan közzétett. Mindez azt jelenti, hogy PC-re jó, a TV-k pedig még nem támogatják. Ez is egy alternatíva a Mediaportal-t használva.

[ Szerkesztve ]

(#1118) wassermann válasza zhagyma (#1115) üzenetére


wassermann
Topikgazda

A DNLA-ról kérdezheted BIGDIGIT-et a Monitorok >>> LCDTV-k topikban! Ő már használta Philips-el.

(#1119) zhagyma válasza wassermann (#1118) üzenetére


zhagyma
őstag

Köszi!

(#1120) kutyuska válasza zhagyma (#1111) üzenetére


kutyuska
aktív tag

A kisérleti mpeg4 adás során is csak 24 Mbit/s volt egy stream sebessége.

" Babra munka, de megéri! "

(#1121) DarkByte válasza kutyuska (#1120) üzenetére


DarkByte
addikt

Mondjuk én most találtam egy kis ellentmondást. Itt vannak a kísérleti HD adás adóbeállításai, és a Wikipedia csikkjében lejjebb görgetve a táblázatban pedig kiolvasható hogy ehhez a módhoz maximum 23.419 Mbit/s társulhat. Amiért ez érdekes, hogy így nem mehetett 12Mbit/s -el egy adás - legalább is ha a táblázat helyes - hanem valamivel kevesebbel. Mondjuk most hirtelen nem látom át hogy a 8k üzemmódot hova is kellene bekalkulálni, lehet ezen bukik el hogy mégis belefér. :) Mod: áh, nem, mégis jó: "Increasing the number of carriers does not modify the payload bit rate, which remains constant." Tehát ez nem módosítja a max bitsebességet.

[ Szerkesztve ]

(#1122) zhagyma válasza kutyuska (#1120) üzenetére


zhagyma
őstag

DarkByte megelőzőtt, de most már beírtam

Ez lehetséges. Én a becslésemet a DVB-T standard ESTI EN 300 744 v1.61. alapján végeztem. Ebben az Annex A. fejezetében a DVB-T paraméterek lehetséges értékei mellett a csatornán átvihető bitrate-k vannak megadva. Ezek szerint egy 8 MHz sávszélességű csatornán maximálisa 31,67 Mbit/sec-os bitrate érhető el. Ezért becsültem kb. 30 Mbit/sec-ot egy muxra, mivel a pontos értékre nem emlékeztem.

Természtesen a valós érték lehet 24 Mbit/sec. Valószínűleg a DVB-T paramétereit a kísérleti adás során így állították be.

Maga a szabvány szabadon elérhető és letőlthető egy regisztráció után:

[link]

[ Szerkesztve ]

(#1123) zhagyma válasza DarkByte (#1121) üzenetére


zhagyma
őstag

A kísérleti adás paramétereivel 23,42 Mbit/sec jön ki. Mindehhez hozzátenném, hogy az Annex A fejezet egy informatív kiegészítése a szabványnak és a megadott bitrate értékek MPEG2 tömörítés mellett igazak több megkötéssel, amennyiben jól értelmeztem a leírást. Minden esetre az átvitt bitrate szempontjából édes midegy, hogy MPEG2 vagy MPEG4 kódolású a stream.

[ Szerkesztve ]

(#1124) kutyuska válasza zhagyma (#1123) üzenetére


kutyuska
aktív tag

A TSReader 24,1xx Mbit/s sebességet írt ki.
Sajna most nincs adás, így nem tudom megnézni a pontos értéket.
Az M1 HD kb. 6,5-6,6 Mbit/s sebességgel jött az utolsó tesztidőszakban ( 1440*1080 felbontásban )

" Babra munka, de megéri! "

(#1125) zhagyma válasza kutyuska (#1124) üzenetére


zhagyma
őstag

A jelek szerint az AH a tesztidőszakban a végleges DVB-T sugárzás paramétereivel kisérletezett. A DVB-T egyes paraméterei a vételi viszonyokat más paraméterei az átvihető bitrate-t befolyásolják. Én úgy gondolom, hogy egy kicsit bajban vannak 1080i sugárzással.

