Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3251) .DLL válasza orko (#3249) üzenetére


.DLL
veterán

Az hogy van rajtuk dimmer az jó, de egyébként nem sokban különböznek az 1500 Ft-os 500W-os reflektoroktól. Ilyen lámpaállvány a Mikrosatnál 7000Ft, 7×3=21 akkor a a lámpákra marad 29e Ft /3=9600 Ft 1db. Hmm, végülis nem rossz dimmerrel, flagekkel, szűrőtartóval együtt.

Személy szerint én a modern fénycsöves világítás híve vagyok, bőven vannak már 90 feletti CRI-vel rendelkező fényforrások, és elég ötödakkora teljesítmény belőlük.
Aztán ott vannak a LED-ek is, bár ezekkel annyira nincsenek jó tapasztalataim, amiket eddig próbáltam azoknak olyan "halott" színe volt, de szerencsére csak effekt fénynek, gégennek kellettek (kínai led panelek) de elvileg jó minőségű diódákkal szintén elérhető 90 feletti CRI.

A fénycsövek hátránya a nagy sugárzó felület, így nehéz irányított kemény fényt előállítani, de egy szűk, tükrös parabolával és kompakt fénycsővel nem lehetetlen.

De tény, a wolfram előnye, hogy folyamatos a spektruma, szebb tónusokat eredményezhet, ezzel a szettel legalább nem kell mókolni készen megkapod.

(P.H.)

(#3252) MrChris válasza zgospel (#3250) üzenetére


MrChris
nagyúr

egy monopodot akár stabilizátorként is lehet használni, én szoktam a sima 3 lábbal is, csuklóm a gimball :) állvány rövidre állítva, kinyitva a lábak. Máris jobb eredményt lehet vele elérni mint nélküle :D

[ Szerkesztve ]

(#3253) zgospel válasza MrChris (#3252) üzenetére


zgospel
őstag

ez így van :)
mi használtuk egy időben daru helyett is. persze a darut csak ilyen nagyon minimálisan értve, de szépen lehetett pannelni.
minden lábat kihúzni maxra, 1 lába az állványnak a földön, a másik kettő pedig be a hónod alá. az a láb ami a földön van így elég kis szögben érintkezik a talajjal, tehát elcsúszik, ezért az egyik talpaddal ráállsz enyhén. pont annyira hogy a helyéről ne mozduljon el, de ahogy fordítod az egész állványt a panninghez úgy el tudjon alul is forogni. elég gány és maszek megoldás, de viszonylag szépen lehetett használni :D

https://www.flickr.com/photos/zpapa/

(#3254) MrChris válasza zgospel (#3253) üzenetére


MrChris
nagyúr

a meglévő szerkót kell maximálisan kihasználni, akkor érte meg a legjobban megvenni.

(#3255) .DLL válasza zgospel (#3253) üzenetére


.DLL
veterán

Én "állvány-slidert" mennyiszer használtam... főleg a vizsgafilmemben, ott annyiszor szorított az idő (éjszakai fvelvétel) hogy ha csak 50-60 centit kellett kb. mozogni, akkor nem szórakozhattunk a másfél méteres sliderrel, sokszor hely sem volt (pl. autóban).

(P.H.)

(#3256) zgospel válasza .DLL (#3255) üzenetére


zgospel
őstag

ezt részletezd légyszi :)

https://www.flickr.com/photos/zpapa/

(#3257) .DLL válasza zgospel (#3256) üzenetére


.DLL
veterán

Melyik részét?

(P.H.)

(#3258) MrChris válasza Drótszamár (#3243) üzenetére


MrChris
nagyúr

ilyet láttam egy csóka kezében, egész meggyőző volt és jó az ára.

(#3259) Drótszamár válasza zgospel (#3250) üzenetére


Drótszamár
őstag

Köszi a tanácsot, és a tapasztalatokat.

Van már monopodom, néha használtam is, de nem sikerült vele egyenletesen fordulni, illetve behallatszott ahogy ropog alatta a sóder. /ez lehet hogy user error/

Tavaj nyáron fotóztunk, videóztunk tornádó által megtépázott erdőben, és tök jó lett volna "repülni" egyet az ágak, és fák között. Próbáltam kézzel, de tengeribeteg lettem annyira billegett, meg annyira sok volt a hirtelen rándulás a videón.

Találtam egy ilyet: Sevenoak SK-W02 (illetve csak másolat) Itt fokozatmentesen állítható a súly és a fényképező pozíciója. ebay

Ilyen munka közben: [link]
Hasonló géppel használnám én is.

( 2b || !2b ) az itt a kérdés...

(#3260) Drótszamár válasza MrChris (#3258) üzenetére


Drótszamár
őstag

Köszi. Néztem gyorsan vele készült videókat, elég jó. Jobbak mint amit az előbb linkeltem.

Az ára áfával kb 2x annyi, mint amit szánok rá, de azért meggondolom, alszok rá egy párat.

( 2b || !2b ) az itt a kérdés...

(#3261) zgospel válasza .DLL (#3257) üzenetére


zgospel
őstag

az állvány-slidert nem értem :) mi a technika?

https://www.flickr.com/photos/zpapa/

(#3262) taranis válasza Drótszamár (#3260) üzenetére


taranis
addikt

Anno nézegettem Tom Antos tutorialjait, most beugrott, mert a Sevenoak Pro, és a Flycam Nano is az ajánlottjai között volt. Alul találsz jópár teszt videót: [link] Valószínűleg egyikkel sem jársz rosszul.

colorizer.net

(#3263) HollyBoni


HollyBoni
veterán

Használ valaki sima ND-ket, nem állíthatót?

[ Szerkesztve ]

(#3264) Drótszamár válasza taranis (#3262) üzenetére


Drótszamár
őstag

Szia!

Köszönöm, megnéztem a teszteket, és a beállítási útmutatókat. Nagyon hasznosak, sokat tanultam belőlük.
A Sevenoak Pro, és a Flycam Nano simább videót csinált, mint az előtte tesztelt kicsik.

Még jövő hó elejéig gondolkodom rajta, de szerintem egy kicsit fogk venni. Ár / érték arányban nekem az jobb.

( 2b || !2b ) az itt a kérdés...

(#3265) papaya


papaya
senior tag

Véleményetek szerint, merre lenne érdemes fejlesztenem?
Lenne 250e Ft-om a technika fejlesztésére. Jelenleg egy 600D-m van, plusz egy 50 1.8f plastic fantastic obim. :)

Gondolkoztam azon, hogy eladom a 600d-t (kb. 90k), és veszek egy vázat használtan (5dm2), de akkor ott leszek, hogy van egy ff vázam és az említett 50-es obim. Vagy veszek egy szuper obit, amit később tudok FF-re is használni.

Lényeg, hogy lehet lesz videós melóm is a közeljövőben, ezért mindenképpen valamelyik irányba elindulok.
Ha obi, akkor mit ajánlatok megvételre? Egyedül a nagy látószög a kritérium ezzel kapcs. Vagy jobban járok, ha a vázat cserélem le?

köszi

[ Szerkesztve ]

(#3266) MIFtIli válasza papaya (#3265) üzenetére


MIFtIli
aktív tag

Nekem olyan kérdésem lenne ezzel kapcsolatban, hogy a kis mélységélesség nekem sokszor hátrány (apscn). Egy full frame-en ugye még kisebb, de jobb isoban, egy bmpcc pl elég kis szenzor és magas isoban sem tul jó. Arányaiban melyik jön ki jobban? (azonos mélységélességen zajban melyik jobb?)

(#3267) MrChris válasza papaya (#3265) üzenetére


MrChris
nagyúr

5dmk2-t éppen megcsípnéd és nem marad pénz obira, max ha eladod 90 valamennyiért a régi vázad. De rendes AF-es FF obik meg elég húzósak.
Szerintem mivel korlátozottak az anyagiak én meghagynám a 600D-t és obikat vennék. 250-ből egy jó alapzoommal (~16-50/2,8-as tamron-sigma) le tudsz fedni egy nagy tartományt és még vehetsz telére 1-2 valami manuális jó fixet... De tudni kéne mely tartomány érdekel téged. Pl engem az equvi 200 feletti már nem és a halszem sem, másnak meg az a mindene. Meg az is, hogy kell-e AF. Mert ha nem akkor jöhetnek a régi MF obik, bár wide-ban azok elég korlátozottan állnak rendelkezésre ha pénztárcabarát akarsz lenni. Alulra croppos vázon eléggé csak a natív obik játszanak, de olcsóbbak a FF-nél.
Ahova járunk a kisfiamat tornáztatni egy promó videót csinált vele két videós srác. Volt egy 600d, tamron 17-50mm f/2.8 és tamron 50-200 mm f/4-5.6. Ezzel elboldogulnak mindenütt, bár én a telezoom helyett valami fényerősebb manuál fixet vennék pl egy jobb 135/2,8-1,8?. De ha kell az AF akkor SIGMA 105 mm f/2.8 vagy TAMRON 90 mm f/2.8 és ezekkel makrózni is lehet. Kérdés mi kell?

(#3268) papaya válasza MrChris (#3267) üzenetére


papaya
senior tag

Köszi a választ. :R
Megmondom őszintén, hajt a dolog, hogy majd FF-re váltsak, így alapból olyan obit vennék ami már arra a vázra is ok. Viszont eléggé sok helyen olvastam, hogy az FF-re tervezett obik nem úgy viselkednek croppon, ezért inkább cropra szánt obit vegyek. Na bumm :U . AF egyáltalán nem szükséges, vidizek 90%-ban. Tamron 17-50, az egy igazi ár érték bajnok szvsz, viszont nem tudom, mi tudja felvenni vele a versenyt az FF-re való obik közül ami mondjuk belefér az említett keretbe, másképpen kérdezve: létezik-e FF-re is ilyen ár érték bajnok obi, mint a Tamron 17-50 a croppos vázra?
Amúgy az alábbi kettő esetnél mivel készítek jobb minőséget: egy crop vázzal + pro obival, vagy egy FF vázzal, és olcsóbb objektívvel? :F

[ Szerkesztve ]

(#3269) MrChris válasza papaya (#3268) üzenetére


MrChris
nagyúr

Másként viselkedne? A képkivágást és ezáltal a dofot, abban biztosan eltér. 5d-n van cropp mód is. Ugye az optika széleit, sarkait is kihasználja a FF, ahol általában egyre gyengébbek az üvegek. Amúgy meg a 600d és 5dmk2 bázistávja azonos csak a képkivágás az eltérés. Régi filmes obik amik FF képet adnak, elvileg nem veszik figyelembe a beesési szöget, de ez a gyakorlatban jól korrigált, észrevehetetlen, ha mégis számítana, akkor a cropposnak van/lehet itt is előnye. Ezeken kívül optikailag nem hiszem, hogy számottevő különbség adódna, lenne. Ettől szerintem ne félj.

Viszont vezérlés, elektronikai működés terén lehet eltérés de ezt inkább gyakorlott canon használók tudnák megmondani, meg hogy a 17-50nek mi a FF megfelelője. Gondolom 2X annyi legalább az ára. Nekem micro4/3 rendszerem van OM obikkal, de használom őket fullframen is egy om-2esen :)

(#3270) taranis


taranis
addikt

Akit érdekel a hyperlapse, itt egy elég jó: [link]
De főként amiatt mutatom, mert a srác hosszan részletezve leírja, hogy miket használt, hogyan csinálta, hogyan ment az utómunka, mi mennyi idő volt. Nem egyszerű vállalkozás, az biztos.

colorizer.net

(#3271) zgospel válasza papaya (#3268) üzenetére


zgospel
őstag

"Amúgy az alábbi kettő esetnél mivel készítek jobb minőséget: egy crop vázzal + pro obival, vagy egy FF vázzal, és olcsóbb objektívvel?"

Mivel FF gépem nincs, és még kézben sem tartottam sajnos, ezért csak azt tudom bizton állítani, hogy tulajdonképpen az objektív a gép szeme, és egy gyengébb objektív mögé akármilyen jó "agyat" (vázat) tehetsz, akkor sem fogja feljavítani az objektív gyengébb képminőségét. Tehát hiába van marha jó géped ha nincs ami kiszolgálja. A 600D-vel alacsonyabb ison kell maradnod, stb, de ha azelé raksz egy jó objektívet akkor lehet hogy jobban jársz képminőségileg :U
Én biztosan nem váltanék FF-re amíg nem lenne pár jó minőségű EF üvegem.

szerintem

https://www.flickr.com/photos/zpapa/

(#3272) dewillright válasza zgospel (#3271) üzenetére


dewillright
csendes tag

Én 600d-ről váltottam 5D mk2-re és van minőségbeli külömbség rendesen. Én is csak videózom, az ott szerzett tapasztalatokat tudom leírni. Az az obi, ami szerintem a legjobban használható és nem egy vagyon, még is L-es, az a Canon 24-105 IS, rakhatod crop vázra meg ff-re is. Nagyon jó a stabija és használtan 150.000 környékén lehet találni. Ami viszont videózásnál szerintem elengedhetetlen, az a nagylátó. Crop vázra ott a Canon 10-22 vagy olcsóbb társai, FF-re meg a Canon 16-35, 17-40. Ha még nem próbáltad, akkor kérj kölcsön egyet és le sem akarod majd szedni a vázról. Az említett Tamron 17-50 f2.8 obi kezdésnek jó crop-ra, de FF-re bár felcsattintható, de nem használható a sarkok elvesztése miatt.

(#3273) MrChris válasza dewillright (#3272) üzenetére


MrChris
nagyúr

csak épp 250+90 az össz kerete. Ha 5dmk2, akkor azzal kell számolnia, hogy további 100ezrek kellenek. Amit javasolsz obi egymaga több mint az össz pénzmag!

(#3274) .DLL válasza MrChris (#3273) üzenetére


.DLL
veterán

Hát ez egy ilyen foci, de most komolyan...
FF obi mindig drága mulatság, főleg ha UWA is kell.
Énmaradnék croppon amíg össze nem gyűlik annyi pénz, hogy megfogom az egészet, eladok mindent, és mehet egy FF szett gond nélkül.
24 kezdő croppon nem túl jó, 16-17-től kezdődőek már drágák ahhoz, hogy croppon használjuk, a többi ami meg ide jó tartomány, nem tehető FF-re
De lehet fixekben is gondolkodni ám, csak az megint nem olcsó. Első mondat.

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

(#3275) MrChris válasza .DLL (#3274) üzenetére


MrChris
nagyúr

hát ezért javaslom én is, tartsa meg a 600d-t és ahhoz vegyen obit. 250-ből ki lehet gazdálkodni.

(#3276) zgospel válasza dewillright (#3272) üzenetére


zgospel
őstag

ha az én gépemre kerülne egy 16-35 akkor új világcsúcsot futnék 100-on :DDD
ok, ez viccnek is rossz.

értem én amit írsz, és ennek az ellenkezőjét nem is állítom, de nézd meg amire reagáltam. egy olcsó objektív eléggé (ami APS-C-ről váltó embernek nem a 200 ezer, hanem inkább a 150 és lefele) lehúzná a képminőségét. egy olyan gépre indokolatlan egy olyan objektív. kb mintha lenne egy nagyon durva V8-as motorod 500 LE-vel, de a futómű meg a hajtás meg a váltó egy zsigulié lenne.

https://www.flickr.com/photos/zpapa/

(#3277) .DLL válasza zgospel (#3276) üzenetére


.DLL
veterán

Nem sok ilyen obi jöhet szóba, hirtelen nem is tudnék mondani, ami ilyen durva lenne.

Azt amúgy vegyük figyelemben, hogy videónál csak 2 megapikszelt kell kirajzolnia az obinak, még 4K-nál is csak 8, és hol vannak már a 8 megapickszelles vázak... :U

(P.H.)

(#3278) papaya válasza .DLL (#3277) üzenetére


papaya
senior tag

Köszönöm mindenkinek a választ. :R :R Megrágom.. :K

Amúgy még ezt is találtam fix-ben:

Samyang / Rokinon 14 mm 2.8f

[ Szerkesztve ]

(#3279) dewillright válasza papaya (#3278) üzenetére


dewillright
csendes tag

Nem ismerem ezt a Samyang obit, de izgi az f2.8. Van aki használja vagy ismeri?

(#3280) MrChris válasza papaya (#3278) üzenetére


MrChris
nagyúr

az equvi. 21mm, szép nagylátó és még marad 130e! Kéne még egy equvi. 40-50 közötti, (sigma 30/1.4 vagy feléért 2.8) Meg egy kis tele, pl régi mf lencse 135/2.8 és van minden tartomány elég fényerővel. FF-ben ez legalább duplája.

(#3281) zgospel válasza MrChris (#3280) üzenetére


zgospel
őstag

Canon EF 35mm f2, az IS USM nélküli 70-75 körül volt újonnan, nagyon szép képe van, legalábbis APS-C-n. sajnos az új verzió 150 körül van, és már csak azt árulják a boltok.
ha sikerül megcsípned egyet a régiből azzal mindenképp jól jársz, később FF-en is használhatod. persze azt nem tudom hogy a képminősége, főleg a széleken, milyen lesz full framen.

[ Szerkesztve ]

https://www.flickr.com/photos/zpapa/

(#3282) MrChris válasza zgospel (#3281) üzenetére


MrChris
nagyúr

mármint papaya :) nekem m4/3 rendszerem van. Persze erre mindent fel tudok tekerni :D

(#3283) zgospel válasza MrChris (#3282) üzenetére


zgospel
őstag

jajj, igen, neki címeztem, a te hozzászólásodat kiegészítve. nem gondoltam végig hogy mit írok meg hova nyomtam :))

https://www.flickr.com/photos/zpapa/

(#3284) DGC


DGC
csendes tag

Ezzel a gimbal-al szemezek mostanában:
[link]
Az ára nem rossz csak úgy látom a youtube-os videón hogy egy picit azért remeg a kép.(lehet csak nem kapcsolták be a stabit az obin)
Valaki használ e már ilyet? és mi a tapasztalat vele? Melyiket érdemes megvenni max 300eft ig?

(#3285) MrChris válasza DGC (#3284) üzenetére


MrChris
nagyúr

fura egy cucc, ha nem stabilizál, akkor mire jó?

(#3286) MrChris válasza DGC (#3284) üzenetére


MrChris
nagyúr

megnézegettem jobban. Ilyet csak akkor vennék, ha nagyon muszáj, spec helyzetekre, vagy copterre. Egy hagyományos kézi steadyhoz képest a kisebb méretet, földközelibb lehetőséget (bár steadynél is meg lehet csinálni) meg a vezérelt kameramozgatást látom.
Viszont marha sérülékenynek látszik. Mindent a kis szervomotorok csinálnak, nem véletlenül van pótlásukra pénzes lehetőség, ha kapnak kis port, nedvességet... kiváncsi lennék a valódi gyakorlati élettartamukra. A steadynél amit a zárt golyóscsapágyak, súlyok, tehetetlenség és gravitáció elintéz, azt ennél folyamatos ellenmotorozás, aktív üzemmód kell, meg egy rakat akksi. Kalibrálás se egyszerű.
Egy nagy hexakopterre viszont hasznos lehet.

(#3287) .DLL válasza DGC (#3284) üzenetére


.DLL
veterán

Ilyen apró röccenéseket, főleg ha odafigyelés nélkül sétálnak vele vagy futnak, nem tudja kiszedni, mert maga a váz, mint rugalmas szerkezet beremeg, az egész alsó villa egy pontban van felrögzítve, pl. egy 2 kilós tömeg eléggé ki szeretne fordulni. A motorok csak a tengely menti elmozdulásokat veszik ki, és akkor is kell neki reakcióidő, ez tükrös „teszteknél” jól megfigyelhető, ha nem a vázat, hanem a hátteret nézzük. De ez szerintem rosszul is volt beállítva.

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

(#3288) DGC válasza MrChris (#3286) üzenetére


DGC
csendes tag

Oktokopterre is fel lenne téve meg kézből is. Most van steadycam-ünk de az is körülményes (felvenni,levenni,menni vele, szállítani) .
Vannak persze nagyon jó kézi gimbalok pl: MoVI M10
csak ezeknek horror árúk van :D

(#3289) MrChris válasza DGC (#3288) üzenetére


MrChris
nagyúr

aha, tehát profi vagy :D Nekem még csak a saját magam készítésű steadyhez volt szerencsém :))) Bár feladatát teljesen ellátta, éppen csak szeretett elfordulni, szét is kaptam. Következő már tuti lesz.

(#3290) dewillright válasza DGC (#3284) üzenetére


dewillright
csendes tag

Szerintetek mi a külömbség az olcsóbb és drágább gimbal stabilizálók között?
Pl ez mivel gyengébb? [link]

(#3291) MrChris válasza DGC (#3288) üzenetére


MrChris
nagyúr

na ez csinálja a dolgát! Görkoris jópofa, ügyes.

(#3292) .DLL válasza dewillright (#3290) üzenetére


.DLL
veterán

Ennél minden súlyt a motorok tartanak, még plusz csapágyazás sincs, hogy a teher megosztva kerüljön motorra és csapágyra. A felső motornál ha a tengely véletlenül kicsúszik (anyaghiba, túl nagy erő, stb) akkor zuhan az egész cucc, kamerástól :D Azt az arcot megnézném, mondjuk egy autóból kilógva. :P

Persze rendeltetésszerű használat mellett ilyen nem fordulhat elő. :)

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

(#3293) MrChris válasza .DLL (#3292) üzenetére


MrChris
nagyúr

amatőrnek ez nem való, nagyon precíziósnak néz ki, állandó karbantartást igényelhet. Azokból a motorokból és apró csapágyaikból nembnézek ki hosszú élettartamot, talán ezért is árulnak hozzájuk olyan sok pótalkatrészt.

(#3294) DGC válasza .DLL (#3292) üzenetére


DGC
csendes tag

Én is attól félek hogy középen kiszakad a motornál mert azért az 5dm2 + 17-40 obi nem könnyű.
Vagy azon is gondolkoztam hogy valami jó MILC-et rátenni pancake lencsével úgy jóval kevesebb súlyt kell kibírnia.
Programozásban beállításban lenne segítség mert van RC-s ismerős aki a vezérlőkhöz ért.

(#3295) .DLL


.DLL
veterán

Egyébként sok tesztvideónál látszik, hogy van rajta szoftveres stabilizáció is :D azért tűnik oly simának, csak kicsit furcsa amikor a háttér enyhén változtatja az alakját.

(P.H.)

(#3296) HollyBoni válasza MrChris (#3291) üzenetére


HollyBoni
veterán

Ja, a göri rohadt jó stabilizálni, nagylátószöggel simán kézből nagyon jó eredményt lehet elérni. :K De sokszor hosszabb manuállal úgy is szoktam hogy állványt magamhoz szorítom, rácuppanok evf-re, tök stabil.

(#3297) dewillright válasza HollyBoni (#3296) üzenetére


dewillright
csendes tag

Mi az a Göri?

(#3298) HollyBoni válasza dewillright (#3297) üzenetére


HollyBoni
veterán

Görkorcsolya. :DDD

(#3299) .DLL válasza dewillright (#3297) üzenetére


.DLL
veterán

Vadászgörény-stabilizátor :DDD

(P.H.)

(#3300) MrChris


MrChris
nagyúr

Napfényben (vagyis bőven van természetes fény) gyerekek ugrabugra videózásához milyen záridő javasolt, hogy ne legyen túl darabos? Elsősorban 25p-ben veszek fel.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.