Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
nullpoint
őstag
válasz coopeer #49399 üzenetére
A blum katalógusban le van írva az előlaprögzítő függőleges poziciója is, ugyanott ahol a vízszintes pozició is.
Merülő fűrésszel ha kokakólát pisilsz, akkor is lesz kipattogzás, azért kell megmarni az élét és akkor lesz gyönyörű. Persze csak ha az a cél.
Az gépasztalépítést a többiek tudják majd.
kdvsdmnkrvndttrlgsdnhzzszlsmt
-
coopeer
csendes tag
Sziasztok,
ez az első hozzászólásom itt. Szép lassan megyek végig az eddigieken, de az eltart egy darabig
Amit tudni lehet rólam, hogy teljesen hobbi szinten úzöm és az erkélyen. Leginkább laminált bútorokkal dolgozom de még nagyon az elején vagyokPár kérdés van bennem, amiben a segítségeteket kérem.
1,
Nézegettem több napig az asztali körfűrészeket és végül a Metabo TS 254 mellett kötöttem ki leginkább mert ez győzött meg, plusz a fordulatszámban tud 4200-at. Van ezzel az eszközzel valakinek tapasztalata?
Azért gondolnám fontosnak a fordulatszámot, mert sokat dolgozom bútorlapokkal, amihez Freud LU3A / LU2A pengéket használok és ahogy látom a katalógusban ezek a pengék méret szerint pl. 250-esnél pont 4000 feett dolgozik szépen. A konkurencia pedig megáll 3800-as fordulatnál (dewalt, bosch)2,
Azzal szenvedek pár napja, hogy egy makita RP 1800 vagy RP 2300 hoz találjak egy passzoló "gyári" táblát, amit be lehetne applikálni egy lapba úgy hogy felülről elérhető a felsőmaró liftje (ezekbe a típusokba van beépített csavaros lift). Nem tudtok ebben segíteni? Az is opció lehetne, hogy a meglévő makita RT 0701-hez egy olyan liftet találni, amibe belemegy, de ilyet nem találtam. Inkább az amcsi élmarókkal kompatibilisek (3 és 1/2 incs) . Az utóbb megoldást azért is preferálom kevésbé, mert drágább id lenne és az RP 1800 vagy 2300 máshoz is kellene (pl konyhapult marás).3,
Azért ezzel a kipattogzás témával sokat szenvedtem. A Freud LU3A illetve 2A helyett van jobb penge javaslat. Azt egyébként én is észrevettem, hogy a ha a merülőt (Makita SP 6000) maxra tekerem akkor szebben dolgozik, de ez a merülő sem az optimalis tartományban van a penge elvárjához képest (160-nál már nagyon magasat követel értelem szerűen)4,
Blum Antaro-val dolgozom most először és nem jöttem rá egyelőre, hogy a butorlapot az elejére milyen matekkal kell feltenni úgy hogy pont a jó helyre kerüljenek a lyukak. A blum katalógusban nem látta ilyen leírást csak a lyukak víszintes távolságára. Erre tud valaki válaszolni ?5, Tipp (hátha valakinek)
Bútortest előtt futó tolóajtós vasalatot kerestem nagyon sokáig (ár/érték/állíthatóság szempontok szerint) és az EMUCA Space + győzöt meg a legjobban és a valóságban is. Először alig találtam forgalmazót, de Győrben beszerezhető és mint később kiderült Bp-n is van forgalmazó, de ők is a győri Bors és H-tól veszik.Előre is köszi
Csabi
-
unreg1
tag
Tudtok valakit Budán, aki körfűrészlapot élez?
Boronkayt ismerem, de jó lenne valaki közelebb.
-
mahoo
csendes tag
Van esetleg valakinek emleke arrol, hogy legutoljara mennyiert ment a Parkside gervago csuszosines valtozata? El szeretnem adni, de nem talalom meg, hogy mennyibe kerult.
-
kavalkád
aktív tag
válasz vmaxter #49390 üzenetére
első körben meg kellene fejteni, hogy mitől domborodik.
ha azért mert vizet kapott az asztallap fentről, akkor várd meg míg kiszárad.
ezeket az olajozott bútorokat időről-időre praktikus újra átkenni olajjal, hogy megmaradjon vízállónak.
ha az asztallap alatti merevítők vetemedtek el, akkor feltehetőleg az húzta magával az asztallapot és a lábakat is, akkor elég azokat cserélni.[ Szerkesztve ]
-
vmaxter
tag
Sziasztok!
Van egy ilyen asztalom, nagyon szeretem, mert masszív, súlyos és szép is. Nincs egy éves és sajnos elkezdett viszont vetemedni, így már nem túl szép. Persze használható, de rossz ránézni, annyira púpos lett, domborodik a lapja és a lábai is össze felé tartanak. Szerintetek mit lehet vele kezdeni?
-
Bacusuz
addikt
Inkább lementem az asztalos bácsihoz és holnapra megcsinálja nekem.
Meggyőztetek, hogy a gérvágó nem erre valóÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.
-
Bacusuz
addikt
válasz kavalkád #49386 üzenetére
köszi mindenkinek a válaszokat
sajna asztali körfűrészem nincs, se sablonom.
esetleg ezzel a gérvágóval milyen méretű faanyagból tudnám ezt kis veszteséggel elkészíteni?ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.
-
-
Bacusuz
addikt
Megrendeltem végül már délelőtt a Metabo KGS254M-et, remélem tetszeni fog, hozzá teszem nincsenek hatalmas elvárásaim.
Köszönöm mindenkinek az építő jellegű hozzászólásait, tapasztalatait.más:
Ezzel a gérvágóval a képen látható fenyő darabokat kéne vágnom 40-50 db-ot.
Ti milyen (kereskedelemben is könnyen beszerezhető) méretű anyagot vennétek és hogy kiviteleznétek?
18-20 mm-es anyagvastagság, nem számít annyira a tized mm-es pontos méret, székek háttámlája lesz.ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.
-
Zerdal
tag
válasz pacman_123 #49377 üzenetére
Nekem is KGS 254M -es metabo van. Ugyan az a hiba. A fej billentésénél elmászik ide oda egy kicsit. Olyan mintha lifegne a tengelyen. Illetve nem is lehet pontosan beállítani a 45 fokot. Mivel a "nevezetes szögakasztó" miatt a az egyik oldalra ~44,8 fok a másik oldalra meg ~44,1 fok a szög. A lézer kapcsoló már meghalt. Cseréltem másika. Azóta még egyszer megadta magát lámpával együtt. Egyszóval ha lehet soha többet.
"Bízz Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" Oliver Cromwell || PSN ID: Zer0DMG83
-
pali923
aktív tag
válasz pacman_123 #49377 üzenetére
Az a 216 sz. gép egy Elektra Beckum gép volt még. El is csodálkoztam a színén, mert nem Metabo-zöld volt, hanem kék. Mondták a boltban, hogy az EB céget megvette a Metabo, de azt a gépet csak átcímkézték.
Az a tengely műanyag, vagy legalábbis van műanyag része, amin a fej, gyakorlatilag az egész szerkezet billeg.Ha most rákeresel, 216M jelű gépeket találsz zöld színben. lehet, hogy ez már egy új konstrukció, nem tudom. A tied meg egészen más gép, ne aggódj miatta.
Amikor először szembesültem azzal, hogy ez nem annyira profi gép, mint a neve mutatja (gyanús lehetett volna, hogy olcsón adták), akkor kezdtem el olvasgatni, hogy lehet-e rajta javítani. De csak olyan bejegyzést találtam egy fórumon, hogy "tört volna el a lábam, mikor elmentem érte". Persze ezt egy metibo-fóbiában szenvedő fórumtárs írta éppen itt, nem kell komolyan venni. Vagy mégis? Minden esetre én is gyorsan megszabadultam tőle.
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
pacman_123
tag
válasz pali923 #49374 üzenetére
Egyre kerekebb szemmel olvasom a híreket
Azt elhiszem, h a te régi géped még vmi konstrukciós hibás volt. Akkor te is tagja voltál a sokat szidó csapatnak.
Azzal is egyetértek hogy ez nem rendeltetésszerű.
Csak azt nem értem én akkor miért nem tapasztaltam soha ilyen elmászkálást. Nem tudom melyik tengelyre értetted hogy műanyag ... aminek a végén a tekerős rögzítő van? Szerintem azt még soha nem néztem meg közelebbről. Este megnézem.
Asszem itt az ideje az újabb videózásnak ...
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
troszti
aktív tag
Sziasztok!
Ilyesmi szegmensvonalzóval van valakinek tapasztalata? A gyári gyakorlatilag használhatatlan, kéne valami normális... Itthon is kerestem, jó lenne ha nem kéne rá várni egy hónapot, de nem nagyon találtam semmit.
fiokmuhely.hu ...ahol nem csak fiókok készülnek
-
Salex1
őstag
Nem tetszenek a lakásban a Zománcfestékkel festett furnérozott ajtók. Van valami egyszerűbb mód, hogy feljavítsa őket az ember? (Az öntapadós tapéta nem tetszik.) Jó lenne ha fa mintája lenne.
-
pali923
aktív tag
válasz pacman_123 #49373 üzenetére
Egyelőre azt próbálom értelmezni, amit epmd írt (egy beállításon belüli 1mm-es "eltérések").
Én meg tudom magyarázni: ha beállítod azt a gépet 90 fokra, és vágsz egyet vele, a következő vágás már nem 90 fok lesz, hacsak újra be nem állítod. Ugyanis műanyag tengely van benne, ami minden vágásnál elmászik.
Vagyis lehet vele pontosan vágni, de csak akkor, ha minden vágás előtt beállítod, és ellenőrzöd. Nekem ilyen volt az első gérvágóm, de korábbi tapasztalat nélkül is úgy gondoltam, hogy ez nem rendeltetésszerű működés.A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
pacman_123
tag
válasz Bacusuz #49372 üzenetére
Egy ácshoz vagy parkettáshoz képest, aki minden nap használja - ahhoz képest nem.
Egy átlag hobbistához képest - talán igen.Egy biztos, nem ipari felhasználó vagyok.
Egyelőre azt próbálom értelmezni, amit epmd írt (egy beállításon belüli 1mm-es "eltérések").
Ha lerögzítem mindkét szöget, azok nem mozdulnak sehova. Amikor fa focilabdákat (a végén négyet) csináltam, összesen 720 db. ilyen szögvágást csináltam, elég konstansra sikerült mindegyik.
Vagy pl hosszvágások. Ha beállítok a gérvágó szekrényen (ez itt még nagyon félkész állapotban, Jay Bates videói adták az alapot) egy adott hosszt, az sem mozdul sehova, gond nélkül vágok vele X db egyforma hosszú anyagot.
Nyilván nem lehet egy Kapex mellé tenni (mondjuk cserébe az árát sem). De én ezt a pontatlanságot nem teljesen értem, hogy jön ki.
Te milyen gyakran használnád és mire?
"Hobbicélra"
"ollcsóbb, de lehet vele szépen dolgozni?"Az én tapasztalatom alapján a KGS 254M ezeknek a kritériumoknak bőven megfelel. Nem akarom az összes eddigi munkát, amit vele csináltam belinkelni. Ott van az adatlapomon egy drive link, szétnézhetsz. A gépépítéseknél rengeteget használtam pl, ahol a pontosság azért nem árt. De a kis kerti szék, a kosaras tároló-ülőke ... stb,stb sem lett szerintem ronda, és azokhoz is használtam.
De ha te egyszer már nem csalódtál a LS1018-ban (anno amúgy szemeztem vele is), akkor azt kell venni és kész Muter mondta nekem régen hogy járt utat járatlanért el ne hagyj - lehet neked is ezt az elvet érdemes követni. A Metabo most 82e környéke, a Maki amit írtál 126e környéke. Tedd fel e kérdést hogy megér-e neked ~45 ropit a tudat, hogy a "tutit" veszed meg. Ez a különbség még nem az az összeg, amiért egy családot anyagi romlásba döntesz, vagy el kéne adnod az egyik vesédet.
Én viszont tuti addig használom a Metabot amíg ki nem leheli a lelkét - mert szerintem "lehet vele szépen dolgozni". Leírtam az egyik gyakori hibalehetőséget, amit kapásból kivédhetsz azzal, hogy odateszel vmi átlátszó szilikonszerű védőburkot, azzal garit nem vesztesz és megvan a porvédelem (hogy ezt mé' kellett kispórolni belőle, én sem értem). A lágyindítás hiánya meg ... nos az jó kérdés, mikor hiányzik igazán. A fogaskerék-áttételnek biztosan. Mondjuk nekem 3 év alatt nem pergett szét - de az is igaz, nem napi 8 órai használat mellett. De te sem úgy használnád, ha jól értelek. Illetve ha túlterhelt hálózaton használod, csapkodhatja a biztit is időnként (de ez minden ilyen gépre igaz). A 3 év gari lejártával meg rááldoztam 2800 Ft-ot, és kapott egyet.
Dobj fel egy érmét
[ Szerkesztve ]
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
Bacusuz
addikt
válasz pacman_123 #49370 üzenetére
Köszi az infókat!
gyakran használod?ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.
-
epmd
tag
válasz pacman_123 #49370 üzenetére
Ugyan ez van haveromnak mint neked,és kb egy idősek.A parkettás ismerősömnek meg a 216-os verzió van.A lámpa és a lézer hamar behalt náluk is,de a legnagyobb bajuk a géppel az,hogy egy beállításon belül(rögzítve)0-1 mm differenciát tudnak vágni,mert nem egy stabil szerkezet.
-
pacman_123
tag
"Metabók vannak,de akinek van az ismerőseim közül mindenki szidja"
Melyiket? És mikoriakat?
Nekem a KGS 254M van, ~ 3.5 éve. Azonkívül hogy kontaktos lett a lámpa/lézer kapcsolója /bontás nélkül javítható, az a baja hogy nem kapott gyárilag elég jó por elleni szigetelést/ illetve nincs benne lágyindítás /nekem már lejárt a gari, tettem bele kb. 2 hete, sztem sokat számít a fogaskerék-áttételnek (is) / sok rosszat nem tudok elmondani róla. Be kell állítani a lap-asztal derékszöget, meg a lap-vezető derékszöget. Egyszer. Aztán ... teszi a dolgát.
/A lágyindításos sztoriról csináltam akkor egy pár perces videót, akit esetleg érdekel/érint./
Azért kérdeztem melyiket és "mikoriakat", mert régebben volt egy KGS 216 -os verzió, amit relatíve sokan szidtak. Az újabb kiadást már nem követtem, mi a vélekedés róla.
-
-
Bacusuz
addikt
Sziasztok!
Hobbi célra lenne szükségem csúszósines gérvágóra.
Eddig egy makita LS1018L típust használtam ami kölcsönben volt nálam, de most vissza kellett adnom.Tudnátok ajánlani nekem olyan hasonló gérvágót ami ollcsóbb, de lehet vele szépen dolgozni?
ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.
-
Soká
senior tag
válasz Succor #49362 üzenetére
Szalagfűrész: kényes a beállításokra. Ha valami nincs rendben, akkor kínszenvedés vele egyenesen vágni. De ha jól működik, akkor élvezet vele dolgozni.
Asztali körfűrész: ezzel is lehetnek bajok, de hamarabb kiismerhető és egyenes vágásokhoz ez a legjobb.A bútor készítéséhez közelíthetsz kétféleképpen:
1. adott az anyag és arra tervezel rá
2. kitalálod, hogy mit szeretnél és ahhoz választasz nyersanyagot.persze fontos szempont az is, hogy a meglévő szerszámokra tervezel rá. Vagyis nem akarsz esztergált lábat, ha nincs esztergagéped
Első körben én azt mondanám, hogy táblásított anyagokkal próbálkozz. De ha van a spájzban már néhány diópalló, akkor azzal birkózz!
-
Succor
csendes tag
Koszonom szepen a segitseged.
A merulofureszt mindenkeppen megnezem
Szalagfuresszel az a bajom, hogy haveromnak van egy 50 ezres eleg regota es minden baja van vele.
Azt mondja hobbira se igazan jok ezek a kisgekepek es, hogy elegge erteni is kell hozza.
Mondta , hogy jobban jarok ha sporolok minosegi gepekre mert csak kinszenvedes lesz, ezert is gondoltam keziszerszamokra.
A dio kaphato colos kivitelben, a baj hogy egyelore 2 colos volt.
Szeretnek abbol gazdalkodni ami van.
Bukk is ugyanigy jart. -
Soká
senior tag
válasz Succor #49360 üzenetére
Nagyon tiszteletreméltó az óvatosságod!!! Ezt komolyan mondom, mert sokakban fel sem merül, hogy egy fűrészgép veszélyes üzem. Ugyanakkor félni sem kell, mert az nem segíti a biztoskezű munkát.
Nos, egy szúrófűrésszel megoldható a feladat, de általában az íves vágásokra való inkább. Egyenes vágást sokkal egyszerűbb körfűrészen vagy szalagfűrészen elkövetni. És mondjuk - én még mindig itt tartok - egy kétcolos bükkfához nem szúrófűrész való. Nagyon lassan fogsz haladni. De szerintem azt is át kell gondolnod, hogy valóban ilyen keresztmetszetű anyaggal akarsz Te dolgozni? Ez azért combos gépet kíván.Vagy izmos karokat.
Én elsőre azt mondanám, hogy tervezz tárgyat 20mm-es fenyő táblásított anyagból, azt fogod tudni kézi szerszámokkal is aprítani.
És talán érdemes elmerülnöd a a merülőfűrész használatában. Biztonságos és újfajta megközelítése az anyagdarabolásnak. Kell hozzá egy megfelelően kialakított nagyobb méretű munkaasztal. Persze, ez most lehet, hogy elsőre nagy falatnak látszik, de ha egy hobbista táblásított anyagokból akar dolgozni, akkor ahhoz jó lehet.
https://youtu.be/eWqY3-ff_Pw?list=WL&t=411[ Szerkesztve ]
-
Succor
csendes tag
Igazából csak arról van szó, hogy amíg nem sajátítom el a hagyományos technikákat addig nem akarok gépeket annyira.
Én ilyen vagyok. Szeretnék összerakni pár dolgot hagyományos módon.
Lefűrészelem, gyalulom, vésem a kötéseket.
Nembeszélve arról, hogy ismeretek nélkül valahogy a gépek elég veszélyesnek tűnnek, így amíg nem mondja el szakember a dolgokat inkább kézzel dolgoznék.
Ha kialakul a dolog én köztem és a szakma alapja között persze vennék gépeket nem őrültem meg teljesen, de most jobbnak látnám -
Vesa
veterán
válasz thomgrande #49349 üzenetére
Köszönöm neked is és pali923-nak is. Meg is rendeltem az eszközt, nagyon hasznos!
A tudomány a valóság költészete!
-
Soká
senior tag
válasz Succor #49353 üzenetére
A kérdéseidből nem eldönthető, hogy Te valami elszánt woodworker without power tools szellemben akarsz dolgozni, vagy csak nem próbáltad még milyen önszívatás kézből hosszában fűrészelni egy kétcolos bükk pallót?
Ezzel nem azt mondom, hogy lehetetlen a dolog, nagyapám asztalos műhelyében anno lehet, hogy áram sem volt, de az az igazság, hogy egy olyan profi kéziszerszám, amivel valamelyest haladósan lehet dolgozni, az többe kerül mint ennek az elektromos változata egy barkácsáruházban.
Szóval, gondold át! -
kapu2006
tag
válasz generatoros #49354 üzenetére
Jó! Legyen keretes.
2 colos pallót hosszában szalagfűrésszel vágunk. Esetleg asztali körfűrésszel (jól írom?) De az legyen combos, mert van terhelés. 3-5kW 3 fázis.
-
generatoros
tag
válasz Succor #49353 üzenetére
Ha valóban sokat használnád inkább gépben gondolkozz. 2 colos pallót hosszában kézi fűrészeléssel aprítani elég fárasztó lesz, főleg a bükk. De te tudod miért. Nem tudom a nevét ,a neten láttam egy általam csak kézi gatternek nevezett olyan keretes fűrészt amit két kézzel kell tolni -húzni, talán ez lenne ilyen melóra a jó megoldás.
-
kapu2006
tag
válasz Succor #49350 üzenetére
Keret fűrésszel tanultam. Nem volt nagyon nehéz rájönni a technikájára.
[ Szerkesztve ]
-
Succor
csendes tag
Sziasztok.
Eleg kezdo vagyok meg.
Szeretnek erdeklodni hogy 2 colos dioglfat es bukkot hossziranyuan mipyen tipusu fureszlappal(kezifureszre gondolok) tudok a legkonnyebben elvagni?
Itt lattam rokafaroktol kezdve japanig mindent , igy a sok fajta furesz miatt kicsit elbizonytalanodtam.
Segitsegeteket elore is koszonom, nezzetek el nekem a tudatlansagom. -
thomgrande
tag
[ Szerkesztve ]
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
pali923
aktív tag
-
pali923
aktív tag
válasz MrChris #49343 üzenetére
Az Einhellem is megy, és valószínűleg meg is tudná csinálni, amit szeretnél. De mindjárt az elején letört egy kis pöcök, ami rögzíti a kapcsokat a helyén, meg kellett barkácsolni egy szeggel. Szóval azt nem ajánlom, ha ez segít a döntésben.
Táskakompresszorom nekem is volt, de nem bírtam elviselni a hangját, gyorsan eladtam. Viszont érdemes lenne meggondolni a továbbgondolását. Lehet venni használt tartályokat, akár a szokásos 24 literest (nekem ilyen van), akár lecserélt tűzoltó-készülékből, gázpalackból lehet csinálni. Egy csomó ilyen van a neten. Aztán már csak egy nyomáskapcsoló kell, és máris lesz egy használható 5-8 baros készüléked. Én is magam csináltam, de hűtőkompresszorból, mert az sokkal csendesebb. Igaz, lassan tölt, de szegezéshez bőven elég. A táskakompresszor ennél biztosabb gyorsabb lenne. 5 barra van beállítva, szegezni tökéletes, de tudok vele gumit is fújni. Vadabb munkákat nem csináltam vele, de nem is szeretnék, mert úgysem bírná, meg a vágy sem vezérel, elég a villany.
Ilyen:[ Szerkesztve ]
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
peppe79
senior tag
Vastaglazzúrral átvont beltéri ajtókra milyen színtelen, matt bevonatot tudnátok javasolni, ami nem "zárja le" a fa pórusait, de megakadályozza, hogy megüljön a por a kazetták alsó vonalában? (nem az a baj, hogy poros a felület, hanem hogy nem lehet letakarítani, poszívózni)
Méhviasz? Ezt fel lehet úgy vinni, hogy ne legyen fényes a felület? Vagy mit ajánlanátok? -
pacman_123
tag
válasz kozgab #49342 üzenetére
"ha arrébb toltam a gépet váltpzott 99.8 fokra, 10 centit tolva vissza 90-re"
Baszki ... Stephen Hawking - Isten nyugosztalja - ha lejuthatott volna a műhelyedbe, tuti magyarázatot talált volna a fekete lyukakra. Vagy a szingularitásra. Vagy továbbfejleszti a relativitás-elméletet. "Valami" nálad van Én is le akarok menni oda. De minimum megnézni a Metabo gyaludat. Nekem azóta is direkt billegőn van, mikor írtam neked, mert azóta nem használtam. Még semennyit sem csavarodott.
Viccet félretéve, gondolom a 99.8 fok 89.8 fok akart lenni. De azért jegyzzük meg, hogy ezek a műszerek elég pontosan hozzák a pontatlanságukat is. Szóval ha odébb tolod a fűrészt, érdemes mindig lenullázni a referenciasíkon a kütyüt. És akkor ugyanazt mutatja, ami 10 centivel odébb is volt. Mindegy hogy a referenciasík vízszintben van, vagy ahhoz képest 10 fokban. Ahhoz képest mutatja a dőlésszöget. Ezért szeretjük
"Ez IS a te lelkeden szárad "
Ne tudd meg, hány otthoni veszekedés szárad a lelkemen. Általam ismeretlen okból pl. a fine-tools.com -ot is az én bűnömnek tartják. Igazi asztalos "pornóoldal". Pedig csak egyszer belinkeltem valamit, amit onnan vettem. Egy igen jó kézi fűrészt, meg egy kicsi és egy nagy ragasztós flakont, amiket azóta is imádok. És amúgy mások is, mert pár embernek már rendeltem ilyet onnan. De ettől függetlenül ... azóta is mindig "ba**ogatnak", hogy miért és mennyit költöttek el ott ...
[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
Dedós kérdésem lesz, de egyszerűen nem tudom pontosan levágni...
Hogyan kell pontosan kimérni a faanyagot (jelen esetben deszkát) egy olyan keret sarkainak gérvágásához, ami nem pont 45 vagy 90 fokos szöget zár be? Burkolnom kell egy virágágyást aminek a tetejére deszkából megy borítás. Van egy rész, ahol fura szögben találkozik a két él és nem tudom pontosan levágni. Szögmérővel megmértem, levágtam, de a deszka egyik sarka "eltávolodik", nem pontos. Van erre valami tuti megoldás, hogy meglévő építményeknél hogyan kell lemérni és leszabni az anyagot?A tudomány a valóság költészete!
-
kozgab
csendes tag
válasz pacman_123 #49340 üzenetére
Igen, te miattad vettem én is ezt a Heude-t. Ez IS a te lelkeden szárad
Jól is működik és ki is derült, hogy gyárilag 90 fokba van belőve a körfűrész lapja, de kapaszkodj, ha arrébb toltam a gépet váltpzott 99.8 fokra, 10 centit tolva vissza 90-re. Azaz nem csak a metabo hajlamos elállítódni a rossz talaj miatt
Vettem hosszú lux vonalzót, be fogom állítani metabot, mert evvel nézve nagyon nem jó, vízmérték lehet hajlott lenne?
-
varsam
őstag
válasz pacman_123 #49340 üzenetére
meg is rendeltem, köszi a visszajelzést.
-
pacman_123
tag
válasz varsam #49339 üzenetére
Nem pont ugyanezt, de mágneses szögmérőt - igen. Egy ilyet. Hasznos jószág. Pl. itt amikor 18.valamennyi meg 21.valamennyi fokban kellett dönteni a fejet (öt- és hatszögek élletöréseinél), több mint jól jött. De igen, sima ellenőrzésre is jó.
Ismerek olyat aki ilyen kínait rendelt, és azzal is meg van elégedve, ld pl őt, de van más is arról a fórumról.Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
varsam
őstag
sziasztok,
használ valaki ilyen mágneses szögmérőt? Asztali körfűrészshez gondoltam, pontosabb beállításhoz, nem csak derékszöghöz.
-
pali923
aktív tag
válasz MrChris #49332 üzenetére
Első kérdés: villanyos vagy levegős, amit szeretnél?
Én a Lidl-ben vettem levegőset 8.000-ért, ha jól emlékszem. Teljesen meg vagyok vele elégedve, amit szeretnél, azt simán tudja egy hűtőkompresszorból sk. összerakott szerkezettel.
Villanyosból Einhell van, az is működik hátfalra, de ma már keresnék egy jobbat, ha nem lenne a levegős.A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
kozgab
csendes tag
válasz troszti #49335 üzenetére
Figy, obis 36 légteljesítményű ha jól rémlik és 1900pa
Ez eddig elég volt. Belül viszont hatalmas szűrő van, sztem ezért csak ennyi, lassabban tömődik el nagy szűrőfelülettel.Ami a legfurább, hogy gép oldalán vagy 50mm a szivórész, amit a Tömlő szűkít le nagyon. Ezt nem értem miért így csinálták, de biztos kitalálták.
-
troszti
aktív tag
válasz kozgab #49334 üzenetére
Ja akkor azért lehet már cska pár áruházban kapni...
Karcher légmennyiség: 68 l/s. Ez nekem nem sok mindent mond...
Egyedül ez a 2 méteres szívócső aggaszt kicsit, nyilván nem az asztali körfűrésznél lehet ez gond, hanem a kéziszerszámoknál.
-
kozgab
csendes tag
válasz troszti #49333 üzenetére
Szia
Obis nekem elég, ez ahogy nézem meg még erősebb is, tuti elég.
Obi sajnos megszüntette az obis szívókat, pedig nagyon jók és bírja a strapát. Egy nagyobb és egy kis 20 literes is van otthon, a kicsi is nagyon bevált, anyósom imádja, nem gyengén szív, de alvó gyerek mellett nem jó használni, egy picit üvölt a gépLégmozgatásról nem találok semmit, de jónak kell lennie a kis gépekhez.
Idővel meg egy ciklont is tehetsz elé egy szép nagy dobozzal.
-
troszti
aktív tag
válasz kozgab #49326 üzenetére
Szia!
Ha az OBI-s vállalható, akkor akár szóbajöhet egy Kärcher WD 3 P. Valamennyivel erősebb (190 mbar helyett 210 mbar) és olcsóbb is (35k helyett 32k), ja és tud fújni is. Hátránya, hogy 3,5 méteres cső helyett csak 2m-t adnak hozzá, kisebb a tartálya.
Szerinted?
-
MrChris
nagyúr
Ócsó szögbelövőből van használható/ajánlott? Fenyőbe küldeném, 3mm-es bútor hátlap, meg esetleg ha át bírja lőni a 20mm/colos fenyőt, hogy össze heftöljem egy másikkal az se lenne rossz. Nézegetek Blekkendekkert, Párkszájdot, Ejnhelt...
-
peppe79
senior tag
válasz peppe79 #49330 üzenetére
Na, úgy néz ki, hogy csak figyelmetlen voltam, mert végül megtaláltam:
http://www.homoki-sevroll.hu/c-profil.html
Mindjárt írok is nekik.
-
peppe79
senior tag
válasz kapu2006 #49329 üzenetére
Igen, köszönöm, néztem már! Nincs nekik. Közben a Sevroll lengyel oldalán találtam egy hasonlót, mint ami nekem van, C18 mini néven. Annyi a különbség, hogy ennek az elején van egy pici törés; gondolom, hogy könnyebben rögzíthessem a bútorlapra, ne dúrja fel a a laminált réteget. Legrosszabb esetben nekem ez is jó lenne. Hazai webáruházban viszont nem találtam sehol, úgyhogy majd írok vagy telefonálok a forgalmazónak. Nem értem, miért nincsenek elterjedve ezek a keskeny peremes élzárók. Párás, vizes környezetben a legjobb megoldás a bútorlapok élének lezárására. A páraelszívónál, mosogatógépnél, tűzhelynél egyetlen bútorlap éle sem "nyílt szét" (pedig kapja az ívet), még csak minimális mértékben sem, tökéletesen lezárja az alu profil.
-
kapu2006
tag
-
peppe79
senior tag
Sziasztok!
A MOTE annak idején gyártatott/forgalmazott alu élzárót 18mm-es bútorlapra, egészen keskeny (4mm-es) peremmel.
A páraelszívó melletti szekrényeket, a sütő, mosogatógép korpuszát mind ezzel zártam le, így teljes védelmet adtak a bútorlap élének. Most a fürdőbe kellene összeállítanom néhány bútort, de elfogyott az alu élzáróm, a Mote pedig már nem forgalmaz ilyet. Tudtok ajánlani olyan helyet, ahol esetleg még beszerezhető?
Máshol sajnos csak a 9mm-es peremmel kapható Sevrollt találtam, de az nem jó. Nekem mindenképp keskeny peremesre lenne szükségem. -
-
kozgab
csendes tag
válasz pacman_123 #49275 üzenetére
Nálam szekrényajtók vannak összelamellózva.
Jól szolgál a bútorlap, korábban is az volt. Ha meg törik van máááásik.De én egy igénytelen barom vagyok
-
troszti
aktív tag
válasz kapu2006 #49323 üzenetére
Parkside porszívó 25-ért volt mostanában. Gondolkoztam azon, de végül nem vettem... Vannak ezek a nagyobb légszállítású elszívók, pl a Scheppach HA 1000. Ez beleférne még a keretbe. Vagy ennél is komolyabbra gondoltál? Mi amúgy a baj a porszívó és asztali körfűrész párossal? Miért kevés hozzá?
[ Szerkesztve ]
-
troszti
aktív tag
Sziasztok!
Elszívót szeretnék venni, de elég tanácstalan vagyok Tudtok ajánlani valamit? Egyenlőre egy asztali körfűrészhez, szúrófűrészhez és egy excentercsiszolóhoz használnám. Közeljövőben bejönne szerintem egy felsőmaró is a képbe... Árban egy 20-asnak örülnék a legjobban, de max 40 rá a keret.
Köszönöm előre is
-
törölt tag
válasz kapu2006 #49315 üzenetére
Ágfalvi Flóra : Faipari szerkezettan szakrajz 1.
Jó kis könyv csak külön szerkesztés nélkül nem volt nyitott illetve csukott állapotban lerajzolva és már annyira tompa voltam hogy nem bírtam értelmezni. Mert miután megkaptam a képeket és láttam hogy néz ki már a szerkesztés könnyen megtanulható volt belőle.
Most volt a vizsga és vigyorral az arcomon jöttem ki. A két asztal szerencsére nem jött elő amit tegnap nem igen értettem. Amúgy köszönöm a képeket mert a sok egyéb vonaltól mentesen sikerült össze tennem hogyan van szóval ez se okozott volna nagy problémát, viszont mindent lerajzoltam amit csak kellett és szerintem pontosan. Sajnos lefényképezni nem lehetett se a feladat lapot se az elkészült rajzot ( nem tudom miért, pedig otthon ellenőrizném hogy kb mit várhatok)
Mellesleg nem tudom hogy írtam már -e, de nem azért buktam meg mert nem tudom a szakrajzot. Inkább enyhén sok hiányzás ezáltal a beadandók is csúsztak, illetve volt egy kis gond a kezemmel ezért egy darabig nem bírtam rajzolni. És ennél a két asztalnál vagy nem voltam vagy nagyon nem emlékszem hogy mi volt, néha kicsit képes vagyok elkalandozni... ezért nem láttam át.
Még 1x köszönöm a képeket! Nagyon sokat segítettek, mert bár a vizsga szempontjából "feleslegesnek" bizonyult örülök hogy értem mit is látok a könyvemben pontosan.
Bocsi ha valamit rosszul írtam buszon írok és nem mondhatnám hogy a vezető kellemes hangulatában van mert kissé dühötten agresszívan vezet és az út se jó mindenhol de ezt részleteznem sem kell 😅
[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz runner 125 #49307 üzenetére
Sztem amit lehet kihoztál belőle.
-
kavalkád
aktív tag
köszönöm a pozitív visszajelzéseket.
az oldalai MDF, felül ívesre vágva, a teteje pedig hajlítható rétegelt lemez. 4 kisebb négyzetből jött össze, mindegyiket 45 fokkal a hajlítás irányára vágtam ki, így minden egyes rész középről (a legmagasabb pont) a sarok felé tud hajolni. középen bentre tettem egy merevítőt, ott ahhoz vannak lerögzítve a sarkok, a szélen pedig az oldalakhoz kis szögekkel. a végén pedig egybe csiszoltam, majd gitt és megint csiszolás
-
-
törölt tag
Kedves kapu2006!
De tanultam minden mást amit rajzolhatok holnap. Az osztálytársam rá illetve a tanáromra nem igen számíthattak mert a legtöbb egy látta felirat volt az üzenet alatt vagy egy bocs, de nem emlékszem. Ezen a két asztalon kívűl minden más megvan és le is rajzoltam már.
Ellenben köszönöm a képeket!
A képet meg elméletileg feltöltöttem, de most láttam, hogy nincs ott ezért elnézést. Nem figyeltem, mert nem csak feltölteni kellett volna hanem a szöveghez adni.
Remélem így már jó lesz -
törölt tag
Üdv mindenki!
Elég fontos kérdésem lenne, kicsit sürgős. Sajnos csak ma találtam meg a fórumot és regisztráltam rá mert sehol a neten nem találtam választ a kérdésemre és holnapra fontos lenne értenem, pótvizsga miatt szakrajzból.
A gondom a kifordítható vendéglapú nagyobbítható asztallal illetve a villás kihúzós asztallal van.
Élőben sajnos ezeket a fajtákat még nem láttam és rajzon nem igen értem a működésüket mert valahol mindig nem stimmel amire "rájövök".
Feltöltök a tankönyvemből 1-1 képet. És ha valaki csak a működésükről valami kis gif-et vagy a nagyobbítás folyamatáról tudna rajzot küldeni hogy megértsem azért nagyon hálás lennék!
Előre is köszönöm az esetleges válaszokat illetve elnézést a szűkös idő miatt!
-
runner 125
nagyúr
válasz kapu2006 #49305 üzenetére
Köszi, de igen, csapnom kell a szögön mert így tényleg optimális lenne 45 fokban ha valami kb. nem fából lenne a szerkezet hanem lemezből, de így tartok tőle h hamar elrohad az él..
mdk01
Köszi a hasznos infokat!
30° is necces még? Gyors megrajzoltam ahogy említetted, csak 30-cal, kicsit nagyolva vannak az élek kerekítve a rajzon, de gondolom a lényeg ez volna.
A deszkázat zártszelvény felőli részének a "hegyét" is meg kellene minimálisan akkor kerekíteni gondolom.. a rajzról ez most lemaradt.
Esetleg még annyit tudok csalni, h a deszkákat közti távolsággal kicsit játszok pluszban. Az eredeti terv ugye az lett volna, h a deszka kültérre eső legalsó éle vízszintbe legyen az alatta lévő deszka zártszelvényre eső felső élével. Így jött volna ki a tökéletes beláthatatlanság, viszont én kiláttam volna...
Max egy 3-4 mm-rel növelem a deszkék közti távolságot. Szvsz az még kicsi távolság h egyértelműen belátható legyen (mint ha nem vágatom szögbe a deszkákat és meghagyok pl 1,5 cm távolságot közöttükk..)"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
mdk01
addikt
válasz runner 125 #49304 üzenetére
Hamar el fog rohadni az az él.
Egyrészről minél hegyesebb az él annál kevesebb festék marad meg rajta.
Másrészről az összes víz ott koncentrálódik. Lecsöppenés szempontjából jó, hogy nem vezeti vissza az alsó egyenes élre és marad ott, de ez egy kicsit hátrány is.
Harmadrészről amit te is felvetettél, hogy vékony az anyag hamar elrohad.Egy köztes megoldás lenne a jó, hogy laposabb szögben(~10fok) megvágni a deszkákat, akkor lecsöppenik a víz és nem lesz vékony az anyag. Ettől független az éleket le kellene legalább R2-3mm-el gömbölyíteni, hogy megmaradjon rajta a festék.
A lapos szög miatt, kevesebb rést lehet csak hagyni a deszkák között ami már nem olyan amit szeretnél, de valamit valamiért. -
kapu2006
tag
válasz runner 125 #49304 üzenetére
Teljesen jó az elgondolás. Elég 10-15mm rés
Ráadásul a víz is klasszul le tud csepegni. (vízorr)[ Szerkesztve ]
-
runner 125
nagyúr
Sziasztok,
Kerítésépítésben vagyok éppen, két szárnyú kapura és utcaajtóra van már egy konkrét elképzelésem. Semmi komolyra nem kell gondolni, valami hasonló volna az elképzelésem. Egyszerű zártszelvény szerkezet, vízszintesen deszkázva, natúr anyaggal festve.
Két kérdés merült fel bennem.
- Mi az a minimális deszkavastagság amiben érdemes gondolkodnom? 2,5cm? Vagy lemehet 2 cm-re is?
- Illetve, a linkelt fotón normál 90 fokban vágott élű deszkák láthatóak, kis hézagokkal. Noh most alu kapuknál láttam már hasonló lamellás megoldást, ami beláthatóság / kiláthatóság tekintetében baromi jól működik. Ugyanis az ember bentről kilát, de kintről nem látnak be.
Ebből jött az ötlet, h mi lenne ha 45 fokban levágott "élű" deszkákat szabatnék és azokat csavaroznám fel a kapura? Mennyire lesz "tartós" a deszka ha "hegyesre" van ilyen formában szögbe vágva? Mit gondoltok, jó ötlet?Oldalnézeti metszeti rajz (bal fele utca, jobb fele telken belüli oldal):
Köszi!
"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
pacman_123
tag
válasz Salex1 #49300 üzenetére
Hmm, ha ezt tőlem akartad kérdezni ...
Nem tudom. Konyhai munkapult van tán ilyen (ilyesmi) vastagban, egyben. De hogy klasszik bútorlap van-e, egyben, passz. 36-ost tudnék elképzelni, 2x18-ból. Ha jól tudom ezt nevezik duplungolásnak. Nem hiszem hogy csavarozzák, inkább ragasztják. Hogy ez otthon mennyire kivitelezhető, élzárásokkal együtt, az is jó kérdés. Gondolom felületi nagyság kérdése is. A préselés miatt, nem mindegy, hogy egy kis polcot vagy egy nagy asztallapot ragasztasz.
Na majd jön erre egy szakmabeli fórumtárs, és megmondja.
Azt viszont te mondhatnád meg, mi a cél. A 35mm vastag lapon kívül
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Delta Force (2024)
- Asszociációs játék. :)
- Kuponkunyeráló
- Gaming notebook topik
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Képregény topik
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.