A tervezett lefedettséghez szükséges DVB-T paraméterek kb. az általad mért 24 Mbit/s bitrate-t eredményezik. Ezen átküldeni 3 HD 1080i adást (3*8 Mbit/sec), hát nem tudom... Valószínűleg csökkentették a felbontást, hogy a 8 Mbit/sec-ba elfogadható "minőségű" anyagot kapjon a végfelhasználó (ezt te is megerősíted 1440x1080, igaz csak kb.6 Mbit/sec-s lett az mpeg4 stream).

A DVB-T lefedettségi paraméterek kikísérletezése után adódott az átvihető bitrate-t. Ehhez kell igazítani az adások tömörítését, amelyeket vagy az AH végzi (megkapja a tartalom szolgáltatótól a HD raw folyamot), vagy a tartalom szolgáltató (tömörített anyagot kap).

Úgy tűnik, most "magukba borúlnak" és "kizzadják" a végleges megoldást. Hát kíváncsian várom, vajon mi lesz?

[ Szerkesztve ]

(#1126) DarkByte válasza zhagyma (#1125) üzenetére


DarkByte
addikt

Szinte biztosra vélem hogy az utóbbi 1440x1080 -as HDV felbontást fogják használni (off korz' ez megjelenítéskor 16:9 -re nyújtva jelenik meg). Engem a hangsáv kérdése foglalkoztat még, a tesztidőszakban az erősen korosodó mp2 -t használták; reménykedem hogy ezt becserélik egy AC3 -ra, Stereo esetén 192kbps már bőven jó lenne, illetve nyitva hagynák az időszakos 5.1 -re váltásra lehetőségét (AC3@384kbps és ilyenkor valamivel lejjebb esik a videó bitsebessége, vagy már eleve fent tartják neki a helyet). Persze nem tudom kodekek között egyáltalán lehet-e menet közben váltani (tehát úgy hogy nézem az adást még MP2 -ben és a soron következő műsor már 5.1 AC3 -al szól és nincs akadás), lehet az sem jelent gondot. Talán egyébként még AAC-LC jöhetne szóba, csak azt nem tudom ez mennyire elterjedt a set-top-box -ok esetében; ilyen szempontból az AC3 sokkal szerencsésebb választás.

(#1127) zhagyma válasza DarkByte (#1126) üzenetére


zhagyma
őstag

Az 1440x1080 HDV-re tippelek én is. De az ördög nem alszik. Mi van, ha TV2, VIASAT, RTLKLUB nem lesz fenn mégse a C mux-on. Akkor van bitrate dögivel, lehet átrendezni a mux-okat "tisztességes" HD bitrate-tel adni.
A sat.hu-n AAC-re tippelnek és kevés set-top-box támogatja.

[ Szerkesztve ]

(#1129) DarkByte válasza kozmate (#1128) üzenetére


DarkByte
addikt

Húha, köszi a linket. Érdekes képek. :Y

(#1130) Cben válasza kozmate (#1128) üzenetére


Cben
csendes tag

Szuper képek, dolgoznak mert 11.25-ig végezniük kell Szentesen.

(#1131) kozmate válasza Cben (#1130) üzenetére


kozmate
tag

Sajnos nem tudtam, hogy mikor lesz ez az antennacsere, szívesen megnéztem volna. Bár hallottam tegnap a helikoptert, nem gondoltam hogy épp ezt csinálják...

(#1132) DarkByte


DarkByte
addikt

Közben találtam még pár dolgot a szentesi antenna cseréhez:
[CsongrádTV felvételei az antenna cseréről]
[Szentesi Mozaik cikkje és képei] (lefelé kell menni mert közvetlen linkelni nem lehet és időrendben vannak a hírek)
[delmagyar.hu összefoglalója az antenna cseréről] (javaslom a kommentek olvasgatását)

[ Szerkesztve ]

(#1133) grafikus17


grafikus17
senior tag

A cikk egy részletét emelem most csak ki, mert meglepett egy kicsit. Ezek szerint felejtsem el a hordozható 7" lcd-s tv-ket?
" Németországban például a hordozható kütyük és a mobilok is az ingyenes DVB-T adásokat fogják.
Sajnos hazánkban ezek a készülékek haszontalanok lesznek. A digitális műsorok az ország nagy részén csak tetőantennával lesznek foghatóak, és kizárólag az adótornyok közelében lesz szobaantennás vételi lehetőség, mondta az Indexnek Kárpáti Rudolf, az Antenna Hungária műsorterjesztési ágazatának vezetője."
[link]
Ugyan így haszontalan lenne ha vennék egy USB-s DVB-T vevőt a laptopomhoz esetleg?Balaton parton lakom Kabhegytől kb 50-60km-re.

Xiaomi Redmi note 7

(#1134) Gusztáv válasza janne84 (#1104) üzenetére


Gusztáv
addikt

Szia, nekem ilyet akkor csinált a gyári program, amikor egy másik progi használta a kártyát, pl épp szedi le az epg-t. Próbáld meg másik programmal, pl. dvbdream.

Laci

(#1135) kutyuska


kutyuska
aktív tag

[link]

Ha már nem lesz Digitális Karácsony, legalább fehér legyen :((

" Babra munka, de megéri! "

(#1136) ati2 válasza kutyuska (#1135) üzenetére


ati2
őstag

:W

(#1137) DarkByte válasza kutyuska (#1135) üzenetére


DarkByte
addikt

Hát ezt nem hiszem el.. ezt most komolyan gondolják? :(( Dugják fel maguknak azt és oda ahová gondolom. :O Legalább az m1 maradna HD -ben, elvégre ott már hamarosan meglesz az erre képes stúdió.

[ Szerkesztve ]

(#1138) sushika válasza DarkByte (#1137) üzenetére


sushika
tag

Komolyan mondom, ilyen nincs! :(( Elbaxott egy ország a sok okos politikusnak köszönhetően.

(#1139) DarkByte válasza sushika (#1138) üzenetére


DarkByte
addikt

Megint ott spórolnak ahol nem kellene. Ezután szigorúan headshot járna részemről annak, aki csak az éves HD költségek felét lenyúlja. :((( Valaki emlékszik még mekkora juttatásokat fog kapni a Hír TV meg az ATV a végett hogy fent lesznek a digitális platformon? Emlékeztetőül: [link]

Kíváncsi vagyok vajon lesz-e aláírás gyűjtés azzal kapcsolatban hogy vannak akik mégis igényelnék. Mondjuk nem mintha ez bármit is érne ha mindenképp ellene szavaznak. :((

[ Szerkesztve ]

(#1140) bigdigit válasza kutyuska (#1135) üzenetére


bigdigit
addikt

népszavazást indítok az azonnali halálbüntetés bevezetésére.

[ Szerkesztve ]

(#1141) wassermann


wassermann
Topikgazda

Nyilvánvaló, hogy nagyon erős harc áll a háttérben: a kereskedelmi adóknak nagyon nem tetszik, hogy kimaradnak a HD-ből. Azt viszont nem szabad elfelejteni, akárhogyan változik is a HD-s adók összetétele, néhány év múlva, amikor teljesen megszűnik az analóg sugárzás, már jóval több hely lesz, akkor nem kell már veszekedni majd a HD-s csatorna helyekért.

Én is nagyon szeretném a HD-t, de ha nem, akkor legfeljebb most az elején jóval több csatornája lesz Mari-néninek... . )

[ Szerkesztve ]

(#1142) kutyuska válasza wassermann (#1141) üzenetére


kutyuska
aktív tag

A kereskedelmi adóknak az az érdekük, hogy minél kisebb befektetéssel minél nagyobbat kaszáljanak. Marhára nem érdekli őket a HD. Lásd prominens vezetőik korábbi nyilatkozatait.
A HD-t addig szeretném élvezni, amíg ellátok a TV-ig.
Pár év alatt romlanak ezirányú esélyeim :)
HDTV helyett majd letöltögetünk, azt legalább továbbra sem büntetik :C

" Babra munka, de megéri! "

(#1143) DarkByte


DarkByte
addikt

E miatt a sza*ozás miatt félek nem lesz dec. 1 -es start. :( Bár ne legyen igazam.

(#1144) Gusztáv


Gusztáv
addikt

Kíváncsi vagyok, ha nem lesz HD, akkor mit mondanak azoknak az embereknek, akiket behülyítettek mondjuk az olimpia helyett. Ami meg a HD anyagok hiányát illeti, a sima upscale-nek is sokkal jobb a minősége, mint bármely SD csatornának (még a premiere csatornáinál is). Legalább m1 maradjon meg, és kérünk rá sok koncertet, meg sportot HD-ben, lehet hogy jót tenne a nézettségnek is.

Laci

(#1145) #69182976


#69182976
törölt tag

De mi az hogy elhalasztanak egy törvénynek az elfogadását? Ez nem olyan minthogy én bemegyek munkahelyre aztán kijelentem, hogy nincs kedvem dolgozni? Tavaly is volt valami ilyesmi ami miatt késett a DVB-T pályázat vagy mi.

(#1146) bzoley válasza #69182976 (#1145) üzenetére


bzoley
veterán

Jelen esetben nem egészen. Nem nagyon volt más választásuk. Ilyen törvény nem kell senkinek. Először a tévések hidaltak le tőle, aztán nemet mondott a többi párt, végül az MSZP sem mondhatott mást. Hogy milyen okokból, azt talán csak ők tudják, de vagy ők is látták, hogy faszság az egész, vagy csak engedtek a többségnek.

(#1147) ati2 válasza bzoley (#1146) üzenetére


ati2
őstag

Csak azt nem értem, hogy mi volt a törvényben az 5 párti egyeztetés + TV2 + RTLK???
Rögtön látszott, hogy betarthatatlan az egész...

(#1148) wassermann


wassermann
Topikgazda

Egyébként engem annyiból nem idegesít, ha csak az M1 lesz HD. Mert ha ez lesz a felállás, jóval több csatornának lesz hely!

(#1149) DarkByte válasza wassermann (#1148) üzenetére


DarkByte
addikt

Igen, ez volna az enyhébb eset, mert így legalább 1 adóra lehetne "zsúfolni" azt a kevés HD tartalmat ami most az elején elérhető lesz és így legalább nem sok mindenből maradunk ki. Lakótárssal is beszéltem épp délelőtt az egészről, és ő is ezt hozta fel hogy így legalább több csatorna hely lesz. Nekem viszont az a meglátásom hogy sokra megyünk a csatorna helyekkel ha nem lesz ami megtölti, így is úgy kell felrugdosni a TV adókat a mux -okra.

Egyébként egyáltalán nem biztos hogy az m1 lesz HD, elvégre ha jól tudom az m2 már az olimpia óta HD -ben megy műholdon; ott is variálni kellene.

[ Szerkesztve ]

(#1150) bzoley válasza DarkByte (#1149) üzenetére


bzoley
veterán

Hasonló dolgot akartam mondani én is. Már korábban is volt ilyen hsz, de attól, hogy lesz rengeteg hely(amiről egyelőre szó sincs), még nem jelenti azt, hogy rengeteg csatorna is lesz. Csak meg kell nézni, hogy húzza a száját így is a két nagy kereskedelmi csatorna.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.