Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
_Dumber_
őstag
Sziasztok
Lenne egy problémám ARCH alapú linux és samba combóval.
Látni látom win alól, de belépni már nem tudok a könyvtárba.
[Eredeti kérdés ][ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
Ezen már átrágtam magam.
Egy teljesen tiszta install-lal is próbáltam e leírás alapján. Nem sikerült elérnem a gépet akkor sem. (kubi alatt futó sambát párcparanccal elérhetővé tudom tenni, de ezt leírtam)
Látni látom a megosztást, csak belemenni nem tudok.
Usernév nélkül akarom megcsinálni, guestként. -
_Dumber_
őstag
Sziasztok!
Ismét samba téma.
Lehet hogy az Arc fórum, ugyanakkor manjaro alatt van a gond.szóval:
Adott Manjaro és egy könyvtár a home-ban. Ebbe a könyvtárba csatolok egy fileszerveren lévő samba megosztást fstab-ban.
Ezen a Manjaro-n adott egy vmware +Win7 kombó. Az előző könyvtárat továbbosztom samba4-gyel a win7-nek.
(Azért így van megoldva, mert a win7-et nem engedem ki a hálóra, csak a host-ot látja, valamit a win azért kell, mert ezen fut egy tervező program és sajnos wine alatt meg sem mozdul.)kb 3 hónapig használtam ubuntu base distro alatt és tökéletes volt. Most a manjaro alatt pár perc használat után a tervező program nem hajlandó menteni.
Próbálgatás után az a gyanúm, hogy elveszti a kapcsolatot a fileserver-manjaro-win7 vonalon. "Látványilag" minden rendben van (ez alatt azt értem, hogy a mentés ablakban látszanal a könyvtárak), de mégsem hajlandó menteni.
Ha a win alatt a mentés ablakban átváltok másik meghajtóra, majd vissza, akkor újra lementi a filet.
Valószínű a manjaro-win7 kapcsolat között lesz a probléma, tehát a samba4 a ludas. (Az kubunti samba3-at használ)Merre indulja el a hiba felgöngyölítésében?
-
_Dumber_
őstag
válasz _Dumber_ #810 üzenetére
(Pontosítás)
Újabb teszt:Ha nyitok a megosztásról valamit, akkor pontosan 5 perc után veszti el a kapcsolatot. Ha közben mentek akkor a "számláló" nem nullázódik, de ha valamilyen filet kinyitok a megosztásról, akkor az 5 perc újra kezdődik.
Megpróbáltam egy nem egyszerű megosztást is csak a manjaro és a win7 között. Ott nincs gond, tehát a továbbosztással vannak gondok.
Nem lehet, hogy valami "energiatakarékos" megoldás, ami a smbclient-t vagy a mout-ot felfüggesztheti?
-
_Dumber_
őstag
a virtualbox nekem is tetszik, csak sajnos ez a fránya tervező program allergiás rá.
van egy text alapú fekete hátterű szerkesztőablaka és abban egy saját fekete pozicionáló egérkeresztje, amit nem lehet megváltoztatni. (nem a rendszer egérmutatóját használja) Mondanom sem kell, hogy nem látszik . Natív windowsban és vmware alatt tökéletes fehér keresztet látok.
Ja.. és windowsra telepített virtualboxos windowson is jó, csak a linux host-os virtualbox a rossz[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
válasz _Dumber_ #816 üzenetére
Kipróbáltam a vmware shared folders-t
Jobban örültem, volna ha itt sem működik
Itt jó.. Ez viszont nem könnyítette meg az életem. Használni sajnos nem tudom, mert ezen a share-on keresztül a host-ra 744-gyel ment ami nekem nem jó, mivel másoknak is kell használni a file, tehát legalább 766-kellene.Jelen helyzet:
manjaro - Win7 (sambával) - jó
fileserver - manjaro - win7 (sambával minden irányba) - nem jó
fileserver - manjaro - win7 (win7 felé vmware share) - jó
fileserver - kubuntu - win7 (sambával minden irányba) - jóMég logika sincs benne.. ha mégis keresni kell, akkor:
kubuntu : init.d , samba 3.x
manjaro : systemd, samba 4.x
fileserver : debian, samba 3.x
persze más a smb.conf a manjaro és a kubuntun, (mert miért is működne a samba3 configgal a samba4..) -
_Dumber_
őstag
Nos.
Próbáltam ma pontos időpontokat szerezni a a logok miatt, de bezzeg abban a fél órában amikor teszteltem nem jött elő a hiba.. Ezt innentől nem igazán értem.Végigondoltam és az alaprendszer felrakása után a modemmanagert cseréltem le, mert a "gyárit" nem volt képes frissíteni.
Ezek után a logokban ezeket találtam a problémás időpont közelében.
Sajnos még nem tudom mit jelentenek, de nekem ez azt sugalja, hogy arra felé is kutakodjak.daemon.log
Nov 26 15:55:20 manjaro dbus[759]: [system] Activation via systemd failed for unit 'dbus-org.freedesktop.ModemManager1.service': Unit dbus-org.freed$
Nov 26 15:57:20 manjaro dbus-daemon[759]: dbus[759]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.ModemManager1' unit='dbus-org.fr$
Nov 26 15:57:20 manjaro dbus[759]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.ModemManager1' unit='dbus-org.freedesktop.ModemMan$
Nov 26 15:57:20 manjaro dbus[759]: [system] Activation via systemd failed for unit 'dbus-org.freedesktop.ModemManager1.service': Unit dbus-org.freed$
Nov 26 15:57:20 manjaro dbus-daemon[759]: dbus[759]: [system] Activation via systemd failed for unit 'dbus-org.freedesktop.ModemManager1.service': U$
Nov 26 15:57:51 manjaro vmnet-dhcpd: DHCPRELEASE of 192.168.96.129 from 00:0c:29:6b:20:0f via vmnet1 (found)everithing.log
Nov 27 15:55:22 manjaro dbus[761]: [system] Activation via systemd failed for unit 'dbus-org.freedesktop.ModemManager1.service': Unit dbus-org.freed$
Nov 27 15:57:22 manjaro dbus-daemon[761]: dbus[761]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.ModemManager1' unit='dbus-org.fr$
Nov 27 15:57:22 manjaro dbus-daemon[761]: dbus[761]: [system] Activation via systemd failed for unit 'dbus-org.freedesktop.ModemManager1.service': U$
Nov 27 15:57:22 manjaro dbus[761]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.ModemManager1' unit='dbus-org.freedesktop.ModemMan$Ugyanakkor a systemctrl status samba parancs kinemete disalbe volt.
A samba telepítésénél az smbd és a nmbd -t állítottam enalbe-re. Ezt nem is gondoltam, és sehol sem írják hogy kell.Holnap egész nap a manjaro-t fogom használni. Egyenlőre nem állítok át semmit.
Ha a hiba előjön, akkor végigpróbálom amit lehet. -
_Dumber_
őstag
A telepítés során ezt kaptam:
==> Futtatási függőségek ellenőrzése...
==> Fordítási függőségek ellenőrzése...
==> Források letöltése...
==> Források kibontása...
==> Meglévő pkg/ könyvtár eltávolítása...
==> build() indítása...
==> Connecting git.samba.org server...
Already up-to-date.
==> The local files are updated.
/var/abs/local/yaourtbuild/samba-git/./PKGBUILD: sor: 32: ./autogen.sh: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
==> HIBA: Hiba történt a build()-ben.
Megszakítás...
==> ERROR: Makepkg was unable to build samba-git.Mi legyen a következő lépés?
-
_Dumber_
őstag
Köszönöm. Sikerült, de nem jutottam előrébb.
Mostmár tudom, hogy nem a samba3 és a samba4 veszekedéséből adódik.Ugyanakkor lett egy újabb nyomom. Logika a következő:
Azóta fent volt a gépemen az Opensuse is. Az is systemd-s. A kubi smb.conf fileaival nem ment a samba, de ott a yast alatt piszok gyorsan be tudtam lőni.. Majd a kapott filet kipróbáltam a kubi alatt és jó volt. Azaz beállítottam ugyanazzal az smb.conf fileal egy init.d+samba3 , és systemd+samba4-et.
Ez a file ugyanakkor továbbra sem jó az ARCH alapú linuxokra.
Ami a problémát okozza:
guest account = nobody
ez csak ARCH alapon nem működik:
ott a guest account = dumber (valid usert kell írni)
Ezután megy, de a fileok amiket samban keresztül mentek "dumber:users" tulajdonosi infoval mentődnek. (A kubin és a OSusen nobody:nogroup - a szülőkönyvtár nobody:nobody minden rendszeren)Ekkor arra gondoltam, hogy hátha lejár a bejelentkezésem 5 perc után az ARCH on. A másik két rendszeren eleve "nobody" -ként vagyok bent.
Kipróbáltam, hogy a terminálos sudo kiadása után pontosan 5 percig él a beírt jelszó, azután ha nincs 5 percen belül használat újra meg kell adni a jelszót. Szóval lehet, hogy a samban is kijelentkeztet.....Ilyet lehet állítani a sambán? Akár jelszó lejárta, vagy a user auto kijelentkeztetése? (illetve ebben az esetben ennek a tiltása)
-
_Dumber_
őstag
Megint lenne egy hülye kérdésem:
megnéztem a /etc/passwd és a group fileokban az UID számokat
az manjaroban (Chakraban is):99, a Kubuntuban :65534
Ezt találtam róla a neten:
The UID 65534 is commonly reserved for nobody, a user with no system privileges, as opposed to an ordinary (i.e., non-privileged) user. This UID is often used for individuals accessing the system remotely via FTP (file transfer protocol) or HTTP (hypertext transfer protocol).UIDs 1 through 99 are traditionally reserved for special system users (sometimes called pseudo-users), such as wheel, daemon, lp, operator, news, mail, etc. These users are administrators who do not need total root powers, but who perform some administrative tasks and thus need more privileges than those given to ordinary users.
Ez miért más ARCH-ban?
És még egy extra kérdés:
Csoportban: /etc/group
Kubuntuban csak: nogroup:65534 bóvan
Arh-ban csak: nonody:99
Opensuse.ban: nobody:65533, nogroup: 65534 is van (még mindig csoportról beszélek)Ez mitől függ? (mármint, hogy mindkettő létezik). Hol lehet erről többet olvasni?
[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
-
-
_Dumber_
őstag
egy userem van.. az amit telepítéskor létrehoztam.
XDG:
ezek vannak fent:
xdg-desktop-icon
xdg-email
xdg-mime
xdg-screensaver
xdg-user-dir
xdg-desktop-menu
xdg-icon-resource
xdg-open
xdg-settings
xdg-user-dirs-updateszerk: Elindítottam rootként is, de a látvány ugyanaz.
[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
Én is egy kicsit tartok tőle... pl a mai naptól jobban
Anyósomék gépét kinőtte az XP. Egy PIII-as 512 RAM. Az XP nagyon régóta fent van, és már eléggé döcög.
Nem kéne másra, csak net + Libreoffice + NAV nyomtatványkitöltő. (PDF + Nyomatatás)Manjaro LXDE-ben gondolgodom. Leszimuláltam VMware alatt, és szépen ketyegett 512 ram mellett.
Ma frissítettem, és azóta nem bootol be. _Igazából eddig is kaptam hibaüzenetet, (ezeket is), de most teljesen kifagy..
(Ez még csak vmware teszt, de nem túl hízelgő, ha egyik frissítés után ezt kapom )[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
Első gondolatom nekem is a vmware probléma volt, de a a gondom nem ez az aktuális probléma, hanem az, hogy egyik pillanatról a másikra be sem tudok bootolni. Legyen az vmware , kernel inkompatibilitás, vagy csak modul probléma, ami egy elég régi procival bármikor előfordulhat.
Tudom, hogy az Openboxnak kisebb még az LXDE-nél is a rendszerigénye, ugyanakkor nem hiszem hogy sikerülne Nekik megszokni. Igazság szerint még .. hogy is fogalmazzak... és sem tudok egy hullámhosszon rezegni az openboxxal, pedig igazán van benne lehetőség.. (Én KDE-s vagyok)
Akkor lehet 2 megoldás közül választok: Lubuntu, vagy Manjaro Xfce.. meglátom mit produkál a gép.
Kellemes Ünnepeket minden topiklakónak
-
_Dumber_
őstag
Sziasztok!
Kiéltem magam KDE szintjén, és miután látom, hogy mi a kézreálló (ezt KDE alatt be is állítottam,) így gondoltam kipróbálom az Openbox-ot. Jelenleg nem mertem még direkt ARCH-al kezdeni, így Manjaro a tesztalany.
Problémám a dual screen.
Ami sikerült: xrandr és a arandr. Duál monitor beállítva, bootnál is bejön..
Ami nem: Alap a laptop: LVDS1 . 50%-ban csak ez van, így erre állítom be a rendszeret.
A másik 50%-ban van egy kiegészítő képernyőm : VGA1.
Ha ezt jobbra teszem a laptoptól (mármint oda konfigolom ) akkor ez tényleg csak egy kieg. képernyő lesz. Ez lenne a jó.. De nekem balra kell ! Ekkor viszont a főképernyő szerepét átveszi a VGA. Hogyan tudom úgy megcsinálni, hogy balra legyen a VGA és a főképernyő a LVDS legyen.Trükkökkel (panel áthelyezés a 2-re .. stb) fel tudom cserélni, de ez nem 100%-os
-
_Dumber_
őstag
Ide rakom fel a kérdést mert alapvetően Kubuntun működik, de "megint" az arch alappal gyűlt meg a bajom:
Manjaro - Openbox
Kettő monitor : VGA-1280-1024, LVDS1-1366x768
Elhelyezve is ilyen sorrenben.
egyszerű xrand indításkor: xrandr --output LVDS1 --auto --output VGA1 --left-of LVDS1 --auto
bonyolultabban :#!/bin/bash
IN="LVDS1"
EXT="VGA1"if (xrandr | grep "$EXT disconnected"); then
xrandr --output $IN --primary --auto --output $EXT --off
else
xrandr --output LVDS1 --primary --mode 1366x768 --pos 1280x0 --output VGA1 --mode 1280x1024 --rate 75 --pos 0x0
fi------
Ha bármilyen wine alkalmazást indítok, akkor a VGA-n működik, de a LVDS-en csak egy csík látható.
Olyan mintha a VGA bal szélére rárakná a LVDS 1366-hosszát és csak ezen hajlandó működni.Ha a LVDS van bal oldalon és a VGA jobbon, akkor tökéletesen működik.
Mit lehet még beállítani wine-ban, vagy mit lehet jobban az xrandr-ban, hogy működjöm.
(winecfg-ben a virtuális asztal emulálás működik ugyan, de az félmegoldás lenne)Mint mondottam KDE alatt tökéletes, de ott van szuper GUI beállítás.
ui: Úgy egyébként ha a VGA-t balra rakom akkor egy csomó dologban szívok, de már megoldottam mindent, csak a wine a probléma. Miért ilyen természetellenes neki a jobb oldali LVDS amit primari-nek akarok?
-
_Dumber_
őstag
válasz _Dumber_ #1046 üzenetére
Annyival jutottam előrébb, hogy ha a "--primary" opciót a VGA1-re rakom, akkor tökéletesen működik.
Magyarázat:
Amit szeretnék, hogy a LVDS a 1280x0 pontban kezdődjön és ezt szeretném én elsődlegesnek.
Tehát az elsődleges képernyőm a 1366x768-as méret. kezdete a 1280x0 pont.
A wine viszont az elsődleges képernyőt (ami továbbra is 1366x0) a 0x0 pontba rakjra.Ha a VGA-t rakom elsődlegesnek, akkor minden a helyére kerül, viszont minden program a VGA-n nyílik meg
Namármost.. vagy ezen kell dolgoznom (ez a könnyebb), vagy a wine-t kell rávennem, hogy hogy az elsődleges képernyő , a valós pozícióba kerüljön.
Mondjuk ezt a wine-t kellene megerőszakolnom, mert nem szerencsés, hogy egy prezentáción a csatolt kivetítőt kezelné elsődlegesként.. (ugyanakkor ott tehetem akár jobbra is )
Ötlet valakinek?
-
_Dumber_
őstag
válasz Siriusb #1051 üzenetére
Köszönöm.
Egy képernyő esetén nincs semmi különös .. akkor (is) minden normálisan működik.
Most a skype-val küzdök.
jobb monitor alatt (primary) van egy vakrész ( másik 1024 nagy).
A skype ide pop-uppol. Ha lentre pozícionálok, akkor meg a megszokott 1 pixeles rés az openbox menünek nincs meg felül... -
_Dumber_
őstag
Tudom, hogy már volt de hátha...
Ez a skype engem kiidegel, bár lehet csak beállítás kérdése.
Az a baj vele, hogy nem tiszteli a Linux dolgait. (vérbeli microsoft termék)Először is: nem ismeri a monitor fogalmát. Csak a screen érdekli. Ezért van az, hogy a felugró üzeneteit mindenképpen a virtuális képernyő jobb alsó sarkába pozícionálja. Ha ott vakfolt van akkor így jártam.
Mondom ezt azért, mert alapesetben az ablakait is a screen közepére rakja (pl konfig ablak) és a monitorok gyakorlatilag megfelezik azt.Másik a fileküldéskor a tallózás ablaka.
Azt szeretném, hogy a bal oldalon alapesetben ne csak a root és a home mappa hanem pl a csatolt driveok is megjelenjenek (Kubuntunál ezt tudja alapesetben, mikor megnyitom). Tudok ugyanakkor bármilyen könyvtárat jobbról balra áttenni, mint egy gyorsindítót, (a képen ez w7temp-nek látszódik) de ezt meg amikor kikapcsolom az ablakot egyből elfelejti és ha még egyet akarok tallózni akkor már nem látom.Próbáltam már forrásból felrakni a skype-t de az sem segített.
(K)ubintu vonalon ez megoldott, tehát biztos, hogy beállítás kérdése, esetleg jogosultság egy adott fileon...
Ötlet?
-
_Dumber_
őstag
válasz Apollyon #1062 üzenetére
Teljesen egyetértek.. Gondolkodom is hogy mire lehetne cserélni, de munka szinten és haveri szinten is olyan sokan használják, hogy sajna ez már így marad.. Talán egy vállalkozó kedvű programozó csinál egy új frontendet.... de sajnos amíg a microfos uralja a szervert addíg ennek vajmi kevés az esélye
A felugró üzeneteket még meg tudom oldani.... van más notify app ami kezeli és - ha még egyesével is - de a skype is ad lehetőséget a beállításra. Csak a bejövő hívást nem kezeli még tökéletesen.
Van olyan üzenetküldő - ha jól tudom a pidgin - ami kezeli a skype üzeneteket.. de a hívást ez sem.Ugyanakkor bepozicionáltam a jobb képernyőt a jobb alsó sarokba (felül van a vakfolt) így megoldható..
A tallózás ablak jobban érdekel.. Ezt kellene megoldani !!!
-
_Dumber_
őstag
válasz Apollyon #1081 üzenetére
colomb2-nek ighaza van . Csak az okoz problémát, hogy a 4 elsődleges korlátot sikerül e átlépned.
Nekem így néz ki:
grub2: /dev/sda --- mbr
sda1: windows 100MiB
sda2: windows 73 GiB
sda3: NTFS - adatok 219 GiB
sda4 extended - benne:
--------sda5 Kubuntu 78GiB
--------sda6 swap-kubuntuhoz 5.5 GiB
--------sda7 Manjaro -65 GiB - most ez megy üzemszerűen
--------sda8 swap-manjarohoz - 2.0 GiB
--------sda9 Manjaro teszt 17 GiBNincs gondom azzal, hogy a végét használom. A grub még az sda9-et is bootolja
[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
Adott egy Xperia P telefon. *ubuntu simán csatoja, de manjaro valahogy észre sem veszi. Mass storage-ként kéne csatoltatnom (ha jól tudom), ugyanakkor egyéb külső vinyót automatókusan sikerül USB keresztül párosítanom
Mi kellene ahhoz, hogy csatolja?
-
_Dumber_
őstag
Nem tudom, hogy az kell e... egyébként Openbox. Thunar nem csatolja.
(Thunar és Nemo van a gépen)Köszi mindkettőtöknek.. megnézem
szerk: MTP az valami media izé.. nekem akkor a MASS kell
Az lsusb ezt adja vissza:
Bus 008 Device 003: ID 064e:a103 Suyin Corp. Acer/HP Integrated Webcam [CN0314]
Bus 008 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 002: ID 046d:c52b Logitech, Inc. Unifying Receiver
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 007 Device 002: ID 0fce:0172 Sony Ericsson Mobile Communications AB Xperia P
Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
Ez nem vezet eredményre.
Ott két menüelem van.
Egyik kikényszeríti, hogy telepítsem a Sony managerprogramját - továbbiakban: PCC - (exe , de egyébként sem pálya)
A másik szürke ....Ugyanakkor ezzel a telefonállapottal, a W7 és a Kubuntu azonnal csatolja. Csak a Manjaro nem képes boldogulni vele
Egyébként ha a PCC telepítést bepipálom, akkor csatol egy CD-nek látszó tárgyat, amin ez a program található... de a Mass-t nem akaródzik csatolni..
-
_Dumber_
őstag
válasz Apollyon #1189 üzenetére
Utóbbi időben a manjarora csomagokban jön a frissítés. Mostanában nem láttam egy-két elem frissítését.
Volt egy nagyobb frissítés a múlt héten.. szerintem a következő jövő héten várható.
Ezekbe a "csomagokba" rakják bele az összes program frissítését. - pl a chromiumot is - Úgyhogy ez nem csak az FF-re igaz.(gondolom tesztelgetik a fiúk és egyben hagyják jóvá)
-
_Dumber_
őstag
Most én kérnék segítséget.
Adott: Manjaro +Openbox
Filekezelőben (mindegy hogy thunar vagy nemo) kijelölök egy file-t CTRL-t nyomva újat ad hozzá a kijelöléshez, de a SHIFT-lenyomásakor tömegesen kellene kijelölnie, de semmit nem csinál.
Hogy és hol lehet beállítani?gondolom az rc.xml-ben, de hogyan?
[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
válasz Fritz Teufel #1247 üzenetére
Normális.
Kb 2 hete frissítettem utoljára.. most sem ír frissítést.
Amíg működik minden, addig nem is hiányzikMajd kb jövő héten kapunk egy adagot megint (megérzés)
-
_Dumber_
őstag
Köszönöm mindenkinek.. nem nagy gond kiadni még egy parancsot, (ráadásul scriptezni is lehet ), csak érdeklődtem
Iscariah:látom más is jelezte
A pacman -Syua az "a" kapcsolóra hibát ad.Frissítésről: Nekem ez tetszik.. Ha valami jó akkor nem sok értelmét látom a sűrű frissítésnek. Ha frissebbet akarok akkor bekapcsolom a testing, és az unstabil repot (de nem akarom). Ha meg valamit elbattak (annak ellenére hogy csak stabilan adják ki) akkor meg gyorsan javítják. Itt ugyanakkor SOHA nem lesz verziófrissítés.. (*buntu).. A debian meg stabil, de extrém régi csomagokkal van, ami szerveren jó lehet, de ez akkor is egy asztali (laptop), gép aminek jól jön a friss tudás.
Decepticon:
Remek, naprakész a gépem... - és rossz rajta valami ?
Nekem kb február óta fut Manjaro a gépen, napi 10-12 órában.. üzemszerűen.. vmware-res windowsal együtt.. egyszer nem fagyott meg !
[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
Nekem pont ezért szimpi a manjaro.
Ugye a modern linuxox ősapuja a debian. Stabil. Viszont mocskosul nem naprakész.. kb mint apám.
Az arch az olyan mint egy mai tini.. gyors .. ügyes, de néha azért a szelessége miatt téved.
A manjaro meg olyan mint az én korosztályom. Még azért ott van de már megfontoltabb..
Teszteljék le az újdonságokat arch-ák.. és nekem jussanak a stabil de még azért nem túl régi programok.Érdekes, az, hogy *buntu topikban mindenki azért áradozik a debianról, mert az igaz régi, de pont ezért stabil (szerintem túl régi)... a ubuntu meg pont a frissesség miatt iszonyat instabil (lásd 14.04).
Itt meg pont a fordítottja megy
Jó nekem az a havonta egy frissítés, de az legyen stabil... Olyan lett mint a chakra .. kapitány már csak a KDE miatt likeolhatja -
_Dumber_
őstag
válasz Fritz Teufel #1314 üzenetére
Szerintem ne piszkáld.
Ha van külön /home-od akkor a minimalisták azt mondják, hogy 8-10 Giga elég. Én biztos, hogy akkor is 30-40-et adnék neki.
Mivel most nincs külön /home-od, ezért nem gond az a 100. Lehetne persze kevesebb, de ha már így sikerült, akkor nem kéne 20-30 G miatt indokolatlan veszélybe kitenni az adatokat.A gparted-es képedről nekem is eszembe jutott valami.
3 oprendszer van rajta:
sda5 - kubuntu
sda7 - manjaro (ezt használom)
sda9 - teszt manjarolátjátok, hogy csak a sda9-en van boot-flag. (oda is csak véletlenül került )..
mire jó az egyébként?-- nekem nélküle is működik, vagy nem vettem észre valamit ...?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Lexus, Toyota topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Ezekben a változatokban lesz elérhető a OnePlus 13 Kínán kívül
- Formula-1
- Battlefield 2042
- Hálózatokról alaposan
- LEGO klub
- Projektor topic
- Az USA is versenyellenesség miatt készül vizsgálni a Microsoft felhőjét
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.