Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#63001) Shyciii válasza ubyegon2 (#62979) üzenetére


Shyciii
veterán

ubyegon2

Valahogy éreztem, hogy nem úszom meg, hogy kinevess :D Amúgy tök jól állok az Arch + Openbox + LightDM kombóval. Már van alap panelem olyan színnel olyan elhelyezéssel rajta az ikonok ami nekem kell. kiraktam hangerő, hálózati ikont, hogy tudjam vezérelni (mondjukj a network-applet helyett kell mást találnom, mert nagyon nem jó az ikon kinézete. Szerintem Tint2-vel van gondja), megy már az automount az eszközökre is, android mtp is megy. Programjaim és konfigjaim visszaállítva. Szal majdnem kész. Még az ablakok helyzetének konfigjait kell megkeresnem, és hogy mekkorák legyenek. Jah és a lightdm-et kicsit témázni, mert alapjáratban ronda, de kvázi minden működik ami kell (ami így hirtelen eszembejutott), szal ennyi :)

sh4d0w

Még nyár végén utánaolvastam a Gentoo-nak, de nem érzek iránta vonzást. Időm meg pláne nem lenne rá.

Dave™

Az bizony igaz. Manjaro feltesz, és szépen megy ahogy kell. Max szépítgetni lehet, de mást felesleges. Viszont nálam egyre inkább igény mutatkozott a szép ikonú Arch felé. Főleg a minnél kevesebb erőforrás miatt, és felesleges csomagok fel-nem-telepítése miatt. Mondjuk ez a fétis már Androidnál is meg van régóta, mert ott is custom romokat használok, amiben kevés cucc van, ás mág azokból is törlök. Egyébként most hogy mindkettőt használtam (teszt notin most Manjaro + Openbox van) így elég jól érezhető, hogy az Arch KDE-vel is gyorsabb, mint a Manjaro volt KDE-vel. Openbox-al meg pláne. Működésének minden procedúrűja fluidabb, gyorsabb.

(#63002) ubyegon2 válasza Shyciii (#63001) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Most jobban nevetek a szép ikonú Arch-on! 😂😁
Ez mindent visz, mivel ilyen indokot még nem olvastam, de max respect az elszántságot miatt!
Hamarabb kész lesz a 'szépikonúarch', mint gondoltuk.
Hálózati ikon.....hááát ha az annyra kell, az már nem túl jó! 😐
Egyszer kell használni, minek azt kirakni panelre, főleg ha nem szép?

[ Szerkesztve ]

(#63003) Frawly válasza Shyciii (#62971) üzenetére


Frawly
veterán

Valamit elszúrsz. Nem kell sem xinit, sem startx. Feltelepíted az Openboxot. Majd feltelepíted a LightDM-et. A login managert be is kell aktiválni, ehhez az ArchWiki LightDM cikkét nézd meg, de lényegében a fontos sor:
systemctl enable lightdm.service

Majd újraindítás után eleve a LightDM-nek kéne bejönnie, amiben már alapból ott kéne lennie az indítható Openboxnak. Semmit nem kell hozzá hackelni.

Szerk.: á, látom feladtad, és Zen installerrel oldottad meg. Mindegy, majd a jövőben újra nekifutsz. Ha még ennyire friss Linux user vagy, hogy csak nemrég váltottál Windowsról, akkor lehet nem is volt itt az ideje a pure Archnak. Egyébként pont ez a lényege, ha megtanulod rajta ezeket az alapokat, mint az alaprendszer telepítése, bootolás megoldása, login manger, DE/WM feltelepítése, beállítása, akkor többet nem leszel semmilyen másik disztróra meg installerre rászorulva. Szóval megéri vele szívni, később ez nagyon sokat fog kamatozni.

[ Szerkesztve ]

(#63004) Frawly válasza Shyciii (#62977) üzenetére


Frawly
veterán

Tiszta Arch-csal továbbra is tudsz próbálkozni, mondjuk virtuális gépben tudsz vele gyakorolni. Ha belejössz, feltelepíted fő rendszernek.

Az ilyen scriptes csodainstallerekkel az a baj, hogy nem fogsz belőle tanulni. Feltelepíted, megy. De nem fogod tudni mitől. Ez kiváltképp akkor baj, ha véletlenül mégis valami gikszer üt be, nem megy valami, akkor meg azt nem fogod érteni, hogy miért nem megy, és nehezebb lesz kideríteni, hogy mi lett elcsesszerintve.

Egyébként pure Openboxszal is szívsz majd egy csomót, mert önmagában annyira fapados, hogy semmi nincs benne, csak egy szürke háttér, meg egy jobb kattintásos menü. Se panel, se ikonkezelés, se menü/dokk, se redshift, se clipboard kezelés, se témakezelés, se háttérkép, semmi, egy csomó mindent neked kell hozzá feltenni meg felkonfigurálni.

[ Szerkesztve ]

(#63005) Shyciii válasza ubyegon2 (#63002) üzenetére


Shyciii
veterán

ubyegon2

Látom ezt már sosem mosom le magamról :P Amúhgy már full kész van a pure Arch + Openbox kombó. Ez is lett már a fő rendszerem. Arch + KDE-t egyelőre meghagytam még a grub-ban is, de már image-t csináltam róla. Szerintem jövőhéten törlöm is. Jah és a wifi-s ftp-s szerveres mobilról másolásos probléma nem jött elő az Openboxos felállásban, szal duplán happy vagyok. Végülis a hálózati ikon miatt igazad van. Minek mikor beállítottam melóhelyet és ottoni wifit is. Ha meg megyek valahova, akkor majd a cli-s wifi.menu-t használom. Le is szedem. Amúgy lehet hogy a téma miatt szarakodik. Hmm, vagy lehet hogy compositor telepítése javítana, mert ez az ikon van KDE alatt is (meg szerintem más alatt is), és ott nincs gond. Nah ennek majd még utánanézek.

Frawly

Nah ez az amit mondtam. Ahány blogot, videót néztem, mind különbözött valamiben az Openbox belövése miatt. Amit írtál, hogy csak openbox+lightdm telepítése majd a szolgáltatásban engedélyezése az nem működött nekem. Annyit csinál, hogy mikor Lightdm alatt beírom a jelszót és elfogadom, akkor villan egyet mintha be akarna lépni, majd újra kéri a jelszót. Journalctl alatt megnéztem a hibaüzenetet, de amiket találtam rá nem vitt eredményre. Amúgy mikor KDE-t pakoltam rá SDDM-el, akkor ott valóban elég volt a KDE + sddm teleptése, majd szolgáltatás aktíválása, és voilá, már működött is. AMúgy pure Arch-ot már vagy 12-szer telepítettem, úgyhogy az már csuklóból megy nekem. Kvázi 6-7 perc alatt meg van.

Tudom, hogy az Openbox esetén egy szürke háttér van és semmi más, és mindent text formátumú fileokban kell állítanom. Van egy-két gui config szerkesztő, de nagyon keveset tudnak. VIszont már tegnap bekonfigoltam mindent. Van rendes háttérkép, egy egyszerű tint2 panel középre órával, naptárral, és jobb oldalt hangerő, network, battery ikon (hopp kell még bluetooth, azt gyorsan megcsinálom). jah baloldalra meg beraktam egy arch ikon. Menüt nem tettem fel, szal van az alap jobb klikkes, de nem használom. Helyette a rofi-t használom (ctrl+space-re raktam). Az is bekonfigolva, témázva, akárcsak az openbox is. Autostartba mindent beraktam ami kell. Ablakok elhelyezkedése, mléretet beállítottam a config fileban, meg a többi feltelepített programot is visszatöltöttem, meg egy-két állítás, mert a DPI itt kisebb mint mondjuk KDE alatt. Esetleg azt még megnézen, hogy rendes DPI állítás van-e Openbox alatt. Megoldottam az automountot is már, megy az androidos mtp is, szal kvázi kész vagyok, de azért kedves tőled, hogy "aggódsz", hogy text fileokban kell szívnom a konfigurálással :) :)
De szinte semennyit nem szívtam az Openbox beállításával. Egyedül a login manager-ről való bejutással volt szívás, ami ugye nem is sikerült 2-3 napig, aztán meg már türelmetlen voltam, és találtam egy normális scriptet (jah az Arco Linux scriuptje se volt jó pure Arch-ra openbox telepítés, szal érdekes...)

Hopp még egy dolog eszembejutott amit még meg kell csinálom, az a képernyő zárolása, mert ugye én notebookozom.

[ Szerkesztve ]

(#63006) Rimuru válasza Shyciii (#63005) üzenetére


Rimuru
veterán

Slock (+xautolock), vagy i3lock vagy xscreensaver ha még több kell

Vigyázat, csalok!

(#63007) tonyrulez


tonyrulez
őstag

Sziasztok!
2 dolgot keresek headless Debian "szerverre" kezdőnek. Szeretnék néha mentést is csinálni a teljes rendszerről, kihagyva bizonyos mappákat. Keresve csak GUI alkalmazásokat találni, CLI meg egyedül rsync. Illetve WinDirStat szerű programot hogy tudjam melyik mappa túl nagy a mentéshez, ezt szintén CLI kellene megoldani, vagy webui-val.

4 8 15 16 23 42

(#63008) BoB válasza tonyrulez (#63007) üzenetére


BoB
veterán

Miért az rsync-el mi a baj? Másodikra ncdu

Egyébként van dedikált topik erre: [link]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#63009) Shyciii válasza tonyrulez (#63007) üzenetére


Shyciii
veterán

Rsync-nél jobb nincsen szerintem. Céges ubuntu szervereket is azzal mentjük. Én otthonra is azt használom, illetve a gui-s változatot: grsync.

(#63010) urandom0 válasza tonyrulez (#63007) üzenetére


urandom0
aktív tag

... Illetve WinDirStat szerű programot hogy tudjam melyik mappa túl nagy a mentéshez ...

du -hs * | sort -hr

(#63011) Frawly válasza Shyciii (#63005) üzenetére


Frawly
veterán

Akkor felhasználói nevet, jelszót nem csináltál rendesen az alaprendszerre a LightDM telepítése és systemd-s engedélyezése előtt. Mást nem tudok elképzelni, mert úgy alapból mennie kell, ahogy írtam.

Ha ilyen pervezióid vannak, azt a jövőben az Arch-topikba kéne írni, mert nem kezdő téma, és konkrétabb disztróhoz kötődik.

[ Szerkesztve ]

(#63012) Shyciii válasza Frawly (#63011) üzenetére


Shyciii
veterán

Lehet, de ugyanúgy hoztam létre a felhasználót, ugyanolyan jogokkal, mint az arch + kde + sddm esetén, és ott nem volt gond. Mindegy milyen most már. Majd egyszer, ha sokat leszek szabin újra megnézem.

(#63013) Shyciii válasza Rimuru (#63006) üzenetére


Shyciii
veterán

Köszi az infókat. Míg építgettem az Openboxot, akkor az xscreensavert említette az egyik oldal, de megnézem a többit is. Igazából csak két dolog kell:
- bill kombóra zárolás
- noti fedelének lehajtására zárolás
Ez utóbbi lesz a maceránsabb.

(#63014) southernsun


southernsun
tag

Sziasztok!
/etc/rc.local -t szeretném szerkesztőprogrammal szerkeszteni rendszergazdai jogokkal. Rendszerem Linux Mint 19 Cinnamon.
Mit kell eléírnom hogy meg tudjam nyitni? Köszi

(#63015) growler válasza southernsun (#63014) üzenetére


growler
őstag

Szia !
sudo nano /etc/rc.local
Így megnyitva szerkesztheted.
Mentés, kilépés:
F3
enter
Ctrl+X
De a Mint 19-nél már nem biztos hogy érvényesül az rc.local szerkesztése.

(#63016) ubyegon2 válasza southernsun (#63014) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A kérdésedből meg abból, hogy olyat akarsz szerkeszteni, ami nincs.....szóval az következik, hogy megkérdem: - mit szeretnél elkövetni amúgy? (hogy mi ellen, azt látom) :D

[ Szerkesztve ]

(#63017) Rimuru válasza Shyciii (#63013) üzenetére


Rimuru
veterán

Akkor az xautolock nem is kell, az ugye arra jo hogy X ido utan lezarjon. Ha sleepeled is a notit lid lecsukasakor akkor systemd alatt a suspendhez hozza tudod kotni a lezarast is, ha nem akkor egy udev szabaly kell majd csinalod.
Eesetleg logind.conf -ban a HandleLidSwitch -nek megadhatod a lock -ot, de ennek a mukodeset nem ismerem.

Vigyázat, csalok!

(#63018) southernsun válasza ubyegon2 (#63016) üzenetére


southernsun
tag

Van egy futtatható scriptem, meg van egy MCE infrás vevőm, amit szeretnék automatikusan indulóvá tenni, hogy tudjam távval ki be kapcsolni a gépet. Mint 17 alatt úgy működött a dolog, hogy lsusb -vel kiolvastam az eszköz azonosítóját, majd /etc/rc.local/ -ba kellett beírni exit 0 feletti sorba. Scriptet auutomatikusan indítottam és működött...

(#63019) tonyrulez válasza BoB (#63008) üzenetére


tonyrulez
őstag

Kezdőként gondoltam van könnyebb is, de ha ez a legjobb, akkor kitanulom :)
Többieknek is köszi.

4 8 15 16 23 42

(#63020) ubyegon2 válasza southernsun (#63018) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Értelek. Sajna ezer éve írtam rc-local-ba, de most úgy látom ez van helyette:

rc.local.service és a lib/systemd/system mappában találod, ja képet is mellékeltem. ;)

ez alapján gondolom, hogy jó lesz : Description=/etc/rc.local Compatibility

# SPDX-License-Identifier: LGPL-2.1+
#
# This file is part of systemd.
#
# systemd is free software; you can redistribute it and/or modify it
# under the terms of the GNU Lesser General Public License as published by
# the Free Software Foundation; either version 2.1 of the License, or
# (at your option) any later version.

# This unit gets pulled automatically into multi-user.target by
# systemd-rc-local-generator if /etc/rc.local is executable.
[Unit]
Description=/etc/rc.local Compatibility
Documentation=man:systemd-rc-local-generator(8)
ConditionFileIsExecutable=/etc/rc.local
After=network.target

[Service]
Type=forking
ExecStart=/etc/rc.local start
TimeoutSec=0
RemainAfterExit=yes
GuessMainPID=no

Hozzáértők lehet mondanak más módját a scripted bepasszírozásának!

[ Szerkesztve ]

(#63021) Shyciii válasza Rimuru (#63017) üzenetére


Shyciii
veterán

Hű, de jó dolgokat írtál. Ahogy most gyorsan megnéztem, kvázi meg is csináltad helyettem, köszi! :)

[ Szerkesztve ]

(#63022) CPT.Pirk válasza southernsun (#63018) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Van indítópult a Mint-ben, ahová be tudod tallózni a scriptedet.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#63023) southernsun válasza CPT.Pirk (#63022) üzenetére


southernsun
tag

A script indítópultban való automatikus elindítása nem elég, azonosítani kell az USB portot, amin az MCE infra vevő van, gondolom, így bekapcsolt állapotban is működik, meg alvó állapotból is fel tudom ébreszteni vele a gépet.

lsusb-re ezt dobta, ez a vevőre vonatkozó sor:

Bus 003 Device 003: ID 1934:5168 Feature Integration Technology Inc. (Fintek) F7

Nekem ezt kellett Mint 17- nél /etc/rc.local -ban rögzítenem rendszergzdai jogokkal:

script neve 1934:5168 (exit 0 feletti sorba).

Most az a kérdés ezt hogyan tudom megoldani?
Amit ubyegon2 írt, mint lehetséges beillesztési helyet (rc.local.service), az nekem nem működik, vagy valamit nem jól csinálok.

(#63024) BoB válasza southernsun (#63023) üzenetére


BoB
veterán

Naná, itt már systemd az init rendszer. Vagyis systemd unit-ot kell csinálnod.

[link]

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#63025) growler válasza southernsun (#63023) üzenetére


growler
őstag

ubyegon2 ajánlása egy kissé bővebben.: [link]

(#63026) cigam


cigam
félisten

Létezik a hup.hu-n kívül linuxal foglalkozó portál?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#63027) BoB válasza cigam (#63026) üzenetére


BoB
veterán

https://www.reddit.com/r/linux/

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#63028) Rimuru válasza BoB (#63027) üzenetére


Rimuru
veterán

Szerintem magyar vonalon akart maradni a kerdezo. :DDD

Vigyázat, csalok!

(#63029) urandom0 válasza cigam (#63026) üzenetére


urandom0
aktív tag

https://linuxmint.hu/
http://ubuntu.hu/
http://skamilinux.hu/
És facebook csoportok vannak.

(#63030) Norbi887


Norbi887
aktív tag

Sziasztok!
Múltkor megpróbáltam frissíteni a vga driverem Ubuntu alatt (18.10), gtx 750ti-hez.
Miután szépen fel is ment a legfrisebb driver, a boot képernyő 800x600-as felbontásba jelentkezett a reboot után, viszont amint bejelentkezett az asztalra, ott már natív (1920x1080)-volt. :U
Tehát maga a splash screen az elején + a bejelentkezési képernyő volt alacsony felbontású. Mi lehetett ennek az oka? :U

// Apple iPhone 15 Pro Black Titanium // Apple MacBook Air M1 Space Grey // iPhone 7 Matte Black // Apple Watch Series 9 45mm Midnight // Apple Watch Series 5 44mm Space Grey // AirPods 3rd gen. // Lenovo IdeaPad S340-15API // Razer DeathAdder Essential //

(#63031) lev258 válasza Norbi887 (#63030) üzenetére


lev258
veterán

Nvidia-nál megszokott dolog. Ekkor még nem tölti be a zárt drivert.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#63032) cigam


cigam
félisten

Valóban preferálnám a magyart, de talán a külfölditől sem ijedek meg (nagyon).
Köszi a tippeket!

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#63033) sh4d0w válasza cigam (#63026) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Miért, a HUP linuxos portál?

https://www.coreinfinity.tech

(#63034) BoB válasza Rimuru (#63028) üzenetére


BoB
veterán

Na látod :P

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#63035) Norbi887 válasza lev258 (#63031) üzenetére


Norbi887
aktív tag

Értelek, köszönöm szépen a gyors választ! ;)

// Apple iPhone 15 Pro Black Titanium // Apple MacBook Air M1 Space Grey // iPhone 7 Matte Black // Apple Watch Series 9 45mm Midnight // Apple Watch Series 5 44mm Space Grey // AirPods 3rd gen. // Lenovo IdeaPad S340-15API // Razer DeathAdder Essential //

(#63036) cigam válasza sh4d0w (#63033) üzenetére


cigam
félisten

Oké Unix van a nevében, de elsősorban linux a téma, aztán van még pár futottak kategória. Igazából olyasmit keresek mint a fedoramagazine.org, ahol relatíve rövid tömör cikkekben adnak tippeket, mutatnak be változatos témákat. Pl a linux.hu vagy 5 éve tetszhalott. Lehet tudni az okát?

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#63037) BoB válasza cigam (#63036) üzenetére


BoB
veterán

El kell hogy "keserítselek", de marad az angol. Az IT nyelve amúgy is angol szóval ez most nem nagy szám.

Itt találsz tippeket: https://blog.feedspot.com/linux_blogs/

Ezek meg plusszban mert ott nem szerepelnek:
https://fedoramagazine.org/
https://fullcirclemagazine.org/

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#63038) Frawly válasza southernsun (#63023) üzenetére


Frawly
veterán

Beletoldod a scriptedbe az lsusb | grep bla-bla megoldást, hogy visszaadja az USB eszközazonosítót, így a script tud vele dolgozni.

(#63026) cigam: a HUP eleve nem volt linuxos portal, azért is Unix Portal van benne a nevében. Igaz eredetileg opensource dolgokkal foglalkozott, de mostanában már van rajta mindenféle hír, windowsos, mobilos, stb.. De a törzsközösség valóban linuxos.

Magyar oldalról nem tudok, külföldiek közül ezeket érdemes nézni azokon kívül, amit már írtak:
phoronix.com
kernel.org
kernelnewbies.org
lwn.net
lkml.org

[ Szerkesztve ]

(#63039) odrif


odrif
MODERÁTOR

Esetleg valaki jártas a Dockerben?
[link]

20 éve a Prohardveren

(#63040) evilskati


evilskati
aktív tag

Sziasztok!

Ismét egy distro választással kapcsolatos kérdés: Számítógép hálózatokkal szeretnék foglalkozni, de egy komplexebb hálózatban nem csak hálózati eszközök szerepelnek, hanem Monitoring szerverek, RADIUS szerverek stb. A neten olvasgatva elég sok ingyenes Linux alapú megoldást találni, pl. Icinga, FreeRADIUS, viszont sajnos a Linuxban nem vagyok jártas. Arra gondoltam, hogy először kipróbálnám Desktop OS-ként egy VM-ben, hogy akklimatizálódjak.

Ha jól látom az egyik legelterjedtebb Linux szerver a CentOS, ezért Fedorára gondoltam. Ugyanakkor emlékeim szerint Európában erősebb a SUSE (mint az RHEL), érdemes inkább openSUSE vonalon elindulni? Vagy ne is foglalkozzak a Desktop résszel, hanem mindjárt próbáljam CentOS-en megvalósítani a kívánt feladatot/labot?

Előre is nagyon szépen köszönöm!

(#63041) sh4d0w válasza cigam (#63036) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Fullcircle van magyarul is:)

https://www.coreinfinity.tech

(#63042) llaszlo


llaszlo
veterán

Van egy Lenovo Idepad 320. Beállítom a mikrofont az alábbi módon és ez addig működik amíg be nem zárom a hangerőszabályzót. Utána újra összekapcsolja a csatornákat, tehát a kis lakat be van kattintva. És megint rossz a mikrofon. Találkozott már valaki ilyen hibával? Hogyan lehetne megoldani, hogy a beállítások megmaradjanak? Lubuntu 18.04 van rajta. A neten talált infók alapján ezzel a rendszerrel viszonylag jól működik.
[link]

Másik rendszer is megfelelne amivel működne a mikrofon, a toucpad és a netezés rendesen. Amiket próbáltam azokkal mind hibás volt, főleg a touchpad. Linux Mint KDE, Ubuntu. Win 10 Pro az meg totál felejtős azzal is csak a gáz van.

[ Szerkesztve ]

(#63043) PELLE válasza cigam (#63036) üzenetére


PELLE
tag

http://fullcircle.hu

(#63044) Shyciii válasza Rimuru (#63017) üzenetére


Shyciii
veterán

Ez az i3lock nagyon jópofa. Fel is tettem, be is állítottam, hogy jól nézzen ki, és hozzárendeltem egy bill kombót. A notebooko fedelének eseménye viszont még nem megy. A logind.conf valszeg működne, mert ha kikommentezem a lid switch sorokat, és odaírom a végére, hogy lock (manuál ezt írja), akkor nem csinál semmit. Aztán rájöttem, hogy kell egy daemon, ami ezen eseményeket figyeli, így feltettem az acpid-t, és természetesen elindítottam a szolgáltatást. Most már regál minden eseményre, és minden akcióra, kivéve a lock-ot. Tehát ha azt állítom be, hogy restartolja a gépet a fedél lecsukásakor, akkor restartolja, ha leállítsa, akkor leállítja. Egyedül a lock nem megy :D úgyhogy ennek még utánanézek, mert az arch wikipediáján nem találok ezirányú infót.

(#63045) Norbi887


Norbi887
aktív tag

Sziasztok! ;)
Dual Monitor beállításával adódtak gondjaim, két eltérő felbontású monitort használok, windows alatt müködött szépen, itt elakadtam velük.
Az elsődleges monitor egy 1920x1080 felbontású, a másodlagos pedig 1280x1024-es.
A Probléma pedig, hogy a másodlagos monitoron maximum 1024x768-as febontást enged, natívat nem (ami 1280x1024 lenne) Hogy tudnám megoldani esetleg ezt? :U :F

// Apple iPhone 15 Pro Black Titanium // Apple MacBook Air M1 Space Grey // iPhone 7 Matte Black // Apple Watch Series 9 45mm Midnight // Apple Watch Series 5 44mm Space Grey // AirPods 3rd gen. // Lenovo IdeaPad S340-15API // Razer DeathAdder Essential //

(#63046) Flowtation válasza Norbi887 (#63045) üzenetére


Flowtation
őstag

Szia!
Nem írtad le, hogy milyen rendszeren és milyen videó kártyával/alaplappal jelentkeztek a gondok.Írd le és biztosan lesz megoldás. :)

[ Szerkesztve ]

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#63047) CPT.Pirk válasza Norbi887 (#63045) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

A második monitor analóg VGA csatin csatlakozik, ugye?

Dobj be nekünk egy xrandr parancs kimenetet a terminálból.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#63048) Norbi887 válasza CPT.Pirk (#63047) üzenetére


Norbi887
aktív tag

Ubuntu 18.10-ről vagyok.
Kipróbáltam úgy is a dolgot, hogy csak is egyedül az 1280x1024-es Dell-t dugtam rá a gépre, igen VGA-ról.
Az eszközöknél "Ismeretlen"-címszóval jelezte ki a monitort még mindig, ugyancsak max 1024x768-as felbontással. Pedig ezúttal mondom csak ő volt egyedül bedugva a vga-ba.
Lehetséges hogy mivel nagyon régi monitor, így azt nem támogatja már az OS? :U

+Másik gyors kérdésem lenne még, hogy azt semmiképpen nem lehet megoldani, hogy NVIDIA driverekkel a boot képernyő ne 800x600-as legyen, hanem az is natív (1920x1080)-as képfelbontással jelenjen meg?
Nem nagy cucc, csak azért ha valahogy meglehet oldani, nem lenne rossz :U

[ Szerkesztve ]

// Apple iPhone 15 Pro Black Titanium // Apple MacBook Air M1 Space Grey // iPhone 7 Matte Black // Apple Watch Series 9 45mm Midnight // Apple Watch Series 5 44mm Space Grey // AirPods 3rd gen. // Lenovo IdeaPad S340-15API // Razer DeathAdder Essential //

(#63049) CPT.Pirk válasza Norbi887 (#63048) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Az analóg világból megmaradt monitorokban az EDID chip kiolvasásával vannak gondok, ez van nála is, ezért nem tudja, hogy milyen felbontásokat állíthat be. - ezeket a monitorokat célszerű selejtezni -

Ha van rajta esetleg DVI csati akkor azzal kellene bekötnöd, ha nincs, akkor meg kézzel tudsz modeline-t generálni és azzal be tudod adni neki azt az egy felbontást arra a kimenetre, amit szeretnél.

Modeline generálás cvt-vel így: https://prohardver.hu/tema/linux_abszolut_kezdoknek/hsz_34836-34836.html

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#63050) Frawly válasza Shyciii (#63044) üzenetére


Frawly
veterán

Bizony, kell az acpi hozzá. Ezért kell nagyon tüzetesen Arch Wiki-t olvasni, ott ezek a dolgok le vannak írva. Tudom, nehéz hozzászokni, de majd ahogy belejössz, egyre kevésbé kell majd a Wiki. Eleinte viszont az lesz a Biblia. Nem véletlen van az a dakota közmondás, amit Viktorunk is előszeretettel idéz: RTFM (Read The F***ing Manual)!

Egyébként én simán csak a login managert szoktam visszahívni zárolásra (LightDM esetén: dm-tool lock). Az i3lock nekem túl fapados.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.