Hirdetés
- Ingyen kellene, de tegnapra
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- AMD Instinct MI8 moddolása játékra (avagy R9 Nano-GTX1060+ szint)
- Öregszem
- 3070 -> 4070 Super
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- A fénynél gyorsabban
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Edzett üvegfólia vagy regenerálódó pl Hydrogél fólia?
- Asszociációs játék. :)
-
LOGOUT.hu
Autóhifi
Új hozzászólás Aktív témák
-
simi811118
aktív tag
válasz mandras81 #54950 üzenetére
Első körben én ezt próbálnám :
- bekötés : magassugárzó és sub egyenes kötve, mélyközepek fázisfordítva.
- vágások : szett alja 80Hz, sub teteje 63Hz - mindegyik vágás 12dB/octMásodik körben :
- bekötés : mélyközepek egyenesen, magas és sub fordított fázissal kötve
- vágás : szett alja 63Hz, sub teteje 50Hz - vágások mindegyike 12dB/oct -
FullGas
aktív tag
válasz FullGas #54762 üzenetére
Szeretném lecserélni a Kicx RTS4.60 erősítőmet picit komolyabbra/erősebbre.
A rendszerem: Pioneer DEH6300SD + Kicx ICQ 6.2 + DLD500+,. 25mm2 tápkábel, 2,5mm2 hangszóró kábel, mélynek 4mm2.
Később a ládát is szeretném cserélni, de most első körben az erősítőt.
Találtam használtan egy Mac Audio ZX4500-at, érdemes lenne rá lecserélni? Mit ajánlanátok
Az új sincs kizárva pl Kicx QS4.160, de ha olcsóbban kijönnék nem bánnám -
nagyúr
Alpine 3539, bár ez csak két csatis, de ha 2 erősítős rendszert állítanál fel jó vétel Erős, pontos, kicsit digitális hangú darab.
Helix, ez már 4 csatis
Most így hirtelen.
-
nagyúr
-
G.Zs.
senior tag
válasz mandras81 #54950 üzenetére
A sub vagasa nagyon magasan van, ezert erzed azt elekronikus zenenel, hogy hupog. Vagd meg 40Hz-en 12dB-vel, az elejet szinten 40-50Hz kornyeken, aztan meglatjuk, mi lesz.
[ Szerkesztve ]
Ha a menyasszony apja az örömapa, a menyasszony anyja az örömanya akkor a menyasszony az örömlány?
-
Adonimus
senior tag
Üdv.
Lenne egy kis problem itt a bekötésnel. Adott egy Macrom erő, 4 csatis, sztereóba kellene kötni a 4 csatornáját, hogy erősebb legyen. Hídba kötöttem a hangszórókat, bedugtam 2ch (front) rcab, minden 2ch-re kapcsoltam. A hangerő jobb lett de valamiért ígyis külön külön állítható a hangerő a 2 oldalon... A vágás viszont csak a real oldalon működik, a frontra nem reagál. Esetleg ötletek?
[link]adonimus felhasználónak 41 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! - http://www.phmegbizhatosag.atw.hu
-
Adonimus
senior tag
válasz tboy93 #54961 üzenetére
2ch-ben van az input is meg az output is.. De ígyis külön állítható az oldal valamiért, pedig ugye a real-be nincs is dugva semmi mégis használható az gain-je.
adonimus felhasználónak 41 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! - http://www.phmegbizhatosag.atw.hu
-
xm1000
csendes újonc
-
Akos1994
aktív tag
válasz mandras81 #54942 üzenetére
A többiek már leírtak mindenféle lehetséges beállítást, én csak annyit tennék hozzá, hogy jómagam is hallgatok metált és még a sima rock/alternatív/akusztikus zenék is amikor pont jól vannak belőve, akkor a metálnak vagy pont elégséges a mély vagy esetleg kevés. Van csomószor,hogy tök jó, de eladő/felvétel függő. Sajnos elég problémás egy műfaj, szerintem nehéz jól visszadni, és alapvetően ha az előbbi felsorolt műfajok után benyomok nagy ritkán valami eletronikus zenét akkor lerepül a fejem a mélytől, miközben rock-on pont jó, és esküszöm, nem szoktam túlzásba vinni a mélytartományt. Sajnos nagyon a két véglet szerintem, egy jó akusztikájú szobában, sima szobai rendszeren is nagyon nagy különbségek vannak, persze ott még nem a nagyon zavaró szint, de ez is emberfüggő,hogy kinek mi..
-
kacsa7
őstag
válasz mandras81 #54942 üzenetére
Az elektronikus zene legalját a szub adja, amitől nagyot üt (igaz ez a hip-hop és rap vonalra is), viszont a rock/metál ütése már nem csak abból a tartományból van. A dob nem csak 100hz alatt van jelen, hanem bőven felette is, ami ezeknek a zenéknek a legjavát adja. Ott ha az első szetted nem tudja megfelelően kiszolgálni, nem fog igazán ütni. Lehet próbálgatni eq-zni abban a tartományban. Ebben segíthet, ha rákeresel egyes hangszerek frekvencia tartományára és ott próbálsz eq-zni, de egy combos első szett nélkül, ami jól domborít abban a tartományban, szerintem sosem lesz igazán ütős. Pont a dob miatt szerettem a Kicx 6020-at. Az brutál amit tudott abban a tartományban. Most próbálom én is azt valamennyire visszahozni a következő szettel, aminek az alja közel sem annyira hangsúlyos és valószínűleg sosem lesz olyan jó.
-
Marci79
senior tag
válasz Akos1994 #54968 üzenetére
Ne is mond! Ezzel szopókázok én is. Pl. Placebo, Suicide Silence, Amenra vs. "rádiós zene". Az egyik "stílussal" jó, a másikkal nem....
[ Szerkesztve ]
"Pont mint a "propaganda". Ez egy varázsszó lett, amit akkor mond valaki mikor nem tetszik neki amit hall mert kognitiv disszonanciat okoz, kimondja a P betűs szót és addig ismétli amíg megszűnik a frusztrációja."
-
mandras81
senior tag
válasz Akos1994 #54968 üzenetére
Köszi mindenkinek a hozzászólásodat!
simi811118: cserélgettem a fázisokat, úgy néz ki, hogy az a tuti, amikor az első szett összes hangszórója egy fázisban van. Egy Mac Maximus 2.16-ról van szó, a magasakat 4kHz-ről engedem 6dB-vel, míg a kick teteje 3.15kHZ/ 12dB, ez úgy érzem, hogy a legjobb beállítás. Így csak menet közben lenne szükség a szubra (Phase Ali 12), mert kellemes a kick tartomány is.
PiciPeti: azért emelne ki bizonyos frekitartományban, mert elfogy az áram? Hogy tudnám ezt kizárni?
G.ZS.: kipróbálom ez a 12dB-s vágást, még sosem "mertem" ennyivel a szubot. Apropó: ti hogyan állapítjátok meg, hogy fázisban van-e a szub? Eddig valahogy olyan egyértelmű volt, de most nem igazán tudom eldönteni, hogy melyik a jobb, hiába fordítgatom...
Akos1994: az is megfordult a fejemben, hogy esetleg ez így normális, és a metálnak kell akkora mély többlet, hogy ugyanazzal a beállítással az elekronikus utána teljesen torzul szól. Kíváncsi lennék, vajon csak nekünk kettőnknek van ehhez hasonló tapasztalata?
kacsa7: a következő szettem egy Carpower Preset 1 lesz terveim szerint, de egyelőre úgy érzem, hogy a Mac-nek teljesen jó a kick tartománya, így egyelőre máshol keresem a problémát.
Az a gond, hogy én tényleg csak zenét szeretnék hallgatni, és nem hifizni (= tekergetés, állítgatás), de annyi beállítás és változtatási lehetőség van, hogy úgy érzem sok idő lesz, amíg eljön az a nap, hogy beülök az autóba, és semmihez nem nyúlok... Ugyanakkor biztos vagyok benne hogy el fog jönni ez az idő, ugyanis kurvára unom már a folyamatos változtatggatást!
-
PiciPeti
őstag
válasz mandras81 #54972 üzenetére
Elektronikus zenénél általában csak egy szűk freki tartományban, és "ritkán" szólal meg a mély, míg egy metálnál szinte folyamatosan dolgozik, amellett az első szettnek is sokkal több információt kell átadnia, nagy dinamikával, tehát a szett erősítője is csapolja az akkut rendesen...
Amúgy arra mérget vehetsz, hogy ideális sub beállításod sose lesz, valahol mindig ki fog lógni a lóláb. Én 2 éve azon vagyok, hogy legyen egy olyan subom, ami mindenre jó, és csak a hangerejét kell tekergetni... Még nem jött össze... Pedig már 20 típuson biztos túl vagyok, ami huzamosabb ideig bent volt...
-
mandras81
senior tag
válasz PiciPeti #54973 üzenetére
Kicsit elszomorító a második részre a kommentednek..
Néha elgondolkozom rajta, hogy hagyni kellett volna benn a gyári hangszórókat, és csak egy olcsóbb usb-s fejet venni, akkor most senki problémám nem lenne (azon kívül persze, hogy szarul szól, de abba meg bele kellene nyugodnom változtatási lehetőség hiján)!
Persze, csak vicceltem, nemsokára indulok is tekerészni.
-
kacsa7
őstag
válasz PiciPeti #54973 üzenetére
Akkor legközelebb átdobjuk a létező legolcsóbb Alpine nyomómat próbára Ezt az egyet nem éreztem a kezdetek óta komolyan, hogy le kellene cserélni, illetve nem tudom mivel kellene többet tudnia. Van alja, ereje, testessége és besimul ahogy kell. Ráadásul egész jól sikerül belőni a hangerőt mindenféle műfajhoz. Raphez még pont nem sok, a többinél pedig van, ahogy kell. Elől üt a mély a műszerfalon. A Kicx után is megmaradtak ezek a tulajdonságai (tehát nem a szett segítette ki), inkábba felette van hiányérzetem. A legelső komponenseim egyike és azóta is elégedettséggel használom.
[ Szerkesztve ]
-
kacsa7
őstag
És a kick alját mennyivel vágod? Ha a magasat 6db/oct-al, akkor a mélyközép alját vagy 6-al vagy 18-al kell vágnod, amennyiben a tetejét 12-vel, ahhoz, hogy fázisba tudd hozni. Ha 18-al vágod az alját, akkor ugyanazzal a polaritással kell kötnöd mint a magasat, ha 6-al akkor fordítva. Ha 12-vel vágod, vagy nem vágod az alját, akkor pedig nem lesznek fázisban a magassal. Elméletileg... A szubot lehet pont azért fordítgatod hiába, mert sem egyenesen sem fordítottan kötve nem kerül fázisba a mélyközéppel. Fizikailag ha fordítasz polaritást, az 180 fokot fordít. Ugye elméletileg minden 6db/oct vágás 90 fokot fordít a fázismeneten.
Szerk: Most látom, hogy 30/36db-vel vágod. Szerintem az rohadt sok... Pont levágsz olyan frekitartományt, amit amúgy hiányolsz feljebbről. Biztos kipróbálnám az aranyszabály 80hz-et 12 v. 18db/oct-al (úgy, hogy jó legyen a mélyközéppel), hogy mi történik. Onnan még mindig lehet bármerre mozogni, de lehet pont megtalálod azt, amit keresel.
[ Szerkesztve ]
-
evo87
őstag
Tegnap bepattintottam az új fejet: végül az Alpine UTE-92BT-re esett a választás, amit nem is bántam meg. A Lancer ('06) gyári szettje is korrektül szól vele, de nyilván a későbbiekben érdemes lesz ezen fejleszteni. Elsőként a 6 hangszóró cseréjével, később pesig esetlegesen egy pótkerékbe vagy ülés alá helyezhető aktív méllyel.
Arra gondoltam, hogy az Alpine fej mellé egy szintén Alpine Type-G komponens szett és hátra a kalaptartóba egy kétutas Type-G szett volna jó. Mennyire ajánlott kategória ez az Alpine széria vagy esetleg mit ajánlotok inkább, ha van más jobb választás ebben az árkategóriában?
[ Szerkesztve ]
iPhone 13 Pro 128GB / MacBook Air M2/ Seiko Samurai / Fujifilm X-T30 / Mazda RX-8
-
G.Zs.
senior tag
A sub fazis megkeresesere en a kovetkezo modszert szoktam hasznalni nagyvonalakban:
1.) Az elso szett beallitasa: vagasok, idokorrekcio, erezzem, hogy minden a helyen van. Sub kikapcsolva, itt nem jatszik, ne zavarjon be. Ez hoszu idot igenybe vehet, addig a melylada nelkul vagyunk kenytelenek hallgatozni.
2.) Sub bekapcsolasa a rendszerbe forditott fazissal, vagas beallitasa. En az X-Ion 10-et annak idejen 40Hz-nel szoktam inditani, meredeksegre pontosan nem emlekszem, de ez mar a lada frekvenciamenetetol fuggo lesz.
3.) Sub idokorrekciojanak allitgatasa. El kell erni egy olyan allapotot, amikor erzed, hogy a sub szol, de nem hallod. Ekkor van pont ellentetes fazisban az elejevel. Ha sehogy sem sikerul ezt az allapotot elerni, akkor valoszinuleg a vagassal van a baj, a masodik lepestol meg kell ismetelni a procedurat mas beallitassal.
4.) Ha elertuk az elob emlitett allapotot akkor jon a sub fazisanak visszaforditasa. Ekkor elmeletileg a sub fazisban lesz az elso szettel.
5.) Magas-, kozep- es melytartomany jelszintjenek finomhangolasa.
Eleg idoigenyes melo, ha valaki tud jobb modszert, ne tartsa magaban.
Ha a menyasszony apja az örömapa, a menyasszony anyja az örömanya akkor a menyasszony az örömlány?
-
ACAB95
tag
Üdv
Gyári alap Fiat Stilo fejegységre belehet kötni aktív mélynyomót? Előre is köszönöm!"Ami nem öl meg, az megerősít."
-
PiciPeti
őstag
válasz ACAB95 #54989 üzenetére
Alapból a fej is gyengébb minőségre képes, de a 4x-es konverzió (fej előfok-->fej végfok-->jelszint átalakító-->erősítő előfok-->erősítő végfok) miatt észrevehető minőségromlás lesz.
Ha úgy döntesz, hogy megcsinálod, Audison SLI, vagy Gladen jelszint átalakító alá ne add. Esetleg az lehet a megoldás, ha az erősítőn van magas jelszintű bemenet.
-
huoc
csendes tag
Sziasztok,
bocs, hogy ezt feszegetem, de nem akarom hazavágni sem az erősítőt, sem a fejet
Azt mondjátok, hogy a kék-fehér vezetékre (power control) kell az erősítő ACC bemenetét kötni? A kék-fehér nincs megbontva a gyári JVC-ISO csatlakozón, csak a piros. Nem okoz gondot a kék-fehérre forrasztani egy vezetéket, csak azért vagyok bizonytalan, mert akkor miért tett a gyár a pirosra egy leágazást? Köszönöm.
Mondjuk hozzáteszem, hogy amit Tboy-tól kaptam ajándékba vmi-ISO csatlakozót, ott a kék-fehérről van leágazás, a pirosról nincs és az van írva a kék-fehérre, hogy system remote control. Vmi más márkájú fejhez való, nem JVC-hez, mert tök más a csatlakozója.[ Szerkesztve ]
-
kacsa7
őstag
Általában a kék-fehér az elektromos antenna csatlakozó, ami az antennának küld jelet, hogy tudjon mozogni. Ezt szokták bármire használni, amit a fejjel kell kapcsolni, többek között erősítő bekapcsolására. Egy baromság, hogy gyujtás után kötik az erősítőket, mert így azok mindig be vannak kapcsolva, ha a gyújtást ráadtad és ráadásul így utána kapcsolod csak be a fejet, ami megint nem túl praktikus. Ezért szokták a kék-fehérre kötni az erősítőt, mert így a fej bekapcsolása után alapból bekapcsolnak az erősítők is. Ez a kék-fehér vezeték nem terhelhető túlzottan, kizárólag kapcsolgatásra jó.
A piroson azért van leágazás, mert az egy terhelhető 12V-os ág, amiről a fej kapja a normál tápot. Többféle képpen lehet bekötni a fejet is, hogy hogyan lehessen kapcsolni. Gyújtás nélkül vagy csak gyújtással, és autónként is különbözik, hogy a sárga vagy a piros az állandó 12V és a gyújtás utáni 12V. A leágazás segítségével ezek variálhatóak. -
simi811118
aktív tag
Hasonló nálam is a módszer. Én először a vágásokat, bekötések fázisait, majd a sub gaint állítom be (multiméterrel), utána jöhet hozzá fülre a közép és a magas.
Utána sub OFF! + magasak RCA-ja lehúz!
Amíg az első szett - és ott is leginkább a közepek nincsenek rendben, minden más feleslegesen rontja a képet. Ilyenkor a közepek alját nem is szoktam vágni. Két hangszórót könnyebb időkorrozni, mint négyet. Ha megvan, utána visszakötöm a magasak RCA-ját. Ilyenkor napokig sub nélkül hallgatom csak az első szettet. Ennyi idő alatt több track is átpörög, és lehet próbálgatni a magasakat fázisba hozni a közepekkel. Majd csak ezután jöhet a sub.
Sokat tud segíteni egy jó fülhallgató - kedvenc zenéink memorizálása. Azzal lehet összehasonlítani az autóban hallottakat. Legalábbis nálam ez segít. -
PiciPeti
őstag
válasz simi811118 #54997 üzenetére
Már nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit tudsz majd kihozni a 3 útból. Hajrá!
-
mandras81
senior tag
válasz simi811118 #54995 üzenetére
Jogos!
Most magas (fordított fázis): 4kHz/ 6dB, kick teteje 3.15kHz/ 6dB, kick alja 63Hz/ 12 db, szub (fordított fázis) 40Hz/ 24dB. Kicsit még is sok az elekronikusnál, de vállalható.
Spectrum analizátoron néztem, hogy mit mutat rózsazaj esetén, és szub nélkül is van egy kiemelés már 80-200Hz között. Akkor ez a kocsi akusztikája lesz, vagy lehet fázishiba is?
Más: kipróbálnék másik erősítőt a szetthez, amit jelenleg egy Rocki Punch 400a4 hajt meg. Milyen melegebb hangú, dinamikus (netán dögös) erősítőket tudnátok még ajánlani?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A topikban TILOS hirdetni!
● Az összefoglaló elolvasása kötelező, a legtöbb kérdésre választ kapsz.
● Az összefoglalóban megtalálható kérdésekre NEM válaszolunk.
- PlayStation 5
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen RAM-ot vegyek?
- AliExpress tapasztalatok
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Vicces képek
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Sweet.tv - internetes TV
- További aktív témák...
- Sigma 150-600mm Sports objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2 - MEGKÍMÉLT ÁLLAPOTBAN (ajándék tok + USB hub)
- Újszerű Asus TUF F15 FX506HE - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB -512GB - RTX 3050 Ti - 2 év gar
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- Samsung Galaxy Buds 2 Pro, vadonatúj, bontatlan, 2026.03.07.-ig garis
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest