- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Hieronymus: A németországi vasúthálózat
- MasterDeeJay: Noname 1TB-os SATA SSD teszt
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
_Dumber_
őstag
A gépem bootoláskor a hwdb.bin hiányára panaszkodik, meg hogy futtassam a
udevadm hwdb --update parancsot.
(Simán bootol e nélkül is.)
Arra már tátaláltam, hogy ez a file az /etc/udev/hwdb.bin helyen meg van, de az mkinitcpio.conf -ban nincs benne.
Mielőtt beírnám, és újrafuttatnám az mkinitcpio-t, azért megkérdem, hogy pontosan mi ez a file, és kell e nekem? -
_Dumber_
őstag
A 12.08 óta megjelent frissítéseket ma raktam fel és tönkrevágta a magyar billentyűmet a GUI alatt. Helyreállítás ez alapján:
/usr/share/X11/xorg.conf.d/10-evdev.conf
keyboard szekcióban adjuk hozzá ezt a sort:
Option "XkbLayout" "hu"Példa ehhez a szekcióhoz:
Section "InputClass"
Identifier "evdev keyboard catchall"
MatchIsKeyboard "on"
MatchDevicePath "/dev/input/event*"
Option "XkbLayout" "hu"
Driver "evdev"
EndSectionAzért érdekelne, hogy miért szedte ki önhatalmúlag a "Option "XkbLayout" "hu"" sort
----
Kipróbáltam ezt a connman-t én is.. nem rossz de egyenlőre nem látom, hogy miért lenne jobb nekem a NetworkManagernél.
Utóbbinál nm-applet-en jobb gomb és már kapcsolom is be a VPN-t. A connman-nál ez kicsit bonyolultabb, -
Istju
senior tag
Köszi a tippet.Már le is cseréltem a wicd-t. A rendszerindulásom gyorsult. Feltettem hozzá a connman-ncurses konsolos UI-t. Príma. Egy kép a connman-ncurses működéséről: [connman-ncurses]
-
Rimuru
veterán
válasz
Csarlee #2489 üzenetére
Igen, Connman wiki.
-
Rimuru
veterán
Meguntam Wicd hülyeségeit, most connman-t próbálgatom, elég meggyőző eddig.
-
MineFox54
őstag
Sziasztok. Van egy régi Thinkpad R30-am, archot akarok rakni rá (nem, nem desktopnak) és csak a pár legfrisebb archot találtam, amik nem mentek, meg a 0.7.1-est. Ez fel is ment kb 20 próbálkozás után.
1. kérdés: Ha bent van a DVD meghajtó, nem bootol, hanem megáll: ide0 at 0x1f0 stb. on irq 14 kiírással. Ezzel mit lehetne kezdeni?
2. kérdés: Az ethernetet nem ismeri fel(?) , és szerintem a DHCP client sem megy (2.4-es kernel.)
-
válasz
_Dumber_ #2484 üzenetére
Nagyon jól összefoglaltad a lényeget! Home usernek, aki azért szeretné rendszeresen frissíteni a rendszerét, annak a Debian/Ubuntu vonal.
Azt az említett szoftverközpontot abszolút feleslegesen csinálták, nem is nagyon használja senki. Synapticot Octopival összehasonlítani meg elég elvakultságra valló dolog, de végül is ez Arch topic. Volt már Chakra és Manjaro is, amit én marha, csak úgy frissítettem, mert nem tudtam, hogy előtte komolyabb tanulmányozásokba kell fogni.
Elég csak megnézni, mi áll a Chakra mostani frissítéséről a hírekben!
A gáz viszont az, hogy a Chakrát és a Manjarót pont azért fejlesztették, hogy felhasználóbarát Arch alapú disztró legyen olyanoknak, akik nem képesek az Arch telepítésére! Rolling/halfrolling frissítéssel ez így nem jött össze sajna!
A lesajnált MINT frissítésénél nem kell magam mellé tenni az iso- t tartalmazó pendrive- ot!Ez is valami azért!
Fedora valamiért el se indult a gépemen, pedig kipróbáltam volna még az elején, mikor még mindegy volt, akkkoriban openSUSE- n indultam kezdőként, de kinyírtam disztrófrissítéssel.
-
_Dumber_
őstag
Nekem a debi világában az ilyen olyan szoftverközpont ami mindig viszakozásra késztet.
Arch repo egy van és nem több, ami meg a hivatalos repoban nincs az az AUR-ben van.
Hozzá nem értők gépére legszívesebben debiant telepítenék (pl anyámékéra) mert kevesebbszer kell frissítgetni, de én mivel nem használom (a fenti okok miatt) ezért nem is értek úgy hozzá... (tudom nem egetverően nagy a különbség, de akkor is guglizni kell bármit akarok beállítani) Az meg már milyen egy éppen áttérő user előttEzért maradtam én az Arch mellett....
Egyébkénet lassan fél éves Arch tapasztalatom az, hogy nem sok miért van aggódnivaló a frissítéseknél. Egy aranyszabály van.
Frissítés előtt megnézni a híreket, és gondosan elolvasni a telepítés során kapott instrukciókat. Talán ez utóbbi miatt mondják hogy nem kezdőknek való. Én inkább azt mondanám, hogy nem sima usernek való. Annak való aki tud is és akar is foglalkozni a számítástechnikával, és nem ijed meg egy CUPS féle frissítéstől. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy aki képes feltelepíteni egy Arch-ot parancssorból annak ez nem okoz gondot
(Telepíthető sima user gépére is, de nem szabad rábízni semmitSUDO-t fel sem telepíteni és root jelszót gondosan elzárni)
-
whbear
senior tag
Egyébként az elején én is tartottam ettől. De később szívesen próbáltam ki mást is és valóban az apt a leggyengébb. A pacman már jobb, azt a pár kapcsolót könnyű megjegyezni mert logikus, de ott a pamac vagy octopi. Az rpm sem bonyolult, főleg mert van yum és yumex. Az urpmi már többet kíván viszont többet is ad, ott van az rpmdrake. Őt szeretem a legjobban, de most nem használok Mandriva forkot. A zypper sem ördögtől való, kb fél óra alatt meg lehet tanulni. Szóval a csomagkezeléstől nem kell tartani és szerintem is az apt/deb világ a leggyengébb a synapticcal együtt, az ilyen olyan szoftverközpontokról meg ne is beszéljünk...
-
Használok terminalt, inkább arra utaltam, hogy ez mennyi időt elvesz már tényleg! Abból update/upgradelek általában meg telepíteni is onnan szoktam. Nokedlit mondtam, nem analfabétát!
Mostanában inkább synaptic- ot használok, mert lusta vagyok kikeresni, hogyan zárhatom ki terminalból a gambas3 napi frissítéseit. Ha elárulod, hogyan kell, erre sem használok más, mint terminalt.Nincs kedved egy czikket írni a Linux felhasználói szintekről, hogy a guruk is értsék, mit mond a kezdő címmel?
A lényeg, hogy a felhasználó olyan ritkán használja az aptot, hogy az nem lehet kifogás, hogy lassú! Legfeljebb lassan tudod bepötyögni a betűket, de ezen egy jó optikus viszonylag olcsón segíthet! Köszvény se túl előnyös persze!
Szemüveg egyszeműeknek egész jó ajánlat, másik szemed legfeljebb leragasztod!
-
5-6 kapcsolót? Észre se vettem, hogy kapcsolókkal múkodik a Manjaro!
Amit már ismersz, azzal nincs bajod, de ha neked nehézkes!? Minap a lépcsőn vánszorgó bácsi mondta, milyen nehézkes már neki felbattyogni.
Pedig nem is nehézkes felmenni, csak neki az!
Nekem meg úszni qrvára nehézkes.Meg régebben UTM rendszerben összeállítani egy gyakorlat térképkészletét a Gauss-Krüger leváltása után.
Meló után este szerinted kb. hány apt-get parancsot használok, mert én Linux nokedli vagyok, nem guru!
-
(#2476) _Dumber_
OK! Meggyőztetek! Néha én is tévedhetek.Manjarot használtam már, Chakrát is, lesznek is még, csak most SSD- vel vívok egy ideje, így lehet, hogy új alaplapot kéne venni, addig meg nem telepítek mást már MINT mellé, nem mit ha ez nem menne teljesen jól 3.16- os kernellel és 2.4- es Cinnamonnal. Inkább az a gond, hogy nehéz átszokni az apt-get terminal parancsai után. MINT szürkeségét simán kilőttem, bár Manjaro zöld se lett.
off off -
whbear
senior tag
válasz
_Dumber_ #2476 üzenetére
Most is Fedorás munkára. Otthoni gépen Archbang. Csak hogy ne legyen unalmas az élet
Uby: Nem vagyok barátságtalan, egyszer majd folytatjuk egy sör mellett, ok?
Meggyőzlek hogy hagyd azt a ****** Mintet a francba, pl. egy Arc alapú Manjaróval teljesen más az élet, még a nap is szebben süt
Én a Mint szürkeségét sohasem bírtam 2 napnál tovább. Gyere te is Archoskodni! Nem offolok mert Istju ft. eligazít teljesen jogosan!
-
▬ Ha nem bírod az iróniát, ugorj át a hozzászólásomon. ▬
Rendben!
Ettől még az ilyen kvázi megnevezések erősen megzavarhatják a hozzáértetleneket!
Elég jó példa vagyok erre, nem?
Tényleg húzok innen, mert MINT- et használok most. Archosok néha barátságtalanabbaknak tűnnek a többi Linuxos topic- kal összehasonlítva. Érdekes, de logikus, ha a pszichés hátterét szemléljük.▬ Ha nem bírod az iróniát, ugorj át a hozzászólásomon. ▬
Én is ilyen
morcilláváarchillává válnék, ha Arch- os arcom lenne? -
whbear
senior tag
válasz
ubyegon2 #2473 üzenetére
Ne vitatkozzunk. Van olyan ramdisk amit te hozol létre és van olyan amit a rendszer hoz létre. Ezt a rendszer hozza létre a futás során ide kerülnek az ideiglenes fájlok. Ezt a rendszer hozza létre és tmpfs. Akkor ez nem egy ramdisk? Feltétlenül /ramdisknek kell hívni? Egyébként se az Arch, se a Fedora nem oda mountol, hanem a /run/media könyvtárba. Lehet hogy Ubuntut használsz, mert ott úgy van ahogy írod, de ez Arch topik...
Mindegy én abbahagyom az offot mert tudom hogy így van nálam, nálad lehet hogy nem így van. -
-
whbear
senior tag
-
Csarlee
tag
Sziasztok!
Lehet egy kérdésem?
Conkywx-et vágja valaki? Ez már a 2.0-ás verzió, én valahol a 0.98 környékén használtam utoljára... Próbálom beállítgatni meg minden, de nem igazán megy. Archbang van a gépen, nem tudom, hogy én rontom el vagy tényleg sz@r.
Köszi,
Csarlee -
Siriusb
veterán
Gondolom kezd tönkremenni a merevlemez. Soha nem volt rá szükségem, szóval a mikéntjét nem tudom megmondani, de át kell olvasni az fsck leírását, szerintem megjelöli a hibás szektorokat és nem fog oda dolgozni az írás során. Ha rövid időn belül újabb hibás szektorok keletkeznek, akkor fejvesztve kellene új merevlemez után nézni, s már most elkezdeni a fontos adatok lementését.
Valószínűleg be kellene állítani, hogy induláskor teljes ellenőrzést hajtson végre (ha elfogadható az időveszteség számodra) vagy rendszeresen kézi vezérléssel ellenőrizni. -
-
-
_Dumber_
őstag
Ennél tudok jobbat.
Felcsatolás után chroot, onnan adom ki a
syslinux-install_update.sh -i -a -m
Vagy még jobbat. Bebootolok az USB-ről és onnan.Mindegyik esetben sda a vinyó, és sdb az pendrive.
Egyik esetben sem látom biztositottnak, hogy az sdb MBR-je lesz a cél, és nem az sda.
Grub-bal könnyű, mert ott megadom.
Ha valaki garantálja, hogy a / vagy a /boot particióhoz tartozó MBR-be rakja, akkor ok. -
BoB
Topikgazda
A cups systemd unit neve megváltozott. (nyomtató szerver)
Frissítés után:
# systemctl stop cups
# systemctl disable cups
# systemctl daemon-reload
# systemctl enable org.cups.cupsd
# systemctl start org.cups.cupsd -
válasz
Siriusb #2459 üzenetére
A /home mappa külön partíción van, de azonos winyón.
Eddig hibátlanul működött, sőt, este még kész is lett 4-5 letöltés.
Otthagytam az egészet, és reggel már a hiba fogadott.Elképzelhetőnek tartom, hogy a winyó elment aludni, és rosszul jött vissza. De ez csak tipp.
A sleep-wake szokott működni, és szabad hely is van bőven a lemezen.Este futtatok fsck-t.
-
Siriusb
veterán
Ez így kevés információ. Külön partícióra dolgozik a Transmission? Annak a usernek, akivel futtatod, van jogosultsága írni ide? Jól van (volt) csatolva? Idáig működött, vagy ez volt az első próbálkozásod?
Persze amiatt, hogy nem indult újra a rendszer, lehet szektorhibás is a HDD.Igazából majd akkor tudunk többet, ha futtattál egy fsck-t, ha van pontos hibaüzenet.
-
BoB
Topikgazda
válasz
_Dumber_ #2450 üzenetére
Én így csinálnám:
Indítsd el a normál rendszered, tedd be a penyót, mount /mnt -be.
# syslinux-install_update.sh -i -a -m -c /mnt/
Ezután /mnt/boot/syslinux/syslinux.cfg szerkesztés ez alapján.
-
Sziasztok!
Otthagytam a gépet éjszakára, hogy jöjjön le az összes torrent. (Transmission)
Reggel azt vettem észre, hogy a Transmission szerint read-only a file rendszer, és nem tudja lementeni a "resume file"-okat.
Nem volt időm ezzel foglalkozni, újra indítottam a gépet, mert hátha ez segít.
Nem indult újra a gép, mert valami file rendszer hibát talált, és futtassam kézzel a fsck-t.
Itt jöttem rá, hogy eslyem sincs ezt megoldani ha be is akarok érni a munkába.
Este ránézek majd valami recovery live lemezzel, de addig is jó lenne pár tipp, hogy mi történhetett és miért.
Volt már valaha ilyesmi nálatok?A rendszer egy WD laptop winyóról fut, Gnome3 van fent, és eddig semmi ilyen baja nem volt.
Kössz!
-
válasz
Fritz Teufel #2455 üzenetére
DE. Az iméntiből a neked szóló részt figyelted?
(#2446) Decepticon
Browser.cache.disk.enable vagy Browser.cache.memory.enableA disk és memory szavak nem linkeltek, csak a piros szín miatt látszik annak.
Az is igaz, hogy ezzel csak a Firefox cache megy a ramdiskbe.
(#2454) whbear
A /temp az nem ramdisk szerintem, ne legyél túl nyugodt ettől! -
Fritz Teufel
addikt
Most megint megkeveredtem kicsit. Eredetileg a lemezre megy a cash nem? Ezt gubancoltam össze az előbb. Tehát, érdemes az SSD-nél a RAM-ba irányítani, kímélvén az SSD-t. A normál HDD-nél meg gyorsulást kell tapasztalni ezáltal.
Én most a RAM-ba irányítottam a cash-t azzal, hogy annyit használhat belőle, amennyi szükséges. Nem így van? -
whbear
senior tag
válasz
Fritz Teufel #2442 üzenetére
Nekem nem kell hogy kiírja a tartalmat ezért a /tmp be irányítom a Chrome cachet így :
--disk-cache-dir=/tmp/cache ugye a /tmp az eleve egy ramdisk. -
Fritz Teufel
addikt
válasz
ubyegon2 #2452 üzenetére
hirtelen tettem egy próbát: megnyitottam vagy 30 zsúfolt weblapot és rányitottam 4 flash videókat futtató oldalt. Mindezt úgy, hogy a 'low' profil volt beállítva. Nem történt semmi, minden videó futott. Igaz, csak egy ablakban volt az egész herce-hurca. Majd holnap nyilatkozom, most nem szeretném elkiabálni.
-
válasz
Fritz Teufel #2451 üzenetére
Én is beállítottam SSD optim miatt, de nem emlékszem hogyan lehet ellenőrizni, működik- e.
Nálad használ valamit? -
# Modification for SSD
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime 0 0
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0Fentieken kívül mást berakni felesleges, esetenként hátrányokkal is járhat. A /var/tmp például újraindításkor esetleg szükséges fájlokat tárol. Nem jó, ha törlődik boot előtt.
(#2446) Decepticon
Browser.cache.disk.enable vagy Browser.cache.memory.enableEl kell döntened, melyik legyen true értékű és melyik false.
capacity értéknel -1- et adtál meg? -
_Dumber_
őstag
válasz
Fritz Teufel #2446 üzenetére
Tényleg nem piszkálódásból, de csűrheted csavarhatod akárhogy.. egyszerűen túlmelegszik a kártya.
Mondom ezt abból, hogyha fúj mint egy porszívó akkor nem fagysz le, ha meg leveszed a teljesítményt, akkor sem.
Ezen nem segít ha a memóriával trükközöl.
Ezen csak egy segít..: a csavarhúzó -
_Dumber_
őstag
válasz
Fritz Teufel #2444 üzenetére
Ahogy olvaslak Te pont azt kérted, hogy a RAM-ba dolgozzon..
-
Istju
senior tag
válasz
Fritz Teufel #2442 üzenetére
Ha lehet, csak a RAM-ba dolgozok, mivel SSD-m van. Az fstabom:
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
/dev/sda1 / ext4 defaults,noatime,data=ordered 0 0Építő jellegű kritikákat szívesen várnék. :-)
-
Fritz Teufel
addikt
Használ valaki Ramdisket Firefoxhoz vagy Chrome-hoz? Ki szeretném próbálni, hátha nem omlik össze a xorg ezen a módon.
Elég, ha az ArchWiki 'Relocate cache only to RAM' fejezetét végrehajtom? -
_Dumber_
őstag
Van egy virtuális gépem. Azon van egy sda1 és egy sda2
Arra kiadtam a
-iam /dev/sdb - vel a parancsot, és hi a nélkül lefutott, holott nincs is rajta sdb. Ugyanakkor felrakta az sda mbr-be.
Na ezután irtam a hszt -
_Dumber_
őstag
Wikit néztem, de ott vagy meg sem kell jelölni, vagy particiot adsz meg és nem mbr-r.
Az Mbr-re a -m kapcsolo való.
Le tudnám tesztelni, de ahhoz le kell húznom a vinyót. Igaz akkor meg már könnyű mert csak /sda maradHa próbálkozni kee akkor a
syslinux - iam /dev/sdb
lenne...
Ezzel viszont remélem oda is rakjaAngollal ugy állok, hogy használom, de az életemet még nem biznám rá. Márpedig a gépem épsége = Az életemmel
-
_Dumber_
őstag
Tegnap sikerült felrakni az Arch-ot a pendrive-ra.
Ha arról bootolok, akkor lesz egy /dev/sda ami a vinyó és lesz egy /sdb ami az USB pen.
A grub-ot felraktam a /sdb-re és tökéletesen működik.
Ugyanakkor szeretném ezen a syslinux-ot használni.
Azt hogyan tudom irányítottan az /sdb-re pakolni? -
_Dumber_
őstag
Péntek este van
Ezeket tartalmazza.. mármint a lentebb felsorolt 3 parancsot.. de nem is kell több
Decepticon:
Én már arch-ot telepítek arch alól.. te hogyan állsz ?
-
_Dumber_
őstag
Kicsit egyszerűbben képzeltem. (nem mintha ez bonyolult lenne, de nem ezen az úton járt az agyam)
Szóval részletezzük ki egy kicsit...Ez egy csomag, (mit is tartalmaz?), ami ha fent van akkor olyan mintha bootCD-ről mentem volna be, és utánna jöhet a :
USB particionálás,
/mnt -be felcsatolás,
és a
pacstrap /mnt base base-devel
genfstab -U /mnt >> /mnt/etc/fstab
arch-chroot /mnt
etc.....
vagy el kell előtte indítanom valamit?
-
_Dumber_
őstag
Lenne egy kérdésem, és kérnék egy gyors segítséget.
Szeretnék felrakni egy arch-ot egy pendrive-ra. Nincs nálam se CD, se DVD, és pen is csak egy van (amire felraknám).
Viszont itt az éles rendszerem..
A coloumb2 instrukcióját követve az éles rendszeről is sikerülhet anélkül, hogy elcseszném az élest?
Tehát a chroot innen is működik? -
_Dumber_
őstag
válasz
Fritz Teufel #2429 üzenetére
Csak miután kitakaritottad a géped
-
whbear
senior tag
Üdvözlet ismét itt! Archbang user lettem ismét. Addig frissítgették a Fedorát, amíg teljesen lefeküdt. Elég volt belőle, már úgyis hiányzott az Arch és az Openbox. Teljesen más világ de jobban érzem most magam itt. (Remélem holnap is.)
-
Siriusb
veterán
Nem teljesen értem az okfejtésedet, mert éppen azt próbáltam elmondani, hogy nem kell folytonosan újragenerálni a listát, mert nincsenek különböző verziójú kernelek fent. Nem kell emlékezned arra, milyen módosításokat csináltál, viszont ha kicsit trükkösebb a helyzet, - pl. nálam minden partíció titkosított -, jobban járok, ha közvetlenül túrok bele a grub.cfg-be, mintsem javítgassam az automatikusan létrejövő fájlt.
Végül is teljesen mindegy, hogy a default.grub-ot vagy a grub.cfg-t szerkeszti az ember, a módosítást egyszer mindenképp el kell végezni...
-
BoB
Topikgazda
válasz
_Dumber_ #2410 üzenetére
1. Nem, csak ha így akarod használni a cpu microcode -ot és nem BIOS frissítés formájában.
Magyarázat2. Lásd 1.
3. Lehet kicsit tweakelni a CPU működését szoftveresen. Ezért az Intel mindig kiad ilyen microcode -ot ami javít a hatékonyságon, hibajavítás, stb.A lényeg, hogy alapvetően ez BIOS frissítéssel megy, az végleges. Viszont Linux rendszereken lehetőség van ezeknek az update -eknek az ideiglenes használatára úgy hogy betöltöd a boot során.
Akinek ez előtt nem volt felrakva az intel-ucode csomag, az eddig sem használta. Annyi történt hogy ha használod ezt, akkor manuál kell boot folyamatba illeszteni, már nem automata.
Siriusb: "Azonban ez nem Ubuntu, szóval semmi értelme használni, egyszer összerakod rendesen a grub.cfg-ét, és csókolom."
Aztán ahogy meg látjuk, megint módosítani kell. Azt meg hogy 1-2 évvel ezelőtt miket írt át az ember, arra nem biztos hogy emlékszik. Ezért én bármilyen változtatást csinálok, az automatikusan legenerálódik. Kivéve amire nem képes. Pl.: jelszavazás.
-
Fritz Teufel
addikt
Utolsó frissítés, a 12-es csomag elérhető a Manjaro 0.8.10-re. Jövő héten jön a 0.8.11 RC
-
Siriusb
veterán
válasz
Siriusb #2415 üzenetére
Valaki segítsen, mert nem tudok rájönni, miért nem csatolja fel az usb pendrive-okat.
journalctl:
arch kernel: usb 3-2: USB disconnect, device number 14
arch kernel: usb 3-2: new high-speed USB device number 15 using ehci-pci
arch mtp-probe[8086]: checking bus 3, device 15: "/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1d.7/usb3/3-2"
arch mtp-probe[8086]: bus: 3, device: 15 was not an MTP deviceudevadm monitor:
KERNEL[25189.012832] remove /devices/pci0000:00/0000:00:1d.7/usb3/3-2/3-2:1.0 (usb)
KERNEL[25189.013297] remove /devices/pci0000:00/0000:00:1d.7/usb3/3-2 (usb)
UDEV [25189.013940] remove /devices/pci0000:00/0000:00:1d.7/usb3/3-2/3-2:1.0 (usb)
UDEV [25189.023350] remove /devices/pci0000:00/0000:00:1d.7/usb3/3-2 (usb)
KERNEL[25192.621419] add /devices/pci0000:00/0000:00:1d.7/usb3/3-2 (usb)
KERNEL[25192.623231] add /devices/pci0000:00/0000:00:1d.7/usb3/3-2/3-2:1.0 (usb)
UDEV [25192.646433] add /devices/pci0000:00/0000:00:1d.7/usb3/3-2 (usb)
UDEV [25192.650856] add /devices/pci0000:00/0000:00:1d.7/usb3/3-2/3-2:1.0 (usb)udevadm monitor --environment --udev:
UDEV [25503.142003] add /devices/pci0000:00/0000:00:1d.7/usb3/3-2/3-2:1.0 (usb)
ACTION=add
DEVPATH=/devices/pci0000:00/0000:00:1d.7/usb3/3-2/3-2:1.0
DEVTYPE=usb_interface
ID_FOR_SEAT=usb-pci-0000_00_1d_7-usb-0_2_1_0
ID_MODEL_FROM_DATABASE=CBM2080 / CBM2090 Flash drive controller
ID_PATH=pci-0000:00:1d.7-usb-0:2:1.0
ID_PATH_TAG=pci-0000_00_1d_7-usb-0_2_1_0
ID_VENDOR_FROM_DATABASE=Chipsbank Microelectronics Co., Ltd
INTERFACE=8/6/80
MODALIAS=usb:v0204p6025d0100dc00dsc00dp00ic08isc06ip50in00
PRODUCT=204/6025/100
SEQNUM=1852
SUBSYSTEM=usb
TAGS=:seat:uaccess:
TYPE=0/0/0
USEC_INITIALIZED=3115018
adb_user=yesEgyszerűen nem jelenik meg az eszköz a /dev alatt.
-
Siriusb
veterán
Na, frissítés után, hogy ne unatkozzak, nem ismeri fel a pendrive-okat.:
thunar-volman: Unsupported USB device type. -
Siriusb
veterán
válasz
_Dumber_ #2413 üzenetére
Na az az, amit én nem használok.
Ha jól emlékszem, az /etc/default/grub fájlban tudsz alapértelmezett értékeket megadni, s ezeket a generálás során belerakja. Azonban ez nem Ubuntu, szóval semmi értelme használni, egyszer összerakod rendesen a grub.cfg-ét, és csókolom.
-
Siriusb
veterán
válasz
_Dumber_ #2410 üzenetére
1. Igen.
2. Meg kell, ez egyelőre manuális megoldás.
3. Olyasmi, mint a proci firmware. Több infóra ne számíts tőlem, gondolom sejted miért.Szerk.:
Na jó, most fordítottam: A mikrokód olyan hardver-szintű vagy adatszerkezetek rétege, amelyek a magasabb szintű gépikódú utasítások megvalósításában játszanak szerepet.
[link]Ezer évvel ezelőtt minimális szinten programoztam gépikódban, ez a legalacsonyabb szint, ahol vezérelni tudsz egy hardvert.
-
_Dumber_
őstag
Kijött egy frissítési megjegyzés az Arch-hoz.
Nem annyira jó az angolom, hogy ezt 100% értelmezni tudjam, lévén azt sem tudom mi az a microcode.
Kérdés:
1. Minden intel CPU-nél végre kell ezt hajtani?
2. Ha új arch-ot telepítek, akkor is meg kell csinálni, vagy az már adott lesz?
3. Mi is az a microcode?Megköszönöm, ha valaki kivilágosít.
-
Dhampir
félisten
(#2407) Decepticon és (#2408) Istju köszönöm szépen a tanácsokat!
Octopinál a jópofa kinézet nálam sokat nyom a latba.
LinuxSpatry jó figura.
-
Istju
senior tag
Szia.
Hidd el az octopi nélkül is minden megoldható egyszerűen, én igaz sohasem használtam, mindent terminálból telepítek.Az octopi egy pacman Qui Frontend ami Qt -ben van írva. Az XFCE alá bűn szerintem octopi-t telepíteni
Az XFCE font szebbé tételére van egy jó kis leírás a manjaro wikiben : [link]
A net megosztását nem nagyon használtam még, de biztos lesz itt valaki aki segít. -
Fritz Teufel
addikt
válasz
Dhampir #2406 üzenetére
Szia!
A Manjaro remek lépés az Arch előtt ;-)
Octopi - a alapcsomag a Pamacot teszi fel, de természetesen telepíthető. Íme egy kis összehasonlítás Pamac vs Octopi Igazából számomra tök mindegy melyik van feltéve, innen is onnan is megoldom amit akarok.
Gnome alatt a betűtípusok, téma, extensions módosítása a Finomhangoló eszköz alatt működik. Szerintem Xfce alatt is kell valami hasonlónak lenni, ahol a téma módosítható részleteiben.
A KDE-t meg szokni kell, erre nem tudok mit mondani. Egyébként azt is úgy szerkeszted, ahogy a kedved és tehetséged adja.
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Néhány héttel ezelőtt fedeztem fel az Arch Linuxra épülő Manjarot.
Nemcsak a linuxscreenshots.org képgyűjteményében gyönyörködtem, hanem pendrájvra is kiírtam a Manjaro néhány változatát, az alap és a közösségi kiadásokból válogatván. Meglepetéssel láttam, hogy ez a disztribúció nagyon profi rendszernek tűnik, az AUR-ban keresgélve pedig jó kis csomagokra leltem.
Leginkább az XFCE és a KDE alapú Manjaro tetszett meg, pedig alapból már régóta Gnome-felhasználó vagyok. Az XFCE az áttekinthetőségével, a KDE már alapbeállításon is élesen kontúros betűivel igézett meg.
A Live-futtatás során az alábbi kérdések merültek fel bennem:
- Az XFCE variánsban nem leltem az Octopit, lenne-e értelme feltelepíteni vagy anélkül is jól használható ez a kiadás?
- Az XFCE kiadás csúnya betűkinézettel fogadott. Az XFCE settingsben nem láttam ennek grafikus felületen történő konfigurálhatóságát, ám lehetséges, hogy csupán elkerülte a figyelmemet, miközben lenyűgözött ez az Arch alapú rendszer. A megjelenítést "könnyű úton" javítani lehetséges?
Az új KDE a tetszetőssége mellett mindig visszariaszt, mert számomra valahogyan "áttekinthetetlen", viszont alapból ebben a kiadásban benne rejlik az Octopi és a kde-nm-connection-managerrel könnyen be tudom konfigurálni az Internet vezeték nélküli megosztását is (Gnome alatt szintén ezt a KDE programot szoktam használni).
-
korobi
aktív tag
-
_Dumber_
őstag
Nálam így néz ki a
/usr/share/X11/xorg.conf.d/10-evdev.confesetleg hasonlítsd össze...
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col, i7, 32GB, GTX1660Ti
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest