Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3451) RexMaximus válasza .DLL (#3450) üzenetére


RexMaximus
aktív tag

low budget a legolcsobb belepokategorias cuccokat jelenti esetmben :).

Fotozgatashoz van egy Pentax ist ds-em (oldschool) viszont ez nem tud videot. Teszteket, tapasztalatokat akarhogy olvasom videozashoz, belepo gepeknel a Canon tunik jo valasztasnak.

Fotozasnal makro/nagylatoszoghoz raynox elotetlencseket hasznalok. Ezek videozashoz is jok lehetnek?

(#3452) .DLL válasza RexMaximus (#3451) üzenetére


.DLL
veterán

A 600D-t fotóhoz is imádni fogod, (nekem egy 550D van, bent pedig egy Pentax K200D) :K

Akkor marad a kitobi, az a géppel együtt nagyon olcsó, megéri az árát, és rá tudod tenni a Raynox makró előtétet is.

(P.H.)

(#3453) RexMaximus válasza .DLL (#3452) üzenetére


RexMaximus
aktív tag

Tavaly parszor volt szerencsem 550-hez, sportfotokat keszitettem vele. Haat urhajo volt az enyemhez kepest kb :) jo volt.

Rendben, koszonom a valaszokat :)

[ Szerkesztve ]

(#3454) gabesz82 válasza MrChris (#3447) üzenetére


gabesz82
senior tag

Egész jól boldogultam vele, elég finoman lehet állítani a gyűrűn vele. Meg kell szokni ez tény a hajlékonyság miatt, viszont ha megszokod akkor könnyen megy, és ennél olcsóbb nincs :)

PSN: Morfologus82

(#3456) z123456789


z123456789
addikt

Sziasztok!

Mivel érik el azt hogy ennyire "simulékony" legyen a felvétel? Úgy értem, ha én elkezdenék valakit követni, akkor ugye minden lépésemnél ugrálna a kamera, ráadásul ha valakit messzebbről szeretnék lekövetni, az még rosszabbul nézne ki, akkor is ha én fix ponton vagyok, és kézből veszem az illetőt.
Keresgéltem visszafele, és ezeket találtam:
-steady
-tripod
-monopod
-shoulder
Nagyjából képben vagyok, hogy melyik mit jelent, ha más nem beírom eBay-re, és kidobja. De nem tudom hogy mire lenne szükségem. Továbbá mi a működési elve? Súllyal van leterhelve hogy minden egyes elmozdulásnál lágyabb legyen a szögváltás? Ezeket meg lehet oldani DIY módszerrel is? Nem az életem a videó készítés, de egyrészt kipróbálnám, és a készülő videónkhoz jól jönne egy két ilyen jelenet.

Előre is köszi!

(#3457) imibogyo válasza z123456789 (#3456) üzenetére


imibogyo
veterán

Steadicam. Lehet házilag is. Például ez egész jó. De vannak jobbak is, csak most nincs időm kikeresni neked. DIY Steady alatt keresgélj. Itt egy másik egyszerű darab. ;)

[ Szerkesztve ]

(#3458) z123456789 válasza imibogyo (#3457) üzenetére


z123456789
addikt

Ó! Köszi szépen! :)

(#3459) MrChris válasza z123456789 (#3456) üzenetére


MrChris
nagyúr

Erre keress rá gugliban:
3 axis handheld gimbal

ezzekkel lehet ilyesmit csinálni. Ezekben szenzorok, motorok tartják egyensúlyban és stabilizálják a mozgást, de az igazán extra még hogy a szerezet mozgatását is elvégzi. A síma steadynél hozzá kell nyúlni és ebből problémák adódnak. Ennél viszont a rendszer kiegyenlíti a motorok pontos vezérlésével a szándékos forgatást, mozgást... nézz meg néhány videót, ahol ilyeneket beállítanak abból látni fogod mi is ez a rendszer. Persze amatőrnek elég drága.

(#3460) zgospel válasza z123456789 (#3456) üzenetére


zgospel
őstag

szia,
nem néztem végig csak bele-bele tekertem párat, az mind steadyvel készült. a steadynek a működési elve nagyon egyszerű, az egész szerkezet forgatónyomatéka a csuklópontra 0 kell hogy legyen. ha nem így van akkor elbillen. persze nyilván mivel csapágyakkal lehet ezt megoldani, minimális súrlódások azokban is vannak, amik minél gyorsabban rángatod a steadyt annál nagyobb mértékben adódnak össze, kibillentve ezáltal a szerkezetet. ezért kell úgy balanszolni hogy az ellensúlyos rész egy lehelletnyivel nagyobb forgatónyomatékot generáljon mint a túloldali, hogy mindig visszabillentse saját magát a gravitáció segítségével függőlegesbe. túl erősre sem szabad azonban állítani, mert ha túl gyorsan billen vissza akkor pedig túlbillen és ingamozgásba kezd, ami nem jó.

a tripod az az állvány, azzal nyilván csak egyhelyből tudsz stabil képet készíteni, a monopod az egylábas állvány, a shoulder rig pedig egy válltámasz, ami szintén nem eredményez annyira úszó, repülő képet mozgás közben mint a steadycam, viszont egyhelyben állva egész jó, szerintem monopodot lehet kiváltani vele, más hasznát nem igazán látom.

steadycamből is szerintem azt érdemes használni, ami felépítésileg legalább egy glidecammel megfelel. pl az előző hozzászólásban linkelt első videóban található "steady" egy hulladék, szerény véleményem szerint, semmire nem jó, max egy kompakt fényképezőt tud "stabilizálni".

nézegess videókat a glidecam vagy flycam vagy wondland steadykről, ezek már valóban hasznosak és stabilizálnak, az ez alatti kategória csak parasztvakítás. de pl a hender pro is egy kiváló és jól átgondolt darab, ami még így hirtelen eszembe jut.

https://www.flickr.com/photos/zpapa/

(#3461) imibogyo válasza zgospel (#3460) üzenetére


imibogyo
veterán

Igen a flycam-glidecam páros kimaradt az említésből, mert siettem (melóból vagyok). Gondoltam ha már elindult egy (linkelt) YT ösvényen úgyis szembe jönnek vele azok is. Meg ugye házi elkészítésre is kérdezett, úgy pedig steady a legegyszerűbb. Bár én már láttam házilag készült stabilizátor-mellényt is. De az nem 5 perc elkészíteni és nem is feltétlenül kis pénz. :K

[ Szerkesztve ]

(#3462) MrChris válasza zgospel (#3460) üzenetére


MrChris
nagyúr

Azt a videót 99% hogy nem steadyvel, glidecammel csinálták, hanem ilyennel.

[ Szerkesztve ]

(#3463) .DLL válasza z123456789 (#3456) üzenetére


.DLL
veterán

Jaja ez Steadicam, az évszámból is egyértelmű ((#3462) MrChris: 2011) de a legjobb rész még is az amikor pont hogy mozdulatlanul áll, és teljesen észrevétlen, hogy mikor kerül statívra a szerkezet. :Y

(#3462) MrChris: nem is hinnéd mennyire profi steadycam operatőrök léteznek, akik csak vállrándítottak egyet a gimbal megjelenésekor. :)
Pl.: http://www.youtube.com/watch?v=s_HuFuKiq8U

Szerk.2: Parancsolj (-atok) itt vala a folytatás Behind The Scenes videója: [Link] ;)

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

(#3464) zgospel válasza MrChris (#3462) üzenetére


zgospel
őstag

persze, igazad van :R mondom csak pár másodpercre pillantottam bele, meg gondoltam nem a legdrágábbal kezdem :)

https://www.flickr.com/photos/zpapa/

(#3465) MrChris válasza .DLL (#3463) üzenetére


MrChris
nagyúr

Igazad van. Viszont érdekes, hogy az iskolai folyosón áll a kamera és 'felgyorsul' az idő, de a kamera ugyan olyan egyenletes lengésben van. Itt valami fikcsi van. A folytatásban pedig a gördeszka pályán 'multi expozíció' van, ami szintén furcsa. Mintha ezeknél a jeleneteknél robotkarra kerülhetett volna a kamera, ami tartja a pozíciót, sőt ugyan azon pályán többször is végig tud menni...

Amúgy a gimbalos a síma steadi is, meg a motorcsónak propeller tengelye is ;]

Ez más miatt érdekes, lassacskán ha a legélesebb képet szeretnénk mobiltelefonra kell váltani és kukázhatjuk a dslr/milcet :D Már csak hackelni kéne a Samu szoftverét.

(#3466) MrChris válasza imibogyo (#3457) üzenetére


MrChris
nagyúr

Érdekes, hogy a házi készítésű sokkal egyenletesebb mozgású mint a FLYCAM NANO. Azt a csuklós filléres gimbalt még nem láttam egy barkács, alkatrész, szerelvény boltban sem. Esetleg valaki tud ilyet, hol lehet kapni?

(#3467) z123456789


z123456789
addikt

Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget, tippeket, próbálok elmerülni benne, és eldönteni mire van szükségem. Köszi! :)

(#3468) imibogyo válasza MrChris (#3466) üzenetére


imibogyo
veterán

Most már eszembe jutott. Te voltál aki a múltkor két tengelyes csuklót akartál készíteni nem? Amire én az oszlopos fúrót tanácsoltam (amit továbbra is tartok). Abból lett valami? Megvalósítottad?

(#3469) imibogyo válasza imibogyo (#3468) üzenetére


imibogyo
veterán

Esetleg egy ilyet érdemes lehet kipróbálni. Nem feltétlenül ezt, csak hasonlót. Olyan kellene aminek szimmetrikus a kialakítása. ;)

(#3470) taranis


taranis
addikt

Nem tudom volt e, érdekes olvasnivaló a GH4-ről, egy kis helyi érdekeltséggel: [link]

colorizer.net

(#3471) MrChris válasza imibogyo (#3468) üzenetére


MrChris
nagyúr

Igen :D . Hát egyszerűen nem jut rá időm barkácsolni a gyerkőcök mellett. Gondoltam le kéne egyszerűsíteni, mert soha sem lesz belőle semmi. A régi prototípust szétszedtem. Aszem ilyet berendelek. Még a kamera pozicionálására, kellene egyszerű megoldás, mert amim van az ormótlan nagy és nehéz.
Ami zavar sok házi, de gyári steadinél az a jobbra-balra forgás, ha egyenesen is mennek velük, akkor is minden lépésnél egyet fordul néhány fokot ide-oda.

(#3472) imibogyo válasza MrChris (#3471) üzenetére


imibogyo
veterán

Igen, de azt egy kardán elvileg kivédi, nem? A gömbcsuklósok szoktak jobbra-balra forgolódni. Vagy a kardános is bemozdulna szerinted? Nem tudom, még nem csináltam, csak agyalok.

(#3473) .DLL válasza MrChris (#3465) üzenetére


.DLL
veterán

Te! Megnézted a BTS videót? :D Ott van benne az is. ;)

Amúgy az ilyen szerszám-kardán csuklót nem ajánlom, járt már a kezemben néhány, ezek mind szorultak, maguktól úgy maradtak, ahova hajtogattam őket. Nincsenek csapágyazva, csak egy acél tengely van átdöfve a fémen, az a lényeg, hogy erős legyen, nem az hogy harmat finomságú...

Egyébknt nem csodálom, hogy a Flycam Nano-nál jobb némely DIY, mert az egy szar. Párszor írtam már róla itt, a fórumon, ésrdemes a keresőt használni. ;)
De csak csapágyazottat csinálj, különben akár a rúd+súlynál nem lesz jobb végeredményed.

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

(#3474) MrChris válasza imibogyo (#3472) üzenetére


MrChris
nagyúr

gondolom semmi sem úgy műxik, mint ahogy gondoljuk. A golyó perselyének megmunkálásának minősége valszeg betesz a pontosságnak. Meg a por is bejut... Volt egy manfrotto gömbcsuklós az xart nem ért. Kardánt még nem próbáltam.

(#3475) MrChris válasza .DLL (#3473) üzenetére


MrChris
nagyúr

Ez nem szerszám kardáncsukló hanem modellekhez való.

(#3476) .DLL válasza MrChris (#3475) üzenetére


.DLL
veterán

Ja tényleg, most elolvastam mi is ez:

- nincs csapágyazva
- műanyag a teste
- 3,2mm-es tengelyhez való, ami kisebb, mint egy általános Jack-dugó...

GoProhoz kell, vagy DSLR-hez?

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

(#3477) MrChris válasza .DLL (#3476) üzenetére


MrChris
nagyúr

pana g6-hoz. Obival, akkuval, kártyával 490gr. Kb bő 1kg a teljes súly.

(#3478) taranis


taranis
addikt

Végre jött beltéri GH4 felvétel: [link]
Azért elég jó ez. Fura, hogy megengedték az Octocoptert a templomban, kisebb szentségsértés lehetett a hangja :)

colorizer.net

(#3479) MrChris válasza .DLL (#3476) üzenetére


MrChris
nagyúr

Na ez a legegyszerűbb megoldás gimbalra :D

(#3480) .DLL válasza MrChris (#3479) üzenetére


.DLL
veterán

Igen, ez egy próbát megér, nem is nagy összeg. Remélhetőleg nem szorul.

(P.H.)

(#3481) imibogyo válasza MrChris (#3479) üzenetére


imibogyo
veterán

Én csak azért nem tanácsoltam, mert innen rendeltem 12 darab gömbcsuklót pár hete és bizony elég sok szorult. Persze azok másmilyenek voltak, derékszögűek. Nem tudom ez milyen minőséget képvisel. :(

[ Szerkesztve ]

(#3482) .DLL válasza imibogyo (#3481) üzenetére


.DLL
veterán

Ha szorul akkor viszont használhatatlan, hiszen ahogy mozogna a fogantyú, úgy vinné át a mozgást a rúdra és a kamerára is... :/ sőt belegondolva ha alapból nem is szorul, de a kamera és az ellensúlyok össz. tömegét ráterhelve már tuti megnőne a súrlódás.

(P.H.)

(#3483) MrChris válasza .DLL (#3482) üzenetére


MrChris
nagyúr

valszeg erre a célra használhatatlan. Holnap berendelem azt a pici kardánt, meglátom mire lesz elég. A jobra-balra, előre-hátra állítható tálcára kellene kitalálni egy hasonlóan egyszerű dolgot.

(#3484) taranis


taranis
addikt

Egy bolt már feltüntette a fullframe szenzoros, 4K videós Sony A7S árát, 2295 EUR. Hivatalos bejelentés holnap lesz.

colorizer.net

(#3485) #21123072 válasza taranis (#3484) üzenetére


#21123072
törölt tag

Hát, ha a Sony Luxemburg volt az, akkor már lecserélték az árat Prix inconnu!-ra. :)

(#3486) taranis válasza #21123072 (#3485) üzenetére


taranis
addikt

Igen, ők voltak azok.

colorizer.net

(#3487) Elektrosokk


Elektrosokk
addikt

óhh. ez kicsit magasabb mint vártam.

"Bárcsak elviselnétek tőlem egy kis esztelenséget, sőt viseljetek el engem is." Szabadságot Aweriotnak! ️

(#3488) .DLL válasza Elektrosokk (#3487) üzenetére


.DLL
veterán

Ez informatív hozzászólás volt. :U :DDD Igazán odaírhattad volna, hogy hány dollár (és hogy mi, hogy kereshető legyen ;) )

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

(#3489) Elektrosokk válasza .DLL (#3488) üzenetére


Elektrosokk
addikt

ja sorry, Taranis hozzászólására akartam reagálni.

"Bárcsak elviselnétek tőlem egy kis esztelenséget, sőt viseljetek el engem is." Szabadságot Aweriotnak! ️

(#3490) .DLL válasza Elektrosokk (#3489) üzenetére


.DLL
veterán

Ja, azt hittem megvan a mai hivatalos bejelentés, és arra írtad, hogy több lett.

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

(#3491) taranis válasza Elektrosokk (#3489) üzenetére


taranis
addikt

Amúgy ahhoz képest, hogy korábban 1700-1800 USD-s árakat is belengettek a vázra, valóban sok. De végülis nem lenne gond, ha nem kéne hozzá még 2000 USD-ért külső rögzítőt venni.

colorizer.net

(#3492) MrChris


MrChris
nagyúr

Érdekes ez a videókép összehasonlító a dpreview oldalán. Sajnos még kevés a minta, de látszik a panasonic hatékonysága ezen a téren, meg a sony se rossz, jó lenne látni mit tudnak az elterjedt dslrek.

(#3493) #21123072


#21123072
törölt tag

Na, 2500$ az A7s.

[ Szerkesztve ]

(#3494) orko válasza MrChris (#3492) üzenetére


orko
tag

GH3 mellett,gyedül az RX10 rúghat labdába képminőség terén..

[ Szerkesztve ]

(#3495) HollyBoni


HollyBoni
veterán

(#3496) m3ss


m3ss
veterán

hali
be tudnatok hatarolni hogy itthon nagyjabol mennyiert vallalnak mondjuk egy 2 oras keresztelo videozast?

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#3497) m3ss válasza HollyBoni (#3495) üzenetére


m3ss
veterán

hanyszor gondolkodtam filmeken hogy hogyan csinalhatjak ezt az effektet...meg is akartam mar kerdezni nem egyszer. rengeteg scifiben latni. azt hittem vmelyik lencse :)

vki nem akar esetleg cipruson nyaralni/videozni egyet oktoberben? 2 oras keresztelo videozasert tudnek lehet egy 200-300 juro kornyeki osszeget mondani. ami nem sok, repjegy kijon 1-2 szemelyre belole, mondjuk ma pont akcios, minden masodik repjegy ingyenes...ha vki nyaralni akar annak idealis lehet. felteve ha van felszerelese, tud normalisan editalni..es nem olyan videot csinal mint amit en csinalnek 1 honap utan miutan vettem egy eos m-et mondjuk :DDD
egyelore ez meg csak erdeklodes szintjen, van olyan aki sztetek ennyiert vallalna ilyesmit vagy teljesen irrealis amire gondoltam ennyiert?

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#3498) HollyBoni válasza m3ss (#3497) üzenetére


HollyBoni
veterán

Ez csak egy házi megoldás, filmekben anamorfikus obikat használnak.

(#3499) .DLL válasza HollyBoni (#3498) üzenetére


.DLL
veterán

Nem feltélenül ;) vannak professzionális "Blue Streak" szűrők, amiken áttetsző vékony kék vonalak vannak, ezek vastagsága és sűrűsége pedig meghatározza az effekt erősségét.

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

(#3500) HollyBoni válasza .DLL (#3499) üzenetére


HollyBoni
veterán

Ezt nem is tudtam hogy van ilyen. :N Csak anamorfikus lencséket meg adaptereket ismerem.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.