Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- sziku69: Szólánc.
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
pacman_123
tag
" hogy a kétoldalú ragasztószalag nyomot hagyhat"
Azt néha még fémes/műanyag felületről is nehéz lekaparni. Hétvégén cnc-ztem egy ledes órát, a plexi lapját. Egy barátomnak csinálom, meglepi lesz -> Még nincs kész, de a kétoldalas ragasztót épphogy le tudtam vakarni az alu munkaasztalról, szerencsére a plexire nem tapadt. Sok más opcióm nem volt a rögzítésre, illetve de, de nagyon ki kellett volna számolni a szélén hova tehetek szorítókat.
TJ: nem valószínű hogy errefelé megy majd a kérdező, de ez nem megoldás CNC-nél? Tudom plusz meló, de nem is szorul meg a munkadarab, meg ragasztani sem kell külön.
-
Gigi01
őstag
Sziasztok!
Remélem jó helyre írok.Több ponton záródó,kilincsfelemeléses bejárati ajtóm van.
Pár hete lettem rá figyelmes,hogy nem megy fel a helyére az az 5 gomb.?
Lényeg,hogy ezen lehet valamit állítani,vagy cserés?Ha csere,én mint nem szakértő ki tudom cserélni?
Vagy hívjam az asztalost,aki az ajtót gyártotta nekem? -
T J
tag
Vagy meglátogathatod a barátod valamilyen ürüggyel.
Csak a hagyományos szerelőhabbal van hosszútávú tapasztalatom, amivel az ablakokat építettem be >15 éve. ~4 éve síkba vágtam belülről a habot, de nem takartam le szegő léccel. Most van ahol ki tudom kaparni ~7 mm mélyen. És ez belül van, annyi UV-t kap, ami a 3rétegű üvegen bejön, és a fehér függönyről visszaverődik rá. Olyan ablaknál, ahol nem tükrözi vissza rá közvetlenül semmi, ott csak 1-2mm mély az elöregedés. Majd lécezés előtt kikaparom ami elhal addig, és körbefújom újra.
Kívül ez a folyamat még intenzívebb. Arra számítok, hogy a külső pár mm gyorsan (1év?) elöregszik, azután lelassul, mert ez a réteg valamennyire gátolja a fény bejutását, még ha statikai tulajdonságait el is veszíti.
Ha ezt a részt kiszeded valami kefével, és körbenyomod színes építési ragasztóval vagy szilóval akkor szerintem pár évre letudtad a dolgot. A felületkezelés állapotának monitorozása miatt is érdemes lehet ránézni.nap:
Működhet a dolog, de arra nem tudok rájönni mit jelent a "tecső". -
Dirtyz
őstag
De jó, nem is tudtam, hogy van ilyen topic.. Szóval, kerti faházat kenném át vékonylazúrral, át kell csiszolnom előtte? Esetleg preferált, de pénztárcabarát márkák? Ill. faházat fújhatom, vagy ecsettel szöszmötöljek rajta?
-
-
Soká
senior tag
Köszi a kimerítő választ! Szerencsére engem most nem érint ez a téma, de amit írtál, az alapján el kellene mélyedni a dolog fizikájában. Továbbra is azt érzem, hogy kitaláltak egy biztosan nagyon jó technológiát, rétegrendet, amivel energiát lehet megspórolni, ami viszont elmegy majd a technológia hosszútávú fenntartására...
De ez csak megérzés. -
T J
tag
válasz
justgiveup #52181 üzenetére
szerk
Esztergálás is opció lehet.
Amúgy mekkora átmérőjű karikák? -
T J
tag
Hőmérséklettűrés szempontból valószínűleg mindegyik megfelelne, de a PU nem bírja az UV-t. Még kevés napfénytől, beltérben is évek alatt elporlad. Ha ilyennel ragasztod le, akkor a ragasztás élét körbe kell kenni valami nem átlátszó anyaggal.
Szerintem építési ragasztó jobb lenne, olyan amelyik nem vizes bázisú, pl: TYTAN GALLOP FIX. Vízálló, kültérbe is használható, hőállóság: -30°C - +90°C. Beltérben használtam egyszer. Vízzel nem lehet lemosni még puha állapotban sem, inkább lekaparni, ledörzsölgetni lehet csak a felesleget. Ezért érdemes tisztán dolgozni vele.
Neutrális szilón gondolkodom még, de nem tudom mennyira UV-álló.
nevergiveup:
A CNC és kézi felsőmarós kimarással az a gond, hogy hogyan tudod rögzíteni az anyagot. Ha nincs leragasztva, vagy lecsavarozva, mikor körbeér a kés, semmi nem tartja már helyén a karikádat. Belekaphat és széttrancsírozza, a kés is eltörhet. A leragasztásnak, csavarozásnak meg nyoma maradhat, ezzel számolni kell.
Méretre csiszolni akkor tudod, ha van rajta egy központi furat. -
qqzs
őstag
válasz
Vizes vagas is szoba johet. Ahol zavaro az eges foltja. Nekem 3mm-es rozsdamentes acel lemezt vagtak es az se volt horror ar
-
Gaborkik
tag
válasz
razorbenke92 #52183 üzenetére
Keress meg nyugodtan, a nicknév kukac gmail.com-on elérsz. Általánosságban el tudom mondani, hogy nagyban függ attól a cégtől akinél vágatnál minden paraméter( elvárt bemenet, pontosság, árképzés, meg hogy egyáltalán szóba állnak-e utcáról betérő magánszeméllyel). Én győri vagyok, itt helyben van egy korrekt cég akikkel jól lehet dolgozni.
-
mdk01
addikt
válasz
Pj1980 #52179 üzenetére
Ha két ajtód van egymás mellett és 2000x1000 a szekrény belméret akkor az ajtóid mérete: 1994x497 /2db(élzáróval együtt), tehát 3mm a hézag.....számolhatsz 2mm-rel valaki szereti magát szívatni és működhet is, de nem ajánlatos(főleg fiókokkal lehet szívni) ha csak nem valami Xtrém dizájnos bútorról van szó ami megköveteli a minimális hézagot.
-
válasz
Az 1mm-es tűrést az átmérőre érted, vagy a köralaktűrésre?
A dekopír-csiszolás is működhet, de akkor szerintem mindenképp csinálj valami olyan szerkezetet hozzá, amibe befogva meg tudod forgatni az idomot a csiszoláshoz - ezáltal a köralak tűrésed jó lesz.Esetleg ami még működhet az egy felsőmaró és hozzá egy jó keret.
Szerk:
Gaborkik
Megkereshetlek privátban az acél-lézerezés részleteivel? Régóta a laptopomon pihennek egy saját tervezésű desktop-cnc tervei, de sosem kezdtem bele a gyártásba, leginkább a lézervágandó alkatrészek miatt. -
Gaborkik
tag
válasz
Szia,
Ha pontosság a cél, szerintem felső maró lenne a nyerő. Lásd: Router circle jig, google/youtube-on.
Én acélból gyakran rendelek lézer vágást, az kifejezetten olcsó, fánál nem tudom mi a helyzet. -
justgiveup
tag
Sziasztok!
Hobbi projektemhez szükség lenne 5-10 mm-es falapokból kivágott körlapokra és körgyűrűkre. 1 mm-es pontosságra legalább szükség lenne. Milyen technológiával lehetne ezt megvalósítani? Egyik tippek a lézervágás, ami biztos tud ilyen pontosságot, ellenben gondolom horror áron lenne. Másik tippem a CNC, de gondolom azzal sem járnék sokkal jobban anyagilag. Dekopírral és utólagos csiszolással megoldható esetleg? Vagy ti mit javasolnátok?
Köszi. -
qqzs
őstag
Kicsit off de mar volt rola szo. Lepcsolap ragasztas, ahova ragasztohabot javasoltunk. Most nekem egy eloteto ala szabadba ahova becsap az eso ho kene egy fagyallo padlolapot burkolni bordazott vorosfenyo teraszburkolo deszkaval. Furkalni nagyon nincs kedvem a padlolapot. Vajon habot vagy epitoipari ragasztot hasznaljak vagy furas mindenkepp? Nyaron 50fok deli oldal, telen meg minusz 10
-
Pj1980
újonc
Sziasztok
közézáródó kivetőpánttal szeretnék majd szekrényajtót szerelni. Kérdésem, hogy az ajtólapra mennyivel kisebb méretet kell megadni a hézagok miatt? Az oldalanként 1,5 mm jó?
előre is köszönöm a tanácsokat -
sarkanyolo2
őstag
Sziasztok!
Szegedi asztalos haveromnak visszamondtak pár munkát, úgyhogy részben felszabadult. Ha valami asztalossal elvégzendő munkátok van, bútor készítés/összeszerelés, írjatok és küldöm az elérhetőségét.
-
bim
veterán
A jó minőségű fóliákra 15-20 év garit vállal a gyártó. Ez idő alatt minden bizonnyal romlik a hatásfoka és nagyon érzékenyen reagál az UV.-re és a porra a membrán. Abból indulnak ki a gyártók ha a légrés tökéletesen üzemel akkor elvileg cseppvíz ami neked a ragaljánál megjelenik nem jöhet létre. Ennek mondjuk az is alapfeltétele hogy a szigetelés tökéletesen zárjon. A páraáteresztő fóliáknál két nagyon fontos érték van. A súly és az sd. érték. Ezeket figyelembe véve kell választani. Az igazán jó fóliák 60e+ felett kezdődnek / tekercs. Nyilván ezek szélzáróak is ami szerintem a mai néha előforduló extrém eső/viharos szél párosítással szemben szinte egyedüliként mint másodlakos védvonal nyújtanak csak biztonságot. Főleg a síkcserepek és a kerámiák amik veszélyeztetettek a szélsőséges terheléssel szemben. Mindezek 20° tetőhajlásszög vagy az alatt. Nem véletlenül 35-45 fokos volt régen a standard hajlásszög. Valahol van egy táblázatom ahol le van rajzolva hogy itt nálunk a víz ha csak simán fentről hullik szél nélkül akkor mennyit képes felfelé megtenni adott fokálláson. Van ahol már a 12cm átfedés is kevés de többet nem adhatnak meg a gyártók mert elkezd cakkosodni a cserép alja ami szélnél jóval csökkenti a visszaázási értéket. Ez egy elég összetett és bonyolult téma. És még a viharzárásról nem is mondtam semmit. Tervező program van rá (senki nem használja) ahol megadják mely cserepeket kell kötelezően rögzítened a szél ellen. pl. alsó sor(!) szegélycserép és a mellette lévő két sor(!). Van hogy a program kiadja a tető 30%-át hogy rögzítened kell.
-
pacman_123
tag
Érdemes most rendelni tőlük, mert (mai hírlevelükből részlet) nemsokára lekövetik az EUR/USD-vel szemben remekül teljesítő forint árfolyamot:
"Az alábbi árváltozások lesznek 2020. Április 10-től:
Minden EUR beszerzésű terméknél 4-10%
Minden USD beszerzésű terméknél 8-15 % között
Forintos beszerzésű termékek árai a beszerzést követik." -
Soká
senior tag
Azt leírhatnád, hogy mely versenyzők közül és miért pont ez lett a befutó? 230V vagy 400V?
Az is érdekelne, hogy a két éve felvetett hangszigetelős probléma miként oldódott meg? Én is azon agyalok, hogy egy ikerházban hogyan lehetne úgy izolálnom magamat, hogy a szomszéd a lehető legkevesebbet hallja. A műhelyként használt szoba és a közös főfal között még van egy helyiség, de a hangok hihetetlenül jól tudnak terjedni
Nem tudom például, hogy a vízvezeték rendszer hogyan lett kialakítva, de ha a szomszéd megnyit egy vízcsapot, aztén mindenütt hallom. Valószínűleg fordítva is ez a helyzet...
-
P-LoW
újonc
Kedves Fórumtársak!
Megírtam egy hosszú posztot, aztán jól kitöröltem. Most egy rövidített jön akkor.
Lényeg, hogy sok információt kaptam már erről a fórumról, most hátha tudom kicsit viszonozni.
Hosszas keresgélés/hezitálás (kb. 4 év) után beleugrottam egy gyalugép vásárlásába.
A kiválasztott a Holzstar ADH 26c kombigép lett. (JET JPT 260 kiköpött mása)Első gépem, nem szakmabeli vagyok, csak lelkes hobbista (aki reméli, hogy megtérül a befektetése, és nem fogja megbánni), de ha bármire kíváncsiak vagytok a géppel kapcsolatban, megpróbálok rá válaszolni, illetve, posztolok majd róla egy értelmesebbet kicsit később, amikor már érdemben is használtam (tegnap érkezett, egy vágódeszkát dobtam vele össze tegnap).
Kérdésem is lenne nálam hozzáértőbb fórumtársakhoz: mire érdemes figyelni ilyen gép karbantartásakor/beüzemelésekor? (láncok kenése, gyakorisága, tisztítás stb).
Bármi kérdés van, keressetek nyugodtan, igyekszem válaszolni, ha valakit érdekel.
Üdv
Peelo
-
T J
tag
válasz
razorbenke92 #52168 üzenetére
Most így hirtelen a Tondach pdf-ét találtam meg, amiben úgy írja ahogy mondjátok, de magyarázatot nem fűz hozzá (28-34 oldal). Mindegy, nekem ez így megfelel ahogy kifejtetted. A Solflex lélegző fóliája jut eszembe, ahol ezt nem bízták a véletlenre.
bim:
Ne haragudj, ha kötekedőnek tűntem, csak szerettem volna erről többet megtudni. A fedetlenségből adódó sérüléssel kapcsolatban nekem az UV-val szembeni érzékenység ugrik be, de lehet hogy ennek semmi köze nincs ahhoz, mint amire a képzésen gondolnak. Csak megfigyeltem, hogy ahol a fólia túlnyúlik a falon (legalábbis ahol látom), a visszaverődő UV alulról elkezdte megenni 10 év után.szerk: Soká:
Jó a kérdés. Én pl agyaltam azon is, hogy 0,4 alulemezt rakok fólia helyett, csak ~300 000 Ft jött volna ki, a fólia meg tizedéből megvolt. És nem is nagyon akartak kiszolgálni, mert egész tekercset akartak eladni, ami vagy 1000 fm, nekem meg elég lett volna 170. -
Soká
senior tag
Tudjátok mire lennék kíváncsi? Hogy ezek az érzékeny anyagok, mert úgy gondolom, hogy egy membrán vagy páraáteresztő akármicsoda egy érzékeny anyag, meddig képesek ellátni a feladatukat? Bevallom, bennem elég erőteljes a szkepszis, hogy miközben van egy cserép, cseréplécek, szarufák, amik lazán kibírnak 30-40-50 évet, mi a csudát művel egy membránként működő fólia? Ami elöregszik, ami beporosodik, stb. Mi van utána? Azt onnan kiszedni, cserélni jó kis meló... Néha azt érzem, hogy a technológiákat kitalálják a tervezőasztal mellett, lényeg, hogy működjön pár évig, aztán utánam a vízözön...
-
bim
veterán
Bevallom lusta vagyok bármit is keresni erről. Mint Bramac rendszermester a gyárban lévő éves továbbképzésen maga az itthoni fejes így hívja azt a réteget. Hogy kerül ez szóba? Úgy hogy erősen kihangsúlyozzák mennyit lehet fedetlenül anélkül a fólia hogy ne sérüljön a (most figyelj!) MEMBRÁN réteg. Ezt minden alkalommal kihangsúlyozzák. Ki vagyok én hogy megkérdőjelezzem ezt? Ui. van szó a hőhídról. Nyilván ők abból az irányból közelítik ezt a dolgot meg hogy minél több méregdrága pir rendszert próbáljunk eladni kihangsúlyozva a szigetelőanyag és a fa közötti hővisszatartó képességet.
-
mdk01
addikt
válasz
bbchris #52167 üzenetére
Most ha jól értelmezem van egy ügyfeled akinek kellene egy hasítóék a gépébe, de az ügyfeled nem tudja a gépének a gyártóját, csak a típusát?
SCM SI3200 -
A membrán szó valójában a pontos megfogalmazása a páraáteresztő fóliának. A fólia önmagában homogén, egy adott anyag elvékonyított rétege. A membrán ezzel szemben egy anyagában és/vagy struktúrájában szándékosan inhomogén anyag.
Páraáteresztő fóliák (merthogy mégis használjuk ezt magyarul) esetén ez a membrán többféle lehet:
- Készülhet egy adott anyagból, amiben vékony kapillárisok vannak a keresztmetszeten. Ezeknek a kapillárisoknak a külső végei olyan vékonyak, hogy a formálódó vízcseppek eltömítik (ezáltal a cseppvizet visszatartja, mert "eldugul" tőle) a párás levegő viszont közlekedik rajta.
- Készlhet egy jó páramegkötő anyagból, és annak hidrofób borításából (egyik, vagy mindkét oldalon). Ezesetben a hidrofób szövet taszítja a vizet (túl sűrű a víz számára). A páramegkötő anyag a terhelt oldalon magába gyűjti a nedvességet, viszont a hidrofób szöveten át érintkezik egy szárazabb levegővel, aminek átadja.Az első variációnál valóban tud gondot okozni, ha a hidegpont a membrán belső oldala, ugyanis ilyenkor gyorsabban alakulnak ki vízcseppek a belső oldalon, és ha túl nagyra híznak, akkor eldugíthatják a kapillárist, ami persze ideiglenes, de csökkenti a hatékonyságot.
Felteszem ezért próbálják elkerülni általánosságban, hogy a páraàteresztő fólia belső oldalán kicsapódás legyen. Ilyenkor jobb, ha a szigetelő anyag magába szívja a cseppeket, és ezután párás levegő formájában távozik a legnagyobb sebességgel.
Érdekes, hogy magyar nyelven nem találok szakirodalmat, angolul a breathable membrane szóra is csak elszórt találatok, és zanzásított ábrák vannak. Valóazínűleg mindenki félti a ©opy®igh™ját.
-
bbchris
senior tag
Üdv mindenkinek !
Ismeri valaki pontosan közületek hogy melyik lapszabászgép lehet aminek a típusa : SE 3200 . CMT vagy SMC -re tippelek de nem találok és hasítóéket keresek bele hol lehetne kapni . Nem térem át élezésről csak ilyen kellene egy ügyfélnek . Paliszandernél kellene cikkszám de fogalmam nincs melyik lehet .
Van valakinek ilyen gépe ? -
qqzs
őstag
Ezt nem ugy kell elkepzelni hogy van egy membran nevu kulon folia reteg hanem azt hivjak annak ami erintkezik a szigetelessel ezert a kicsapodo nedvesseg egy reteget kepez ami hozzaer a folia belsejehez es a folian levi lyukakon mint pl kozlekedo edeny tavozik. (Szerintem) ettol meg lehet mar biztos valami tobbretegu csuda folia amiben manók viszik bentrol kifele a nedvesseget kiskupákban
-
T J
tag
Linkelj már nekem valami komolyan vehető szakmai cikket erről a membrán dologról légyszi, ahol valaki lehetőleg a nevét adja hozzá, mert ez nekem elég bs-gyanús.
Már csak logikusan gondolkodva, ha egy fóliának több rétege van, amik közül csak az egyik engedi át a párát (a membrán), akkor az a fólia nem páraáteresztő.
Hőhíd lehet egy felület leggyengébb pontja, vagy bármely pontja, amely nem teljesíti az elvárásunkat. Egy szigeteletlen panelház teljes külső fala gyakorlatilag az. Vagy a formája miatt, ha egységnyi belső felülethez sokkal nagyobb külső felület társul: pl a sarok geometriai hőhíd, ahol jó hőszigetelés esetén is előfordulhat páralecsapódás.
Személyes kedvencem a hőszigetelő üvegek közötti alumínium profil. -
bim
veterán
Membránnak hívják azt a réteget a fóliában ami a páraáteresztésért felel. Akkor üzemel a legjobb hatásfokkal ha a szigetelés tetején kicsapódó pára szinte ebben a rétegben jön létre= nem hozzá "érhet" hanem hozzá KELL érnie!
A fa is tud hőhidat képezni ha nem azonos hővisszatartó értékkel bír mint a mellette lévő hőszigetelés. Ha ez az érték nagyobb mint 3 fok akkor párakicsapódás is lehetséges. Valami fejtágítón hallottam. -
T J
tag
Erről a membránról tudsz linkelni valami leírást, mert nem emlékszem ilyesmire?
Úgy emlékszem, hogy ha kívül páraáteresztő fólia van, akkor a szigetelés hozzá érhet. Ha kívül is párazáró van, akkor meg nem érhet hozzá, hanem hézagot kell hagyni a hőszigetelő anyag és a fólia közt, és a gerincnél is biztosítani kell rést a pára távozására.pali923:
Ha jól emlékszem 10cm vastagság alatt tekintik a fát hőhídnak, felette meg hőszigetelőnek. De már rég olvastam, azóta változhatott is ez a nézet. -
bim
veterán
Annyiban egészíteném ki a dolgot hogy a páraáteresztő fóliának érintkezni kell a szigeteléssel mert nem tud rendesen üzemelni a fóliába épített membrán. A szigorodó hőátbocsájtási tényezők miatt ami a tetőre vonatkozik már keresztben a szarufákra is kell hőszigetelést rakni alulról egy rétegben hogy kiküszöböld a fa által létrehozott hőhidat.
-
mdk01
addikt
válasz
gaben1117 #52139 üzenetére
GK-fal esetében is ha konyha felsőszekrényt kell felakasztani be szoktunk rakni, rakatni egy deszkát a bordák közé mint teherhordó. Jelen esetben is lehet érdemes lenne a vályogfal a GK lap közé berakani. Persze ehhez most ki kellene vágni, a GK-t. Másként nem tudom elképzelni hirtelen, hogyan nem fog beroppani a GK-on, ha nincs mögötte alátámasztás és a GK síkjában mi lesz a teherhordó?
Én személy szerint végig vágnám a GK a függesztő vonalába és felfúrnék sok helyen egy deszkát a vályogfalra és után ehhez a deszkához rögzíteném a szekrényt. -
válasz
pacman_123 #52155 üzenetére
Köszi jó ez az oldal. Még fenőkő is van
-
pacman_123
tag
Például a Kucsaker Kft-nél. Elég jól tolják csiszolóanyagokból. Van náluk minden földi jó, olyan szalag is amit keresel
-
Sziasztok!
Régi black and decker (DN85) szalagcsiszolóm van (egyébként elég brutális gép 950W-os
), amihez 75x510-es szalag szükséges. Ez elég ritka fajta, szerintetek honnan érdemes ilyet rendelni?
-
T J
tag
válasz
csudri #52151 üzenetére
Helyes rétegrend bentről kifelé haladva:
- gipszkarton
- párazáró hőtükrös fólia
- (opcionális) 5x5 keresztlécek 40cm-enként, kőzetgyapottal kitöltve
- szarufák, vastagság 90%-ban kőzetgyapottal kitöltve (kívül nem árt 1cm légrést hagyni a páraáteresztő fólia és a gyapot között)
- páraáteresztő hőtükrös fólia
- szarufával párhuzamos "szellőző" léc (szellőzés céljából és hogy lefollyon a víz/ porhó)
- cserépléc
- cserépNálad a szarufák (gerendák) tetejére mehet az OSB közvetlenül, 1cm hézagokkal.
Új hozzászólás Aktív témák
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest