Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#22973) Tetsuo válasza MageRG (#22963) üzenetére


Tetsuo
aktív tag

Ez teljesen lényegtelen.
Ha van egy igazság, azt nem formálhatod polkorrektté, nem feleltetheted meg mindenki számára, hanem változtatás nélkül kell az emberek értésére adni.

Egyébként éppen a Baranyi írásában volt szó a "mi" és "ők" értelmezésről konkrétan a judaizmusban.
Zanzásítva: A Tóra a zsidó kultúrában terjedt, zsidó kulturális elemekkel, egyre eltávolodva az Igazságtól, de még mindig hordozva annak esszenciáját, ahogy minden egyéb vallási doktrínánál, hagyománynál ez megfigyelhető.
A vallás szemszögéből evidens, hogy van a mi és az ők, hiszen van a beavatott, aki lehetőséget szerez lemosni bűneit, közelebb kerülni Istenhez, míg a "nem beavatott", aki így elveszett, szellemi halálra vagy kárhozatra ítélt, illetve a szamszárában ragadt.

A hívők szerint (és így szerintem is), a vallást eredetileg nem az emberek találták ki, hanem Istentől származik, így azon lamentálni, hogy megkülönböztet embereket, felesleges, inkább a szent üzenetet kell eljuttatni mindenkinek, hogy ki-ki maga felelősségével dönthessen elfogadja-e azt, vagy nem.
A klasszikus vallások szerint az ember tetteinek (szavainak, gondolatainak) súlya, következménye van, ami a jövőjét befolyásolja és ez ennél igazságosabb már nem is lehetne. Hogy mi módozatokon keresztül hat vissza a tett, arról már eltérőek a vélemények, de talán nem is az a lényeges.

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.