Hirdetés
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: Poco F2 Pro facepalm
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Siriusb
veterán
Mit szívtam ma... Hozzáteszem, évek óta nem kellett nyúlkálnom vészhelyzeti helyreállítási bugyrokban.
Gyorsan lenyomtam délelőtt egy frissítést, csak pár csomag, igaz mkinicpio config változott, udev helyett systemd van a HOOK-ban, illetve consolefont helyett sd-vconsole. Gyorsan ránéztem a wiki-re, (gondoltam én) meg is értettem a változást, módosítottam a konfig-ot, lefutattam az mkinitcpio-t.
Újraindítás ... és egy nagy semmi fogad, nem tudta csatolni a volume-t, még a luks jelszóíg sem jutott el (lvm on luks).Előkapartam régi laptopot, net vacakol, nehezen letöltöm az arch iso-t. Előszedtem egy 20 éves pendrive-t, amire vagy ezt, vagy sysrescd-t szoktam feltenni régebben, ha probléma lenne, hozzá tudjak férni a géphez és megjavítani, amit elszúrtam.
dd-vel kiírom, laptop szépen látja a pendrive-t, bedugom az asztali gépbe, nincs benne a boot-ban... ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
Még háromszor kiírtam dd-vel, cp-vel, semmi. Másik pendrive nem működik, harmadik 30 éves és kicsi. Ekkor esett le, hogy az arch iso 1,5 GB!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A pendrive meg 1 GB, jó hogy nem működik.... Mikor lett az arch telepítő ekkora???Mindenesetre egy chroot után helyreállt a világ rendje és béke van. Elég volt a mai napból!

-
-
Siriusb
veterán
Wayland alatt miként lehet megoldani, hogy teljes képernyős alkalmazásba a vágólap tartalmát be tudjam illeszteni?
-
Siriusb
veterán
Korábban panaszkodtam wayland alatt a libreoffice szörnyű szaggatására. Kínomban kipróbáltam a safe mode-t, és nem volt semmi szaggatás, úgyhogy töröltem az egész config könyvtárát, s így, kvázi szűz telepítésként teljesen jó a teljesítménye.
Nem tudom, mi kavarhatott be, ami oly sok embert érint.Egyszóval akinek ugyanez a problémája, nevezze át a ~/.config/libreoffice könyvtárat, ha nem bánja, hogy elveszít minden beállítást.
-
Siriusb
veterán
Egyik, közelmúltbéli KDE frissítés óta állandóan nyomja a képernyő ki- és bekapcsolásáról az értesítéseket. Kimondottan ezt az értesítést lehet valahogy tiltani, én nem találtam meg?

-
Siriusb
veterán
Szerintem rossz a megközelítésed, nem telepítgetni kell, hanem használni.
Van egy gép, amit munkára/otthoni célokra használok. Arch telepítések (hasamra ütök) 15 év alatt:
1. Amikor meguntam az Ubuntut és valami jobbat akartam.
2. 32 bitről 64-re átállás
3. Félévnyi debian kipróbálás (elhajlás
) után egy tiszta állapotra vágytam, nem a mentést állítottam vissza.Amúgy meg bármiféle hardvercsere, komplett új gépre átvitel esetén csak átmásolom a mentést, beállítom a grub-ot, újraindítás után "mkinitcpio -p linux" és csókolom.
-
Siriusb
veterán
DISCLAIMER: AUR packages are user produced content. Any use of the provided files is at your own risk.
-
Siriusb
veterán
Valaki segítsen légyszíves, mert nem találok megoldást: KDE környezetben GTK alkalmazásoknak hangja van (egy ideje), amikor egy gombra kattintok, legyen az GIMP vagy amit sk írtam GTK -ra építve (tehát ez valami rendszerszintű beállítás). Váltottam GTK témát, de az sem segített, neten sem lelek infót erről.
Valami ötlet? -
Siriusb
veterán
The following deprecated repositories will be removed:
[community],[community-testing],[testing],[testing-debug],[staging],[staging-debug]. -
Siriusb
veterán
válasz
attilav2
üzenetére
The device-mapper maintainers have made it clear that TRIM support will never be enabled by default on dm-crypt devices because of the potential security implications.
Esetleg még ezt érdemes elolvasni:
https://wiki.archlinux.org/title/Solid_state_drive#TRIM -
Siriusb
veterán
The xz package has been backdoored
Tanácsos frissíteni.
-
Siriusb
veterán
Valaki kocka segítene?
https://aur.archlinux.org/cgit/aur.git/tree/PKGBUILD?h=path-of-building-community-git
Nagyon nem értek ehhez, a'PathOfBuilding-force-disable-devmode.patch'file honnan jön? -
Siriusb
veterán
Egy fél napra váltottam X11-re, de visszamenekültem wayland-re. Kár volt ezt a plasma 6-ot így kiadni: kikapcsolt a képernyő, megmozdítottam az egeret, erre nagy feketeség meg az egérkurzor fogad. Egyszer bejött a lockscreen, miután nyomkorásztam mindent, de nem reagált semmire, végül kikapcsolt (!) a gép magától. Felvásárolta a KDE-t a MS, vagy mi a fene?!
-
Siriusb
veterán
No, csak váltottam wayland-re, hát azért van nyűgje. Pl. KeePassX-ben nem működik az autotype, de elvileg egy plugin telepítéssel orvosolható.
Nem tudom, wayland-nak vagy a 6-os KDE-nek köszönhető, de gyorsabbnak érzem a működését mindennek. -
Siriusb
veterán
Már untam, kellett valami más. De azóta jó pár év eltelt, ha nem sajnálnám rá az időt, lehet visszaváltanák. KDE-be is váltogatom időnként a kinézetet itt-ott, hogy ne legyen mindig ugyanolyan.
#8833 attilav2
Épp ezt a kombinációt használtam én is, gtk csomagokkal, egy qt cucc volt fent, a k3b, mert az túl jó volt ahhoz, hogy ne használjam. Aztán meglepő módon jónak találtam a KDE-t is egy próba után. -
Siriusb
veterán
Most jöttem rá, hogy milyen simán lehet szkripttel küldeni egy Telegram csatornára pl. a rendszerüzeneteket. Azt hiszem leváltom az email-es hülyéskedést.
-
Siriusb
veterán
válasz
üzenetére
Nálam ezek vannak:
Server = https://nova.quantum-mirror.hu/mirrors/pub/archlinux/$repo/os/$archServer = https://mirror.dkm.cz/archlinux/$repo/os/$archServer = https://mirror.alwyzon.net/archlinux/$repo/os/$archServer = https://super.quantum-mirror.hu/mirrors/pub/archlinux/$repo/os/$archServer = https://quantum-mirror.hu/mirrors/pub/archlinux/$repo/os/$archServer = https://mirrors.nic.cz/archlinux/$repo/os/$archServer = https://os.codefionn.eu/archlinux/$repo/os/$archServer = https://ftp.wrz.de/pub/archlinux/$repo/os/$archServer = https://mirror.iusearchbtw.nl/$repo/os/$archServer = https://mirrors.xtom.de/archlinux/$repo/os/$arch
Illetve érdemes a pacman.conf-ban ezt engedélyezi:ParallelDownloads = 5 -
Siriusb
veterán
Kezdem megszeretni az mpv-t, lua-val kombinálva pikk-pakk eléri az ember, amit akar.

S legalább a luá-val is megismerkedtem. -
Siriusb
veterán
Mit műveltek a qbittorrent-tel?!
Így elcseszni a kinézetét valaminek, ráadásul kivették a rendszerikon használatát. Szerintem megy vissza a korábbi verzió, kikeresem a cache-ből. -
Siriusb
veterán
válasz
Shyciii
üzenetére
Köszönöm!
Arch-on így néz ki az alapbeállítás:
❯ cat /etc/nftables.conf#!/usr/bin/nft -f# vim:set ts=2 sw=2 et:# IPv4/IPv6 Simple & Safe firewall ruleset.# More examples in /usr/share/nftables/ and /usr/share/doc/nftables/examples/.table inet filterdelete table inet filtertable inet filter {chain input {type filter hook input priority filterpolicy dropct state invalid drop comment "early drop of invalid connections"ct state {established, related} accept comment "allow tracked connections"iifname lo accept comment "allow from loopback"ip protocol icmp accept comment "allow icmp"meta l4proto ipv6-icmp accept comment "allow icmp v6"tcp dport ssh accept comment "allow sshd"pkttype host limit rate 5/second counter reject with icmpx type admin-prohibitedcounter}chain forward {type filter hook forward priority filterpolicy drop}} -
Siriusb
veterán
nftables-t használ valaki? Arra gondoltam, meglépem a váltást ufw-ről.
Az /etc/nftables.conf elegendő egy otthoni PC számára, hozzáadva a saját nyavalyáimat? Vagy van valami ajánlott és letölthető tábla? -
Siriusb
veterán
válasz
growler
üzenetére
Nálam ez van a log-ban:
[2022-08-22T22:21:10+0200] [ALPM] upgraded grub (2:2.06.r261.g2f4430cc0-1 -> 2:2.06.r297.g0c6c1aff2-1)[2022-08-25T13:26:57+0200] [ALPM] upgraded grub (2:2.06.r297.g0c6c1aff2-1 -> 2:2.06.r322.gd9b4638c5-1)[2022-08-31T08:06:47+0200] [ALPM] upgraded grub (2:2.06.r322.gd9b4638c5-1 -> 2:2.06.r322.gd9b4638c5-3) -
Siriusb
veterán
Fontos hír:
Grub bootloader upgrade and configuration incompatibilities
Recent changes ingrubadded a new command option tofwsetupand changed the way the command is invoked in the generated boot configuration. Depending on your system hardware and setup this could cause an unbootable system due to incompatibilities between the installed bootloader and configuration. After agrubpackage update it is advised to run both, installation and regeneration of configuration... -
Siriusb
veterán
válasz
üzenetére
Nálam kicsit bonyolult a helyzet, mert LVM-et használok LUKS-on, nehogy túl egyszerű legyen. Én a periodikus trim mellett döntöttem.
Más: frissült a mirrorlist – s habár mostanság nem volt probléma a sebességgel –, úgy döntöttem generálni kellene egy új listát. Találtam egy reflector névre hallgató csomagot, parancssorból lehet készíteni egy listát különféle szempontok figyelembevételével, szóval egész hasznos. Ráadásul a kidolgozott utasítás ott figyel az előzményekben most már, csak vissza kell rá ugranom, ha új mirrorlist kellene.

-
Siriusb
veterán
válasz
Shyciii
üzenetére
Persze, akár openbox-ot, akár gnome2-t használtam, biztos, hogy kevesebb erőforrás kellett neki. Sőt, mondok jobbat, nekem jobban kézreáll a GTK, amikor python-ban UI-t készítek, mint a QT.
Amikor fiatal voltam, én sem haboztam mindent beállítani a saját számíze szerint pl. openbox-ban, de most már nem érdekel. Amennyire kell, testreszabom oszt' csókolom. Tudom, egyszer kell rászánni az időt, de régebben szerettem ezt meg azt kipróbálni, és végül maradt a kde. Például Dolphin-nál vagy SMplayer-nél jobbat én nem találtam és a Dolphin-t nem volt jó gtk környezetben használni. Viszont ezért (is) jó a linux, mindenki azt csinál, amit akar!
-
Siriusb
veterán
Persze, meg fog jelenni minden. Én régen utáltam a KDE-t, mára megszerettem, ezt használom. Openbox is nagyon jó, csak azt is meguntam.
KDE-ben mindent megkapok készen. Érdemes áttérni a qt-s alkalmazásokra, igazából gtk viszonylatban talán csak Meld-et és a gThumb-ot tudnám hirtelen mondani, ami jobb a qt-s párjuknál. Na jó, ott van még a Geany is, de lehet ez már csak megszokás kérdése. -
Siriusb
veterán
válasz
üzenetére
~/.config/systemd/user/imwheel.service
[Unit]Description=IMWheelWants=display-manager.serviceAfter=display-manager.service[Service]Type=simpleEnvironment=XAUTHORITY=%h/.XauthorityExecStart=/usr/bin/imwheel -dExecStop=/usr/bin/pkill imwheelRemainAfterExit=yes[Install]WantedBy=graphical-session.target -
Siriusb
veterán
válasz
üzenetére
Részemről pár dologra a systemctl-t használom user-rel, pl.:
systemctl --user enable baracklekvár.service![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A ~/.config/systemd/user/ könyvtárba készíted el service/timer fájlokat, amire éppen szükséged van, így ez csak az adott felhasználónál fog futni.
Mapping between SysV runlevels and systemd targets
Ez alapján a következő kell neked:[Install]WantedBy=graphical.targetÉrdekes, amióta ez a gnome-shell megjelent, ki nem állhatom, pedig a korábbi változatot imádtam, kde-t utáltam. Most már hosszú ideje kde-t használok és utálom a gnome-shell-t.

-
Siriusb
veterán
Srácok, a tanácsotokat kérném. A rendszer egy LVM on LUKS SSD-n van, amit szeretnék egy másik SSD-re átmásolni(!) (ugyanebben a felállásban), hogy átmenetileg a régi SSD biztonsági másolatként funkcionáljon. LVM-ről annyit tudok, hogy legutóbbi költözésnél a wiki alapján megcsináltam.
Hogyan kellene ezt lezongorázni?Avagy, mivel platformváltás is lesz, azaz kirántom az Intelt a rendszer segge alól és Ryzen-t kap, jobban járnék egy friss telepítéssel? A bánat tudja, miket hekkeltem az elmúlt években, s elborzaszt a gondolat, hogy minden problémával újra foglalkozni kell, ha felmerül. Viszont ha a másik oldalról nézem, az új hardver miatt lehet egy tiszta rendszerrel járnék jobban, mert ki emlékszik már rá, a régi hardver miatt miket piszkáltam (mert biztos, hogy volt ilyen)?
-
Siriusb
veterán
válasz
anorche1
üzenetére
Nem lehet az a probléma gyökere, hogy a függőségként feltelepült csomag más csomagnak az opcionális függősége?
Amúgy én csak a-Runskapcsolókat szoktam használni.Amikor az általad felvázolt esetben voltam, akkor a pacman.log-ból kiszedtem a neveket egy új fájlba és annak a tartalmát adtam be a pacman-nek.
-
Siriusb
veterán
Szia!
Ezt tedd fel: https://archlinux.org/packages/community/x86_64/virtualbox-host-modules-arch/
Szerk.:
Egy félördög
gyorsabb volt.
De csak azért, mert megkísértett az ebéddel! -
Siriusb
veterán
Nem tudom, mit hegesztettek a KDE-n, de megint előjön a krunner pusztán az ablakos gomb lenyomására. Mondjuk másik gépen eddig is működött, csak ezen az asztalin nem.

-
Siriusb
veterán
Szerintem vagyunk néhányan, akik tizenéve használják az Arch-ot, teljesen stabil a rendszer. Ott valami más lesz a gond, próbálj ki livecd-n debiant vagy valamit.
Engem a KDE bosszant mostanában picit, valami apróság mindig van, pl. a Dolpin-ban éppen megszűnt működni a shift+delete, a krunner-ben ha fájlt keresek, a Legutóbbi fájlok találatai alulra kerültek, szóval ahelyett, hogy két gombnyomással meg tudnám nyitni a fájlt, most mehetek le a lista aljára.
-
Siriusb
veterán
válasz
attilav2
üzenetére
Nem olvastam vissza, pontosan mi a cél, de biztonsági mentésre az rsync-et használom. Illetve régen az FSArchiver-t, de nincs szükségem blokk szintű mentésre.
-
Siriusb
veterán
válasz
urandom0
üzenetére
Egyrészt nem akarom, hogy pl. a tálca maradandó nyomot hagyjon maga után.

Másrészt nem tudom, mennyi ideig vagyok távol a géptől, ezért kapcsoljon be a képernyőkímélő, de ne zárjon le, csak mondjuk 60 perc után, vagy egyáltalán, hangulatomnak megfelelően állítom be.
Az meg nem hiszem, hogy jót tenne bármilyen megjelenítőnek, hogy óránként 4-5-ször ki-/bekapcsol.Na állj, a suspend az a felfüggesztés, az tényleg felfüggeszt minden folyamatot, és elmegy alvó módba!
Na de Te ezt ajánlottad korábban. Amúgy kipróbáltam, ha ebben a menüpontban a munkamenet felfüggesztéshez a zárolást választom, akkor pl. elérem az ftp szervert a gépen, tehát megy. Számomra kicsit félrevezető a megnevezés akár magyarul, akár angolul, különösen azért, mert az Energiatakarékosság alatt található.Ám mindegy is, köszönöm mindenki hozzászólását, de fölösleges több szót vesztegetni rá, csak tettem egy próbát, hátha valami elkerülte a figyelmem a beállítási lehetőségek közt.
-
Siriusb
veterán
válasz
urandom0
üzenetére
Na, nem gondoltam volna, hogy a Suspend session nem függeszti fel semmit.
Sajnos nekem ez megint nem jó, mert jelszót kér, szóval majdnem ugyanazt csinálja mint a Workspace behavior / Screen lock.A Breeze-ben nagyon nem tetszik a görgetősáv, meg a kiválasztó kapcsoló (check box) sem.
-
Siriusb
veterán
Én csak zárolást találtam, képernyőkímélőt nem. Ha kikapcsolom az automatikus zárolást, a képernyővédő sem indul el, nincs is opció, hogy a képernyőkímélő mikor induljon, csak manuálisan lehet indítani.
[kép]#7623 tiobe
Ez nem állítja le a futó folyamatokat? Mert nem akarom felfüggeszteni minden folyamatnak a futását. -
Siriusb
veterán
KDE plasma esetén tud valaki megoldást arra, hogy a képernyővédő mondjuk 10 perc után bekapcsoljon, de zárolva csak 60 perc után legyen vagy egyáltalán ne legyen? Esetleg csak pl. xscreensaver-rel oldható meg?
-
-
Siriusb
veterán
válasz
Siriusb
üzenetére
Odáig jutottam, hogy a baloo-ra szűkítettem le a problémát: a baloosearch egy adott keresésre minden egyes találatra üres string-et ad vissza, tehát a terminálban annyi üres sor látszik, ahány találat van.
balooctl disable + purge + enableparancsok után viszont szépen kiírja a fájlok útvonalát. -
Siriusb
veterán
válasz
Shyciii
üzenetére
Ellenőriztem. És az a fura, hogy ha a Recent-et bekapcsolom, az szépen működik.
Találtam ilyen hibaüzeneteket:
baloorunner[1189]: QFSFileEngine::open: No file name specified
éskrunner[1154]: file:///usr/lib/qt/qml/org/kde/plasma/components/Highlight.qml:34:5: QML Connections: Implicitly defined onFoo properties in Connections are deprecated. Use this syntax instead: function onFoo(<arguments>) { ... }Az elsőnek utána kell néznem, lehet ott van a gebasz, csak fogalmam sincs mi az a
QFSFileEngine. -
Siriusb
veterán
KDE használókhoz lenne kérdésem: krunner-ben fájlkeresés nem működik, nálam van probléma, vagy valami frissítés kavart be? Pl. invoice.pdf-re akarok keresni, csak egy üres sort dob fel, amit aktiválva "Malformed URL" az üzenet.
-
Siriusb
veterán
Ha valaki pikaur-t használ és még nem frissítette meg a python-t, elsőként frissítse a pikaur-t, mert az eltérő python verzió miatt nem fog működni. Elvileg ezután már nem lesz probléma pythonverzió-váltás miatt.
Tudom, kb. 30 másodperc kézzel felrakni a pikaur-t, na de lusták vagyunk, nem?!
Hátha spórolok valakinek. -
Siriusb
veterán
systemd kérdés:
timer-rel időzitve futtatok egy .service unit-ot (user szinten). Miként tudom elkerülni, hogy ne rakja be a log-ba az indítást/befejezést minden egyes alkalommal, amikor lefut?
-
Siriusb
veterán
Ha senki nem töri meg a hosszúra nyúlt matyóhímzést, majd én:
Aki KDE-t használ, az nem tapasztal időnként belassulást? Pl.: az ablakot a tálcára csak 1 másodperc múlva teszi le, de máshol is akadozik.
Kicsit félek, hogy hardverprobléma lehet a háttérben, pedig a gép nagyobbik rész nem lehet idősebb 8-9 évesnél. Mondjuk a ház biztosan megvan vagy 15 éves.
-
Siriusb
veterán
zsh-t használok kicsinosított prompt-tal (agnoster téma). Viszont virtuális terminálban, tehát pl. ctrl+alt+F2-nél hibát dob: character not in range (prompt_git szegmens).
Mondjuk nemigen használok git-et, tehát ezt a részt maximum törlöm, de van esetleg valami mód, hogy csak virtuálisban valami egyszerűbb prompt legyen? -
Siriusb
veterán
Jé, most vettem észre, hogy vagy röpke félév után ismét láthatóan jelenik meg az Execution log a qBittorrentben. Biztos rendkívüli fejtörést okozhatott a megoldás fellelése.

Új hozzászólás Aktív témák
- Apple asztali gépek
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen processzort vegyek?
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- Az SK Hynix elárulta, hogy meddig nem lesz elég memória
- SörcsaPH!
- EU-s vám vethet véget a nagyi temus vásárlási lázának
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 4060Ti 16GB GameMax Aero Mini ECO ADATA 650W
- Clevo 1060 6GB Mxm 3.1 laptop videó kártya ingyen házhoz szálitással
- Csere-Beszámítás! Sony Playstation 5 Slim Digital
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 64GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4082, 90% Akksi
- Google Pixel 10 Pro XL Moonstone Super Actua 120 Hz, Pro kamera 5 zoom 256 GB Használt,Gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Valamikor én is ubuntu-val kezdtem a linux-szal való ismerkedésémet, de számomra az arch sokkal jobban bejön.