- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kempingezés és sátrazás
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- gerner1
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
A password timeout-ot nem ajánlom 0-ra venni. Sőt, azt sem, hogy csak egyszer kérjen jelszót tty_tickets-szel , és onnantól az egész sessionben ne kelljen újra sudo-t megadni, másik ablakban sem. Hihetetlen kényelmes, de biztonságilag megkérdőjelezhető. Egyszer futtatsz valamit sudo-ként onnan minden szutyok egyszerű sudo-val rendszergazdai joghoz jut, elég veszélyes.
A kényelem és a biztonság egymást kizáró fogalmak.
Az AUR-ból forgatás úgyis csak a legelején és a legvégén kér jelszót. Először mikor a build függőségeket teszi fel, másodszor mikor a kész csomagot. Nem kell ott ülni mellette. Ha végzett és time outolna, akkor a cache-ben megmarad a kész csomag, azt felteszed pacman -U segítségével.
(#5689) Siriusb: wow, ezt a nobody useres trükköt nem ismertem. Ez a jó a Linuxban, minden nap tanul az ember valamit.
-
Frawly
veterán
A sima userként lefordítod és betömöríted csomagot yay-jel, majd root-ként pacman - U ~/.cache/yay/új-csomag-neve.tar.xz módon.
De szerintem minden AUR helpernek fog kelleni sudo jog, mert a végén, amikor a csomagokat telepítenék, ahhoz nélkülözhetetlen. Vagy csinálod úgy, ahogy fent írtam, cache-ből telepíted rootként a kész csomagot.
Azt sem értem, hogy miért ne akarnád a felhasználód felvenni a sudoers-be, vagy ha nem akarod, akkor gondolom biztonsági célzattal, de akkor meg miért szeretnéd, hogy tudjon mégis a rendszerre csomagokat feltelepíteni? Valahogy az egész problémád nem áll össze nekem.
-
Azt ti hogy oldjátok meg, hogy ha egy AUR csomag hosszú ideig buildel, és közben többször bekéri a jelszót, akkor ne timeout-oljon el?
Ott ültök mellette órákig? -
Shyciii
veterán
Elhiszem, hogy az a kénylemesebb, ha su-zol, aztán kész, de ugye a biztonság, és a kényelem nem fér meg egymás mellett. Pont ez a módszer nem biztonságos. Egy olyan cég, aki figyel a biztonságra, ott a rendszerüzemeltetők nem su-zhatnak, csak kivételes esetekben.
Amúgy engem is zavar valamennyire, főleg Windows után, de mivel elég gyorsan gépelek, így a masszív hosszú jelszóval se gond már nekem a sudo-zás -
Köszi mindkettőtöknek!
Így a leírás(otok) alapján utólag már egyértelmű, hogy hibásan gondolkodtam a biztonságról su/sudo téren.
Nem baj, sosem árt tanulni.Végül megoldottam a sudo-t, legfeljebb majd nem használom yay-n kívül másra.
Nekem is a su fekszik jobban, és Fedorán nagyon megszoktam, hogy nincs sudo.Kössz mégegyszer!
-
Siriusb
veterán
Amint vargalex is mondta, tudod szabályozni, milyen parancsok futhassanak emelt joggal a te felhasználóddal, ez mennyi ideig tartson, stb.
Persze még mindig megteheted, hogy leforgatod a csomagokat és manuálisan telepíted, de ez macera.
Amúgy engem is idegesít ez a sudo-zás, Ubuntunál nagyon megutáltam annak idején. Kb. csak a pikaur-nál használom. Nyitok egy root terminált, megcsinálom, amiket kell és bezárom, nekem így áll kézre, hiszen a napi teendőkhöz kevés root jog kell.
-
Siriusb
veterán
makepg nem futhat root-ként.
Running makepkg itself as root is disallowed.[2] Besides how a PKGBUILD may contain arbitrary commands, building as root is generally considered unsafe.[3] Users who have no access to a regular user account should run makepkg as the nobody user -
Szeretnék egy AUR helpert.
Ehhez a wiki szerint először a makepkg -si parancs kell, ami nem hajlandó rootként futni.
Root nélkül pedig ott akad el a dolog, hogy a pacman-hez root jog kell, de a user jelszót kéri be, majd ha beírom, akkor azt mondja, hogy a júzerem nincs a sudoers file-ban.
Ha nem muszáj, nem is tenném be. -
Sziasztok!
Tudtok ilyan AUR helperről, ami nem obsolete, ma is telepíthető, és nem kell a saját useremet a sudoers file-ba rakni?
A pacaur valami dependencia miatt nem települ, mert az AUR-ból kellene neki valami, amit ha kézzel felrakok, akkor is hiányolja.
A yay csak akkor hajlandó felmenni, ha a juzeremet a sudoers file-ba rakom. Ugye rootként nem engedi mkbuild-et futtatni, de a dependenciákhoz meg kellene neki a su jog.Szóval értitek.
-
Shyciii
veterán
válasz
Siriusb #5680 üzenetére
Húú köszi ez nagyon hasznos parancs. Így már látom, hogy nem usb_devices-ként ismeri fel, hanem usb_interface-ként a mobilt, vagyis ezt kell az ENVTYPE-nak megadni. Viszont azaz érdekes, ennek ellenére nem jön a spéci üzenet, viszont az xfce4_notify daemonja magától küldi az üzeneteket udev szabályok nélkül is. Legalábbis az udiskie és notify-send progrmaok által küldötteket.
-
Shyciii
veterán
Az oké, hogy MTP, de a SUBSYSTEM résznél őt is USB-ként érzékeli. Ez azért biztos, mert az android hackeléséhez fastboot parancsokkal szintán csak úgy működik, ha létrehoztam egy udev szabályt a magdott vendorid-vel, és ott is usb-t megadva működik azóta is. Itt viszont így sem.
-
Siriusb
veterán
válasz
Shyciii #5678 üzenetére
udevadm monitor --environment --udev
Ez kiír minden változót, amivel tudod pontosítani a szabályokat az igényeidnek megfelelően.Nem tudom, milyen környezetet használsz, de általában be lehet állítani, hogy egy usb tároló csatlakoztatásánál mi történjen, jelezze a tálcán egy ikon, stb.
-
Sonja
nagyúr
válasz
Shyciii #5678 üzenetére
Gondolom MTP az Android-os telefon, azaz Media Transfer Protocol.
-
Shyciii
veterán
válasz
Siriusb #5677 üzenetére
Igen, próbáltam au udev-et reloadolni, de hatástalan volt,
És most kiderült, hogy jó is. Otthon rádugva a winyót fel is jött az ablak. Ezekszerint a mobilt rádugva és storage-et választva nem minősűl usb_device-nak, ezért nem akart nekem jelzést küldeni. Ennek majd holnap utánanézek, hogy minek minősűl akkor.
Arra van ötleted, hogy ACTION-höz mit lehetne írni, hogy ha csak a a winyó rádugás (add), és umount-olásra reagáljon? A remove a winyó kihúzását takarja. Arról viszont már nem kell üzenet. Viszont úgy néz ki, hogy az xfce4-notifyd mégse lesz jó daemonnak, mert bár az önmagában is lekezeli az eseményt, tehát udev szabály sem kell (ha van, akkor két üzenet jön), viszont a mobilos eseményt ő sem érzékeli. Úgyhogy egy egyszerűbb notify daemont, tán a dunst-ot fogom majd kipróbálni holnap. -
Shyciii
veterán
Valaki próbálta már pure Arch alatt notificationt csinálni? Én be szerettem volna állítani, hogy ha USB-t dugok a gépre vagy ha leválasztom, akkor egy kis ablakban küldjön üzenetet.
Feltettem az xfce4-notifyd-t (ha már xfce4 panelem van) és a libnotify-t. Megnéztem, és az xfce4-notifyd szolgáltatása rendben létrejött, fut a daemon, fel is konfiguráltam, hogy hol jelenjen meg az ablak, és meddig mutassa.
Ha notify-send "Hello USB" -t írok, akkor meg is jelenik az ablak.Ezután a doksik alapján létrehoztam egy udev szabályt 90-usb_notify.rules néven az /etc/udev/rules.d alatt, melynek tartalma:
ACTION=="add", SUBSYSTEM=="usb", ENV{DEVTYPE}=="usb_device", RUN=+"/usr/bin/notify-send 'Hello USB'"
ACTION=="remove", SUBSYSTEM=="usb", ENV{DEVTYPE}=="usb_device", RUN=+"/usr/bin/notify-send 'Hello USB"Viszont semmi sem történik. Próbáltam, hogy a RUN=+ szekciban egy általam létrehozott scriptet indítson el, de úgysem fut le.
-
Apollyon
Korrektor
Nemhogy a chromiumot, de még az ungoogled-chromiumot sem lehet annyira safety-paranoidra konfigurálni, mint a firefoxot. Nem véletlen, hogy utóbbiból készül a Tor. Persze egy ublock meg egyéb blockeres ungoogled-chromium sokkal jobb, mint mondjuk egy regular chrome vagy opera/vivaldi böngésző.
-
Frawly
veterán
Ja, Chrome újrafordítását én sem ajánlom, állítólag nagyon lassú és szopós, és akkor frissülni sem fog. Szerintem bőven elég Chromiumot feltenni a tárolókból, és a neten utánaolvasni milyen google-os cucc van bekapcsolva rajta, azokat a flags:// oldalakon kiirtani belőle.
-
Siriusb
veterán
Valaki próbálta már felrakni az ungoogled-chromium-ot? Sajnos nekem a végén megeszi a 12 GB memóriát és behal. Illetve melyik chrome alapú böngészőt érdemes kipróbálni, amiből kasztrálták a google baromságait?
-
Frawly
veterán
Igen, most jelenleg egy elég új csomag van belőle, de hosszú hónapokig csak egy régebbi volt elérhető, valami 0.7-es vagy 0.9-es, mikor a git-ágban már rég az 1.0RC ment. De majd idővel elavul újra a sway csomag. Igen, Archon valóban frissek a csomagok, de azért 1-2 kivétel, meg 1-2 lusta csomagfenntartó akad sajnos. De mint mondtam, ebbe az 1-2 perc fordítási időbe senki nem döglik bele.
Ez szokott lenni a dwm-mel is. Ott is mindenki fosik, hogy újra kell fordítani, ott ráadásul minden konfigolás után, de az meg csak másodpercekig tart. Abból is van csomag, de mivel minden konfigurálás után úgyis újra kell fordítani, nem érdemes használni. Kicsit ilyesmi a Sway is, bár azt nem kell újrafordítani konfiguráláskor, de érdemes belőle a legropogósabb git-dev verziót használni.
kékluficet: nem kell ide ebuild meg emerge. git clone https://faxtudjami/sway/blabla.git, cd mappa, make és kész. Persze előtte a wlroots-ot kell ugyanúgy fordítani. Nem egy nagy technológiai malőr.
-
Rimuru
veterán
Igen, de Arch topicban vagyunk ahol eleg hamar megkapja a frissiteseket a sway is, es ugy remlik hogy te is archot hasznalsz.
Egyebkent pont most irtam hogy en is taroloktol fuggok Gentoo alatt (az ok: nem akarom szivatni magam). Meg annyit hogy amikor sway alatt elkezdtek a modulokat kulon szallitani elso korben hibas volt a gentoo ebuild, ezert fixaltam regebbi verziora a csomagot. Az utan frissitettem le amikor kijott a stabil sway.
-
Frawly
veterán
Sway-t nem ajánlják, mert elég gyorsan fejlődik, a stable disztrócsomagokban pedig egy régi verzió van. Bugjelentést sem fogadnak el róla, azonnal elutasítanak a fejlesztők is kérdéssel, kéréssel, ha nem a legújabb verziót használod. De mint mondtam, egy gyenge gépen is kb. 2 perc lefordítani, gyorsabbon meg néhány mp..
Plusz akinek Gentoo-ja van, az pont azért tette fel, mert nem akar tárolóktól függeni.
-
Frawly
veterán
Akkor sikerült téged is félreértenem. Ha már Gentoo-d van, forgass kézzel. Egy Termite nem is rettenet nagy. Nem Chrome, LibreOffice, stb., amit több órán át kell fordítani.
Ezt szeretem a Sway-ben is, hogy marha pici. Archon is forráskódból kell forgatni, de ezt ajánlják a Sway fejlesztői is. De egy elég régi gépen is lefordul 1 perc alatt a wlroots-git, és másik 1 perc mire a sway-git is lefordul. Nem egy nagy idő. Igaz nálad XWaylandnek is kell fordulnia hozzá, de az is elég kicsi csomagnak tűnik.
-
Rimuru
veterán
-
Frawly
veterán
De nem azt írtad, hogy Sway-t használsz? Pont a waylandes terminálokról írok, X11-re van egy kazal. Egyébként meg nincs igaza ennek az oldalnak, mert a Termite támogatja a Xorg-ot is, legalábbis én úgy tudom. Nem csak Wayland only, és ezt onnan gondolom, hogy ubyegon kedvenc kopasz youtube-os fószerei közül is használja az egyik Qtile, dwm, xmonad, stb. Xorg-os felületek alatt hiba nélkül.
Az való igaz, hogy GPU gyorsítás nincs a Termite-ban, de elvileg ha Waylandet támogat, onnantól a kompozitornak kell gondoskodnia a GPU gyorsításról, nem az alkalmazásnak.
-
Rimuru
veterán
Termite alapbol kiesett, nincs a listaban.
-
Frawly
veterán
Én Termite-ot használok, annak is van natív Wayland-támogatása, és elég sovány terminál (bár függősége lehetne egy kicsit kevesebb), még vim-módja is van, nálam teljesen bevált, semmi hiányosságba vagy bugba nem futottam bele. Az is igaz, hogy nekem terminállal még sose volt bajom, előtte amiket használtam, azokkal sem volt problémám (Gnome Terminal, lxterminal, Konsole), egyedül az xterm-et nem szeretem, alap konfiggal elég ocsmány, de ha beállítja az ember, az is elmegy. Vagyis van még egy, amit nem annyira szeretek, az st. Az annyira minimalista, hogy semmit nem tud default, még vissza sem lehet benne görgetni.
Sajnos Wayland-képes terminálból még elég kevés van. A kollégától elnézést, félreértettem.
Ezt az Alacrittyt kipróbálnám, de már a fejlesztői oldalon ilyeneket írnak: Wayland support is available, but not everything works as expected.
Így nincs sok bizadalmam benne, hiába GPU gyorsított.
-
Frawly
veterán
válasz
Siriusb #5654 üzenetére
De minek kell neked Linuxra windowsos telnet/SSH kliens? Ezt meg a Puttyt Windowsra fejlesztik, oda muszáj, mert nincs normális terminál. Linux alól viszont megnyitsz akármilyen terminált, kalapálod be az ssh hostname parancsot és már megy is, nem kell sem Putty, sem Hello Kitty, sem Cucly.
Illeve pont egy másik topikban írtam nemrég, hogy ha megnyomod véletlenül a Ctrl+S-t, akkor olyan, mintha lefagyott volna a terminál, konzol. Próbáld meg Ctrl+Q-t nyomni, hátha megjavult.
-
Siriusb
veterán
A könnyebb utat választva
:
Használ valaki kitty-t? Ha igen és megállt benne az élet, rájött már az okára? Egyelőre csak azt néztem, más terminál működik-e, és a gnome-terminál megy. -
Shyciii
veterán
Nekem csak egy fura volt mikor tavaly nyár eleján Linuxra álltam át. A fájlrendszer felépítése, és a jogosultságkezelés. Nekem hiányozna, hogy nem lehet userekre adni különböző jogosultságokat.
De semmi más gondom nem volt. Én azonnal tudtam azonosulni a Linux-al. Illetve egész pontosan az Arch klónokkal, és jóideje már az Arch-al. Nekem az Ubuntu vonal sosem jött be. Lehet hogy azért, mert én sosem Windows-osként gondolkoztam, hanem komplett rendszerként.
Sosem fordult elő, hogy exe-t akartam futtatni, vagy programot telepíteni a tároló helyett, nem adtam magamnak automatikusan rendszergazdai jogkört, szal ezek nálam egyáltalán nincsenek, pedig én úgy kezdtem anno a Manjaro-val, hogy nem volt mellette Windows. Csak és kizárólag Manjaro került a notimra. Nem telepítettem Wine-t sem (azóta se próbáltam ki, hogy hogyan működik), Virtualbox-on sem ment Windows rajta. Rögtön csak Linux ment, és nem volt gondom. Megtaláltam mindent a tárolókban ami nekem kell. Sőt. Legutóbb ugye azon akadtam ki, hogy még olyat is találni az Arch-os tárolókban, amiről álmodni sem mertem. Amúgy a Teamvieweres példa nem feltétlenül Windows-os beidegződés. Pl nálunk rengeteg ügyfél távasztali segítségét csak Teamviewer-el lehet megoldani, mert az ügyfelek ahhoz ragaszkodnak, vagy szimplán náluk az a céges policy. Gyakoribb, mint hogy a LogMeIn-t erőltetik. Amúgy én Openbox-ra azért tértem át, mert ahogy utánaolvastam jelentős sebességet fogok tapsztalni, és sokkal reszponzívabb lesz és hogy bill kombókat erőltet leginkább. Így is lett, vagyis én határozott céllal jöttem Openbox-ra, mint ahogy pure Arch-ra is Manjaro-ról. Nálam addigra már szóba sem jött a tévelygés (főleg hogy előtte már sok Arch klónt kipróbáltam).Ma viszont úgy tervezem, hogy keresek valami témát az Arch-ra ami világos, és rendesen elkülönülnek az ikonok, háttérszínek, fejléc színek, és fúkusz kijelölése is, mert ha egy gombon ide-oda viszem a fókuszt, akkor alig üt el a színe az eredeti háttérszíntől.
-
Frawly
veterán
További példák a windowsos beidegződésekre, amikre pont most volt példa az itteni linuxos topikokban: iTunes használata Linux alatt, linuxos szerverre grafikus felület telepítése, Linux felügyelete TeamViewer-rel (mikor az X is kínálna erre megoldást, meg egy RDP-s natív linuxos progi is). Szóval a jelenség valós, csak nem mindenkinél jön ki egyformán.
De pl. láttam már windowsos usereket Linuxra CCleaner-klónt telepíteni, meg Wine alatt Winamp-ot használni, amikor a natív linuxos Audacious, Qmmp, XMMS-klónok ugyanezt tudnák.
De nem akarok offolni, csak példákat hoztam fel. Nyilván az egésznek nem sok köze van az Arch-hoz, ez disztrófüggetlenül ki tud jönni. Bár akik Archot használnak, azok általában már vannak olyan szinten, hogy ennek kevésbé vannak kitéve.
-
Frawly
veterán
válasz
Shyciii #5647 üzenetére
A dir működik, az ls parancsra van drótozva, ugyanaz a kettő. De nem erre céloztam, hanem arra, nem is érzed, hogy bizonyos megszokásaid Windowsról vannak. Nyilván idővel egyre kevesebb lesz. Én is csak akkor vettem észre ezeket, mikor már elhagytam őket, hogy milyen feleslegesek voltak. Szerintem már neked is érezned kell, hogy egy Arch + Openbox mennyire más ahhoz képest, mint amikor elkezdtél linuxozni. De mikor még nekikezdtél, akkor nem tudtad, hogy lesz még fejlődés, windowsmentesebb gondolkodásmód később, de lett.
Vannak, akiknek többet árt a Windows. Pl. nem egy kezdő akar Linuxon weboldalakról binárist telepíteni a tárolók helyett, vírusirtót meg tűzfalat akarnak feltenni Linuxra is, meg WinRar-t, Total Commandert használnak Wine alatt. Minden jogosultságot chmod 777-tel oldanak meg, lehetőleg az egész partíción. Mindent jelszó nélkül akarnak használni, rendszergazdaként és hasonlók. Nyilván ők nem érzik, hogy ezek windowsos berögződések, de valójában azok.
-
Frawly
veterán
válasz
Shyciii #5645 üzenetére
Jó, hát aki azt sem tudja, hogy mi az az egér meg partíció, az valóban nehezebben fog beleszokni a Linuxba is. De! Megfigyelésem szerint a windowsos előélet még hátráltat is Linuxnál, mert próbálja a kedves user a windowsos szokásokat, berögződéseket átültetni Linuxra, amiről le kell őket szoktatni, ezt még én is tapasztaltam magamon anno egy bizonyos szinten.
Láttam olyan öregeket, akiknek az unoka tette fel az Ubuntut, Mintet, stb., és egész jól kezelték, de nem azért, mert ELTE progmatot végeztek még anno 1936-ban, hanem nem volt még előzetes windowsos tudásuk, ami összezavarta volna őket, nem hasonlítgatták össze lépten-nyomon a kettőt. Megmutatták nekik, hogy mikor milyen ikonra kell kattintani és könnyedén elboldogultak vele, persze csak alap felhasználói szinten, böngészés, Skype, netrádió hallgatása, stb.. Semmi ilyen haladóbb szintű dolog, mint terminálban ügyködés, rendszerfrissítés, konfigfájl szerkesztése. Sőt, még arcukba nyíló popup szemetet és magától felmászó toolbar-rengeteget sem kaptak, meg Candy Crusht villogó csempékkel.
Az egészből azt akarom kihozni, hogy mindenkinek az a könnyű, amit elsőre megszokott. Épp ez a trükkje a MS-nak, mindenkit rászoktat a Windowsra, szinte mindenki azt szokja meg, azt ismeri meg elsőnek, és utána minden sz4rn4k fog tűnni, ami nem Windows, nem pont úgy működik, stb.. A fejlesztőket is lepénzelte Redmond, hogy fontos üzleti, kreatív, mérnöki programcsomagokat, AAA-s/exkluzív csak Windowsra (vagy Xboxra) hozzanak ki (esetleg Mac-re, mert az a MS-nak nem versenytárs a speciális ökoszisztéma miatt).
-
Frawly
veterán
válasz
Shyciii #5642 üzenetére
Tapasztalatom szerint a windowsos előélet nem sokat jelent Linuxban. Max. tudod mi az a partíció, kötegelt fájl, jogosultságok, konfigfájl (Windows alatt .ini-k) és ennyi. A többit úgyis elölről kell tanulni. Ezt is szeretem a Linuxban, hogy teljesen különbözik a windowsos világtól, nem csak koppintása annak.
-
Shyciii
veterán
Igen, azt gondoltam, hogy ha majd szükségem lesz a d-bus-ra, akkor jön hibaüzenet, de majd akkor beállítom. Nincs sok programom fent. Csak azok amikre feltétlenöl szükségem van, vagy szükségem lehet. Eredendően én azért akartam pure Arch-ot, mert egy igen vékony Arch-ot szeretnék használni. Ezt a filozófiámat jól tükrözi, hogy 772db csomag van csak fent, pedig olyan egzotikumokat is használok, mint SACD iso filejainak darabolása, 1 fileként rippel flac fileok darabolása, szal nem csak hétköznapi dolgokra használom a notimat. Ennek ellenére elég vékonyka az Archom, és nem is tervezem, hogy agyontelepítem. Ha programot kell keresnem, akkor is igyekszem olyat választani, hogy minnél kevesebb függőséget rakjon fel. Nagyon ritka, hogy nekem a program kinézete legyen fontos. Inkább a minimalista felfogása elsődrendű, és a funkciói.
Amúgy meg nem tudod elvenni a kedvem. Nem is értem ezt most miért írod. Többé-kevésbé láttad, hogyan alakult a linuxos pályafutásom, és gyakorlatilag 3 hónap alatt eljutott a Manjaro-ról oda, hogy nekem pure Arch kell, és KDE-vel gyakorlatilag teljesen simán megcsináltam kicsit utánanézve, hogy hogyan kell telepíteni. Miután az rendben ment, jött egy másik partícióra az Openbox, mert ahogy olvasgattam egy nagyon jó WM, hogy ha valaki olyasmit keres, hogy a DE és a Winows Tiling közötti rendszer. Úgyhogy beleástam magam, 2 napig nézelődtem hogyan működik az Openbox, és egy másik partíción elkezdtem belakni. Majd miután már működtek a mindennapos dolgaim csináltam róla egy komplett image-t, majd KDE-s Archot töröltem és oda írtam vissza az Openboxosat és azóta azt csinosítgatom. Időnként eszembejut, hogy hé ez kell hozzá nekem, úgyhogy utánaolvasok és megcsinálom. Elég ritkán jövök ide kérdezősködni, max megerősítésért. Notebook fedelének lecsukásakor lockoljon is megoldottam egyedül. Igaz nem volt egyszerű, mert nincs rendesen dokumentálva, de meg van, és persze minden lépést amit Openbox alatt csináltam, installáltam azt minde vagy scriptbe raktam, vagy csináltam róla apró leírást, rendszerfile mentést, hogy ha egyszer újrakezdem, akkor azokat visszatöltve lépésenként szűz, de mégis általam hasznbált funkciógazdag Openboxosat kapjak. És rettentően élvezem, hogy ezt így kell összeguberálni.
És emellett veszet gyors a rendszer, pedig sima i3-as notebook, de olyan sebességgel pörög, hogy egy Ubuntu, de Arch alapú Manjaro, Antergos is elbújhat mögötte. Soha nem volt ilyen gyors rendszerem amit ráadásul így szerettem volna, úgyhogy eszemágában sincs másra áttérni
Azt azért hozzátenném, hogy nekem azért is volt ilyen könnű áttérni fapados Arch-ra, mert vagy 25 éve Windows-ozok rendszermérnökként, úgyhogy ismeretlen rendszer ide vagy oda, azért ennyi tapasztalattal könnyebb tanulni, csinálni. -
Frawly
veterán
válasz
Shyciii #5636 üzenetére
Egyes alkalmazásoknak kellhet a dbus. Igaz én sem használok már ilyet, de régebben pl. a redshift-gtk, Skype ilyen volt, meg volt még valami másik grafikus progi, aminek nem emlékszek a nevére, talán valami színprofilt vagy mit lehetett vele szerkeszteni. Ezeket ha elindítod és nem tudnak a d-bus demonhoz kapcsolódni, akkor leállnak d-bus error: cannot open socket apja kaszá't möhöhő hibaüzenettel, vagy ha nem is állnak le, de kiköpik ezt a sort hibakimenetbe, és nem működnek teljes funkcionalitással.
Nem is a kedved akartam elvenni, csak megjegyeztem, hogy a full extrás, kezdőket mindenben kiszolgáló disztrók, DE-k mögött oltári nagy munka van, mire mindent beletesznek, összecsiszolnak, hogy minden menjen pöccre, minden működjön mindennel,és komplett legyen az egész ökoszisztéma. Közben meg a kezdők azt hiszik, hogy ez természetes, csak fel kell rakni „Az” Ubuntut vagy „A” Mintet, vagy „A” KDE-t, és az már gyárilag ilyen, csak fejlesztőknek csak le kell szüretelniük a bokorról, és mehet is az .iso/.deb fájlba forrón és gőzölgőn, és ez a Linux ilyen, hogy felteszed, aztán minden megy, mint Windowson, grafikus Update, Steam, Wine, szkenner, Candy Crush, Photoshop, MS Office, spéci BT-s billentyűzet drivere, mindezt tökéletes magyarsággal.
Emlékszek anno uby kollégának is természetes volt, hogy a mesa csomag meg a wifi/cpu mikrokód, stb. firmware-ek ott vannak minden disztrón, míg egyszer csak valami Arch-klónon kellett észrevegye kellemetlen meglepetésként, hogy ezek a dolgok nem olyan mindenhol magától értetődően jelen lévő alapok, mint azt ő korábban naivan gondolta. Persze én is ezt hittem kezdőbb koromban. Igazából nekem Archon ezt volt eleinte nehéz megszokni, nem is a telepítési procedúrát. Mindenhez ki kellett tapasztalni, hogy milyen csomagot kell feltenni, hogy kell konfigolni, milyen hardverekhez milyen driver és beállítás kell, milyen systemd service-eket kell engedélyezni. De megéri vele szenvedni, később egyfajta szabadságot ad, és nem lesz az ember mindenféle csoda-full-extrás disztró kövi LTS kiadására szorulva, ahol megáll az élet, ha nem megy valami, és megy a vergődés downgrade-re, meg instabil, meg bla-bla.
Persze ez Archon sem feltétlenül nehéz, ha pl. full extrás DE-t tesz fel valaki, mert csak felteszi a plasma, gnome, xfce metacsomagot, abban benne van minden, kompozitor, tálca, dbus, login manager, anyja kínja, húzza magával kompletten a full mesa, Xorg, pulseaudio, stb. csomagokat függőségi fába, és nem kell kinyomozni mihez mi kell. De ahogy valami kisebb WM-et tesz fel az ember, IceWM, Openbox, i3wm, vagy hasonló, akkor ezek a dolgok nagy hirtelenséggel nem lesznek adottak, nem kerül fel minden, már kapásból azon el kell kezdeni kínlódni, hogy a telepített WM nem fog elindulni magától, mert boot után csak egy szöveges login konzol fogad, és mennek az emberek a fórumra sírni, hogy jajj, instabilazarch, rohadtrolling, nemmegy, micsinájjak, bezzeg a 2099-ig támogatott Zubbonytu Eltées Mínusz 3 pont 04 köbgyök kettőn alapból ment.
Ez Gentoo-n még annyival van súlyosbítva, hogy ott a csomagot is neked kell lefordítanod, meg systemd sincs alapból, az init-et is az embernek magának kell összehegesztenie, stb..
-
Siriusb
veterán
Célszerűen elsőként a google.hu-t kell beírni, csak nem a terminálba.
https://forum.manjaro.org/t/wine-staging-dxvk-vulkan/49827/4
-
savior
őstag
Helló.
Bocs az amatőr kérdésért.
Most raktam fel a Manjarot és szeretnék rá DXVK-t telepíteni.
Letöltöttem a fájlt, de nem tudom milyen parancsal tudom telepíteni. Tehát a terminálba mit írjak be?
A setup_dxvk.sh -t kellene futtatnom. -
-
Frawly
veterán
válasz
Shyciii #5634 üzenetére
Ja, ha Xfce-panelt használsz, akkor nem kell autostartba tenni a clipmant.
Ez van, ha WM-et használsz. Mindenről neked kell gondoskodni, kukáról, panelról, asztalikonokról, háttérképről, alkalmazásindóról/menüről, vágólapkezelőről, automountról, d-bus kezelésről, speciális laptopbillentyűk működéséről, hangerő és Wi-Fi appletről, energiatakarékossági beállításokról, kompozitorról, stb.. A kezdőknek való DE-s disztrókban ez már mind kulcsrakészen ott van, kényelmi okokból, hogy a kezdőnek ne azzal kezdődjön a linuxos pályafutása, hogy nem működik ez, nem működik amaz, nem tudja mit kell felrakni, hogyan, és csak vergődik, meg az lesz, hogy XxaralinuxX. De aki haladóbb, és ilyen Arch plusz minimalista WM-et használ, annak számolnia kell, hogy nem csak egy pacman -S openbox-ból áll a telepítés, mert csak egy szürke háttér meg a jobb egérgombos menü fogja fogadni, de azon kívül semmi nem lesz.
-
Shyciii
veterán
És valóban, azt is választottam, mert 1 függőséget pakolt csak fel, meg az xfce paneljét használom (tint2-ben a középrepakolás szinte kivitelezhetetlen volt), úgyhogy ez a 2 ok amiért választottam. Viszont az autoconfigba nem kellett bepakolnom, de ez nyilván azért van, mert xfce panelt használok, ő pedig automatán betölti az összes pluginjét amit feltettem (battery, datetime) Funkcióra is tetszik, alap ikonja is jó, és teljesen korrektül és használhatóan működik amire nekem kell (távasztali munkákhoz jön jól, csak ezért kellett).
-
Siriusb
veterán
Nekem a parcellite jött be, habár most cinnamon alatt a gpaste megy.
-
eddie1978
senior tag
Dell E7270 notebook. Akkumulátor töltöttség mérést/kijelzést lehet kalibrálni?
Egy ideje az a helyzet hogy nem tudom lemeríteni teljesen az akkumulátort. Első alkalommal amikor észre vettem 55%-ig. Majd néhány alkalom múlva már 35%-ig tudtam lemeríteni. Tegnap már 23%-ig merült miután 6%-nál jött a figyelmeztetés hogy tegyem fel tölteni. Sajnos sosem láttam mi történik pontosan. Lehet hogy a fenti még utoljára látott értékről hirtelen ugrott 6%-ra vagy gyorsan de folyamatosan változott. Úgy tűnik, hogy jó irányba halad a folyamat. Egy két hetente használom akkuról. Lehet ez a baj.
Mit lehet tenni ebben az esetben? Próbáltam keresni a nagy interneten, de nem találtam még megoldást. -
Frawly
veterán
válasz
Shyciii #5627 üzenetére
Ehhez telepítened kell az adott DE-hez vagy WM-hez való clipboard managert. Ez nem a Linux, hanem a X.org korlátozása, az alkalmazás bezárásával eltűnik az is, amit vágólapra rakott. A clipboard manager ezt kivédi, mert ő mindvégig fut, menedzseli a vágólapot, nem hagyja elveszni, de extrákat is nyújt, vissza is lehet több lépésben is állítani a régi tartalmát a vágólapnak, meg alkalmazásonként, MIME típusonként is lehet szűrni, stb., szóval érdemes ilyet használni.
Esetleg Wayland használata, de ott ugyanez áll fenn, waylandes progik között működőképes marad a vágólap, akkor is, ha az eredeti alkalmazást bezártad, de Waylanden is gond, hogy az X-es progi X.org-os vágólapot keres nagy xorgalommal, és abban nem talál semmit, így esetleg nem működik a beillesztés akkor sem, ha az eredeti program fut.
-
Shyciii
veterán
Van arra lehetőség, hogy egy másolt szöveg megmaradjon a "memóriában" miután kiléptem abból a programból, ahol a másolást végeztem? Vagy ehhez telepítenem kell egy clipboard programot?
-
csixy
addikt
Feltelepítettem valahová egy Linix Mint Debian Editiont és ezután a https://www.linux-live.org/ oldalról származó legújabb stabil 2.1-es script segítségével egy ugyanolyan szerkezetű live iso-t csináltam belőle mint a Thomas Matejicek féle Slax , majd a felmountolt iso-ból a linux nevű mappát , amit egyébként a Slax-ban slaxnak hívnak átmásoltam egy Ext4-es partícióra és megtanítottam systemd-vel bootolódni.
Még pár link:
link1
link2 -
Frawly
veterán
Közben már utánaolvastam, hogy a nano támogatja, hogy színeket lehessen beállítani, ehhez a nanorc-t kell szerkeszteni, van külön man-ja. Persze alapból nincs olyan kapcsoló, hogy legyen színes (csak a kódot tudja színezni), hanem a színeket külön kell belőni egyenként a felső sorban és a billentyűknél. Nem is használok nano-t, vim-mel szerkesztek mindent (azelőtt meg terminálban inkább mcedit-et használtam), csak megakadt rajta a szemem. Nem is tudtam, hogy ubuntuék a terminálos programokat is csinosítják.
Ezen a slax-osított Minten mit értesz pontosan? Nem értem, valami vagy Slax vagy Mint.
-
Shyciii
veterán
Igen tudom, hogy lehet így fordítani, de pont ez az. Nem tőrödött a kóddal. Az hogy régi, attól még egyáltalán nem biztos, hogy leszedik. AUR-ban most is vannak 2015, vagy 2014-es kódok. Szal az ilyet nem szeretem. Majd keresek egy scriptet ami a legutolsó dátumu fileokat törli egy könyvtárból, és erre csinálok egy service-t, ami minden héten egyszer lefut, oszt kész, de egyelőre ez elnapolva, mert ma megint hajnal 2-3-ig dolgozom, aztán 3 óra alvás, és irány vissza a melóhely. És ez még így lesz vagy 4 napig...
-
Frawly
veterán
válasz
Shyciii #5614 üzenetére
Az, hogy AUR-ból leszedték, nem jelent semmit. Max. csak azt, hogy a csomagfenntartónak nem volt elég ideje rendszeresen gondozni a kódot, és a közösség megelégelte, hogy csak régi verzió van fent, ami már nem fordul.
Nyugodtan húzzad git-ről. Csak a git csomagnak kell hozzá fent lennie, aztán nyomatod neki terminálban:
git clone https://git-címe-a-projektnek
cd git-cím-mappa-ami-most-jött-létre
./configure
./make (vagy make install, tőled függ).Előtte git-en érdemes elolvasni a projekt lapján az README.md-t, hogy milyen más függőségei vannak.
-
Shyciii
veterán
Eddig én is töröltem kézzel, de ugye nekem még a 400GB-os SSD-m olyan felosztásban van, hogy sda: Arch 50GB, sdb 50GB üres (régebben itt is mentek egyéb linuxok próbából, sdc: adatok 300GB. Nah most ez úgy tudott a napokban pikk pakk betelni, hogy nagy felbontású zenéket töltögettem le albumokban, és ezek biza 4-5GB-tól kezdődnek, és sokat töltöttem le, míg volt lehetőségem (DSD-k, 24 bites FLAC-ek). Szal így mikor töröltem, akkor ugye valójában nem törlődött, és így napok alatt meg tudott hízni. Amúgy eddig nem volt gond, mert kézzel időnként én is töröltem. Az autotrash progiról lemondtam, mert valamiért már nem érhető el az AUR-ból.
Git-ről persze telepíthető lenne, de nem szeretem azokat, amik valamikor fentvoltak, de leszedték. Az már nekem gyanús. -
Frawly
veterán
válasz
Shyciii #5611 üzenetére
Nincs kifejezetten fájlkezelőhöz kötve, de szerintem 1-2 fájlkezelő tudja, hogy nézi a kuka méretét. Én nagyon használni sem szoktam kukát, mindent egyenesbe törlök le, ha valami mégis félrenyomás miatt a kukában landolt volna (nem vette be a Shift-et, amit törléshez nyomtam), azt hébe-hóba takarítom, nekem még sose telt be lemez semmilyen okból, sem kuka, sem elszabadult naplók miatt.
Meg azt is látnám, ha valami mappa elhízna, kézileg le szoktam futtatni egy SSD-karbantartó scriptet, ami kijelzi az SSD SMART adataiból a kondíciót, írást, ebből írási statisztikát csinál (összmennyiségből mennyi GB/nap, mennyi GB/év, mennyi idő van hátra a TBW limit elérésig), megjeleníti a szabad helyet az SSD-s partíciókon meg fstrim-et hajt végre rajtuk, és ez mindkét SSD-n végigmegy. Ezekből az infókból azonnal látnám, ha valami gyanúsan enné a tárhelyet, onnantól kezdve fájlkezelőben leméretem a mappákat, amelyik nagy, abba belelépve tovább méretem őket, amíg meg nincs mi eszi a helyet. De ilyenre még sose volt szükségem.
-
Frawly
veterán
válasz
Shyciii #5607 üzenetére
Ezekben a filekezelőkben nincs kvóta a kukára. Akkor csak azt tudod csinálni, hogy felteszed az autotrash csomagot, ebben az autotrash utility tudja üríteni a kukából a x. napnál régebbi fájlokat, meg mérethatárra minimalizálja, lásd a man-ját. Automatizálásra cron-t írnak, de a systemd-nél ez felesleges, most a Linux haladóban volt egy leírása cigamnak, hogy systemd-nél hogy kell scriptet futtatni service-ként.
Esetleg az openbox autostart-jába is beteheted az autotrash-t, de akkor a bootot vagy az Openbox indulását lassítani fogja.
-
Shyciii
veterán
-
Shyciii
veterán
Sziasztok. Van arra lehetőség, hogy kontroll alá lehessen vonni a szemetesládát (Trash)? Mert ahogy látom amit törlök az oda bekerül, de aztán csak gyűik és gyűlik, és amíg én manuálisan nem törlöm, addig minden ott van, és akár 200GB cucc is bekerül, és egyszer csak betelik az SSD.
Meg lehet oldani, hogy megadhassam, hogy mekkora lehessen a maximális mérete, és ha betelik, és törlök valamit, akkor a törölt elem bekerüljön, és az ennek a méretnek megfelelő legrégebbi elem/elemek törlődjenek? -
vargalex
félisten
válasz
anorche1 #5601 üzenetére
Arch linux alatt nem "divat" a fejlesztéshez szükséges header file-okat (azért kell neked, mert valami saját alkalmazást akarsz készíteni?) külön devel csomagba tenni. Az alap csomag része:
[gavarga@gavarga-e5540 ~]$ pikaur -Ql openmpi | grep ".h$"
openmpi /usr/include/mpi-ext.h
openmpi /usr/include/mpi.h
openmpi /usr/include/mpi_portable_platform.h
openmpi /usr/include/mpif-c-constants-decl.h
openmpi /usr/include/mpif-config.h
openmpi /usr/include/mpif-constants.h
openmpi /usr/include/mpif-ext.h
openmpi /usr/include/mpif-externals.h
openmpi /usr/include/mpif-handles.h
openmpi /usr/include/mpif-io-constants.h
openmpi /usr/include/mpif-io-handles.h
openmpi /usr/include/mpif-sentinels.h
openmpi /usr/include/mpif-sizeof.h
openmpi /usr/include/mpif.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/comm.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/comm_inln.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/constants.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/cxx_glue.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/datatype.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/datatype_inln.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/errhandler.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/errhandler_inln.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/exception.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/file.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/file_inln.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/functions.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/functions_inln.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/group.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/group_inln.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/info.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/info_inln.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/intercomm.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/intercomm_inln.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/intracomm.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/intracomm_inln.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/mpicxx.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/op.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/op_inln.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/request.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/request_inln.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/status.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/status_inln.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/topology.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/topology_inln.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/win.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpi/cxx/win_inln.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpiext/affinity/c/mpiext_affinity_c.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpiext/cuda/c/mpiext_cuda_c.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpiext/pcollreq/c/mpiext_pcollreq_c.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpiext/pcollreq/c/pmpiext_pcollreq_c.h
openmpi /usr/include/openmpi/ompi/mpiext/pcollreq/mpif-h/mpiext_pcollreq_mpifh.h
A pvm egy elég régen módosított aur csomag. A gondja az, hogy nincs rpc/types.h header file (azaz /usr/include/rpc/types.h). Ha jól sejtem, ez most már a libtirpc csomag része lett. Így a fordításnál a /usr/include/tirpc-t kellene include-olni.
-
anorche1
őstag
Opensuse rendszereken biztosan elerheto
pvm
pvm-devel
openmpi
openmpi-develcsomagokat szeretnem arch alapu (manjaro) rendszeremre telepiteni.
Openmpi megvan, az szepen felment. A pvm -et csak aurban talaltam, de onnan nem tudtam felrakni, hibaval elszal: pastebinA 2db devel csomag aurban sincs.
Valahogy a opensuse -es rpm -es csomagokat fel tudom telepiteni, azok minden fuggosegevel egyutt?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Antivírus szoftverek, VPN
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RX5500 XT 8GB Rampage SHIVA TT 530W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest