- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
jimmy399 #8899 üzenetére
Igen tudom.
Egyszerűen csak kényelmi szempont alapján akartam aláírást hozzá.
Viszont csak próbából a laptopon "pacman -U" csináltam, hogy mit szól az aláírás nélküli zst fájlra, de másodpercek alatt felrakta és rendben működik.Így végül a célomat elértem, de nem teljesen világos miért nem szólt a hiányzó .sig fájl miatt.
-
-
törölt tag
válasz
jimmy399 #8287 üzenetére
Igen, köszönöm. Közben sikerült lefordítanom.
Elfelejtettem telepítéskor a base-devel-t felrakni, de most pótoltam és szépen elkészült/települt a radiotray-ng.BoB: Igen tetszik ez a megoldás, mit tagadjam
Kezdő vagyok még, sok hibával és kevés tudással. De nagyon élvezetes magam állítgatni/telepíteni mindent felesleges körítés nélkül. Például a Gnome felrakása után sem network-manager, sem bluetooth nem volt.
Most éppen azzal küzdök, hogy a radiotray-ng futáskor nem jelenik meg a megszokott helyen, a topbar-on. Gondolom valami extension kellene a gnome-nak?
Illetve az Ubuntun-n megszokott startup beállító is hiányzik. Felraktam a gnome-tweaks csomagot, de abban az "indítópult" csak az általa listázott alkalmazásokat kínálja fel. Nem tudok tetszóleges helyről binárist vagy script-et megadni neki.
Gondolom marad a konzolos megoldás.Sonja: Köszönöm az info-t, figyelni fogom.
-
vargalex
félisten
válasz
jimmy399 #8170 üzenetére
Felrakhatod valahova, valamelyikünk biztosan ránéz. Én 10 éve Arch-ozom (több platformon is), de soha nem volt még komolyabb gondom. Igaz, egyszer volt dual VGA-s notebook-om ez idő alatt (Intel integrált+nvidia dedikált), de azzal kezdtem, hogy letiltottam a dedikáltat. Csak munkára használtam mindig, arra elég az integrált...
-
vargalex
félisten
válasz
jimmy399 #8164 üzenetére
De még mindig nem értem teljesen. Ezt írtad eredetileg: "
Az 5550-re van csatlakoztatva egy sima mezei 16:10-es Lg monitor, a 7650D-re még egy sima 16:10-es monitor 19"."Ez még stimmel, ezt írtad most is. Viszont a hiba elvileg ekkor jön: "amikor engedélyeztem a 5550-en a második kijelzőt kiterjesztve"
Előbbi magyarázatok szerint az integrált és a dedikált kártyára is 1-1 monitor van kötve, utóbbi szerint viszont a dedikált kártyán szeretnél egy második monitort engedélyezni...
Nekem a "csonttá fagyott" azt jelenti, hogy semmilyen módon nem érhető el, nem azt, hogy a grafikus felület megállt. SSH-n bejelentkezve viszont nézhettél volna logokat is...
Kérdés még, hogy milyen DE-t, vagy egyebet használsz...
-
vargalex
félisten
-
Frawly
veterán
válasz
jimmy399 #7989 üzenetére
Továbbra is tartom, hogy ez valószínű nem kernelhiba, hanem az újabb kernelekhez kéne valami mágikus kernelparaméter. A HUP-on olvastam a bejegyzésed, hogy radeon driverrel hajtod mindkettőt és próbáltad amdgpu-val is, szóval mást nem nagyon lehet tenni. Azt már múltkor is beszéltük, hogy az xf86-video-ati és xf86-video-amdgpu drivereket is próbáltad X.org alatt. Mást nagyon nem lehet megpróbálni, csak a kernelparaméter marad, már ha tényleg nem kernel bug, ami azért meglehet, de nem találok semmit, ez jelentheti azt is, hogy más még nem jelezte.
Végső esetben egy CSM Legacy BIOS bootos telepítést is csinálhatsz, egy külső meghajtóra, hogy megnézd, hogy ha elsődleges kártyának használod az 5550-est, akkor a hibajelenség előfordul-e. Az ugyanis örökké nem maradhat, hogy emiatt sose frissítesz kernelt, mert előbb-utóbb nem úszod meg. Egy ideig lehet halogatni workaroundként, csak végleges megoldásnak nem jó. Azt is mondanám, hogy majd az 5.12-es kernel megoldja, de az véglegesként majd csak 3 hét múlva jön ki.
-
Frawly
veterán
válasz
jimmy399 #7986 üzenetére
Ezt szerintem X.org konfigban kéne beállítani, vagy valami xrandr-t használó sorral az xinitrc-be, hogy a default kártyát használja, amit te akarsz és kézilag egy általad megadott felbontás, frissítésre álljon be. A hibát valószínű az okozza, hogy a VGA csati analóg, nem jön át rajta a DDC jel a monitortól, hogy milyen felbontásokat támogat, így meg a X.org elkezd valamit defaultra állni, találgatás alapon és a monitor vagy kártya nem szereti, valami egzotikus frissítés miatt. Bár ezt a DVI-nak meg kéne oldania.
#7987 Shyciii: én sose hittem ezekben a spéci kernelekben. Lehet nyersz vele egy lényegtelen 1-2% futási többletteljesítményt, de egy csomó kompatibilititási szívás bugok árán. Egyszerűen az időt nem érik meg. Nem véletlen, hogy a hivatalos kernelben nincsenek benne ezek a csodapatchek, meg spéci ütemezők nem defaultok. Ha annyira jobb lenne, akkor Torvalds belereszelné ezeket defaultnak.
-
Frawly
veterán
válasz
jimmy399 #7904 üzenetére
Nem értem, megírom a hozzászólás, elküldődik, de nem jelenik meg a fórumon. Nem először van. Már több rendszeren és gépen előfordul, kezd frusztráló lenni.
Amit eredetileg írtam: próbáld feltenni az Arch hivatalos tárolójából a linux-lts csomagot, ez lecseréli a kernelt az utolsó LTS-re, ami most az 5.10-es ág, átmeneti megoldásnak jó lehet.
-
Frawly
veterán
válasz
jimmy399 #7897 üzenetére
A radeon az a régebbi driver, amit az Arch Wiki ATI-nak nevez. Akkor jó driverrel hajtod őket, nem kéne szórakoznia. Feltéve, hogy fent van az x86-video-ati driver is.
#7896 attilav2: próbáld a VLC-t terminálból indítani, és megnézni, hogy mit ír ki, mikor nem tudja a streamet megnyitni. Erről az oldalról ellenőrizd, hogy a VLC opcinális függőségei közül is fent legyen minden, ami neked kell.
-
Frawly
veterán
válasz
jimmy399 #7894 üzenetére
Azért azt megnézném, hogy a kernel melyik drivert használja. lsmod parancs kilistázza, esetleg felrakod az inxi-t és futtatsz egy inxi -Fxxx parancsot. Mert az egy dolgok, hogy feltetted az ati X.org drivert, de annak nem lesz hatása, ha a kernel továbbra is az amdgpu-t használja.
-
Frawly
veterán
válasz
jimmy399 #7883 üzenetére
Az amdgpu nem tudja az HD5xxx-eket meghajtani. A 7xxx-eket már meg tudja. De a 7xxx-et még meg tudja hajtani a radeon/ati driver is. Alapvetően, ha egy GPU támogatja mindkettőt, akkor az amdgpu-t érdemes vele használni, hiszen az újabb, többet fejlesztik, gyakrabban kap javításokat, optimalizációkat, stb..
#7884 csixy: nem muszáj két gép, egyen feltelepíted, mellette egy okostelefonon, táblagépen, akármin is tudod olvasgatni az Arch Wiki-t. Vagy először virtuális gépben gyakorlod ki a telepítést, és a host gépen nézed hozzá háttérben a böngészőben az Arch Wiki telepítési útmutatóját, és mikor már megy a telepítés, utána csinálod fizikai gépen.
Haladók meg úgy szokták, hogy bebootolják az Arch telepítőt, azon a háttérben nyitnak egy új text konzolt (Alt+F2), és abban szöveges lynx, elinks, elinks2 vagy hasonló böngészővel olvasgatják a Wiki-t, így is csak 1 gép kell hozzá, és váltogatnak az 1-es és 2-es konzolok között. Én mindjárt egy harmadikat is nyitok, amiben bizonyos parancsok kimeneteit őrizgetem, az 1-es konzolban meg a telepítést csinálom, 2-esben text böngésző megy. De csak akkor, ha valami olyan telepítési momentum fordul elő, amit még nem csináltam, számomra újdonság, és a telepítésnek egy olyan fázisában van rá szükség, amikor még nincs grafikus felületem. Ha ugyanis a telepítésnek már egy olyan fázisában van rá szükség, amikor van grafikus felület már, akkor simán a háttérben futó grafikus böngészőben is lehet nézni, míg a parancsokat terminálba vereted be.
Sokféleképp meg lehet oldani két gép nélkül. De én mégis amondó vagyok, hogy Archnak akkor állj neki, ha van 2 géped minimum, vagy 1 gép, de azon egy tartalék drive-on egy pót OS. Arra az esetre, ha elcsesznéd a telepítést, nem működne, akkor ne maradj használható gép nélkül. Már pedig eleinte el fogsz tolni dolgokat, de pont ez e lényege, hogy tanulási folyamat. Bár xfce-t pl. könnyű feltelepíteni, mert ott újraindítás és felhasználólétrehozás után csak felteszed pacmannal az xfce metacsomagot, és az behúz automatikusan minden szükséges függőséget, drivert, panelt, értesítőt, addonokat, gtk-s bizbaszokat, alap text editort, terminált, stb-stb.. Az Arch akkor nehezebb, ha minimalista WM van csak rajta, mert akkor neked kell mindenről kézzel gondoskodni, mindenféle driver, alkalmazás, kézi telepítése, hozzájuk egyenként kézzel .conf fájlok szerkesztgetése.
-
jimmy399
senior tag
válasz
jimmy399 #7883 üzenetére
Nos, kipróbáltam a másik driverrel. Ha nem frissítem a kernelt akor jó. Ha frissítem, akkor kifagy az egész gép.
SSH-n telefonon keresztül léptem be, és megnéztem mi történik.BUG: kernel NULL pointer dereference, address: 0000000000000000008
#PF: supervisor read access in kernel mode
xPF: error_code(0x0000) - not-present pageDe felteszem a screenshotot is.
-
Frawly
veterán
válasz
jimmy399 #7879 üzenetére
Gondolom a szervizes nőci csak nem tudta hol kell kikapcsolni, újraindítani Openboxnál, nem ismerte a Linuxot, a kikapcsológomb sem minden gépen kapcsol ki, van, ahol sleepbe, hibernációba küld le. Ő meg ki akarta nyomni a rendszert teljesen, hogy legközelebb újrabootoljon, és nem akart inkompetensnek tűnni, hogy a kikapcsolást keresi. Csak tipp.
A HD5550-öt ellenőrizve viszont arra jutottam, hogy azt a radeon drivernek kéne hajtania, szintén kernelből, és ahhoz nem az xf86-video-amdgpu Xorg 2D driver kell, hanem az xf86-video-ati. Ez egy olyan régi GPU, amit nem támogat az amdgpu driver.
A HD7560D-t meghajtja a radeon és xf86-video-ati driver épp úgy, de ahhoz már az amdgpu és xf86-video-amdgpu ajánlott inkább.
-
Frawly
veterán
válasz
jimmy399 #7873 üzenetére
Ez durván hangzik, hogy ennyire semmi nem megy, de még LTS-sel is gondod van. Pedig az 5.11-es kernelbe pont hogy AMD procikhoz érkezett javítás.
Én Ryzen 4700U-t használok, amiben Vega8 integrált GPU van. Nálam csak annyit okozott az 5.11-es kernel, hogy minden bootkor kiírja, hogy amdgpu: Unsupported power profile mode 0 on RENOIR. Semmilyen hibát nem okoz, csak idegesítő, mivel konzolon jelentkezek be, és általában épp gépelek bejelentkezés közben, mikor odaokádja ezt a sort. Ezt a kellemetlenséget leszámítva minden működik, CPU, GPU fronton is. Igaz nekem az 5.10.x-szel sem volt problémám, akkor nem írt ki semmit, CPU rendesen szabályozta a frekit azzal is. TRIM-mel sincs gondom, igaz én ext4-et használok az SSD-n.
Drivereket jókat használsz, kernel amdgpu KMS driver (alapból a kernelben van), mesa (OpenGL 3D-s gyorsítsához), xf86-amdgpu-video (2D-s X.org gyorsításhoz), vulkan-radeon, ezeket kell használni, ezeket is használod szerintem.
-
attilav2
őstag
válasz
jimmy399 #7791 üzenetére
7m-res hdmi kábel szerintem már nagyon hosszú, különösen 4K-hoz, a képpel nincs gond csak a hanggal? Ajánlom az anydesk-et(android/android tv app) a desktop tv-re küldésére hálózaton keresztül. Ha AMD vga-d van akkor windows alatt szóbajöhet az AMD Link amit az adrenalin driver tartalmaz, van hozzá alkalmazás android/android tv-re, vga-s gyorsítást használ a desktop átküldésekor, így jobb mint az anydesk, de sajnos csak windows alatt elérhető mert kell hozzá az adrenalin driver ami linux alatt nincs
-
jimmy399
senior tag
válasz
jimmy399 #7791 üzenetére
Ez van a logban, amikor a hang eltorzul:
febr 07 19:11:57 jimmy-pc-arch rtkit-daemon[570]: Successfully made thread 125548 of process 125544 owned by '1000' RT at priority 5.
febr 07 19:11:57 jimmy-pc-arch rtkit-daemon[570]: Supervising 4 threads of 1 processes of 1 users.
febr 07 19:11:57 jimmy-pc-arch pulseaudio[125544]: Module "module-udev-detect" should be loaded once at most. Refusing to load.
febr 07 19:11:57 jimmy-pc-arch systemd[442]: Started Sound Service. -
Frawly
veterán
válasz
jimmy399 #7752 üzenetére
Wow, még Dellnél is előfordulhat, igaz nem mindegyiken, mert nekem is volt Dell Latitude-om, és azon nem volt ilyen gond, de ezek szerint csak pont jó termékcsaládot fogtam ki.
Szépen megoldottad, ezt a megoldást felvehetnék az Arch Wiki-be is.
#7753 csixy: szerintem az idősebb kollégák vagy be sem küldik, vagy beküldik, de majd csak valami határidő-hosszabbítsára, hogy találjanak rá valakit. Esetleg valami fiatalabb asszisztens megcsinálhatja nekik, ha van olyanjuk.
-
Frawly
veterán
válasz
jimmy399 #7685 üzenetére
100 megás EFI partíciónak elégnek kéne lennie, volt, hogy nekem is akkorán voltak a Win10 indítófájlai és az Arch kernele, initramfs-e, fallback initramfs-e, és még hely is maradt rajta valamennyi. Egyébként át lehetne méretezni, vagy egy másik FAT32 partíciót létrehozni a többi mögé, kicsit kéne csak az Archon szerkesztgetni hozzá, de a Windows garantáltan nem bootolna, persze lehet meg lehetne javítani Windows telepítőből indított javítókonzollal, de nem biztosan. De maradhat így is, hogy a fallbacket letiltottad, nekem még 5 év archozás során egyszer se volt rá szükségem, hogy fallbacket bootoljak be.
Egyébként megint itt jön, amit mondtam. Hogy egy telepítő ne döntse el az ember helyett, hogy neki mekkora EFI partíció kell, mert 640 KB meg 100 mega mindenkinek elégnek kéne lennie. Pont ezért nincs az Archnak telepítője, hogy ne hozzanak meg a user helyett ilyen kontár döntéseket, hanem az ember a saját rendszerét építhesse. Nem azért nincs a telepítő, hogy a kezdőket tartsák távol, meg szopassák a konzolban parancsok begépelésével, meg Wiki-ben írt litániákkal és technoblablával, és magukat elitistának tüntessék fel.
-
ztsoft
őstag
válasz
jimmy399 #7685 üzenetére
Szia!
Én is sokat szórakoztam vele a kevés hely miatt, még végül oda jutottam, hogy az EFI partíciót nem a /boot alá csatolom, hanem a /boot/efi alá. Így csak az UEFI cuccai kerülnek bele.
/dev/sdb1 2048 206847 204800 100M EFI System /dev/sdb2 206848 239615 32768 16M Microsoft reserved /dev/sdb3 239616 313549539 313309924 149,4G Microsoft basic data /dev/sdb4 313550848 314570751 1019904 498M Windows recovery environment /dev/sdb5 314570752 419428351 104857600 50G Linux filesystem /dev/sdb6 419428352 976773134 557344783 265,8G Linux filesystem
/dev/sdb5 49G 24G 23G 51% / /dev/sdb6 261G 22G 226G 9% /home /dev/sdb1 96M 27M 70M 28% /boot/efi
-
csixy
addikt
válasz
jimmy399 #7687 üzenetére
Az sda3-at ne bántsad, hagyd változatlanul és közvetlenül az sda4 előtt maradjon. Az sda4 túlsó végéből lecsíphetsz az új EFI partíció számára, de szerintem elég annak 512 megabájt is bőven. Költöztetés után lehet, hogy kell majd BCD javítás.Ha zavar a megszüntetett sda2 helye, akkor inkább terjeszd ki rá az sda1-et. Átmenetileg a biztonság kedvéért valami hülye flaggel megpróbálhatod elrejteni a tartaléknak hagyott eredeti EFI partíciót és majd ha jól működik az új, akkor töröljed csak.
-
csixy
addikt
válasz
jimmy399 #7685 üzenetére
Ha a windosból átméretezed a C: partíciót egy picit kisebbre, majd Gparteddel move-olod hátrébb , akkor utána meglehetősen nehéz a 16 megabájtos MSR partíciót hátrébb tolni, ezután tudnád megnagyobbítani az EFI partíciót, de félő, hogy mindezek után még BCD boot javításra lesz szükség. Járható út , de nehéz. Én már egyszer korábban megcsináltam így valahogy. Ha van elég időd , akkor újratelepítéssel elegánsabban könnyedébben meg lehet csinálni. Gparteddel csinálsz a GPT diskre 3 partíciót , az első egy akkora partíció amekkorával nagyobbra szeretnéd majdan növelni az EFI partíciót. Ezt formázd meg mondjuk ext2-re. A második partíció akkora legyen , amennyi helyet a windowsnak szánsz. A maradék helyet foglald le a linuxnak és formázd ext4-re például. Most töröld a második partíciót. Szállj ki a Gpartedből. Most indítsd a windows telepítőt és mutasd meg neki a szabad helyet, hogy oda parancsoljon befáradni. Már van egy működő windowsod. Most a live linux Gparteddel töröld az első ext2-es partíciót. Move-old előre a 399, vagy 400 megabájtos, vagy mittomén mekkora recovery partícióját a windowsnak. Terjeszd ki az EFI partíciót. Szállj ki. Próbáld bebootolni a windowst. Vagy sikerül vagy nem. Ha nem sikerül , akkor BCD bootjavítás kell és menni fog a vindows. Most következhet izlésed szerint a linux telepítése az eredetileg harmadik partíció helyére.
-
Shyciii
veterán
-
Shyciii
veterán
válasz
jimmy399 #6899 üzenetére
Akartam is kérdezni, hogy miért akartál mindenáron partícióról bebootolva telepíteni, és miért nem jó a pendrive-os telepítés, majd utána a grub update lefuttatása mely megtalálja a win-t, és kész. Miért kellett ezt megfordítva bonyolítani amivel elcsesztél vagy fél napot, ahelyett, hogy fél óra alatt felmegy usb-ról a win, grub reconfig 1-2 perc alatt és kész
-
Frawly
veterán
válasz
jimmy399 #6895 üzenetére
Ja, értem. Azt nem tudom milyen Win10 telepítő ez, a hivatalos 1903, 1909-es verziójú, hivatalos Win10 telepítőkön az install.wim lemezkép pont azért 3,99451 GiB-os (maximum 4 289 073 755 bájt), hogy EFI partícióként viselkedő FAT32-partícióról is telepíteni lehessen, ami csak 3,999999999 GiB-os (4 294 967 295 bájtos, azaz 2^32-1 bájtos) fájlokat támogat.
Mindjárt mondanám is, hogy hiba volt FAT-ot szabványosítani EFI partíciónak, de nem arra tervezték, hogy sok gigás wim lemezképeket innen telepíts, hanem rendesen feltelepített OS-t töltsenek be pár megás EFI fájlok, vagy maximum 30-50 megás initramfs, meg Linux kernel induljon el róla. Ez abszolút a Windows Telepítő és MS hibája, hogy a telepítőjükben nem lehet betallózni más partíciókról és meghajtókról az install/wim fájlokat.
-
Frawly
veterán
válasz
jimmy399 #6892 üzenetére
UEFI módban fel lehet venni bármilyen EFI fájl indulását. Ki kéne deríteni, hogy az illető partíción lévő Windows mivel indul, biztos vagy ebben az efibootmgr.efi-ben? De én nem javaslom Windows Telepítő partíció futtatását. A gyártók telepakolják reklámmal, demóval, szeméttel, malware-rel, meg nem is a legfrissebb verzió, ha feltelepíted, napokig frissítgeti magát, 100× újraindulva. Ha Win10 telepítő kell, a MS oldaláról letöltöd a legfrissebb iso-t, és elve a Media Creation Tool-lal kiírja magát USB-re, vagy ha Linxux alatt látogatod meg az oldalt, akkor kimásolod az iso tartalmát egy FAT32-re formázott USB drive-ra, és telepíted azzal, rendes alaprendszert, tisztán, gyártói szemét nélkül, csak a MS Candy Crush és egyéb szemete és live/reklám csempéi lesznek benne default telepítéssel.
-
Laszlo733
aktív tag
válasz
jimmy399 #6709 üzenetére
Megnéztem, de nem sokat mond
systemctl status nmb.service
● nmb.service - Samba NMB Daemon
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/nmb.service; enabled; vendor preset: disabled)
Active: failed (Result: exit-code) since Sat 2020-04-04 13:07:00 UTC; 2h 11min ago
Docs: man:nmbd(8)
man:samba(7)
man:smb.conf(5)
Main PID: 3107 (code=exited, status=1/FAILURE)ápr 04 13:07:00 Archlinux systemd[1]: Starting Samba NMB Daemon...
ápr 04 13:07:00 Archlinux systemd[1]: nmb.service: Main process exited, code=exited, status=1/FA>
ápr 04 13:07:00 Archlinux systemd[1]: nmb.service: Failed with result 'exit-code'.
ápr 04 13:07:00 Archlinux systemd[1]: Failed to start Samba NMB Daemon.
lines 1-12/12 (END)journalctl -xe
-- Defined-By: systemd
-- Support: https://lists.freedesktop.org/mailman/listinfo/systemd-devel
--
-- A start job for unit UNIT has begun execution.
--
-- The job identifier is 235.
ápr 04 15:20:25 Archlinux kwin_x11[664]: qt.qpa.xcb: QXcbConnection: XCB error: 3 (BadWindow), s>
ápr 04 15:20:25 Archlinux kwin_x11[664]: qt.qpa.xcb: QXcbConnection: XCB error: 3 (BadWindow), s>
ápr 04 15:20:25 Archlinux dbus-daemon[580]: [session uid=1000 pid=580] Successfully activated se>
ápr 04 15:20:25 Archlinux systemd[563]: Started Tracker metadata database store and lookup manag>
-- Subject: A start job for unit UNIT has finished successfully
-- Defined-By: systemd
-- Support: https://lists.freedesktop.org/mailman/listinfo/systemd-devel
--
-- A start job for unit UNIT has finished successfully.
--
-- The job identifier is 235.
ápr 04 15:20:27 Archlinux konsole[5752]: Icon theme "Materia-Manjaro-Breeze-dark" not found.
ápr 04 15:20:27 Archlinux konsole[5752]: Icon theme "gnome" not found.
ápr 04 15:20:27 Archlinux konsole[5752]: QCommandLineParser: already having an option named "h"
ápr 04 15:20:27 Archlinux konsole[5752]: QCommandLineParser: already having an option named "hel>
ápr 04 15:20:27 Archlinux konsole[5752]: QCommandLineParser: already having an option named "v"
ápr 04 15:20:27 Archlinux kwin_x11[664]: file:///usr/share/kwin/aurorae/MenuButton.qml:22: TypeE>
ápr 04 15:20:27 Archlinux kwin_x11[664]: file:///usr/share/kwin/aurorae/MenuButton.qml:22: TypeE>
ápr 04 15:20:27 Archlinux kwin_x11[664]: QPainter::begin: Paint device returned engine == 0, typ>
ápr 04 15:20:28 Archlinux konsole[5752]: Unsupported return type 65 QPixmap in method "grab"
ápr 04 15:20:28 Archlinux konsole[5752]: Unsupported return type 65 QPixmap in method "grab"
ápr 04 15:20:28 Archlinux konsole[5752]: Invalid return type in method "addAction"
ápr 04 15:20:28 Archlinux konsole[5752]: Skipped method "setDefaultShortcuts" : Pointers are not>
lines 1084-1114/1114 (END) -
Shyciii
veterán
válasz
jimmy399 #6549 üzenetére
Sanszos. Ezzel az a baj, hogy a frissítések után előfordulhatnak problémák. Még a megfelelő hardverek esetén is előforulhat gube. Nekem még a támogatott Atheros kártyával is volt egyszer gond. Nemrég a NetworkManager előző verziója okozott zajt. Kb 10-12 csatlakozás után már csak csatlakozott, de ip nem volt. VIsszaállva az előző verzióra gond nélkül működött. Most a legfrissebb NetworkManager-el már nincs ez a probléma. Amúgy ennyire durva gondot, hogy nem kapcsol ki a kijelző...nem gondoltam volna, hogy ilyen szintű dpm gond is előfordulhat, pedig anno még az ősöreg Asus notimon is kipróbáltam, ahol a Windows 10-nek is gondja volt az ACPI vezérléssel, de az Arch gond nélkül futott.
-
Shyciii
veterán
válasz
jimmy399 #6547 üzenetére
acpi könyvtér nincs? Létre kell hozni. Linuxon sok ilyen eset van
LightDM-et azért mondtam, mert az XFCE! alapból azt használja az emlékeim szerint. Amúgy megnéztem a linken levő scriptet, és eléggé fura, mert szimpla dpms értéket módosít, amit alapból tud a linux megfelelő driverekkel. Szerintem a Dell notid nem 100% kompatibilis a linuxban található driverekkel, firmwarekkel, mert ha az lenne, akkor nem lenne neki problémás az automatikus dpms állítás.
-
Shyciii
veterán
válasz
jimmy399 #6541 üzenetére
Ez érdekes, mert nekem pure Arch van asztali felület nélkül, csak agy sima ablakkezelő van, de semmilyen állítás nem kellett, hogy a fedél lecsukásakor kikapcsolja a kijelzőt. Igazság szerint már a lecsukás előtt 1cm-el kikapcsolja. A lidswitch funkció azért van neked ignore-on, mert a LightDM-et használva notebook esertén így lehet megoldani, hogy a fedél lecsukásakor zárolja a notebookot. Ezt onnan tudom, hogy volt időszak, mikor LightDM-et használtam (amit az XFCE4 is használ alapból a bejelentkezésehez), és ekkor a lidswitch és egy handler script futtatásával volt megoldható a fedél lecsukásakori linux zárolása, de maga a kihjelző kikapcsolása automatikusan megy.
-
Frawly
veterán
válasz
jimmy399 #6325 üzenetére
Szerintem a Wayland teljesen használható állapotban van. Ami a gond vele, hogy kevés grafikus felület hozzá (kicsi a választék) és kevés (natív) alkalmazás használja. A fejlesztők idegenkednek tőle, így nem sokan fejlesztenek rá. Persze így nem is fog terjedni, mert mindenki „elvan” a X.org-gal.
-
-
Rimuru
veterán
válasz
jimmy399 #4656 üzenetére
Alapvetoen csak egeret hasznalok bluetoothon keresztul, de telefonnal is jol elvan.
ezt a csoportot hasznalom halozatkezeleshez: connman bluez bluez-utils wpa_supplicant
ha gepet akarod parisotani:bluetoothctl pairable on
bluetoothctl discoverable onvagy forditva
bluetoothctl pair <MAC>
bluetoothctl connect <MAC>
esetleg extrabluetoothctl trust <MAC>
Ennyit tudok mondani de gondolom ezek mar megvoltak. Default jelszavak ilyen egyeru kodok szoktak lenni mint 0000,0123,stb.
-
BoB
Topikgazda
válasz
jimmy399 #4656 üzenetére
Nekem Plasma 5 van fent, out-of box ment párosítás, mindkét irányba fájlküldés.
Ezek az ide kapcsolódó csomagok vannak fent:
local/bluedevil 1:5.9.3-1 (plasma)
Integrate the Bluetooth technology within KDE workspace and applications
local/bluez 5.44-1
Daemons for the bluetooth protocol stack
local/bluez-libs 5.44-1
Deprecated libraries for the bluetooth protocol stack
local/bluez-qt 5.31.0-1 (kf5)
Qt wrapper for Bluez 5 DBus API
local/bluez-utils 5.44-1
Development and debugging utilities for the bluetooth protocol stack -
spammer
veterán
válasz
jimmy399 #4189 üzenetére
A pip egy pythonos csomagkezelő, amit pedig hiányol, az egy pythonos modul:
Service Identity Verification for pyOpenSSL — service_identity 16.0.0 documentation, installation
De valószínűleg nem kell ezt használnod, mert megtalálható a hivatalos repóban a csomag: python2-service-identity 16.0.0
Ha ez sem segít, akkor a fentebbi oldalon csekkold a további csomagokat, hogy mik kellenek még neki (Requirements).szerk: Elvileg elégnek kell lennie, mert a kellő csomagokat húzza magával (lásd Dependencies).Viszont az Arch felé jelezni kellene, ha még nem jelezték, hogy fel kell venni a a deluge dependenciái közé.
-
Raynes
tag
válasz
jimmy399 #4126 üzenetére
Bizony. Plusz, ha csak az OS core-t nézzük, pl. a Windows kernele alig változik, alig fejlődik egy fő verzión belül, csak sokévente főverzió váltásakor, egy rollingos Linuxban mindig szinte a legújabb kernel van. Az már csak mellékes, hogy a többi csomag is frissebb, akár főverziókkal előrébb járhatnak azok is. Pedig nem vagyok verziószám-mániás, de az IT-ben soha nem jó régi verziókba belebetonozódni, és elavult dolgoknál leragadni. A Windows másik hibája, hogy az alkalmazásokat és a kernelt nem frissíti, csak az OS többi részét, és általában arra is csak biztonsági javítások érkeznek, míg a Linuxban érdemi újdonságok is mindig megjelennek, nem csak biztonsági foltozások. Persze ezt lehet magyarázni Win Matyiknak, mindjárt besértődnek, ha valaki a szent, redmondi rendszerükre rossz szót is mer szólni.
A Debiant meg hagyjuk. Nem azért régiek a csomagok, mert a stabilitásra törekednek, hanem lusták és spórolósak. Ritkán nyúlnak a csomagokhoz, de semmivel nem stabilabb, ha egy csomag hibás, azt épp úgy nem javítják. Sose értettem azt a hype-ot, és stabilitásmítoszt, ami a Díbiönt mindig is körbevette, túl van misztifikálva, sose szerettem azt a disztrót. Mindig is egyfajta branch disztróként tekintettem rá, ami csak arra jó, hogy a mellékágakat táplálja (Ubuntu, Mint, stb.). A Debiannak egy valódi előnye van, hogy az támogatja a legtöbb architektúrát, és ha feltesszük szerverre, akkor az van el a legtovább úgy, hogy nem kell hozzányúlni, mivel ritkán frissít, és nincs az, hogy egy frissítés hazavágja a rendszert. Desktopra viszont nagyon rossz disztró, meg én szerveren is jobban bíznék egy Archban.
-
törölt tag
-
attilav2
őstag
válasz
jimmy399 #3858 üzenetére
Lehet hogy be kéne állítanod a TRIM-et és ennek megfelelő mount opciókat az fstabban az ssd-re.
WIKI
Using the discard option for a mount in /etc/fstab enables continuous TRIM in device operations:
/dev/sda2 /boot ext4 defaults,noatime,discard 0 2
/dev/sda1 /boot/efi vfat defaults,noatime,discard 0 2
/dev/sda3 / ext4 defaults,noatime,discard 0 2Nem tudom mi a partíciókiosztásod de a mount opciókat ennek megfelelően változtasd meg az ssd-nél.
[link] -
válasz
jimmy399 #3754 üzenetére
technikai off:
Erre jó a TG rendszer, csak itt még nincs topikgazda. Ilyen esetben moderátor akkor töröl, ha
-véletlenül olvassa a topikot
-modkerbe beírod a kéréstHa valaki érez indíttatást, hogy itt TG legyen, lehet jelentkezni vagy tudtok javasolni valakit, aki vállalná, szóljatok és beírom a javaslatot a TG topikba.
-
spammer
veterán
válasz
jimmy399 #3634 üzenetére
Laptopon nem nagyon van.
Ráadásul a power gombra elalszik, hosszan kell nyomnom, hogy kikapcsoljon. Sőt, még az akksi is beépített, azt sem tudom kivenni.
De különben sem ez a megoldás. Utána kell túrnom, mi az Isten baja van, journalctl-t átfutottam, abban nem volt semmi, leszámítva egy systemd-s hibajelzést, de annak ehhez nincs köze, meg az jön majd a frissítéssel, mert azóta javították: Assertion 'subsystem' failed at src/libsystemd/sd-device/sd-device.c:1194, function device_get_id_filename()
Valószínűleg xorg lesz, mert az is frissült nálam tegnap, lehet, megpróbálok majd egy downgrade-et.
-
spammer
veterán
válasz
jimmy399 #3589 üzenetére
Na összedobtam egy "gyorstalpalót" a logoutra
Linux: konfig fájlok mentése a Githubra -
_Dumber_
őstag
válasz
jimmy399 #3589 üzenetére
A samba azért nem csatolódik fel, mert még nem állt fel a netkapcsolatod. (pl még nincs is IP-d
)
segyít ha váratod egy kicsit a rendszert:systemctl enable NetworkManager-wait-online.service
Sajnos tapasztalat, hogy nem mindig jó ez sem, ellenben mocskosul növeli a bootidőt..
-
spammer
veterán
válasz
jimmy399 #3587 üzenetére
Nem bonyolult, valójában faék, a githubhoz is elég pár parancsot tudni, és még azt is aliasolhatod. Majd lehet, hogy összedobok egy rövidke írást róla logoutra.
szerk: egyébként tegnap megvolt az első fagyásom Arch-on. Valami elkezdte darálni a hdd-t, akadt minden, ki akartam lépni konzolba, fehér képernyő, fagyi, kikapcsoltam. Szerencsére azóta megy *kopp-kopp*.
Ja és javították a systemd/NetworkManager bugot is, amiről a múltkor írtam, újra gyorsan működik a sleep.
-
spammer
veterán
válasz
jimmy399 #3583 üzenetére
A fentebb említett R61-re mi is azért tettünk Arch-ot, mert megdöglött a HDD a notiban.
Szerencsére az adatokról volt backup, a config fájlok mentésére/szinkronizációra pedig a github van használatban. Ajánlom neked is, főleg, ha szeretsz tweakelni, konfigolni, állítgatni: Using GNU Stow to manage your dotfiles. Ezt kombinálva egy github repóval, mindig meglesznek a konfigok lokálisan és git szerveren is, így ha beüt a baj, vagy másik gépre szeretnéd felrakni a konfigjaidat, csak egy git clone <repository> + stow <dir> parancs és minden a helyén van.
-
vinibali
őstag
válasz
jimmy399 #3583 üzenetére
sokan panaszkodnak a Seagate által javított meghajtókra. Evo/lution isoról hallottál már? sokat lehet a telepítés idején faragni
-
spammer
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Microsoft Excel topic
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Okos Otthon / Smart Home
- Tesla topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Gyermek PC játékok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkBook 14s Yoga - i5-1135G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest