Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#35001) Babetta-X


Babetta-X
senior tag

Sziasztok! Visszatérő "kezdő" vagyok, pár éve használtam Linuxot, és megszerettem de az élet windows felé sodort, most jutok lassan vissza Linuxhoz.

Két fontos kérdésem lenne, vagyis az egyik fontos, a másik kevésbé :)

Mindent meg tudok oldani Linuxon, egyetlen dolog van, amitől félek, hogy van egy gép tőlem távol, egy idősebb hölgy használja windows 7-el, és rendszeresen adok neki távsegítséget úgy, hogy én irányítom a gépét, és a gyári win7 távsegítséget használjuk. Kérdésem az, hogy Linux alól ez megoldható valamilyen módon?

A másik kérdés, ami kevésbé fontos, úgy néz ki egy ibm t42-es gépem lesz, ehhez milyen linuxot ajnlanátok? (1,7ghz 768 mega ram, 30gb hdd) Én Ubuntu esetleg Kubuntu vonalon indulnék el, valószínűleg azért, mert ezt a kettőt ismerem leginkább :)

Válaszotokat/segítségeteket, előre is nagyon köszönöm! :R

(#35002) Tim82 válasza Babetta-X (#35001) üzenetére


Tim82
nagyúr

TeamViewer pl. van Linuxra.

Ubuntu, Kubuntu sok lesz annak a notinak. Ami nehezíti a helyzetet, hogy ráadásul nem PAE-képes proci van a T42-ben. Mindenképpen 32 bites változat fog kelleni amúgy a kinézett disztró telepítőjéből neked.

Esetleg Lubuntu vagy Xubuntu, forcepae-val telepítve, vagy Zorin - már ha ragaszkodsz az Ubuntu-származékokhoz.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#35003) lev258 válasza Babetta-X (#35001) üzenetére


lev258
veterán

Én időnként a mezei Távoli asztal kapcsolatot használom, Windows gép irányítását veszem át Mintről.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#35004) spammer válasza Babetta-X (#35001) üzenetére


spammer
veterán

Teamviewert használtam, ment rendesen Win 8 irányába. Arra gépre szerintem is Xubuntu maximum. Vagy Linux Mint xfce-vel, vagy maximum MATE-tel (de inkább xfce). A Linux Mint is Ubuntu alapú. Az Ubuntu és a Kubuntu felejtősek sajnos.

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#35005) kisapa


kisapa
senior tag

Sziasztok!Abszolút kezdő vagyok és sajnos nagyon megszoktam a windows alatti telepítéseket. Azt már tudom,hogy itt minden egész másként van csak azt nem, hogy miképpen. Van amit sikerült feltelepítenem a gdebi segítségével de nem minden érhető el ilyen formátumban. Most például a money manager ex nevű programot szeretném feltenni de amit találtam az valami függőség hibát ír. Egyébként mintet használok. Találtam egy másmilyen formátumot is de azt csak kicsomagolni tudom mint win alatt a winrarral. Annak a kiterjesztése mmex_1.1.0.tar.gz Ezzel mit lehet kezdeni?

(#35006) camillus válasza kisapa (#35005) üzenetére


camillus
tag

Az a forrás. INSTALL.TXT alapján próbáld telepíteni. Vagy talán egy egyszerűbb megoldás.

http://i.imgur.com/Ea58ASu.jpg

(#35007) KFeri22


KFeri22
tag

Sziasztok!
Én is abszolut kezdőként ismerkedem a Linux-al. A gépem: Intel P4 Celeron 3 GHz, 1 GB Ram, Nvidia GeForce 7800 GTX. Böngészésre, filmnézésre, zene hallgatásra, Youtube-ra használom. Először tudatlanul és merészen Ubuntuval próbálkoztam, de nem jöt össze, majd telepítettem a Lubuntu 14.04 LTS-t, ami kb. 1 hete fut probléma mentesen.
A kérdésem az lenne, hogy ha telepíteném a Xubuntu-nak ugyan ezt a verzióját a Lubuntu mellé, akkor ők el lennének egyszerre egymás mellett? Szívesen kipróbálnám, mi a különbség a kettő között, de lehet, hogy rosszul értelmeztem ezt a dolgot és erre nincs lehetőség. Újra telepíteni most nem szeretnék.
A másik, hogy tegnap telepítettem a Skype-t, de a hang nem működik, egyébként ugyan azzal a fülessel működik a hang média lejátszáskor. A Skype verziója:4.3.0.37.
Előre is köszönöm.

