Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-04-15 21:13:52

LOGOUT.hu

Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1801) maross válasza Gabesz87 (#1800) üzenetére


maross
veterán

ouch, most vettem 9k-ert kettot :(

eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok

(#1802) #49155328 válasza konzumpro (#1798) üzenetére


#49155328
törölt tag

Az őrölt kávé szav. ideje 3 perc! Ezt nem is tudtad ? Pedig ez nem mai keletű. ;]

(#1803) konzumpro válasza #49155328 (#1802) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Presszóba kell a friss, hogy fokozza a nyomást a felszabaduló szén-dioxid, de kotyogósba?

(#1804) ToBeY


ToBeY
nagyúr

Amúgy azzal a kávészem piktogrammal a kávé erejét, vagy aromáját, íz intenzitását lehet szabályozni? :F

(#1805) konzumpro válasza ToBeY (#1804) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Őrlésmennyiséget (őrlési időt), kb. 6-9 gramm között.

[ Szerkesztve ]

(#1806) biker válasza Gabesz87 (#1797) üzenetére


biker
nagyúr

Hát a belépő szint nem millás, de ki tudja :)

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#1807) ToBeY válasza konzumpro (#1805) üzenetére


ToBeY
nagyúr

Aha ez nekem túl szakmai volt bocsi :B Tehát ha jól értem,hogy hány gramm kávé kerüljön az italba?

(#1808) #49155328 válasza konzumpro (#1803) üzenetére


#49155328
törölt tag

Ezt sem mered leírni a fő topikban! ;]

Vagyis azt mondod a döglött kávé jó bármibe kivéve káros gép? :F

[ Szerkesztve ]

(#1809) sepsi0


sepsi0
őstag

Szűrő alternatíva. Van magyar webshopban is, nem próbáltam. Olyan 3k alatt volt az ára itthon...

(#1810) konzumpro válasza #49155328 (#1808) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Komposztba, filteresba, kotyeszba.

(#1811) #49155328 válasza konzumpro (#1810) üzenetére


#49155328
törölt tag

“A nyers kávé három évig, a pörkölt három hétig, a darált három percig él.“ by olaszpresszo.hu

Ahogy érzed, én bottal se piszkálnám a bolti őröltet. :N

(#1812) Erdei88 válasza #49155328 (#1811) üzenetére


Erdei88
veterán

Másik topikban nem akartam feszegetni.
Előre leszögezve, nem vagyok itthon ebben a kultúrában sem. De mennyire releváns az ő írása?

(#1813) konzumpro válasza Erdei88 (#1812) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Teljesen jókat ír.
Érdemes frissen őrölni és legjobb frissen pörköltből, még automatával is remek a végeredmény ha friss a kávé. A bolti szemesek errefelé fél évesek a polcon. Automatával még jók egy ideig, mert mindegyik nyomásfokozós, felhabosítják a lefőtt kávét valamennyire, ahogy egy rugós szelepen átpréselődik a folyadék. A frissen pörkölt kávéból ehelyett szén-dioxid szabadul fel, az csinál mikrobuborékokat, abból lesz a crema, meg az aromás kávéolajokból, szemcsékből, bár nem mindenki szereti a crema ízét.

FPSTunker: Csak koffeinmenteset ittam így egy ideig, automatával, nem volt rossz, jobb mint a semmi.

[ Szerkesztve ]

(#1814) konzumpro válasza egykori (#1794) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

A karossal lehet valódi presszót is főzni, ez az előnye. Viszont az automatánál is van egy "sweet spot", amikor pont jó a savanyú-keserű-édes egyensúly, jelenleg ez Philipsnél a közepes gyári őrlőállás friss kávéval.
Tejet habosítani jobban tud a Philips (!) mint a négylyukú Sage gőzcső, ez az újítás nem tetszik, de a szerviz segített, jó fejek, találtak egylyukú Barista Express fúvókát, hamarosan jön. Ha beválik, könnyebb lesz a tejgőzölés.
Plusz a karosnál van PID, játék a tamperolással és lehet vele red espresso-t is főzni filterpapírok között nyomásfokozó kosárral. Bár erre elég lenne egy kapszulás gép is.

(#1815) egykori válasza konzumpro (#1814) üzenetére


egykori
őstag

Egy-két hete, amikor rátaláltam erre a topikra, nagyon megörültem neki, mert itt legalább fel lehet vállalni, hogy automatás kávét iszom. Nagyjából végigolvastam a véleményeket, tapasztalatokat, nagyon hasznos volt.
Az, hogy kinek mi az igazi kávé, hát elég szubjektív, ezért semmiképpen sem akarok a nagy baristákkal vitatkozni, meg persze senkivel. Szerencsére az automata gépek elég jól trimmelhetők, így mindenki a saját ízlése szerint állítgathatja. Amint írtam is, egyáltalán nem tejezünk, így sokkal egyszerűbb az élet a Saeco PicoBaristóval.
A karosnál valahogy túl sok volt a szöszölés a különféle dolgokkal - bele is fáradtam. Sajnos, akkoriban nem használtam lágyított szűrt vizet, emiatt állandóan a vízkővel küzdöttem. A végén totál tönkrement, ekkor váltottam automatára.
Nekem van egy már régóta berögződött szokásom, hogy mindig összekeverek két kávét. Szinte mindegyik kávénál egy sajátos mellék vagy utóízt érzek (nem állítom, hogy ez mindig rossz), de összekeverve egy másikkal valahogy az egész ízvilág harmonikusabbá válik, nincs ilyen-olyan tolakodó íz. Az utóbbi hónapok egyik legjobb keveréke az Omnia Classic/Segafredo Caffé Crema Dolce volt, pedig mindkettő elég mezei vagy középszerű - kinek hogy. A következő egy ismeretlen páros lesz (remélem, nem lesz csalódás): Lavazza Qualitá Oro/Caffe Vergnano Gran Aroma.

Lenne egy kérdésem, a karbantartás témakörben nem írja az utasítás, hogy a hengerfejen lévő piros gumigyűrűt kenni kell, ugyanakkor látok olyan karbantartásról szóló videókat, ahol vékonyan bekenik. Most akkor melyik a jó megoldás? Már volt amikor bekentem, de legtöbbször nem és nem érzékelek emiatt semmi különbséget.

(#1816) konzumpro válasza egykori (#1815) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Örülök, ha hasznodra szolgál a topik, remélem az összefoglaló is egyre inkább segít majd a problémák gyors megoldásában.

A hengerfejen lévő gyűrűt eddig megkentem vastagon de hamar eltűnik, szóval igen, mintha tök felesleges lenne. Itt se kenik:

https://www.youtube.com/watch?v=TmvjccObuAU

Csak a kritikus pontokon szoktam kenni, ami gyakorlatilag a dugattyú tengelyét jelenti, a síneket amikben csúszik a henger. Ezeken a pontokon segítenének teflon betétek, és akkor nem is kéne kenni. Alaposan újra kéne tervezni ezt a főzőegységet, hogy ne mozogjon ennyi minden, de azt úgy hívják Delonghi. :)

Én sokat tejezek, de az EP3510 gyakorlatilag automatikusan gőzöl, ahogy azt régebben mutattam, főleg teljes tejjel könnyű, eltűnnek a nagy buborékok.

(#1817) egykori válasza konzumpro (#1816) üzenetére


egykori
őstag

Az összefoglalóról jutott eszembe, hogy ott van egy tanács a Saeco őrölt kávé módú öblítésére. Én sosem használom ezt az opciót, csak zsírtalanításnál. Valami gondot okozhat a takarékos öblítés?

Most 20%-on áll a szűrőbetét, így hamarosan vízszűrőcsere következik, ami persze szűrő nélkül történik, mivel nekem bevált a speciális kancsós megoldás. Tehát, ennek kapcsán gondoltam, hogy kicserélem a két kis piros gumigyűrűt a főzőegység mögött. Eddig egyszer cseréltem már, mert egy szakival beszéltem régebben, aki szerint az időnként hallható nyiszergő hang onnan jöhet. Ezt sem tudom, hogy igaz-e, de talán, ha 1-2 évente kicserélem, nem ártok vele.

Nem tudom, meddig fog működni még ez a gép, de ha valamikor cserélni kell, megnézem a Delonghit. Ha kevesebb a mozgó cucc a központi egységben, akkor talán halkabb is lehet, de kenésre szerintem ott is szükség van.

(#1818) konzumpro válasza egykori (#1817) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Gépfüggő, nálam kevés a kikapcsoláskor átfolyatott víz ahhoz, hogy csak tiszta víz jöjjön a végén, ezért kávés lerakódás maradna a kifolyóban.

Nem árt cserélni a tömítéseket néha, főzés közben a szürcsögés onnan is eredhet, de a hengerfejnél is eresztheti a nyomást.

Delonghinál csak gyárilag, összerakáskor raknak szilikonzsírt pár helyre, szét lehet szedni azt is néha, abszolút karbantartásmentes csak a Flair, bár abba is kellhet időnként új tömítés.

(#1819) egykori válasza konzumpro (#1818) üzenetére


egykori
őstag

Érdekes a kis és a nagy gumitömítések cseréjének kérdése, mert gondolom a hengerfejnél a meleg hatására is, nagyon látszott a használt és az új gyűrű közötti különbség, de a piciknél alig-alig.

A Delonghi kapcsán elfelejtettem megemlíteni, hogy eddig nálunk a Jura A1 van kiszemelve egy esetleges cserénél. Igazából eredetileg is azt terveztünk venni, de valahogy a szállítási idő túlzottan hosszú lett és addig nem szerettünk volna kávé nélkül élni. Bár gondolkoztam, hogy veszek egy kis kotyogóst, de inkább az azonnal elhozható Saeco lett megvéve. A Jura és a Saeco ára között nem igen volt különbség.

(#1820) konzumpro válasza egykori (#1819) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Jó a Jura, ha nem kell tejezni és félévente alaposan ki van takarítva. Szerintem egy porszívó + fogkefe a leeresztőszelephez alul elég lehet, de ha ki van hagyva akkor megtelepszik a penész. Más baja nincs a Juráknak, jó kávét főznek.

(#1821) konzumpro


konzumpro
Topikgazda

Most friss pörkölésű kolumbiai kávét tesztelek, ez az egyetlen ami se nem keserű, se nem savanyú presszóként, desszertkávé, még csoki után is elég édes, ebből jöhetne egy 70 kilós zsák.

(#1822) sz_abika válasza konzumpro (#1821) üzenetére


sz_abika
addikt

Ez miféle? Ígéretesnek hangzik, asszony mindig fanyalog mindenre.

PSN: xszabikax

(#1823) konzumpro válasza sz_abika (#1822) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Zöld.

(#1824) #04441088


#04441088
törölt tag

Hali!
Automata gépet vennék, ezek jöttek szóba, mert elég jó áron tudnám venni őket.

Phillips, Saeco mind.
EP5334/10, EP5361/10, EP5345/10, EP2231/40, EP5363/10, SM5573/10, SM5560/10

Ami fontos számomra, hogy darálja a kávét, és erős presszót tudjon főzni. Melyiket vennének?

(#1825) Ezekiel Ston


Ezekiel Ston
senior tag

Sziasztok. Gondolkodom, hogy veszek egy automataPhilips EP1224/00 series 1200as gépet a mefiàba...
Kérdésem az lenne, napi átlag 6-8presszokàvé lefőzésére mennyire jó?
Mit ajánlott figyelembe vennem a vételnél? Érdekelnének a tapasztalatok akik esetleg használnak/használtak már ilyet, esetleg ajánljatok jobbat tőle. Tervezem minőségi friss kávébabok kipróbàlásàt is és kotyogós kàvéfőzöm tervezném egy ilyesmire lecserélni.
Kulcsszó: finom kávé készìtés.

(#1826) #04441088 válasza #04441088 (#1824) üzenetére


#04441088
törölt tag

Valaki, aki ért hozzá írja majd meg ha ráér, hogy az említett készülékek közül melyik lehet a legjobb ár érték arányú illetve melyik a legkomolyabb. A szakértelmem ebben a témában nulla, asszony meg basztat. :DDD :R

(#1827) maroni válasza #04441088 (#1824) üzenetére


maroni
aktív tag

Nekem volt használt saecó pár hónapja vettünk többen 5334/10 100 alatt, szerintem jó kávét főz! A darálót be kell állítani ! De valójában csak anyag minőség a különbség még tejtartájos vagy nem! Dugesz77 fórum tástól !!Árat nem írtál de általában a Philips shopból éri meg kuponnal. Például a philipsnyár kupon most használható pár gépre az -20%-ot jelent így az EP2231/40 gép elhozható 108799-ért.(rákeresve is akciós illetve talán megéri végigolvasni az értékeléseket.)

[ Szerkesztve ]

(#1828) ToBeY


ToBeY
nagyúr

Az "expresso" és "coffee" gomb között mi a különbség?Ilyenkor több vizet adagol gép a kávéhoz?

(#1829) #04441088 válasza maroni (#1827) üzenetére


#04441088
törölt tag

Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
Sikerült választani. :R

(#1830) Toobee válasza Ezekiel Ston (#1825) üzenetére


Toobee
veterán

Vállalható gép, de atom műanyag. Mosogatógépbe például nem ajánlott rakni az alkatrészeit, mert deformálódni fog a hőtől. Frissen pörkölt kávéval etesd, akkor nagyot nem tévedhetsz. PallYotz, Kapucziner, meg ahol lehet még kapni közepes pöriket.

https://barbieripnk.hu/

(#1831) oszy válasza #04441088 (#1824) üzenetére


oszy
veterán

Nézz szét a Philips webshopjában. philipsnyár a kód. :)

Szinte ÚJ Xiaomi légmosó E L A D Ó!

(#1832) #04441088 válasza oszy (#1831) üzenetére


#04441088
törölt tag

Ott találtam az összeset, amit írtam, csak még azt nem sikerült eldönteni, hogy melyiket érné megvenni hosszútávra. Van H&M kuponom is hozzá, ott csak egy 7-8 kávégépet dob ki és kicsit olcsóbb, párezerrel, mint amelyikre működik a philipsnyár. :R

(#1833) oszy válasza #04441088 (#1832) üzenetére


oszy
veterán

Az említettek közül én a Philips EP5334/10-et venném. Ezek halk gépek. :)
Mindenképp ilyen tejhabosítósat akarsz? :)

Szinte ÚJ Xiaomi légmosó E L A D Ó!

(#1834) #04441088 válasza oszy (#1833) üzenetére


#04441088
törölt tag

Lehet másmilyen is. Nem annyira fontos a tejhabosito. :R

(#1835) sepsi0 válasza #04441088 (#1832) üzenetére


sepsi0
őstag

Szia!

Nekünk ilyen van január óta: SM5478/10
Tényleg full műanyag. Na jó van benne egy kis fém is. Finom kávét főz tényleg, A tejhabosítója is jó, de hetente darabokra kell szedni és kitakarítani, finom habos tejet készít. Daráló, hát nem tudom... 6-2 es állás között szerintem ugyan az a szemcseméret, pedig pont emiatt választottam a Saeco-t nem a Philipset.... A daráló motorja meghalt 3 hónap után, volt itt kolléga akinek a 2. héten. Nekem a szerviz 10 nap volt, rendben ment.
Ettől függetlenül nagyon szeretjük, finom a kávé, latte. Nem használjuk mindegyik programot.
Csak a 400k feletti gépek fémek belülről.

(#1836) oszy válasza #04441088 (#1834) üzenetére


oszy
veterán

A tejhabosítót azért jegyeztem meg, mert nekem többet nem kellene. :) Egy plusz gond. ;) Tchibo-s tejhabosítót használok néha IKEA-s párszázasat. :D Pedig a tejgőzölést kellene megtanulni. :)

Szinte ÚJ Xiaomi légmosó E L A D Ó!

(#1837) #04441088 válasza sepsi0 (#1835) üzenetére


#04441088
törölt tag

Hali!
Köszönöm szépen a részletes leírást. Ezért szeretem ezt a fórumot, mindig kapok választ és segítséget. Sajnos tényleg full nulla az, amennyire értek ezekhez a gépekhez.
150-nel többet nem nagyon szeretnék kiadni egy kavefozoert. Jó volt nekem sokáig a régi szarvasi és a kapszulae Nespresso is. Ezekről szeretnék váltani. Az durva, hogy ilyen áron indul az, ami belül is minőségi. Nekem elég egy aktuális bestbuy gép philips kuponnal.

(#1838) CoolBoy323 válasza #04441088 (#1837) üzenetére


CoolBoy323
nagyúr

Én a 1220at vettem, 75k. Lehet hogy jobb a 150k-s, de nekem felesleges...

(#1839) konzumpro válasza #04441088 (#1837) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Delonghi nem játszik?
Nekem bevált a Philips EP3510/00, de már kifutott, ez volt a budget Saeco Minuto, olyan mint amikor a Leica kiválaszt egy jó Panasonic kompaktot, rebrandeli és eladja dupla áron.
A 3200-as sorozatnak már más a gőzölőcsöve, talán az 5000-es (5310/10) jó még, de 140e-t nem ér.

(#1840) #04441088 válasza konzumpro (#1839) üzenetére


#04441088
törölt tag

Bármi játszik, ami jó ár érték arányú. Azért gondolkoztam Philipsben, mert árukereső alapján olcsóbb kicsit így, kuponnal.
Delonghibol melyik ajánlott ebben az ár kategóriában?

[ Szerkesztve ]

(#1841) #49155328 válasza sepsi0 (#1835) üzenetére


#49155328
törölt tag

Philips és Saeco ugyanaz. ;]

(#1842) konzumpro válasza #04441088 (#1840) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

(#1843) Erdei88 válasza oszy (#1833) üzenetére


Erdei88
veterán

Nekem EP5363/10 van, de az minden csak nem halk.
Lehet szervizbe kellene küldenem?

(#1844) Gabesz87 válasza Erdei88 (#1843) üzenetére


Gabesz87
addikt

Nekünk is EP5330/10, de én sem nevezném halknak. Főleg amikor munka végén durván kattog, na az meglehetősen abnormálisnak tűnő hang...de nyilván ilyen...

EZT már régebben kérdeztem ugyan, de valakinek nincs ötlete?

[ Szerkesztve ]

(#1845) sepsi0 válasza #49155328 (#1841) üzenetére


sepsi0
őstag

Tudom... :P
De két féle termékcsoport van a webshopban.
Philips (EP) és Philips-Saeco (SM)
Tehát van Saeco :D

(#1844) Gabesz87
Kattogás az a főző egységen lévő fém "rugó" hangja mikor kidobja a lefőzött kávé pogácsát.
Próbáltam én is alakítgatni rajta, hátha halkabb lesz, de nem sikerült.

Múlt héten vettem a Bondex-től 2x100g élelmiszer ipari szilikonzsírt, 2055ft volt a két tégely. Nagyon sűrű anyag, nem folyik, de nem olyan áttetsző, mint a gyári Philips. már használtam is, ecsettel kentem be a síneket, eddig jónak tűnik...

[ Szerkesztve ]

(#1846) egykori válasza Gabesz87 (#1844) üzenetére


egykori
őstag

Nekem is elég hangosan kattog, de kenés után egy ideig halkabban működik (PicoBaristo). Bár ez már 4 éves.

[ Szerkesztve ]

(#1847) Ezekiel Ston válasza Toobee (#1830) üzenetére


Ezekiel Ston
senior tag

Köszönöm szépen! Közben megrendeltem, de nem ezt... :DDD
Philips honlapon van egy jó akció nem bírtam kihagyni, árában vettem a Philips EP2231/40-et. Gondolom ez már jobb gép picit mint az elsőre kérdezett gépem. :U

(#1848) oszy válasza Erdei88 (#1843) üzenetére


oszy
veterán

Nem túl régen került a családba egy Philips EP5314/10
Ez halk!

Szinte ÚJ Xiaomi légmosó E L A D Ó!

(#1849) egykori válasza oszy (#1848) üzenetére


egykori
őstag

Hadd kérdezzem meg: mihez képest halk? Van valami viszonyítási alap?

(Nekem az a gyanúm, ha ezek mind ugyanolyan felépítésű központi egységgel készülnek, túl nagy különbség nem lehet az üzemi zajt illetően sem.)

(#1850) Gabesz87 válasza egykori (#1849) üzenetére


Gabesz87
addikt

Challenge accepted... mindenki töltsön le a telora egy db mérőt, és cappuccino főzés közben mérjen. Győzzön a halkabb :DD

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.