Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Videokártyák  »  AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-08-30 10:47:05

LOGOUT.hu

A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4988) Abu85 válasza gbors (#4987) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Elég sok infó van a Bulldozermodulról, és az Intel magjának működéséről. Láthatod, hogy teljesen más cacheszervezést használnak. Ezért van a Bulldzoer moduljában 2 MB-os L2 cache, míg az Intelnél ez 256 kB. Az AMD a Bulldozernél nem úgy épít az L3-ra, hogy a rendszer elengedhetetlen része legyen, mert a Larrabee-t az Intel kétszer is elkaszálta, és félnek attól, hogy egy nagy L3 MESIF protokollal borzalmas terhelésnek lesz kitéve, ha abba nem 4-8 szál dolgozik, hanem több száz. A gyűrűs busz is addig tűnik jó ötletnek, amíg a pár mag és egység van, de ha beköltöznek a Larrabee magok, akkor 20 is lehet a rendszerben. Megállónként egy órajellel számolva hosszú az út a CPU-magokig. Ezért döntöttek úgy, hogy az L3 csak a rendszer kiegészítése lesz, MOESI koherenciaprotokollal. Itt az elmélet az Intel megoldása mellett van, de a tény, hogy két Larrabee hullott el ezen a ponton, már kérdésessé teszi a gyakorlati alkalmazhatóságot. Éppen ezért az AMD a biztonságosabb utat választja, így az L3 nem a rendszer alapköve, hanem csak egy része. Ez valamivel lassabb, illetve több helyet igényel a lapkán, de biztos, hogy működni fog a gyakorlatban, mivel a CPU-magoknak ott lesz az L2, így a GPU által teleszemetelhető L3-hoz aránylag ritkán kell nyúlni. Az L3 egyébként elhagyható a Trinity APU-ban például nem is lesz benne. Ettől a modulok teljesítménye alig változik, mert ott a nagy L2.
Meg SSEx kódoknál is gyorsabb, mivel egy Sandy Bridge mag a 256 bites feldolgozó felét használhatja, míg a Bulldozer modul az egészet. Az AVX kódoknál valóban lassabb.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Útvonal

Fórumok  »  Videokártyák  »  AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.