Hirdetés

2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:42:15

LOGOUT.hu

WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#37701) Integrale


Integrale
veterán

Sziasztok!

Haverokkal csinálnánk egy kisebb LAN-partit, a baj ott kezdődik, hogy csak több 4 portos routerünk van, mi pedig 7-en játszanánk, össze lehet kötni kettőt úgy, hogy működjön?

köszönöm előre is!

[ Szerkesztve ]

"Bad reklám is reklám too"

(#37702) And válasza Integrale (#37701) üzenetére


And
veterán

A LAN-portokon keresztül elvileg akármennyi összeköthető, hiszen a LAN felőlé nézve a router is csak egy switch. A játékszabályokat azonban be kell tartani: a routereknek eltérő LAN-IP-jük legyen és csak legfeljebb egyetlen példányon lehet DHCP-szerver engedélyezve. Sajnos két darab 4-portos router vagy switch összekábelezésével csak 6 szabad LAN port marad. Ha fel lehet rá tenni olyat, egyes 3rd-party firmware-ek alatt megoldható, hogy az ilyenkor amúgy is szükségtelen WAN-port a LAN része legyen, így egy kvázi 5-portos switch lehet az eredmény.

(#37703) arboczd válasza Gubek-Einste (#37661) üzenetére


arboczd
tag

Köszi szépen a segítséget!

(#37704) arboczd válasza Gubek-Einste (#37661) üzenetére


arboczd
tag

Amúgy ha ugyanaz az SSID meg a hitelesítése, nem áll át automatán a jobb jelerősségű eszközre? Nem ez lenne a logikusabb?

(#37705) Gubek-Einste válasza arboczd (#37704) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Logikusnak logikus lenne de még sincsen így.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#37706) kkoornel


kkoornel
csendes tag

Sziasztok, tud valaki olyan programot telefonos app-ot amivel WI-FI halozatot tudok tesztelni tobb oran at es nem azt amit eppen hasznalok hanem egy masodikat?
Az erdekelne, hogy hanyszor bont es mennyire allando a letoltesi sebessege.
Kossz

(#37707) And válasza arboczd (#37704) üzenetére


And
veterán

Nem feltétlenül logikus: attól, hogy két hálózatnak ugyanaz az SSID-je meg esetleg a titkosítási eljárása és a megosztott kulcsa is, attól az még két különálló hálózat marad. Eltérőek maradnak például a BSSID-k, vagyis a MAC-címük, és a két hálózat - WDS nélkül - nem is tud a másik létezéséről. Azt mellesleg nem a hálózatot létrehozó AP vagy router hatásköre, hogy egy kliens melyikhez csatlakozik, azt a kliens (szoftvere) dönti el.

(#37708) mezis válasza kkoornel (#37706) üzenetére


mezis
nagyúr

Persze. A haverodat megkéred, hogy tesztelje azt a másikat, amelyikhez nem akarsz csatlakozni.... :U :F :D

mezis

(#37709) arboczd válasza And (#37707) üzenetére


arboczd
tag

Köszi!

A WDS opcióval félek, hogy túl messze lenne a két router egymástól, így aminek a WAN portjára megy a net az még erős jelet tudna szórni, de a másik már a gyenge jelet kapná... :S

Valami olyan megoldás nincs ami a kettő router jelét egy "nagy" jelként megjelenő hálózatnak látja?
Valami repeater megoldáshoz hasonló megoldás lenne jó, csak az egyenlő sebesség miatt kábellel összekötve a két router...

Valami ötlet?

(#37710) Spuri2000


Spuri2000
senior tag

Kellene egy router a munkatársamnk, aminek bika a térereje és kb 20 eFt körül van. Lehetőleg gigás wan és lan legyen rajta!
Tudtok ilyet ajánlani?

(#37711) mezis válasza Spuri2000 (#37710) üzenetére


mezis
nagyúr

Ennél több információ kellene, mert a választék az van.
2,4 GHz ? 5 GHz ? Vagy mind a kettő ?

Mekkora területen, milyen terepakadályok mögött is kell még a WiFi és mekkora sebességgel ?

(Egyébként nincs olyan, hogy bika. Az a mikrohullámú sütőd. (Vagy pirítva szeretnéd a kollegádat ? :DDD ;] )

mezis

(#37712) Spuri2000 válasza mezis (#37711) üzenetére


Spuri2000
senior tag

2.4 elég, úgysincs 5 GHz eszköze! Gondolom csat tudsz olyat mondani, ami a legjobb a kategóriájában és nincs olyan, hogy csak betonacél mögül működik a legjobban, így szerintem teljesen felesleges fejtegetnem, mi, hol és milyen távolságra található a lakásban!

(#37713) mezis válasza Spuri2000 (#37712) üzenetére


mezis
nagyúr

De biz' a. A legjobban 1 méterről, közvetlen rálátással működnek ! (Mármint legnagyobb sebességet ilyenkor produkálják. Egyébként +10 - +30 fok között a tizedik vasbeton fal mögött is kiválóan működnek. Csak éppen nem "látod" a homályban.)

Van erre egy spéci fórum : http://prohardver.hu/tema/milyen_routert/friss.html

mezis

(#37714) Spuri2000 válasza mezis (#37713) üzenetére


Spuri2000
senior tag

Kösz a linket! Remélem ott kapok választ a kérdésemre és meg tudom osztani a többi homályossal is!

(#37715) btz válasza And (#37700) üzenetére


btz
addikt

Ha ez is paraszt vakítás, akkor van olyan eszköz amivel jól be lehet fogni akár 2km-re lévő wifi jelet?

[ Szerkesztve ]

ⓑⓣⓩ

(#37716) And válasza btz (#37715) üzenetére


And
veterán

Olyan eszköz természetesen nincs (mert elvileg sem létezhet), amely mindig, az összes körülménytől függetlenül két kilométeres linket biztosít. Ehhez egy pont-pont kapcsolatnál eleve mindkét oldalnak alkalmasnak kell erre lennie, úgy nem megy, hogy én veszek egy hiper felszerelést, a túloldalon meg egy beltéren elhelyezett saját antennás routerre csatlakozok kilométerekről. Ezt el is lehet felejteni. A teljesen szürreális antennanyereség-adatokon túl ez is egy közkeletű hazugság az ilyen kacatokat áruló eladók részéről: "vedd meg ezt, mert ezzel menni fog". Érted, semmi mást nem kell tenned, csak veszel egy ilyen csodawifit vagy csodaantennát, és árkon-bokron, falon meg dombon keresztül 'jön majd az internet'. Hát a nagy lópikulát, már elnézést :B.
Az is egy elég gyakori és téves hiedelem, hogy ez kizárólag az antennán múlik, pedig a valós helyzet az, hogy a jó antennák csak szükséges, de önmagukban nem elégséges feltételei - mindkét pontban - egy ilyen relatív nagyobb távú kapcsolathoz. Ami még ehhez kell: tiszta (!) rálátás, mivel a mikrohullámok a fényhez hasonlóan terjednek, zavartalan terjedési zóna, minimális kábelveszteség, meg ami nem csak tőlünk függ, tehát akár szerencsének is hívhatjuk: nyugodt, zavarmentes sáv.
Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy kutya közönséges wifi eszközökkel is kilométereket lehet áthidalni, ha normális (nem kell feltétlenül atomnagy parabolákra gondolni) kültéri antennákat aggatsz rájuk, és a körülmények is jók, az optikai rálátás teljesül a felek között. Nem kell ehhez semmilyen dedikált netvadász, főleg nem ilyen kutyaütően gagyi példányok. Csodawifi és csodaantenna sajnos nem létezik, és soha nem is fog létezni, de normális szereléssel és némi szerencsével egy soho-kategóriás wifi is 'csodákra' lehet képes egy átlagfelhasználó szempontjából nézve.

Mod. #37709: "Valami olyan megoldás nincs ami a kettő router jelét egy "nagy" jelként megjelenő hálózatnak látja?"
De, ezt hívják WDS-nek, mint említettük :U, legalábbis némely WDS-implementációval ezt is meg lehet valósítani (merthogy a tisztelt gyártók néha ötletszerűen használják a WDS fogalmat).

[ Szerkesztve ]

(#37717) btz válasza And (#37716) üzenetére


btz
addikt

Én egy nyilvános AP-t akarok befogni 800-900 méterről légvonalban. Azzal tisztában vagyok hogy KisMiska routerét nem fogom be a gépe mellől.

Úgy néz ki megoldódott a térerő és adatátviteli gondom. A Milyen routert vásároljak topicban oldódott meg. Eddig a 13-as csatornán üzemeltem. Javasolták menjen le az egyesre. Amint lement jelezte is hogy 20-30%-ot nőt a térerő. Na mondom kipróbálom. És csodák csodájára minden megoldódott. 130-140 es linksebessêgek 7-8 méteren túl is. A 20 megabites netem úgy átjön rajta, hogy majd ki esik a telómablakán. Pedig itt nem terheltek a csatornák. A szomszéd wifije légvonalban van 300 méterre és a 8-as csatornán sugároz. Nem is tudom hol olvastam hogy menjek a 13-as csatornára még régebben, de ettől olyan instabil lett a wifi, hogy még a testem is leárnyékolta a telót ha fogtam. Ha pedig háttal áltam a routernek, akkor linksebeség a habokba esett vissza.
Mostmár az asztali gépemen is visszaált a rend. 20 megabit megy rajta is. Most töltök egy teszt filmet. 1.6-1.8 MB/s. Ez a nyavajás 13-as volt a gond. Mostmár elhiszem, hogy szerencsétlen szám.

[ Szerkesztve ]

ⓑⓣⓩ

(#37718) Gubek-Einste válasza btz (#37717) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Nem szerencsétlen szám a 13-as, csak sok eszköz nem kezeli jól a 12-13-as csatornákat ezért ha lehet inkább az 1-11 közöttiek használata javasolt.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#37719) btz válasza Gubek-Einste (#37718) üzenetére


btz
addikt

Valahol itt olvastam hogy minél magasabb csatornára kell ráálni, ezért kapcsoltam rá. De most szinte nem tudok olyan pózban ráfeküdni a telóra, hogy ne max kapacitással jöjjön a net.

[ Szerkesztve ]

ⓑⓣⓩ

(#37720) And válasza btz (#37719) üzenetére


And
veterán

"Valahol itt olvastam hogy minél magasabb csatornára kell ráálni [..]"
Nem emlékszem ilyenre, de amúgy is teljesen megalapozatlan. Mintha attól jobb lenne az átvitel, hogy a router mellé varázsgombát vagy szentelt vizet teszünk. A műsorszóró URH-rádión biztos azért jön a Kossuth a legjobban, mert az van a sáv tetejéhez legközelebb..

(#37721) arboczd válasza And (#37716) üzenetére


arboczd
tag

"De, ezt hívják WDS-nek, mint említettük :U, legalábbis némely WDS-implementációval ezt is meg lehet valósítani (merthogy a tisztelt gyártók néha ötletszerűen használják a WDS fogalmat)."

Köszi erre irányult a kérdés, hogy hogyan lehetne kábellel összekötve megoldani, mivel ha csak wifi kapcsolat van, félő, hogy a messzebbi routerhez már nem jutna annyi sávszél mint az elsőhöz, így nem lenne egyenletes a net sebesség...

(#37722) fabko


fabko
tag

Sziasztok,

Adott egy új laptop Win8.1-el. A probléma az, hogy nem hajlandó csatlakozni nyílt wi-fi hálózathoz. Jelszóval védett hálózat esetnén nincsen gond. Hibaüzenet csak annyi, hogy nem sikerült csatlakozni a hálózathoz. Mi lehet a gond? Köszönöm szépen a segítséget!

(#37723) whited


whited
addikt

sziasztok
adott 1 T-home router (10/10es vonal)
ha rácsatlakozok a latoppal, valami miatt eszméletlen magas lesz néha a ping (300ms)
hogy tudnám kiszűrni, hogy mi fut ami betesz a hálózatnak?

Torrent nem fut, és a feladatkezelőt is megnéztem, de nem láttam olyan programot aminek köze lenne hozzá.

Ha nem válaszolok a PM-re, elképzelhető, hogy nem kaptam meg, ilyenkor kérlek küld el újra, köszönöm

(#37724) sixpack89


sixpack89
tag

Sziasztok!
van egy motorola modem. ami gépre csatlakozik. telefonom wifin használom, vezeték nélkül.
szomszéd haverom adta meg jelszót stb. és eddig működött. most is van jel,csak nem megy rá az oldalakra neten. tölt be majd azt írja ki weboldal nem tud betölteni. az összes wifi csík megvan,az erőssége.
Mi lehet a gond?

[ Szerkesztve ]

(#37725) krealon válasza sixpack89 (#37724) üzenetére


krealon
Topikgazda

Nem mukodik a nevfeloldas.

A mult heten az en router-emen is naponta elhasalt a dnsmasq, amig a szolgaltatoi DNS szervereket hasznaltam.
Atalltam OpenDNS (208.67.222.222 es 208.67.220.220) szerverekre, azota nincs vele gond.

(#37726) Gézengúz válasza Integrale (#37701) üzenetére


Gézengúz
addikt

Egyébként fillérekért kapsz itt aprón 100Mbites switchet ami Lan partihoz elég...

Pl..

[link]

[ Szerkesztve ]

(#37727) Gubek-Einste válasza whited (#37723) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Kábeles csatlakozásnál is jelentkezik?
inSSIDer mit mutat?
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok) van használva?
Milyen eszközzel/adapterrel használod? Más eszközzel is jelentkezik ez?
Köthető időponthoz/eseményhez?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#37728) whited válasza Gubek-Einste (#37727) üzenetére


whited
addikt

kábelen nem tudom, csak wireless használom a laptopom MSI GE60 Apache
nem tudom, felrakom és megnézem
a router 1m-re van tőlem, nincs közte akadály

Ha nem válaszolok a PM-re, elképzelhető, hogy nem kaptam meg, ilyenkor kérlek küld el újra, köszönöm

(#37729) blaca83


blaca83
őstag

Sziasztok!

Nekem valami hálózati problémám lenne:
-Most raktam össze egy gépet és minden hiba nélkül működik, le van frissítve és az eszközkezelőben sem reklamál semmi. (MSI Z97 Gaming 3 alaplap és 120-as UPC net)

Ehhez képest random jelleggel erősen akadozik az intertrnet. Alig akar betölteni egy lapot,vagy kiírja, hogy nem sikerült csatlakozni az internethez, KÖZBEN pedig fut a torrent a háttérben. :F

Azt is megfigyeltem, hogy 120-as netemhez képest, éppen hogy párszáz mb/sec-kel dolgozik a gép, de ha rányomok Killer E2205 vezérlőjén található network tesztre akkor egyből megugrik a sávszélességem, közel a maximumára, majd kb 15 mp múlva visszaáll az alacsonyra.

Az upc beltéri egységével lehet valami gond? Vagy a géppel? :F :U

A Killer E2205 Network test során még egyszer-egyszer ilyen hibaüzenetet is kaptam?
"hiba a lapon található parancsprogramban"
sor:80
Karakter:31
Hiba: Nem lehet lekérni a style tulajdonságot, amelyhez nem difiniált vagy null értékű hivatkozás tartozik.
Kód:0
URL: Javascript:window("data")

Van egyáltalán összefüggés a két dolog között? :B :F

Köszi a segítséget!!!

A technika eszköz. Egy gép. Amely nem ad semmit, és nem vesz el semmit. Az ember az, aki a technikával rombol vagy épít.

(#37730) burtione


burtione
tag

Sziasztok, a segitségetekre lenne szükségem. ADSL netet osztok a szomszéddal, azonban nála, szinte minden nap megszakadt a net, és csak akkor volt nála megint mikor újraindítottam a routerem.

A szomszéd egy tp-link743nd (ap-client) routerre szerelt antennával csatlakozik az én routeremre. Olvastam valahol, hogy a torrentezés lehet probléma ez ügyben (csak én torrentezek). Szerintetek? Van vagy volt valakinek hasonló tapsztalata? üdv

(#37731) -Solt-


-Solt-
veterán

Üdv Urak!

Ma délután jön meg az ASUS RT-N12 D1 routerem, ezt szeretném a T-től kapott D-LInk DCM-704-s router után kötni, de még soha nem csináltam ilyet, ezért szeretném megkérdezni, hogy milyen beállításokat kell megejteni a két eszközön a gond mentes működéshez.

www.smart-bus.hu

(#37732) mezis válasza -Solt- (#37731) üzenetére


mezis
nagyúr

Üdv.!

[link]

mezis

(#37733) -Solt- válasza mezis (#37732) üzenetére


-Solt-
veterán

Köszönöm szépen!

www.smart-bus.hu

(#37734) -Solt- válasza mezis (#37732) üzenetére


-Solt-
veterán

Upsz, még annyit, hogy a B routerből is átköthetek az IPTV beltérire?

www.smart-bus.hu

(#37735) Gubek-Einste válasza -Solt- (#37734) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Bekötheted de inkább ne tedd mert többeknél is volt gond a használattal.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#37736) -Solt- válasza Gubek-Einste (#37735) üzenetére


-Solt-
veterán

Pedig meg kell próbálnom, mert csak ebben az esetben tudom a routert kitenni a nappaliba... :)

www.smart-bus.hu

(#37737) btz


btz
addikt

Üdv!
Két wireless routert összekötöttem WDS-el. Ahogy a nagykönyvben meg van írva, egyforma ssid, egyforma security, dhcp kikapcs az egyik routeren stb.
A probléma az hogy néha a telefonom fogja magát és nem ér el semmit. Se weboldalakat, routerek adminfelületét, se a többi hálózatieszközt (pingre nem válaszolnak) stb. Viszont a wifi kapcsolat nem szakad meg, sőt egy wifi analyzer program 2000-4000 megabit linksebességet ír ki.
Ha kikapcsolom a wifi adaptert a telón majd vissza akkor megjavul a helyzet.
Router LOG-ban semmi hasznos nincs amiből a WDS hibájára gyanakodnék.
WDS nélkül nem csinálja ezt.

ⓑⓣⓩ

(#37738) mezis válasza btz (#37737) üzenetére


mezis
nagyúr

2000 Mbps vagyis 2 Gbps ? Ez már döfi !

mezis

(#37739) btz válasza mezis (#37738) üzenetére


btz
addikt

Igen 2020 megabit pontosabban. Annyira nem döfi, mert valójában semennyi mert ilyenkor minden elérhetetlen. A telefon sem reagál pl asztali gépről a pingre. De néha az asztali is behülyül ugyan így.

ⓑⓣⓩ

(#37740) mezis válasza btz (#37739) üzenetére


mezis
nagyúr

A két WiFi router chipsetje azonos típusú ?

mezis

(#37741) btz válasza mezis (#37740) üzenetére


btz
addikt

Dlink dir-600 B5
Tplink 1043nd v2.1
Ezek a routerek.

ⓑⓣⓩ

(#37742) mezis válasza btz (#37741) üzenetére


mezis
nagyúr

Csoda, hogy egyáltalán működnek WDS-ben. (Vagy nem is működnek, csak azt hiszed ? :F )

WDS: csak aznos gyár azonos chipsettel szerelt kütyüivel szokott rendben működni.

Próbálkozz inkább repeater üzemmóddal. Már ha alkalmas erre valamelyik.

(A D-Link sok esetben Ralink, a TP-Link meg Atheros chipeket épít be.)

[ Szerkesztve ]

mezis

(#37743) btz válasza mezis (#37740) üzenetére


btz
addikt

Railink - Atheros.
De műkszik a kettő között a wds, ezt a hibát csak random dobálja fel de naponta többször is.

ⓑⓣⓩ

(#37744) btz válasza mezis (#37742) üzenetére


btz
addikt

Onnan tudom hogy megy mert egyrészt a térerő % is mutatja, hogyha az egyiket kikapcsolom akkor leesik 40-50%-ra majd vissza fel 90-100 ra bekapcsolásnál. És mindkét router elérhető egymással pingelhető. A router adminfelületéről megpingelem a getway routert a wds routerrel. Azt olvastam a 1043 v2 oldalán hogy jobb felrakni az open wrt-t

[ Szerkesztve ]

ⓑⓣⓩ

(#37745) mezis válasza btz (#37744) üzenetére


mezis
nagyúr

Ezt a térerőt ugyanaz a remek kis program mutatja, amelyik a 2 Gbps-t is ? :F
(A Win is nagyokat tud hazudni, ha azonos frekvencián működő WiFi-ket talál.)

mezis

(#37746) btz válasza mezis (#37745) üzenetére


btz
addikt

Telefonomon van Wifianalizer nevü program avval mérem és kiraktam widgetbe amiben mutatja a linksebességet és %-ban a térerőt. De gondolom ha nem menne a wds akkor pingelni sem lehetne

ⓑⓣⓩ

(#37747) btz válasza mezis (#37745) üzenetére


btz
addikt

Meg gondolom hatalmas errrorokat dobna a logba ha nem menne. A wds is run! Ki is írja a felületén

ⓑⓣⓩ

(#37748) btz válasza mezis (#37745) üzenetére


btz
addikt

A dir 600 (getway) logjában látható hogy felcsatlakozik rá a wds router 1043 és mikor a teló meghülyül ki be kapcsolom a wifi adapterét és megint jó. Közben az asszony vígan szakadás mentesen netez az asztali gépen. Utána cserélünk és ő sipákol hogy nem jó, közben meg a telón minden rendben.

ⓑⓣⓩ

(#37749) mezis válasza btz (#37748) üzenetére


mezis
nagyúr

Milyen frekvencián (Melyik csatornán nyomul a WiFi-d ?
Szomszédokkal mi a helyzet ?

mezis

(#37750) dealerman


dealerman
senior tag

Üdv :) pár napja már írtam ezzel kapcsolatban,de még mindig küszködök vele.............. (wifivel fogom a haver netjét,de azt tovább osztva ugyan azon vevővel,vagy egy másodikkal,sincs a letöltési sebesség harmada se)

-150Mbps -os stick virtuális hálózati adapterként miért csak 72mbps -os kapcsolatot sugároz ?
- de ha csak tényleg 72-őt tud azon miért csak 5-10Mbit\s-os letöltési sebesség van full térerőnél is :F

Valaki használ még rajtam kívül connectify vagy más ilyen AP progit ? ha igen légyszíves mérjen már rajta egy net sebességet :B

Arra is gondoltam már,hogy lehet az a gond ugyan azon a csatornán sugározza ki a jelet,mint amin veszi ! gondolom ennek így kell lennie :))

Szeretnék rájönni a miértekre,új telóm van amibe 150-es a wifi,és ez a 10mbit max letöltés elég kiábrándító :U

Napok óta gondolkozok,hogy routerra cserélek én is mindent és wds kapcsolatot csinálunk,csak az azért macerásabb és plusz pénz,de ha sehogy se lesz jó muszáj lesz ;)

[ Szerkesztve ]

underground techno will never die

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.