- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sh4d0w: Tele a hócipőm
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 6 – Néhány egyszerű tésztaétel
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 5 – Edények és konyhai eszközök
- btz: Internet fejlesztés országosan!
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
jimmy399
senior tag
válasz
vargalex #8754 üzenetére
Nekem sem volt dedikált VGA-m csak egy inetgrált volt amikor átálltam Debianra. Amúgy a nagyon friss és ropogós szoftverekből amiket az Arch ad, kb semmit se veszek észre hogy kevesebb lenne egy Debian, mégha régebbi is minden benne természetesen átlag használat mellett. Bár, most, hogy Debian 12-re váltottam kissé bugzik az xfce4-ben a panel, hogy hiába van automatikus elrejtésben nem tűnik el...
-
jimmy399
senior tag
Nos, én ezért is tértem át olyan 5-6 év vagy esetleg több Arch linux után egy lényegesen stabilabb változatra, mert az ilyen "szívások" miatt már kezdett tele lenni a poháralátétem a sok pohártól
Egyre inkább öregszem, és inkább használni szeretném a rendszert nem kalapálni.
(Stabil = Debian )
-
-
jimmy399
senior tag
válasz
borisz1994 #8481 üzenetére
nomodeset kernel paraméterrel meg lehet oldani.
-
jimmy399
senior tag
válasz
#68216320 #8290 üzenetére
https://wiki.archlinux.org/title/XDG_Autostart
Itt leírja az oldal, hogy az adott asztali környezetek mind az xdg-autostart implementációját használják. Ezt a könyvtárat olvassa be az X induláskor:user-specific:
$XDG_CONFIG_HOME/autostart
(~/.config/autostart
by default)system-wide:$XDG_CONFIG_DIRS/autostart
(/etc/xdg/autostart
by default)https://wiki.archlinux.org/title/autostarting
Itt meg a asztali környezet specifikus mutatja meg hogy mit hova -
jimmy399
senior tag
Ha gondolod összetömörítem és átküldöm neked az összes logot, Xorg, pacman.log és a systemd logokat is.
-
jimmy399
senior tag
válasz
vargalex #8168 üzenetére
A journal-ok megvannak de nem tudom már pontosan mikor volt ez a fagyás, ha jól emlékszem, akkor a kernelbéli radeon driver okozta a bug-ot.
A wikiben minden létező kernelparamétert meg mindent megadtam, túrtram a netet, de semmi eredmény.
Amikor fagyás volt, visszaálltam a legutolsó jó kernelre és úgy ment tovább. Viszont volt vele szívás, mert a kernel-headers is kellett mert van pár program aminek külön forgatni kell modult (virtualbox pl) a dkms-el.
Nem tudom hogyan lehetne gyorsan megkeresni a sok-sok log közzül, mert már áttértem Debian vonalra, nincs szükségem további meglepetésekre a gördülő frissítések miatt.
Sokáig használtam Arch-ot (kb 5-6 év), de mostanság nagyon sok bug és inkompatibilitás jelent meg, ami korábban nem fordult elő, pedig nem egy nagyon új hardvert használok. -
jimmy399
senior tag
Néztem logokat, null pointer reference amivel megáll a gép. Ezt nem írja ki csak ssh-n belogolva a journalctl -fb kinenetében láttam.
Vargalex: Nos, az integrált 7650D-n van alapból a rendszer mert az UEFI GOP-ot még nem támogatja az 5550-es kártya. Szóval az integráltal bootol a gép. Alapból le van tiltva az 5550-es kártyán a monitor. Viszont mikor ezt engedélyezem az xfce4 DE-n akkor fagy a rendszer null pointer reference driver hibával.
-
jimmy399
senior tag
válasz
vargalex #8163 üzenetére
Az integráltan van egy 19 inch-es és van egy külön dedikált is a hd 5550 amin szintén van egy 19 inches monitor.
Teljesen kifagyott a gép mert nem reagált a billentyűzetre, még a num lock se működött, viszont ssh-n keresztül még be lehetett lépni rá de újraindítani nem lehetett ott sem. Csak a reset segített.attilam: lts kernellel is ugyan az a helyzet.
-
jimmy399
senior tag
válasz
Siriusb #8148 üzenetére
Nekem van egy Fm2 pro4-m alaplapom, egy AMD A8-5600K-s procim, DDR3 ram, egy Ati Radeon 5550 HD-m a PCI-E slotban, valamint egy HD 7650D a CPU-ba integrálva.
Az 5550-re van csatlakoztatva egy sima mezei 16:10-es Lg monitor, a 7650D-re még egy sima 16:10-es monitor 19".Frissítettem a legutóbbi kernelre és amikor engedélyeztem a 5550-en a második kijelzőt kiterjesztve, azonnal csonttá fagyott a rendszer. Csak a reset segített, mert bár ssh-n be lehetett jelentkezni, de nem tudtam leállítani rendesen a gépet úgy sem.
Ezek már nem mai hardverek, és mégis szétfagyasztotta a gépet.
Debian 11 simán megy ezzel a felállással 5.10.0-s kernellel, Arch alatt meg 5.10 és afelett fagyott azonnal csonttá. Rendesen ignorepkg-ba kellett tennem a kernelt, mert ment a remegés, hogy jó lesz-e vagy sem.Hardverhiba kizárt, Windows 8.1 & 10, a Debian11 is simán megy.
-
jimmy399
senior tag
Hm, persze, azért is állítottam be, hogy kernelt csak kézzel telepítek majd.
Legacy boot során is előfordult, hogy ugyan ez a csíkozodás hiba megjelent... Van ilyen kevert pendriveom, rufussal csinálva, és 3.12-es kernellel is megesett ,hogy ilyen lett a képernyő, csak ritkábban. -
jimmy399
senior tag
A default kártya az UEFI-ben az integrált HD 7650D, 1 GB rammal. Amikor csak a HD 5550-est használtam legacy boot-al, akkor semmi gond nem volt az analóg csatis monitorokkal. Mióta átáltam így 2021-ben arra, hogy UEFI boot-al indítsam el a gépet, és a HD 5550-es csak másodlagos kártya lett (mivel nem képes UEFI GOP bootra), így kénytelen lettem az integráltat megtenni elsődleges kártyának, mert az 5550-es nem tud bootolni UEFI módban.
Az integrált 7650D VGA portájra rádugtam az egyik monitort, a másikat hagytam DVI-I porton, amin keresztül egy DVI-I - VGA átalakítóval használom a másik monitort.
Ha átdugom az 5550-es sima VGA csatlakozójára, akkor is hibát produkál, ergó nem a csatlakozókban van a hiba, hanem valahol a linux driverben.(5.11.11 kernel van most, korábban csak az 5.10.11-es kernel ment fagyás nélküll a gép fura csíkok nélkül) BÁR, már jobb a helyzet mert a korábbi kernelekkel csak szimplán rommá fagyott a gép ha engedélyeztem az 5550-esen a képernyőt, most már csak a korábban említett csíkozódás van meg, de ha sok paramétert (felbontás, frekvencia, oldalarány) állítom, egyszer csak lesz jó kép, de van amikor elsőre megy, random van hiba. dmesg, Xorg.log elemzés megvolt, semmi érdemleges nem derült ki a problémáról.Lehet későbbi kernel update-el kijavítják majd. Egyelőre ignorepkg listára tettem a rendszermagot. Kézzel telepítem, majd ha okés marad, ha nem akkor a cache-ból újratelepítem a korábbi kernelt.
-
jimmy399
senior tag
Sziasztok!
Van nekem egy dual gpu-s gépem. Egy AMD A8-5600k Radeon 7650D-vel (ez az elsődleges az UEFI-ben) és egy Ati Radeon HD5550-es kártyám.
UEFI boot, Arch Linux. Kettő darab 19"-os monitor ami VGA csatlakozós. Nem akartam kidobni egyiket sem, mert még működnek, de akadt egy kis gond vele. Mármint ami a HD5550-re kötött monitorra. Eddig vissza kellett tartani a kernel frissítést, mert azonnal csonttá fagyott a rendszer, ahogy engedélyeztem a 5550-esen a monitort. Ezt már javították, viszont előjött a fura képcsíkozódás probléma, ami a címben szerepel.
A legfrissebb radeon driver van fennt, amdgpu-val is próbálkoztam, de ezzel is ugyan ez a gond.
Van amikor elsőre jó a másodlagos kijelzőn a kép, de van amikor sok-sok próbálkozás kell hogy rendes kép legyen. Állítgatom a felbontást, a frekit (60 és 75 Hz), és egyszer jó lesz pár bróbálkozás után.
Megpróbáltam, hogy átdugom mások csatlakozóba, mert van rajta DVI-I, VGA, de ugyan ez a probléma.
Windows 8.1-10 alatt nincs ilyen gond.Csatolok képet, hogy hogyan néz ki a kijelző képe.
Valami tipp esetleg?
http://img4.imagetitan.com/img.php?image=23_20210329_163534_hdr1.jpg -
-
jimmy399
senior tag
válasz
jimmy399 #7883 üzenetére
Nos, kipróbáltam a másik driverrel. Ha nem frissítem a kernelt akor jó. Ha frissítem, akkor kifagy az egész gép.
SSH-n telefonon keresztül léptem be, és megnéztem mi történik.BUG: kernel NULL pointer dereference, address: 0000000000000000008
#PF: supervisor read access in kernel mode
xPF: error_code(0x0000) - not-present pageDe felteszem a screenshotot is.
-
jimmy399
senior tag
Pedig elég lett volna ha egyszer megnyomja a kikapcsoló gombot, és rendesen leállt volna.
Konzolos bejelentkezést használtam akkor, látta, hogy fut valami. No, de mindegy is már.Rápróbálok az xf86-video-ati-ra és úgy is megnézem, hogy fagy-e az egész rendszer, köszi a tippet, csak én is, amikor néztem a drivereket, akkor az amdgpu-ra esett a választásom.
-
jimmy399
senior tag
Lehet, hogy durva, de régebben az amd.iommu-val voltak gondok, hogy ki kellett kapcsolni kernel paraméterben, hogy használja a rendszer.
Itt egy régebbi Trinity GPU van, ráadásul egy Hd 5550-el, ami külön PCI-express slotban van. 4 évig pihent, újrapasztázás megvolt mind a GPU , mint a CPU oldalon. Én is konzolon jelentkezek be .xinitrc xfce4-session indítással. Egyelőre marad az 5.10-es kernel bónusz nehetízéssel virtualbox-al, dkms-el. Remélem javítva lesz.Viszont elmentem egy pc-szervízbe. Akkor laptopot használtam, Hp 2530p-t. Arch-al, konzolos belépéssel indított openbox-al. A csaj, simán kikapcsolta a power gomb hosszú nyomásával, ahelyett hogy egyszer nyomta volna meg röviden és kikpacsolt volna... Durva, hogy akkor meg most is nem ismerik a GNU/Lunix rendszert.
-
jimmy399
senior tag
Remek faszaság tört a rendszerre rendszerfrissítés után.
kernel 5.10.11-arch1-1 -ről frissítve 5.11.2.arch1-1-re teljes rendszerfagyás amikor a másodlagos monitort bekapcsolom.
Downgradeltem az xf86-video-amdgpu-t 19.1.0-2 -ről egyel korábbi verzióra. -> fagyás
Downgradeltem a kernelt 5.11.2.arch1-1 ről linux-lts-5.10.19-1 -re ment minden simán DE a cpu minimum frekvencián üzemelt, szaggatott minden. Mondom Remek.
Powercpu-val cpu-frequency-scanling gonvernort váltva sem történt semmi, mert minimum frekvencián maradt a cpu.
Fasza.
Feltettem vissza az 5.10.11-arch1-1-et minden ok.
Pacman.conf ignorepkg linux, linux-headers... Ja mellesleg a pulseeffects se megy a legutolsó friss verzióval, mert azonnal crash-sel...
Eddig nem volt ilyen gondom, hogy vissza kell tartsak csomagokat, mert a frissítéssel fagy a gép, meg nem indulnak a programok.Alaplap:
Asrock Fm2-A75 Pro4-m
Amd A8-5600K cpu
12 GB ram
VGA:
00:01.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Trinity [Radeon HD 7560D]
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Redwood LE [Radeon HD 5550/5570/5630/6390/6490/7570]Azt értem, hogy a két VGA nem a csúcs, meg lehet másik driver kellene, de az 5550-es csak azzal a driverrel megy, amit az arch linux ati oldal emleget, mert legacy, bár a 7560D is benne van a korban.
boot: UEFI
Elsődleges vga az integrált 7560D mert csak ez tud UEFI GOP-ot, a HD 5550 nem. Mindkét monitor D-SUB-os. (2 x 19" 1440 x 900)
-
jimmy399
senior tag
válasz
attilav2 #7793 üzenetére
A képpel semmi gond nincsen, eleve a gép nem tud lejátszani 4k-t max fullhd-ben vannak meg filmek, meg eleve 1920 x 1200-as felbontásba állítom be a tv-t.
Windows alatt csak fullhd-t enged eleve, de ott persze semmi gond a hanggal.
Hálózaton kapja meg a gépem is a videót és onnan nézzük, mert párom laptopjáról van megosztva ahol vannak a filmek.Viszont! Arra, hogy a hdmi kábel okés az az, hogy van egy másik 40"-os tv-n ami Philips, és azon gyönyörűen megy a videó, nincsen semmi gond se a képpel, se a hanngal.
Párom laptopjáról meg eleve nem lehet HDMI-n összekötni a tv-vel, mert semmilyen szinten nem ad képet vele. Na? (Acer Aspire A315-54, Ryzen5 Vega8 gpu. Viszont a Philips tv-vel megy szépen a laptop ugyan azzal a 7 méteres hdmi kábellel.)
Szóval esélyes, hogy a TV a szar, olcsó volt, válogat is mit játszik le, szerencse, hogy a gyerekeknek lesz majd odaadva később.
-
jimmy399
senior tag
válasz
jimmy399 #7791 üzenetére
Ez van a logban, amikor a hang eltorzul:
febr 07 19:11:57 jimmy-pc-arch rtkit-daemon[570]: Successfully made thread 125548 of process 125544 owned by '1000' RT at priority 5.
febr 07 19:11:57 jimmy-pc-arch rtkit-daemon[570]: Supervising 4 threads of 1 processes of 1 users.
febr 07 19:11:57 jimmy-pc-arch pulseaudio[125544]: Module "module-udev-detect" should be loaded once at most. Refusing to load.
febr 07 19:11:57 jimmy-pc-arch systemd[442]: Started Sound Service. -
jimmy399
senior tag
Sziasztok!
Lett nekem egy új problémám. Elég fura, de ti hátha tudtok segíteni.
Vettem egy hdmi kábelt, ami 7,5 méteres. Bedugtam a gépbe, és a Tv-be. A gép egy Asrock fm2-A75 Pro4-m, a tévé egy 50" 4K-s samsung tv.
Elkezdek lejátszani a tv-n egy filmet, az smplayerben átállítottam a kimeneti hangot a Tv hdmi bemenetére. Ahogy szól a film elkezd a hang kb 5-10-random percenként torzítani.
Kiadom a pulseaudio -k parancsot, és megjavul egy időre.Windows 8.1 alatt minden ok. Ott nincs hiba.
Mitévő legyek?
Linux jimmy-pc-arch 5.10.11-arch1-1 #1 SMP PREEMPT Wed, 27 Jan 2021 13:53:16 +0000 x86_64 GNU/Linux
pulseaudio Verzió : 14.2-2
smplayer Verzió : 21.1.0-1
Most megpróbálom VLC --- Ott is ugyan ez. Verzió: 3.0.12-1 -
jimmy399
senior tag
Hellósztok!
Nekem Dell gépen volt az, hogy feltelepítettem a Windows-t majd utána az Arch-ot. Dual boot elsőre megvolt, de ahogy a Windows-t butultam be, abban a pillanatban csak a Windows indult el, nem volt grub választómenü. Ugyan úgy az UEFI volt a ludas, mert ugyan megvolt a bejegyzés a boot menüben a grub-nak de nem lehetett első helyre feltenni.
Túrtam a google-t és a megoldás az lett, hogy Windows alatt admin cmd-ben kellett átírni a bcdedittel az bootmgfw.efi bejegyzését a grub-ra kellett javítani:bcdedit /deletevalue {bootmgr} path \EFI\arch\grubx64.efi
Ezután már bejött a grub és lehetett rendszert választani.
-
jimmy399
senior tag
Annyira nem létfontosságú az a partíció, mert aha előre partícionálom a lemezt akkor eleve létre se jön. Virtuális gépben kipróbálom, mi lesz ha törlöm meg új EFI partíciót hozok létre a régi helyett és a régit törlöm.
Gondolom azért kell az MSR ha nincs telepítő lemez, akkor onnan állítja be magát újra a rendszer reset-kor a gépházban. -
jimmy399
senior tag
Így néz ki a lemez partícionálása:
sda 8:0 0 465,8G 0 disk
├─sda1 8:1 0 300M 0 part windows Helyreállítási partíció
├─sda2 8:2 0 100M 0 part /boot vagy EFI partíció
├─sda3 8:3 0 128M 0 part Microsoft reserved partition
├─sda4 8:4 0 444,7G 0 part /home/jimmy/Windows_mount
└─sda5 8:5 0 20,5G 0 part / Arch_rootMi van, ha az sda4-ből lekicsinyítek 1 gigabájtot, azt megformázom fat32-re, beállítom EFI partíciónak és az sda2-t átmásolom rá, és hozzáadom a sda3-hoz, vagy ha az nem megy akkor sda2-sda3-at hozzáadom az sda4-hez, így lesz egy új EFI partícióm, és nem is kell tologatnom semmit sem. Újratelepítést már eljátszottam teljesen párszor, mert ez az eltolásdi, meg partíció kiterjesztősdi lemezkéből nem sikerült jól, mert rohadt lassú lett a rendszer, egy 64 Gb-os ssd-ről klónoztam át a dualboot-ot és belssulások voltak, pedig az alignment jó volt, de mégsem.
-
jimmy399
senior tag
Végre át tudtam én is térni UEFI-s bootra, eddig pár dolog akadályozott, de egy teljes rendszerújratelepítés után gondoltam kipróbálom már.
Vanilla arch linux (xfce4 DE, 12 GB RAM AMD A8-5600K AMD HD7650D, Samsung 512 SSD, grub2 boot loader, tudom, lehetne systemd-boot-is de nem akartam a dualboot miatt a win8.1-el): a boot idő:Startup finished in 78us (firmware) + 17us (loader) + 1.204s (kernel) + 1.617s (initrd) + 809ms (userspace) = 3.631s
graphical.target reached after 786ms in userspaceViszont az EFI partíciót a windows hozta létre. 100MB. Nagyon lecsökkent a hely rajta, így kénytelen voltam kiszedni a fallback initrd generálást. Valami más ötlet van?
Relatíve új vagyok az UEFI boot-ban, virtuális gépben már sokat gyakroltam dualboot-ot, meg olvasgattam is a témába, azárt nagyjából megvan, hogyan is működik kb.
-
jimmy399
senior tag
-
jimmy399
senior tag
Nem, nem jól írtam le akkor. Az mstől letöltött eredrti iso fájlból kimásolt telepítővel akartam megcsinálni a telepítést. Ehhez ugye létrehoztam egy külön partíciöt. Felmásoltam, majd grub-mkconfiggal létrehoztam a grub configot. Viszont nem tette be a telepítőt a menübe mert eleve nem is keresi az os-prober, mert ahogy olvastam azt csak a csm módon telepített rendszereket nézi meg. Ilyenkor amikor uefi-ben telepített rendszeren futtatom csak az ESP-n néz szét és ha van rajta más rendszer is, akkor azt be is teszi, esetemben a win10 boot loadert. A win10 telepítőt meg nem, mert nem az másik sima ntfs partíción van. Namost megpróbáltam kèzzrl hozzáadni az efibootmgr programmal a telepítőn lévó bootmgr.efi-t az uefi firmware-be kozvetlenul felvenni a listába de hiába tettem meg akkor is a grub indul el.
Fat32-ben eleve nem lehet egyszerűen használni egy pendrive-ot mert van 4gb-nál nagyobb .wim fájl. -
jimmy399
senior tag
Sziasztok!
Megpróbáltam megtalálni a megoldást, de nem sikerült. Így a ti segítségeteket kérem.
Annak idején sima BIOS módba bootolva lehetett olyat csinálni, hogy az os-prober megtalálta a Windows telepítő partíciót a gépen, s betette a grub menübe, így egy hdd/ssd-ről közvetlenül lehetett indítani a Windows telepítőt. Namost, átállok uefi-re és ott már nem ismeri fel az os-prober, mert ahogy kivettem, az csak az MBR-es BIOS módban indított rendszeren tud ilyet csinálni.
Viszont én szeretném UEFI alatt is megoldani, de ha kézzel próbáltam felvinni a grub menübe a Windows boot loader (telepített Windows 10) mintájára, akkor nem sikerült elindítani így. Valami hibára futott, hogy nem tudja az efi fájlt betölteni. bootmgr.efi lenne a fájl neve, elvileg ez indul el amikor a windows telepítőt indítjuk el, de itt nem tudtam műkö9désre bírni.
Próbáltam a efibootmgr-rel is hozzáadni a EFI stub-hoz, ami sikerült is, és beállítottam, hogy azt indítsa el a következő reboot-kor, de nem történik semmi, rögtön a grub indul el...Egyáltalán meg lehet ezt oldani valahogy hogy a grub-ból indítva sikerüljön bebootolni a Windows 10 telepítőt, vagy nem?
-
jimmy399
senior tag
Helló.
Remélem ez segít majd.
[link] -
jimmy399
senior tag
válasz
Shyciii #6550 üzenetére
Teljesen véletlenül vettem észre, hogy nem kapcsol le a kijelző. Mivel ilyen gumiperem van körben egész korán eltakarja a kijelzőt. Általában nem leselkedek a bill és a kijelző közzé hogy kikapcsolta-e magát
Amúgy xset dpms force off-al konzolból ki tudtam kapcsolni a kijelzőt, csak a lehajtásnál volt ez a malőr.
-
jimmy399
senior tag
-
jimmy399
senior tag
válasz
Shyciii #6543 üzenetére
Nem használok lightDM-et display managernek. Én tettem ignore állásra a logind-ben. Azt hittem hogy az xfce4 power manager lekezeli hogy ha lecsukom a kijelzőt akkor kikapcsolja. De nem. Tettem fel mate-t is ott se kapcsolja ki. Bebootoltam egy másik disztrót pendriverol az elementary os frey-at ami szintén systemd-s asszem, és ott se kapcsolja ki a kijelzőt csukáskor.
Szóval fura hogy nem automatán kapcsolja ki a delles laposom a kijelzőt csukáskor...Néztem én is handler scriptet de nem sikerült mert eleve nincs acpi könyvtáram az /etc/-ben. Systemd-acpid van helyette vag- micsoda...
-
jimmy399
senior tag
válasz
samujózsi #6542 üzenetére
a pure arch linixon a systemd-logind kezeli le a fedél lecsukását. De be lehet állítani hogy ne kezepje az ignore paraméter beállításával az /etc/systemd/logind.conf-ban. Nincs megfelelő action, mert van suspend, hybernate, poweroff, hybrid-suspend és kész. Olyan nincs hogy simán kapcsolja le a kijelzőt ha lecsukom. Az xfce4 power managerben szintén nincsen ilyen.
-
jimmy399
senior tag
Hellósztok!
Tegnap vettem észre, hogy a laptop (dell laizude e6430) amikor lecsukom a fedelet akkot a rendszer nem kapcsolka ki a kijelzőt. Arch up to date rendszer. logind.confban ignore a lidswitch és xfce4 DE van felrakva. A power managerben minden opció van csak épp az nem hogy kapcsolja ki a kijelzőt lehajtáskor. Rommá turtam a fórumokat a google-el meg mindent és nincs negoldás egyelőre. systemd-udevd nem látja ha lehajtom a kijelzőt mert gondoltam irok rá udev szabájt. Gondoltam egy általános figyelővel futtatok egy scriptet de ott meg engedély megtagadva ha olvasni akarom hogy a lid le van-e csukva...
win 8.1 alatt lehajtom kikapcsol a kijelző...
Előző laposomban HP elitebook 2530p-n is kikapcsolta a kijelzőt ugyan ezzel a rendszerrel de itt nem. Ötlet? -
jimmy399
senior tag
Azt néztem, hogy egész régóta van már Wayland, de annyira béta verzióban van még, hogy szimplán idő kell még, hogy az X szerver helyett használható legyen.
Én még simán el vagyok az X-szel, majd amikor jön az idő akkor váltok én is Waylandre.(Arch linuxos vagyok...)
-
jimmy399
senior tag
Sziasztok!
Azt nem tudjátok, hogy miért van az, hogy elindítom a laptopot, wls1-ről wlan0-ra változik a wifi vezérlő neve, s amikor újraindítom ismét wls1-é válik? Ezt ki lehet kapcsolni, hogy wls1 maradjon?4.15.3-1-Arch kernel.
-
jimmy399
senior tag
Nem, nem titkosított, mert dual-boot van a Windows 8.1-el. Így nem akarom egyik rendszert se titkosítani.
A Win-es partíció a közös az Arch-al, win alól elérem a /-ot, linux alól elérem a teljes win partíciót. 200G/15G-os leosztásban. Annyi van titkosítva, hogy arch alatt a chrome profile védve van luks-szal, win alatt pedig fájltitkosítás van beállítva arra a könytárra. -
jimmy399
senior tag
Sziasztok!
Valami hirtelen felindulásból megunva már a konzolos bejelentkező képernyőt, úgy határoztam, hogy feltelepítek egy grafikus bejelentkeztető alkalmazást. A választás az SDDM-re esett. Be is állítottam, ami elsőre kicsit nehéz volt, mert elfelejtettem kikapcsolni a .pash_profile-ban az automatikus X szerver indítást, konzolos bejelentkezés után, mert ugyan elindult a SDDM, és be is írtam a jelszót, de kifagyott az egész felület.
Nos, az lenne a kérdésem, hogy túrtam a netet Google barátom segítségével, de nem találtam megoldást, hogy hogyan lehetne videót beszúrni az SDDM bejelentkezési ablakban, hogy a háttérben menjen egy animáció.
Addig oksi, hogy módosítani kell az adott témát hozzá, de sehol se látom, hogy milyen plusz függőségek kellenek még a gt5-media csomagon kívül, és hogyan kellene megírni a téma beállítófájlában magát azt a részt, hogy menjen is, mert eddig csak hibaüzenetet dobott az SDDM...Köszi, előre is !
-
jimmy399
senior tag
Nos, egyre többször fordult elő, hogy a
nitrogen --restore
nem állította helyre a héttérképet az X indulása után. Már hiába biggyesztettem be az autostart-ba openboxban kétszer is, akkor se tette random időnként. Így kénytelen voltam lecserélni afeh
-re. Remélem vele nem lesz ilyen gond. -
jimmy399
senior tag
válasz
vinibali #4728 üzenetére
Rápróbálok majd.
Tegnap tettem a gépbe egy Kingstone 250GB SSD-t. Sima másolás, fstab szerkesztés majd grub telepítés után, rendszerindítás:
Hdd-vel:
Startup finished in 4.024s (kernel) + 11.235s (userspace)SSD-vel:
Startup finished in 1.618s (kernel) + 0.422s (userspace)Döbbenet
-
jimmy399
senior tag
Hellósztok!
Az miért van, hogy az xorg egyszer csak 100%-on pörgeti a procit... szaggat az egér, a videó minden... az segít csak ha kilövöm az x servert, de akkor újra kell bejelentkezni és minden graf. app killelődik.
Régen nem volt ilyen gondom.
HP 2530p, intel HD4000-es széria, open driver mindenből. mindenből a legfrissebb van.
Néztem neten xorg.conf-os beállításokat, de eddig nem jártam sikerrel... :S -
jimmy399
senior tag
A Bluetooth fájlátvitel HORROR módon nem megy... Olvastam a Arch wikit róla... Semmi eredény... Fennt van a bluetoothd, a blueman csomag, meg minden, de nem sikerül... Párosítani nem tudok, mert nem ismerem a default jelszót hozzá... A google se hozott eredményt. Telefont akarnék párosítani, Connman - Cmst - Bluez - Blueman-applet segítségével, de nem sikerül. Authentacion failed-el száll el ha telefonról próbálok, vagy gépről, ugyan ez. Nem tudom a default jelszót hozzá...
Próbáltam más programokkal is (blueberry, gnome-control-center) , de nem sikerült.Win7 alatt probléma nélkül megy. Hp 2530p, gyárilag támogatott bluetooth driver arch alatt.
LP csoport tag vagyok. Kisebb fájlokat tudok küldeni telóról laposra, meg vica-versa, de több megabájtos fájlokat nem sikerül.
-
jimmy399
senior tag
válasz
teleahocipöm #4646 üzenetére
Az gyász...
-
jimmy399
senior tag
Hellosztok!
Nem tudom, hogy nektek feltünt, de lett egy új cpu ütemező a schedutils, a 4.9.6.1-es kernelben.
Ez valami fejlesztésnek tűnik... Majd kiderül mennyivel jobb, mint az ondemand...
-
jimmy399
senior tag
Az, hogy egy ExpressCard-os USB 3.0-s vezérlőt az Arch oob kezeli, a win7 alatt meg úgy kellett drivert vadászni az princess
-
-
jimmy399
senior tag
válasz
spammer #4190 üzenetére
Telepítettem a csomagot, de nem segített. Aztán letöröltem az egész deluge-t az összes függőségével majd újratelepítettem, az általad javasolt csomagot is. Így sem jó. DE most már ha konzolból indítom el a deluge-t akkor nem ír semmit sem már. Így kénytelen voltam a bekapcsolni a log-ot, és a loglevel-t debug-ra kapcsoltam.
Igazából adok egy linket hozzá, de a lényeges rész szerintem ez lesz:
[INFO ] 08:26:20 client:224 Connection lost to daemon at 192.168.1.110:58846 reason: Connection was closed cleanly.
Erre rákeresve kb tele a net ezzel a hibával.
A "szerver" oldalon nincs hiba (debian 7.9 wheezy), mert Win10 alatt simán kapcsolódik a 1.3.12-es deluge-vel -
jimmy399
senior tag
Egy frissítés után elbszódott a Deluge. Már google-el kerestem megoldást, de nem sikerült megtalálni, mert mindehol írják, hogy hiba lépett fel. Maga a Deluge-vel nincsen gond, mert megy, csak egy távoli gépen nem tudok csatlakozni a deluged szerverhez CSAK windows alatt. Arch alatt valami olyan frissítés történt, hogy nem tudok már csatlakozni. A deluged debian 7-9 alatt fut, eddig a frissítés előtt simán ment, most nem látja a szervert, és ezt írja csatlakozáskor:
":0: UserWarning: You do not have a working installation of the service_identity module: 'No module named service_identity'. Please install it from <https://pypi.python.org/pypi/service_identity> and make sure all of its dependencies are satisfied. Without the service_identity module and a recent enough pyOpenSSL to support it, Twisted can perform only rudimentary TLS client hostname verification. Many valid certificate/hostname mappings may be rejected."
Nem sikerült megoldást találni.
-
jimmy399
senior tag
Pulseaudio... fura kavar van az 5.1-ben mert néha átmergy 2.0ba és horror halk lesz a rendszer 1 - 1,5 másodpercig...
Mintha 1.0-ban szólna addig... (csak ceterben minden hang) Aztán helyreáll. Azt hittem a forrás a hibás, de nem.
-
jimmy399
senior tag
Csak hogy a gördülő/nem gördülő disztribóciókat nézzük pl htop: ubuntu alatt megragadt a 1.0.0 körül, Arch alatt meg simá 2.0.0-nál jár...
-
jimmy399
senior tag
-
jimmy399
senior tag
Hellósztok!
Fura gondom van.
Van két Arch disztróm. Az egyik SSD-n Gnome 3.18-al, a másik Sima Openbox-al HDD-n. Mindkét rendszer up-to-date. A HDD-s Archon megy simán a Conky, de ha a conky configját átmásolom és beállítanám a Gnomeos SSD-s Archnak, akkor hibát ír ki és megőrülök sem értem mi a retek baja lehet... A teljes rendszer azonos, csak annyi a különbség, hogy Gnome megy az egyiken a másikon meg sima Openbox.
A hiba:
jimmy@ArchSSD mnts_torrentek]$ conky
conky: Syntax error (/home/jimmy/.conkyrc:2: unexpected symbol near '#') while reading config file.
conky: Assuming it's in old syntax and attempting conversion.
conky: Invalid value 'yes' for setting 'use_spacer'. Valid values are: 'none', 'left', 'right'.
conky: desktop window (a00015) is subwindow of root window (4df)
conky: window type - override
conky: drawing to created window (0x1800001)
X Error of failed request: BadMatch (invalid parameter attributes)
Major opcode of failed request: 1 (X_CreateWindow)
Serial number of failed request: 69
Current serial number in output stream: 71
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X3D 32GB DDR4 1TB SSD RTX 4070 12GB ZALMAN M4 A-DATA 750W
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370 i7 9700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB SHARKOON RGB Slider ADATA 600W
- RÉSZLETRE .OPCIONÁLIS. Acer Nitro V ANV15-51-554Z SZÁMLA , GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest