Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 3 – Paradicsomos káposzta (amit amúgy utálok)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 2 – Főzés: szabályok, vagy szabadság?
- gerner1
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Most frissítettem egy nagyobbat, az utóbbi pár hétben nem bootoltam be, csak windowsoztam.
Jött egy ilyen warning frissítés közben:
upgrading polkit
warning: directory permissions differ on /etc/polkit-1/rules.d/
filesystem: 700 package: 750
warning: directory permissions differ on /usr/share/polkit-1/rules.d/
filesystem: 700 package: 750Milyen jogokat kell beállítani? a polkit-1/rules.d/ mappára kellene jogokat állítani ugye?
-
JasL
őstag
válasz
PandaMonium #3895 üzenetére
Játszogattam vele, de csak a konzolig jutottam, az sikerült. Néztem lépéseket, hogy hogyan lehetne tovább menni Mate irányába Hyper-V felett, de nem sikerült, úgyhogy most jegeltem egyelőre, kevés volt a sikerélmény. Majd folytatom, ha megjön az ihlet!
-
_Dumber_
őstag
Sziasztok !
Tervezek vásárolni egy Brother DCP-J105-ös nyomtatót.
ARCH-ban nem találok rá drivert, de van a Brother honlapján DEB és RPM csomag .
Jól gondolom, hogy ezt azért fel lehet rakni? Űjrafordítással? -
Bucsi13
tag
Én többnyire lusta vagyok, és helmuthdu scriptjét használom
-
törölt tag
-
PandaMonium
őstag
Beginner's guide-ot kövesd a Wiki-n (nem linkelem mert mobilról vagyok), véletlenül se több hónapos vagy éves cikkeket követve próbálj telepíteni. Ha az alaprendszer telepítése megvolt, működik a bootloadered, van internet elérésed stb. akkor már csak egy XOrg szervert kell telepíteni, hozzá pedig egy desktop environment vagy egy window managert, meg persze egy videokártya drivert. Ha ezek mind megvannak akkor az XOrg automatikus indításához kelleni fog egy display manager vagy egy xinit.
Ezeket próbáld kikeresni magadtól a Wiki-n, ha valami nem megy akkor írj, hogy miben és hol akadtál el és igyekszem segíteni, de mindenhez nem tudok/nem akarok leírást készíteni mert még holnap reggel is gépelném a hsz-t.
-
JasL
őstag
Sziasztok! Teljesen új vagyok Arch Linux témában (a Linux is új(ra) kicsit, utoljára 10 éve UHU-ztam). Eljutottam a particionálásig és alap rendszer felrakásig. Azonban a grafikus részt az istennek nem sikerül megcsinálni, tönkrevertem vele csak az egészet, kezdhetem előről. A tervem az, hogy Hyper-V-be felrakom valahogyan Mate-tel. Ez sikerült már valakinek?
-
törölt tag
Tudom, hogy van topikja, csak nem nagyon pörög mostanában, megpróbálom itt is, hátha valaki tudja: Feltettem egy minimal Manjaro-t (Capella), de amiket AUR-ból telepítenék "yaourt csomagnév" paranccsal, azok nem kerülnek be a Kickoff menübe, és Alt+F2-vel sem dobja őket fel, hogy indíthatók lennének. Gondolom valami csomag hiányzik, és ezért valamit nem csinál meg a telepítő script, csak mi lehet az?
Vagy mivel érdemes AUR-ból telepíteni? Eddig a yaourt-ot használtam a régi gépen, és teljesen jól ment. A pacman csak -S paraméterrel nem látja az AUR tárolót, és az Octopi sem. -
Uraim, ajánlom figyelmükbe az alábbi Twitch streamet. Egy Arch Linux telepítése zajlik az alábbi módon.
- A felhasználók beírják chatre a parancsokat betűnként, a gép pedig sorsol a sok tipp közül egyet és így haladnak szépen lassan.
-
Siriusb
veterán
Mai nap baklövése:
Gyorsbillentyűvel terminált akarok indítani, semmi nem történek. Próbálok munkaterületet váltani, szintén semmi. Na, nézzünk egy mélyterminált, semmi. Közben elkezdtem morfondírozni magamban, vajon mikor volt olyan utoljára, hogy ekkora fagyással találkoztam, s vajon mi lehet az oka?
Ránézek a vezetéknélküli billentyűzetre, kapcsoló OFF-ban van. Előtte asztalt takarítottam.
Tanulság: minél ritkábban kell rendet rakni az íróasztalon, de a takarítást mindenképp előnyös mellőzni.
-
PandaMonium
őstag
-
cubix
tag
válasz
PandaMonium #3871 üzenetére
card 0: HDMI [HDA ATI HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
card 1: Generic [HD-Audio Generic], device 0: ALC887-VD Analog [ALC887-VD Analog]
card 1: Generic [HD-Audio Generic], device 3: ALC887-VD Digital [ALC887-VD Digital] -
Istju
senior tag
Sziasztok.
Hála istennek az Arch Linuxxal semmilyen gond nincs, az elmúlt 3 év alatt, volt rá példa, hogy valami nem volt okés, de egy kis házi masszírozással mindig eltűnt a gond. Nem sűrűn jutok oda, h itt kérjek segítséget, annyira jól megy a rendszer. :-) És ezzel a hozzászólással gratulálnék a guru fórumtársaimnak is:-) -
cami][us
senior tag
-
cubix
tag
Sziasztok!
Nemrég építettem új gépet, (Alaplap Asus A88XM-A) és a problémám az, hogy nincsen hang. Alsamixerben már próbálgattam átállítani A hangkártya egy alaplapiealtek HDA ALC887-VD.
-
spammer
veterán
válasz
teleahocipöm #3865 üzenetére
Szerintem te a Manjaro topikot keresed.
-
teleahocipöm
senior tag
Üdv! Újabban ismét van pár problémám, az smplayer nem játszik le semmit, a frissítés kezelő "nem sikerült zárolni az adatbázist" hibaüzenettel szabotálja a működést. Mit lehet tenni?
-
jimmy399
senior tag
-
Rakd fel aurból a package-query majd a yaourt csomagot.
Aztán yaourt -S <amit aurból telepíteni akarsz>
Felrakja a függőségeket, lefordít mindent automatikusan, bár kicsit sokat kérdez, de ez konfigurálható
Érdemes áttanulmányozni a yaourt wikijét és man oldalát. A fordításokat a /tmp alatt egy ideiglenes könyvtárban végzi, de a tmp a ramdisken van, ami max a ram 50%-a lehet, nagyobb buldelésekhez nyilván nem elég. Ezért a yaourtrc-ben át kell állítani egy a tényleges disken levő helyre a tmpdir-t, lehetőleg olyan könyvtárra amit a felhasználód írni tud, mert a yaourt root módban nem fut."Nincs útvonal a gép felé gitorious.org."
Ez a hiba elképzelhető hogy bizony azt jelenti elavult a PKGBUILD és nemlétező letöltési helyre hivatkozik. Esetleg időlegesen kiesett ez a szerver. Az aur csomag oldalán érdemes megnézned a kommenteket ott általában megoldást vagy workaroundot javasolnak. Egyébként a yaourt az elején az arcodba nyomja a telepítendő csomag kommentjeit. Pacman wrapperként is működik: pl yaourt -Syua frissít minden csomagot, beleértve az aur-ból felrakottakat is!
-
Brogyi
őstag
Sziasztok! Egy SIS671-est kellene beindítínom, és ehhez kérnék egy kis segítséget. Az elején jól megszívatott a lightdm amit gdm-re lecserélve már be lehet lépni, de kép 640x akárhány. Korábban már sikerült aur-mirror-ból telepítenem egy apache-cgi-t. Most hibát dob.
makepkg -s xf86-video-sis671Korábban már leszedtem az aur-mirror-t. Szöveg:
"Nincs útvonal a gép felé gitorious.org."
A net megy. Mit hiányol? Mit nézek el? köszi.
Persze nem ragaszkodom a sis driverhez, de ez az 640x akármi használhatatlan. -
válasz
jimmy399 #3858 üzenetére
Lehet hogy be kéne állítanod a TRIM-et és ennek megfelelő mount opciókat az fstabban az ssd-re.
WIKI
Using the discard option for a mount in /etc/fstab enables continuous TRIM in device operations:
/dev/sda2 /boot ext4 defaults,noatime,discard 0 2
/dev/sda1 /boot/efi vfat defaults,noatime,discard 0 2
/dev/sda3 / ext4 defaults,noatime,discard 0 2Nem tudom mi a partíciókiosztásod de a mount opciókat ennek megfelelően változtasd meg az ssd-nél.
[link] -
jimmy399
senior tag
Hellósztok!
Fura gondom van.
Van két Arch disztróm. Az egyik SSD-n Gnome 3.18-al, a másik Sima Openbox-al HDD-n. Mindkét rendszer up-to-date. A HDD-s Archon megy simán a Conky, de ha a conky configját átmásolom és beállítanám a Gnomeos SSD-s Archnak, akkor hibát ír ki és megőrülök sem értem mi a retek baja lehet... A teljes rendszer azonos, csak annyi a különbség, hogy Gnome megy az egyiken a másikon meg sima Openbox.
A hiba:
jimmy@ArchSSD mnts_torrentek]$ conky
conky: Syntax error (/home/jimmy/.conkyrc:2: unexpected symbol near '#') while reading config file.
conky: Assuming it's in old syntax and attempting conversion.
conky: Invalid value 'yes' for setting 'use_spacer'. Valid values are: 'none', 'left', 'right'.
conky: desktop window (a00015) is subwindow of root window (4df)
conky: window type - override
conky: drawing to created window (0x1800001)
X Error of failed request: BadMatch (invalid parameter attributes)
Major opcode of failed request: 1 (X_CreateWindow)
Serial number of failed request: 69
Current serial number in output stream: 71 -
Aki dsl(pppoe) kapcsolatot akar beállítani gnome alatt (networkmanager és rp-pppoe csomagok kellenek), az terminálból futtassa a nm-connection-editor-t, ott hozzáadás és DSL-t kell választani, értelemszerűen kitölteni. Digivel kipróbáltam, simán kapcsolódott. A hálókártya ikonra kattintva kiválaszthatjuk a pppoe(Az jelenik meg a menüben amire elneveztük(alapesetben DSL kapcsolat) kapcsolatot, és azonnal kapcsolódik is.
-
eddie1978
senior tag
Ezeket próbáltam. Ekkor a terminálban van hibaüzenet, amit most nem tudok fejből, és szaggat. Compositor nélkül majdenm jó. Néha van csak akadás. Comptonnal 60% körüli prociterheléssel megy, de szaggat.
Most feldobtam egy Win7-et. Nos ott is vannak bajok. VLC hardver dekódolásnál normál és zöld kép váltakozik. Szoftveres dekódolásnál meg pörgeti a procit 80-100%-on pörgeti. MPC-HC 60% körül, de akadós nagyon. Win8-cat még próbálok majd.
Úgy néz ki sok a gépnek a FHD60fps 30Mbps.
-
eddie1978
senior tag
Még mindig az Intel GMA4500MHD videólejátszás gyorsításhoz kérdés.
Intel_gpu_top-pal megnéztem mit mutat FHD 50-60p lejátszáskor (Xfce, intel h264 driver, mpv lejátszó). E szerint a gpu 100%-ban ki van terhelve, proci 92-99% között.
Van még mit tenni a gépcserén kívül vagy windows? Esetleg Xfce helyett valami ha ez számítana.
Win alatt Youtube FHD30p alatt is csak IE11 vitte, mert az még a régi kodeket használta, amihez kisebb számítási teljesítmény is elég. Chrome és Firefox alatt is akadt a lejátszás.
FHD videólejátszás MPC-HC alatt 20-50% CPU terheléssel elment.Most dobok egy másik HDD-re egy Win7-et és megnézem ugyanazokat a videókat ott mit mutat. Vagy Win8-cat mert az még jobb volt ilyen szempontból.
-
jimmy399
senior tag
válasz
PandaMonium #3851 üzenetére
Igaz, én csak a HDD-s Archnál használom úgy, ahogy írtad.
-
whbear
senior tag
válasz
PandaMonium #3851 üzenetére
Ez tényleg így van
-
PandaMonium
őstag
Ti miért használtok egyáltalán display managert?
