Hirdetés

2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#12951) janos666


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Pár nap kihagyás után megint játszani kezdtem kicsit az Ubuntu-val.

Próbált már valaki egy fullos Ubuntu-t felvarázsolni egy zlib tömörítésű brtfs filrendeszerű ~2Gb-os partícióra?

Elméletben sikerülhetne, mert így állítólag durván ~1.2Gb-ot foglal egy telepítés és az új Linux verziók képesek ilyen filerendszerről bootolni (ezzel a tömörítéssel is) és találtam is scriptet, ami megoldja, hogy az installer zlib tömörítést aktiválva mountolja a partíciót.

El is indult a telepítés és nem hal meg a "file copy" szakaszban (mint mikor nincs tömörítés), de később a setup résznél mégis crash-el egyet.

Egy szem partíciót csináltam a 2Gb-os pendrive-on és arra próbálom tenni a legfrissebb nightly build-et, mert keresgélve a 12.04-ről még olvastam hogy kacifántos volt, de úgy néztem mostanra már megoldották a grub problémáit a brtfs-el. De lehet, hogy már a végleges 12.04-re is igaz, úgyhogy talán még ránézek.

Kár, hogy nem jut el addig a telepítő, hogy megnézhessem a logot min akart el. Miután szól hogy crashed, azután kiakad és nem lehet vele csinálni semmit, csak resetelni (nem hal be az egész Live rendszer, de nem enged rebootolni míg elvileg dolgozik, csak annak sohasincs vége...).

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#12952) wetomi válasza wetomi (#12943) üzenetére


wetomi
aktív tag

Este megint végigpróbáltam az említett hibát (gyakran) okozó tevékenységeket és ugyan úgy dobta kernel pánikot egészen hamar.

De. ViZion javaslatára átkapcsoltam AHCI módra és megmozgattam a sata kábeleket, átraktam másik csatlakozóra a merevlemezeket és az eddig eltelt kb 2 óra alatt nem volt semmi probléma másoláskor lemezek között és azon belül sem, tömörítéskor, torrent adatellenőrzéskor és letöltéskor sem, pedig nyúztam ahogy tudtam és amennyi belefért ebbe a kis időbe.

Nem akarom elkiabálni, egyelőre rendben van, majd a következő napokban kiderül, hogyan tovább.

(#12953) janos666 válasza janos666 (#12951) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

A napi build-el volt a gond, de a 12.04 felment. És láthatóan javítva lett a végleges kiadásában, mert nem csak települt, de működik is.

Vagyis felment a standard Ubuntu Desktop 12.04 LTS x86_64 egy 2Gb-os pendrive-ra úgy, hogy csak egy szerm brtfs partíciót csináltam és erőltettem neki egy zlib tömörítést.
Még ~350Mb szabad helyem is maradt (lehetett volna több, ha netkapcsolat szabotálással nem hagyom neki lehúzni internetről a libreoffice nyelvi csomagokat, amikről meg sem kérdezett). Az update-eket viszont talán érdemes lett volna integráltatni, mert így neccess lenne lefuttatni a frissítést...

Na, de ami a lényeg, hogy így már sikerült apt-get-el telepíteni a fio csomagot. Már csak azt kell kitalálnom hogy működik. :DDD

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#12954) janos666


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Egy igazi Linux kezdőknek kérdés:
Úgy tűnik, hogy az AMD driver linux verziója is imádja alapból bekapcsolni az underscan-t a HDMI-s kimenetre kötött megjelenítőkhöz.
Viszont míg Windows alatt könnyű kikapcsolni egy csúszkával, addig a Linux-os CCC-ben nem találok semmi ilyet. Így van egy keret a TV szélein és maszatos az egész képernyő. Kár volt feltenni a drivert... :U

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#12955) Jester01 válasza janos666 (#12954) üzenetére


Jester01
veterán

google szerint
aticonfig --set-pcs-val=MCIL,DigitalHDTVDefaultUnderscan,0

[ Szerkesztve ]

Jester

(#12956) janos666 válasza Jester01 (#12955) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Működik, köszönöm. (Én is gugliztam, de még nagyon nem éreztem rá a linux nyelvére.)

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#12957) 426os


426os
őstag

Sziasztok!
Érlelődik bennem, hogy az itthoni gépre Linux-ot tegyek Windows7 helyett. A gépet édesanyám használja, mint teljesen átlagos, nem hozzáértő felhasználó, így a leendő Linuxnak meg kell felelnie néhány alapvető feltételnek. A gép egyébként a következőket tartalmazza: Intel E2140 proci, Asus alaplap, 2Gb ram, Ati X800Gt vga. Ezen kívül csatlakozik még hozzá egy HP F2480 multifunkciós nyomtató és egy Logitech C210 webkamera.

A legfontosabb követelmények a disztróval kapcsolatban:
1.) Minden hardver és periféria rendesen működjön vele, a nyomtató nyomtasson, szkenneljen, a webcamera is működjön Skype-al és hasonló programokkal. Ezeknek gyorsan utánanézve találtam ezt és ezt találtam. Kérdés, hogy tényleg rendesen működnek-e, és a nyomtatót nem sokkal körülményesebb-e használni, mint Windows-al?.

2.) Rendesen lehessen netezni a géppel, a java futtatás ne legyen gond (pl. ÁNYK adóbevalló program, ami java alatt fut) és legyen a Windows Live msn-nek is olyan alternatívája, amit könnyen lehet használni, lehessen beszélni, chatelni is vele.
Az alapvető programoknak nyilvánvalóan van alternatívája, ezeket nem is kérdezem végig, de arra kíváncsi vagyok, hogy az OpenOffice Linuxon is lassú, vagy csak windows-on volt ilyen tapasztalatom vele? Igaz már régen volt, azóta az újabbak lehet, hogy gyorsabbak.

Továbbá régebbi tapasztalat Linux-al kapcsolatban (nem tudom melyik volt már), hogy ha egy NTFS vagy FAT partícióra írtam vele (pl. átmásoltam egy file-t), akkor tönkrevágta a file rendszert és a Windows nem látta utána. Ezt már kinőtték a Linuxok, vagy még előfordulhat?

A cél egy stabil, átlag felhasználói igényeket teljesen kielégítő rendszer összeállítása lenne figyelembe véve azt is, hogy én sem értek a Linuxhoz annyira, de tudom mi az a konzol és ha van leírás, az alapján megtudok oldani szinte bármit. De azért nem szeretnék hétvégente mindig ezzel szórakozni, jó lenne, ha egyszer felrakom, beállítgatom és onnantól egyszerűen csak működik :)

Az ötlet onnan jött, hogy elegem lett abból, hogy kb évente újratelepítsem a Windows-t, mert fokozatosan meghülyül (A saját gépemen még ennyit sem bír, de kénytelen vagyok ezt használni). A munkahelyemen néhány gépen CentOS van felrakva és egész megtetszett, de ezidáig nem is hallottam róla, gondolom nem annyira elterjedt, így több kompatibilitási probléma is lehet vele.

Ezek után mit javasoltok nekem, melyik disztrót lenne érdemes felraknom, kipróbálni? Tényleg fontos, hogy a fenti kritériumoknak maradéktalanul megfeleljen. Köszönöm előre is :R

.

(#12958) BigManus válasza 426os (#12957) üzenetére


BigManus
addikt

Szia!

Kávét főzzön vagy ne? ;)
Viccet félretéve én azt javaslom, hogy először tegyél egy próbát virtuális gépen.
Amiket leírtál azok nagy része SuSE alatt működne, de más distrón is elmehetne.
A JAVA könyvelő programot nem tudom, de lehet Wine alatt működne.
Nagyon magasra tetted a mércét, mindenképpen meg kellene próbálni.

Nem a győzelem a részvétel hanem a fontos...

(#12959) 426os válasza BigManus (#12958) üzenetére


426os
őstag

Hát igazából jobban belegondolva szerintem ezek mind joggal elvárhatók egy operációs rendszertől, nem? :) Hétvégén nekiállok majd kísérletezni, csak nem akarok több napot rászánni (több disztrót felrakni, próbálgatni, konfigolni, aztán megint újra az egész), meg a net sem olyan csúcssebességű itthon, úgyhogy nem nem szeretnék 1 héten keresztül különféle linuxokat töltögetni. :)

.

(#12960) BoB válasza 426os (#12957) üzenetére


BoB
veterán

Szia

Szerintem Ubuntu, és chatre (akár szöveges, akár videó vagy csak audió) gmail chat. Egyszerű, egy plugint kell telepíteni ami megvan 10 másodperc alatt.

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#12961) ViZion válasza 426os (#12959) üzenetére


ViZion
félisten

Logout oldalamon van a Próbáld ki a linuxot cikk, segíthet a döntésben. Sok disztró (kb. 8 jelentősebb) és sok asztali környezet van, így lehet, hogy elsőre (2., 3., vagy akár 4.-re) nem a megfelelőt találod meg, ami Neked is tetszik. Ezen nem kell kiborulni, hogy a linux sz@r, csak tudni kell feldolgozni, hogy ami másnak jó vagy megfelelő az Neked nem az.
Pl. a KDE és én örök "ellenségek" vagyunk, még egyik sem működött nálam hibátlanul, vagy úgy ahogy akartam. Ettől még nem szar, csak "nem hozzám való" :D
Kezdésnek mindenképpen Ubuntut, vagy vmi "variációját" javaslom, akkor is, ha esetleg lassúbb lesz a gépeden. Miért? Mert itt is pörög a fóruma, sokan használják, tudnak segíteni, kevesebbet kell guglizni és fordítani -mivel a legtöbb segítség angolul van.
Amit még érdemes lehet megnézni az a Zorin OS, az ingyenes változata természetesen. Ubuntu alapokon Windows "skin", tehát akár ismerős is lehet anyukádnak, lehet könnyebben elfogadja. Remélem tudtam segíteni.
Fedora telepítésről itt egy friss cikk, segíthet, bár Ubuntu telepítő kicsit más (egyszerűbb szerintem), de alapfogalmaknak nézz utána, és legyen mentésed!

[ Szerkesztve ]

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#12962) 426os válasza ViZion (#12961) üzenetére


426os
őstag

Köszönöm, mindenképpen megfogom nézni. Lehet, hogy az Ubuntut fogom elsőre kipróbálni, én ezzel találkozok a legtöbbször, ha Linuxról van szó, vagy szóba kerül. Mondom a legfontosabb, hogy a hardvereket tudja kezelni az os, utána, hogy melyik ikonra kell kattintani a "zinternetezéshez" az már lényegtelen :)

.

(#12963) ViZion válasza 426os (#12962) üzenetére


ViZion
félisten

HW tekintetben Ubuntu, openSUSE, Fedora, LinuxMint és a nagy disztrók általában jól állnak. Ami fejtörést okozhat: régebbi / noname webcam, régebbi Canon nyomtató, meg pár ilyen multifunkciós nyomtató, de keresgéléssel megoldható. Múltkor Epson scan+printer kb. fél óra alatt beüzemelve, guglizással telepítéssel, újraindítással együtt. Persze van macerásabb is, vannak azért akiknél pl. webcam szívós, nekem eddig szerencsém volt...

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#12964) 426os válasza ViZion (#12963) üzenetére


426os
őstag

Annyiból talán szerencsém van, hogy mind a nyomtató, mind a webkamera elég új. Hétvégén ráfekszem a témára, aztán meglátjuk mi sül ki belőle.

.

(#12965) rokefeller válasza 426os (#12957) üzenetére


rokefeller
senior tag

Szia, az Ati kártya lehet szívás, ha gyári driver-t akarsz használni, viszont amit leírtál, az simán megy az open source-szal.
Fedora esetén:
Nekem egy HP PSC 1510-em van, bedugtam, automatikusan feltelepült a driver, és mindent csinál. Egyedül a tinta mennyiséget nem tudja mutatni, de azt windowson sem. Nem sokkal körülményesebb, sőt, ha a driver telepítést beleveszed, akkor sokkal jobb linuxon.
WebCam drivereket 2-3 éve eléggé rendbekapták, nekem a lenovo és acer laptopom beépített kameráját simán használta, sanszos hogy megy simán.
A java futtatás nem gond, dolgoznak java fejlesztők sokan linuxon, az openjdk és a pluginje fedorán fenn van alapból, visz mindent, de az oracle-ös jre/jdk felrakása sem nagy só.
Msn-re van az empathy, pifgin, emesene triumvirátus, az empathy előnye az integráció, a pidgin talán a legnagyobb tudású, az emesene meg leginkább az msn klón. Van az aMsn is, de az ronda :-)
Openoffice, ja, lassú volt, sokat gyorsult azóta. Linuxon nagyot gyorsul az indulás, ha a quickstarter engedélyezve van, persze az lefog némi memóriát.
NTFS, FAT, ha nincs hardverhiba, akkor nem lehet baj.

Amiket írsz, azok mind léteztek, de már évek óta kinőtte a linux. Én fedora 5-tel kezdtem, és akkor került be kb az ntfs támogatás a stabilba.

A CentOS-ről meg azért nem hallottál, mert nem desktop OS, és nagyvállalatok sem feltétlen használják, ők kifizetik a RedHat-et (a supportot). A CentOS elvileg a RedHat srpm-jei-ből gyárt disztrót, tehát az azonos csomagok a brandingen kívül elvileg bitre azonosak.

Amit viszont nem említettél, de én felhozom, az anyukád felhasználói szokásai. Jelenleg az Ubuntu és a Fedora a Unity és a Gnome-shell felhasználói felületeket használja. Egyik sem szokványos, nem hasonlítanak egyáltalán az XP-re alap felhasználásukat tekintve. Szóval első körben innen indulnék, hogy meg tudja szokni, vagy sem. Ezeket szerintem próbáld ki liveusb-n vagy livecd-n. Ezzel a hardvereket is ki tudod próbálni.

Az a tippem egyébként, hogy vagy egy debian alapú, vagy a fedora jön ki ebből XFCE-vel, vagy esetleg egy SuSe KDE-vel (isten ments :-)).

A télapó nem a régi már...

(#12966) Vladi válasza rokefeller (#12965) üzenetére


Vladi
nagyúr

centos nem hülyeség ilyen felhasználásra. Tesz egy xfce felületet és ha minden megy, akkor jó. Az az előnye, hogy ugyan úgy fog menni 5-8 év múlva is, mint most.

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#12967) rokefeller válasza Vladi (#12966) üzenetére


rokefeller
senior tag

Ja, ez igaz, csak kérdés hogy a friss programverziók mekkora késéssel jelennek meg (már ha ez szempont, nekem az). Ha egyébként ez a vonal, akkor még a ScientificLinux is jó lehet.

[ Szerkesztve ]

A télapó nem a régi már...

(#12968) Vladi válasza rokefeller (#12967) üzenetére


Vladi
nagyúr

Nagyon naggyal. De a verziószám nem számít. A funkció számít. Ilyen idős embereknél pont az a lényeg, hogy ugyan olyan legyen a rendszer sokáig, mert már nehezen tanulnak.

Faterom is ilyen. Ha odébb rakok egy ikon akkor sikít. Nemtom mi lesz, ha lejár az xp. :DD

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#12969) 426os


426os
őstag

Amíg el nem felejtem: Driverek szempontjából van-e különbség a 64 és 32bites Linuxok között? Melyiket érdemesebb felrakni? Arra gondolok, hogy esetleg 32biteshez nagyobb eséllyel találok drivereket, stb.

.

(#12970) Jester01 válasza 426os (#12969) üzenetére


Jester01
veterán

Az esetek többségében nem kell külön drivereket vadászni, amik a kernellel jönnek azok jók, és működnek 32 és 64 biten is. Tipikus kivétel az AMD és nVidia bináris driverek, azokból viszont van mindkét verzió. Ha ezeken túlmenően szükséged van valami külső driverre, ott lehetnek gondok.

Jester

(#12971) MasterMark


MasterMark
titán

Udv
Felraktam egy Ubuntut pendrivera, ilyen perzisztens modba futtattom. Lenne par kerdesem.
Utolag at lehet allitani a nyelvet magyarra?
Hogy lehet a billentyuzetet magyar kiosztasura allitani?
Felraktam a Chromeot de hol lehet elinditani?

Switch Tax

(#12972) MasterMark válasza MasterMark (#12971) üzenetére


MasterMark
titán

Sikerült megoldani mindent. :)

Switch Tax

(#12973) randras


randras
veterán

Elkezdtem olvasgatni a Full Circle-t meg kaptam egy könyvet, szóval lehet, hogy nem veszett ügy!

Köszönöm a sok segítséget, még lehet, hogy jövök majd! :R

(#12974) 426os


426os
őstag

Úgy néz ki, hogy Linux Mint lesz a dologból. Azt még nem tudom, hogy x86, vagy x64 (szerintetek melyiket érdemesebb használni? ). Most 32bites van fent egy ideiglenes hdd-n és azt kell mondjam, nekem nagyon bejön (véglegesen majd csak később rakom fel). Mostanra nagyon beárett már a csomagkezelés, csak kiválasztom, hogy mit akarok és feltelepíti :D A HP all-in-one nyomtatót is alapból kezeli, nyomtat, scannel, semmit nem kellett hozzá letölteni! Az apeh-os adóbevalló progit viszont valamiért nem sikerült rendesen feltelepíteni, a honlapjukról, ha a webstart-os változatot töltöm le, akkor a java hibaüzenettel megáll, ha egy korábbi (2009-es) írás alapján terminálból telepítem fel, akkor működik rendesen, viszont nem tudom frissíteni, ami szükséges lenne. Ha erre valakinek van megoldása, az kérem ossza meg velem is. És még valami: A videókártyát nem ismeri fel (Ati x800Gt), de ennek ellenére teljesen jól működik minden, natív felbontáson tudom használni a monitort és a megjelenítéssel sincs semmi gond. Érdemes kutakodnom driver után, vagy nem szükséges, jó így, ahogy van?

.

(#12975) Vladi válasza 426os (#12974) üzenetére


Vladi
nagyúr

Nem érdemes, jó így.

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#12976) Coq


Coq
aktív tag

Sziasztok!
Az ubuntus forumban nem kaptam valaszt a kovetkezo kerdesre, igy probalkozom itt...
Kezdo Ubuntu-felhasznalokent (12.04-es v) kernek tanacsot. Telepitettem a rendszert, minden jol mukodik, de a nyomtato-scannerem (Samsung CLX-3170FN) csak fekete-feherben hajlando nyomtatni es a scanner funkcioja sem mukodik. A Samsung honlapjan megtalaltam a drivereket es az egyeb, Win7 alatt mukodo programok linuxos valtozatat, le is toltottem: de hogyan kell telepiteni?... Meg soha nem csinaltam ilyet Linux alatt, de azt latom, hogy nem ugy megy, mint a Windows-zal... Le tudna irni valaki a lepeseket? Elore is koszonom.

(#12977) klambi


klambi
addikt

Szevasztok!
olyan gondom támadt, hogy 1 régebbi laptopra dell latitude x300 ra akartam 1 új 13mas linux mint-et ranki, de kiírta hogy i686 os cpum van nem x86-64.
mi a teendőm, rakjak fel rá debiant, vagy lehetséges hogy van valami más linux is ami jó??
(gondolom nem kell kernelt fordítanom :) )

"Mond szépen angolul: Gyors róka!"

(#12978) 426os válasza klambi (#12977) üzenetére


426os
őstag

A probléma az, hogy te 64bites OS-t akartál felrakni, de a géped csak 32bites. Megoldás: Töltsd le a 32bites változatot és az működni fog :)

.

(#12979) klambi válasza 426os (#12978) üzenetére


klambi
addikt

eskü a 32 esre kattintottam!

"Mond szépen angolul: Gyors róka!"

(#12980) 426os válasza klambi (#12979) üzenetére


426os
őstag

Nézd meg, mi az iso fájl neve, amit letöltöttél.

.

(#12981) Vladi válasza Coq (#12976) üzenetére


Vladi
nagyúr

Mutass már egy linket, hogy mit töltöttél le.

[ Szerkesztve ]

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#12982) klambi válasza 426os (#12978) üzenetére


klambi
addikt

linuxmint-13-cinnamon-dvd-32bit.iso

"Mond szépen angolul: Gyors róka!"

(#12983) 426os válasza klambi (#12982) üzenetére


426os
őstag

Csinálj egy MD5 ellenőrzést a honlapon lévő iso-val, ha ugyanaz a kettő, akkor nem tudom mi lehet a baj. Pedig elég egyértelmű hibaüzenet volt :F

.

(#12984) klambi válasza 426os (#12983) üzenetére


klambi
addikt

bár érdekes mert az installnál az üdvözlő üzenet 64 bites volt....

"Mond szépen angolul: Gyors róka!"

(#12985) 426os válasza klambi (#12984) üzenetére


426os
őstag

Én Mate-ből szedtem le 32 és 64 bitest is, stimmelt minden.

.

(#12986) sh4d0w válasza Coq (#12976) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

Vagy a honlapon, vagy a letöltött cuccban kell lennie readme-nek, amiben le van írva, mit kell csinálni.

https://www.coreinfinity.tech

(#12987) klambi válasza 426os (#12985) üzenetére


klambi
addikt

most megpróbálom a debian edition-t

"Mond szépen angolul: Gyors róka!"

(#12988) Siriusb válasza Coq (#12976) üzenetére


Siriusb
veterán

Szia!

Keress rá a csomagkezelőben a samsung unified driver-re, valószínűleg benne lesz. Ha nem, ppa biztos van valahol.

Ha feltelepíted az xsane-t, akkor menni kell a scannerednek is, támogatva van.

Szerk.
driver:
http://www.bchemnet.com/suldr/

[ Szerkesztve ]

(#12989) Siriusb válasza Siriusb (#12988) üzenetére


Siriusb
veterán

És ezt is elolvashatod: http://ubuntu.hu/node/23128

(#12990) klambi


klambi
addikt

ez mi hogy mint-nél elindítom a telepítést és jelszót meg felhasználó nevet kér?
azthittem hogy beállítás miatt kérdezi, de kiírja hogy helytelen...

bocs megvan...
"Login and password for the live session

The Live session should log you in automatically. If it doesn't, or if you need to login manually (for instance, to try out Cinnamon), you can use the following credentials:

For the username, type "mint"
For the password, if asked, just press Enter.
"
ezt ki találta ki....

[ Szerkesztve ]

"Mond szépen angolul: Gyors róka!"

(#12991) Coq válasza Vladi (#12981) üzenetére


Coq
aktív tag

Hali, Koszonom a tippeket mindenkinek! errol a honlaprol toltottem le a "Linux"-osokat. (3 db)
En a francia nyelvu valtozatot hasznalom, de a honlap elerheto angolul is. Franciaul a Manuels alatt a "Pilotes"-ra kattintva jelennek meg a driverek (Windows, Mac, stb. kulonbozo verziokhoz.)

[ Szerkesztve ]

(#12992) 426os válasza klambi (#12990) üzenetére


426os
őstag

A Mate verzió nem kér semmilyen jelszót telepítéskor, csak amikor meg kell adnod neki a sajátod. Nekem jobban bejött, mint a Cinnamon.

.

(#12993) Gigi571 válasza 426os (#12974) üzenetére


Gigi571
csendes tag

Szia!
Egy-két évvel ezelött volt az APEH oldalán rpm-es csomagban adókitöltő, le lehetett tölteni. Az openSUSE alatt könnyen telepíthető, mivel az is rpm-csomagokat kezel, én azt használtam.
Csak letöltöd a csomagot egy könyvtárba, a home könyvtáradba, és hozzáadod a telepítési forrásokhoz a könyvtárt, vagy csak egyszerűen ráklikkelsz és elindul a telepítő.
Én KDE-t használok, de ez mellékes, GNOME alatt is ugyanígy kell eljárni. A különböző kiegészítő nyomtatványok is megvannak az APEH oldalán rpm-csomagban.

(#12994) 426os válasza Gigi571 (#12993) üzenetére


426os
őstag

Szia!
Sajnos az rpm csomagot nem tudom feltelepíteni. Az lett a vége, hogy wine alatt felraktam a progit, működik is rendesen, most már csak egy probléma van: csak parancssorból lehet elindítani. Alapból ugye egy batchfile szolgál a program indítására. Ezt a cmd.exe-vel tudom elindítani. Hogy ne kelljen a cmd, lefordítottam exe-re, ami helyileg ugyanott van, mint z eredeti batchfile. Ha így elindítom, akkor gyönyörűen működik, viszont nekem az kellene, hogy a Linus asztalon legyen egy parancsikon, ami elindítja. Viszont ha létrehozok egy indítóikont, ami erre az exe-re mutat, akkor nem fut le a program, nem indul el az abevjava. Próbáltam azt is, hogy az eredeti mappában csinálok egy linket (jobb klikk: link erre: xy.exe) és ezt teszem ki az asztalra, de így sem megy. Szükség lenne az asztali indítóikonra, mivel édesanyám használja a programot.

.

(#12995) Gigi571 válasza 426os (#12994) üzenetére


Gigi571
csendes tag

Szia!
Nekem is wannak wine-s programjaim, amik parancsikonnal működnek, ime egy példa, csak a saját programelérési utadat add meg: wine '/home/gigi/.wine/drive_c/Program Files/Scriptum/GIB32/GIB30_32.exe'. Ezt az ikon parncs sorába kell beírni.
Remélem tudtam segíteni.

[ Szerkesztve ]

(#12996) Gigi571


Gigi571
csendes tag

parancssorába (egybeírva)

(#12997) sh4d0w válasza klambi (#12990) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

Ez azért lett kitalálva, hogy ne lehessen csak úgy mindenféle szutykot telepíteni - pl. egy trójai ne telepíthessen akármilyen programot.

https://www.coreinfinity.tech

(#12998) Vladi válasza Coq (#12991) üzenetére


Vladi
nagyúr

Aha, így már jobb. Ha a pici kék kérdőjelre viszed a mutatót, akkor leírja, hogy kell telepíteni.
Csak kicsi a monitorom és az ubntus telepítés már nem fér bele. :))

De egyébként van egy install.sh fájl majd, azt kell futtatni, ./ előtag kell. pontper. :)

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#12999) Lacces


Lacces
őstag

Sziasztok!

Linuxos progi iránt érdeklődni, amivel videofájlokat tudnék konvertálni. Kis egyszerű és jó.
VRO formátumot kellene mpeg2-be. (kamerás felvétel, és az VRO-ba nyomatta)
Ha esetleg tudna egyből Lemezre is írni az sem rossz.
Vagy inkább konvertálja le külön, és majd a Brasero-val jó lesz kiírni? Csak egy picit félek is, hogy a Brasero jó minőségben fogja kiírni dvd-re, vagy az is megteszi? :) :R

(#13000) Gigi571 válasza Lacces (#12999) üzenetére


Gigi571
csendes tag

Szia!
avidemux

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.