Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#5806) kymco válasza euchi (#5805) üzenetére


kymco
veterán

A látszólagos ellentmondás egy részét könnyen ki tudom küszöbölni.
Az ókori gondolkodásban a nők nem voltak "túlértékelve". Ha az ókori nemzetségi táblázatokat nézzük, sehol nem szerepelnek benne asszonyok... illetve Jézus egyik nemzettségi táblázatában van három is, de ez fehér holló, és most mellékszál.
Ergo, az, hogy Ádámnak csak a fiait említi a Biblia, az nem jelenti, hogy nincs leánygyermek...
A Biblia azért emeli ki pont Káint és Ábelt, mert a testvérgyilkosság fontos dramaturgiai üzenetet hordoz a megváltozott emberi természetről, de ez nem jelenti, hogy nincs más.

Én az eredendő bűn fogalmát nem abból vezetném le, hogy már az újszülött is elvetemült bűnös, hanem egy idealizált középkori példából.
Van egy királyság, van ennek a királynak mindenféle java. Gondoskodik népéről az ő lehetőségi szerint, biztosítja az életfeltételeiket, megvédi őket a betolakodóktól, megszervezi az államot.
Egy falu úgy dönt, hogy elszakad a királyságtól, és saját államot alapít... a lojális király ezt engedi, bár a veszélyekre figyelmezteti az embereket... azt az államot, amit ő tud biztosítani, már nem kaphatják meg, és a maguk szervezett állam számos problémával kell, hogy szembenézzen, olyanokkal, amikről nem is álmodtak...

Aki ebbe a faluba beleszületik, minden gyermek alapból szakadár. Egy olyan állapotba született, amit nem ő választott magának. Meg van a lehetősége visszatérni a királyságba, de ahhoz személyes döntés kell.
Ádám és Éva létrehozott egy földi birodalmat, ahol Istennel csak korlátozott formában lehet kapcsolatban lenni (ige, próféták stb - mint nagykövetek), ahhoz, hogy helyreálljon az ember életében Isten királysága, át kell lépnie a határt....

Tudom, hogy bugyuta példa, tele következetlenségekkel, de most hirtelen ennél jobb nem jutott eszembe.

A látszólagos ellentmondás feloldásának másik része nem ilyen egyszerű, most nem mennék bele.

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.