Ha többen használjátok ugyan azt a gépet akkor megértem, de különben szvsz. sokkal célszerűbb egy xinit-et használni. Még azt is könnyen be lehet állítani, hogy automatikusan bejelentkezzen a user. Villámgyors (gyakorlatilag mint ha csak egy shell scriptet futtatnál) és tényleg semmit nem eszik. -
-
jimmy399
senior tag
Legújabb kernellel sikerült belefutni egy:
"AMD-Vi: Event logged [IO_PAGE_FAULT device=01:00.0 domain=0x0017 address=0x0000000000001000 flags=0x0000]"
hibaüzenetbe, ami szimplán csak vidám 1 perccel hosszabítja meg az SSD-s indulási időmet ami csak 3 másodperc lenne max... Az egyel ezelőtti kernellel simán ment, most meg hm... Olvasgatva az angol fórumokat írták hulladék az AMD virtulaizációs implelentációja... Még szerencse, hogy iommu=soft paraméterrel nem tartja fel a bootot egy vidám perccel...
-
_Dumber_
őstag
válasz
_Dumber_ #3842 üzenetére
Néha mindent meg akarunk javítani.. de a win-es módszer azért egyszer-kétszer hatékony...
Szóval letöröltem a networkmanager-pptp - , letöröltem az ÖSSZES VPN beállításaimat.
Majd újrainstall a pptp- t és újra beállítottam aVPN-eket.. most működik
köszönöm az együttgondolkodást spammer
-
_Dumber_
őstag
válasz
spammer #3841 üzenetére
Nem nyert..
de újabb fejlemény.
Ha eltávolítom a networkmanager-pptp csomagot, akkor egyből szerkeszthető lesz a beállítás.. nyilván a pptp dolgok már kikerültek belőle.Egyéb más beállítás ami nem a pptp-n alapul, szerkeszthető (openvpn, l2tp) csak ezzel meg nem megy a céges háló
-
_Dumber_
őstag
válasz
spammer #3839 üzenetére
Közben gondoltam másra..
Volt pár frissítés még a múltban, hogy figyelmeztetett a rendszer, hogy nem elég neki az adott dologhoz a gépen lévő jogosultság..Ami után írtad az előző hsz-edet, akkor godoltam egyet.
Indítottam egy root sessiont grafikus felülettel.. és láss csodát rootként felcsatlakozik és szerkeszthető is.
Szóval a jogosultságbeli problémám lesz.. csak hogy hol -
spammer
veterán
válasz
_Dumber_ #3836 üzenetére
nmtui (ncurses felület), ott sem lehet? Vagy nmcli -ben? Nekem ilyen kiszürkült menüpont téma még az Ubuntu openboxos időkből rémlik, ott polkit probléma volt, pkla fájlt kellett létrehozni a NetworkManagerhez, de szerintem nálad nem ez a probléma. Ha kilövöd az appletet és rootként indítod terminálból, akkor is ugyanez?
Bár az openbox autostart is ugyanez, elvileg... Csak tippelgetek.
-
_Dumber_
őstag
válasz
PandaMonium #3837 üzenetére
Igen ezt nem irtam, hogy a downgradem mar túl vagyok
-
_Dumber_
őstag
Sziasztok! Kis segítséget kérnék. networkmanager fut a gépemen. Nm-applet, openbox alatt. Vpn kapcsolatra próbálnak csatlakozni, de nem megy. Bővebben : már jól működő beállításaim voltak, amit az LTS kernelfrissités sem cseszett szét. Legutóbbi pénteken frissitette, de a VPN-t hétvégén is használtam. Pptp egyébként, de szerintem ez most mindegy is, mert hiába akarom az nm-appletben bármelyik VPNt szerkeszteni, nem lehet. Szürke minden. Újat tudok csinálni, de az is szerkeszthetettlen lesz. Wifi és egyéb szerkesztő mostmost is. Péntek óta volt frissités, de még nem néztem meg, hogy mi volt. Mere induljak el?
-
Rimuru
veterán
totron: Frissitesen kivul semmit nem kell vele csinalni, kiveve ha valamit fel akarsz venni. Ennyit "foglalkoztam" vele.
haddent: Adatlapom, olyan verzio van meg amiben nincs dedikalt kartya.
-
PandaMonium
őstag
Az alap repokba olyan nem kerül amihez külön kell kulcsot hozzáadni, vagy ha mégis akkor ott hiba történt. Hogy a jövőben ne kelljen keresgélned: Unofficial user repositories
Azt, hogy itt miért ezt használják és máshol mit használnak helyette, megkülönbenis azt nem tudom megmondani biztosan, majd ha jön valaki jobban tájékozott a témában az elmondja. Itt a TL;DR rész talán elég jól összefoglalja a dolgot: [Link]
-
totron
addikt
válasz
PandaMonium #3830 üzenetére
Igaz, hogy 2 sor, de a kulcsokat is meg kell találni. Nem tudom már mihez nem volt meg, de nem extra szoftver volt, és kifejezetten problémát jelentett. Azóta változhatott a helyzet, lévén rolling distribution. Valóban van disable, nekem nem sikerült kulcs nélkül telepíteni. Ennyi. Tervben van az újbóli felrakása majd.
Továbbra is érdekel, miért ez a megoldás, milyen filozófiai, történeti, technológiai háttere van.
-
PandaMonium
őstag
Miért kéne fél órát túrni a netet egyéni aláírásokért? Alapból minden elérhető a main repoban a mester kulcsokkal. Ha egy extra repository-t szeretnél hozzáadni a pacman-hez a "pacman.conf"-ban, akkor kell kézzel hozzáadni új kulcsokat. Ha viszont az AUR-ból telepítesz valamit ott nem kell ilyesmivel tökölni. Mivel elsősorban minden nem a main repoban lévő dolgot az AUR-ról fogsz telepíteni elég ritkán kell hozzáadni a pacman-hez új repokat (az egyetlen ami nekem speciel beugrik az az Infinality telepítése során), így nem okoz különösebb kellemetlenséget. Hozzáteszem, hogy egy egyéni kulcs importálása és helyi aláírása is két parancs mindösszesen, így abba se fog beleszakadni senki - főleg, hogy egy kulcs több csomaghoz is jó.
Egyébként az előzőleg linkelt pacman-key oldalon az is ott van hogy tudod úgy beállítani a pacman-t, hogy ne foglalkozzon PGP kulcsokkal: Disable signature checking
Persze csak saját felelősségre eljátszandó a dolog, ha valami olyan mirror-ról húzol be egy csomagot ahol az meg lett piszkálva akkor a telepítés folyamán a rendszergazdai jog miatt ugye a csomag majd azt csinál a rendszeren amit akar. -
totron
addikt
válasz
spammer #3828 üzenetére
Értem a működést és az okokat. Különben nem kell személyes/rendzer elleni támadásként megélni, csak ez nekem visszatetsző. Ha nem futsz bele, akkor lásd: (#3825) PandaMonium. Már rég volt fent, elég csak 1x megadni az adott fejlesztő kulcsát, utána nem? Azt hiszem. Nincs köze, nincs köze, jó. Akkor úgy kérdezem, hogy egyéb disztróknál miért nem ez a módi és itt miért így van megoldva?
Mondjuk netinstallkor volt az, hogy alap dolgokat szerettem volna felrakni és hát nem mindegyik kulcs volt csípőből elérhető. Kutakodni kellett rendesen, meg még volt 2x-es, 3x-os gixer is vele, egy része megoldódott, másik nem, ezeket már törölte az agyam. Rá lehet húzni persze, hogy usererror, meg nem foglalkoztam vele eleget (de, még többet is), de milyen az már, hogy egyéni aláírásokért félórákat kell túrni a netet? Meg eleve.
-
spammer
veterán
Én nem futottam bele semmibe, pedig hetente frissítek.
Ennek semmi köze a sztároláshoz vagy az idolokhoz. A kulcsok hitelesítik, hogy az adott fejlesztőtől származik a cucc. A fejlesztők az e-maileket is aláírják a kulcsokkal, így biztosítva, hogy nem kamu a dolog, ami mondjuk egy kernel patch esetén eléggé fontos dolog.
Konkrétan mibe futsz bele lépten-nyomon, mi a hiba / probléma?
-
totron
addikt
válasz
PandaMonium #3825 üzenetére
Érdekes=lehetetlen. Más terjesztésekben is ügyelnek a biztonságra.
-
totron
addikt
válasz
spammer #3824 üzenetére
Készséggel elhiszem neked. Minden egyéa diszt esetében csak elvétve, itt meg lépten-nyomon ebbe fut az ember. Baromira nem érdekel ki akarja épp sztároltatni magát, nem keresek idolokat. Ettõl eltekintve jó. Csak gondoltam váltunk pár szót a jelenségrõl, ki hogy látja.
-
PandaMonium
őstag
Ezek biztonsági okokból léteznek, lásd: Pacman-key.
Nem tudom miért gond ez neked, de nem muszáj használnod őket. Elég csak kitörölnöd az "/etc/pacman.d/gnupg" mappát, majd lefuttatsz egy "pacman-key --init"-et. Ekkor semmilyen kulcs nem lesz helyileg aláírva a rendszereden (a mester kulcsok sem), azokat a kulcsokat importálod amiket csak akarsz. Más kérdés, hogy így érdekes lesz a main repoból bármit telepíteni. -
totron
addikt
https://www.archlinux.org/master-keys/
-
totron
addikt
Nem tekintélyelvû kicsit ez a disztró? Ezek az örökös, személyre szóló alkotói aláírások..
-
PandaMonium
őstag
válasz
attilav2 #3816 üzenetére
Ha még nem próbáltál tiling window managereket akkor azoknak is érdemes adni egy lehetőséget. Én i3-gaps-et használok i3blocks bar-ral. Szó szerint alig eszik RAM-ot, nagyon kényelmes és megfelelő konfiguráció után szebb mint a legtöbb DE (persze ez egyéni vélemény). Egyébként ha valakit érdekel milyen csinos WM/DE összeállításokat lehet összehozni akkor ezt a subreddit-et érdemes böngészni: [Link]
-
-
Rimuru
veterán
válasz
haddent #3815 üzenetére
Nincs bekotve, deriktben az nvidia-t hasznalhatom csak. Szerintem a normalis megoldas az lenne ha lehetne valasztani (de nem optimus), foleg dragabb (komolyabb) modellekben lehet ilyennel talakozni. Ennek a hatranya hogy ujra kell inditani a valtashoz, cserebe nincs egy plusz reteg a megjelenitesben, En boldogan elvagyok a mostani felallassal is, az mar csak extra pozitivum lenne ha leirt modon mukodne.
(viszont akkor nem lenne soknapos uptime.
)
attilav2: yaourtnak kapcsoloban is be lehet allitani hogy hol legyen a cache, viszont szerintem egyszerubb yaourt nelkul forditani nagyobb csomagokat.
-
válasz
haddent #3813 üzenetére
Most hogy újraraktam az arch-ot egyelőre XFCE-t használok, hát a Plasma5-hez képest ég és föld, pozitív irányban. Lehet hogy a gnome3-al is megpróbálkozok az mégiscsak egy komplex környezet, és radásul ilyen extrém terhelés ellenére is keveset eszik mint példád mutatja, xfce-ből sokminden hiányzik. Így most sokkal gyorsabb a rendszer. Megy a firefox is a chrome-is, sőt felraktam yaourttal forrásból az iceweaselt is, először nem akart lefordulni, azt hittem tényleg hibás a ram, de aztán a wikiből kiderült hogy a yaourt a ramdisken levő tmp-t használja fordításra és ez telt meg, (erre utaltak a fordítási hibaüzenetek), ide tölti le és fordítja a forrásokat. Csináltam a home könyvátáramban egy yaourt mappát és a yaourtrc-ben a tmpdirt átírtam erre. Gond nélkül lefordult az iceweasel, (mondjuk a makepkg.conf-ban nem árt beállítani hogy mind a négy magot használja fordításkor, ezt megtettem), pörgősebbnek érzem mint a firefoxot.
-
haddent
addikt
Nem tudom, baromira nem érdekel, hogy őszinte legyek
A 1080p remuxot hiba nélkül 1 reccenés nélkül viszi, innentől hogy ki számol mit és hogy nem érdekel. Ha elkezdenék ezzel törődni, akkor bele is őrülnék, mert egy 4 éves mobil SoC kisujjból kirázza hardveresen a videókat...*Hozzá kell tenni, hogy épp azért, mert megy, kb. 0 percet töltöttem azzal, hogy megpróbáljam VGA (igp) -ből számolni. Ötlet/tipp/link, hogy hogy lehet, ha lehet HD4000 -rel?
És neked hogy lehet letiltva az igp? Főleg ha M -es, laptopos proci?
-
eddie1978
senior tag
Intel integrált videovezérlővel milyen a videolejátszás újabb vasakon (HD4000+)?
Nálam a 4500MHD alatt 99%-on jár a cpu. Compton volt eddig de nagyon darabos a FHD60p 27Mbps videó ami az akciókamerából jön ki. Comptont kilőve Xfce alatt pedig compositort ki kapcsolva egész folyamatos a kép. Cpu továbbra is 99%-on. Próbáltam mpv alatt többféle dekódolást és video out-ot. Mplayer dettó.
Érdemes küzdeni, vagy ez ennyit tud?
1+1 telefonon lejáttszva lefolyik a kijelzőről a videó. -
whbear
senior tag
-
spammer
veterán
válasz
Domonkos #3809 üzenetére
"Masik. Van valakinek otlete, hogy mi okozhatja azt hogy xorg lelovesekor nem latok semmit a tty-bol? Parancsokat tudok benne kiadni, de nem jelenik meg semmi. "
Ilyen nálam is volt (awesome WM-mel), de nem találtam meg a hibát, meg nem is nyomoztam nagyon utána. Mostanában nem próbáltam, mert nem szoktam kilőni az X-et.
Viszont amikor ez a hiba volt, akkor vakon írtam újra egy startx-et, bejött a GUI, majd megint lelőttem az X-et és akkor már volt tty (de hibát nem írt az X ott sem, úgy rémlik).
Inteles Acer laposom van (ES1-512).
-
Domonkos
addikt
válasz
Domonkos #3782 üzenetére
Kisebbe fejlemeny:
Az opensource driverrel meg mindig szenvedek, mert semmi trukk nincs ami megoldja a problemamat, viszont az AMD-sel van egy kis elorehaladas. (ugye azzal az volt a gond, hogy az elinditott alkalmazasokat nem mindig a megfelelo kepernyore spawnolta..) Most hogy kulon displayt csinaltam ccc-n belul 3+3+1+1 megjelenitonek ugy tunik hogy megoldodott ez a problema. Nem tudom, hogy miert...De egy darabig biztosan jo lesz. Majd probalkozom a masikkal ha mondjuk az xorg-nak kijon egy ujabb verzioja.
Masik. Van valakinek otlete, hogy mi okozhatja azt hogy xorg lelovesekor nem latok semmit a tty-bol? Parancsokat tudok benne kiadni, de nem jelenik meg semmi. Minden kijelzo aktiv (nem mennek standby-ba) marad.
Elore is kossz! -
_Dumber_
őstag
Érdekes amit írtok.. Igaz a frissítés során nekem is görcsben voltak a golyóim, hogy sikerül e, de nem volt nagyon nagy gond.
A 3.14-es kernel követően minden utánna következővel a 4.0-is, gondban volt a wifi driverrel.. Azóta nem próbáltam. Most ez az 4.2-es LTS minden pöpecül viszi. Intel VGA-m van.
Egyedül a 6.x-es vmplayerhez nem tudtam a modulokat újrafordítani, de lecseréltem a 12.0-ra és most ez is tökéletes. MInden Up to date -
PandaMonium
őstag
válasz
haddent #3806 üzenetére
Ja, valamiért úgy döntöttek a HP-nál, hogy teljesek okés dolog ha hardcode-olják a BIOS-ba a Windows EFI fájljának az elérési útját és mást be se lehet tölteni. Aztán szerencsére hamar megjött az eszük és kijavították egy BIOS updateben. A gép viszont nagyon korrekt és Linux alatt is minden tökéletesen megy rajta alapból, úgyhogy nem panaszkodom.
-
haddent
addikt
válasz
PandaMonium #3805 üzenetére
Azért az elég korrekt
-
Újraraktam az arch-ot, megküzdöttem vele a key-eket nem akarta letölteni v elfogadni, újra kellett generálni ezeket, mert különben nem rakta volna fel az alaprendszert (sem) de megoldottam a hivatalos arch fórum alapján. Megy a firefox. Remélem nem hibás a ram mert nincsen tartalékom a gariztatás idejére.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730
- Honor Pad X9 / 4GB RAM 128 GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- 25+ típus!!! Lenovo ThinkPad, X1 carbon, X1 Yoga 5-12. gen 12,5-15" all-in-one, Workstation, stb.
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest