Hirdetés
- Send to qBittorrent (with SavePaths): Egy apró Firefox kiegészítő qBittorrenthez
- Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája – egy Ikea-horror igaz története
- -TongFang- Medion Erazer Beast 16 X1 - induló teszt így kora délután..."CB R23"
- Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- A Magyar Néphadsereg emlékére
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája – egy Ikea-horror igaz története
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
" az anno már meglévő GF3Ti200-am fényében az egyetlen (na jó kettő) érdemi versenyző az FX5900/5900XT lett volna, de nem áldoztam rá" - nálam is pont ugyanez volt a szitu, csak anyniban még élesebb, hogy nálam a GeForce 3 Ti200@500 volt, és 128MB-os, szóval a GeF3-asok legjobbikával rendelkeztem. Anno Ti4200-ra (64MB-osra) is 10K-t kellett volna ráfizetnem, a VRAM downgradet meg nem csíptem, így hanyagoltam.
6600GT-t szerettem volna, de anno rengeteg döglött ki belőle, és pénzem sem nagyon volt rá, jött helyette inkább egy 128MB GDDR3-as 7300GT. Amúgy ez is jól mutatja a GeF3-asom 128MB-jának az értékét, hogy 2002-ben 128-as volt a kártya, és 2007-ben a 7300GT-ből még mindig 128-asat vállaltam be, mert még akkor is elég volt annyi VRAM.
(Utána meg 2×512MB jött a HD370X2-vel)
Így nekem a 256MB VRAM pl teljesen kimaradt, ahogy a 4GB is, és a 4GB normál RAM is. Pontosabban a VRAM az pont csak mai napig igaz, ugyanis megérkezett a hobizoli féle 4GB-os RX470 haverhoz, majd valamelyik nap megyek érte. Bár erősen kétlem, hogy fő kártyának a fő gépben bármikor is használva lenne
-
válasz
jokeph
üzenetére
az AM3+ nekem anno nagy csalódás volt
Nekem eleinte fel sem tűnt, oprendszer pattogós, de a korábbi game címek mintha szaggatnának, vagy laggok.
Mindegy, a Win98 már bebootolt rajta, de félbe kellett hagynom a felújítás miatt, majd folytatom, sztem retróra talán elfogadható lesz az FX8320. Valamint ha már felment rá a 98, akkor potenciális félmadness retró gép. -
válasz
jokeph
üzenetére
Az FX5200(500) meglepően jó sztem is.TNT2M64- et kidobtam valami retró brandból, az 5200 új életet hozott bele. Nem is néztem hogy naptárilag illik-e bele, de kit érdekel, soha nem volt itt divat a naptárazás, a fő alapító tagunk, Bacsis sem ragaszkodott ilyesmi megkötésekhez.
Az FX5900XT a legnagyobb darabom a szériából, na az már odavág rendesen, ez is csak egy hiedelem, hogy nem sikerült az FX széria. A stock primitív hajszárító hűtést aláírom, de a Sparkle már rendes hűtési megoldással szerelte a kártyáit. A minőség+kép is ott van a szeren. -
-
KROK640
nagyúr
-
Yutani
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Elolvastam, de nem így jött le, köszi a pontosítást!

Nekem 3060 Ti van, egyelőre csak a Stalker 2 fogta meg (nyilván más is, de csak ezzel a friss játékkal játszottam mostanában). Gondolkodtam a cserén, de úgy el vannak durranva a használt árak, hogy 100% ráfizetéssel is csak 50% teljesítmény többletet kapnék (3080 vagy 4070), így inkább hagyom. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Anno az RTX 3060Ti és 3070 között vacilláltam, de amikor rájöttem, hogy az RTX3060 12GB-os akkor rögtön meglett a megoldás. És nem is bánom, sokkal kevesebbet fogyaszt, a sebessége így is több mint megfelelő, cserébe jó kis időtálló a 12GB VRAM miatt

Az RTX 4060-al sem jártál volna rosszul, csak azt gondolnám az azért drágább lett volna. -
Pista0001
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
Mielőtt az 5600g-t megvettem, nem néztem utána, de nem is számít, nem tervezek bele dvga-t tenni. Attól függetlenül megnyugtató, hogy ad 16 sávot. Bááár... Ha van m.2 pci-e ssd, akkor ebből is csak 8 marad, gondolom.
A "sima" R5-tel kapcsolatban kicsit betojtam, de az 5600 szerencsére Vermeer.
-
válasz
jokeph
üzenetére
Nagyon nem gond, a PCIex4 is elegendő a napi retró felhasználáshoz. Ennél a lapnál a lényeg hogy kis trükkel a másodlagos videókari is bootolható. Az összes PCIe sáv elkeserítő, de a trükkel mégis megy az egész Win98/XP alatt is a másodlagos retró kártyával.
X99 alatt nem kell a titkos trükk, a profi szerver kínai lap sokkal inteligensebb mint az AM4, BIOSból alapban választható a bootolni kívánt PCIe slot. És ez már 2014- ben alap volt, a későbbi AM4 ettől sokkal-sokkal elmaradottabb. Amúgy nem is értem hogy miért kellett a modern lapra primitívebb BIOSt égetni
-
hobizoli
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
annyiban volt jobb a 815, hogy az tudott 4x AGP-t, 133MHz FSB-t is, meg letezett bele Tualatin kompatibilis is
meg olyan is volt tobb is, amibol volt LAN + hangzsugas is azt sem kellett rakni es venni bele... meg 5-6 PCI volt rajtuk, nem 3-4 PCI + 2-3 ISA
szoval ujonnan osszeepitos Pentium 3-s PC melle mar elegge butasag volt a regebbi BX-t venni -
-
arn
félisten
válasz
jokeph
üzenetére
Az igaz, de a 5870 szimpatikusabb
Gyors volt, nem olyan meleg, es az utolso ami ati nev alatt jott.Igazabol vmilyen szempontbol csucs cpu-gpu combot keresek, ami vonzo az adott evbol, de azert jol hasznalhato. Pl az elso threadtripper ellen szol, hogy sokat fogyaszt es eleg lassu pl jatekok alatt.
-
válasz
jokeph
üzenetére
Lehet Pikari-nak lesz igaza, és tényleg a memóriával lesz valami, csak mert 2x256MB-tal gond nélkül bootol.
Holnap ránézek, ma a ConRoe-val foglalkoztam ami nem egy nagy cucc.
E8500 3,2GHz-ig ment azt gatya.
Ja és persze a memóriák sem mennek 667-en, szóval iGPU-t megint értelmetlen tesztelni, mert D 960 kb szarrá veri. -
válasz
jokeph
üzenetére
AM2 sztem is sokkal gyengébb mint a Core2. Az
AM3AM2+ Phenom-II tudta befogni a Core2- őt, a saját tesztem szerint.
mod : AM2+ az a lap, de csak Phenom-II- vel tudja befogni a Core2- őt, Athlon-II- vel elmarad.Sztem is a PCIe csatolás sokkal erősebb mint az AGP, és az egyéb architektura is valszeg bejátszik, ahogy írod.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Igen, ezt általában másoktól is olvastam. Én speciális helyzetben voltam, mert az 1466@2669MHZ Athlon XP mellett nekem az S754 platform úgy maradt meg, hogy olcsó CPUk jöttek bele, amiket még a jól meghúzott Athlon XP-mmel is levertem. Igazából valahol írtam is akkor, hogy egy csomó pénzbe (új lap, új CPU) lenne egy enyhe downgrade. OK, akkoriban a fogyasztást mint paramétert pl egyáltalán nem néztem, a melegedéssel úgy voltam, hogy azért van a hűtés... az egyetlen dolog ami kellett volna az SSE2 volt, de mire ez ténylegesen szempont volt (2008-2009), már a C2D-k (sőt, C2Q is) meg az S939-es X2-es CPU-k is elérhetőek voltak bőven (bár drágán), vagyis megint nem az S754-ben láttam a megoldást.
A képen ha jól látom egy húzott S754 Sempron van. A 3200+ Bartont lehgayja, de nem olyan sokkal, na most ehhez tetdd hozzá képzeletben az én akkori Atlon XP procimat.Na basszki... és tényleg, nem 2×2 hanem 2×3 elrendezésben vannak a slotok, most megnéztem újra. Akkor totál rosszul emlékeztem
Valahogy a színek kavarhattak meg. (csodásan színes az a deszka
) -
Fücsök007
őstag
válasz
jokeph
üzenetére
Nem egál, mert közel 4X annyi a sávszélessége a PCI-E 16X kártyáknak ami 8GB/s versus 2,133GB/s, viszont az igaz, hogy 20%-al kisebb a valós sávszélesség a tömörítési eljárás miatt, így is kb. 3-szor annyi sávszélessége, és még 8 sávon is tud 50-60% pluszt az AGP-hez képest!
-
envagyok
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
A későbbi gyorsabb procik miatt talán, de azt kihozhatták volna s939-re is.
1x-1x jött hozzám AM2 gép alaplap, stb miatt gyűjteménybe vásárolva, de sose voltam elájulva tőle.
Amikor a gyorsabb procik kijottek, pl. 6400+, akkor meg már az intel messze járt.
A 2005 végi s939 pc-m FX-60-al kb ugyanazt tudja, mint a 2006-os AM2+ FX-62-vel.
De ha lesz rá időm, előszedem őket tesztelni. -
envagyok
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
"Aztán az AM2 meg kb. törölte őket házon belül."
Igaz nekem nem volt AM2 soha, még most retróban sem, pedig régóta tervezem, csak a core2-höz képest annyira gyenge, hogy sok értelmét nem látom.
Visszatérve a lényegre, az AM2-vel indult el az AMD hanyatlása, amely az AM3-al és az AM3+-al folytatódott.
Az AM2 semmivel se volt jobb mint a S939, legalábbis a korabeli PH teszt szerint.
Kb mint mikor az Intel átállt 2 évvel előtte s478+DDR-ről lga775+DDR2-re. -
Pista0001
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
Nagy vonalakban azért én is tudom, hogy mitől döglene a légy, de tényleg csak nagy vonalakban. A beszerzés része nem vonz, mert a komoly holmik most is baromi drágák, mivel nosztalgia nem fűz hozzá, nem költenék rá. Az AM2-vel is így vagyok, igazából annó az egész ddr2 éra kimaradt nekem. S462 után egy kis S939 jött, majd AM3 és LGA1156. S462-m van most is, mellesleg elég közeli az akkori gépemhez, 1156-os is van, konkrétan az az alaplap. Az AM3 nem igazán vonz, S939-et viszont még szeretnék. Meg P2-t, ha minden jól alakul, abból lesz egy ugyanolyan Compaq Deskpro, amit annó használtam.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Sajátként nekem sem volt a maga idejében

A korai Prescottok nem mozgattak meg, eleinte igen, de aztán anynira nem, hogy legyen is. Illetve úgy volt Pentium D805-ből pár, hogy megvettem, összeraktam, pár napig élveztem, aztán eladtam, mert kellett az ára (nagyker áron vetem, kicsivel kisker ár alatt eladtam). Persze mindig úgy éreztem, hogy megkéne tartani, de mindig kellett a pénz barátnőre, utazásra, bulira, és sokszor úgy voltam vele, hogy majd a következőt megtartom. Aztán a C2D korszakban már számtech boltban dolgoztam, és hiába nem volt itthon, gyakrolatilag napira ott ültem mellette, végigkísértem a fejlődését, láttam milyen erős az E6300 annak ellenére, hogy csak 1833MHZ-en jár, és így tovább. Aztán jött a Phenom 9500, onnan már a Phenom II felé nézelődtem, mire lett váltás már 4th gen I3 lett.
"mert az fejlődést azért minden időben követem, úgy 2000 óta" - ugyanígy vagyok vele csak 1999 óta, és nekem azért volt 1-2 alkalom mikor úgy kisebb időkre eltávolodtam, az egyik 2007-2008 környéke volt, akkor csak eléggé fél szemmel figyeltem a dolgokat, illetve 2015 fele is "black hole" mert akkor erősen más elfoglaltságom volt. És ha csak nem fog valami nagyon nagy kanyar bekövetkezni, akkor szerintem már még élek érdekelni fog ez a téma ... -
Pista0001
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
775-ben és ddr2-ben igen járatlan vagyok, mivel annó kimaradt, nosztalgikus viszony sincs. Csak olyan cuccaim vannak a kategóriában, amik csak úgy "lettek". Illetve egy kivétel van, 2 db 2 gigás 800-as modul, azokat ebay-en vettem, hogy egy "normális" gép azért legyen abból, amit összefújt a szél (Lenovo SFF egyelőre az esélyes G41-gyel, E4500 a legerősebb 775-ös procim jelenleg, az említett 2×2 giga pc2 6400 és egy HD7450
). Szóval amikor azokat a ramokat vettem, akkor úgy feltűnt, hogy nem látok 4 gigás modulokat, csak ecc-s szerver ramokból.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
De ezen a lapon (ez az amit tőled kaptam
) 2db DDR2 és 2db DDR3 slot van. Ha tényleg nem viszi a 4GB-os DDR2 modult (bár a supportja szerint igen), akkor ígyis úgyis 4GB RAM tud bele kerülni. Már csak a sebességeknél kell majd kisakkozni, hogy DDR2 vagy 3 legyen, de a 2-es felé hajlok. -
envagyok
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
LGA775-höz kedvenc lapjain:
ASUS Maximus II Formula (P45)
ASUS Rampage Extreme (X48)
EVGA 790I ultra FTW (Nforce 790i) az ASUS Striker II Extreme is jó.
Ezekkel nagyon jól lehet húzni a processzort, de korban 2008 körül jöttek ki.Ezeken kívül ASUS-ból a Maximus Extreme (x38) Blitz Extreme és Blitz Formula (P35), P5W DH Deluxe (i975) , Striker Extreme szintén jók, illetve XFX/EVGA 680i, ezek 2006-2007 legjobb lapjai. Van még egy nagyon ritka ATI északi hidas crossfire lapom DFI ICFX3200 . Illetve itt indult az ASUS ROG vonal a Commando-val (AMD vonalon meg a Crosshair széria)
Gyűjtök még 925(x), 955, nforce4, és a nagyon ritka Nforce 5 590 chipsetes lapokat is, előbbiből kedvencem az ABIT AA8 Fatal1ty 2004-ből. Ezek Pentium 4 és Pentium D procikkal mennek csak, az nforce 4 x16 verziója megy korai Core2Duo, és az nforce 5 korai Quad procikkal is.
Azért majdnem 5 évet felölelt a 775 foglalat, az egyik kedvenc korszakom.
A maga korában ASUS P5B Deluxe (P965) lapom volt, ami nem volt rossz, amikor váltottam, öcsémhez került, a legvégén Xeon E5450 E0 (Q9650) procival alapfeszen tudta a 3.6GHz-et, ABIT IP35-re cseréltem, ami viszont hatalmas csalódás volt, ott utáltam meg az Abit-ot, ennek ellenére van jó pár ABIT lapom eltéve ebből a korszakból (nforce 650i, 680i, x38) -
válasz
jokeph
üzenetére
Nekem azóta már van fent egy pár, igazából legyen bármilyen rendszer, ha húzom akkor azt általában mindig felszoktam oda rakni (meg hát ugye HWBot-hoz kell).

#116258 KROK640: Sokat szolgált nálam, egy ventit kellett benne cserélnem de ezen kívül semmi baja, megy a mai napig.

#116259 Pikari: Azt vágtam, hogy sok féle proci megy bele, csak ezek a korai Pentium 4-ek maradtak ki nekem valahogy.
Pont az utóbbi napokban gondolkodtam, hogy mondom hogy a p*csába, hogy mondjuk a 960 használható DDR1, 2 illetve 3 mellett is, mire rájöttem hogy itt ugye még nem magában a prociban van a memóriavezérlő, hanem az alaplapon.
De ha már DDR3, valakinek van tapasztalata vele 775-ön ?Amiket én használnék azok nagy része mennek a P45-ben, pont ezért is maradok annál. Persze ettől függetlenül még szerezhetek be egy P35-ös lapot is, mert miért ne.
-
válasz
jokeph
üzenetére
E8500-am pont van, már csak a többi hiányzik.
Valami f*sza P45-ös lapot kéne vadásznom, meg valami tuning ramokat aztán mehetne a "móka".
Meg mondjuk akkor már fogyasztást is kéne mérni, nem ?
#116232 KROK640: Szerintem az már nagyon overkill lenne bele, annyi előnye van, hogy az 2 mag 4 szál illetve szorzózármentes. AGI kompatibilitási lista szerint az a max amit kezel, 2GB ram bele aztán tényleg ki van fullozva a lapocska.
Van még jó pár proci amit be akarok szerezni erre a platformra (Celeron D 352, Pentium E6500K stb), de majd szép lassan.
Quadokat egyenlőre én is hanyagolom, most azok valahogy "nem érdekelnek". Meg hát na, Xeon az egy olcsóbb megoldás.
#116234 Pikari: Szerintem bios moddal megoldható az is, most úgy kapásból megnéztem a P5Q Deluxe-t az például kezel Celeron-t is illetve Pentium 4-et is.
-
-
envagyok
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
Van nálam egy X1950XT Gecube AGP új dobozos.
X1950pro még csakcsak található, de xtx-ből én is csak ezzel futottam össze gyűjtői létem alatt.Érdekes ez az AGP/PCIe időszak a kinek mi kellene gyűjtői szemmel.
Én például egy X850XT Crossfire konfigot raknék össze valami jóféle lappal.
Egyetlen master kártyát láttam eddig, de ahhoz se volt crossfire kábel. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Messze kerülöm az összes ilyen kliens progit, kb 20 év kerülgetés után vagy 2 hete került fel a steam is a gépemre (nem tudtam már megkerülni
) de az indítópultból ígyis egyből kikerült.
gye itt is kijön a virágbolti játékok előnye, hogy ezek a "kliens"ek nem kellenek hozzájuk
Nekem spec a Win 7-re val átállásnak az oka az volt, hogy lényegesen szebb, jobb és stabilabb volt mint az XP, plusz a 4 magos Phenom 9500-ra már dukált is az, így 1 hónap XP után jött azon a gépen is a Win 7. (mellesleg az egyetlen Windows volt, aminek már a bétáját is teszteltem, és szerintem az utolsó jó Windows volt)
-
-
válasz
jokeph
üzenetére
Igazad van.
Igaz, most egy X1650 GTO-val néztem meg, de újabb GPU-Z verziókkal tényleg nem írja ki az alap órajeleket.
A kis kérdőjellel amúgy tisztában vagyok, csak hát lehet nem Windows 10 alatt kéne tesztelnem (Vista driver ugye az utolsó). Meg amikor lefuttattam, semmit nem mutatott.

Megnéztem egy HD 2600 XT-vel is, itt már mindegyik verziónál kiírja rendesen. Úgy néz ki, a régi X szériás kártyáknál érdemes régebbi GPU-Z-t használni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Az RD RAM az árazása miatt nekem is kiesett. Úgy voltam vele, ha tömegtermék lesz ráérek akkor megvenni, ha meg nem, akkor fölösleges beletolni a pénzt.
Ígyis lett, jött a DDR P4 Celeron alá is, és inkább abba az irányba mentem. Ami röhej, mert előtte a 1300MHZ Duron VS 1300MHZ Tualatin volt a kérdés, a Duront végül a DDR RAM miatt ejtettem ki, de a 1700-as Celeronhoz már OK volt
Az meg a másik, hogy valószínűleg mindkettővel jobban jártam volna, mint az 1700-as Cerkával.Hm, 3,06 GHZ-es NW P4 HT + Rambus RAM? Érdekes project, izgalmasan hangzik

-
Francia91
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
Nekem volt AM1-es konfigom, fateréknak raktam össze netezésre és filmezésre, arra tökéletes volt

A gyári hűtővel is tök halk volt, ITX házba volt összerakva -
Fücsök007
őstag
válasz
jokeph
üzenetére
A jobb lapokban mennek, van róla techpowerup fórumon infó.
Szerver vonalon létezett 1200 és 1600Mhz-es Rambus ram, de azt nem tudom mezei i850 boldogulna-e velük? Elvileg nagyobb FSB-n jobban kijön a rambus előnye, mert 100 vs. 133Mhz P4-nél is ez a helyzet, Pentium III (Xeon) esetében is van eltérés, de ott legtöbbször SD ramos konfigokhoz képest nézték. -
Fücsök007
őstag
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Ebből a szempontból az igazi "csótány" a Phenom 9500 volt, ott ugyanis az alacsony (2200MHZ-es) órajel mellé 4×512KB L2 cache került, gondolom úgy voltak vele, hogy amjd a2MB L3 valamit kárpótol. De akkoriban kb semmi sem használta, és 1 magos feladatokban kb olyan volt mint egy SSE4 támogatással felruházott Barton 3200+.
A Windsorod két magos feladatokban is tuti megette reggelire. Ráadásul addigra a DDR2 már inkább korlát volt mint előny. -
Fenyő
őstag
válasz
jokeph
üzenetére
Igen meg az Enterprise 128-ban is, amiből Mo.-ra viszonylag sok jutott anno, viszont példányszámban valószínűleg a ZX Spectrumokba mehetett a legtöbb, ill. Nyugat Európában (főleg Franciaországban) még az Amstrad CPC is szép példányszámmal futott, de sok gépben volt ilyen kiegészítő proci, beágyazott rendszerekben tán még ma is használják.
Viszont mivel ezen gépezetek már vagy az örök bitmezőkön pihennek, vagy gyűjtők megbecsült kincsei, így hiába szeretné Frescho nem sokan rendelkezünk velük, hogy itt komolyabb téma lehessen, emulátoron persze mindet szépen végig lehet próbálgatni, de frescho inkvizítorként akkor is lecsap
. Hiába lenne esetlegesen igény az újra gyártásukra, csak ilyen pí-ken futó emulátorokat kapunk retro gúnyában (a mini sorozattal), azt meg bárki homemade is tud, egyedül a ZX Spectrum Next, ami belül is a régi hardver továbbgondolása, de az sem került tömegtermelésbe, hogy olcsón elérhető legyen.Darthsun: Dosbox ini szerkesztése egyáltalán nem bonyolult (magán az inin belül is rengeteg magyarázat van hozzá annak, aki nem akar utána túrni), de a Dosboxot már régóta nem fejlesztik, helyette a dosbox-staging javasolt, sokkal több féle fajta hangkártyát (ott is betölthetsz bármekkora sound fontot general midibe vagy Rolandba) tudsz emulálni mint madness alatt, a madness 98-nak meg a kompatibilitása nem elég jó pci-e karikkal, és itt nem csak a hiányzó retró fícsőrökre gondolok, hanem egyszerűen a túl új driverek okán sok régebbi cím egyszerűen bugos (fura/hiányzó stb textúrák).
-
válasz
jokeph
üzenetére
Erről korábban fel voltam hangosítva, kérdés hogy pld AM5- ben ez hogyan van, valamint a modern Intelekben. Ha bármit vesz az emberke később, van-e több Xmagos csoport, melyek között nagyobb csíkszélességű belső busz van.
1 db négymagos csoportot ok, kidolgoztak az iX- nél, a Core2- ben még csak 1 db kétmagos node volt, a Quad már lassult a 3/4 mag elérésekor.
Bár az összes említett egylapka/belső busz is sokkal jobb, mint bármilyen több CPU- s kivitel.Aztán a 2014- es sokmagosok milyen megoldások voltak, nagycsoport, vagy belső buszokon ment a forgalom ? Bár százalékban sokkal kisebb csökkenés, mint több fizikai proci esetén.
Kíváncsiság csak, az E5v3/v4 királyságát utólag sem csökkenti a lapkatervezés, ami akkor a lézerekben volt, az előtt a ma ismert összes vallás is letérdel. -
válasz
jokeph
üzenetére
Köszi, ezt nem is tudtam, akkor 8 mag felett alaposan körül kell nézni eszerint, hogy éppen mi van, illetve mi az ami a 4core node lapkák közötti lassú kommunikációt már letudta, kettő node felett.
Érdekes : Xeon E5v3/v4 esetén pld nem is tudom/néztem utána hogy van-e ilyen probléma a magcsoportok között. Mivel nem is kerestem rá, gőzöm nincs, hogy van-e erről infó. -
válasz
jokeph
üzenetére
A 13600k baja a hűtés. Nagyon-nagyon fel tud pörögni amikor dolgozik. Szerencsére a Vegas-nak nem szóltak arról, hogy Pikari szerint nem szabad skálázódnia sok magra. Persze ehhez kell jó pár layer, 4k felvételek, vágás, szűrés. Még a GPU-t is pörgeti a végeredmény kódolásához. 500W-ot csúcsban be tud cuppantani, de folyamatosban is 300 fölött van a rendszer fogyasztása.
KROK:
egyre inkább felbukkannak majd a 64GB-os gépek is.
Már a 6700k-ban is annyi lett nagyon gyorsan 16->48->64G, pedig az még az elmúlt évtized zenéje volt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Igen, ha kellett a +2GB RAM, akkor lement DC-re.
Mi azt csináltuk, a I975-el, hogy a 3 slotba próbáltunk minél nagyobb modulokat préselni, és így 12GB-án át a végén, sok-sok modulból de ASUS P6T lapban eljutottunk a 24GB-ig, ami azért nem volt rossz.
Igen, az LGA1366 egy kísérleti vonal volt, amolyan korai HEDT. Ténylegesen az 1156, 1155, 1150, 1151 vonalon mentek tovább. A tömegeknek szánt CPU-k aztán ezekbe jöttek. -
envagyok
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
"pláne nem érte meg leváltani rá a meglévő csúcs C2D/C2Q-s gépet"
Azért tuningolhatóságban messze jobb volt, mint a core2 sorozat.@Pikari hát nem tudom, én c2quadról először i6-6600k-ra váltottam, de nem tetszett az eredmény, egy 6/12 core 1366 xeon leverte multis játékokban 2016 körül az i5-6600k-t az akkor 6-7 éves platform.
Nekem nagyon tetszett, onnan x79-re váltottam. -
válasz
jokeph
üzenetére
1366 kezel 4 rank-ot csatornánként, azaz ezért lehet 3 vagy 6 slot. Max 6x8GB ahogy eddig teszteltem az Asus p6t se lapban (2Rx8 modulokkal), elméletben 16GB-os modulokkal menne 2x ennyi de az dual rank méretben ritka. (illetve szerintem x4 modulokkal jobban terhelődik az IMC és esélyes hogy azzal nem megy)
ECC REGből volt dögivel nagy méretű, bár azt nem próbáltam ebben a z400-asban, elég a 3x8GB is bőven. Gyárilag 4x1GB ECC unbuffered volt benne.
A 3-4 slot osztozik a 3. csatornán azaz azonos méretet feltételezve az utolsó 4. ram lassabb lesz. (single megy)
Találtam friss biost is x5690-es támogatásra, alapból nem támogatja.Illetve szervereknél láttam még olyat hogy +1 slot volt a csatornákon felül de szerintem az spare-nek van, nem azért hogy konkrétan aktívan működjön is.
-
-
-
válasz
jokeph
üzenetére
IGP- t nem kedvelem, videókártyát dedikáltban szoktam meg. X99- be pakoltam most egy GTX1650/GDDR6- al - új kiadás. Konzumer belépő, áramtermelő ez is, de biztosan jobb az FM2 szintnél. Csak kipróbáltam, hogy rendben megy-e, majd meghajtom retró-középretró tesztekkel. De van benne HD6870 is, az is lenyomja az FM2 IGP- t sztem.
FM2- őt nem szerzek be, ha 4 mag kell, letiltok 4- et a Xeonon, aztán kész is. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Most le is írtad, hogy 2004-ben és 2005 elején miért utáltam mikor a kedves delikvensek SATA-s gépet vettek. A legtöbb esetben természetesen az XP telepítő nem látta a HDD-t, a floppy ugyan kisegített volna, de addigra már eléggé kihalt, és nem volt ritka, hogy állhattam neki szerelni - a nem is általam összerakott gépet - hogy valahogy beadjam a SATAnak a drivert és lássa végre a telepítő.
-
Pikari
veterán
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Nos igen, azaz igazi OFFLINE tár amit te mondasz, de nekem már azért nagyjából az is annak számít, ami itt van helyben local (és mondjuk egy kikapcsolt külső tokon kapcsolódik a géphez, és csak akkor kapcsolom be amikor éppen kell róla vagy rá valami). Offlinenak minősül nálam azért az is, amihez nem kell internet elérés.
És rengeteg olyan ember van, akinek amúgy lenne pénze, csak nem jól áll hozzá. Rendszeresen egész jó jövedelmű emberek sírnak, hogy nincs pénz, és nem egyszer előfordul, hogy tőlem kérnek kölcsön olyanok, akik többet keresnek, meg komolyabb háttérrel rendelkeznek, gondolok itt olyanokra mint "250 ezer volt a kocsi javítattása, de apu kifizette" vagy egy másik cimborámra, aki 0ft-ból upgradelt 9th gen I7-ről 12th gen I9-re, mert szintén apuka belesegített : kifizette az I9-ere váltást és cserébe elkérte az I7-et.
Egész sok olyan ember van, aki az én bevételeim mellett szerintem már utcára került volna. Én meg örülök neki, hogy nem ilyen vagyok, kevesebből is megvagyok, okosan intézve a dolgokat, és végeredménybe véve így kevesebbet dolgozhatok és szabadidőm is több lehet.Én anno mikor a 10400F-et vettem akkor az volt a legeles legújabb gen, és pont azért azt vettem, mert egyrészt akkor volt megint mag és szál szám növekedés, és azt mondtam, hogy igen, erre már most tényleg érdemes váltanom, másrészt úgy voltam vele, ha a legújabbat veszem akkor az még soká lesz elavult. Nem mellesleg szerencsém is volt, mert kb ez volt az utolsó normális árú generáció, utána az újabbak sokáig csak árban egyszerűen felé jöttek. A 12400F pl már sokkal drágábban jött, és van a két rendszer között különbség, de messze nem annyi mint amennyi árban volt. Tehát a jövőben lehet, hogy a te legújabb -1 -2 stratégiád lesz a befutó, mert nem lesz olyan mákom, hogy viszonylag olcsó a top generáció (csak akkor még a ft is erősebb volt, meg a kő is lágy volt ... )
"és ezen még akkor simán böngésztem." - 2015-ben Cipruson, egy 1700-as Dothan Celeron (1C1T, 1MB L2) és 768MB RAM, és Win XP mellett még tudtam netezni. gyors nem volt, max 2 ablakot bírt a böngésző, és csúnyán be tudott lassulni pl facebook alatt, de még használható volt némi türelemmel. Ma meg már ha egyáltalán feljutna a netre akkor is totál használhatatlan lenne, még SSDvel együtt is.
Voltak egy időben ezek a kis asus netbookok, mindenki oda volt érte, hogy milyen kis cuki, meg netezni milyen jó... Már akkor mondtam, hogy Intel Atommal 512-1GB RAMmal meg 2-4GB SSDvel ezeknek hamar vége lesz. És így is lett, 2-3 év alatt teljesen kikoptak.vagy ott van Feri haverom esete : anno kellett egy gép netezni. Mondtam, hogy jajj majd rakok én össze. Nem, nem itt az áruházi legalapabb gép, jó lesz. Mondtam, hogy nem jó, kifizetik 1-2 év múlva semmire nem lesz jó. De jó lesz, higyjem el. Megvették. Vagy két év múlva egyszer mikor ott voltam megkérdeztem, hogy a gép amúgy miért nem megyen? "jajj hát azt már hónapok óta be sem kapcsoltuk, úgy be van lassulva". Benyomom 2C2T valami Celeron, 2GB RAM(!), integrált VGA, HDD. 2021-es vétel. Ez 2022-ben volt. Tehát kifizettek egy olcsó gépet (az is ilyen 100 ezer körül), amit kb 1 évig se használták, utána csak kerülgetik. Azóta is ott vana nappaliban, csak épp bekapcsolva nincs soha.
-
válasz
jokeph
üzenetére
WD Green paraszt módon 20mp- enként parkolt, nem lehet kiírtani az energiagazdálkodással/HDS moddal sem. Firmware felülírással lehet csak. PCLand visszaforgatta a firmware kódot, és kivette a WD általi böszme kódot, nemtom mit szívtak a fejlesztők a gyárban, hogy ennyire be vótak baxva
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF B760M i9 14900K 32GB DDR4 1TB SSD RX 7900 XTX 24GB ZALMAN Z1 Plus Seasonic 850W
- LG 27GX790A - 27" OLED evo / QHD 2K / 480Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DP 2.1 / HDMI 2.1
- Bontatlan iPhone 17 Pro (256 GB) (rendelhető)
- magyar billentyűzet - 136 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - i9-14900HX, RTX 4080 - 4 ÉV GARANCIA!
- Oyomba VGP-BPS26 utángyártott akkumulátor / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

hangját alig hallani.

E8500 3,2GHz-ig ment azt gatya.
250MByteX16X2 egyébként, de a gyakorlatban 6,4-6,5 és 3,2-3,3GB/sec a valós értékek.

A vicc az, hogy volt nekem is egy 478-as lapom, meg hozzá MX 440 azt hiszem de mivel számomra nem ért semmit (pedig úgy volt, hogy majd foglalkozok vele), inkább odaadtam másnak.

DarthSun