Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-04-15 21:13:52

LOGOUT.hu

Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2051) tepenzed válasza egykori (#2050) üzenetére


tepenzed
őstag

Családnak én is Bravos Classicot kínálok, mivel nem érezték a különbséget a 7000 Ft-os és az 1500 Ft-os kávé között :)
Én azért érzem, de nincs olyan drasztikus különbség, prémium kategóriában pedig még nem vettem kávét :)

(#2052) ToBeY


ToBeY
nagyúr

Én az erőteljes kávé ízt és illatott hiányolom,amit a szarvasi kávéfőző+omnia páros tudott.. Hiába próbtam eddig jó pár kávét, valahogy nem adja

(#2053) konzumpro válasza ToBeY (#2052) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Vannak olyan automaták amik alacsony nyomáson főzik át a kávét, ezt azzal érik el, hogy szakaszosan működtetik az ulka pumpát.. Ilyen pl. a Philips EP4010, Delonghi 29.510.
De a hőfok még legmagasabb fokozaton se éri el a gőznyomással működő Szarvasiét... Tehát nehezebb előcsalogatni a Tchibo kesernyés, gyantás ízeit.

(#2054) ToBeY válasza konzumpro (#2053) üzenetére


ToBeY
nagyúr

Nekem azt hiszem EP5330/10 van,ez szerintem csak 15bar tud főzni,nem tud alacsonyabb nyomást.

(#2055) konzumpro válasza ToBeY (#2054) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Szarvasiból melyik volt? Nekem ez szimpatikus: SZV-611
És akkor ezek szerint érdemes megtartani ha valaki erről akar továbblépni. Ahány gép, annyiféle főzet, el tudom hinni, hogy van amikor egy fekete esne jól. Persze tudom, hogy a presszó az igazi, meg a filter, meg a szifon, meg a french press, meg minden más, de ez is csak egy kávéfajta ami tud jobban és rosszabbul sikerülni.

(#2056) ToBeY válasza konzumpro (#2055) üzenetére


ToBeY
nagyúr

Egy faék egyszerű volt,de olyan expressot készített hogy csak na. Valami ehhez hasonló (vagy ilyen) volt [link]

Reggel korán amikor kelek inkább express-ot szoktam inni és nap folyamán még valami tejesebb kávét.

(#2057) konzumpro válasza ToBeY (#2056) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Esetleg egy kisebb, egy-két személyes kotyogós (Bialetti Moka) tud hasonló feketét főzni, vagy talán jobbat is.

(#2058) SzaLev


SzaLev
csendes tag

Szervusztok!
Először írok ide. Nem vagyunk ínyencek és nagy kávéfogyasztók elsősorban a kényelem miatt vásárolnánk automata kávéfőző gépet.hétközbe 1*2 hétvégén 3*2 kávét főzünk, kivétel amikor vendégeink vannak.
Erről a masináról van valakinek tapasztalata?
https://www.arukereso.hu/kavefozo-c3174/tchibo/esperto-caffe-366580-p446253555/#termek-leiras
A +20eFt-t megéri a az összefoglalóban ajánlott Lirika?
Köszönöm előre is a segítséget!

(#2059) Toobee


Toobee
veterán

Philips 2000-es széria, Iboo kávé, bekapcsolás utáni 2. kávé.

https://barbieripnk.hu/

(#2060) Zolom89 válasza SzaLev (#2058) üzenetére


Zolom89
senior tag

Szerintem kérdés nélkül.
Bár ha figyelmes vagy a Philips honlapján de akár Alzán is szoktak jó akciók lenni, plusz kuponozás és 100ezer körül ki fogsz egy philips 5000 szériát is akár.

“LG C2 + Samsung Q990B” Asus Rog Strix G17

(#2061) Chal


Chal
addikt

10 év Nesspressozás után szeretnék én is belevágni az automata darálós gépek világába. Belefutottam én is a Saeco Lirikaba, ami itt a topicban is ajánlott gép, de furcsa módon az Alzában is fellelhető típusra (Saeco Lirika Black RI9840/01) kizárólag kelet európai webshopokban van találat (Lengyelország, Magyarország, Ukrajna, Románia, stb...). Még a philips.hu -n sincs fent. Ennek mi lehet az oka?

Illetve ami kapcsán még teljes zavarodottság van, az az, hogy alapvetően a Saeco PicoBaristo Deluxe SM5570/10 -től indultam, ami ugye egy háromszor annyiba kerülő gép. Ha a fancy menüt/kezelőgombokat, és a teljesen automatizált tejhabosítást kiveszem a képletből, és feltételezzük hogy egy csak egy jó minőségű espressot akarok csinálni napi négyszer, akkor járhat bármilyen előnnyel az SM5570 megvásárlása a Lirikaval szemben, vagy felesleges pénzkidobás lenne?

[ Szerkesztve ]

(#2062) konzumpro válasza Chal (#2061) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Kifutó modell. Az Xelsis meg a PicoBaristo az aktuális modellek. Még nem forgatták át Saecoba a LatteGo-t, de majd sejtésem szerint az lesz a következő Saeco sorozat újdonsága.
Nekem megfelel a Lirikával egyívású 3510, a manuális fém gőzőlőcsővel, pannarello nélkül tökéletes gőzölt tejet készítek, minimális karbantartásigénye van, csak le kell törölni egy nedves szivaccsal.
Én a Lirikát választanám, a megspórolt pénzen pörkölőt meg zöld kávét vennék, az a legnagyobb előrelépés - de nagyon jók automatával a bolti szemes kávék is, átlag kapszuláshoz képest, pl. a Bellarom Crema vagy Bio a Lidlből.

(#2063) Chal válasza konzumpro (#2062) üzenetére


Chal
addikt

Köszi! Egyre szimpibb a Lirika... Viszont: van ez a 100eFt-s modell, amit fent említettem, és az összefoglalóban is szerepel. Ez az, amit sehol nem lehet megtalálni, de még csak manulat sem találok a neten (angol nyelvűt sem). A webshopokban az értékelések is dugig vannak azzal, hogy nincs hozzá magyar használati (ezt nem is értem hogy lehetséges, elvileg kötelező).
De ami a leggyanúsabb: ahhoz a Lirikához képest ami megtalálható a amazon-tól kezdve mindenhol, ezen kettővel kevesebb gomb van (az aroma és a menü hiányzik). Szóval vélhetően nem lehet rajta aromerősséget (kávémennyiség?) állítani, illetve ki tudja még hogy milyen funkciók hiányoznak. Egy értékelő írta pl., hogy kétféle mennyiséget tud csak, az egyik nagyon rövid, a másik meg túl hosszú (számára...), és ezt sehogy nem lehet felülbírálni/átprogramozni.
Szóval ezekkel együtt is ajánlott? Vagy inkább menjek rá a 3510-esre amilyen neked is van? A keretbe beleférne bőven, de akár az 5xxx-es lattego is. Azoknál tényleg olyan egyszerű a tejtartó tisztítása/hűtőben tartása ahogy a marketingfotókon szerepel? Egyszer volt egy drágább Nespresso gépem, beépített tejhabosítóval. Egy rémálom volt, ahogy a sok kis műanyag szarjába bement/berohadt a tej. E miatt kb. soha nem használtuk az első próbák után. Valami hasonló idegbajt mindenképpen szeretnék elkerülni, de ha az 5000-es Lattego-k nem ilyenek, akkor nagyon tudnám szeretni ezt a funkciót, szívesen kifizetném a felárat a 3510-hez vagy a Lirikához képest.

[ Szerkesztve ]

(#2064) konzumpro válasza Chal (#2063) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Lehet hogy buta fajta Lirika, aromaállítást nem látok rajta, csak a lefőzött hosszakat lehet állítani.

(Most találtam ezt, hogyan lehet vízkőteleníteni ha nincs menü gomb: https://www.youtube.com/watch?v=OHM9jiv930Y)

Én a 3510-nél csak a presszó gombot állítottam be ~22ml-re, a hosszút nem használom mert minimum 100ml-nek kell lennie, sajnos, pedig jó lenne egy 30ml-es adag is.

A LatteGo-nál nincsen cső, csak egy vájat a tejtartó oldalán, így végig ki lehet tisztítani. Mindaddig amíg a levegő bevezetés tiszta, habot is csinál.

Én már megszerettem a lattét, így szükségem van olyan gőzölt tejhabra, ami nem buborékos, hanem szépen önthető, folyékony marad, ezért ragaszkodom ehhez a gőzcsőhöz, ami a 3510-ben van.

Egyébként jó az 5000-es sorozat és biztosan jók az automatikus tejes italok, kényelmesebb, de nálam eltűnik a kávéból egy íz, ha habosított tejbe főzöm, a sorrend ami nekem bevált, egy presszó és rá a gőzölt tej, hogy a minta között megmaradjon a crema is.

Szóval ha az idegeidet is kímélnéd és nem szeretnél csalódni sem, akkor a LatteGo az optimális, cserébe tejes italokat kapsz egy gombnyomásra. Most nem ajánlom a Delonghit se, mert ott van cső meg tekerentyű, kis biszbasz amiből ki kell takarítani a tejet, ha nem szempont a lattéhoz a gőzölt tej akkor jó a Philips LatteGo vonal.

[ Szerkesztve ]

(#2065) konzumpro válasza SzaLev (#2058) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Ez a Tchibo nem tudom mi lehet, valami Delonghi klón a főzőegysége, de még annál is egyszerűbb, nem ismerem fel. Elég jól főz ahogy látom, de csak abból ami bele van öntve, őröltből nem. És persze nincs tejes opció. De ha nem kell, tök jó lehet, a Jura kicsit drágábban méri ugyanezt.

(#2066) SzaLev válasza konzumpro (#2065) üzenetére


SzaLev
csendes tag

Köszönöm, akkor lehet teszünk egy próbát. Majd írok beszámolót fél év használat után.

(#2067) Chal válasza konzumpro (#2064) üzenetére


Chal
addikt

Köszi a plusz infókat, akkor ezek alapján a Philips Lattego 5330/10-ra esett a választás, meg is rendelem az imént, holnap remélem az ebéd utáni már ezzel fog készülni :)

Kávék kapcsán teljesen világtalan vagyok, 10+ éve kapszulázok ugye (csak Nespresso), előtte meg annyira soha nem érdekelt, otthon nem nagyon kávéztam, amúgy meg ittam amit elém tettek. Nespresso vonalon gyakorlatilag pár év után erre a három ízre redukálódott le a beszerzés, ebben a sorrendben: Arpeggio, Cosi, Ristretto. Ha valaki esetleg ugyanígy váltott, vagy képben van ezekkel az ízekkel/intenzitásokkal, és tudna ajánlani valamit, hogy merre induljak, mit lenne érdemes megkóstolnom, azt nagyon megköszönném :)

[ Szerkesztve ]

(#2068) konzumpro válasza Chal (#2067) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Én a magam részéről a Lidl-ben igen jó áron kapható Bellarom Bio és Crema típusokat szeretem használni automatában, tejes italokhoz, olaszos vonalon inkább a Pellini, Illy ami bevált.
Számomra legjobb egy hazai pörkölőtől egy adag friss colombian supremo vagy brazil, csak mire egy hetet pihenne negyed kiló, addigra elfogy. :)

(#2069) oszy válasza konzumpro (#2068) üzenetére


oszy
veterán

Hű nekem meg pont nem jött be a Bellarom Bio :)

Szinte ÚJ Xiaomi légmosó E L A D Ó!

(#2070) Chal


Chal
addikt

Fúú nagy az öröm, a gép is nagyon jó, persze még állítgatom. Beüzemelés közben ment a mosogatóba vagy 8 adag, tartottam magam, belekóstolni sem akartam, féltem a csalódástól. A 9.-et ittam meg végül, jó savanyú volt. Állítottam kicsit a darálón, most az 5 fokozatból 4-esen van (az 1-es a legfinomabb), illetve az arombeállítás a menüben 1-esen (5-ös a legerősebb), így hozza egy erőteljesebb ízű (pl. Arpeggio) Nesp. kapszula zamatát az espresso, és már nem savanykás, és baromira bejön. Ettől függetlenül ez így normális hogy ennyire a végállás közelében van a két beállítás, és így is egy bazi markáns kávét ad? Esetleg nem ezzel a kávéval kellett volna kezdeni? (Kávékalmár - Colombian Supremo, közepes pörkölés).

De aminek a legjobban örülök: figyelembe vettem konzumpro kávé ajánlását, de rákerestem közben az ajánlóban levő pörkölőkre is. Nos, a Pacifcaffé és a Kávékalmár között lakok, az egyik 10 perc autóval, a másik úgy 25 :) A Kalmárnál jártam is ma, vettem ezt-azt, tesztelgetek, hogy alvás ma ebből hogy lesz, azt viszont nem tudom :D

[ Szerkesztve ]

(#2071) Chal válasza Chal (#2070) üzenetére


Chal
addikt

Oké, közben úgy látom pont magam ellen dolgoztam, és finomabbra kellene daráltatni a géppel, hogy csökkenjen a savanyúság. Kereső használata + visszaolvasni luxus (tm) :D

Reggel újra nekifutok, mert ma már csak úgy tudnék kávét kóstolni mint a nagyok (kiköpöm) :)

[ Szerkesztve ]

(#2072) konzumpro válasza Chal (#2070) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Ú, szerencsés ember. Ilyen közel nem csak a jó forrásokhoz, de a gyakorlati tanácsokhoz is, mert gondolom ott azt is adnak :)

Igen, nehéz automatával elérni az optimális főzetet, mert nálam pl.gyárilag 40ml-re van beállítva a presszó hossza, a többi paramétert pedig akárhogy állítom, mindig alulkivonatolt lesz a végeredmény.

https://www.espressoschool.com.au/espresso-calculator/

A Philipsnél 7-10 g között van a kávé, még ha 12 g-ra is növelem, 6-os TDS-szel is csak gyenge kávét kapok, csökkenteni kell a mennyiséget 7 grammnál (~1-es aromabeállítás) 20 ml-re az ital hosszát, utána már csak a TDS a kérdés, hogyan érek el 7-es értéket.

10g-nál már 26-30 ml között jók vagyunk 7-es TDS-szel.

Ha finomítom az őrleményt, kevesebb fog a főzőegységbe hullani ugyanannyi idő alatt, tehát lehet hogy növelni kell az aromabeállítást, hogy meglegyen az adag, ráadásul a nyomásfokozó miatt nem szelepként működik a finomra őrölt kávé, hanem iszapként a csészébe folyik, keserűvé téve a főzetet.

Automatánál így aztán könnyedén lehet egyszerre alul- és túlkivonatolt főzetet készíteni. ;)

A TDS-t növeli* az előáztatás, meg a lassabb lefolyás, amit egyrészt szűkítővel, másrészt a nyomásfokozó megnövelésével lehet elérni. (*durva leegyszerűsítés)

Van még a hőfok amivel lehet javítani vagy épp lerontani a végeredményt, az a tapasztalatom hogy max hőfokon kiüresedett, aromátlan a főzet, akkor már inkább legyen alulkivonatolt és legyen belőle cappuccino. (Közepes hőfokon üresen átfőzve jobb eredményeket érek el.)

Ezek a lehetőségek vannak tehát. Olaszos, robusztás kávéval elég lassú lehet a lefolyás ahhoz, hogy jó legyen a végeredmény.

Ami segíthet általánosságban a felfokozott nyomásfokozó, meg a rövidebb adagok, esetleg egy TDS-mérő...

[ Szerkesztve ]

(#2073) konzumpro


konzumpro
Topikgazda

Gyors teszt: középállásban őrlés végén kivettem a főzőegységet, kereken 10g-ot őrölt bele közepes őrleményből.

10 g -> 26-30 ml
8,5 g -> 22-25 ml
7 g -> 18-21 ml között van esély elcsípni a megfelelő kioldódást.

(#2074) ß3NC33 válasza Chal (#2070) üzenetére


ß3NC33
tag

Úgy látszik ma ilyen kávégép megkapós nap van, nekem is ma hozta meg a postás :))
Én is egyébként nespressoról váltottam, szerintem ég és föld.. sokkal előbb kellett volna váltani!

(#2075) bbsofficial


bbsofficial
tag

sziasztok,

kb. 2 hónapja cseréltem AquaClean szűrőt a Philips 2200 szériában, fél év után kérte. (Kb napi max. 2 kávé).

Volt szervízben is egy hónapja darálócsere miatt, ráírták a papírra, hogy "tisztítás". Vajon vízkőtlenítetttek is? Ha nem, hogy tudnám vízkőteleníteni úgy, hogy ne nullázzam le a szűrőfigyelmeztetőt?

köszönöm

(#2076) oszy válasza ß3NC33 (#2074) üzenetére


oszy
veterán

Ma pedig a kávé világnapja! :)

Szinte ÚJ Xiaomi légmosó E L A D Ó!

(#2077) konzumpro válasza bbsofficial (#2075) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Nagyon sehogy, de szerintem nem kell vízkőteleníteni két hónap után. Miért is kéne? Akár öt szűrőcsere után se kell.

#2076 oszy Éljen éljen! :DD Ennek örömére legkisebbre vettem az őrlésfinomságot, az aromát meg 1-esre, mert akkor őröl 7 g-ot. A főzet 22 ml lett, ez most már így marad amíg el nem fogynak a maradékok.
Egy 150ml tejből gőzölt lattéhoz ez a jó adag, próbáltam 10g/30ml-t, nagyon erős lett, a fele meg kevés, szóval marad a ~7/21. Kár hogy nem lehet a hosszú kávét beállítani 10/30-ra, hülye szoftveres korlátok, utálom.

(#2078) oszy válasza konzumpro (#2077) üzenetére


oszy
veterán

Délután ezt én is kipróbálom. :) Általában nekem az őrlésfinomság 1 az aroma pedig 3-ason. :)

Szinte ÚJ Xiaomi légmosó E L A D Ó!

(#2079) bbsofficial válasza konzumpro (#2077) üzenetére


bbsofficial
tag

2 hónapja nem volt vízkőtelenítve, csak szűrőt cseréltem, egy hónapja volt "tisztítva".

Nagyon kemény a víz, kb 20 nk, ezért kérdeztem. De akkor a következő szűrőcserekor vízkőtelenítem, köszi.

[ Szerkesztve ]

(#2080) Chal válasza konzumpro (#2072) üzenetére


Chal
addikt

Hát, bárhogy próbálom, nem sikerül csökkenteni a brutális savanyú ízt. Kb. mintha citrompótlót tettem volna bele. Már egy negyed kiló kávét elcsesztem. Cserélgettem is őket, hátha a pörkölés ilyen, Tchibo Barista Caffé Crema volt a másik áldozat, de nem jött be, a tarkónverős savanyú íz után ebben más dolgok dominálnak ugyan (érezhetően rosszabb mint a Kávékalmárnál vett babok), de ugyanúgy rossz élmény a savas/savanyú íz miatt.

Már kínomban beüzemeltem újra a nespressot referenciának (maradt pár kapszulám), hátha én gondolom túl az egészet, de nem, annál egyértelműen nem volt ilyen dominancia, ott inkább keresni/figyelni kellett a savanyút, és lehetett is találni benne bőven, de közel sem ilyen mértékben. Ha mondjuk a Philipset 100%-nak veszem akkor, ez úgy 30-40 volt. A főzet színe a Philipsnél barnásabb (de nem világos azért), a crema szép, testes. Kicsivel talán hamarabb összeesik mint a nespresso, és nem annyira kemény, de amennyire én meg tudom ítélni, nincs vele gond.

A daráló, a vízhőfok, az aromabeállítás, és a vízmennyiség kapcsán is elmentem a falig pozitív/negatív irányban, illetve ezeket persze különféle kombinációkban kipróbáltam, de semmi hatás. Egyedül talán a 1-es aromabeállítással tudok elvenni a savanyúságból úgy 20%-ot, de még úgy is kellemetlen.

Vicces benne, hogy ha cappuccinonak vagy lattenek csinálom, akkor sokkal jobb eredményt ad mint a kapszulás, ennek örültem/örülök is nagyon. Gondolom ilyenkor a tejcukor kiüti a savanyút, de hát innék néha espressot is, szóval egyik szemem sír, a másik nevet. Tudom, hogy ezekkel a gépekkel sose lesz az igazi, de ez viszont (nekem, espressoként) ihatatlan.

Merre induljak, mit lenne érdemes kipróbálni? Az is nagy segítség lenne, ha esetleg le tudnátok írni, hogy hogyan tudnék biztosan elmenni a másik végletbe (keserű mint az állat), akkor talán onnét a visszafelé irányba tapogatózva meg tudnám találni a sweet spotot (már amennyire ezzel a géppel lehet).

[ Szerkesztve ]

(#2081) oszy válasza Chal (#2080) üzenetére


oszy
veterán

A daráló csak jó pár főzet után fogja azt adni, amit beállítottál. Ezt olvastad a használatiban? :) Nem kioktatásnak szánom! ;)

[ Szerkesztve ]

Szinte ÚJ Xiaomi légmosó E L A D Ó!

(#2082) konzumpro válasza Chal (#2080) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Keserűhöz hőfokot maxra, őrlést legfinomabbra, aromát legalacsonyabbra (~7g), a kávé hossza legyen legalább 40ml. De ez meg is dögleszti.
Keserűt cukorral, savanyút tejjel lehet kompenzálni, azért jó az alulextraktált főzet cappuccinonak. Másnak nem is használom pl. a Bellarom Biot, mert az meg pokolian savanyú tud lenni normál hőfokon, 1:3 aránnyal. A Bellarom Crema egész jó presszónak is, persze itt is a végletekig kell menni.
Ami segíthet még, a főzőegységen upgrade-elni a nyomásfokozót, SBS szeleppel. Nálam bevált.
Vannak olyan típusok ahol gyárilag van plusz nyomásfokozó, egy kar az orrmányon, lehajtva presszó, felhajtva kávé mód (EP4010). No meg a régi jó Talea meg Odea típusok.
Amúgy meg friss pörkölésű Honduras, Colombia vagy Brasil és meg van oldva a probléma, csak a döglött bolti kávékkal kell ennyit vacakolni.

(#2083) Chal válasza konzumpro (#2082) üzenetére


Chal
addikt

@oszy: Nem veszem annak ne viccelj :) Amúgy olvastam, persze, ezért is ment el sok kávé.

@konzumpro: Köszi, akkor ezen a vonalon próbálkozok tovább. Közben lett egy ötletem amúgy, csak hogy kizárjam magamnak a hibás beállítási variációkat: fogam egy kapszulát, kivágtam, és beleöntöttem a philips őrleményadagoló részébe. Lőn csoda, kb. ugyanazt kaptam mint a kis kapszulás géppel, savanyúság a minimumom, és egy közepesen jó kávét (már az én mércém szerint). Úgyhogy biztosan a gép darálójával van gond(?). Hagyom akkor a legfinomabb beállításon, és adok neki időt. Közben játszok az általad írt dolgokkal is.

[ Szerkesztve ]

(#2084) konzumpro válasza Chal (#2083) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Ez de jó ötlet!
Azért azt is vedd figyelembe, hogy egy kapszulában kb. 5 g kávé van.

(#2085) Chal válasza konzumpro (#2084) üzenetére


Chal
addikt

Igen, lemértem, én úgy tudtam hogy 7-8, szóval volt is döbbenet.

(#2086) konzumpro válasza Chal (#2085) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Az az egyik oldala, milyen jó üzlet ötszörös áron* eladni a hulladék kávét.
A másik hogy erősen túlkivonatolt tud lenni a főzet ha 30-40 ml lesz 5 grammból, ezért keserűbb irányba tolódik el az ízvilág.

(* zöld nyers kávébabhoz képest)

[ Szerkesztve ]

(#2087) oszy válasza Chal (#2085) üzenetére


oszy
veterán

Mindegyik dobozán rajta van, hogy mennyi kávét tartalmaz. :)

Szinte ÚJ Xiaomi légmosó E L A D Ó!

(#2088) pojakcs


pojakcs
senior tag

Sziasztok! Pár éve küzdök automata kávéfőzőkkel. Először egy használt Saeco , utána egy DeLonghi volt használatban, de valahogy egyik sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Próbáltam minőségibb kávéval, olcsóbbal, de nem igazán lett az eredmény olyan, mint ha egy random benzinkútra betévedsz. Az utolsó lökést az adta, hogy a DeLonghi inkontinenciába kezdett szenvedni, inkább maga alá vizelt, mint hogy normális kávét adjon. A probléma megoldása egy használt ,de újszerű Jura S801 lett. Ez egy másik liga. Aki ismeri, tudja miről van szó. Egyszerűen nem is gondoltam, hogy ilyen lehetséges. Sokkal erősebb, aromásabb kávé a leggyengébb fokozaton , mint előtte. Fenomenális. Ajánlom mindenkinek!

Üdv: Csaba

(#2089) ToBeY válasza konzumpro (#2086) üzenetére


ToBeY
nagyúr

Tejes italokhoz inkább alacsonyabb aroma erősség való szerinted?
Mert én eddig a latte macchiatót ilyen 4-5, de inkább 5-ön készítettem, mert vártam az erősebb ízt. :B

(#2090) konzumpro válasza ToBeY (#2089) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Az arányok számítanak, a magasabb aroma is jó, de akkor hosszabbra kell hagyni, ez az 1:3 arány nekem bevált. Csak a 150ml-es lattéba nekem sok a 10 grammból főzött 30 ml, olyan 20ml körül jó. Akkor meg már legyen 21, és 7 grammból főzöm. Időt nem is nézek, úgyse tudom befolyásolni.
Ma pörköltem brazilt, állat lett automatában a 7/21 beállítással. Szerintem presszóként is. Enyhén nyers, mármint nagyon babos, mert nincs ideje pihenni egy hetet. :D

(#2091) cipofuzo87


cipofuzo87
tag

Philips új gépekről tud valaki valamit? Philips 5400 series, 12 féle ital

(#2092) konzumpro válasza cipofuzo87 (#2091) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Szép színes kijelző.

(#2093) ToBeY válasza konzumpro (#2090) üzenetére


ToBeY
nagyúr

Ezt az 1:3 úgy érted ugye,hogy 3 rész tej 1 rész kávé?
Most én nagyjából 150ml tejhez 1dl kávét engedek (a kávét nem mértem ki pontosra)

(#2094) oszy válasza ToBeY (#2093) üzenetére


oszy
veterán

A gyári beállításon a Philips espresso 40 ml ha mennyiségjelző kettesen van.

Szinte ÚJ Xiaomi légmosó E L A D Ó!

(#2095) ToBeY válasza oszy (#2094) üzenetére


ToBeY
nagyúr

Azt nem tudom használni mert szüleim beconfigolták maguknak dupla expressora kb 1dl -re.
(de szoktam úgy,hogy latte macchiato tejet kinyomom + expresso nyomok bele ami ugye dupla szerintem)
A latte macchiato beállításaival játszatok mivel ők azt nem isszák.

[ Szerkesztve ]

(#2096) konzumpro válasza ToBeY (#2093) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

1:3 arány az őrlemény/főzet arány, 7 grammból kb. 21 g kávét főzök és ehhez gőzölök 150 ml tejet. Gyenge kis tejeskávé a szokásos cappucinokhoz képest, de így nem nyomja el az aromákat a tömény kávéíz, harmonizál a tejjel. Szoktam 1 decivel is, úgy persze töményebb, ritkábban 80 ml tejjel Libbey cortados pohárba.

(#2097) ToBeY válasza konzumpro (#2096) üzenetére


ToBeY
nagyúr

És milyen aromaerőssége őrök 7g kávét?Mert ha jól tudom nem lehet grammot állítani a gépen? :F

(#2098) Chal


Chal
addikt

Közben nálam megoldódott a savanyúság kérdés: elegendő volt hozzá kibontani egy sötét pörkölésű brazilt (Kávékalmár). Amivel szívtam, az közepes Colombian Supremo volt és Tchibo Barista Caffé Crema (ennek nem tudtam kideríteni a pörkölési erősségét), mindkettő mint az ecet.... Hát ilyen az ha valaki tapasztalat nélkül vásárolgat. De tapasztalat meg csak így lesz, szóval nem bánom :)

A "tesztpakkban" van még mézes Colombian Honey és Ethiopia Sidamo Nura Korate, az egyik szintén közepes, a másik ráadásul világos. Ezeket még nem próbáltam, de ezek után tartok kicsit tőlük, lehet hogy nem automatába valók ezek a világos/közepes kávék? Vagy azért ez nem csak a pörkölésen múlik? A sötét Brasil Monte Cristo viszont zseniálisan jó most, már csak e miatt törzsvásárló leszek :)

[ Szerkesztve ]

(#2099) konzumpro válasza ToBeY (#2097) üzenetére


konzumpro
Topikgazda

Megmértem, mennyit darál adott kávéval, egyes aromaerősségen 7 grammot, 5-ös aromaerősségen 10 grammot.

#2098 Chal Karossal azért elég jó tud lenni a Colombian Supremo, latténak ideális számomra, nagyon jók az aromái. Sötétebb pörkölésekkel lehet automatával presszót főzni, ez igaz.

(#2100) Chal válasza konzumpro (#2099) üzenetére


Chal
addikt

Igen igen, a világért sem akartam azt sugallani hogy ezek a kávék rosszak (az azért merész lenne, figyelembe véve a tapasztalatomat, és azt, hogy hol vásároltam :) ), csak megerősítést szerettem volna, hogy jól gondolom e, hogy automata gépben a világos/közepes pörkölések nem annyira jók. A Colombian Supremoból is mindenképpen ki fogom próbálni a sőtétet.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.