Hirdetés

2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#19327) Ujjlenyomat válasza llll (#19316) üzenetére


Ujjlenyomat
csendes tag

Cselekedetek 2:1-21 (ÚV)

" Mikor pedig a pünkösd ünnepének napja már elkezdődött, mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen,  és hirtelen heves szélrohaméhoz hasonló zúgás támadt az égből, és betöltötte az egész házat, ahol ültek.  Majd tűzlánghoz hasonló nyelvek váltak előttük láthatóvá, szétoszlottak, és mindegyikükre ráült egy.  Mindnyájan beteltek szent szellemmel, és különböző nyelveken kezdtek szólni, úgy, ahogy a szellem megadta nekik, hogy szóljanak.
 Tartózkodtak pedig Jeruzsálemben zsidók, istentisztelő férfiak, az ég alatt levő minden nemzet közül valók.  Mikor tehát ez a hang támadt, összegyűlt a tömeg, és meg volt zavarodva, mert mindenki a maga nyelvén hallotta őket beszélni.  Igen, meg voltak döbbenve, elcsodálkoztak, és mondogatni kezdték: „Nézzétek már, nemde mind galileaiak ezek, akik beszélnek?  Akkor hogyhogy mindnyájan a magunk anyanyelvét halljuk? Pártusok, médek, elamiták, és akik Mezopotámiában lakunk, és Júdeában és Kappadóciában, Pontuszban és Ázsia tartományban, Frígiában és Pamfíliában, Egyiptomban és Líbiának a Ciréne felé található részein, és akik Rómából jöttünk, és itt tartózkodunk, zsidók és prozeliták egyaránt,  krétaiak és arabok: a saját nyelvünkön halljuk őket beszélni az Isten nagyszerű dolgairól.” Igen, mindannyian meg voltak döbbenve, és tanácstalanok voltak, és ezt mondták egymásnak: „Mi akar ez lenni?” Mások viszont csúfolták őket, és elkezdték mondogatni: „Édes borral itták tele magukat.”
 Péter azonban felállt a tizeneggyel, felemelte a hangját, és így szólt hozzájuk: „Júdeai férfiak, és ti mindnyájan, akik Jeruzsálemben laktok, legyen ez tudtotokra, és fordítsátok fületeket a beszédeimre!  Mert ezek az emberek nem részegek, ahogy vélitek, hiszen a harmadik órája ez a napnak. Ellenkezőleg, ez az, ami megmondatott Jóel próféta által: »‚És az utolsó napokban — ezt mondja az Isten — kitöltök az én szellememből mindenfajta testre, és fiaitok meg leányaitok prófétálni fognak, ifjaitok látomásokat látnak, és véneitek álmokat álmodnak; és még rabszolgáimra és rabszolganőimre is kitöltök szellememből azokban a napokban, és prófétálni fognak. Előjeleket adok az égen fenn, és jeleket a földön lenn, vért, tüzet és füstködöt; a nap elsötétül, a hold pedig vérré válik, mielőtt elérkezik Jehova nagy és dicső napja. És mindenki, aki segítségül hívja Jehova nevét, megmentésben fog részesülni.’«"

Erre a szakaszra gondolt Noddy (szerintem). Ekkor teljesedett Jóel próféciája.
Azt nem tudjuk pontosan, hogy meddig maradtak meg a lángnyelvecskék a tanítványok fején. Túl sokáig biztos nem, mert amikor idegen nyelven beszéltek, akkor a héberek azt hitték róluk, hogy részegek. Tehát ekkor nem volt lángnyelvecske rajtuk.
Illetve amikor kitöltetett a szentszellem, akkor mind a 120 tanítványra kitöltetett. Nem volt a felső helyiségben olyan személy akire ne töltetett volna ki. Lehet, hogy a 120 tanítványon kívül senki nem látott lángnyelvecskét. Nem emlékszem, hogy írná a Biblia, hogy miért volt ez a lángnyelves jel.

Még egy kis infó a szentszellemmel kapcsolatban:
Cselekedetek 8:18 (ÚV)
"Simon pedig, amikor látta, hogy a szellem az apostolok kézrátétele által adatik, pénzt ajánlott nekik"
Ezért a 2.sz elejéig tartottak a csodák (nyelvekenszólás, feltámasztás, gyógyítás ...). Csak az apostolok tettek csodát, ill. akiknek ők adtak szentszellemet, de ők már nem tudták átadni egy 3. személynek. Ebből adódóan, ha ma valaki azt mondja, hogy ő Istentől kapott szentszellemmel, vagy az által gyógyít, akkor itt már meg is bukik a történet. Attól függetlenül lehet, hogy gyógyít, de nem Isten szent szellemével, mivel ez a lehetőség napjainkra megszünt.

[ Szerkesztve ]

"Mindazt tehát, amit akartok, hogy az emberek megtegyenek veletek, ti is hasonlóképpen tegyétek meg velük; mert ezt jelenti a Törvény és a Próféták." (Máté 7:12)

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.