2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Próbáld ki a linuxot!

Ingyenes, stabil, gyors és biztonságos. Megér egy próbát!

[ ÚJ TESZT ]

Kipróbáljuk...

Nemrég jelent meg hcl kolléga linuxos cikke, ami nagyon részletesen az Ubuntut, azon belül is a KDE asztali környezetet mutatja be. Meg sem próbálom ilyen részletességgel bemutatni a számtalan változatot, de remélem így is sikerül további disztribúciók és asztali környezetek kipróbálásához kedvet adni az érdeklődőknek.
(Sok részletre nem térek ki, de ami fontos azt linkekkel kiemeltem, mint fentebb a disztribúciót).

Sokaknak a "Linuxról" még ma is a fekete képernyőn végiggördülő mátrix-karakterek, fura parancsokat pötyögő egyetemisták ugranak be... de ez rég nincs így. Azoknak írtam ezt a kis bemutatót, akik kipróbálnák, de nem szeretnék a meglévő rendszerüket lecserélni, telepítéssel, particionálással bajlódni. Szerencsére egy kis nézelődéshez erre nincs is szükség, mert sok Live változat van, amit kipróbálhatunk telepítés nélkül.

Mire és kinek jó a linux?
Röviden: átlagos, otthoni felhasználásra mindenkinek, aki nem akar töredezettség-mentesítéssel, víruskergetéssel, driverekkel bajlódni. Az asztali disztribúciókban már alap telepítéskor minden megtalálható, amire általában szükségünk lehet.
A legtöbb Windowsról ismert programnak van linuxos megfelelője, ez alól csak a játékok és a speciálisabb alkalmazások (pl. profi grafikai és videószerkesztő programok) jelentenek kivételt. Total commander, VLC és MPlayer természetesen van, képszerkesztők és nézegetők linuxra is tucatjával vannak, torrent-, Gtalk-, Skype- és MSN kliens van. Windows programok futtatására is van lehetőség, így pl. régebbi játékokat is telepíthetünk, de a 100%-os siker nem garantált.

Gyors, megbízható és a legtöbb disztró kevés erőforrással (főleg a telepített méretet nézve) beéri, laptopokra, netbookokra, HTPC-re ideális. Előnye, hogy a rendszer viszonylag kicsi, frissítéssel sem "hizlalja" fel magát. Kevés letöltéssel frissül, mert csak a csomagok (ezekből épül fel a rendszer és a programok is) cserélődnek -mobilinternetnél ez is számít.

Persze korántsem elpusztíthatatlan, az a serverekre jellemző inkább, ahol a leggyakoribb hiba okot -a felhasználót- kizárták. A felépítése és a működése miatt egyszerűen helyrepofozható, ha elbaszcsiztuk valami hiba lenne. Persze ez az esetleges partíció törlésekre nem vonatkozik :) ...jó mulatást!
Nálam a hibák 99%-a user eredetű, többnyire a mindenféle finombeállító programok, vagy a rendszerre ráerőltetett frissítések csaptak oda neki -mert a 2 napos kernel (a rendszer "lelke") biztosan sokkal jobb, mint a 2 hónapos :)
Azért is szeretem a linuxot, mert szépen kategóriákban rendben tart minden telepített programot, nem kell a rendszer babusgatásával (töredezettség, registry takarítás) bajlódni, vagy aggódni egy "küld tovább vagy nincs szíved" levélhez csatolt fájl miatt -akkor sem, ha nem én ülök a gépnél.

Tegyünk egy (tucat) próbát!
Kipróbálásra több lehetőségünk is van, első a virtuális gép. Legismertebb a Virtualbox.
A rendszerünkön belül a program létrehoz egy virtuális számítógépet, amire telepíthetünk. Ha nem Live disztribúciót töltünk le, akkor ezzel kelthetjük életre, de Live rendszert is telepíthetünk rá. Mielőtt nekilátnánk végezzünk töredezettségmentesítést, győződjünk meg róla, hogy van legalább 10-20 GB szabad helyünk (ebből természetesen csak 4-8 GB-ot használunk fel).

A virtualbox rém egyszerű, telepítés után az új virtuális gépre kattintva beállíthatjuk a használt ram maximumát. Létre kell hoznunk egy új virtuális merevlemezt, ami lehet fix, vagy dinamikus méretű -utóbbi esetben csak a valódi merevlemezünk mérete szab határt virtuális kedvencünknek. Alap esetben 5-8 GB elég, de helytől függően lehet többet is megadni, a maximum szerintem 12 GB, ekkora rendszerhez a fél internetet le kell töltenünk... :)

Kész a gép, van merevlemez, kezdjük a telepítést: tárolók (storage) menüben a CD/DVD-t választva tallózzuk be a letöltött linux iso fájlunkat, gépnek start és innentől már a telepítő indul.


Ubuntu telepítése Windows 7 + Virtualboxra • fotó: virtualbox.org

Hátránya, hogy régebbi gépeken nagyon lassú tud lenni, valamint lehetnek problémák néhány HW telepítésével (videókártya, hangkártya). Előnye, hogy nem kell betöltéskezelőkkel, partíciókkal babrálni, és gyakorlatilag párhuzamosan fut több oprendszer.

Második lehetőség az Ubuntuban megtalálható Wubi installer. Ez kicsit felemás megoldás, mert a partíciókat érintetlenül hagyja, de telepíteni kell -igaz csak programként, mint egy képnézegetőt, vagy más programot.

Az Ubuntu Live CD-ről (ami lehet virtuális meghajtóban is, nem kell kiírni) a Wubi.exe-t futtatva telepíti az Ubuntut. Telepítés előtt töredezettség-mentesítés ajánlott. A választott partíción egy virtuális fájlrendszert hoz létre az Ubuntunak. A telepítés egyértelmű, mindent elvégez a program. A számítógép bekapcsolásakor a betöltő képernyőn választható a Windows mellett az Ubuntu, így indíthatjuk.

Előnye, hogy bárki megoldja a telepítést, aki már telepített programot számítógépére. Hátránya, hogy sebessége elmarad a natívan telepítettől. Természetesen több lehetőség is van a Wubit natívra másolni, ha megkedveltük.

Harmadik lehetőség, a LiveCD, azaz a CD-ről bootolható operációs rendszer. A letöltött .iso-t kiírva, CD-ről indítva a számítógépet felkínálja a kipróbálást.

Ezzel a módszerrel fel kell áldoznunk egy nagyértékű CD lemezt, de régi gépeknél, ahol nincs mód pl. USB-ről indításra, csak ez a járható út. Hátránya és előnye is, hogy a változtatásokat nem menti el, mindíg a kiírt rendszer indul. Alap angol tudás kell hozzá, mert nem tartalmazza a magyar nyelvet. Előnye, hogy hozzáférünk a merevlemez tartalmához, partíciókat módosíthatunk, stb.
A legtöbb disztrón van partíció kezelő, ha használjuk többször is figyelmeztet, hogy adatvesztés lehet a vége ha nem tudjuk mit csinálunk. Higgyünk neki, csak saját felelősségre és akkor használjuk, ha tudjuk is mit csinálunk, mert pikk-pakk lehet elbúcsúzni a vinyó tartalmától.
Ez nem linuxos átok :) Windowson futó partíciókezelőkre is igaz.

Nagyszerűen használható régi és/vagy vírusos gépek kitakarítására, ahol a Windows helyreállító és átmeneti fájlokat tartalmazó mappái és a fertőzött fájlok win alól nem törölhetőek.

A legjobb módszer egy alapos tesztelésre a LiveUSB. Ehhez a letöltött Live lemezképfájlokon túl egy üres pendrájv is kell, legalább 2 GB-os méretben. A pendrivelinux oldalról töltsük le a legfrissebb Universal USB Installer nevű programot, ami a telepítést néhány kattintásra elvégzi.

Letöltés és kicsomagolás után indíthatjuk, telepíteni sem kell. Fenti listából kiválasztjuk a telepíteni kívánt linuxot, majd megkeressük a már letöltött .iso fájlt, vagy a program letölti nekünk. Ezután ki kell választanunk a pendrájvunkat, nem szokott tévedni, de azért figyeljünk oda, nehogy egy másik pendrájv vagy meghajtó tartalmát küldjük a darálóba...
A formázást érdemes bekapcsolni, a csúszkán pedig a persistent fájl méretét adhatjuk meg. Ez az egyik legfontosabb opció, mert ide menti a változtatásokat, éppúgy, mintha merevlemezre telepített rendszerünk lenne. Sajnos nem minden live változat támogatja. Ha nincs, akkor LiveCD-hez hasonlóan tudjuk használni.

Ha nagy kapacitású (8+ GB) pendrájvunk van, akkor készítsünk multiboot USB-t! Ehhez a fent említett pendrivelinux oldalról töltsük le valamelyik multiboot készítő alkalmazást: Yumi, XBoot vagy Sardu. Használatuk nagyon egyszerű.

XBoot sem igényel telepítést, ha XP-nél hiányolja a .net keretrendszert, akkor windows update-ről telepítsük. Elkerülendő a bonyodalmakat a családi fotókat vagy diplomamunkát tartalmazó többi pendrájvot távolítsuk el gépünkből, csak a linuxnak szánt maradjon.

A program ablakba behúzzuk a letöltött .iso fájlokat, a jobb oldalon ellenőrizhetjük az MD5 összeget (megmutatja, ha a letöltött file sérült). A fájl menüben a letöltést (download) választva a program megnyitja a kiválasztott disztró letöltési oldalát, ezekkel is kísérletezhetünk :)
A pendrive ikonra kattintva ki kell választanunk hova telepítsük és milyen rendszerbetöltőt használjon, a továbbiakat elintézi. Amikor kész a telepítés, felajánlja a tesztelést virtuális gépen QEmu-ban.

A gép újraindításakor bootoljunk pendrájvról és válasszuk ki melyik operációs rendszer induljon. Ehhez BIOS-ban kell (néhány alaplapnál F12-re felugró menüből is választható) átállítani a boot devices-t, alaplaponként eltérő módon, ezért erre nem térnék ki. Régebbi gépnél előfordul, hogy a pendrájv eltávolítása után nem találja a korábbi boot eszközt, ezeknél ismét be kell azt állítani a boot sorrendet BIOS-ban.

Az XBoot-ban a QEmu fülre kattintva pendrájvra telepítés nélkül is kipróbálhatunk Live disztrókat (nincs virtuális merevlemez, telepíteni nem tudunk). Ehhez egyszerűen a bal oldali D&D mezőbe húzzuk az .iso-t, vagy a browse-ra kattintva tallózzuk. Ha nem ismeri fel, akkor nekünk kell a legördülő menüből választani, hogy miként indítsa (általában a Live syslinuxal működik, de próbálhatunk mást is). Hátránya, hogy lassú, inkább csak a bootolhatóság ellenőrzésére használjuk. Az "egér csapdából" (amikor a virtuális gép egerét irányítjuk) ctrl+alt kombóval szabadulhatunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.