- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- HThomas: Az ideális home office monitor nyomában
- sziku69: Szólánc.
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- Imilenni: Egy kis depi, remélem elfér itt :) 2#
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Mister_X: Tényleg le kell nyelnie az embernek az önbecsülését?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Eztis_Aztis: Hogyan tovább....
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #4999 üzenetére
Korábbi kimenetet minek betenni? Archon nem érdekes, amit az inxi Minten írogatott. Amúgy mennie kéne ezeknek a kártyáknak Archon is, lásd a fenti részletes litániáim, meg a linkelt Wireless network Arch Wiki cikk. Inxi helyett lspci -k, meg ip link, ip a parancsok.
A kéklufis cikk két éve módosult utoljára, de ahogy átfutottam, azóta nem nagyon változott semmi.
Érdemes tiszta telepítést csinálni, mert az sem nehéz, legalább látod hogy működnek dolgok, megtanulod, legközelebb nem leszel scriptre rászorulva. Meg menet közben látod, hogy mi az, ami nem működik, és nem kell találgatni utólag, hogy a script mit cseszhetett el.
-
Nagyon úgy fest, hogy egy normál Arch telepítés lesz, remélem ott legalább a kábeles netet kezelni fogja a telepítő, bár ebbe a cc 900MB-os ArchmD-be is kéne lennie valaminek hozzá. Ha lesz net, a többi már csak türelmi kérdés,
Amúgy szerintem kéklufi már jó ideje nem frissíti az írását. Nagyon rákattant a dzsentoooora.
Gyurmakomának a leírásában ennyi a netkérdés: Internet kapcsolat csiholás
-
Frawly
veterán
Örülök, hogy megoldódott. Wi-Fi-vel lehet szívni bármilyen disztró alatt. Gyakran előfordul, hogy a disztró vinné a Wi-Fi-t, de legtöbbször laptopokon vagy hardveres gombbal, vagy szoftveresen rfkillel blokkolva van alapból, és erre sokan nem jönnek rá, hogy csak ezért nem megy. Akinek nem megy a Wi-Fi, ezt is ellenőriznie kéne, bár ha az ip link szerint a Wi-Fi eszköz státusza „up”, akkor nem ez a baj.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #4995 üzenetére
Ja, az lehet. Ezeket a spéci telepítőszkripteket nem ismerem, csak plusz egy köztes réteg, amivel szopni lehet. Ha nem akarsz szívni, sokat olvasni, akkor csapd fel itt a Prohardveren kékluficet Arch Linux, ahogy én telepítem írását, azt folyamatosan frissíti is, és az alapján csinálj egy kézi Arch telepítést. Amikor a grafikus felület telepítése részhez érsz, akkor ott abbahagyod a cikk olvasását és kiadsz egy sudo pacman -S mate mate-extra parancsot, amikor kérdezi, akkor a mate és mate-extra csomagcsoportnál az összes csomag telepítése opciót választod. Ez telepíteni fog mindent, ami a MATE desktophoz szükséges, mindenednek működnie kéne alapból, semmilyen más mókolásra nem lesz szükséged. Épp úgy tudod használni a gépet, mintha csak Mint MATE-et vagy más MATE-es disztrót telepítettél volna alapból.
-
Sőt, hova ne tovább, ha trollkodunk, meg lehet említeni, hogy ha az Arch nem kezelte volna a hálókártyákat a gépedben, akkor már a telepítőszkript sem tudott volna alaprendszert telepíteni.
Pendrive-ról ment az alaprendszer telepítése, ez ilyen, ha az megvan, boot után jönnek a választható scriptek, no ezzel vagyok gondban, közben egy cat5 kábelt is találtam, azzal se sok változás van.
Ezt akarom felrakni az alaprendszerre https://github.com/ArchMergeLinux/amd-mate
-
-
Frawly
veterán
Neked is ugyanazt az Arch Wiki linket ajánlom, amit Júbájgön kollégának betettem. Az ott írt utasításokon kéne végigmenni, elsőnek a lspci -k (vagy ha USB-s Wi-Fi, akkor lsusb -v), ha be van hozzá töltve a szükséges kernelmodul, akkor ip link paranccsal megnézni, hogy be van-e az eszköz röffentve, ha nem, akkor ip link set eszköznév up. Telepítve kell lennie a wpa_supplicantnak, és ha nem akarod kézzel .conf fájlban konfigolni, akkor a dialog csomagnak, hogy legyen TUI-s menüd a kényelmes Wi-Fi kapcsolódáshoz. Ha ezek nincsenek fent, akkor újra bebootolod az Arch telepítőd, azon fent a wpa_supplicant és a dialog, így a wifi-menu kiadásával tudsz csatlakozni a Wi-Fi-hez, felcsatolod a root partíciód, átváltasz rá arch-chroot-tal, és ott pacman -S wpa_supplicant dialog kiadásával telepíted a szükséges csomagokat, majd visszabootolsz a telepített rendszerre és tudod a Wi-Fi-t használni.
Az Intel 8260-as kártya nem igényel semmilyen extra drivert, az automatikusan felkerülő linux-firmware csomag kell neki, és automatikusan betöltődik hozzá az iwlwifi kernelmodul.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #4986 üzenetére
Sőt, hova ne tovább, ha trollkodunk, meg lehet említeni, hogy ha az Arch nem kezelte volna a hálókártyákat a gépedben, akkor már a telepítőszkript sem tudott volna alaprendszert telepíteni.
Abban mondjuk igazad van, hogy gáz, hogy a telepítőmédián telepítve vannak a Wi-Fi-hoz szükséges dolgok, míg az alaprendszerre nem kerül fel automatikusan. Ez amiatt van, mert az Arch filozófiája az egyszerűség, csak a legminimálisabb számú csomag legyen az alaprendszerre telepítve, ne legyen fent feleslegesen minden szar. Ha valakinek kell valami, felrakja kézzel.
Igazából az lenne a kérdésem feléd, ha lesz majd hálózatod, milyen grafikus felületet akarsz telepíteni? Mert ha valami nagyobb DE (Gnome, KDE, Cinmanó, CsákMáté, stb.), akkor azok kompletten behúznak maguknak minden függőséget, Xorg, libinput, GPU driver, NetworkManager tipikusan, Wi-Fi-hoz wpa_supplicant, ha waylandes felület, akkor waylendet, stb. Ha viszont kisebb WM-et terveztél be, akkor viszont szopós, ahogy már többször írtam, akkor neked kell gondolni mindenre, még az alap hálózatkezelésre is neked kell minden csomagot feltenned meg sokszor kézzel konfigurálnod, a kisebb WM-ek nem húznak be sok függőséget. Persze alap hálózatkezelés mindenképp kell, akkor is ha fullos DE lesz, mivel annak a csomagjait is le kell tölteni valahogy.
-
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #4986 üzenetére
És láss csodát, fent is van, hiszen a kimenet alapján kezeli a hálózati eszközeidet, betöltötte a hozzájuk való kernelmodult, és state-up állapotban is vannak. Tehát nem ilyen alaptalan Nők Lapja pletykákkal traktáltalak, bár ezekhez a kártyákhoz talán még firmware sem kell, alapból viszik a kernelmodulok.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #4985 üzenetére
Ahogy nézem, a vezetékes kártyád felismerni, be van töltve hozzá a hozzá való kernelmodul, be is van izzítva (state: up). Lehet csak egy kézi dhcpd & parancsot kéne futtatnod, hogy kapjon IP-t, átjárót, DNS-t, és már lenne is neted.
A Wi-Fi-odra ugyanez áll, ahogy nézem azt is megismerte, a kernelmodul szintén betöltve hozzá. Azt viszont nem értem, hogy az enp2s0 vagy a wlp3s0-nak kéne-e mennie. Fel kéne hozzá tenni az alaprendszerre a wpa_supplicant és dialog csomagokat (ezek a Arch telepítőmédián fent vannak, így a script tudta használni őket telepítéskor, de a telepített alaprendszerre nem kerülnek fel automatikusan, kifejezetten kézzel kell telepíteni őket), előbbi úgy általában a minimális Wi-Fi beröffentéséhez kell, az utóbbi, hogy legalább konzolban, míg nem telepítesz grafikus felületet vagy NetworkManagert vagy wicd-t, vagy egyebet, addig is legyen egy TUI-s menüd, ahol kényelmesen tudsz SSID-t kiválasztva AP-hoz csatlakozni.
-
Rosszul írtam, úgy kevés a wifi, hogy nincs. :-)
A Toshibán próbálgatom:
Network: Card-1: Realtek RTL8101/2/6E PCI Express Fast/Gigabit Ethernet controller
driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: 3000 bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:8136
IF: enp2s0 state: down mac: 00:1e:33:6e:c6:e4
Card-2: Qualcomm Atheros AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express)
driver: ath9k bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 168c:002a
IF: wlp3s0 state: up mac: 00:21:63:86:90:63Első körben érdemes átolvasni a Biblia részeként az Arch Wiki vonatkozó részét.
Igen, ez akár eszembe is juthatott volna, de olvasgatás nélkül akartam megúszni.
Az nem gyanús, hogy az alaprendszer feltolta 4-5 perc alatt, igaz SSD, de akkor is.......Archwiki második sora:
The Ubuntu Wiki has a good list of wireless cards
Na szép.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #4983 üzenetére
Milyen hálózati kártyáról van szó? Mert írtad, hogy nem Wi-Fi, az kevés. Aztán meg írod, hogy az Arch felrakásához is kell Wi-Fi driver. Azért kérdezem milyen hardver pontosan. linux-firmware csomagnak alapból fent kéne lennie, igaz nincs benne minden Wi-Fi, vannak különböző firmware pakkok az egyes gyártók kártyáihoz. Első körben érdemes átolvasni a Biblia részeként az Arch Wiki vonatkozó részét.
-
Kéne buta Debian/Ubuntu vonalasnak kis help. Scriptes installt csinálok, az alaprendszer feltelepült, a DE telepítéséhez és az egyebekhez sajna a wifi most kevés. Milyen vezérlőt kéne letöltenem, amit így net nélkül fel tudok rakni, hogy a github-os telepítést meg tudjam csinálni.
Csak fúrdalja az oldalamat ez az ArchmergeD tiszta telepítés. Valójában a normál Arch felrakásához is kelleni fog majd wifi driver, akár penről alkalmazva is.
Tudom, hogy nem ugráltok örömötökben, mert ha sikerül felraknom egy Archot, akkor akár kérdésekkel is bombázhatom a topikot, de mégis jobb lenne, ha segítenétek.
upd
Lehet, hogy felesleges volt a kérdés, mert a top-ban látszik, hogy van networkmanager, a mirror parancsra mégsem reagál. A rendszert sem frissíti, valami multilib.db-t akar letölteni, de nem tud. -
Lathronos
őstag
Sziasztok!
Immár én is arch felhasználó lettem egy ArchLabs személyében, viszont ennek is van egy tipikus minden disztribúcióra jellemző hibája. Az RTL8192CU wi-fi vezérlőt nem képes normálisan kezelni, ezért patch kéne a driver-hez. Unom már, hogy 5 percenként lekapcsol a wi-fi.
A blacklist opció nem működik, túrtam a netet más megoldás után, de nem találtam semmit 2 hét alatt. Tud valaki megoldást, vagy térjek inkább vissza ubuntu-ra, és törődjek bele az óránkénti rendszerösszeomlásokba. Persze ha tudtok varázslat nélkül működő csak bedugom és használom wi-fi sticket linuxra, az mégjobb lenne. Segítségeteket előre is köszönöm.
-
Én az install guide-ot követtem. Onnan még egy következő wiki a EFI ->
GPT, onnan megint egy a Boot Loaders, persze ez mind logikus, és utólag én sem tudtam volna jobban, csak elsőre azért volt nehéz, mert nem tudtam, hogy mit is akarok, és egy rövid összegzés, vagy javaslat segített volna bootloadert, vagy network managert választani.
Install közben esett le, hogy pl. a grafikus login, és a hálózat elindítása systemd modulként töltődik be.
Inkább a mélyebb linuxos ismeretek hiányoztak. -
Rimuru
veterán
UEFI csatolás volt szívás, mert 2-3 újabb linkelt doksiból kellett kibogarásznom - szerintem grub wikiben ott van minden
Létezik, hogy ez nekem kimaradt? - letezik, amikor pacman felrakja a kernelt akkor egy hook megcsinalja magatol (csak ha pl valtoztatsz a configon akkor kell manualisan futtatni -ha szeretned ervenybe lepteti-) -
Kössz, akkor marad a Cinnamon Xorg, és lightDM.
Az mondjuk fura, hogy a Cinnamon nem tudja a wayland-et, mert behúzta függőségnek...Nálam csak a networkmanager és az UEFI csatolás volt szívás, mert 2-3 újabb linkelt doksiból kellett kibogarásznom, hogy miként kell mecsinálni. Szerintem ezek elfértek volna a fő doksiban, de végül azért hatékony volt a soksi, csak mivel első teleptésem volt így nem tudtam, hogy mi kell a sok cuccból, és mi nem.
"mkinitcpio-val initramfs készítése"
Létezik, hogy ez nekem kimaradt? Nem emlékszem ilyen lépésre.
-
lck
senior tag
Ha esetleg mégis gondok adódnának az Arch-al. Javaslom megtekintésre Zoli videóját Ami az ArchmergeD telepítését mutatja be.
Ez a rendszer grafikus telepítővel felrak egy parancssoros alap Arch-ot, aztán a videóban leírt módon kiválasztható hogy melyik DE kerüljön fel rá. Talán 8 felület választható ki. Utána manuálisan konfigurálható a telepítendő programok listája is. Így tényleg az megy fel amire szükséged van.Jómagam szinte kezdőként simán elboldogultam vele. A valaha használt leggyorsabb és legtestreszabhatóbb rendszeremet kaptam
-
Frawly
veterán
A Cinnamon nem támogatja a Waylandet, a GDM igen. Elég kevés DE, WM, DM támogatja, tényleg csak egy maréknyi, de alkalmazás sincs túl sok, amit támogatná (a többieknek az XWayland emulál Xorgot). Távolítsd el pacman -Rs segítségével, majd telepítsd újra a Xorg-ot és a Cinnamont. Kéne mennie. GDM-et fenthagyhatod, nem muszáj Gnome-mal használni, más DE-ket, WM-eket is indíthat, támogatja a Xorgot is.
A Wayland egyébként nem jobb, csak modernebb, és mivel saját maga is egyben kompozitor, ezért nem kell hozzá külön kompozitort feltenni, mint X-nél. Ha annyira Waylandet akarsz, akkor Gnome3-at vagy KDE5-öt telepíts, azokkal rendesen működik, azok behúzzák függőségnek, és rendesen konfigurálja is a rendszer, nem kell vele semmit kínlódnod.
Az Arch telepítése nem nehéz, ha csak alap telepítést csinálsz. Bonyodalom onnan lehet, ha valami extra dologgal telepíted, systemd UEFI boot, LVM, LUKS, ezek kombinációja, hasonlók. Egyébként rém könnyű feltenni, kialakítod neki a partíciókat, felcsatolod őket, genfstab futtatása, pacstrap-pal alaprendszert telepítesz a felcsatolt root partícióra, átváltasz rá arch-chroot-tal, ott még feltelepíted amit kell pacman -S segítségével, hostname, lokalizáció beállítása, bootmanager telepítése, mkinitcpio-val initramfs készítése, passwd futtatásával root jelszó beállítása, reboot. A bootmanagerrel lehet esetleg nagyokat szívni, de ez nagyban függ, hogy melyiket választod, meg használsz-e UEFI bootot, meg hogy más OS-t használsz-e dual/multibootban.
Ha megvan az alaprendszer, onnan a telepítés további nehézsége attól függ, hogy komplett, fullos DE-t telepítesz-e fel, mert az leszedi magának az összes függőséget, és kulcsrakész rendszert kapsz. Ha viszont kisebb WM-et akarsz feltenni, ahhoz még elég sokmindent kell konfigolni, meg tudni hozzá, hogy melyik csomagokat szedjed le és konfigoljad, hogy az igényeid szerint tudjad használni, ha tapasztalatlan vagy, ez tud nehézségek elég állítani, meg nyálazni kell a Wiki-t sasszemekkel, de ez is csak első telepítésnél nehéz, amíg nem tapasztaltad ki.
Esetleg néhány driver feltétele lehet még szívás, főleg, ha GPU drivernél ragaszkodsz a zárt driverhez vagy valami speciális megoldáshoz, vagy virtualizációhoz kell kernelhackhez, forgatni kell Wi-Fi drivert, stb..
Már el is felejtettem sok mindent, mivel az Arch olyan, hogy ha egyszer feltelepíted, akkor többet arra a gépre a büdös életben nem kell újratelepíteni, hacsak ki nem rohad alóla a gép, vagy a disk, vagy az user szét nem cseszi valami bénasággal a telepítést, és nem tudja megjavítani. Egyébként magától frissül a végtelenségig, mivel rolling, nincs disztrófrissítés. Legutóbb 9 hónapja tettem fel egy használtan vásárolt laptopra, amibe mindjárt egy SSD is került.
-
Sziasztok!
Addig gondolkodtam azon, hogy Antergos-t, vagy Manjaro-t telepítsek, hogy végül feltettem egy sima Arch-ot.
Régóta linuxozom, de eddig sosem próbáltam manuális installálást. Azt hittem nehezebb, bár a híresen jó Arch doksit azért szidtam közben párszor...
Végül megoldottam majdnem mindent, pár kivétellel.
Cinnamon desktop-ot használok és wayland-del akartam telepíteni (mert új és modern, semmi konkrét oka nincs). Installáláskor le is húzta a wayland-et. Lightdm-el akartam loginolni, de az nem műxik wayland-del, nem indult el nálam sem (feltételeztem, hogy emiatt).
Gondoltam, akkor uninstallálom, és felteszem helyette a GDM-et. Meg is történt, műxik is, de a loginctl szerint X11-el megy. A gdm installkor egy tonna gnome cuccon kívül sok xorg-os csomagot is feltett.Ez így kb. semennyire sem az, amit szerettem volna.
Nem akarok tovább barkácsolni, inkább tanácsot kérek:
- jobb nekem a wayland, ha főleg grafikai munkára (blender, gimp, synfig, inkscape) és OpenGL/CL fejlesztésre használom a gépet? (néha azért nézek filmet, meg netezek is)
- ha végül nem a GDM-nél maradok, és nem szeretnék egy rakás gnome csomagot feleslegesen tárolni és frissítgetni a gépemen, akkor mi a legjobb módja ezek lepucolásának, hogy semmi nyoma ne maradjon?
Uninstallálni tudom, meg a home-ból is ki tudom pucolni a config-okat, de hátha mradnak még itt-ott dolgok. -
Frawly
veterán
Most láttam egy YT-videón, hogy a pacman-t be lehet úgy állítani, hogy a letöltőcsík a Pac-Man játékra hasonlítson, ahol egy c eszi meg az o jeleket, kötőjeleket hagyva maga után [---c o o o o ] [------C o o o ], stb.
Tudom, újszülöttnek minden vicc új, de nem ismertem. Az /etc/pacman.confban a Misc options részben az ILoveCandy stringet kell hozzáadni. Ha már ott voltam, akkor kivettem a kommentjelet a TotalDownload elöl is.
-
jimmy399
senior tag
Sziasztok!
Azt nem tudjátok, hogy miért van az, hogy elindítom a laptopot, wls1-ről wlan0-ra változik a wifi vezérlő neve, s amikor újraindítom ismét wls1-é válik? Ezt ki lehet kapcsolni, hogy wls1 maradjon?4.15.3-1-Arch kernel.
-
Frawly
veterán
-
vinibali
őstag
ismer valaki olyan csomagot, ami korruptálódott JPEG fájlokat tud helyreállítani? nincs már lehetőség SD-ről újra menteni őket, régóta a jelenlegi helyükön vannak. egy régi Nokia SD kártyám volt beteges, és dobálta el a fájlok bizonyos részeit.
köszi -
vargalex
félisten
válasz
vargalex #4957 üzenetére
Már lemaradtam a szerkesztésről. LTS kernel esetén (4.14.18-1-lts) ez így néz ki:
gavarga@gavarga-e5540 ~ % cat /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save_controller
Y
gavarga@gavarga-e5540 ~ % cat /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save
0Megoldásként létrehoztam a /etc/modprobe.d/disable_audio_powersave.conf file-t a következő tartalommal:
gavarga@gavarga-e5540 ~ % cat /etc/modprobe.d/disable_audio_powersave.conf
options snd_hda_intel power_save=0[ Módosította: Intruder2k5 ]
-
vargalex
félisten
válasz
vargalex #4956 üzenetére
Szerintem megvan a bűnös:
gavarga@gavarga-e5540 ~ % cat /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save_controller
Y
gavarga@gavarga-e5540 ~ % cat /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save
10Ha jól sejtem, most lett default-ban aktív. Én mindenesetre kikapcsolom, mert a munkahelyen majdnem egész nap rajtam van a fejhallgató, viszont nem mindig szól valami. Ezek a "pukkanások" pedig elég zavaróak.
-
Sziasztok!
Lelkes amatőr Linux userként tegnap csatlakoztam az Arch Linux(Antergos) felhasználók táborába. Eddig nagyon szép és jó minden. Csak ámulok és bámulok az ArchWiki-n. Belőttem a az Intel drivert, Firefox alatt szépen mennek a FHD@60 FPS videók. Ennek nagyon örülök. Pár kérdésem/problémám lenne amire nem találtam itt a topikban megoldást.
1. Zenét hallgatok vagy videót nézek, semmi gond nincs a hanggal. Amikor abbahagyom és csend van, pár másodperccel utána egy hangos, pukkanás szerű hangot hallok és elkezd búgni a hangfal. Majd amint valamilyen hangot ad ki a rendszer, megint pukkanás és megy minden vaj simán mintha misem történt volna.
[marco@marco-acer ~]$ lspci | grep Audio
00:1f.3 Audio device: Intel Corporation Sunrise Point-LP HD Audio (rev 21)
dmesg | grep audio
[ 2.906187] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: bound 0000:00:02.0 (ops i915_audio_component_bind_ops [i915])
[ 4.396345] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: autoconfig for ALC255: line_outs=1 (0x14/0x0/0x0/0x0/0x0) type:speaker
[ 4.396348] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: speaker_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
[ 4.396351] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: hp_outs=1 (0x21/0x0/0x0/0x0/0x0)
[ 4.396353] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: mono: mono_out=0x0
[ 4.396354] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: inputs:
[ 4.396357] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: Headset Mic=0x19
[ 4.396359] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: Internal Mic=0x12
[ 4.425475] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: Failed to find dell wmi symbol dell_micmute_led_setAntergos Linux - Gnome 3.26.2
[root@marco-acer marco]# uname -a
Linux marco-acer 4.15.2-2-ARCH #1 SMP PREEMPT Thu Feb 8 18:54:52 UTC 2018 x86_64 GNU/Linux -
Frawly
veterán
Arch-csal kapcsolatos hírek: kijött Archra is a 4.15.2-es kernel, ami már végre a Spectre1 elleni sebezhetőséget is foltozza tisztán szoftveres úton, így nem igényel mikrokódot és új BIOS-t.
A másik dolog a frissítéssel kapcsolatos:
:: Starting full system upgrade...
:: Replace compositeproto with extra/xorgproto? [Y/n]
:: Replace damageproto with extra/xorgproto? [Y/n]
:: Replace dmxproto with extra/xorgproto? [Y/n]
:: Replace fixesproto with extra/xorgproto? [Y/n]
:: Replace fontsproto with extra/xorgproto? [Y/n]
:: Replace inputproto with extra/xorgproto? [Y/n]
:: Replace kbproto with extra/xorgproto? [Y/n]
:: Replace randrproto with extra/xorgproto? [Y/n]
:: Replace recordproto with extra/xorgproto? [Y/n]
:: Replace renderproto with extra/xorgproto? [Y/n]
:: Replace scrnsaverproto with extra/xorgproto? [Y/n]
:: Replace videoproto with extra/xorgproto? [Y/n]
:: Replace xextproto with extra/xorgproto? [Y/n]
:: Replace xf86dgaproto with extra/xorgproto? [Y/n]
:: Replace xf86vidmodeproto with extra/xorgproto? [Y/n]
:: Replace xineramaproto with extra/xorgproto? [Y/n]
:: Replace xproto with extra/xorgproto? [Y/n]
resolving dependencies...
looking for conflicting packages...
error: failed to prepare transaction (could not satisfy dependencies)
:: libxfont: removing fontsproto breaks dependency 'fontsproto>=2.1.3'
Ezt a hibát frissítéskor úgy lehet megoldani, hogy eltávolítjuk a libxfont csomagot (pacman -R libxfont). Utána újra frissíteni kell pacman -Syu kiadásával és nem fog többet reklamálni. -
megema
őstag
Van valakinek tapasztalata, hogy hogy lehet bonding-ra bridge-lni netctl esetén?
-
Rimuru
veterán
válasz
Flowtation #4948 üzenetére
Lenyegeben: "Valószínűleg még nincs hálózatod, amikor mount-olna" #4943
-
Flowtation
őstag
válasz
vargalex #4947 üzenetére
Azt hiszem megjavítottam.
Most úgy működik, hogy bootnál már nincs failed sor, de a filekezelőben még rögtön nem elérhetőek a megosztások. Pár másodperc és jó lesz.
Ezek a változások történtek:
Fstab:noauto,x-systemd.automount,x-systemd.device-timeout=10,timeo=14,x-systemd.idle-timeout=1min 0 0
és találtam egy ilyen bejegyzést az egyik manjaro fórumban:sudo systemctl enable NetworkManager-wait-online
Erre először kiírt valamit, hogy bekerült ide-oda, de kapkodtam, nem jegyeztem le. Reboot és jó lesz, bár most legutóbb csak az egyik megosztás élt, a másik kettő nem. De legalább haladok. Le tudnád írni, hogy mit csináltam, főként az első sorral?szerk: Érdekesen működik. Reboot után az a megosztás amin állt a dolphin, az jó, a másik kettő nem. Viszont ha rámegyek a másik partícióra az ssd-n (ubunu) akkor megjavul a két másik is. Ki látott már ilyet?!
-
vargalex
félisten
válasz
Flowtation #4946 üzenetére
Akkor passz. Arch linuxon kipróbáltam, gond nélkül mount-ol.
-
Flowtation
őstag
válasz
vargalex #4945 üzenetére
Szia!
Megpróbáltam mindkét verziót, de nem működik. Ugyanazt a hibát kapom a filekezelőben. Viszont a systemd-s verziónál nem jelez hibát a boot során, mégse megy. Az igaz, hogy a sorba ugyanazt írtam be, mint a példában volt, természetesen a saját adatok maradtak:192.168.1.140:/export/FILM/ /home/lorinc/FILM nfs auto,x-systemd.automount,x-systemd.device-timeout=10,timeo=14,x-systemd.idle-timeout=1min 0 0
-
vargalex
félisten
válasz
Flowtation #4944 üzenetére
Véletlenül privátot írtam, de ide is bemásolom, hogy rátaláljon más is:
Szia!
Bocs, valóban nem lett jó a link, észre sem vettem (mobilról linkeltem). Egyébként igen, az általad linkelt wiki oldalra gondoltam és a kliens (nálad Manjaro) fstab-jába kell beírni.
-
Flowtation
őstag
válasz
vargalex #4943 üzenetére
Szia!
Köszi, sajnos nem működik a link. Erre gondoltál?Egyébként már próbáltam a _netdev-et, egyelőre sikertelenül. Ezt akkor a manjaroban kell az fstab-ba beírni?
A nincs hálózat egyébként igaz lehet, mivel a journal szerint pont a csatolások után jön a hálózat felépítése, ha jól láttam. -
vargalex
félisten
válasz
Flowtation #4939 üzenetére
Szia!
Ezt olvasd el. Vagy _netdev opció kell, vagy systemd automount. Valószínűleg még nincs hálózatod, amikor mount-olna. Ezt támasztja az is alá, hogy később kézzel működik.
-
BoB
Topikgazda
válasz
Flowtation #4941 üzenetére
Elkerülte a figyelmem hogy megcsináltad a szerveren.
-
Flowtation
őstag
Szia!
Az omvben webguin keresztül hozzáadtam, aztán sshn megnéztem, benne van a exports fájlban, a manjaro exports-ába is be kell írni? Mert abban nincs semmi a megosztásokra vonatkozóan. Tehát omvs exportban benne, meg a manjo fstab-ban is benne, igy viszont a mount -a sem csatolja fel azt amelyiknél szerepel ez az opció. -
BoB
Topikgazda
válasz
Flowtation #4939 üzenetére
Az /etc/exports -ban is hozzáadtad a no_root_squash -t?
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Elérkezett az idő, hogy írjak ide. Nem szándékoztam, de teljesen megakadtam. Kezdőben és omv topikban nem jutottunk előre. A probléma OMV nfs megosztás vs manjaro kde (legfrisebb) alatt jön elő:
Az fstab sor jó, eddig minden más disztró alatt működött:192.168.1.140:/export/SOROZAT/ /home/lorinc/SOROZAT nfs rw,auto,nofail,noatime 0 0
jornualctl -b ezt dobja:
jan 20 10:08:11 xy-pc systemd[1]: Failed to mount /home/lorinc/FILM.
jan 20 10:08:11 xy-pc systemd[1]: home-lorinc-SOROZAT.mount: Mount process exited, code=exited status=32
jan 20 10:08:11 xy-pc systemd[1]: home-lorinc-SOROZAT.mount: Failed with result 'exit-code'.Megpróbáltam azt, hogy beírtam a sorba ezt: no_root_squash, ebben az esetben a journalctl -b ezt adta:
jan 20 21:11:39 xy-pc systemd[1]: Started RPC Bind.
jan 20 21:11:39 xy-pc rpc.statd[410]: Version 3.1.1 starting
jan 20 21:11:39 xy-pc rpc.statd[410]: Flags: TI-RPC
jan 20 21:11:39 xy-pc rpc.statd[410]: Running as root. chown /var/lib/nfs to choose different user
jan 20 21:11:39 xy-pc systemd[1]: Started NFS status monitor for NFSv2/3 locking..
jan 20 21:11:39 xy-pc systemd[1]: home-lorinc-FILM.mount: Mount process exited, code=exited status=32
jan 20 21:11:39 xy-pc systemd[1]: home-lorinc-FILM.mount: Failed with result 'exit-code'.
jan 20 21:11:39 xy-pc systemd[1]: Failed to mount /home/lorinc/FILM.systemctlben csak failed van az active és waiting oszlopokban.
Az érdekes az, hogy login után terminálban a sudo mount -a-val simán felcsatolja. Próbáltam pár opciót az fstab sorokban, pl, _netdev, timeo=900, _no_root_squash, (ezt az omvn állítottam a megosztásnál), de ezek nem segítettek. Feltételezem, hogy valami permission dolog lesz, de nem jövök rá, hogy mi. Ha lényeges, telepítéskor bepipáltam, hogy az admin jelszava ugyanaz legyen mint a felhasználóé.
Bocs, hogy ide is beírok, de tök idegesítő, és az is, hogy nem tudom miért.
Előre is köszönöm ha valakinek bármi tippje lenne!
-
Frawly
veterán
Ha már sl, akkor találtam az Arch Linux tárolójában asciiquarium csomagot, az is hasonlóan ütős. Nagyon sok szabadideje van ezeknek a fejlesztőknek, igaz ennek legalább kapcsolói meg man page-e nincs legalább.
Apropó, ha már akvárium. Valami 3D grafikás linuxos opensource akváriumos képernyővédő alkalmazást nem tud valaki? Ami ki lehet tenni képernyővédőnek poéból. Tudom, hogy a 90-es évek vége óta mindenki energiatakarékos képkikapcsolást használ képernyővédő helyett, én is, de poénból nem rosszak ezek az akváriumok. Videós változatokat találtam már a YouTube-on.
-
IstvánLászló
őstag
Tiszteletem itt mindenkinek: Boldog újévet kivánok.
Köszönetem az Arch Linux topik lakoknak, összefoglalóért sokat segített az el is olvasása.
Üdv, István -
Frawly
veterán
válasz
bandras0226 #4912 üzenetére
Ha csak azért linuxozol, mert nincs pénz Windowsra, akkor rendelj az eBayről jelképes összegért működő Windows-termékkulcsot. A MS ezt a módszert nem tekinti legálisnak jogilag, de technikailag működik, a telepítő elfogadja a kódot, a MS-nál beaktiválódik a példány örökre (tehát legközelebbi telepítésnél már kódot sem kér a telepítő). Valami ezer forintért lehet így technikailag tiszta Windowst használni, menni fog vele az Update meg minden, nem kell törést használni hozzá és aktivációval trükközni. Ennyit szerintem akkor is rá tudsz szánni, ha minden pénzed ráment az új gépre.
Persze a linuxszal jobban jársz (hacsak nem játszol vagy nem Adobe-programcsomagokat használsz, meg nem CAD-ezel), mert technológiailag sokkal fejlettebb OS, de csak azért ne linuxozz, hogy spórolj. Linuxozni meggyőződésből, szakmai fejlődésvágyból, tanulási szándékkal érdemes, akkor van meg az a tényleges plusz motiváció arra, hogy próbálkozz vele és tanulgasd, szokd a használatát és kilépj a Win only IT világából.
ubyegon: nem azt írtam, hogy a Cinnamon lezár. Nem használom, csak próbáltam ötletet adni, hogy mit próbáljon még meg. A leírását olvasva az az érzésem, hogy a videódriverrel nem stimmel neki valami. Amúgy most elmegyek egy min. egy hónap pihenőre. Most nem moderálás kivételesen, hanem ez a szájbak***t oldal azt játssza már hetek óta, hogy majdnem egy percbe telik, mire egy fórumoldal vagy lap betöltődik (pedig a reklámblokkoló is ki van kapcsolva), mindegy milyen böngészővel próbálom. Más blokkoló, tűzfal, vírusirtó nincs fent, ami anomáliákat tudja okozni. Most épp jó, de ez így komolytalan oldal, ha nem tudják megoldani, hogy ünnepi időszakban bírja a terhelést. Jeleztem már a PH Interaktív fórumban, de le sem sz**ják, még csak annyit sem jeleznek, hogy náluk nem áll fenn a hiba. Lehet csak nálam ilyen, mert külföldről látogatom az oldalt, de más magyar oldal nem csinálja, csak a PH lapcsalád.
-
válasz
IstvánLászló #4933 üzenetére
IstvánLászló! Szevasz!
De rég hallottunk rólad, persze, hogy emlékszem. Ezek szerint azért hagytad el már egy ideje a kezdő topikot, mert Archos lettél!
Az Antergos telepítése valamelyest könnyebb a mezei Arch-nál, de kezdő szinten max az jöhet szóba a szintén Arch alapú társaival.
A kitartásod mindig elképedve figyeltük, de csak eredményre vezetett azért. Gratulálok neked az elért eredényeidhez!
(ha lehet, erre itt ne válaszolj, mert kiebrudalnak bennünket, annyira off a téma)
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #4932 üzenetére
Üdv! ubyegon2
Tisztelettel.
A lényeg gondoltam írok egy élmény beszámolót: Antergos Linux 64bit rendszerről mint felhasználó.Lehet hogy emlékszel is még rám, én is örök kezdő is vagyok, igaz szeretek is olvasni és tanulni és sokszor is mondtad hogy olvassam is át az összefoglalót itt a végeredménye, láthatod erről beszélek és köszönöm a sok segítséget és mindent amit kaptam is tőled is..
A lényeg ehez - kellő akarattal és alázattal kell rendelkezni, ahhoz - hogy Linuxot a user meg is tanulja is használni és ha valami nem úgy - sikerül, amit éppen szeretne - ne is mondja hogy a Linux a rossz, mert ez user error..A lényeg most ez a disztrom és nálam: Antergos Arch Linux 64bit fut a gépemen és anomáliát nem is tapasztalok, végre meg is találtam őt és - ő is a végleges rendszerem is marad élesben, ha elakadok olvasom a wikit, vagy kérdezek ha kell, de inkább olvasom a wikit és mást is ha kell, tudom kezdő vagyok én is ezen a vonalon megyek is most már tovább és tovább tanulom is kell még a használatát.
A fontos ez a disztro igen felhasználóbarát, sok sok lehetőséget is biztosít is már és alapból is választható a Kde és más felület - tovább nem is mondom mert ezt látni is kell élőben.
A fejlesztője egy igen stabil disztrot is tett az asztalunkra, nálam őröm a használata.Egy kis infó a kezdőknek , mint én is kezdőként ajánlom is ezt: Antergos - Wikipedia és Arc - Wikipedia olvasását is javasolják és értem is hogy miért is mondják is ezt és érdemes olvasni sokat segített - biztosan mint nekem is.
A fentieket figyelembe véve is igaz, hogy 1-1 rendszer nem ajánlható kezdőknek ez is biztos, de + hozzáállásnak is kell lennie a user-nek.
Maximum olyan user-nek nem, aki nem akar foglalkozni vele, ez itt - fontos is jeleznem.
Minden csak hozzáállás user kérdése, hogy adott disztro wikijét hajlandó e - el is olvasni...A saját tapasztalatom: Steames és nativ és nem nativ játékaim is jól futnak és lag akadás nélkül.
A gépemről egy kép hogy milyen kezdőbarát, system infó csak kedvcsinálónak:Remélem ez nem off és ide is illő a téma - mint segítség a kezdőknek is mint én is vagyok is még?
További legjobbakat kívánok mindenkinek. -
válasz
vinibali #4931 üzenetére
Tökorrú winesként szerintem azt se tudtam 4 éve, hogy létezik olyan....mondjuk max 2 giga memóval ma se bohóckodnék vele. A most beüzemelt 16GB már más lenne.
Anno a Mint-et is valami wines belső telepítéssel kezdtem, na az szörnyű volt, amiatt jött a 2. disztróm, a Debian7. Meg a szépreményű openSuse 12.03. Utóbbit egy verziófrissítéssel kampecáztam is hamar.
-
Nevetni fogsz, de a Debian Wheezyvel csak így tudtam boldogulni, hogy mindig vissza kellett mennem a halál lassan felálló Win7-re és kiókumulálni a nonhu leírásokból, hogy mit is kéne nekem csinálni először ahhoz, hogy lássa a hálókártyámat, utána a többi finomság.....ahhoz képest talán az Arch még egyszerű is lehetett volna, ha hallottam volna róla. Ha akkor azt találom meg első kínlódásra, akkor most nem az apt-vonalon nyomnám a hülyeségeimet.
Azt azért tegyük hozzá, hogy a fenti módszerrel igencsak nagy elszántság kell, akár egyik, akár másikhoz. Engem semmi nem érdekelt, csak a Wintől való szabadulás.
-
válasz
Apollyon #4927 üzenetére
& (#4926) BoB
Régen talán nem volt más választása az embereknek, kellett tanulni a dos-t.
A kulcs az, ha nagyon akarja. Mondjuk én kezdő alatt az egyszeri wines home usert szoktam érteni.
A részletes dokumentáció sem fentieknek való túlzottan. Én anno akartam Archot kipróbálni, volt egy darab desktopom vezetékes nettel, ennyi eszközöm volt. Volt esélyem Arch-ot telepíteni szerintetek? Melyik disztrót tudtam úgy kipróbálni, hogy kiírom dvd-re és bebootolok vele, aztán tök ismeretlenül felszenvedem? Még a Debian 7 is igen komoly erőpróba volt, mivel nem ismerte fel a netkártyámat. LFS-s is fel lehet szenvedni dokumentáció alapján, hányan raktatok már fel a hozzáértők közül? És miért nem?
Megint olyan érzésem támadt, hogy nem tudjátok elképzelni milyen Linuxot telepíteni egy abszolút home user Winről áttérőnek..... pedig a Kezdőben olvasott kérdések adnak némi támpontot ehhez!
Ha szükség volna rá, bárki meg tudná csinálni.
Ez persze igaz. Én is működésre bírtam anno a Wheezy-t. Sőt! Egy január 1. nap hajnalán Arch-ot is raktam fel valami evolution telepítősegéddel.....kicsit tovább tartott, mint a Mint 6 perces installja.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #4923 üzenetére
Az archwikin nagyon szépen és részletesen el van magyarázva a telepítési folyamat. Parancsonként részletezve van mit, hogyan kell csinálni. Sajnos ennél egyszerűbben már nem lehet. A gentoonál ugyanez, elég durva, hogy mennyire jól dokumentált, szinte mindre kiterjedő a leírás: [link]
A fentieket figyelembe véve egyáltalán nem igaz, hogy 1-1 rendszer nem ajánlható kezdőknek. Maximum olyannak nem, aki nem akar foglalkozni vele. Minden csak hozzáállás kérdése, tekintve, hogy adott disztró wikijén pontról pontra le van írva, mit kell csinálni, csak olvasni kell. Ha szükség volna rá, bárki meg tudná csinálni.
-
Az FF GTK-t hasznal, ha te Qt-s kornyezetben hasznalod attol meg mindig GTK-t hasznal.
Igen, valami már derengett ebből, amiatt is nem voltam túl vehemens a témában.
Most meg megyek Gentoo-t telepíteni. Ha kezdők kezdhetik Arch-on én is fel tudok rakni egy Dzsentooo!
Amúgy köszi, még számomra is világosan leírtad újra a magyarázatot.
Most azért nekem már rémlik a KDE-ből, hogy valami beállítás alatt van GTK kényszerítő opció, de nem tudom mit takar pontosan.
Valamint a kolléga problémája is marad fura kategória, mert a Cinnamon elvan a GTK-val.
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #4923 üzenetére
Szerinted miert volt az elso tippem a KDE? (amig nem rakta be a kepernyokepet) mert jellemzoen ott nem allitjak be megfeleloen a GTK-t es ezert "rossz a Firefox".
FF topic KDE kulcsszoAz FF GTK-t hasznal, ha te Qt-s kornyezetben hasznalod attol meg mindig GTK-t hasznal.
Forditottan, gnome,stb,windows alatt a qbittorent Qt-t hasznal (amugy ezek cross platform toolkitek -a GTK is-). -
Most esett le, hogy GTK problémát írtok, bocsi, de említettem, hogy Chakrán használtam, amikor a fehérbetűs hiba volt, vagy az nem lényeges ilyenkor?
Arch linux nyugodtan javasolható abszolút kezdőknek is ha van kedvük és idejük tanulni.
Ez nem igaz, mert ha igazán kezdő, akkor értelmetlen egy Archot elkezdeni felrakni neki. Mégis hogyan, elmesélnéd? Elkezdi egy másik gépről olvasni-beírogatni a konzolos sorokat, amiből egy kukkot sem ért? Egy kezdő elmegy az archwikin?
A mostani kérdezőnk már 2012-ben Chakrát telepített, azért az nem az igazi kezdő kategória nekem.
DE ha ez a meglátásod, akár javasolhatod a kezdő topikban is azoknak, akik épp megunták a Wint.... (fogsz csuklani utána gyakorta)
-
BoB
Topikgazda
válasz
ubyegon2 #4919 üzenetére
Azért lényeges, mert a megoldás ugyanaz attól függetlenül hogy más FF főverzió van, mert mint ahogy colomb is írta (GTK probléma), ezért ha benéz oda és visszakeres, megtalálja a megoldást is.
Tehát a helyes válasz hogy keress vissza a kezdő topikban mert ott van a megoldás már egyszer le lett írva, a helytelen pedig az általad javasolt - már megváltozott úgyhogy már mindegy ne is keress vissza hozzáállás.
Arch linux nyugodtan javasolható abszolút kezdőknek is ha van kedvük és idejük tanulni.
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #4919 üzenetére
Azért nem lényeges, mert teljesen más ez az új Firefox - az egyik modult lecsereltek, huuu (a tobbi -ami most fontos az- valtozatlan ennyire vadonatuj)
de nem is FF függő - igaz (kovetkezo pont)
kizárólag Arch alapún volt meg ez a jelenség - user error, GTK beallitasoktol fugg -
Azért nem lényeges, mert teljesen más ez az új Firefox, alapjaiban változott meg, de nem is FF függő, mert anno mikor nekem ilyen gondom volt, kizárólag Arch alapún volt meg ez a jelenség, a többi 5-6 disztrón viszont nem jelentkezett. Ugyanaz a FF verzió volt, mielőtt tovább értetlenkednél!
De a kérdező szerencséjére a probléma most nem a kezdő topikban pattog, hanem a profik disztrójának a topikjában. Várom én is a professzionális választ!
-
válasz
bandras0226 #4914 üzenetére
A manó csípné meg az orrodat, én nem hardverhibát írtam!
Ha KDE és Cinnamon egyaránt hozza ezt a hibát, akkor egyes hardvereket egyszerűen nem csíp az Arch.
A Linux disztrók ilyenek, némelyik nem szeret bizonyos hardvereket, ezek szerint a böngészők is ilyenek, bár ez esetben nem erről van szó.
A tűzróka főleg mostanában kaptya be! 57-es kétségbeejtő.
-
-
válasz
bandras0226 #4912 üzenetére
Nekem ez a fehér betűs dolog a Chakránál volt.....most látom, az neked már 2012-ben megvolt, így már értem, miért Arch-ot telepítettél, én meg simán zöldfülűnek néztelek az Arch-vonalon!
Ha KDE és Cinnamon egyaránt hozza ezt a hibát, akkor egyes hardvereket egyszerűen nem csíp az Arch.
-
válasz
ubyegon2 #4911 üzenetére
Annyi hogy új gép van és nem akarok Windowst venni, Persze el lehet sírni a Microsoftnak hogy megdöglött az alaplap, hátha megsajnálnak de én elég rosszul hazudok.
Na oké, már nem léptet ki. A fehérség maradt. Állítgattam a rendszer témát és a Firefoxét is, de maradt. Érdekes hogy csak hozzászólás írása közben fehér, máshol nem. Lehet valami bug.
-
válasz
bandras0226 #4908 üzenetére
Valami változott ezóta?
2014-ben már a Mint-et is kipróbáltad, tudod mi való neked, akkor mit szerencsétlenkedsz az Arch Linux-szal?
-
válasz
bandras0226 #4906 üzenetére
A kérdés, hogy neked az asztali felület volt szimpatikus?
Mondjuk aki Arch-ot tud telepíteni, annak a 2. legjobban beállítható DE nem fog problémát okozni. Vagyis nem kéne.
A fehér betűk miatt változtatnod kell a témán vagy a vezérlőelemeken. Anno egy Arch alapú disztrón nekem is volt hasonló problémám, de ez se oldotta meg. Nem is használok azóta Arhc alapút! Archwikit olvasd szorgalmasan szerintem, annyi idő alatt itt is kiigazodsz, mint Winen.
A kezdők használjanak kezdőknek készített disztrót!
(#4909) Frawly
Cinnamon nem zár képernyővédővel film alatt! Nem tudom te mit használsz, de az alapján, amit írsz, inkább jobb is, ha nem tudom.
-
Frawly
veterán
Először én sem láttam, de ott van a screenshotján, hogy Cinnamon verziója. Cinnamont nem annyira ismerem, de valami Vezérlőpult félében kéne Energiagazdálkodást keresni, és ott a képernyő kikapcsolásánál kivenni a pipát az elöl, hogy jelszót kérjen. Ámbár én benne szoktam hagyni, mivel a biztonságot szolgálja, nyilván azért kapcsolt ki a képernyő, mert nem vagyok a gép előtt, akkor szépen zárjon le, hogy más ne tudjon belematatni. Ha zavaró lenne, hogy filmnézés közben zár le, akkor a lejátszókban szokott lenni olyan opció, hogy képernyőkímélő letiltása.
-
-
Rimuru
veterán
válasz
bandras0226 #4906 üzenetére
Te tudod mit raktal fel, neked kell tudni.
Amit leirtal az alapjan KDE lehet a kivalasztott, nezz szet a beallitasokban (bongeszohoz pedig GTK tema allitast). Mivel konkretumot nem adtal meg csak hosszasan mondtad a semmit ezert tippeltem. -
Az új összelegózott gépemre Linuxot tettem. Történelmi pillanat 18 év Windows után. Régebben is próbálgattam disztrókat de Windows mellett nem volt idejük kibontakozni.
Tudom kezdőként nem ez a legjobb választás de ez volt szimpatikus.
Az a gond hogy pár perc inaktivitás után kiléptet a rendszer és vissza kell jelentkezni. Ezt hol lehet kilőni?
A másik hogy most a hozzászólás írása ablakban fehérek a betűk. Alig látni.
-
Frawly
veterán
Folytatva a szokásos monológköreimet:
Az NVIDIA befejezi a 32 bites operációs rendszerek támogatását -
Frawly
veterán
Sőt, a 32 bit koporsójába ilyen szögek is bele vannak verve:
"32 bit kernels are limited to 16 TiB because the page cache entry index is only 32 bits. This is a kernel limitation, not a filesystem limitation!"Tudom, kevés felhasználó csatol fel az otthoni 32 bites gépén 16 teránál nagyobb fájlrendszert, de pont most futott bele ilyenbe egy fórumozó egy másik oldalon, szóval annyira azért nem extrém példa, elég NAS-ba bepakolni pár 3 terás HDD-t és LVM-ként használni egy logikai kötetként. Egyszerűen a 32 biten túlhaladt a fejlődés már otthoni szinten is.
Szervereken meg már sokszorosan meghaladták, nem véletlen volt ez a fejlesztés a 4.14-es kernelben:
Original x86-64 was limited by 4-level paging to 256 TiB of virtual address space and 64 TiB of physical address space. People are already bumping into this limit: some vendors offers servers with 64 TiB of memory today. To overcome the limitation upcoming hardware will introduce support for 5-level paging. It is a straight-forward extension of the current page table structures adding one more layer of translation. It bumps the limits to 128 PiB of virtual address space and 4 PiB of physical address space. This "ought to be enough for anybody" ©. -
lck
senior tag
Tudom hogy Dunát lehet velük rekeszteni, de mégis itt van egy új feltörekvő Arch alapú disztró:
Reborn OS
Kezdő-felhasználó barát - Antergos alapokkal. Telepítéskor kiválasztható 11 felülettel. Összetevő választással.
Saját tapasztalatom szerint a gépemen jobban hasít mint, az Antergos, vagy Manjaro. -
Frawly
veterán
Még egy kis adalék ahhoz, hogy miért irtja mindenki a 32 bitet tűzzel-vassal: LAME optimalizálás. Itt most nem erről a csomagról van szó, de szépen szemlélteti, hogy mi a baj a 32 bites támogatással. Még ha nem is 386-586-os, amit rég beszüntettek már, akkor is a 686-os architektúra támogatásával előjönnek olyan problémák, hogy nem lehet a modern procik utasításkészleteit használni, ezért minden max. MMX-hez van fordítva, ami meg modern prociknál nem segít semmit. A 64 bites csomagokkal ilyen baj nincs, hiszen a legrégebbi 64 bites x86-os proci is támogatja a mai utasításbővítések nagyját. Tehát nem csak hogy több memóriát lehet használni mindenféle PAE-trükközés és lapozgatás nélkül 64 biten, de gyorsabb is, és nem csak azért, mert 64 biten több a CPU-regiszter, de optimálisabb utasításkészletek is használhatók. Elhiszem, hogy a lassan mémmé váló bőrtok sokat nyom a latba, de nem ennyit.
Új hozzászólás Aktív témák
- A kevés elérhető GPU miatt nem hoz saját GeForce RTX 5090-et a Noctua
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Mikrotik routerek
- Poco F7 Pro - jó, de az amatőr sem rossz
- EA Sports WRC '23
- Crypto Trade
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Xbox Series X|S
- Renault, Dacia topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG G16 (2025) G615LR 16 - Ultra 9 275HX 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070Ti 12GB WIN11
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550M R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3080TI 12GB ZALMAN I3 NEO GIGABYTE 850W
- Csere-Beszámítás! Ajándék ROG Táska! Asus Rog Ally Z1 Extreme RC71L - 512GB SSD + 16GB LPDDR5
- DELL Precision 5560 i7-11850H 16GB 512GB T1200 FHD+ 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest