Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1801) iref-h


iref-h
tag

T. ati2 és nrc!

Köszönöm a segítséget, végre működik a digitális adás vétele, a Duna és a Duna Autonómia műsorait most már tudom nézni.
Az Unregister_DVBSource.exe és a Register_DVBSource.exe működtetése "megtette a hatást."
Üdv::iref-h

(#1802) wassermann válasza headhunter (#1800) üzenetére


wassermann
Topikgazda

Mennie kell! Még a kísérleti adás alatt, Da-raa a #1469-es hozzászólásában írta, hogy fogta Szentest Debrecenből.

(#1803) kutyuska


kutyuska
aktív tag

Zhagyma #1792-es hozzászólásában emlegetett korlátozás:

"A 734 - 758 MHz (TV 54-56. csatorna), a 798–814 MHz (TV 62–63. csatorna)és a 830–846 MHz (TV 66–67. csatorna) sávokban nem polgári célú légi rádiónavigáció szolgálat működik (várhatóan legkésőbb 2015-ig)."

Ennek alapján hogyan lesz az 55-ös és a 62-es csatornán normális műsorszórás?

[ Szerkesztve ]

" Babra munka, de megéri! "

(#1804) zhagyma válasza kutyuska (#1803) üzenetére


zhagyma
őstag

Hát úgy, hogy a Széchenyi hegyi adó mellett el kezd adni a Száva utcai és még más is. Ekkor a Széchenyi hegyi adó körzetén belül, minden adó adni fog az 55 / 62-es csatornákon. Minden adót szinkronba kell hozni a Széchenyi hegyivel. Ezt a fajta adásrendszert emlegetik "mini SFN"-nek. A következmény kis teljesítménnyel, homogén térerő lefedettség és "szélárnyékban" a domb mögött is lesz vétel. A lényeg: A DVB-T vevő képes az ily módon összehangolt adók jeleit felhasználni a "védelmi intervallumon" belül (a jelminőség is magas lesz). Ha így lesz, lehet elővenni Budapesten és környékén a "botantennát" (az irányított antenna ilyen adásrendszer esetén tulajdonképpen hátrány), mint az olimpia alatt. Szerintem az AH ezt készíti elő Karácsonyi vagy Újévi ajándéknak, a kezdeti "fiaskó" kiküszöbölésére.

De mi lesz a Kabhegyi és a Szentesi adókörzettekkel?

[ Szerkesztve ]

(#1805) kutyuska válasza zhagyma (#1804) üzenetére


kutyuska
aktív tag

Frankó!
Tegnap jött meg a Yagi antennám, amit a nagylepke helyett gondoltam.
Tegnap este egyébként egy nagyságrenddel jobb volt a hibaarány a Sony-n ( 2.5 e-3 >2,5 e-4 ) A Leadtek tuneremen 99% volt a jelerősség és jelminőség az 55-ös csatin, a 62-őn pedig 0.
Miközben a Sony-n megvan mindkét csatorna!

" Babra munka, de megéri! "

(#1806) zhagyma válasza kutyuska (#1805) üzenetére


zhagyma
őstag

Tegnap már feszegették a sat.hu-n a Száva utcai adó beindulását, de az és amit az előzőekben írtam hivatalosan nem megerősített információ.

Egyébként lehet B terv is: Elvileg 2008. december 01-ig felszabadultak volna a DVB-T csatornák, de ez valamiért mégsem történt meg. Ha ez hamarosan megtörténik, akkor a B terv az adóteljesítmény növelése lenne. Bárhogy is lesz, nem csináltál felesleges befektetést, mert az irányított yagi mindkét esetben alkalmazható, legfeljebb nem használod ki az SFN adásrendszer előnyeit. Tulajdonképpen mindkét esetre felkészültél.

(#1807) szbalogh


szbalogh
őstag

Valaki elmondaná nekem, hogy a TSReaderben milyen értékeket kell figyelnem? A Qualityt azt értem de az mindig 100. A többiről meg fogalmam sincsen. Pl. mik azok a zöld csíkok a középső ablakban?

Nick: HE_Storm

(#1808) zhagyma válasza kutyuska (#1805) üzenetére


zhagyma
őstag

Ha a Sony TV-n jó, akkor próbáld ki a TV-be menő koax-szal a Leadtek tunered. Ezzel mindkét esetben ugyanazon kábelezést használod. Ha így is fennmarad az állapot, akkor a tuner / pc oldalon lehet a baj, ha a hiba megszűnik akkor kábelezés / jelszint gond lehet.

(#1809) kutyuska válasza zhagyma (#1808) üzenetére


kutyuska
aktív tag

Alkalomadtán kicipelem a pc-t a nappaliba :)
De furcsa, hogy a 746 Mhz-n közel tökéletes, 802-n pedig 0.
Még lehet az elosztó, csak az a padlástérben van :(( . Na majd szombaton.

" Babra munka, de megéri! "

(#1810) zhagyma válasza kutyuska (#1809) üzenetére


zhagyma
őstag

Már korrábban írtam. Ez egy tipikus hibajelenség:

Ha az alacsonyabb frekvenciás adók "rosszak", akkor nagyfrekvenciás értelemben "szakadás" van. Ha magasabb frekvencián lévő adók "rosszak", akkor nagyfrekvenciás értelemben "rövidzár" van. A Te esetedben az utóbbi lehet. De mielőtt nekiesel a kábelezésnek, ellenőrizd le.

Nagyfrekvenciás értelemben "rövidzár": koax bekötésnél árnyékoló harisnya egy szála "szösz", túl közel kerül a koaxon belüli vezetékhez. Gyanús lehet a passzív osztó, fali csatlakozó és minden mechanikusan kialakított érintkezés, vagy rossz forrasztás, krimpelés.

Ne feledkezz meg a vezetékhosszról. A "standard" koax 10m alatt 1.5 dB csillapítást okoz új korában. Egy csatlakozás 1.5 - 3 dB. 3 dB azt jelenti, hogy a jelszint feleződik.

[ Szerkesztve ]

(#1811) aix válasza wassermann (#3) üzenetére


aix
csendes tag

Sziasztok!

Ezek szerint ez a modell kipróbált, működik az itthoni szolgáltatással?

Köszi!

(#1812) MCWRusty válasza zhagyma (#1810) üzenetére


MCWRusty
csendes tag

azt h tudnam a leggyorsabban kideriteni, hogy most a kabelezes rossz e vhol v csak az antenna? igen atnezni a kabelezest az jol hangzik csak tuuul sok a kabelezes es a kotes es ha ezt ki lehetne valtani vmi gyorsabb modszerrel, az jo lenne. koszi!

(#1813) MCWRusty válasza aix (#1811) üzenetére


MCWRusty
csendes tag

igen de en inkabb valami hybrid megoldast javasolnek, mert a jelenlegi dvb-t meg eleg gyenge cipoben jar! plusz kerj kolcson egyet es ellenorizd le, h egyaltalan tudod e fogni a jelet, mert lehet extra antenna v erosito kell.

(#1814) Krisz1977 válasza zhagyma (#1810) üzenetére


Krisz1977
csendes tag

És arról se feledkezzünk meg, hogy a "régi" cuccok (kábelek, osztók, erősítők, stb...) nem a magasabb frekvenciákra készültek, vagy pedig a magasabb frekvenciák felé nől a csillapításuk, még ha rá is van írva a dobozukra, hogy pl 47....860MHz.
Ha eszközöket akartok venni és van rá lehetőség, mindenképpen nézzétek meg a cucc átviteli görbéjét, hogy a 860-felé hirtelen leesik, vagy konstans, vagy csak kicsit esik, stb...
(Én pont így jártam az erősítőmmel, hogy hiába van ráírva, hogy 860-ig megy, ha a görbe ott már a 0dB-hez közelít. De szereztem helyette olyat, ami 860-nál még kicsit emelkedik is. :) és jó is lett.)
A kábelekkel is az a helyzet, hogy a régiek már nem képesek 700-800-900MHz-et elfogadhatóan átvinni, sőt, egyenesen mintha elnyelnék a jeleket.
Ami kábeleket mostanában kapni lehet, azok 3-szoros árnyékolással is csak 1000Mhz-ig vannak hitelesítve, de ott már kb 0,2-0,3dB-t csillapítanak méterenként, ha pedig van közben pár csati, meg osztó, akkor mindjárt jelentősen megnő ez az érték.
(Ezek a kábelek a sima földi vételre még jók is, de pl műholdvevőhöz már nem.)

(#1815) radi8tor válasza Krisz1977 (#1814) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Műholdvételhez való kábel is tökéletesen használható földi vételhez.

⭐ Stella

(#1816) kutyuska válasza zhagyma (#1810) üzenetére


kutyuska
aktív tag

Síma splitteremet kicseréltem egy ilyen tápfeladósra [link]
A -3,9dB-es csillapítású ágra került a Leadtek tuner. Eredmény: 802 Mhz-en bejön a jel 89%-kal, de 746Mhz-en is csak 89% az eddigi 99% helyett. Ennek a splitternek kicsit más a karakterisztikája, mint az előzőnek :)
A -7,8 dB csillapítású kimenetre raktam a TV-t. A hibaarány 1*e-2 -re romlott 2,5*e-3 -ról.
Ha az időjárás engedi a padlástéri nagylepke helyett ez [link] kikerül a szabad levegőre.

" Babra munka, de megéri! "

(#1817) zhagyma válasza MCWRusty (#1812) üzenetére


zhagyma
őstag

Én az antennához vinnék egy notebook / usb tuner párost és közvetlenül rádugnám az antennára és így ellenőrizném a vétel minőségét. Ha jó, akkor az antennával semmi baj. Ránézésre sajnos tényleg nem megy mindig a hibakeresés.

Krisz1997 és radi8tor1 köszi kiegészítéseket.

[ Szerkesztve ]

(#1818) dan390


dan390
aktív tag

ezzel a tv tunerrel milyen adasokat fognak meg? :F
Lifeview NOT DVB-T TV card PCI LV3T
ez egy csak dvb-t képes tuner

[ Szerkesztve ]

(#1819) hati


hati
addikt

Sztetek egy ilyennel Bp 13. kerből, lehet jó minőségben fogni a digit adást? Vegy ez és az ehhez hasonlók, a gyagyi ketegóriába tartoznak?

[ Szerkesztve ]

(#1820) wassermann válasza dan390 (#1818) üzenetére


wassermann
Topikgazda

Több bemenet is van rajta, tehát normál adást is tudhat a DVB-T mellett. De az eredeti neve nem pont ez lehet, hanem egy picit más:

Sajnos elég gyakran előfordul, hogy egy nagykereskedő az árlistájában rosszul rövidít és ezt az összes partner automatikusan átveszi. Szerintem itt is ez a történet, mert csak "cz" és "sk" végű lapokon találtam, tehát valószínűleg a cseh és szlovák piacot ellátó cég okozta a bakit.

[ Szerkesztve ]

(#1821) zhagyma válasza kutyuska (#1816) üzenetére


zhagyma
őstag

Az eddig is biztos volt, hogy a tuner nem kapott elég jelet és én az osztó és tuner közötti kábelszakasz frekvenciafüggő csillapítására gyanakodtam (bár a sony tv tunere lehet, hogy érzékenyebb a leadtek tunernél). Amiket leírtál, az alapján az osztó / splitter és a tuner közötti koaxnak hosszabnak kellene lennie, mint az osztó / splitter és a tv közötti kábelszakasznak. A lepkéhez alkalmazol erősítést?

(#1822) kutyuska válasza zhagyma (#1821) üzenetére


kutyuska
aktív tag

A tunerhez menő kábel kb. 15m, 5m-rel hosszabb mint a TV-hez menő.
És mindkettő 3,2mm-es. Az RG6-osból 2 már nem megy bele a csőbe :( Sejtettem, hogy ez a gyenge láncszem.
A lepkében természetesen nincs erősítő, de most már nyugdíjazom. A belinkelt antennának viszont elég jó a nyeresége magasabb frekin ( legalábbis papír szerint ).
Ha ez is kevés lesz, akkor még egy gyetyaerősítőt berakok közvetlenül az antenna után.
Max. ennyit áldozok rá.
Mire ezeket megcsinálom és még mindig nem lesz M1/M2 HD, átpártolok a HellHD-hoz ;]

" Babra munka, de megéri! "

(#1823) radi8tor válasza hati (#1819) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Sokan használnak ilyen Signal erősítős antennát, hátha reagálnak a kérdésedre.

⭐ Stella

(#1824) zhagyma válasza kutyuska (#1822) üzenetére


zhagyma
őstag

Hát a TV-hez és a tunerhez menő kábelhossz között nem túl sok a különbség (Jelentősen eltérő kábelhosszak esetén magyarázható lett volna frekvenciafüggésből származó csillapítással a jelenség. Megjegyzem a sony tuner érzékenyebb lehet a leadteknél). Így reggel, "friss fejjel" azt gondolom: A kábelek nem túl hosszúak, az eredeti osztó jó (ha felcseréled a TV és tuner ágak kábeleit az osztó kimenetein, akkor a jelenség nem változik), a kábelekre a csatlakozok crimpeltek, akkor egy átlagosan felépített kábelhálózatról beszélünk. Minden átlagos hálózatban van frekvencia függő csillapítás, amely megfelelő jelszint esetén nem befolyásolhatja a vétel minőségét. Így a jelszint erősítése lehet a megoldás.

[ Szerkesztve ]

(#1825) kutyuska válasza zhagyma (#1824) üzenetére


kutyuska
aktív tag

A jelszint erősítésenek első lépcsője:
"Ha az időjárás engedi a padlástéri nagylepke helyett ez [link] kikerül a szabad levegőre." :K

[ Szerkesztve ]

" Babra munka, de megéri! "

(#1826) zhagyma válasza kutyuska (#1825) üzenetére


zhagyma
őstag

Az antenna az UHF V sáv végére méretezett (ott van a legnagyobb nyeresége). Remélem elég lesz a venni kívánt csatornák esetén (gondolom 55 / 62) és 900 MHz-es GSM adó/vevő sincs telepítve a közelben. Bár ha eddig nem volt bajod belőle, ezután sem lesz.

[ Szerkesztve ]

(#1827) kutyuska válasza zhagyma (#1826) üzenetére


kutyuska
aktív tag

Igen ez a két csati lenne.
Rálátásom nincs az adóra ( ellenekező esetben AD lenne ) a fóti Somlyó "domb" miatt, egyébként semmi zavaró tereptárgy nincs. A távolság kb. 30-32 km.
GSM adótorony van kb. 600 méterre, és 120 fokra.

[ Szerkesztve ]

" Babra munka, de megéri! "

(#1828) szbalogh


szbalogh
őstag

Tényleg, digitális rádió van már?
Hogyan lehet fogni? Milyen programmal?

Nick: HE_Storm

(#1829) zhagyma válasza kutyuska (#1827) üzenetére


zhagyma
őstag

Ezek szerint nincs irányban a gsm torony, nem lesz baj az irányított yagi-val (120 fokra van, messze is van). Ha mégis, említetted, hogy van egy splitteres osztód. Abban legalább kéne lennie egy aluláteresztő szűrőnek is, amely az UHF V sáv végét jelentő frekvenciára méretezve erős csillapítást eredményezve "elnyomja" az a felletti frekvenciákat (pl.: a 900 MHz-t is).

[ Szerkesztve ]

(#1830) kutyuska válasza zhagyma (#1829) üzenetére


kutyuska
aktív tag

Most ez a splitter van:[link] elméletileg 5 - 862 Mhz. Az aluláteresztő szűrő meredekségéről nincs infóm.

" Babra munka, de megéri! "

(#1831) zhagyma válasza kutyuska (#1830) üzenetére


zhagyma
őstag

privi ment ...

(#1832) GBogyó válasza szbalogh (#1828) üzenetére


GBogyó
tag

Elvileg még nincs.

A DVB-T melletti rádiócsatornákra gondolsz, vagy a DAB+-ra?

(#1833) dan390 válasza wassermann (#1820) üzenetére


dan390
aktív tag

igen lehetseges :B
en mondjuk szlovak oldalon neztem mert szlovakiabol vagyok, hatartol nem messze
es dvb-t vel milyen adasokat foghat(szlovakiaban , es persze föleg magyar adasok közül

vagy inkabb vegyek egy analog adast fogo tunert?

(#1834) Krisz1977 válasza dan390 (#1833) üzenetére


Krisz1977
csendes tag

Szerintem úgy jársz a legjobban, ha olyat veszel, ami mindent fog.
(Nem tudom, hogy van-e olyan, de elvileg van.)
Analóg + digitális vétel + mpeg2 + mpeg4.
Azzal tutira nem lehet pofára esni. :)

(#1835) Hawk1979 válasza Krisz1977 (#1834) üzenetére


Hawk1979
őstag

A digitális vétel jelenti az mpeg2-4-et is.
Az mpeg 2-4 csak szoftware kérdés amúgy is

(#1836) Krisz1977 válasza Hawk1979 (#1835) üzenetére


Krisz1977
csendes tag

Sajnos nem mindkettőt jelenti!
Nézz körül pl a németeknél, ahol mpeg2-es DVB-t adás volt eredetileg és a HD szabvány megjelenésével együtt jött ki az mpeg4. A mi antennaboltos ismerősünk is berendelte az mpeg2-es vevőket, aztán kiderült, hogy mégiscsak mpeg4-esek kellenek és most próbálja külföldre eladni.
Ne csak a PC kártyákra gondolj, ha digitális vételről beszélünk! :)

(#1837) bzoley válasza Krisz1977 (#1836) üzenetére


bzoley
veterán

Olvasd el a topic címét. A többi eszköznek, tévének, STB-nek itt helye nincs.

(#1838) Hawk1979 válasza Krisz1977 (#1836) üzenetére


Hawk1979
őstag

Bzoley már válaszolt.
Természetesen pc tunerre gondoltam,és ott csak szoftware függő a különböző tömörítési módok támogatása.

Nézd kicsit vissza,hogy amire te válaszoltál,illetve az amire meg az volt a válasz,miről szólt. :U
[link] [link]

[ Szerkesztve ]

(#1839) g0dl


g0dl
addikt

Sziasztok van rá "szoftveres" megoldás, hogy a haza kódolt csatornákat (ATV, HírTV) is nézni lehessen?

Ajánlanátok egy ingyenes dvb-t néző programot? Az enyémhez adott (presto pvr) processzor igényesnek látszik (különösen duna HD lejátszás), és elég nehézkes a használata is.

(#1840) zhagyma válasza g0dl (#1839) üzenetére


zhagyma
őstag

Tudomásom szerint nincs "szoftveres" megoldás az ATV és HIRTV vételére. A topicban vissza olvasva többször volt szó "ingyenes" dvb-t néző programokra. Az egyik, ilyen a [dvbviewer]. A beállításokról [itt] olvashatsz. A HD adások (mpeg4) lejátszása erőforrásigényes feladat, megfelelő gép szükséges hozzá. Ezekről bővebben a topic elején, vagy [itt] tájékozódhatsz.

[ Szerkesztve ]

(#1841) MCWRusty válasza zhagyma (#1840) üzenetére


MCWRusty
csendes tag

foleg ha meg legalis megoldas se nagyon van ra. de kivancsi vok lesz e ra, bar lehet hogy egyszeruen nem lehet majd ra szoftveres megoldast csinalni

(#1842) szbalogh válasza GBogyó (#1832) üzenetére


szbalogh
őstag

Hát, nemtom :B
Szerintem DVB-T-re.
Azt hogyan lehet majd fogni?

Nick: HE_Storm

(#1843) iref-h


iref-h
tag

Sziasztok!

A DUNA TV digitális adásából vettem fel, "sikerül" is a felvétel. Sajnos nem tudok vele mit kezdeni, mert a [ts] kiterjesztéssel rögzített anyagot nem tudom lejátszani, illetve olyan formátumba konvertálni, megírni, ami lejátszható DVD vagy CD lejátszóval. Van e ötletetek, hogyan oldható meg a probléma.
Üdv.: iref-h

(#1844) GBogyó válasza szbalogh (#1842) üzenetére


GBogyó
tag

Akkor megpróbálom összefoglalni, amit tudok.

DVB-T mellett lesz egyelőre MR1, MR2, MR3, és a Katolikus rádió. Ezeket kb. úgy lehet venni, mint a műholdas adások mellett a rádióadásokat, tehát kb. képjel nélküli önálló műsor az adott csatornán. De mivel ezek is értékes sávszélt vesznek el a képtől, szerintem csak muszájból lesz rajta. DVB-T vevővel veheted majd, a kísérleti időszakban úgy tudom ment pár adás így. Szerintem Set-Top-Box-szal is lehet majd venni.

DAB+, ami valójában csak a rádiózást szolgálná, és ugyanúgy elindult Dec. 1-gyel, mint a MindigTV, de még kisebb sikerrel, merthogy jelenleg nincs rajta egy sípoló mérőjelen kívül semmi, sőt, vevőkészülékekből sokkal siralmasabb a helyzet, mint a DVB-T-nél. Tehát pl.: autórádió, otthoni HiFi még egyáltalán nem létezik :-) A reklám, stb. meg pláne nincs, dehát ugye nincs is mit reklámozni. Megy üresen az adó :-).
Itt elméletileg sokkal több csatorna lesz, de ez az ütemezés szerint inkább egy tesztidőszaknak mutatkozik, 2013-ra lesz kiépítve a hálózat.

Gondolom jó vételi lehetőség itt sem lesz.

(#1845) gdiwa válasza iref-h (#1843) üzenetére


gdiwa
csendes tag

A .ts formátum elvileg a stream közvetlen mentése ? ... h264 -et mindenképpen át kell alakítani mpeg4 (divx-xvid) vagy mpeg2 dvd-be . Avidemux , Ulead szerkesztők , Sony Vegas , esetleg virtualdubmod. De még van jónéhány másik szerkesztő is . A HD formátumot csak kisebb méretre konvertálással lehet dvd-n lejátszani .mp4-ben is képes néhány program felvenni .

[ Szerkesztve ]

(#1846) Capella


Capella
senior tag

Tegnap este nekem nagyon szaggatott a Duna HD. A jelszint változott, kockásodás, stb.
Nem tudom meddig lesz így, vagy mit változtattak. Valahol írták, hogy variálnak az adóval. Már kezdtem azt hinni, hogy mégis elég lesz egy passzív szobaantenna régebbről.
4000 Ft körül láttam aktívat is 18-21 dB erősítéssel.
Meg láttam a duplájáért 42 dB erősítéssel Thomson ANT537 DVB-T típusút is. Vagy: [link]
Kell ez vagy ekkora erősítés? Egyébként a jelszint nemrég magas volt, és nem ingadozott. Esetleg van valakinek véleménye a típusról?
Jelenleg véletlenül éppen hasonló kivitelű, csak passzív Thomson van.
Azután lehet, hogy az adás megjavul, és vennem sem kell semmit, csak előre tájékozódnék. ;)

[ Szerkesztve ]

(#1847) kutyuska válasza Capella (#1846) üzenetére


kutyuska
aktív tag

Másik topicban méréssel alátámasztott tapasztalat az időjárás hatásáról:
[link] #1182 hsz.

" Babra munka, de megéri! "

(#1848) Hawk1979 válasza iref-h (#1843) üzenetére


Hawk1979
őstag

Media Player Classic-Homecinema lejátsza a .ts-t :K

[ Szerkesztve ]

(#1849) zhagyma


zhagyma
őstag

Na végre! Az AH közzé tette a vételhez szükséges eszközök paramétereit.[Link]

(#1850) Capella válasza zhagyma (#1849) üzenetére


Capella
senior tag

Azt közzétette, meg a MinDig TV matricát is emlegeti és vevőkészülékeket is felsorol.
Na most elég érdekesen kerülte meg a kérdést, mert a Sonyra nem mondja kerek perec, hogy megfelel a matricának, csak hogy mpeg4 tuner és AAC hang dekódolás.
Ez eddig rendben. Csakhogy a Sony tévék rosszul jelenítik meg a magyar karaktereket EPG-ben, így nem kaphatnak matricát sem.
A W4000, W4500, Z4500, E4050 biztosan rossz ebből a szempontból.
A V4500 állítólag jó, de nem tudtam lecsekkolni. Ahol láttam ilyet, nem volt rajta digitális jel.
Bocs, ez nem tévé topic, de csak benyomtam. ;) :B

@kutyuska
Az adás minőség mostanra javult, de kicsit rosszabb, mint előtte. El is mozgathattam az antennát.
Ha ennyire változik, lehet hogy hosszabb távon mégis aktív antenna kell. Ha lesz több adó is.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.