(#35008) spammer válasza KFeri22 (#35007) üzenetére


spammer
veterán

Lehet telepíteni mellé, de gyanítom, hogy nincs neki szabad hely, particionálni kellene hozzá. Telepítővel is meg tudod csinálni, csak nem biztos, hogy érdemes, mert ha csak ki szeretnéd próbálni, azt live-ban is megteheted, pendrive-ról futtatva, nem szükséges telepíteni. És ez nagyjából majdnem az összes disztróra igaz. ;) Amúgy a géped elbírná a Xubuntut is.

A Skype beállításait nézted? Lehet, hogy ott nincs beállítva rendesen a hangkimenet vagy le van némítva vagy ilyesmi.

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#35009) ubyegon2 válasza KFeri22 (#35007) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szia!
Annyi disztrót telepíthetsz egymás mellé, amennyi ráfér a meghajtódra, határt a géped ereje szab csak. Boot- nál a GRUB- ban ki tudod választani, melyiket szeretnéd indítani. Ha nem megy XFCE- vel elég jól, akkor próbálj ki LXDE- s változatokat. LXLE 14.04, Peppermint OS, Bodhi Linux 3.0 Ez utóbbi Enlightenment asztali kezelőt használ.

A legjobb így kipróbálni egyébként! :)

[ Szerkesztve ]

(#35010) KFeri22


KFeri22
tag

spammer, ubyegon2 ! Köszönöm a választ.
Igazából az LXDE és az XFCE közötti kinézetbeli különbségre lennék kiváncsi. A Lubuntu kicsit fapados, vagy ahogy a gyerekeim mondták "régies kinézetű" :) Egyébként a működése teljesen rendben van. Hogy lehetne egy kicsit feldobni a kinézetet pl. alkalmazásokat kitenni ilyesmi?
A Skype beállításokat átnéztem, hang sajnos nincs :(

(#35011) Cyrin válasza KFeri22 (#35010) üzenetére


Cyrin
addikt

tegyél fel helyette akkor LXLE-t.

(#35012) KFeri22 válasza Cyrin (#35011) üzenetére


KFeri22
tag

Melyiket ajánlod az öreg P4-re?

(#35013) Cyrin válasza KFeri22 (#35012) üzenetére


Cyrin
addikt

ha kell a csicsa, LXLE, ha nem Peppermint

(#35014) kovaax válasza KFeri22 (#35007) üzenetére


kovaax
őstag

Rakd fel a Lubuntura a xubuntu-desktop csomagot, és akkor bejelentkezéskor ki tudod választani, hogy LXDE vagy XFCE desktopon szeretnél dolgozni. :K

-=- There's no place like /home -=-

(#35015) KFeri22 válasza Cyrin (#35013) üzenetére


KFeri22
tag

Az LXLE leírásában azt olvasom,hogy a célcsoport nem az elavult P4 rendszer,hanem az újabb gépek. Akkor mehet az enyémre?

kovaax
Köszönöm kipróbálom.

Mondjuk eddig nem is tudtam, hogy van LXLE változat is. :)

[ Szerkesztve ]

(#35016) kovaax válasza KFeri22 (#35010) üzenetére


kovaax
őstag

Igazából az LXDE és az XFCE közötti kinézetbeli különbségre lennék kiváncsi.

Akkor meg pláne! :K

-=- There's no place like /home -=-

(#35017) wopi


wopi
aktív tag

Tudok automatizált módon, bizonyos időközönként teljes backupot csinálni a / partíciómról úgy, hogy bele van csatolva az a hdd, amire csinálnám a backupot? Tudtok segíteni, hogy Ubuntu alatt ez hogyan oldható meg?

(#35018) CPT.Pirk válasza wopi (#35017) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ha csak a mappa szerkezetet másolnád le a fájlokkal, azt meg tudod tenni egyszerűen az rsync paranncsal, azt meg a megfelelő paraméterekkel könnyen tudod időzíteni root jogokkal a crontabba, hogy hozzá is férjen mindenhez.

Ha ennél több kell, pl. image file-t szeretnél csinálni a partícióból, akkor már valami mást kell kitalálni, de arra per pill nincs ötletem, de biztos van rá megoldás, majd megmondják.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#35019) Fenyő válasza KFeri22 (#35010) üzenetére


Fenyő
őstag

Ha kinézetbeli különbségre vagy csak kíváncsi akkor nézz meg egy Xfces disztrót live módban (pl Mint Xfce, Manjaro Xfce, Korora Xfce, Xubuntu stb), igazából kicsivel eszik csak többet az lxde-nél, de sokkal jobban/könnyeben állítgatható/személyre szabható ill. van hozzá whisker menu és akár compizt (compiz-xfce) is használhatsz vele ha effektek kellenek az a kártya valszeg azt is elbírná minden további nélkül.
Egyébként alkalmazás ikonokat lxde alatt is ki lehet tenni az asztalra (annyira azért nem fapados), csak a menuből jobbklikkelsz asztal hozzáadásra a kívánt alkalmazásra és meg is vagy. Menu szerkesztése vagy olyan olyan alkalmazást ami nincs benne már kicsit körülményesebb hozzáadni, *.destkop fájlokat kell szerkesztgetni/hozzáadogatni az applications mappában.

[ Szerkesztve ]

Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!

(#35020) spammer válasza wopi (#35017) üzenetére


spammer
veterán

Backup programok listája: Comparison of backup tools, vagy másik lista: Backup Utilities

Automatizálás bármire, pl. Cron

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#35021) KFeri22 válasza Fenyő (#35019) üzenetére


KFeri22
tag

Az XP, meg a Win7 után furcsa ez a bőség zavara :)
Pedig azt hittem selejtezni kell a gépet, de úgy látom új életet kezdett :)

(#35022) ubyegon2 válasza KFeri22 (#35021) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Itt található egy linuxmint.hu- s fórumtárs által remasterelt Linux Mint 17 LXDE 32bit HU.iso nagyon jó kis disztró, amit neked is érdemes lenne kipróbálni, akik kipróbálták, nagyon dícsérték.

A remaster változat magyar nyelvű már a kipróbálás során is, és bele lett rakva több olyan program, ami a kezdőknek szükséges lehet, de a telepítésükkel így nem kell fáradniuk. A fapados érzés sem fog zavarni senkit ebben a disztróban.

Egyébként, ha XFCE- s változatot akarsz kipróbálni, a Mint 17.1 XFCE is igen jó kis disztró lett, alapból ebben is sok minden benne van, amit más változatoknál külön kell telepíteni.

[ Szerkesztve ]

(#35023) ubyegon2 válasza KFeri22 (#35010) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

LXDE testreszabása [link] és LX panel beállítások, [link] .

Ezek alapján próbálgathatod a beállításokat.

(#35024) spammer válasza KFeri22 (#35021) üzenetére


spammer
veterán

Hogy rásegítsek a bőség zavarára: ha eddig még nem ismerted, akkor: DistroWatch. Jobbra találsz "népszerűségi listát", vagy talán jobb kifejezés az "érdeklődési lista", hiszen kattintások alapján mér az oldal.

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#35025) agy73p válasza KFeri22 (#35021) üzenetére


agy73p
senior tag

Én is ezek után választottam disztrót és DE-t.
Sejtem, h mire gondolnak a kölkök, amikor a régies kinézetről beszélnek. Ha letisztult felületet szeretnél, akkor keress a felület beállításai között, mert sztem mindegyikben van szép, csak nem azt adja be alapból. A Manjaro azt adta be alapból, az Antergos is hasonló, vagy pl. Numix ikonpakkot és témát adhatsz hozzá (gyerekeknek biztos tetszik) szinte bármelyik disztróhoz.
Én kukáztam más disztrókat, mert ezeket a lehetőségeket meg sem vizsgáltam anno. :U

[ Szerkesztve ]

(#35026) kovaax válasza KFeri22 (#35021) üzenetére


kovaax
őstag

Szerintem csináld azt, amit én mondtam, aztán játszódjatok egy ideig a két felülettel, és akkor közben kikristályosodik, hogy mi az ami nem tetszik, vagy hiányzik. ;)

Ez az őrült disztróról disztróra ugrálás, amit itt nyomatnak sokszor, szerintem nem vezet sehova. :K

-=- There's no place like /home -=-

(#35027) agy73p válasza kovaax (#35026) üzenetére


agy73p
senior tag

Ha nincs olyan hardveres problémája, mint amilyen nekem volt az Ubuntu alapokon nyugvó disztrókkal, akkor könnyebb megtalálni az utat. Nem is ismerném a Manjarot, ha az Ubival nem lett volna gond. És sok mindent elárul nekem, hogy mennyire könnyű a telepítés meg a testreszabás. Ezeket a disztrókat a magunk igényeihez kell szabni.

[ Szerkesztve ]

(#35028) Fenyő válasza kovaax (#35026) üzenetére


Fenyő
őstag

Hát egy Lubuntura nem biztos, hogy jó ötlet ráhúzni egy xfce desktopot, könnyen bugos lehet, ált nem elég csak az adott de csomagjait feltenni, szorosan összefügg más csomagokkal beállítófájlokkal is (+ a nyers xfce is alapbeállításai sem épp kulcsrakészek), szóval kezdőnek nem ajánlott dolog, live módban semeddig nem tart kipróbálni egy valóban xfce-es disztrót (amiket fentebb ajánlottam kifejezetten komplettek, tehát jól le lehet szűrni, hogy tetszik avagy sem) azzal biztos nem lesznek ilyen problémák, ill. ahhoz, hogy el lehessen dönteni melyik disztró szimpatikus vagy kompatibilis az adott géppel érdemes azért többet kipróbálni, live módot erre találták ki, de felület nézegetésre akár egy virtualbox/vmware is megfelel.

[ Szerkesztve ]

Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!

(#35029) Gyick


Gyick
őstag

Az a csik micsoda a képernyő alján?vmi bug?

(#35030) KFeri22


KFeri22
tag

Kb. 2 héttel ezelőtt kórházba kerültem, ekkor döntöttem el,hogy áttérek Linuxra (az életmód váltás egyik részeként) :). Elkezdtem utána olvasni a dolgoknak,ismerkedni a Linux-al.
Köszönöm mindenkinek a segítséget, a tippeket. Most kicsit megkavarodtam a sok infótól, de átnézem a lehetőségeket örülök,hogy ilyen segítőkész topicba kerültem :)

(#35031) God Vazzeg válasza Gyick (#35029) üzenetére


God Vazzeg
veterán

Be lehet állítani úgy a dockokat hogy kimaradjon a helye, tehát ne menjen alá/fölé az ablak. IOS-nél van így pl. Én is így használom :K

(#35032) Lathronos válasza ubyegon2 (#35022) üzenetére


Lathronos
őstag

Erre válaszul, a vegytiszta Ubuntu kedvelőknek készítettem egy Voyager remastert a 64 bitesből, ami szintén Magyar nyelvű már Live-ban is. Nemsokára lesz 32 bites is. Aki nem ismerné a Voyager-t, egy francia fejlesztésű, extrákkal telepakolt xubuntu 14.04.

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#35033) Gyick válasza God Vazzeg (#35031) üzenetére


Gyick
őstag

nem lehet ezt kikapcsolni vhogy?

(#35034) Lathronos válasza God Vazzeg (#35031) üzenetére


Lathronos
őstag

Attól függ, mit használsz. Cairo Dock, Wbar, Plank? Most nézem, rossz hozzászólásra válaszoltam,

(#35033) Gyick-nek szólt a kérdés.

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#35035) spammer válasza Lathronos (#35032) üzenetére


spammer
veterán

Milyen programmal készíted a remastereket? Mi a menete? Virtualboxba be, beállítás szájíz szerint, aztán ráereszted a programot? Ilyenkor megmarad az eredeti grafikus telepítő, és csak annyi a különbség, hogy a beállításokkal elmentett disztró települ az alapértelmezett helyett?

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#35036) Gyick válasza Lathronos (#35034) üzenetére


Gyick
őstag

docky,de a beállitások között semmi ilyesmit nem látok,ez tuti attól van?

(#35037) spammer válasza Gyick (#35036) üzenetére


spammer
veterán

Te a File Manager alja felett lévő, szürke, keresztirányú csíkról beszélsz, ugye? Mert az biztos, hogy nem normális (tehát lehet bug).

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#35038) Gyick válasza spammer (#35037) üzenetére


Gyick
őstag

arról igen

(#35039) Lathronos válasza spammer (#35035) üzenetére


Lathronos
őstag

remastersys-t használok, és éles telepített, tesztelt rendszerből készítem a remastereket, a felhasználó beállításokkal megpakolva, továbbá a /etc/skel mappába bemásolom az egyedi beállításokat amit a remastersys nem ment, mint pl. grafikus környezet mappái(Cinnamon, xfce, LXDE). Aztán ha ez kész, akkor egy Dist opcióval indítom a remaster készítést. Ezután az ISO-t kiírom Pendrive-ra és DVD-re is, majd telepítés és újabb tesztelés élesben. Ha minden OK, akkor irány fel MEGA-ra és már szedhető is le. :D

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#35040) Lathronos válasza Gyick (#35036) üzenetére


Lathronos
őstag

Docky-hoz nem értek sajnos.

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#35041) spammer válasza Lathronos (#35039) üzenetére


spammer
veterán

Aha, köszi. Csak olvastam, hogy a Remastersys már rég nincs fejlesztve, de ha még mindig tökéletesen működik, akkor egyszer kipróbálom majd. :)

(#35038) Gyick : most belegondolva, nem normális, de lehetséges, hogy Docky bug okozza. Próbáltad már a Docky-t kilőve? Ha nem segít, akkor próbáld meg úgy is, hogy kikapcsolod, hogy automatikusan induljon a Docky, majd indítsd újra rendszert. Így friss boot lesz, Docky nélkül, és akkor kiderül, az okozza-e.

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#35042) Lathronos válasza spammer (#35041) üzenetére


Lathronos
őstag

Remastersys+GUI+használati útmutató

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#35043) spammer válasza Lathronos (#35042) üzenetére


spammer
veterán

Köszi :R

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#35044) Dilikutya


Dilikutya
félisten

Linux terminálon hogy tudom a find parancs nélkül kilistázni egy könyvtár futtatható és csak olvasható jogú (külön-külön) fájljait?

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#35045) kovaax válasza Fenyő (#35028) üzenetére


kovaax
őstag

Bármi lehet bugos, mindent be kell állítgatni, szóval egy szép közhelygyűjteményt hoztál itt össze, köszönöm! :C

A xubuntu-desktop csomag felrakása gyorsabban megvan, mint letölteni és kiírni valamire egy live imaget, és azzal molyolni. És kényelmesebb is. Szvsz. :R

[ Szerkesztve ]

-=- There's no place like /home -=-

(#35047) spammer válasza Gyick (#35046) üzenetére


spammer
veterán

Plank? elementary OS alatt az a default, gyakorlatilag egy lájtosabb Docky.

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#35048) Gyick válasza spammer (#35047) üzenetére


Gyick
őstag

megprobálom .....amúgyis kicsit az eos-re hasonlitóan akarom megcsinálni a desktopot

(#35049) Gyick válasza spammer (#35047) üzenetére


Gyick
őstag

hát ez lol...a planknál is és a cairo-nál is ugyanúgy elöjön ez a jelenség

(#35050) spammer válasza Gyick (#35049) üzenetére


spammer
veterán

Akkor ez valami bug. :( Friss a rendszer? De akkor valószínű, hogy másnál is lesz ilyen hiba, talán javítják majd rövid időn belül.

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.