- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- sh4d0w: Tele a hócipőm
- sellerbuyer: Te tudod, mi mennyit fogyaszt az otthonodban?
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése.. kontra MS/Zintel korlátozásai.(Mehetnek a levesbe)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Mr Dini: Ebook okosítás: kijelző kalandok
- Lalikiraly: Sencor SMC BS30 aktív hangfalszett bemutató
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
Hát, ha az válasznak számít, hogy ehhez letöröltették vele az Ubuntu-t, és felrakattak vele egy Minket ...
Nézd, szerintem ennek túl nagy jelentősége nincs.
Ha valaki csak azért akar Linuxozni, mert van egy régi gépe, ami Windows-szal már nem igazán használható, az úgyis rájön idővel, hogy Linux-szal sem lesz használhatóbb
De ha valaki más okból használ Linuxot, mondjuk mert azt hallotta, hogy biztonságos, vagy mert a nyílt forráskód miatt, akkor úgyis végigmegy pár disztrón/asztali környezeten, mire leragad annál, amelyik a legjobban tetszik neki.Storytime: én Suse-val találkoztam először (akkor még így hívták), azt hiszem egy CHIP CD mellékletén volt. Feltelepítettem, beállítgattam, aztán el kellett mennem valahova, otthagytam olyan 2 órára, a háttérben ment valami letöltés. Mire visszaértem, az asztalon az összes ikon átváltozott .desktop fájllá, nem lehetett rájuk kattintani... valami összeomlott a plasma-desktop-ban. Nekem akkor ennyi elég volt, hogy azt mondjam, hogy jó lesz ez, de kell neki pár év, mire használható lesz. Utána pár évig nem is néztem a Linux felé.
Ha az ember ilyen hibákkal találkozik, az nem jó.Az Ubuntunak egészen a közelmúltig volt egy olyan szokása (vagy tán még mindig megvan), hogy defaultban telepítve volt a whoopsie. Ez azt okozta, hogy mindenféle, totálisan jelentéktelen programösszeomlás miatt ilyen ablakok jelentek meg:
Érted, összeomlik valami random service, amit a systemd úgyis újraindít másodperceken belül, és egyébként a felhasználó úgysem tud vele mit kezdeni, az sem tudja, mi az, de azért ilyen ablakokat dobál fel a rendszer... ebből az jön le az embernek, hogy milyen szar ez a Linux, most lett telepítve, de már bugos.
-
És ha az ezen az útvonalon kéttkattal indítod a snap-store-t, akkor sincs Permissions lehetőség?
[link]
Akkor passzolok.
Manuálisan sem sikerül az engedélyeket átállítani, terminálból?sudo snap connect remmina:audio-record :audio-record
sudo snap connect remmina:avahi-observe :avahi-observe
sudo snap connect remmina:cups-control :cups-control
sudo snap connect remmina:mount-observe :mount-observe
sudo snap connect remmina:password-manager-service :password-manager-service
sudo snap connect remmina:ssh-keys :ssh-keys
sudo snap connect remmina:ssh-public-keys :ssh-public-keys
-
szoke12
őstag
válasz
#79484416 #42302 üzenetére
Tegnap még sokat olvastam a témában és több dolog is világossá vált...
A lightdm fut, de a service nem grafikus felületen fut, szóval igen, környezeti változók hiányoznak neki. Ezt ugye még megcsavarjuk azzal, hogy másik felhasználó indítja...
Olvastam sokféle tákolást, egyik rendszeren így, másikon úgy...
Végül azon gondolkodtam, hogyan tudnám ezt az egészet elkerülni. És találtam egy megoldást, amivel a nodejs app saját magát újra tudja indítani. Így nincs systemd, sudo és barátai.Mindenesetre köszönöm a válaszokat!
Mostmár ezt is jobban átlátom! -
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Napok óta nem találok megoldást a következő problémára (rengeteg google és GPT van már mögöttem):
Szeretnék készíteni egy linux kiosk rendszert, ami a megszokott chrome helyett egy saját electron alkalmazást futtat (nyilván grafikus), aminek rendszergazdai jogokra van szüksége.Ubuntu serverrel indítottam + lightdm, az appot sikerült telepíteni, elindítani, még az automatikus belépés is megy, viszont a service indítása nem jó.
Az app elindul, látszólag fut is (a status szerint), de tty7-ben csak annyi olvasható, hogy
"Oh no! Someting has gone wrong. A promlem has occured and the system can't recover. Please log out and try again."
A systemctl service fájlom:
[Unit]
Description: Example App
After=lightdm.service[Service]
ExecStart=/usr/bin/sudo -sE /usr/bin/example-app --no-sandbox
Restart=always
User=root
Environment=DISPLAY=:0[Install]
WantedBy=multi-user.targetMi lehet a hiba?
-
Sziasztok!
Ubuntu-n és származékain folyamatosan tapasztalom sok éve, hogy rendszeresen kiírja bizonyos helyzetekben, hogy valami rendszerhiba, vagy programhiba történt, küldök-e visszajelzést.
Bizonyos esetekben minden indításkor kiírja, viszont nem mondja meg, hogy mely komponens a ludas.A kérdés, hogy ezt a hibaüzenetet mely service csinálja, hogy lehet kikapcsolni, vagy utánajárni a kiváltó hibának?
Kössz!
-
cigam
titán
+2 dolog eszembe jutot:
- régebben volt vmi trükközés, hogy nem az egész samba csomag volt fent, hanem csak egy smbclient (?) csomag ami valamilyen szinten biztosította a távoli hozzáférést Windows megosztásokhoz. Nem tudom mostanság mi települ alapból. Nálad fel van telepítve a teljes értékű samba? Fut is az smbd, nmbd service?
- Van tűzfal? Ki/be vannak engedve a megfelelő portok?kpityu2
Néha én is nekifutok, hogy mitől műkodik, vagy éppen nem, de vagy nem azokat az eredményeket kapom, vagy nem is értem miről írnak. Gyakran Windows-on is problémás a hálózati erőforrások kilistázása. Egyik héten minen oké, a másikban csak a gépek harmada látszik, és olyan is van, 20-30mp-el később a többi is megjelenik egy varázsütésre. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #41351 üzenetére
Arcoskönyv megoldása is működik, de ha paranccsorban mountolod, ott is meg lehet adni.
pl.
mount -t cifs -o vers=2.0,username=user_name //server_name/share_name /mnt/A verziószám ezek közül lehet valamelyik:
• 1.0 - The classic CIFS/SMBv1 protocol.
• 2.0 - The SMBv2.002 protocol. This was initially introduced in Windows Vista Service Pack 1, and Windows Server 2008. Note that the initial release version of Windows Vista spoke a slightly different dialect (2.000) that is not supported.
• 2.1 - The SMBv2.1 protocol that was introduced in Microsoft Windows 7 and Windows Server 2008R2.
• 3.0 - The SMBv3.0 protocol that was introduced in Microsoft Windows 8 and Windows Server 2012.
• 3.02 or 3.0.2 - The SMBv3.0.2 protocol that was introduced in Microsoft Windows 8.1 and Windows Server 2012R2.
• 3.1.1 or 3.11 - The SMBv3.1.1 protocol that was introduced in Microsoft Windows 10 and Windows Server 2016.
• 3 - The SMBv3.0 protocol version and above.Én úgy tudom egyébként, hogy alapértelmezetten a 3-as verzióval próbál csatlakozni a Samba.
-
amdni
aktív tag
Kedves Fórumozók!
Az alábbi parancsot szeretném lefuttatni minden induláskor automatikusan.
Ubuntu 22.04.
Mivel sudo jog kell neki, így az indítópultba hiába rakom.
sudo veracrypt --text --mount /dev/sda1 /media/Veracrypt1 --password jelszavam --pim 0 --keyfiles "" --protect-hidden no --slot 1 &
Próbáltam szolgáltatásban indítani:
[Unit]
Description=Veracrypt
[Service]
ExecStart=/usr/bin/veracrypt --text --mount /dev/sda1 /media/Veracrypt1 --password jelszavam --pim 0 --keyfiles "" --protect-hidden no --slot 1 &
[Install]
WantedBy=multi-user.target
De nem működik, indul a szolgáltatás de a felcsatolás nem történik meg.
Mit csinálok rosszul?
Köszönöm! -
Ablakos
őstag
Bejelentkezéskor ez az üzenet vár:
% sudo apt upgrade
The following NEW packages will be installed:
linux-headers-5.15.0-48 linux-headers-5.15.0-48-generic linux-image-5.15.0-48-generic linux-modules-5.15.0-48-generic linux-modules-extra-5.15.0-48-generic
A Live Patch lekérdezésre ez van:
% sudo ua status
SERVICE ENTITLED STATUS DESCRIPTION
cc-eal yes n/a Common Criteria EAL2 Provisioning Packages
esm-infra yes enabled UA Infra: Extended Security Maintenance (ESM)
fips yes n/a NIST-certified core packages
fips-updates yes n/a NIST-certified core packages with priority security updates
livepatch yes enabled Canonical Livepatch service
usg yes n/a Security compliance and audit tools
Akkor most nem jól állítom be a frissítést, vagy miért kell manuálisan frissíteni kernelt?
-
válasz
inf3rno #40355 üzenetére
"es loggolasnal az az alapelv, hogy" rotáljuk. Tehát az x napnál régebbieket törölni.
Mondjuk én PHP-val tudtam párszor teletolni a /-t, de így jár, aki nem teszi külön LV-ra a /log-ot - de az nem is egy mezei asztali volt." A log rotation korulbelul olyan, mintha nem is lenne naplozas."
De, olyan, mintha lenne. Pl. cégeknél megvan az időtartam, amíg meg kell maradnia. Nem akkor törlődik, ha sok a log.
Meg lehet tömöríteni is a régieket, van zcat meg bzcat is...Windowson az szokott sok helyet enni, hogy visszaállítási pontokat csinál, meg a letöltött updateket nem nagyon törli, de az eltávolításukhoz szükséges cuccokat sem (most fejből meg nem mondom, de pont lehet tudni, hogy melyik könyvtárakban vannak ezek). Win7-en meg még Service Pack volt, aminek a telepítése után ott maradt jó sok ilyen cucc, amivel el lehet távolítani (ha letörlöd ezt, akkor már nem lehet uninstallni a Service Pack-ot). Ha hibernáció van engedélyezve, akkor hiberfil.sys is van, az is pár guga.
Virtuálgéppel amúgy jobban jársz tesztelésileg, annyit kalkulálj bele, hogy nyilván lassabb lesz, mint egy fizikai gépen ugyanaz. Qemu/KVM és Virt-manager, azzal frankón GUI-ról tudsz gépeket kreálni, indítani/leállítani/nézni a konzoljukat (azaz a képernyőjüket).
-
-
válasz
ubyegon2 #40046 üzenetére
A telefonomon nyilt forraskodu RR rom van. Ennek telepitese soran a TWRP, ami szinten egy Wolf nyilt forrasu szoftver, legyalul mindent ami eredeti Xiaomi es MIUI volt. A systemet, azaz magat az os-t, torli a data, cache stb. particiokat.
Erre irtam peldanak hogy ez olyan szintu full reinstall mint amikor egy Windowsos pc-t gyalulsz, azaz nullara torlod es feltelepitesz egy Linuxot.
Vagyis maradt eredeti a csupasz hardver. Ebben az esetben a leghalvanyabb lehetosege is megszunik a regi rendszer barmilyen osszetevojenek mukodesere, pl. bloatware, hazapofazas, statisztikak gyujtogetese es elkuldese stb.Igy teljesen tiszta a telefonom, erre a nyakamat teszem.
Google profilom, pontosabban accountom 10+ eve van.
Viszont a telefonomon nincs telepitve a GAPPS es nincse Google Services. Vagyis bar hasznalom a Google nehany szolgaltatasat de a telefonom NINCS osszekozve a Goovle accountommal. Kulso mail klienssel nezem a mailjaimat, az appok kezelesere nem a Google Playstore hanem kulso alternativ appáruház van, Aptoide, stb. stb.
Hasonlatkent, mint mikor neked van Microsoft accountod, Onedrive, Teams stb. de nem a Microsoft megoldasait hasznalod a Wines gepeden hanem Linuxon hasznalsz kulso szoftvereket ezek eleresere.Kb. atment mit akarok kidadogni ebbol az egesz leirasbol?
-
-
PociAti
őstag
válasz
lev258 #39453 üzenetére
Ennél már van hiba:
pa@pa:/etc/update-manager/release-upgrades.d$ sudo apt-get upgrade
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Frissítés kiszámítása... Kész
*The following packages could receive security updates with UA Infra: ESM service enabled:
libpam0g libdjvulibre-text bluez
.... és még nagyon sok más ...
libssl1.0.0 php7.0-mysql tzdata
Learn more about UA Infra: ESM service for Ubuntu 16.04 at https://ubuntu.com/16-04
Ubuntu comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY, to the extent permitted by
applicable law.
Az alábbi csomagok vissza lesznek tartva:
libmysqlclient20
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 1 nem frissített. -
afi0903
aktív tag
Na jó, akkor leírom a lépéseket mielőtt megcsinálom.
Eddig meg van:
A Raspberry-s imagerrel kiírtam az SSD-re a az Ubuntu Server-t, megváltoztattam a jelszót.Amit szeretnék, hogy egyszer beállítom és utána automatikusan történjen:
-Ventillátor beállítás
-torrent szerver beállítás
-külső merevlemez csatolása
-Emby szerver beállítás
-FTP szerver beállítás
-SMB szerver beállításAz eltervezett lépések:
1. sudo apt-get update && sudo apt-get -y dist-upgrade
2. sudo reboot-Ventillátor beállítás
3 .sudo curl https://download.argon40.com/argon1.sh | bash
4. rm argon1.sh
5. sudo reboot
6. argonone-config-torrent szerver beállítás
7. sudo add-apt-repository ppa:qbittorrent-team/qbittorrent-stable
8. sudo apt install qbittorrent-nox
9. qbittorrent-nox
10. sudo nano /etc/systemd/system/qbittorrent-nox.service
Ezt beírom:
[Unit] Description=qBittorrent Command Line Client After=network.target [Service] #Do not change to "simple" Type=forking User=ubuntu Group=ubuntu UMask=007 ExecStart=/usr/bin/qbittorrent-nox -d --webui-port=8080 Restart=on-failure [Install] WantedBy=multi-user.target
11. sudo systemctl start qbittorrent-nox
12. sudo systemctl daemon-reload
13. sudo systemctl enable qbittorrent-nox
14. systemctl status qbittorrent-nox-külső merevlemez csatolása
15. sudo mkdir /media/WDP
16. sudo lsblk -f
17. sudo nano /etc/fstab
Ezt beírom:
UUID=16C4E7074506D876 /media/pi/WDP ntfs uid=1000,gid=1000,umask=007 0 2
18. sudo mount -a
19. sudo reboot
20. sudo chmod -R 777 /media/WDP
21. sudo chown -R ubuntu:ubuntu /media/WDP-Emby szerver beállítás
22. sudo wget "https://github.com/MediaBrowser/Emby.Releases/releases/download/4.6.4.0/emby-server-deb_4.6.4.0_arm64.deb"
23. dpkg -i emby-server-deb_4.6.4.0_amd64.deb
24. rm mby-server-deb_4.6.4.0_amd64.deb-FTP szerver beállítás
25. sudo apt install vsftpd
26. sudo nano /etc/vsftpd.conf
Ezt átírom:
anonymous_enable=YES
27. sudo usermod -d /media/WDP ftp
28. sudo systemctl restart vsftpd.service-SMB szerver beállítás
29. sudo apt install samba
30. whereis samba
31. sudo nano /etc/samba/smb.conf
Ezt beírom:
[sambashare]
comment = Samba on Ubuntu
path = /home/username/sambashare
read only = no
browsable = yes
32. sudo service smbd restart
33. sudo ufw allow samba
34. sudosmbpasswd
-a ubuntu (itt az smbpasswd helyett a jelszavamat írom)
35. sudo rebootEbben van hiba?
Esetleg más lépéseket is meg kéne csinálnom? -
afi0903
aktív tag
Előző üzenetben írni akartam, hogy sudo mount -a nem írt ki semmit.
De szerencse, hogy nem írtam, mert újrainditás után már ír:sudo: unable to resolve host ubuntu: Temporary failure in name resolution
Indításnál ír ki fail-eket a service-eknél. Ezt nem tudom, hogy hol tudom vissza nézni, de hostname service is fail. Lehet ez a gondja?lsblk -f kimenete:
NAME FSTYPE FSVER LABEL UUID FSAVAIL FSUSE% MOUNTPOINT
loop0 squashfs 4.0 0 100% /snap/core18/2002
loop1 squashfs 4.0 0 100% /snap/core18/2127
loop2 squashfs 4.0 0 100% /snap/core20/1084
loop3 squashfs 4.0 0 100% /snap/lxd/20039
loop4 squashfs 4.0 0 100% /snap/snapd/11584
loop5 squashfs 4.0 0 100% /snap/lxd/21400
loop6 squashfs 4.0 0 100% /snap/snapd/12886
sda
└─sda1 ntfs 16C4E7074506D876 /media/pi/WD
sdb
├─sdb1 vfat FAT32 system-boot 492B-6CB8 126.4M 50% /boot/firmware
└─sdb2 ext4 1.0 writable df0f4049-f404-4bcb-b221-80e3ad073ea6 45G 55% /Nem tudom, hogy mi az az EFI partíció. És nem tudom, hogy miből tudnám, hogy azt próbálom e csatolni.
-
válasz
tordaitibi #38550 üzenetére
Super! Majd fog még ilyet csinálni a xapian, valószínűleg rengeteg indexet kellett frissítenie, vagy nem bivaly a CPU vagy sok az adat/meghajtó, amiatt csinálja ilyen sokáig. Én a helyedben leszedném a xapiant, mert egy helyen láthatod hasznát, a Synaptikban van keresőablak, ha leszeded, nem lesz. A Linux Mint-et évek óta nincs is fenn alapból ez, gondolom más indexelő service van, mert keresőm van a Synapticban. Viszont ha nem szeded le, legközelebb tudni fogod, hogy mi okozza a jelenséget.
Amúgy ja, tényleg frissítés volt, csak nem a csomagok frissítése.
Ha ez sűrűbb lesz ezután, rámegy a gatyád a fodrászra!
-
Frawly
veterán
De, parancssorban is meg lehet találni a config fájlt, man proginév is írja általában, meg find paranccsal is fel lehet kutatni. De általános elvek menték is meg lehet találni, felhasználói programoknál ~/.config/programnév/akármi vagy rendszerszintű programoknál, service-eknél /etc/ vagy /etc/conf.d/ vagy hasonlós, esetleg /usr/share/proginév. Tehát nem tűt kell keresni a szénakazalban. Ráadásul a terminálos megoldások kimenete szépen szűrhető, hogy áttekinthetőbb legyen, meg automatizálhatók a terminálos parancsok.
A GUI-nak meg az a baj hogy ha minden beállítást kivezetsz, akkor meg a kezdők a sok grafikus opcióban vesznek el, és nem találnak meg semmit. Meg minél több funkciója van, és minél többet lehet rajta állítani, annál bloatabb.
Eleinte én sem hittem el kezdő koromban veteránoknak, hogy a terminál hatékonyabb. Aztán fokozatosan jöttem rá, hogy de. Az is igaz, hogy aki keményvonalas terminálos, az nem default beállításokkal használja a terminált, meg shellt, hanem eleve valami nagyobb tudású, nem default terminált állít be, jobb betűtípussal és színsémával, egy csomó shell hack-kel, completion scripttel (Tab-os kiegészítéshez), alternatív shellel (pl. zsh, fish), mindenféle alias-szal, és terminálos csodaprogrammal (vifm, lf, ranger, nnn, stb.), saját fzf/find/fd-s megoldásokkal, vim/Emacs editorral és readline móddal, stb., így nem a maga natúrságában használják a terminált, hanem minden úgy van az ujjaik alá készítve, hogy 2-3 billentyűnél többet nem kell nagyon megnyomjanak, hogy egy adott progit, mappát, konfigfájlt, fontos gyakori funkciót elérjenek, egyáltalán nem kell gépelgetniük, meg keresgetniük semmit.
Egyébként meg a GUI nem istenkáromlás, de ha az ember elér egy szintet, akkor belátja, hogy 1) felesleges, 2) nem hatékony, 3) csak erőforrás-növelésre jó. Nálam is voltak idők, amikor a GUI-k felsőbbrendűségében hittem, persze ehhez hozzá kell tenni, hogy akkor frissen váltottam én is windowsról, és sok berögződés még bennem volt. Sőt, ma már azt is látom, hogy ez a grafikus felületezés, MacOS, Windows, GeOS, stb., mind visszafejlődés az IT-ben, amik anno úgy tűntek, hogy előrevisznek, de igazából nem. Az átlag laikus ugyan közelebb hozták az IT-ben, hogy különösebb tanulás nélkül tudnak használgati a gépen alap dolgokat, de összességében visszalépésnek tekinthetők.
#38314 tordaitibi: ez, amit írsz rendben van. Ezen én is átestem kezdőként, hogy fejben kellett tartani parancsokat, meg nehéznek tűnt. De aztán ez az érzés megszűnik, ahogy ismered meg a terminálos megoldásokat és egyre többet használod. Pl. a jövőben már emlékezni fogsz, hogy ha valami USB-s eszközzel baj van, és infó kell egy USB-s eszközről, már reflexből pattan fel a terminál, bele meg kezded csapatni az lsusb parancsot, de még azt se kell végigírni, hanem lsu + Tab + Enter, és már olvashatod is a kimenetet, nem kell a grafikus indítómenü századik bugyrában mindenféle grafikus panelt elővenni, meg előtte egy csomó szutykot feltelepíteni mindenféle függőséggel, amik ráadásul egy csomó felesleges dolgot is írnak GUI-n, mikor neked csak egy adott infó kell, egy adott USB eszközről, és egy terminálos paranccsal sokkal gyorsabban megleszel.
-
stopperos
senior tag
válasz
samujózsi #36820 üzenetére
Ezek az fwupd projekt keretein belül bios és egyéb firmware frissítések. Én a service tag alapján rákeresnék a gépre a dell honlapján és megnézném, hogy tényleg vonatkoznak-e rád.
Nekem a Latitude 5490-hez ezt a bios listát adja. Bár innen még nem frissítettem. -
Ablakos
őstag
Időszinkronra most melyik szolgáltatást kell használni? (19.10) 14-es ubiban az ntp service-t használtam, de most timedatectl van. Az ntp is fent van de maszkolt. Most ennek mi értelme?
-
törölt tag
válasz
Frawly #36400 üzenetére
+ubyegon2
No, snapd-t töröltem, Livepatch-hez és a Gimp 2.10-hez kellett. Ha a NetworkManager-wait-online.service-t kilövöm (mask), akkor a systemctl-analyze blame nem mutatja, de 18 sec alá így sem megy. Most unmask-oltam, így is 18 sec.
systemctl-analyze blame
NetworkManager-wait-online.service nélkül:
951ms rsyslog.service
813ms postfix@-.service
793ms fwupd.service
780ms keyboard-setup.service
368ms dev-sda5.device
340ms systemd-logind.service
…NetworkManager-wait-online.service-szel együtt:
6.270s NetworkManager-wait-online.service
936ms rsyslog.service
757ms keyboard-setup.service
396ms postfix@-.service
372ms dev-sda5.device
355ms systemd-journal-flush.service
343ms systemd-resolved.service
…Kis f.szom. Stopperrel mérem, eleve 12-13 sec, amíg a gdm bejön.
Mi a fene van itt? -
válasz
#40553216 #36379 üzenetére
Akkor a fene se érti, miért nem csökkent nálad a bootidő, mert az a service eléggé kitolta pedig.
systemctl list-dependencies --reverse snapd
Esetleg ezzel nézd meg, nincs-e valami függősége....bár akkor a kilövésnél azt észre lehetne venni.
Rendesen inactive állapotot ír ki a status?
-
Frawly
veterán
válasz
bodnar10261 #36285 üzenetére
Semmi helyzet nincs SSD-k terén. Ubuntun, Minten alapból megy a TRIM. Arra figyelj, hogy a BIOS-ban a vezérlő ne IDE módban, hanem SATA/AHCI-n legyen. Más teendő nincs vele, anomália és hekkelés nélkül mennie kéne az SSD-nek.
Elvileg még az fstab-ban lévő discard opció sem érdekes, mert a Mint, Ubuntu alapból fstrim systemd service használ 1 hetente lefuttatva. Ennek a bekapcsoltságát terminálban így tudod ellenőrizni:
sudo systemctl status fstrim.timer
De alapból be kéne legyen kapcsolva. -
Frawly
veterán
válasz
I02S3F #36150 üzenetére
De csak akkor, ha fut a snap systemd service és be van állítva az x időnkénti frissítésre. Ha nincs, akkor kézzel kell kiadni a snap refresh parancsot. Attól is függ, hogy milyen disztróra van feltéve, Ubuntun meg a nagyobbokon eleve úgy van fent, hogy automatikusan frissíti is a meglévő snap alkalmazásokat. A Biblia vonatkozó fejezete.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #35670 üzenetére
Örülök, hogy tudtam újdonságot írni. Anno engem is meglepett, hogy NAND-ot lehet logikailag akármilyen módban használni. Sok TLC-QLC SSD-n az SLC, MLC cache ugyanabban a NAND-ban foglal helyet, csak a vezérlő más módban használja őket. A cache nem külön chipben van.
Vagy pl. az Adata az SP920-nál, meg a Crucial a BX100-nál lépte meg, hogy gyenge minőségű TLC NAND-ot használ ezeken az SSD-ken MLC módban. A kiselejtezett TLC NAND arra nem volt jó, hogy stabilan 8 jelszinttel használja a vezérlő, de az MLC 4 jelszintjével lazán lehet ezeket használni, a könnyebb kiolvasást nem zavarják a NAND gyengeségei. A felhasználó meg azt hiszi, hogy ha MLC-t vett, akkor az mennyivel strapabíróbb.
Egyetértek, az SSD optimalizálgatásának sincs értelme. Linuxon a SATA vezérlővel nincs gond (mint anno WinXP-nél volt), meg a partícióeltolást sem bökik el a linuxos particionálóprogik (1024K-val particionálnak alapból). Ubuntu-alapú disztrókon meg a fstrim systemd service-nak alapból be kell lennie kapcsolva. Semmilyen más hekkelés nem kell, nem kell discard, nem kell noatime, meg semmilyen más trükk, mint a /var, böngészőcache, swap, meg egyebek HDD-re és RAM-ba áttétele. Már az eleve egy kímélés egy SSD-nek, ha Windows helyett Linuxot használnak rajta, a Linux majdnem egy nagyságrenddel kevesebbet ír rá ugyanannál az átlag felhasználásnál.
-
Victoryus
addikt
Csak a plusz felhasználóimat töröltem. Alapból minden mappa tulajdonosa a t620 nevű felhasználó, és a t620 csoport. Most direkt csak az ssd-n garázdálkodok, nem is csatolt hdd-n.
Megosztottam például a /home/t620/Pictures mappát, mint képek megosztás, látja a tv a benne levő képeket, meg is nyitja őket.
Megosztottam a /home/t620/Music mappát mint zene, látja a zenéket, de ugyanúgy Network errort ír, és leáll 2-3 másodperc után a lejátszás, mint tegnap.
Amit még próbáltam: t620-at megadni felhasználónak a minidlna.conf-ban, akkor egyáltalán nem látja a gépet a tv. sudo service minidlna status akkor is aktívnak írja egyébként.
Plusz felvettem a minidlna felhasználót a t620-as csoportba, de zenét így sem játszik, csak ugyanúgy elkezdi...majd Network error és ennyi.
Tűzfal nincs bekapcsolva.
Lehet, hogy tényleg a tv lesz a hunyó... A plex-szel is sok baja volt. Még nem frissítettem rajta firmware-t majd hétvégén, hátha. Másik eszközzel nem próbáltam. -
sonar
addikt
No kérem XRDP nél nem kell semmit se mókolni.
A baj az szokott lenni, hogy nem a latest verzió van a gyári tárolókban és ez a szivás forrása
[link]sudo add-apt-repository ppa:hermlnx/xrdp
sudo apt-get update
sudo apt-get install xrdpIlletve ami még szokott lenni, hogy a remmina néha a felbontást nem jól kezeli. De nekem minden problémám megszünt ha az utolsó xrdp-t használtam.
Illetve nagyon nagyon ritkán tapasztaltam olyat, hogy xrdp service-t újra kell bökni. -
Ahogy nézem, folyamatosan ezt a hibasort írogatja, de hogy ennek a networkmanager-nek lehet-e köze ahhoz, amit írtál......teljesen tanácstalan vagyok. Mindenképpen meg kell nézned live Linux alól a futást és/vagy az előző kernellel is.
dbus-daemon[802]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.nm_dispatcher' unit='dbus-org.
dec 31 13:27:18 orgovanyi-Aspire-5741Z systemd[1]: Starting Network Manager Script Dispatcher Service...
dec 31 13:27:18 orgovanyi-Aspire-5741Z dbus-daemon[802]: [system] Successfully activated service 'org.freedesktop.nm_dispatcher'
dec 31 13:27:18 orgovanyi-Aspire-5741Z systemd[1]: Started Network Manager Script Dispatcher Service.
dec 31 13:27:18 orgovanyi-Aspire-5741Z nm-dispatcher[9528]: req:1 'dhcp6-change' [enp1s0]: new request (1 scripts)
dec 31 13:27:18 orgovanyi-Aspire-5741Z nm-dispatcher[9528]: req:1 'dhcp6-change' [enp1s0]: start running ordered scripts...
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z dhclient[1096]: PRC: Renewing lease on enp1s0.
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z dhclient[1096]: XMT: Renew on enp1s0, interval 9900ms.
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z dhclient[1096]: RCV: Reply message on enp1s0 from fe80::e648:c7ff:fe6b:443b.
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2114] dhcp6 (enp1s0): valid_lft 60
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2114] dhcp6 (enp1s0): preferred_lft 30
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2115] dhcp6 (enp1s0): address 2001:4c4c:1363:d000:8aae:1dff:fe0e:945
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2115] dhcp6 (enp1s0): nameserver '2001:4c48:1::1'
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2115] dhcp6 (enp1s0): nameserver '2001:4c48:2::1'
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2115] dhcp6 (enp1s0): state changed bound -> bound, event ID="1d:0e:94Minap néztem egy olyan gép kiirásait, ami processzor túlhevülés miatt leállt, de ott egyértelműen ki is írta, mi a gondja. Először visszavett a processzor teljesítményéből, utána még mindig forró volt és hopp lekapcsolta a gépet. Ott viszont elég volt sűrített levegővel jól kifújni a ventit, pedig annyira túl sok por nem is volt benne, de mégis.......nálad viszont ilyennek nyoma sincs.
(#34898) Frawly
Vicces, de hibakeresésre ezeréve ilyeneket szoktunk javallani!
No mindjárt jön akkor ide is légyírtó komád a sysadmin meg fejlesztő szövegével...........
-
válasz
Dhampir #34445 üzenetére
Míg megnéztem pár dolgot desktopon, addig felugrott HP-re 8 percen belül, ezek a szolgáltatások itt is eszik az idegeimet boot-kor persze:
látatlanba feleslegesnek vélem a plymouth services-t, ha már auto bejelentkezést állítottam be, de ezek a finomhangolások itthoni használatnál elkerülhetetlenek.
Mindegy, fenn van a cinmanó mellett, ha van kedvem, mindig hangolgatom.Csak nem bírtam ki, ráeresztettem a frissítést.
-
No ez jó hír! A
systemd analyze
parancsot nem írtam volna még az elején?Nálam ugyanazt mutatja, mint a time-mal megtoldva!ubyegon@Mint19C:~$ systemd-analyze time
Startup finished in 6.033s (kernel) + 5.982s (userspace) = 12.015s
graphical.target reached after 3.473s in userspace
ubyegon@Mint19C:~$ systemd-analyze
Startup finished in 6.033s (kernel) + 5.982s (userspace) = 12.015s
graphical.target reached after 3.473s in userspaceErről a
noresume
opcióról még nem is hallottam vagy elkerülte a figyelmem.
Amúgy ez is ugyanazt éri el szerintem, mint amiről beszéltünk, hogy kikapcsolsz szolgáltatásokat, amiket asystemd analyze blame
mutat, bár ez egyszerűbben megoldja.Cserébe viszont lehet, hogy olyan service sem indul el, amire esetleg szükséged lehet, mert ez semmit nem vesz figyelembe boot-kor. De ezt lehet nem is fogod észrevenni.Alapvetően nem véletlen vannak ezek a services-re várakozások a kernel folyamatban, én még mindig azt mondom, célszerűbb kikapcsolni a nem szükséges szolgáltatásokat az itt leírt módon:Linux Default Services Which Are Enabled at Boot
Amúgy a resume nekem a suspend ill hibernation-t juttatja eszembe.
Vagy a swap-ot....át is húztam a fenti részt.
-
#enable or disable services
Én alapból kikapcsoltam a Mint-en a Frissítéskezelőt (rendes ember amúgy is terminalból frissíti a rendszert, amikor eszébe jut), remélem ez a két szolgáltatás azzal függ össze (főle),de ha nálam nincs galiba, te is nyugodtan kilőheted mindkettőt. Ha nem találod meg a Rendszerbeállításokban, akkor marad a terminalos kikapcs, de mivel ismerkedni, gyakorolni akarsz, így ezeket nézd át előtte, egyébként itt a kikapcsolás módja is le van írva:
How to enable or disable services?
How to Manage Systemd Services on a Linux System
How To Use Systemctl to Manage Systemd Services and Unitsitt a két lekérdezés minta kimenet:
ubyegon@Mint19C:~$ systemctl status apt-daily-upgrade.service
● apt-daily-upgrade.service - Daily apt upgrade and clean activities
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/apt-daily-upgrade.service; static; vendor preset: enabled)
Active: inactive (dead) since Wed 2018-10-03 06:08:14 CEST; 13h ago
Docs: man:apt(8)
Process: 4534 ExecStart=/usr/lib/apt/apt.systemd.daily install (code=exited, status=0/SUCCESS)
Main PID: 4534 (code=exited, status=0/SUCCESS)
okt 03 06:08:13 Mint19C systemd[1]: Starting Daily apt upgrade and clean activities...
okt 03 06:08:14 Mint19C systemd[1]: Started Daily apt upgrade and clean activities.
ubyegon@Mint19C:~$ systemctl status apt-daily.service
● apt-daily.service - Daily apt download activities
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/apt-daily.service; static; vendor preset: enabled)
Active: inactive (dead) since Wed 2018-10-03 17:09:14 CEST; 2h 8min ago
Docs: man:apt(8)
Process: 17547 ExecStart=/usr/lib/apt/apt.systemd.daily update (code=exited, status=0/SUCCESS)
Process: 17539 ExecStartPre=/usr/lib/apt/apt-helper wait-online (code=exited, status=0/SUCCESS)
Main PID: 17547 (code=exited, status=0/SUCCESS)
okt 03 17:09:13 Mint19C systemd[1]: Starting Daily apt download activities...
okt 03 17:09:14 Mint19C systemd[1]: Started Daily apt download activities.Ez sem maradhat ki, hiába Ubuntu topik:
-
Nincs gond. Ez van, ha valami service még dolgozik a boot-folyamatban, ilyenkor kicsit várj és nyomkodd újra a parancsot. Nekem minap percekig nem írta ki a bootidőt, mert épp az fstrim-et futtatta le a rendszer. A terminalban célszerű az előző parancsot a
fel
nyíllal előhívni, így csak a nyilat és azEnter
-t kell nyomogatnod, amíg ki nem dobja az ereményt.A
systemd-analyze
eredménye után már dobja asystemd-analyze blame
eredményt is.upd.
Látom csak megvan az eredmény. Valóban elég lassúnak néz ki.Az első két sorból az egyik vagy mindkettő egy ismert bug, fura, hogy még nincs kijavítva, de ezt megnézheted, mit tudnál kezdeni vele.
Azt gondolom feleslegesen kérdezem, hogy frissítetted-e a rendszert a telepítés után!?
-
válasz
#20749568 #34314 üzenetére
Egy 250 GB-os merevlemezre tennék Xubuntut
Ilyen határozottan indult a kérdéssor, amíg ki nem derül valami, ezt célszerű volt hagyni. Xubuntu-nak volt csak esélye Ubi vonalon amúgy.
(#34315) kutga
Ha elfogadható a sebessége, az már majnem kimaxolta a lehetőségeket azon a hw-en. A lassú indulásnak elég sok oka lehet, megnézhetjük milyen service indul boot-kor:
Ilyen sort kapsz, de bőven elég beraknod a ms értékek feletti részt:
ubyegon@Mint19C:~$ systemd-analyze blame
1.401s systemd-udev-settle.service
1.291s udisks2.service
748ms apt-daily.service
693ms apt-daily-upgrade.service
626ms systemd-journal-flush.service
416ms dev-sda5.device
332ms NetworkManager.servicesystemd-analyze
kimenet is jöhet. -
lev258
veterán
Szerintem nyugodtan megbeszélhetjük, másnak is hasznos lehet. Mint írtam, én nem értek hozzá. De azt nehezen hiszem el, hogy úgy indulnak el service-ek, hogy nincs semmiféle felhasználó hozzárendelve és egy fiók aktiválva a háttérben. Kernel szinten még oké, de a felhasználói programok csak nem tudnak így futni vagy mégis?
-
törölt tag
Én az alábbi samba config-ot szoktam használni:
sudo nano /etc/samba/smb.conf
# Global parameters
[global]
workgroup = WORKGROUP
netbios name = _SZERVERED_NEVE_
server string = _SZERVERED_NEVE_
guest account = _USERED_NEVE_
create mask = 666
directory mask = 777
wins support = yes
socket options = SO_KEEPALIVE TCP_NODELAY IPTOS_LOWDELAY SO_SNDBUF=131072 SO_RCVBUF=131072
write raw = no
read raw = no
log level = 0
[HDD]
path = _MEGOSZTOTT_DIRECTORY_ (nálam /hdd alá van mountolva)
security = USER
writeable = Yes
guest ok = No
browseable = Yessudo service smbd restart
sudo service nmbd restart// Aztán csinálok a megosztáshoz saját jelszót, hogy ne a user fiók jelszavát használjam hozzá
sudo smbpasswd -a user_neve
-
Frawly
veterán
válasz
Tutu7030 #33835 üzenetére
Ja, ezt el is felejtettem, hogy mivel ATA parancsokkal kommunikál, ezért NVMe-s meghajtókon nem működik a hdparm, és az TRIM parancs is egy ATA parancs, NVMe-n Deallocate parancs van helyette (ami ugyanaz, csak máshogy hívják).
Az nvme-cli csomagot kéne feltenni, és abból ezt futtatni:
nvme get-feature /dev/nvme0 -s 3 -HElvileg ki kéne listáznia, de nem tudom tesztelni, mivel nincs NVMe-s SSD-m. A discard paramétert NVMe-n mindenesetre nem ajánlják, az fstim-es megoldásnak viszont rendesen kéne működnie, systemd service-ként ütemezve és kézileg futtatva is.
-
azbest
félisten
mostanában az android studióval érkező, android sdk részét képező emulator-t használom. Leginkább azért, mert már van olyan rendszerkép, ami nem csak play servicest hanem play storet is tartalmaz (nexus 5 és 5x).
Megy simán, csak mintha a studio és az emulator is leakelne memóriát, ha nem kapcsolom ki csak altatom az emulator instancet, akkor van hogy 5-6GB ramot felszed és a leaket is visszatölti folytatáskor.Mondjuk van, hogy jól jönne más fajta eszköz is. Például tévéből sincs teljes értékű.
Régebben genymotion-t használtam kézzel felvarázsolt open gapps-szal, de ugye az nem minden körülmények közt ingyenes, plusz hivatalosan nem támogathatja a gapps-ot és ezért kézzel kell feltenni. Nameg voltak gondok a geny-vel virtualbox verziók kapcsán is. Bár az win10 alatt volt még főleg. -
Gyick
őstag
Hali
Frissítés után meghalt a wifi-m.Hiába nyomok a csatlakozásra nem csinál semmit.Probáltam gépet/routert újrainditani,beállításokat kitörölni/wifi jelszót újra beírni stb többször de nem működik.Valami ötlet?Services is próbáltam újraindítani..A wifinek nincs baja mert telóról teljesen jól müködik.
KDE Neon 5.12 -
cooi11
senior tag
válasz
lev258 #33066 üzenetére
~$ nmcli con edit type pppoe con-name "My DSL"
===| nmcli interactive connection editor |===
Adding a new 'pppoe' connection
Type 'help' or '?' for available commands.
Type 'describe [<setting>.<prop>]' for detailed property description.You may edit the following settings: connection, pppoe, 802-3-ethernet (ethernet), ppp, 802-1x, ipv4, ipv6, tc, proxy
nmcli> set pppoe.username. kisslaci-z9l
Error: invalid property: 'username.' not among [parent, service, username, password, password-flags]
nmcli> -
KEAN
tag
Sziasztok!
Akárhogy keresgélek a neten, az alábbi problémát sajnos nem tudom megoldani.
Adott egy Ubuntu 16.04LTS, illetve a következő helyzet: A deluged service (systemd, automatikusan indul), a deluge nevű user futtatja, illetve van egy NTFS partíció ami az alábbi módon van felmountolva az /etc/fstab-ban:
UUID=3A8AA03D8A9FF41B /media/kean/Videos2 ntfs uid=1000,gid=1000,umask=000 0 0Tehát elméletileg minden user számára írható/olvasható... szerintem. Ennek ellenére ha a torrenteket a fenti meghajtón lévő mappába szeretném letölteni, akkor "Permission Denied" van és nem indul el a letöltés?
Alapvetően elboldogulok a linuxal, akár parancssorból is, de túl nagy gurunak azért nem mondanám magam.
Mit csinálok rosszul? (Milyen infót kéne még megadnom? -
Orgi
addikt
Kaptam egy linket, meg egy username, jelszó párost (a szerverünket üzemeltető Tigrától). Ha a linkre kattintok, bejön egy böngésző ablak, Cisco ssl vpn service felirattal, ahol kéri a nevet és a jelszót. Ha megadom, akkor engedi a logint és elindul vmi weblaunch, ami ezt írja ki:
"Manual Installation
Web-based installation was unsuccessful. If you wish to install the Cisco AnyConnect Secure Mobility Client, you may download an installer package.Install using the link below:
Windows 7/Vista/64/XP
Alternatively, retry the automatic installation."
Közben próbáltam guglizni, hogy van linuxos kliens, de csak rosszat írtak róla. Van vmi openconnect, de azt nem találtam meg a szoftverek között, a hivatalos oldalról letölthető tar.gz verzióba meg egyelőre beletört a bicskám
-
Rimuru
veterán
válasz
DrojDtroll #31355 üzenetére
Pedig nem nehez, tags: archwiki, rtorrent, screen, tmux, systemd, service
-
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #31122 üzenetére
Ez a leírás nem rossz, de a wifi bekapcsolása előtt újra kell indítani a network-manager-t:
sudo service network-manager restart
Na, így már frankón működik.
Köszönöm a segítséget a láthatatlan játszópajtásomnak.
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Valami feltűnt nekem.
Az alap Ubuntuban (a Canonical által kiadott 16.04 LTS fut nálam) még kernel szinten, a rendszermagban is benne van az Amazon Web Services System telepítésének lehetősége.
Ez elképzelhető, hogy jó dolog, de számomra fura lehetőségnek tűnik, hogy így beágyazódhat a rendszerbe.
Alapból nem volt telepítve csak az Amazon WebApp integrációs script a Unity-hez - de a Synaptic részletesebben is megmutatja az Amazonhoz köthető lehetőségeket.
Lehet, hogy az Amazon Web Services System-hez köthető csomagok azért jelennek meg, mert bejelöltem a "Canonical partnerek/ A Canonical által partnereinek csomagolt szoftverek" opciót a csomagtárolóban?
Véleményetek szerint ezt a "partneres" opciót érdemes volt bejelölni vagy jobb békén hagyni?
-
Itt van több módja a felesleges services ideiglenes vagy végleges leállításának:
How to enable or disable services?
How to Manage Systemd Services on a Linux System
Itt azt írják, melyik fut alapértelmezetten, melyiket javallott futtatni, de értelemszerűen a felhasználó igényei ezt felülírhatják:
Linux Default Services Which Are Enabled at Boot
(#30749) imibogyo
A gyors rendszerindítás kikapcsolása Téma összefoglalóból puskáztam
-
Immy
őstag
Sziasztok,
Teljesen tiszta 16.04 telepítés után minden frissítést feltelepítettem és azt vettem észre, hogy több "indicator-bluetooth-service" folyamat is fut annak ellenére, hogy a bluetooth le van kapcsolva és nem is fogom használni.
root@asdf:/ # apt remove indicator-bluetooth
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
The following packages will be [B]REMOVED:
indicator-bluetooth ubuntu-desktop unity-control-center
unity-control-center-signon webaccounts-extension-common xul-ext-webaccounts[/B]
0 upgraded, 0 newly installed, 6 to remove and 0 not upgraded.
After this operation, 5.191 kB disk space will be freed.
Do you want to continue? [Y/n]Eltávolítása nem egyszerű, azonban szeretnék keresni valami megoldást, hogy feleslegesen a folyamatok ne fussanak....
-
nemurea
aktív tag
válasz
róland #30646 üzenetére
Csak a reklám kedvéért: érdemes lenne megnézni Lathronos mester valamelyik disztróját is. Ha azon a laptopon korábban (pl. új korában) Win7 futott, akkor nagyon jó eséllyel találtok megfelelőt.
Még halkabban jegyzem meg, hogy a Win7 és szerintem a Win 8/8.1 esetében is gyakori, hogy a Windows Update egyik service folyamata beragad, non-stop fut és az egyik processzort teljesen leterheli. Ez is oka lehet a lassulásnak. Abban mondjuk abszolút nem vagyok biztos, hogy ez egy bug vagy a Microsoft részéről egy tudatos feature...
-
-
BoB
veterán
válasz
#40553216 #30568 üzenetére
"A NetworkManager-wait-online.service úgy nézem, a hálózathoz való automatikus csatlakozást csinálja. Ez azért nem baj, ha van."
Nem, a networkmanager service azt megcsinálja. Ez azt csinálja, hogy addig nem engedi tovább a boot-ot amíg nem jött létre az internet kapcsolat mert vannak olyan service-ek amiknek kell.
-
-
-
Hodosy
csendes tag
Sziasztok!
Valaki segítene nekem? Összeraktam egy szervergépet, tettem fel Ubuntu server OS-t. Minecraft moddolt szerverét szeretném futtatni a háttérben service ként. Tud nekem valaki mintát leírni arra hogy az init vagy az init.d könyvtárba a conf fileba miket kell beírni?
-
gyulank
addikt
válasz
ampulla #29999 üzenetére
Az első után kijött egy ilyesmi lista, a második után: Not enough '\' characters in service, és hogy használat -? -R stb.. Amúgy tegnap már rájöttem, hogy ha Lubuntun Thunarba azt írom, hogy smb://IPcím, akkor bejön az Ubuntu stúdiós gép, bár én jobban örültem volna, ha kilistázza. Mondjuk abból nem lehetett másolni, ezért telepítettem, a nautilust, amin szintén be kellett írni. És amúgy a nautilussal szinte semmit nem lehet már csinálni évek óta a thunarral többet lehet, vagy én vagyok béna. De a Lubuntus gépet az ubuntu stúdióról nem tudtam sehogy se elérni. Mobilon pedig el lehet. Bár az sem az igazi, mert én egyedi jelszókat szeretnék. Meg jó lenne távoli asztal is, de az se működik egyik se. Mindenhol csak olyan leírásokat találok, hogy elindítom, beírom a másik valamijét (felhasználónév/IP/jelszó), és már kész is. A Lubuntun nem is lehetett telepíteni a Teamviewert.
-
kem
addikt
Sziasztok!
Itt a kovetkezo kihivas. Nem mukodik a mikrofonom, pedig kellene SIP phonehoz.
Probaltam mar par dolgot:
1. hozzaadni dolgokat ehhez a filehoz:$ cat /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
# autoloader aliases
install sound-slot-0 /sbin/modprobe snd-card-0
install sound-slot-1 /sbin/modprobe snd-card-1
install sound-slot-2 /sbin/modprobe snd-card-2
install sound-slot-3 /sbin/modprobe snd-card-3
install sound-slot-4 /sbin/modprobe snd-card-4
install sound-slot-5 /sbin/modprobe snd-card-5
install sound-slot-6 /sbin/modprobe snd-card-6
install sound-slot-7 /sbin/modprobe snd-card-7
# Cause optional modules to be loaded above generic modules
install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-ioctl32 ; /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq ; }
#
# Workaround at bug #499695 (reverted in Ubuntu see LP #319505)
install snd-pcm /sbin/modprobe --ignore-install snd-pcm $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-pcm-oss ; : ; }
install snd-mixer /sbin/modprobe --ignore-install snd-mixer $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-mixer-oss ; : ; }
install snd-seq /sbin/modprobe --ignore-install snd-seq $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq-midi ; /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq-oss ; : ; }
#
install snd-rawmidi /sbin/modprobe --ignore-install snd-rawmidi $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq-midi ; : ; }
# Cause optional modules to be loaded above sound card driver modules
install snd-emu10k1 /sbin/modprobe --ignore-install snd-emu10k1 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-emu10k1-synth ; }
install snd-via82xx /sbin/modprobe --ignore-install snd-via82xx $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq ; }
# Load saa7134-alsa instead of saa7134 (which gets dragged in by it anyway)
install saa7134 /sbin/modprobe --ignore-install saa7134 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist saa7134-alsa ; : ; }
# Prevent abnormal drivers from grabbing index 0
options bt87x index=-2
options cx88_alsa index=-2
options saa7134-alsa index=-2
options snd-atiixp-modem index=-2
options snd-intel8x0m index=-2
options snd-via82xx-modem index=-2
options snd-usb-audio index=-2
options snd-usb-caiaq index=-2
options snd-usb-ua101 index=-2
options snd-usb-us122l index=-2
options snd-usb-usx2y index=-2
# Ubuntu #62691, enable MPU for snd-cmipci
options snd-cmipci mpu_port=0x330 fm_port=0x388
# Keep snd-pcsp from being loaded as first soundcard
options snd-pcsp index=-2
# Keep snd-usb-audio from beeing loaded as first soundcard
options snd-usb-audio index=-2
#extra lines by me
options snd-hda-intel model=asus
#alias snd-card-0 snd-hda-intel
#options snd-hda-intel model=auto
2. pavucontrol
3. sudo apt-get remove pulseaudio
sudo apt-get install pulseaudio
Infok:sudo dmidecode -t bios
# dmidecode 3.0
Getting SMBIOS data from sysfs.
SMBIOS 3.0 present.
Handle 0x0000, DMI type 0, 24 bytes
BIOS Information
Vendor: American Megatrends Inc.
Version: X555UA.205
Release Date: 11/08/2015
Address: 0xF0000
Runtime Size: 64 kB
ROM Size: 6016 kB
Characteristics:
PCI is supported
BIOS is upgradeable
BIOS shadowing is allowed
Boot from CD is supported
Selectable boot is supported
BIOS ROM is socketed
EDD is supported
5.25"/1.2 MB floppy services are supported (int 13h)
3.5"/720 kB floppy services are supported (int 13h)
3.5"/2.88 MB floppy services are supported (int 13h)
Print screen service is supported (int 5h)
8042 keyboard services are supported (int 9h)
Serial services are supported (int 14h)
Printer services are supported (int 17h)
ACPI is supported
USB legacy is supported
Smart battery is supported
BIOS boot specification is supported
Targeted content distribution is supported
UEFI is supported
BIOS Revision: 5.11
Handle 0x0024, DMI type 13, 22 bytes
BIOS Language Information
Language Description Format: Long
Installable Languages: 1
en|US|iso8859-1
Currently Installed Language: en|US|iso8859-1sudo dmidecode -t baseboard
# dmidecode 3.0
Getting SMBIOS data from sysfs.
SMBIOS 3.0 present.
Handle 0x0002, DMI type 2, 15 bytes
Base Board Information
Manufacturer: ASUSTeK COMPUTER INC.
Product Name: X555UA
Version: 1.0
Serial Number: XXXXXXX
Asset Tag: ATN12345678901234567
Features:
Board is a hosting board
Board is replaceable
Location In Chassis: MIDDLE
Chassis Handle: 0x0003
Type: Motherboard
Contained Object Handles: 0
Handle 0x0004, DMI type 10, 26 bytes
On Board Device 1 Information
Type: Video
Status: Enabled
Description: VGA
On Board Device 2 Information
Type: Ethernet
Description: GLAN
On Board Device 3 Information
Type: Ethernet
Description: WLAN
On Board Device 4 Information
Type: Sound
Description: Audio CODEC
On Board Device 5 Information
Type: SATA Controller
Description: SATA Controller
On Board Device 6 Information
Type: Other
Description: USB 2.0 Controller
On Board Device 7 Information
Description: USB 3.0 Controller
On Board Device 8 Information
Description: SMBus Controller
On Board Device 9 Information
Description: Card Reader
On Board Device 10 Information
Description: Cmos Camera
On Board Device 11 Information
Description: BluetoothTegnap este orakig forumoztam, de nem talaltam mukodo megoldast. Mi lehet a gond?
kem
-
Uraim!
Van egy RPi3-am, Raspbian Wheezyvel. Rajta egy mediatomb, amin latom a mappakat a fstabban felcsatolt ext4 hddn.
Szeretnek NFS szervert tenni a Pi-re, hogy egyszeru legyen a fajlmasolas:Az Ubuntu kliensemen joskapista a usernevem, az RPi-n csak pista.
A kliens gep 192.168.1.10
Az RPI 192.168.1.12A pi-n a kovetkezot tettem:
sudo apt-get install nfs-kernel-server portmap nfs-common
sudo nano /etc/exportsitt hozzadtam a HDD keresere a klienst:
/mnt/HDD1 192.168.1.10(rw,async)
sudo nano /etc/netconfig
Az udp6, tcp6 sorokat kikommenteztem.
sudo exportf -ra
sudo update-rc.d rpcbind enable && sudo update-rc.d nfs-common enable
sudo service rpcbind restart
sudo service nfs-kernel-server restartA kliensen a
sudo mount 192.168.1.12:/mnt/HDD1 /mnt/NFS
lefut, am masolni a Pi-re nem tudok.
Mi lehet a gond? KosziUdv. core2
-
ampulla
aktív tag
Guest accountal működik, így szinte biztos hogy desktop issue. Vagy ha lefuttatom a
unity -v
parancsot, akkor is jó. Ezt a cikket követtem. Csak gnome helyett nekem unity kell. Ezek a csomagok kapcsolódnak akkor a problémához.unity
unity-settings-daemon
unity-control-centerAzonban ha elindítom a settings-daemont, akkor azt írja, hogy már fut.
Ma egyként volt egy fura eset az egyik restart után, lehet pont az update után, hogy nem jött be tálca se az iconbar, csak az asztal. Ezután nyomtam egy
unity restartot
, ami elfailelt, majd aservice lightdm restart
megoldotta, de azóta fennáll ez a probléma. -
ampulla
aktív tag
Sziasztok!
Egy olyan problémám van, hogy felraktam egy HDD-re a /dev/sdb5-re egy kali linuxot. Az SSD-n, /dev/sda-n van egy ubuntu ---> [sda1 ext4, sda5 swap]. Plusz még az sdb HDD-n van egy win 10, de ez most szerintem nem kulcsfontosságú.
A probléma, hogy telepítéskor mindeképp meg akarta formázni a sda5-öt, azaz a swap partíciót. (Gondolom a közös használat miatt és hogy helyet spóroljon).Ugyan az Ubuntu elindul de bootoláskor van egy task, amin megakad és várni kell rá 2-3 percet, ami elég bosszantó.
Syslog:
Dec 5 18:17:09 gergo-Latitude-E5430-non-vPro gnome-session[1963]: Nautilus-Share-Message: Called "net usershare info" but it failed: 'net usershare' returned error 255: mkdir failed on directory /var/run/samba/msg.lock: Permission denied
Dec 5 18:17:09 gergo-Latitude-E5430-non-vPro gnome-session[1963]: net usershare: cannot open usershare directory /var/lib/samba/usershares. Error No such file or directory
Dec 5 18:17:09 gergo-Latitude-E5430-non-vPro gnome-session[1963]: Please ask your system administrator to enable user sharing.
Dec 5 18:17:09 gergo-Latitude-E5430-non-vPro org.freedesktop.fwupd[954]: (fwupd:2237): Fu-WARNING **: Failed to coldplug: UEFI firmware updating not supported
Dec 5 18:17:09 gergo-Latitude-E5430-non-vPro org.gnome.ScreenSaver[1828]: ** Message: Lost the name, shutting down.
Dec 5 18:17:09 gergo-Latitude-E5430-non-vPro dbus[954]: [system] Successfully activated service 'org.freedesktop.fwupd'
Dec 5 18:17:28 gergo-Latitude-E5430-non-vPro org.gnome.zeitgeist.Engine[1828]: ** (zeitgeist-datahub:2466): WARNING **: zeitgeist-datahub.vala:229: Unable to get name "org.gnome.zeitgeist.datahub" on the bus!
Dec 5 18:17:29 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd-timesyncd[693]: Synchronized to time server 91.189.91.157:123 (ntp.ubuntu.com).
Dec 5 18:17:47 gergo-Latitude-E5430-non-vPro CRON[2559]: (root) CMD ( cd / && run-parts --report /etc/cron.hourly)
Dec 5 18:17:47 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: Starting Stop ureadahead data collection...
Dec 5 18:17:47 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: Stopped Read required files in advance.
Dec 5 18:17:47 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: Started Stop ureadahead data collection.
Dec 5 18:18:26 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: dev-disk-by\x2duuid-e1efe9a6\x2d7184\x2d4806\x2d86ec\x2daf3da01fbdbf.device: Job dev-disk-by\x2duuid-e1efe9a6\x2d7184\x2d4806\x2d86ec\x2daf3da01fbdbf.device/start timed out.
Dec 5 18:18:26 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: Timed out waiting for device dev-disk-by\x2duuid-e1efe9a6\x2d7184\x2d4806\x2d86ec\x2daf3da01fbdbf.device.
Dec 5 18:18:26 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: Dependency failed for /dev/disk/by-uuid/e1efe9a6-7184-4806-86ec-af3da01fbdbf.
Dec 5 18:18:26 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: dev-disk-by\x2duuid-e1efe9a6\x2d7184\x2d4806\x2d86ec\x2daf3da01fbdbf.swap: Job dev-disk-by\x2duuid-e1efe9a6\x2d7184\x2d4806\x2d86ec\x2daf3da01fbdbf.swap/start failed with result 'dependency'.
Dec 5 18:18:26 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: Startup finished in 7.999s (kernel) + 3min 413ms (userspace) = 3min 49.936s.
Dec 5 18:18:26 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: dev-disk-by\x2duuid-e1efe9a6\x2d7184\x2d4806\x2d86ec\x2daf3da01fbdbf.device: Job dev-disk-by\x2duuid-e1efe9a6\x2d7184\x2d4806\x2d86ec\x2daf3da01fbdbf.device/start failed with result 'timeout'.
Dec 5 18:18:57 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: Stopping User Manager for UID 112...
Dec 5 18:18:57 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1222]: Stopped target Default.
Dec 5 18:18:57 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1222]: Stopped target Basic System.
Dec 5 18:18:57 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1222]: Stopped target Timers.
Dec 5 18:18:57 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1222]: Stopped target Sockets.
Dec 5 18:18:57 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1222]: Stopped target Paths.
Dec 5 18:18:57 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1222]: Reached target Shutdown.
Dec 5 18:18:57 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1222]: Starting Exit the Session...
Dec 5 18:18:57 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1222]: Received SIGRTMIN+24 from PID 2849 (kill).
Dec 5 18:18:57 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: Stopped User Manager for UID 112.
Dec 5 18:18:57 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: Removed slice User Slice of lightdm.
Dec 5 18:27:14 gergo-Latitude-E5430-non-vPro kernel: [ 715.844020] perf interrupt took too long (3390 > 2500), lowering kernel.perf_event_max_sample_rate to 50000
Dec 5 18:30:58 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: Starting Cleanup of Temporary Directories...
Dec 5 18:30:58 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd-tmpfiles[5865]: [/usr/lib/tmpfiles.d/var.conf:14] Duplicate line for path "/var/log", ignoring.
Dec 5 18:30:58 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: Started Cleanup of Temporary Directories.Meg a bootolási folyamatot is néztem, ott visszaszámolt a rendszer.
Van valami ötletetek erre, hogy lehetne ezt a problémát megszüntetni?
-
törölt tag
[Ubuntu 16.04][Ruby on Rails][Apache2]
Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni a következővel kapcsolatban:
szeretnék feltelepíteni és beállítani egy fejlesztői környezetet Ruby on Rails-hez. Odáig eljutottam, hogy a tanárom által kiadott doksi alapján feltettem a megfelelő gem-eket, a mysql2-t, a puma webszervert. Létre tudok hozni új adattáblát és látom a localhost:3000-en a megfelelő üzenetet (Yay! You are on Rails!), viszont az Apache2-vel elég komoly problémáim akadtak. A tegnapi nap folyamán feltelepítettem, elindítottam, a doksi alapján beállítottam mindent és állandóan "you do not have permission" típusú üzeneteket dobott az oldalamra. (az oldal egy általam beállított URL címen érhető el, ha minden jól megy). Tegnap estére sikerült ezt megoldanom egy csomó guglizás után, majd a doksi végére érve szépen kikapcsoltam a gépemet, 2. házi feladat pipa - gondoltam.
Ma bekapcsoltam újra a gépemet, szerettem volna neki állni a 3. házinak, de az Apache2 elindítása után ismét a fenti hibaüzenetet dobta. Nagy nehezen elindítottam, de ekkor meg az oldalam alkönyvtáraira dobott hibát, tehát pl. az app/views/say/ tartalmát nem nyitotta meg, ami egyébként tegnap működött, létre tudtam controllert hozni meg minden.
Újratettem az Apache2-t, miután a megfelelő parancsokkal uninstalláltam, a doksi alapján újra beállítottam a dolgokat (szerkesztettem a hosts fájtl, létrehoztam egy rails.load nevű fájlt, valamint egy sajat.conf fájlt a weboldalam configolásához), majd miután újra kellett volna töltenem az Apache2 configját (/etc/init.d/apache2 reload), újra hibaüzenetet dobott. Mint pl. azt hogy service is inactive, meg hogy nem talál valami config fájlt meg miegymás...
Már totál tanácstalan vagyok, 2 kredites a tárgy és rengeteg munkaórát belefeccöltem
, nem akarom elbukni azért, mert még csak a környezetet sem sikerül 100%-ig létrehoznom... Kérem szépen valaki segítsen, akár valamiféle távsegítséggel is (TeamViewer, Skype, akármi...)
Köszönöm előre is!
-
donatel
tag
Hali!
LDAP-t akarok beüzemelni egy Ubuntu Serveren és egy Ubuntu Desktopon.
1. Ubuntu servere telepítettem és beállítottam az OpenLDAP-ot és a phpLDAPadmin-t.
2. Weben keresztül létrehoztam egy CementE (Administrators szervezeti egység -> Admin-group csoport-ban) felhasználót és jelszót hozzá.
3. Ubuntu Desktopon telepítettem és beállítottam az LDAP klienst (PAM konfigurálás). Majd újraindítottam az nscd service-t, majd ezt követően reboot a cliensnek.Nem tudok belépni a CementE felhasználóval mert a login képernyőn csak az a felhasználó jelenik meg amelyik csak a gépre jelentkezik be (Desktop 1 -ezt a alap az Ubuntu Desktop telepítésénél megadott felhasználó).
Mi lehet a probléma? Hogy tudnák felhasználót váltani bejelentkezéskor?
-
Immy
őstag
Sziasztok,
Ubuntu 14.04.5 LTS esetén samba share-t szeretnék beállítani, de azt veszem észre, hogy szolgáltatás újraindításkor megjelenik egy samba-ad-dc is:
nmbd stop/waiting
nmbd start/running, process 1738
smbd stop/waiting
smbd start/running, process 1750
stop: Unknown instance:
samba-ad-dc start/running, process 1765Hogyan lehet leállítani/eltávolítani ezt a samba "Active Directory Domain Controller" részt?
[global] résznél az alábbi beállítások vannak:
security = USER
server role = standalone serverLogban ilyet látok:
[2016/10/22 00:15:26.557202, 0] ../lib/param/loadparm.c:1650(lpcfg_do_service_parameter)
Ignoring unknown parameter "force directory security mode"Üdv.
-
cigam
titán
válasz
Rimuru #28241 üzenetére
Nálam ezt alapból feltette, vagy nem is igényelte. Feltettem az áruházból az "mpv Media Player"t, és egyből ment a cicás stream.
A chrome-ban most megy folyamatosan a live stream. Viszont az mvp továbra se szereti:mpv http://www.esa.int/spaceinvideos/ESA_Live
Playing: http://www.esa.int/spaceinvideos/ESA_Live
[ffmpeg] tcp: Failed to resolve hostname live.atanar.net: Name or service not known
Failed to open http://www.esa.int/stream-ipad.
Exiting... (Errors when loading file) -
törölt tag
Canonical saját, ubuntus kernel livepatch-e. Otthonra inkább csak „játék”, teszt, lustaság- és uptimebroki növelő.
Hotfix Your Ubuntu Kernels with the Canonical Livepatch Service! -
-
törölt tag
Ilyenről sem hallottam még, érdekes.
Nálam szerencsére nincs ilyen. „Csak” a wifikártya veszti el felébredés után a saját hálózatot néha. Egy
service NetworkManager restart
megoldja.
(#27694) futpalika
Vannak ilyenekre eszközök, de nem feltétlenül gui, és feltétlenül nem egy programba gyúrva. -
törölt tag
Korábban is be akartam linkelni, de most meg is teszem:
„Despite the initial statement by Steven Sinofsky prior to the release of Windows 7, however, defragmentation is not disabled, even though its behavior on SSDs defers. One reason is the low performance of Volume Shadow Copy Service on fragmented SSDs. The second reason is to avoid reaching the practical maximum number of file fragments that a volume can handle. If this maximum is reached, subsequent attempts to write to the disk will fail with an error message.”
Azaz mindenképp a Windows tervezési hibája az oka: a szar fájlrendszer. -
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #27483 üzenetére
Akkor a routered is szórakozik. Indítsd újra.
Vagy rendes kikapcsolás kell az eszközödnek, mert újraindításkor nem kapcsol le teljesen.
Dave™: sudo service networking restart -
Sziasztok!
Lenne egy igencsak noob kérdésem:
Felraktam a Plex-et Ubuntura, ám csatolás után nem látja az NTFS meghajtómon a könyvtárakat.
A
sudo gpasswd -a plex plugdev
sudo service plexmediaserver restartsem vezetett eredményre. Mit tegyek?
Köszi!
Üdv. core2
-
törölt tag
válasz
lev258 #26703 üzenetére
LAN-al sem lép tovább. A LAN ahhoz kell, hogy mondjuk a wifi ip-jén tudjak hozzá csatlakozni (meg csatlakozik a lan ip-vel is). Szóval valami nagyon nagy keverés van ezzel.
Nem értem miért nincs login. Közben meg ssh-n minden működik.
A netinstall részben volt egy számomra új pont ami alapban be volt jelölve. Valami "default services". Ez mellé csak az ssh-t jelöltem ki, ahogy szoktam csinálni 14.04 alatt.
De ott meg ugye az nmcli nem akart menni ...Azt mondjuk már megfigyeltem, hogy más gépen is a lan-ról telepítést követően kell neki az induláshoz. Nem tudom hol lehet kivenni.
-
spammer
veterán
-
LógaGéza
veterán
Sambával szórakozok, sajnos nem megy ahogy kéne. Teljesen publikus megosztás kellene, semmi jelszó, semmi, csak látható legyenek a fájlok a hálózaton.
smb.conf:
[global]
workgroup = WORKGROUP
server string = Samba Server %v
netbios name = server0
security = user
map to guest = bad user
dns proxy = no
socket options = TCP_NODELAY SO_RCVBUF=8192 SO_SNDBUF=8192
wins support = yes
local master = yes
#============================ Share Definitions ==============================
[public]
path = /media/adat
browsable = yes
writable = yes
guest ok = yes
read only = no
force user = nobodytestparm -S
Load smb config files from /etc/samba/smb.conf
rlimit_max: increasing rlimit_max (1024) to minimum Windows limit (16384)
Processing section "[public]"
Loaded services file OK.
Server role: ROLE_STANDALONE
Press enter to see a dump of your service definitions
# Global parameters
[global]
server string = Samba Server %v
security = USER
map to guest = Bad User
dns proxy = No
wins support = Yes
idmap config * : backend = tdb
[public]
path = /media/adat
force user = nobody
read only = No
guest ok = YesLátni látom a megosztást, ám írni nem tudom... A /media/adat teljes tartalmának a tulaja a nobody:nogroup, és 755 az attribútuma.
Hol rontottam el?
-
LógaGéza
veterán
Amúgy van bármilyen konkrét oka, hogy a network-managert piszkálod? Itt szépen leírják a Step2-ben, hogy letöltöd ezt, ezt, és ezt valahol, lemented pendrivera, átviszed a gépedre, nyitsz egy terminált, elnavigálsz a pendrivera, majd
sudo dpkg -i libnl-*.deb
Ha végzett, akkor pedig
Vagy ez nem vált be nálad? -
törölt tag
Sziasztok, indítás után 5-10 perccel crashel a Gnome, utána stabilan működik, itt a log:
eb 23 17:25:12 Home gnome-session[2943]: (gnome-shell:3014): St-WARNING **: Ignoring excess values in shadow definition
Feb 23 17:25:12 Home gnome-session[2943]: message repeated 3 times: [ (gnome-shell:3014): St-WARNING **: Ignoring excess values in shadow definition]
Feb 23 17:25:12 Home gnome-session[2943]: (gnome-shell:3014): Cogl-WARNING **: CoglError set over the top of a previous CoglError or uninitialized memory.
Feb 23 17:25:12 Home gnome-session[2943]: This indicates a bug in someone's code. You must ensure an error is NULL before it's set.
Feb 23 17:25:12 Home gnome-session[2943]: The overwriting error message was: Sliced texture size of 0 x 36 not possible with max waste set to -1
Feb 23 17:25:12 Home kernel: [ 100.227634] show_signal_msg: 45 callbacks suppressed
Feb 23 17:25:12 Home kernel: [ 100.227640] gnome-shell[3014]: segfault at da ip 00007f52733b68ca sp 00007fffbdafc760 error 4 in libglib-2.0.so.0.4600.2[7f5273350000+10d000]
Feb 23 17:25:12 Home gnome-session[2943]: gnome-session-binary[2943]: WARNING: Application 'gnome-shell.desktop' killed by signal 11
Feb 23 17:25:12 Home gnome-session-binary[2943]: WARNING: Application 'gnome-shell.desktop' killed by signal 11
Feb 23 17:25:12 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: samba_tevent: EPOLL_CTL_DEL EBADF for fde[0x7f0e2000d430] mpx_fde[(nil)] fd[11] - disabling
Feb 23 17:25:12 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: Unable to create directory /var/cache/samba for file gencache.tdb. Error was Engedély megtagadva
Feb 23 17:25:12 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: tdb(__NULL__): tdb_open_ex: called with name == NULL
Feb 23 17:25:12 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: Unable to create directory /var/cache/samba for file gencache.tdb. Error was Engedély megtagadva
Feb 23 17:25:12 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: tdb(__NULL__): tdb_open_ex: called with name == NULL
Feb 23 17:25:12 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: resolve_lmhosts: Attempting lmhosts lookup for name WORKGROUP<0x1b>
Feb 23 17:25:12 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: resolve_lmhosts: Attempting lmhosts lookup for name WORKGROUP<0x1b>
Feb 23 17:25:12 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: startlmhosts: Can't open lmhosts file /etc/samba/lmhosts. Error was Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
Feb 23 17:25:12 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: resolve_wins: WINS server resolution selected and no WINS servers listed.
Feb 23 17:25:12 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: name_resolve_bcast: Attempting broadcast lookup for name WORKGROUP<0x1b>
Feb 23 17:25:13 Home org.gnome.Shell.CalendarServer[2879]: (gnome-shell-calendar-server:4737): ShellCalendarServer-WARNING **: Failed to start evolution-source-registry: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.gnome.evolution.dataserver.Sources5 was not provided by any .service files
Feb 23 17:25:13 Home gnome-session[2943]: current session already has an ibus-daemon.
Feb 23 17:25:13 Home /usr/lib/gdm/gdm-x-session[2787]: (II) XKB: generating xkmfile /tmp/server-E5C3DC1D2E1E410DD3A24B0E318D4BBE885B1BF4.xkm
Feb 23 17:25:13 Home /usr/lib/gdm/gdm-x-session[2787]: The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
Feb 23 17:25:13 Home /usr/lib/gdm/gdm-x-session[2787]: > Warning: Type "ONE_LEVEL" has 1 levels, but <RALT> has 2 symbols
Feb 23 17:25:13 Home /usr/lib/gdm/gdm-x-session[2787]: > Ignoring extra symbols
Feb 23 17:25:13 Home /usr/lib/gdm/gdm-x-session[2787]: Errors from xkbcomp are not fatal to the X server
Feb 23 17:25:13 Home dbus[706]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.GeoClue2' unit='geoclue.service'
Feb 23 17:25:13 Home systemd[1]: Starting Location Lookup Service...
Feb 23 17:25:13 Home dbus[706]: [system] Successfully activated service 'org.freedesktop.GeoClue2'
Feb 23 17:25:13 Home systemd[1]: Started Location Lookup Service.
Feb 23 17:25:13 Home gnome-session[2943]: Gjs-Message: JS LOG: No permission to trigger offline updates: Polkit.Error: GDBus.Error:org.freedesktop.PolicyKit1.Error.Failed: Action org.freedesktop.packagekit.trigger-offline-update is not registered
Feb 23 17:25:13 Home gnome-session[2943]: Gjs-Message: JS LOG: [object variant of type "a(iibs)"]
Feb 23 17:25:13 Home gnome-session[2943]: Gjs-Message: JS WARNING: [/home/user/.local/share/gnome-shell/extensions/cpupower@mko-sl.de/extension.js 473]: assignment to undeclared variable shown
Feb 23 17:25:13 Home gnome-session[2943]: Gjs-Message: JS LOG: [impatience] enabled
Feb 23 17:25:13 Home gnome-session[2943]: Gjs-Message: JS LOG: [impatience] enabled
Feb 23 17:25:13 Home gnome-session[2943]: Gjs-Message: JS LOG: [impatience] setting new speed: 1.25
Feb 23 17:25:13 Home gnome-session[2943]: Gjs-Message: JS LOG: [impatience] setting new speed: 1.25
Feb 23 17:25:13 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: samba_tevent: EPOLL_CTL_DEL EBADF for fde[0x7f0e2000d790] mpx_fde[(nil)] fd[11] - disabling
Feb 23 17:25:13 Home gnome-session[2943]: Gjs-Message: JS LOG: loading user theme: /usr/share//themes/Flat-Plat/gnome-shell/gnome-shell.css
Feb 23 17:25:13 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: Unable to create directory /var/cache/samba for file gencache.tdb. Error was Engedély megtagadva
Feb 23 17:25:13 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: tdb(__NULL__): tdb_open_ex: called with name == NULL
Feb 23 17:25:13 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: Unable to create directory /var/cache/samba for file gencache.tdb. Error was Engedély megtagadva
Feb 23 17:25:13 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: tdb(__NULL__): tdb_open_ex: called with name == NULL
Feb 23 17:25:13 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: resolve_lmhosts: Attempting lmhosts lookup for name WORKGROUP<0x20>
Feb 23 17:25:13 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: resolve_lmhosts: Attempting lmhosts lookup for name WORKGROUP<0x20>
Feb 23 17:25:13 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: startlmhosts: Can't open lmhosts file /etc/samba/lmhosts. Error was Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
Feb 23 17:25:13 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: resolve_wins: WINS server resolution selected and no WINS servers listed.
Feb 23 17:25:13 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: resolve_hosts: Attempting host lookup for name WORKGROUP<0x20>
Feb 23 17:25:13 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: resolve_hosts: getaddrinfo failed for name WORKGROUP [A név vagy a szolgáltatás nem ismert]
Feb 23 17:25:13 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: name_resolve_bcast: Attempting broadcast lookup for name WORKGROUP<0x20>
Feb 23 17:25:14 Home gnome-session[2943]: Gjs-Message: JS LOG: Error loading calendars: Hiba a StartServiceByName hívásakor ehhez: org.gnome.Shell.CalendarServer: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.Spawn.ChildExited: Process org.gnome.Shell.CalendarServer exited with status 1
Feb 23 17:25:14 Home gnome-session[2943]: Gjs-Message: JS LOG: [FREON] Render all MenuItems
Feb 23 17:25:14 Home /usr/lib/gdm/gdm-x-session[2787]: (II) XKB: generating xkmfile /tmp/server-E5C3DC1D2E1E410DD3A24B0E318D4BBE885B1BF4.xkm
Feb 23 17:25:14 Home /usr/lib/gdm/gdm-x-session[2787]: The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
Feb 23 17:25:14 Home /usr/lib/gdm/gdm-x-session[2787]: > Warning: Type "ONE_LEVEL" has 1 levels, but <RALT> has 2 symbols
Feb 23 17:25:14 Home /usr/lib/gdm/gdm-x-session[2787]: > Ignoring extra symbols
Feb 23 17:25:14 Home /usr/lib/gdm/gdm-x-session[2787]: Errors from xkbcomp are not fatal to the X server
Feb 23 17:25:14 Home gnome-session[2943]: Gjs-Message: JS LOG: [FREON] Render all MenuItems
Feb 23 17:25:14 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: samba_tevent: EPOLL_CTL_DEL EBADF for fde[0x7f0e2000d3f0] mpx_fde[(nil)] fd[11] - disabling
Feb 23 17:25:14 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: ### SMB-BROWSE: do_mount - [smb://WORKGROUP/; 0] dir = (nil), cancelled = 0, errno = [111] 'Kapcsolat elutasítva'
Feb 23 17:25:14 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: ### SMB-BROWSE: do_mount - (errno != EPERM && errno != EACCES), cancelled = 0, breaking
Feb 23 17:25:14 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: Performing aggressive shutdown.
Feb 23 17:25:14 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: ### SMB-BROWSE: purging server cache
Feb 23 17:25:14 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: Context 0x7f0e200067e0 successfully freed
Feb 23 17:25:14 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: ** (gvfsd:2963): WARNING **: dbus_mount_reply: Error from org.gtk.vfs.Mountable.mount(): A megosztások listájának lekérése meghiúsult a kiszolgálóról: Kapcsolat elutasítva
Feb 23 17:25:14 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: ** (process:4672): WARNING **: Couldn't create directory monitor on smb://x-gnome-default-workgroup/. Error: A megadott hely nincs csatolva
Feb 23 17:25:15 Home gnome-shell[4726]: GNOME Shell started at Tue Feb 23 2016 17:25:13 GMT+0100 (CET)
Feb 23 17:25:16 Home gnome-session[2943]: (gnome-shell:4726): St-WARNING **: Ignoring excess values in shadow definitionEz mitől lehet?
Ubuntu 15.10, Gnome 3.18
-
_ak_
addikt
válasz
lionhearted #24207 üzenetére
Igazából ez a vége:
debug1: SSH2_MSG_NEWKEYS sent
debug1: expecting SSH2_MSG_NEWKEYS
debug1: SSH2_MSG_NEWKEYS received
debug1: Roaming not allowed by server
debug1: SSH2_MSG_SERVICE_REQUEST sent
debug1: SSH2_MSG_SERVICE_ACCEPT received
debug1: Authentications that can continue: publickey,password
debug1: Next authentication method: publickey
debug1: Offering RSA public key: /c/Users/andre/.ssh/id_rsa
debug1: Authentications that can continue: publickey,password
debug1: Trying private key: /c/Users/andre/.ssh/id_dsa
debug1: Trying private key: /c/Users/andre/.ssh/id_ecdsa
debug1: Trying private key: /c/Users/andre/.ssh/id_ed25519
debug1: Next authentication method: password
bpcadmin@xxxxx's password:
Connection closed by xxx.xxx.xxx.xxxElőtte sem írt semmi hibát.
-
válasz
Neil Watts #24095 üzenetére
Csak hogy a CoD2 multiplayerhez szükséges PunkBuster service nem megy Linux alatt. Ha mégis, akkor az kivág, mert nem ismeri a Linux rendszerfájlokat, és kidob mint a macskát.
-
Sziastok!
Hülye kérdés lesz, ráadásul csak közvetve az enyém, de már nem tudom mi van
Adott egy Asus x553ma Bay Trail alapú, amire a tulaj Ubuntut rakott. A 14.04 is megáll telepítés után az Ubuntus betöltőképernyőnél, de mondom nem baj, próbáljon egy frissebbet (15.10). Direkt kiüttettem a quiet és splash opciókat, így most ez van:
Az utolsó üzenet: "Started Load/Save Random Seed"
Ez gondolom egy Systemd service ami pseudorandom értéket generál.
Hardverhba?Köszi!
Üdv. core2
-
spammer
veterán
válasz
Keef_Lee #23795 üzenetére
A suspendnél azért nem kér jelszót, mert a cron nem interaktív ("háttérben fut"). Én a service statusban láttam, hogy jelszó kellett volna neki. Én a cronie-t használtam (Arch Linux alatt), ott a
systemctl status cronie
paranccsal csekkoltam a cron service-t. Nem tudom, hogy Ubuntu alatt mi a cron csomag illetve service neve, de a
systemctl status cron_service_neve
paranccsal tudod csekkolni.
Ha a visudo módszerrel nem megy a jelszó kérés kikapcsolása a systemctl suspend-hez, akkor megpróbálhatod a pm-suspend csomagot felrakni és annál kiiktatni a jelszót. Majd a scriptben a
sudo pm-suspend
paranccsal lehet megpróbálkozni ezután (a systemctl suspend helyett). Ebben az esetben kell elé a sudo, de ha a visudo-ban ki tudod iktatni a jelszó kérését, akkor talán így nem fog jelszót kérni és lefut cronban is. Nem próbáltam még.
A crontab fájlt ne akard direktben szerkeszteni, nem véletlenül van így megoldva. Egyébként a /var/spool/cron/crontabs könyvtárban van tárolva, lásd: [link]
-
gery2123
őstag
válasz
Neil Watts #22732 üzenetére
Ugye smb service restart megvolt?
Ha nem akkor indítsd újra. Ha igen akkor okoskodunk -
nemurea
aktív tag
válasz
nemurea #22080 üzenetére
Lelövöm sudo service lightdm stop paranccsal, átváltok másik terminálra (mert a 7-esen nem adja vissza a promptot), kiadom a shutdown parancsot, erre visszavált a kék grafikus képernyőre, homokórázik kettőt, majd megáll, és úgy marad, én meg nem látom a shutdown eredményét
Ezért imádom a linuxot, mert a legegyszerűbb dolgot is meg tudja komplikálni, illetve ha már azt hiszed, hogy valamit értesz, kiderül, hogy nem
-
spammer
veterán
válasz
Lathronos #21335 üzenetére
"There are currently no fixed capacity limits around usage of our services. In lieu of specific disk usage caps (quotas), we instead use the honor system. Projects should:
Keep disk usage to a reasonable level
Use project disk space solely for project-related data.
Clean-up temporary data when no longer needed.If you are planning to do something which consumes huge amounts of disk, please ask first."
Forrás: Service Quotas (Documentation)
Mondjuk nem tudom, hogy a "huge amounts" az náluk mennyit jelent, de ha megnézzük pl. ezeket a Manjaro cuccokat, főleg az archivált változatokat, akkor talán nem lehet gond.
-
gery2123
őstag
A következő lenne a gondom. Az egész ott kezdődött, amikor a múlt héten frissült a /frissítettem az ubuntu14.04.1 szervert 14.04.2 - re. Új kernel....
A htpc/szerver lévő Kodi ment is, azonban hosszabb (1-2 óra) tétlenség után nem volt hang csak ha újra indítottam. Mondom semmi gond, vissza a régi kernel a régi xorg... No de miután újraindúlt a gép se kép se hang. Nem indult a Kodi. Mindent megnéztem de semmi hibát nem találtam igazából ami miatt ne induljon. Végül inkább újra raktam az egészet egy frissen leszedett ISO - val.(utána egy régi ISO is leszedtem de ugye ott is már a 14.04.2 rakja fel, csak a régi 3.14 kernellel) De az eredmény ugyanaz. Ami ezelőtt egy hónapja ment (és semmi mást nem csináltam máshogy a telepítés és beállítás folyamán) az a múlt hét óta nem működik.
Plex Home Theater se indul el hiába raktam fel azt (a Kodi helyett jó lesz az is csak menjen valami)
Ja még annyi, hogy miután a kodit felraktam és be állítottam, és elindítanám a "service kodi start" azt írja ki hogy unable job kodi.
Másnál valami hasonló esetleg? Vagy mit kéne csinálni.?Esetleg fedora vagy centos rakjak fel? Ahhoz viszont még kéne egy kis segítség.
-
spammer
veterán
válasz
szetcsuszott #20302 üzenetére
Ha nem segít, akkor a tálcán lévő indikátort/ikont is indítsd újra:
killall nm-applet
nm-appletHa ez sem segít, akkor tényleg kernel frissítést lehet megpróbálni, itt van egy viszonylag egyszerű leírás:
Install/Upgrade to Linux Kernel 3.16 in Ubuntu 14.04/12.04
De ahogy már írták előttem is, a 14.10-es Ubuntuban frissebb kernel van alapból, szóval ha a mostani Ubuntu nem akar működni, akkor szerintem egyszerűbb egy tiszta, friss 14.10-zel próbálkozni. Vagy Linux Mint.
-
nolika
senior tag
Sziasztok,
samba megosztást szeretnék csinálni.
Sajnos nem is enged belépni.így nézne ki a fájl: (smb.conf)
[global]
workgroup = NOLEXHOME
netbios name = nolexserver
server string = nolexserver
security = user[anonymous share]
comment = anonymous share
path = /home/nolex/anonymous
browsable = yes
writeable = yes
guest ok = yes
read only = noAnonymous folder nobody/nogroup-ba betéve. service smbd status-ra stop/waiting-et ad vissza. Mi lehet a gond? ubuntu 14.04.1 lts
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Xiaomi 12T Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Huawei FreeBuds Pro 3 // Számla + Garancia //
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070 12GB GAMER termékbeszámítással
- LG 32GR93U-B - 32" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Samsung Galaxy A16 5G 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest