Hirdetés

2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#12957) 426os


426os
őstag

Sziasztok!
Érlelődik bennem, hogy az itthoni gépre Linux-ot tegyek Windows7 helyett. A gépet édesanyám használja, mint teljesen átlagos, nem hozzáértő felhasználó, így a leendő Linuxnak meg kell felelnie néhány alapvető feltételnek. A gép egyébként a következőket tartalmazza: Intel E2140 proci, Asus alaplap, 2Gb ram, Ati X800Gt vga. Ezen kívül csatlakozik még hozzá egy HP F2480 multifunkciós nyomtató és egy Logitech C210 webkamera.

A legfontosabb követelmények a disztróval kapcsolatban:
1.) Minden hardver és periféria rendesen működjön vele, a nyomtató nyomtasson, szkenneljen, a webcamera is működjön Skype-al és hasonló programokkal. Ezeknek gyorsan utánanézve találtam ezt és ezt találtam. Kérdés, hogy tényleg rendesen működnek-e, és a nyomtatót nem sokkal körülményesebb-e használni, mint Windows-al?.

2.) Rendesen lehessen netezni a géppel, a java futtatás ne legyen gond (pl. ÁNYK adóbevalló program, ami java alatt fut) és legyen a Windows Live msn-nek is olyan alternatívája, amit könnyen lehet használni, lehessen beszélni, chatelni is vele.
Az alapvető programoknak nyilvánvalóan van alternatívája, ezeket nem is kérdezem végig, de arra kíváncsi vagyok, hogy az OpenOffice Linuxon is lassú, vagy csak windows-on volt ilyen tapasztalatom vele? Igaz már régen volt, azóta az újabbak lehet, hogy gyorsabbak.

Továbbá régebbi tapasztalat Linux-al kapcsolatban (nem tudom melyik volt már), hogy ha egy NTFS vagy FAT partícióra írtam vele (pl. átmásoltam egy file-t), akkor tönkrevágta a file rendszert és a Windows nem látta utána. Ezt már kinőtték a Linuxok, vagy még előfordulhat?

A cél egy stabil, átlag felhasználói igényeket teljesen kielégítő rendszer összeállítása lenne figyelembe véve azt is, hogy én sem értek a Linuxhoz annyira, de tudom mi az a konzol és ha van leírás, az alapján megtudok oldani szinte bármit. De azért nem szeretnék hétvégente mindig ezzel szórakozni, jó lenne, ha egyszer felrakom, beállítgatom és onnantól egyszerűen csak működik :)

Az ötlet onnan jött, hogy elegem lett abból, hogy kb évente újratelepítsem a Windows-t, mert fokozatosan meghülyül (A saját gépemen még ennyit sem bír, de kénytelen vagyok ezt használni). A munkahelyemen néhány gépen CentOS van felrakva és egész megtetszett, de ezidáig nem is hallottam róla, gondolom nem annyira elterjedt, így több kompatibilitási probléma is lehet vele.

Ezek után mit javasoltok nekem, melyik disztrót lenne érdemes felraknom, kipróbálni? Tényleg fontos, hogy a fenti kritériumoknak maradéktalanul megfeleljen. Köszönöm előre is :R

.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.