- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Okos Otthon kezdőknek
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
fabri07
aktív tag
válasz
Pro!Petya #27898 üzenetére
Sziasztok!
A proci topicba feltettem kérdésem, de elgondolkodtam az AMD-n is.
A gépem.VGA: AMD Sapphire rx 470 referencia hűtés
CPU: Intel i3 6100
Motherboard: MSI B150Mortar
Táp: fsp hexa+ 400W
Memória: 8GB Ram Kingston HyperX 2133Mhz
Ház: Bitfenix Neos ablakosKinézett darab: ryzen 5 1600x(elég jó árban vannak fent HA-n)
MBO:ajánlottak közül választokRam csere nélkül megoldható? Ha nem, maradok intelnél
-
Lehet már nem újdonság (legalábbis az, hogy mennek a ramok 3600-on), de kijött végre a végleges F23 BIOS a Gigabyte GA-AX370-Gaming K7-re Agesa 1.0.0.4-gyel és hát végre megy a 4x8GB G.Skill TridentZ RGB F4-3600C16-8GTZR modul a "gyári" 3600 MHz-en stabilan (előzőleg még bootolni sem volt hajlandó, csak 3200-on ment max).
-
wreakz
tag
válasz
SECTORnooB #27886 üzenetére
Hány GHz-en állnak meg ezek a Ryzen-ek ?
-
wreakz
tag
Sziasztok !
Adott egy Ryzen 5 1600x, ASUS PRIME X370-PRO, Corsair Vengeance LPX Red DDR4 2x8GB 16GB Kit 2400Mhz (CMK16GX4M2A2400C16R) kombó.
Legfrissebb BIOS van a lapon. De ahogy emelek a gyári órajelén 0.1 Ghz-et, már kifagy, kékhalál követi. Nagyon nem értek a tuning részéhez ezért szeretném a segítségeteket kérni, mivel szükségem lenne a magasabb órajelre mert olyan játékkal játszom ami 1 magot használ.
Bármiféle segítséget elfogadok, válaszotokat előre is köszönöm -
SECTORnooB
addikt
válasz
MaxxDamage #27883 üzenetére
Ha a józan ész diktálna nálam(is) én is maradtam volna 1600-nál....de hát viszketett a tenyér
-
MaxxDamage
félisten
válasz
SECTORnooB #27882 üzenetére
Enyém is jó darab volt, mégis eladtam és váltottam jobbra
MD
L -
SECTORnooB
addikt
válasz
MaxxDamage #27881 üzenetére
Nettó felesleges eladnia az 1600-at,jó darab...
-
Beretvás
veterán
válasz
SECTORnooB #27877 üzenetére
Keveset..
Csak a teljes árát mert nincs kinek eladni a B350 et, vagy nagyon nyomott áron..
-
Beretvás
veterán
válasz
SECTORnooB #27872 üzenetére
Na igen nem lett rossz a b450 sem..
Furdal is a dolog , hogy vajon megérné e lecserélni a b350 es tomát egy 450 esre..
-
jeni
félisten
válasz
SECTORnooB #27869 üzenetére
csatlakozások terén nem látok különbségeket
-
SECTORnooB
addikt
válasz
galaktikus #27867 üzenetére
Én a sima Prime Plust venném, nem kell minimális dolgokért felárat fizetni.
-
válasz
galaktikus #27867 üzenetére
Ha tuf-ot veszed, az fps-ek királya leszel. Senki nem tud majd lelőni, mert nagyon military-be küldöd majd...
-
pitiless
senior tag
Nekem két külön vásárlású HyperX kitem van (2 db 2x8 GB). Az egyik Hynix, a másik Micron chipes. A verzió számuk különböző volt. Kékhalált, instabilitást okozott a két kit együtt, így a Kingston support kicserélte az egyik kitet egy, a másikkal azonos verzió számra. Gondoltam, hogy akkor a chipek ugyanolyanok lesznek, de nem. Legalább a kékhalálok eltűntek, bár teljesen alap beállításokkal így sem megy (1.35 v kell neki 2400 MHz-en 4 modul esetén, plusz az IMC kapott egy nagyon pici pluszt).
-
jeni
félisten
válasz
Snorbi19 #27858 üzenetére
1db 8GB ha jó marad ha nem szereti alapod akkor vissza viszed.
10 év garancia -
jeni
félisten
válasz
itt több a garancia ideje
megrendeled neten,elhozod ,ha nem jó akkor 14 napos elállással vissza viszed. -
hokuszpk
nagyúr
1x8 -at nem is neztem, de ha az ara nem tevedes, akkor ez jonak tunik.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
hyperx fury, nekem a Tomahawkban szepen ment.
arban ez meg belefer, de csak ha szeretsz kockaztatni, sajnos tapasztalat nincs rola.
es picit dragabban hyperx predator. -
Snorbi19
tag
hali
ram kellene 1X8GB (esetleg 2X4GB) kb 30 000 a keret
AMD Ryzen 3 2200G
MSI B450M BAZOOKA alaplap -
nyul105
senior tag
válasz
Marcikapap #27856 üzenetére
Szia, nekem 17.30 AMD driver van fent, ha ez segít bármit.
gtx 960am van, 385.41 driverrel. Ennél újabb vga driverrel fekete kép fogad a win helyett.
1 árva hdd-m van, raidről nem tudok nyilatkozni -
nyul105
senior tag
válasz
Marcikapap #27847 üzenetére
hi,
b350 tomahawk + r5 1600; win7 csodásan fut 1 éve. Valószínű nálad konkrét progival van baj. VGA driver?u.i.: kormányt nem próbáltam
-
Beretvás
veterán
válasz
Nem fognak a szervizesek sem neked driverokat írni..
-
fagy53
nagyúr
válasz
Üdv!
Hasonló cipőben jártam én is, ment a win7, de a driverekkel volt gondom pl a kormányomat T 300RS nem ismerte fel, mivel képtelen volt a drivert rendesen telepíteni. Erről konkrrektan tájékoztatott is, hogy a Ryzen proci nem a Win 7-hez készült. Kíváncsi lennék arra, hogy a szervííz mit tudott tenni ez ügyben?
Azóta Win 10 megy, de nem a szívem csücske! -
válasz
SECTORnooB #27849 üzenetére
hanem kinek? nem a kisker intézte a cserét, hanem közvetlenül az AMD support-tal egyeztettem. Nem volt kötekedés meg időhúzás.
-
na megvolt az RMA (1800x segfault bug), nagyon gyorsan történt minden. Bejelentés után 1 nappal elfogadták az RMA kérést, kaptam DHL-es kódot, futár elvitte, 3 nap múlva már itt volt az új proci. A régi cpu 1706PGT volt, az új pedig 1741SUS. Tuningot még nem néztem egyelőre, auto-n 1.18V-on mennek a core-ok 100% load mellett 3.7GHZ-n. Szerintem ezzel már meg lesz a 4.0G 1.35 körül.
piros pont az AMD-nek a korrekt RMA folyamatért. -
jeni
félisten
válasz
hellboy #27839 üzenetére
Annyi pénzért az újabbakat venném
Vannak lapok X470 vagy a B450 amikhez továbbra is fent van a Win7 driverek,amúgy a Win10 kompatibilitásra veszi őket.
Az alábbi venném olcsóbban! -
Bossp
addikt
válasz
Marcikapap #27840 üzenetére
Mi volt a lapod hibája?
-
hellboy
csendes tag
Sziasztok!
Tervzem egy AMD platform összerakását, de még szeretném a windows 7-et használni.
Sok böngészés után úgy döntöttem hogy ASRock X370 Taichi lenne az alaplap.
A döntés okai:
1. legyen hozzá win7 driver
2. maximum 60eFt körüli ár fogadható el számomra
3. oc-t nem tervezek, de a vrm melegedés miatt időtálló lapot szeretnék
(nem tervezek új alkatrész, pláne gép vásárlását 4-5 éven belül)CPU-t még nem döntöttem el: 1600X vagy 2600 lesz.
Mivel nincs am4-s procim, így a bios update-et még meg kell oldani valahogy a 2600-hoz.Kérdések:
Hogy működik a Ryzen Summit Ridge a Windows 7 alatt ?
Használ valaki X370-s alaplappal Windows 7-et?
Milyen frissítések szükségesek (kell egyáltalán) windows update-en, hogy a cpu működjön?válaszokért előre is köszönet
-
John Rose
aktív tag
Segítségre lenne szükségem. Nem lenne valakinek Csákvár környékén kölcsön egy am4-es ryzen 2xxx előtti procija amivel bios-t tudnék frissíteni?
Előre is köszönöm a segítséget!
[ Szerkesztve ] -
BReal
addikt
Gigabyte alaplap akció: AMD X370 és X470 alaplapok mellé Far Cry 5 kódot küldenek regisztráció után. Teljes lista az alaplapokról itt.
Szerintem 10000 fölött is eladható a kulcs, de 10000 körül tuti. Egy tízest levonva az alábbi árak jönnek ki a legolcsóbb alaplapokra:
GIGABYTE GA-AX370M-DS3H 13000 Ft
GIGABYTE GA-AX370M-Gaming 3 16000 Ft
GIGABYTE GA-AX370-Gaming 3 20000 FtGIGABYTE X470 AORUS ULTRA GAMING 37000 Ft
-
Pro!Petya
addikt
Így látatlanban kb ezer dolog lehet.... akár egy rossz driver-től is összeomolhat a rendszer.
Faék tesztet neki , load default a biosban és ha megszűnnek az anomáliák akkor az Oc nem kerek és ki kell tesztelni mind a ramot és a cpu-t egyaránt!
Használj HWinfo64-et az sokkal részletesebb! -
Bossp
addikt
válasz
Pro!Petya #27833 üzenetére
Szerintme a legmagasabb hő az ugyanúgy a proci igy a VRM valszeg elég hűvös ez már zárt ház 3 óra bánya után ház ventik vissza fogva. Úgy tudom 85-90 ig nem igen throtthlingol a rizsa... Akkor mi lehet? lehet hogy kevés a fesz és hibázott? :S
Egyébként játék közbeni ha kimerevedik a kép és kifagy a gép az CPU ugye? az lehet túlmelegedéstől vagy csak ha hibázik? Illetve van e arra esély hogy nagyobb hőmérsékleten nagyobb az esélye a procinak hogy azonos feszkón hibázzon?
-
Pro!Petya
addikt
Laptól-procitól-Oc-tól-hűtéstől-házszellőzéstől függ...
Itt a forumban is írták már többen hogy 100 vagy efölötti értékeket is mértek már rá szval nagy a szórás.
Nálam pl most 50-51 fokra is felmegy IBT MAX alatt a vrm temp miközben a max cpu temp 69-70 és a szobában van vagy 30 fok -
Pro!Petya
addikt
Ne fordítsd meg
, nyugodtan pushba tolják ki a radin a ventik a levegőt a házból.
Ha jó és erős az intake elől akkor lehet nem is lesz szükség a plusz vrm hűtésre...
Amennyiben most ilyen 60-70 fokot mérsz a vrm-re az egyáltalán nem sok! Mondjuk jó lenne ezt valamelyik monitorozóval megnézni.
(#27830) MaxxDamage
Ha minden le lesz vízezve akkor nagyon baráti hőfokok lesznek majd főleg ha a vga is bele megy a körbe. -
MaxxDamage
félisten
válasz
Pro!Petya #27828 üzenetére
Kíváncsi leszek majd az épített vízre, mert a lapi/cpu blokk (külön a lapomhoz gyártott) VRM-t is hűt és lefedi. Magyarán úgy kezdődik majd a felszerelése, hogy a VRM bordákat le kell majd szerelnem. Minden vizezve lesz, kíváncsi leszek majd a házban lévő hőmérsékletre.
MD
L -
Pro!Petya
addikt
Vízhűtéssel nem lesz jobb a vrm-nek mivel kevesebb légmogzás lesz a környékén mint most léggel.
Bár ez ház és cooler függő.
Abban az esetben ha a víz mellett a vrm rész kap egy ventit vagy alakítható úgy a házban a légáramlat hogy érje azt a részt akkor viszont jobb hőfokok is lehetnek mint a mostaniak. -
Bossp
addikt
Sziasztok. Egy kis hőmérséklet kérdés. Hány C-nál throtthlingol a rizsa? 3.8 Ghz en pörög 1.25 V-on szabadidejében bányászgat de egyszer csak vissza esik az órajel 3 Ghz -re és úgy 1.15 V-ra. A fura hogy vissza sem áll resetig. Valamit kifelejtettem a biosban? Eleve h-h nem 3200 Mhz-re áll? Rizsa 1700 gyári hűtővel. R6 Siegenél gondolom még előbb melegszik az nagyon pörgeti a procit. Érdekes 70-nél nagyon fentebbe nem megy. Lehet nem is a proci hanem a vrm melegszik túl? Nem gagyi lapban hajtom Seggszikla x370 Gaming X. Táp zsír új Seasonic Platinum 750 w.
-
Picco
addikt
ideiglenesen(vagy sem) csatlakozom a tarsasaghoz, tegnap lottem ebayen egy rog VI-ot es egy belevalo 1700-at. el sem hiszem hogy a ketto egyutt kijott £177/65k-bol.
mivel VR egy eleg fontos szempont ezert lehet hogy hamar visszaugrok a kek oldalra, bar a zen7nm-t megvarom, szivesebben vagnam AMD-hez a penzem ha lehet.
-
Lendova
őstag
Úgy tűnik lesz itt további tuning, nagy nehezen meglettek a gyenge láncszemek az időzítéseknél
.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
thetan #27815 üzenetére
ha arerzekeny vagy, g-skill Aegis
-
palfitom
félisten
-
thetan
aktív tag
Most hogy megjelentek az B450 lapok, lassan elkezdem beszerezni az alkatrészeket. Egyenlőre csak a legszükségesebbeket, amit lehet átmentek a régi gépemből.
Amit eddig rendeltem: Processzor AMD RYZEN 5 2600. és hozzá Alaplap MSI B450 TOMAHAWK-
Kezdetben nem akarok tuningolni, elég lesz hozzá a processzor ventilátor amit adnak mellé, vagy mindenképpen javasolt másik? Most úgy gondolom ráérek azt később is cserélni ha szükséges.
A memóriát most nézegetem hogy melyiket kéne, itt is beleszól az anyagiak tehát annyira nem szállhatok el ezt néztem ki : G.Skill Ripjaws V 2x8GB DDR4 3200MHz F4-3200C16D-16GVKB . ez most 56 ezer FT. illetve most látom, hogy a másik webáruházban van kisebb testvére a: G.SKILL Ripjaws V 8GB KIT DDR4 3200MHz CL16 32 ezerért.
Esetleg Kingston 2x4GB DDR4 3200MHz HyperX Predator XMP ez is 32 körül van
Csak nem nagyon láttam a fórumon eddig hogy ezt a márkát ajánlotta volna valaki
Nem tudom hogy hol kell megnézni mit támogat az alaplap, - szerintetek mehet az általam kiválasztott memória, vagy másikat nézzek?
Köszi
-
raubisoda
senior tag
Srácok kinek mi a plafon mhz-ben sima 1600-al?Ami vállalható 0-24-ben?Nekem egy Fatal1ty AB350 Gaming K4 lapban a stabil 3800mhz meg van 1,258-on. Megy 4000-et is de extrém 1,41v-on.
-
füles_
őstag
Valamiért nagyon bezuhant pár első genes Ryzen ára a szlovákoknál több webshopban is, aki tud rendelni, annak megérheti.
Ryzen 1700 - 180€
Ryzen 1600 - 145€Eléggé ijesztő, hogy 2 éve ennyi pénzért még csak 4 mag/4 szálat kaptál, ma már 8 magot 16 szállal.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Feriboy2 #27806 üzenetére
feszultsegre teljesen jo.
nalam az 1700 1.225V llc5 viszi a 3.6 -ot.
a cpu homerseklet magasnak tunik, 3.7Ghz/1.2875V ibt eredmenyre emlexem igy hirtelen, az 76 foknal tetozott.
ha a gyarri hutest hasznalod, akkor viszont jo a homerseklet, nekem amikor azzal meghajtottam, még le is kapcsolta anno a hovedelem( a cpu 85+, vrm 115+ foknal tartott.... )
meg annyit probalj ra, hogy lehelletnyit visszaveszel a soc feszbol, ha ugy elmegy, akkor eleg jo hatassal szokik lenni a homersekletre. -
Feriboy2
aktív tag
Azt hiszem befejeztem a processzor tuningolását is. ( ryzen 7 1700 gyári hűtővel) Lement 15 kör IBT maxon.
3,6 GHz 1,1875 volt
max. cpu hőmérséklet 86,0 fok
max. vrm hőmérséklet 91,0 (a szobában az asztalon 26,9 fok)
Ezek milyen értékek? Nem magasak egy kicsit egy feszültséghez? Használtan vettem a procit, úgyhogy arctic mx-4 pasztát tettem rá. A ház egy Coolermaster masterbox 5. Elől teljesen rácsos (mesh) egy 120mm venti van a cpu magasságában elől befújónak, hátul pedig egy szintén 120-as kifújónak.
-
MaxxDamage
félisten
válasz
Feriboy2 #27804 üzenetére
Akkor már így is sokat bír(t) és szép teljesítmény tőle!
Használd akkor úgy, de egy RYZEN DRAM Calculator + Taiphoon Burner kombinációt megnéznék vele és lehet jobb statokkal tudod stabilan használni. 3600 felett már nálam sem stabil, de gond nélkül indul, csak pár tesztnél hibázik a 3466-os KIT, de még lehetne játszani vele, állítgatni...felesleges!
3466MHz-s a KIT és az is volt a cél, hogy menjen és megy gond nélkül. XMP 2.0 lehet az Intelhez van/való, de a program segítségével szépen be tudtam lőni és stabil.MD
L -
Feriboy2
aktív tag
válasz
MaxxDamage #27803 üzenetére
most néztem a ryzen dram calculatort, annál lazább időzítésekkel és nagyobb fesszel próbálkoztam mint amit ajánlott.
Használt, brand gépből bontott 2400 mhz cl17-es ramtól ez így is szép teljesítmény. Annyira alap ram, hogy még xmp profil sincs elmentve benne -
MaxxDamage
félisten
válasz
Feriboy2 #27802 üzenetére
Ryzen DRAM Calculator + Taiphoon Burner -el nézz egy RAM beállítási értékek infót és ki fog derülni, hogy mi(k) a helyes adatok az adott memória modulokat illetően (3200MHz-hez)
Érdekes mód, nekem a 3466MHz -hez több voltage kellett a 100% stabil működéshez mint gondoltam...az adott programok megfelelően kombinálva megmutatták a helyes értékeket és azóta azt beállítva minden teszt lefutott és 100% kompatibilis/stabil.(mellette még CPU OC is van alkalmazva)MD
L -
Feriboy2
aktív tag
Köszi mindenkinek a tippeket. A ram cl14-en be se boot-olt
a 3200 mhz windowsban működött, de bármilyen ram teszt 1 percen belül hibát/fagyást dobott, hiába vittem fel a soc feszültséget 1,15-re a dram-ot pedig 1,38-ra Talán stabilizálható lenne vagy 3200 mhz-en vagy 3066-on, (ez utóbbit még fogom próbálgatni) de egyelőre marad a 2933 mhz cl16. Ennek is úgy örülök mint majom a farkának
Most a proci van soron, 3.7 Ghz lesz szerintem afölött már sok voltot kér. Most épp 1,2-őn tesztelem de lehet vihetem lentebb is. 3,8 Ghz már 1,275-öt kér és a gyári hűtő már nem bírja
Nagyon meg vagyok elégedve a ryzennel
-
Pro!Petya
addikt
válasz
Feriboy2 #27797 üzenetére
Program / felhasználási területtől függ mi éri meg jobban, alacsonyabb freki szűk időzítés vagy magas órajel lazább időzítés.
Ryzen szereti a magas frekis ramokat mivel az gyorsítja a fabric-ot is.
3200 ig látványos a gyorsulás , afölött is kamatoztat belőle csak nem akkora volumennel.Ezért ha bírja a modul én inkább javaslom a 3200-at mint a 2933 vagy azalatti frekit szorosabb timing-al.
De itt van egy régebbi tesztem lesd meg : [link]
vagy tele a YT ilyen videókkal ... pl.: [link]
(#27796) Molyzsa
Jó az új kalkulátor , Nálam 3466-on már safe presetre is gyorsabbat timingot dobott mint az előző.
A többlet feszt a szűkebb Trfc miatt dobja mert azt szokták eszetlenül megvágni a userek aztán alálőnek a fesznek és volt nincs stabilitás
Sztem teljesen jó , kicsit bolondbiztos de mindenképp tetszetős kis program!
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen légkondit a lakásba?
- Path of Exile (ARPG)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Autós topik
- Mikrotik routerek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Battlefield 6
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7 9700T - 35W TDP - Eladó!
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Intel Core i5 13400F - 4.6 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core I9 14900K - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- HP 15 Zbook Studio G8 FHD IPS i7-11850H vPro 32GB 512GB SSD Nvidia A2000 Studio Win11 Pro Garancia
- Gamer Notebook! Csere-Beszámítás! Asus Tuf F15 FX506H / 11400H / RTX 3050 / 16GB DDR4 / 512 SSD
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i5-8250U 8GB 256GB 14" FHD 1 év garancia
- LG 27UN83A-W - IPS LED - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - USB Type-C - HDR 400 - AMD FreeSync - Hangszórók
- Bomba ár! Dell Latitude 5590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest