Hirdetés
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Frawly
veterán
Ilyen esetekben még azt tudod csinálni, hogy mikor jön egy ilyen telefon és menni kell, de nem akarod sokáig járatni a gépet, akkor nyitsz egy terminált, abban benyomatod a sudo shutdown +30 parancsot, és fél óra múlva leáll a gép magától. Ha nem nagyon lassú HDD-s szutyok, addig 10× végez egy Arch frissítéssel addigra, és nem csak a gép lesz szabályosan leállítva, de a frissítés is befejeződik normálisan.
-
Frawly
veterán
yaourtot már nem használunk. Megszűnt teljesen a támogatása. A yay-t ajánlom helyette, de vannak más alternatívák is. Szerk.: áá, látom, te is rájöttel.
Frissítés közben meg Ctrl+C-t nem nyomunk. Ha sietned kell, akkor eleve nem futtatod le a csomagkezelőt. Futtasd akkor, ha van rá időd. Főleg akkor nem szabad megszakítani, amikor már a csomagokat telepíti. Míg csak tölti őket, addig nem olyan nagy gond a megszakítás. Ha már frissítés közben jössz rá, hogy menned kell, hagyd úgy a gépet, hogy befejezze a frissítést.
-
Frawly
veterán
Ja, bocs. Azt hittem, hogy ez egy fórum, ahol bármihez hozzá lehet szólni.
Ha nem akarod kidobni azt a drága bőrtokot, belegyömöszölhetsz 64 bites gépet is, 4 gigánál több RAM-mal. Igaz akkor összepréselődnek a többletbitek, meg a RAM-ot is lehet gzippel tömöríteni kell, hogy beleférjen
-
-
Frawly
veterán
Okok a cserére:
1) Max. 4 giga RAM-ot támogat, abból sem tudsz használni 3,X gigánál többet, hacsak a proci nem támogatja a PAE-t
2) Egyre inkább nem lesz támogatott a 32 bit szoftverügyileg, egyre inkább szenvedős lesz rajta bármit használni.
3) 32 bit only CPU teljesítménye ma már nem sok mindenre elég, egy combos facebookos oldal beakasztja, vagy valami más scriptekkel megpakolt oldal. Videókból is általában már a 480p-vel is problémájuk van ezeknek a prociknak, ha teljes képernyőre kiteszed, stabilan csak 360p-t visznek. Plusz egy ilyen régi gépben a GPU sem szokott a toppon lenni.Semmi gond nincs, anno nem drága bőrtokra kellett volna költeni, hanem új notit venni. Velem is fordult elő, hogy pénzt invesztáltam egy olyan régi gépbe, ami helyett újat kellett volna venni, meg is bántam idővel. Nem szabad, hogy az embert a megszokás és a érzelmi érték befolyásoljon, mikor hardverről van szó. Az ember az új hardverrel nem csak teljesítményt vesz, hanem bizonyos időtállóságot (elavultság kitolása, támogatottság) is.
-
Istju
senior tag
Miért ez a procedúra? Most frissítettem manjaro openrc-t, 152 csomagot frissített, és a telepítés rendben lement. Lehet a jövőben hozzám is begyűrűzik ez a probléma idővel. Melyik csomag igényli a közbeavatkozást? Az etc/ssl/certs/ca-certificates.crt fájlom nekem is megvan, de eddig hibát nem okozott.
-
vargalex
félisten
-
-
BoB
Topikgazda
-
-
-
Raynes
tag
Tudom, hogy így kell, de még nem csináltam. Érdemes üríteni a cache-t? Van valami hátránya, ha ürítem? Gondolom nem viccből találták ki, hanem kéne megtartani, akkor nem tárolná a rendszer feleslegesen.
Szerk.: na, lefuttattam a pacman -Sc parancsot. Hát, ez nem jött be gyerekek, mivel a df -h szerint továbbra is 11 gigás a foglalás. Mindegy, mert van hely, eleve 50 gigát adtam neki, így soha nem fog elfogyni a hely cacheürítés nélkül sem. Szerintem nagyon pozitív ez a rollingozás, nagyon tetszik, hogy minden friss. Nem érdekel, hogy sok frissítést húz le, és több hely kell neki. A rendszer legyen friss, a Linuxban gyorsabban érkeznek a technikai újdonságok, pont ez az egyik nagy előnye a Win-nel szemben. Egy adott Win-kiadás adott esetben több/sok éves, míg egy modern rollingos Linux mindig friss, mint a patyolat.
-
Raynes
tag
Akkor lehet, hogy legvégső esetben kap esélyt a KDE5. Az 5-öst még úgyse használtam. Addig viszont még adok esélyt az LXDE-nek, mert eddig ezzel sem vagyok elégedetlen, plusz érdekel, hogy mit lehet belőle kihozni. Ha túlhízik vagy bukja az esélyét, akkor viszont a KDE5 lesz a következő, legalább gyurmafigura-kompatibilis leszek.
Sőt, ha újra kell telepíteni, akkor meg mindenképp a KDE5 megy rá, meg ext4 a btrfs helyett.
Nem értem, hogy emberek hogy vannak el tilingozással, meg minimalista wm-ekkel. Marha kényelmetlenek szerintem, kb. mintha szájban tartott ceruzával nyomkodva kéne gépet használni.
-
spammer
veterán
Csak egy tipp: nem szükséges a touch parancs előtte, a nano a megadott névvel létrehoz egy buffert, gépelsz bele, aztán Ctrl+O-val már menti is fájlba a megadott néven.
_Dumber_: Jobb megoldás, de egyébként sem kell beírogatni parancssoroshoz sem, erre van az alias:
alias chrome='google-chrome-stable --disk-cache-dir="/dev/null" --media-cache-dir=”/dev/null"'
-
Istju
senior tag
Még ubuntu után, és arch előtt volt terítéken a gentoo. Sajna az időigénye miatt kimaradt:-) Az Arch Linux van olyan jó, de jóval egyszerűbb. Gentoo alatt még optimálisabb rendszer készíthető, csak sajna borzasztó időigényes... majd, ha nyugdíjas leszek:-) A régi laptopom megdöglött, az új régit (céges dell e6530 at megvettem, a cégnél 3 évig használtam) hivatalos winnel kaptam, rendesen rosszul voltam a linux konzol hiányától:-) Azt mondják az Archra, hogy macerás telepíteni, de ez csak szokás kérdése, nekem már hiányzik. Akit egyszer megfertőz a mélykonzolos telepítő, az örökre függő marad:-)
Jelenlegi eszközömön dualboot van Arch Linuxxal és Windowszal. A hivatalos wint, csak addig használtam, míg rá nem ment az Arcsi. -
Rimuru
veterán
Tapasztalatom nincs, csak tesztekre tudok hivatkozni, de SSD-n is eleg jonak tunik.
Az biztos hogy HDD-re az egyik legjobb, SDD-n kb egy szinten lehet a tobbivel, sok parhuzamos dolognal lehet egy kis elonye. Felrakod a zen kernelt es kiprobalhatod te is.
-
attilav2
őstag
Dvb-c vevőt, mert kábeles digi van. Egy pci kártya technisat cablestar II típusú. Ha lesz kedvem megírom az összefoglalót ami dvb-c mux és csatornslista generálásról szól w_scan-el. Elég kultúrált csatornalistát generál a scan-el ellentétben, de a paraméterezése nem egyszerű.
-
attilav2
őstag
Egy frissítéstől megjavult a plasma5, lettek ikonok az asztalon.
Van már végleges plasma5 dolphin, le is vakartam a git es csomagokat, és raktam is fel a véglegest. Jól szuperál, de az mtp eszközt az értesítési sávból továbbra sem nyitja meg, mindenféle hibaüzenetet küld, ha simán elindítom a dolphint akkor megnyitja. -
törölt tag
A tegnapi frissítésben nálam nem is szerepelt szerintem az amarok, bár nem figyeltem végig, de ugye "a" betűnél kezdi a csomagletöltést általában, és nem vettem észre. Viszont pár nappal korábban tettem fel, és úgy néz ki egyáltalán nem megy, csak egy hibaküldő ablakot dob a rendszer, ahányszor próbálkozom.
-
spammer
veterán
Nem használtam sose a Double Commandert. Locale-ban a hu_HU.UTF-8 is engedélyezve van és le van generálva? És ha LANG=hu_HU.UTF-8 doublecmd paranccsal indítod? (Feltéve ha ez a parancs indítja, a lényeg, hogy a LANG magyarra legyen állítva előtte). Ha nem működik, akkor sajnos passz.
-
törölt tag
Igen, amióta az Ubuntu elment Unity felé, a Gnome project meg a 3.x-nél tart, azóta KDE-zek, és nagyon megszoktam már az egészet. Mondjuk pont a Crusadert nem használom, de a többi KDE appot megszoktam már nagyon. Memória elég szerintem, igaz "csak" 3GB van, de eddig nem panaszkodott a rendszer.
-
törölt tag
Lehet, hogy én is rászánom magam és felteszem az Arch-ot, csak valahogy a CLI nem annyira volt eddig szimpatikus. Nem vagyok ellene, csak nem értek annyira hozzá, hogy én kézzel válasszam ki a csomagokat úgy, hogy ne maradjon ki semmi.
Plusz át kéne húzni egy kábelt a routerből, mert CLI-nél nincs ugye wifi. -
törölt tag
Manjaro, de elvileg azonos repókat használ ez is.
Igen, eredetileg a kdemultimedia-kmix volt fent, nem tudom ezt miért nem cserélte le magától a frissítéskor, de mostmár az a része jó.
Igazából nekem a BT arra kell, hogy azon küldöm át a hangot a nappaliban levő hangfalakra, ezért az mindig be van kapcsolva, és login után jellemzően meg is találja magától, de nem mindig oda szeretném küldeni a hangot, mert van, amikor más használja őket (és a tévét).
-
törölt tag
Igen, csak én nem azt szeretném, ha mindig előrébb lenne, hanem ha tudnék váltani köztük, amikor akarok. Ebben péládul nagyon jó volt a veromix
Amúgy közben a kmix indulási probléma megoldódott: a csoagkezelő szerint nem volt telepítve a csomag, pedig elindult, amikor kézzel indítottam. Feltettem, logout, login, most megy.
-
törölt tag
No, ha nem teszem be kézzel a startup alá a kmix-et, akkor nem indul el magától
Másik gond, hogy valamiért nem igazán tudok váltani az audioeszközök közt, hiába van csatlakoztatva például egy BT headset, nem küldi rá a hanot, pedig a Audio setup alatt betettem preferáltnak a beépített hangeszköz elé. Ezért szerettem a Veromix-et, annál sokkal egyszerűbb volt az audioprofilok közti váltás...
-
törölt tag
Ez utóbbi szerintem nincs is fent. De amikor láttam, hogy nem fut, akkor Alt+F2 -> kmix futtatással egyből megjelent a system trayben, addig nem ment a hangerőszabályzás sem.
Amúgy érdekes, hogy ha az összes applet megújult (nm, BT, értesítésközpont, stb), akkor a kmix miért nem. Pont az a régi kinézete és felépítése van, mint eddig. Pedig nem ártana egy kényelmesebb mód az audió profil/eszköz váltáshoz (ezért tettem fel annó a veromix-et).
-
törölt tag
Köszi! Közben rájöttem, hogy csak nem indult el valamiért a kmix magától, betettem a startup alá, és most megy rendesen. Fel volt téve amúgy, nem tudom miért nem indult el. Csak nem akartam már triplázni a topikban.
Amúgy az miért lehet, hogy az alapértelmezett egérmutató téma csak az alkalmazásokban jelenik meg? Ha a desktop fölé viszem az egeret, akkor a régi, egyszerűbb mutató van, ha bármilyen alkalmazás, vagy a panel fölé húzom az egeret, akkor meg az új Breeze téma.
-
spammer
veterán
A hétvégén egy Thinkpad R61-re (inteles) tettünk fel Arch-ot és a képek (mindenhol) összevissza csíkosak voltak, meg néhol a betűk is. Filóztunk, hogy kernel, intel driver vagy xorg hiba, aztán első próba az LTS kernel telepítése volt, amivel azonnal rendbe is jött a dolog. Nem tudom, miket variálnak az új kernelekkel, de jobban is tesztelhetnék őket. Vagy csak nem kellene kukázni belőle azokat a dolgokat, amik már eddig működtek.
-
Istju
senior tag
Nem tudom sajna, hogy beteszi -e magát az SDDM asztali környezetei közé. Most nem használok DM-et, amikor használtam, akkor az usr/share/xsessions mappába létrehoztam egy frankenwm.desktop fájlt, ami a saját indító fájlomra mutatott.
Kb ez volt a tartalma:
[Desktop Entry]
Name=FrankenWM
Comment[hu]=Bejelentkezés a FrankenWM környezetbe
Exec=/usr/bin/FrankenWM-istju
Icon=
Type=Application
Keywords=launch;FrankenWM;desktop;session;Ezzel a desktop fájllal már az összes DM látja az biztos.
-
korobi
aktív tag
(#3498) spammer: gksu-val megy....
nem nem rakta fel azt a csomagot alapból. de miért nem megy a sima sudo, mint openbox alatt?
miért jobb ha a ctrl+alt+fx -en frissítek meg telepítek, mintha az x-en nyitnék egy konzolt (guake)? Mi a különbség? az nem baj hogy nincs sallang amúgy is rühellem a kde-t de ezen legalább nincsenek csíkok a film lejátszása közben
-
BoB
Topikgazda
Laptopon nem kell a numlock, asztalin meg bekapcsol (rendszerbeállításokban a turn on van), viszont ha lenyomom a super, alt vagy control gombokat, akkor kikapcsol
Viszont ha visszakapcsolom utánna már marad. (ja és kétszer kell megnyomni hozzá) Bug.
Viszont most észerevettem hogyha desktopon vagy (nincs aktív ablak), elég elkezdeni gépelni (nem kell alt+space vagy F2), és felül a keresőben már jönnek is a cuccok, ami tök király.
-
Mi lehet a hiba akkor, ha a firmware- ben benne van a megfelelő rtl8168f, mégsem tudok kapcsolódni a nethez. Akárhányszor megadom az új kapcsolatoknál DSL résznél az adatokat, nem vált át, mindíg csak a Wired- en akar kapcsolódni, ha törlöm a Wired- et és úgy kattintok a DSL- nél megadott kapcsolatra, akkor újra megjelenik a Wired és ez így megy tovább.
Az Evo- val telepített Arch és a Manjaro esetén ez a beállítás egyből múködött.
Antergosnál volt ez régebben is gondom, mi lehet itt más, ami miatt nem lehet beállítani a DSL- t?
Archwikit olvasgatom egy ideje, de nem találok megoldást. Főleg a netctl részt, de semmi. PPPoE kapcsolat létrehozáshoz kéne valami tipp, ha jól értelmezem. -
Egyébként pont az Antergost akartam kipróbálni, csak fél éve azzal voltak megjelenítési gondjaim, a Manjaroval meg még soha, bár most az új alaplap proc mem trióval már lehet, hogy Antergos is futna.
Egyre kell figyelni, hogy telepítés elótt: Alt+F2 -- cnchi-dev+enter.
Ezt külön köszönöm, mert pont a cnchi- vel is voltak gonjaim.A hátrány ebben, hogy akkor újra csak itt tudok kérdéseket feltenni! Megpróbálok felnőni a feladathoz.
Üdv! egy idetévedőps.: itt is ugyanaz a fontbeállítási probléma van a legfrissebb Firefoxnál, vagy az oldal sajátját jeleníti meg vagy egy másikat, nem tudok váltani úgy, mint a 33- ig tudtam, ezért használom az ESR- t csak.
-
No, az most nehéz lesz, mert minden partíciót kukáztam a HDD- ről. Igazad lehet, nem az én szintem az Arch, most azért épp egy Arch alapún próbálgatom a plasma5- öt (természetesen KDE disztrót tettem fel).
Előbbiektől függetlenül épp a te hsz- eid alapján gondoltam úgy, hogy kipróbálom a plasma5- öt!
Ezt külön! jajj, már megint a smile
(#2944) Istju OK! Vettem! Neked meg köszi az Evo magyarítást!
(#2948) Istju Tisztában vagyok én ezzel, a két említett disztrót ismerve!
elhúztam
-
Istju
senior tag
Azzal egyetértek, hogy ez arcos topik, régebben én is kifogásoltam, h itt sok mindenről van szó az archon kívül. Azóta átgondoltam, és nem bánom személy szerint ezt. Csak a fórumtársunknak adjuk meg a kellő tiszteletet. --itt most nem rád, és nem másra céloztam , csak általánosságban írtam ezt.
-
Minden segítséget meg is köszöntem, legfeljebb arra hívtam fel a figyelmed, hogy az ilyen felsőbbrendűség felesleges szerintem, de lehet, hogy nem bírom a nagyképűséget.
Az Archos és Fedorás fórumokban másfajta emberek vannak.
Ilyenekre gondoltam éppen.
Inkább a smilék, mint a felsőbbrendűek, akik másfajták!
Remélem nem mindenki osztja itt ezt az érdekes szemléleted!
Új hozzászólás Aktív témák
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Jövedelem
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Formula-1
- Star Trek
- Sorozatok
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Kuponkunyeráló
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- AKCIÓ! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest