Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• urandom0

senior tag

válasz cigam #42784 üzenetére

Hát, ha az válasznak számít, hogy ehhez letöröltették vele az Ubuntu-t, és felrakattak vele egy Minket ... ;]

Nézd, szerintem ennek túl nagy jelentősége nincs.
    Ha valaki csak azért akar Linuxozni, mert van egy régi gépe, ami Windows-szal már nem igazán használható, az úgyis rájön idővel, hogy Linux-szal sem lesz használhatóbb ;]
    De ha valaki más okból használ Linuxot, mondjuk mert azt hallotta, hogy biztonságos, vagy mert a nyílt forráskód miatt, akkor úgyis végigmegy pár disztrón/asztali környezeten, mire leragad annál, amelyik a legjobban tetszik neki.

Storytime: én Suse-val találkoztam először (akkor még így hívták), azt hiszem egy CHIP CD mellékletén volt. Feltelepítettem, beállítgattam, aztán el kellett mennem valahova, otthagytam olyan 2 órára, a háttérben ment valami letöltés. Mire visszaértem, az asztalon az összes ikon átváltozott .desktop fájllá, nem lehetett rájuk kattintani... valami összeomlott a plasma-desktop-ban. Nekem akkor ennyi elég volt, hogy azt mondjam, hogy jó lesz ez, de kell neki pár év, mire használható lesz. Utána pár évig nem is néztem a Linux felé.
    Ha az ember ilyen hibákkal találkozik, az nem jó.

Az Ubuntunak egészen a közelmúltig volt egy olyan szokása (vagy tán még mindig megvan), hogy defaultban telepítve volt a whoopsie. Ez azt okozta, hogy mindenféle, totálisan jelentéktelen programösszeomlás miatt ilyen ablakok jelentek meg:

Érted, összeomlik valami random service, amit a systemd úgyis újraindít másodperceken belül, és egyébként a felhasználó úgysem tud vele mit kezdeni, az sem tudja, mi az, de azért ilyen ablakokat dobál fel a rendszer... ebből az jön le az embernek, hogy milyen szar ez a Linux, most lett telepítve, de már bugos.

• válasz cigam #42706 üzenetére

És ha az ezen az útvonalon kéttkattal indítod a snap-store-t, akkor sincs Permissions lehetőség?
    [link]
    Akkor passzolok.

Manuálisan sem sikerül az engedélyeket átállítani, terminálból?

sudo snap connect remmina:audio-record :audio-record
    sudo snap connect remmina:avahi-observe :avahi-observe
    sudo snap connect remmina:cups-control :cups-control
    sudo snap connect remmina:mount-observe :mount-observe
    sudo snap connect remmina:password-manager-service :password-manager-service
    sudo snap connect remmina:ssh-keys :ssh-keys
    sudo snap connect remmina:ssh-public-keys :ssh-public-keys

• szoke12

őstag

válasz #79484416 #42302 üzenetére

Tegnap még sokat olvastam a témában és több dolog is világossá vált...
    A lightdm fut, de a service nem grafikus felületen fut, szóval igen, környezeti változók hiányoznak neki. Ezt ugye még megcsavarjuk azzal, hogy másik felhasználó indítja...
    Olvastam sokféle tákolást, egyik rendszeren így, másikon úgy...

Végül azon gondolkodtam, hogyan tudnám ezt az egészet elkerülni. És találtam egy megoldást, amivel a nodejs app saját magát újra tudja indítani. Így nincs systemd, sudo és barátai.

Mindenesetre köszönöm a válaszokat! :R
    Mostmár ezt is jobban átlátom!

• szoke12

őstag

válasz hcl #42295 üzenetére

Az appot tudnom kell újraindítani, gondoltam ez service-ként a legegyszerűbb.

kpityu2: az app önmagában szépen fut, nem okoz hibát. nekem inkább a felhasználók kezelése felé gyanús a dolog

• hcl

titán

LOGOUT blog (1)

válasz szoke12 #42294 üzenetére

Appot service file-al indítani, az csak nekem fura?
    Ha már, akkor a GUI bejelentkezése után, scripttel?

• szoke12

őstag

Sziasztok!

Napok óta nem találok megoldást a következő problémára (rengeteg google és GPT van már mögöttem):
    Szeretnék készíteni egy linux kiosk rendszert, ami a megszokott chrome helyett egy saját electron alkalmazást futtat (nyilván grafikus), aminek rendszergazdai jogokra van szüksége.

Ubuntu serverrel indítottam + lightdm, az appot sikerült telepíteni, elindítani, még az automatikus belépés is megy, viszont a service indítása nem jó.

Az app elindul, látszólag fut is (a status szerint), de tty7-ben csak annyi olvasható, hogy
    "Oh no! Someting has gone wrong. A promlem has occured and the system can't recover. Please log out and try again."

A systemctl service fájlom:

[Unit]
    Description: Example App
    After=lightdm.service

[Service]
    ExecStart=/usr/bin/sudo -sE /usr/bin/example-app --no-sandbox
    Restart=always
    User=root
    Environment=DISPLAY=:0

[Install]
    WantedBy=multi-user.target

Mi lehet a hiba?

• Bici

félisten

Sziasztok!

Ubuntu-n és származékain folyamatosan tapasztalom sok éve, hogy rendszeresen kiírja bizonyos helyzetekben, hogy valami rendszerhiba, vagy programhiba történt, küldök-e visszajelzést.
    Bizonyos esetekben minden indításkor kiírja, viszont nem mondja meg, hogy mely komponens a ludas.

A kérdés, hogy ezt a hibaüzenetet mely service csinálja, hogy lehet kikapcsolni, vagy utánajárni a kiváltó hibának?

Kössz! :R

• cigam

titán

válasz cigam #42038 üzenetére

+2 dolog eszembe jutot:
    - régebben volt vmi trükközés, hogy nem az egész samba csomag volt fent, hanem csak egy smbclient (?) csomag ami valamilyen szinten biztosította a távoli hozzáférést Windows megosztásokhoz. Nem tudom mostanság mi települ alapból. Nálad fel van telepítve a teljes értékű samba? Fut is az smbd, nmbd service?
    - Van tűzfal? Ki/be vannak engedve a megfelelő portok?

kpityu2
    Néha én is nekifutok, hogy mitől műkodik, vagy éppen nem, de vagy nem azokat az eredményeket kapom, vagy nem is értem miről írnak. Gyakran Windows-on is problémás a hálózati erőforrások kilistázása. Egyik héten minen oké, a másikban csak a gépek harmada látszik, és olyan is van, 20-30mp-el később a többi is megjelenik egy varázsütésre.

• urandom0

senior tag

válasz tordaitibi #41351 üzenetére

Arcoskönyv megoldása is működik, de ha paranccsorban mountolod, ott is meg lehet adni.

pl.
    mount -t cifs -o vers=2.0,username=user_name //server_name/share_name /mnt/

A verziószám ezek közül lehet valamelyik:

• 1.0 - The classic CIFS/SMBv1 protocol.
    • 2.0 - The SMBv2.002 protocol. This was initially introduced in Windows Vista Service Pack 1, and Windows Server 2008. Note that the initial release version of Windows Vista spoke a slightly different dialect (2.000) that is not supported.
    • 2.1 - The SMBv2.1 protocol that was introduced in Microsoft Windows 7 and Windows Server 2008R2.
    • 3.0 - The SMBv3.0 protocol that was introduced in Microsoft Windows 8 and Windows Server 2012.
    • 3.02 or 3.0.2 - The SMBv3.0.2 protocol that was introduced in Microsoft Windows 8.1 and Windows Server 2012R2.
    • 3.1.1 or 3.11 - The SMBv3.1.1 protocol that was introduced in Microsoft Windows 10 and Windows Server 2016.
    • 3 - The SMBv3.0 protocol version and above.

Én úgy tudom egyébként, hogy alapértelmezetten a 3-as verzióval próbál csatlakozni a Samba.

• amdni

aktív tag

Kedves Fórumozók!
    Az alábbi parancsot szeretném lefuttatni minden induláskor automatikusan.
    Ubuntu 22.04.
    Mivel sudo jog kell neki, így az indítópultba hiába rakom.
    sudo veracrypt --text --mount /dev/sda1 /media/Veracrypt1 --password jelszavam --pim 0 --keyfiles "" --protect-hidden no --slot 1 &
    Próbáltam szolgáltatásban indítani:
    [Unit]
    Description=Veracrypt
    [Service]
    ExecStart=/usr/bin/veracrypt --text --mount /dev/sda1 /media/Veracrypt1 --password jelszavam --pim 0 --keyfiles "" --protect-hidden no --slot 1 &
    [Install]
    WantedBy=multi-user.target
    De nem működik, indul a szolgáltatás de a felcsatolás nem történik meg.
    Mit csinálok rosszul?
    Köszönöm!

• Ablakos

őstag

Bejelentkezéskor ez az üzenet vár:

% sudo apt upgrade
    The following NEW packages will be installed:
    linux-headers-5.15.0-48 linux-headers-5.15.0-48-generic linux-image-5.15.0-48-generic linux-modules-5.15.0-48-generic linux-modules-extra-5.15.0-48-generic

A Live Patch lekérdezésre ez van:

% sudo ua status
    SERVICE          ENTITLED  STATUS    DESCRIPTION
    cc-eal           yes       n/a       Common Criteria EAL2 Provisioning Packages
    esm-infra        yes       enabled   UA Infra: Extended Security Maintenance (ESM)
    fips             yes       n/a       NIST-certified core packages
    fips-updates     yes       n/a       NIST-certified core packages with priority security updates
    livepatch        yes       enabled   Canonical Livepatch service
    usg              yes       n/a       Security compliance and audit tools

Akkor most nem jól állítom be a frissítést, vagy miért kell manuálisan frissíteni kernelt?

• hcl

titán

LOGOUT blog (1)

válasz inf3rno #40355 üzenetére

"es loggolasnal az az alapelv, hogy" rotáljuk. Tehát az x napnál régebbieket törölni.
    Mondjuk én PHP-val tudtam párszor teletolni a /-t, de így jár, aki nem teszi külön LV-ra a /log-ot - de az nem is egy mezei asztali volt.

" A log rotation korulbelul olyan, mintha nem is lenne naplozas."
    De, olyan, mintha lenne. Pl. cégeknél megvan az időtartam, amíg meg kell maradnia. Nem akkor törlődik, ha sok a log.
    Meg lehet tömöríteni is a régieket, van zcat meg bzcat is...

Windowson az szokott sok helyet enni, hogy visszaállítási pontokat csinál, meg a letöltött updateket nem nagyon törli, de az eltávolításukhoz szükséges cuccokat sem (most fejből meg nem mondom, de pont lehet tudni, hogy melyik könyvtárakban vannak ezek). Win7-en meg még Service Pack volt, aminek a telepítése után ott maradt jó sok ilyen cucc, amivel el lehet távolítani (ha letörlöd ezt, akkor már nem lehet uninstallni a Service Pack-ot). Ha hibernáció van engedélyezve, akkor hiberfil.sys is van, az is pár guga.

Virtuálgéppel amúgy jobban jársz tesztelésileg, annyit kalkulálj bele, hogy nyilván lassabb lesz, mint egy fizikai gépen ugyanaz. Qemu/KVM és Virt-manager, azzal frankón GUI-ról tudsz gépeket kreálni, indítani/leállítani/nézni a konzoljukat (azaz a képernyőjüket).

• andatti

senior tag

válasz #63718632 #40217 üzenetére

Köszi. (bocsi, de nem voltam végig gépnél...)
    Mivel inkább device és nem service, kimásoltam az egészet...
    [link]

• hcl

titán

LOGOUT blog (1)

válasz Rick3D #40167 üzenetére

Amúgy tutira nem lenne űrtechnika a megoldása, de ott kéne hozzá lenni :D

@tordaitibi : Ennyi RAM-mal mind a kettő inkább a winyót reszelte, mint futott. Volt ilyen kiépítésű gépem :O Service pack nélküli XP még valahogy elment 128-on, de az se szerette.

• sonar

addikt

válasz g.gergo #40075 üzenetére

VNC service restartot ssh-n nem próbáltad?
    Csak, hogy kiderüljön, hogy nem-e a VNC a hibás.

Illetve ubuntunál irják már, hogy : Native RDP support
    ha xubuntu-n is működik akkor én biztos nem vnc-znék.

• válasz ubyegon2 #40046 üzenetére

A telefonomon nyilt forraskodu RR rom van. Ennek telepitese soran a TWRP, ami szinten egy Wolf nyilt forrasu szoftver, legyalul mindent ami eredeti Xiaomi es MIUI volt. A systemet, azaz magat az os-t, torli a data, cache stb. particiokat.
    Erre irtam peldanak hogy ez olyan szintu full reinstall mint amikor egy Windowsos pc-t gyalulsz, azaz nullara torlod es feltelepitesz egy Linuxot.
    Vagyis maradt eredeti a csupasz hardver. Ebben az esetben a leghalvanyabb lehetosege is megszunik a regi rendszer barmilyen osszetevojenek mukodesere, pl. bloatware, hazapofazas, statisztikak gyujtogetese es elkuldese stb.

Igy teljesen tiszta a telefonom, erre a nyakamat teszem.

Google profilom, pontosabban accountom 10+ eve van.
    Viszont a telefonomon nincs telepitve a GAPPS es nincse Google Services. Vagyis bar hasznalom a Google nehany szolgaltatasat de a telefonom NINCS osszekozve a Goovle accountommal. Kulso mail klienssel nezem a mailjaimat, az appok kezelesere nem a Google Playstore hanem kulso alternativ appáruház van, Aptoide, stb. stb.
    Hasonlatkent, mint mikor neked van Microsoft accountod, Onedrive, Teams stb. de nem a Microsoft megoldasait hasznalod a Wines gepeden hanem Linuxon hasznalsz kulso szoftvereket ezek eleresere.

Kb. atment mit akarok kidadogni ebbol az egesz leirasbol?

• hcl

titán

LOGOUT blog (1)

válasz kymco #39679 üzenetére

Legrosszabb esetben paraszt megoldás : beteszed a /etc/rc.local -ba ...

Vagy csinálsz neki egy systemd service-t ami indul, ha feljött a háló.

• PociAti

őstag

válasz lev258 #39453 üzenetére

Ennél már van hiba:
    pa@pa:/etc/update-manager/release-upgrades.d$ sudo apt-get upgrade
    Csomaglisták olvasása... Kész
    Függőségi fa építése
    Állapotinformációk olvasása... Kész
    Frissítés kiszámítása... Kész

*The following packages could receive security updates with UA Infra: ESM service enabled:
    libpam0g libdjvulibre-text bluez
    .... és még nagyon sok más ...
    libssl1.0.0 php7.0-mysql tzdata
    Learn more about UA Infra: ESM service for Ubuntu 16.04 at https://ubuntu.com/16-04

Ubuntu comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY, to the extent permitted by
    applicable law.

Az alábbi csomagok vissza lesznek tartva:
    libmysqlclient20
    0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 1 nem frissített.

• afi0903

aktív tag

válasz cigam #39241 üzenetére

Na jó, akkor leírom a lépéseket mielőtt megcsinálom.

Eddig meg van:
    A Raspberry-s imagerrel kiírtam az SSD-re a az Ubuntu Server-t, megváltoztattam a jelszót.

Amit szeretnék, hogy egyszer beállítom és utána automatikusan történjen:
    -Ventillátor beállítás
    -torrent szerver beállítás
    -külső merevlemez csatolása
    -Emby szerver beállítás
    -FTP szerver beállítás
    -SMB szerver beállítás

Az eltervezett lépések:
    1. sudo apt-get update && sudo apt-get -y dist-upgrade
    2. sudo reboot

-Ventillátor beállítás
    3 .sudo curl https://download.argon40.com/argon1.sh | bash
    4. rm argon1.sh
    5. sudo reboot
    6. argonone-config

-torrent szerver beállítás
    7. sudo add-apt-repository ppa:qbittorrent-team/qbittorrent-stable
    8. sudo apt install qbittorrent-nox
    9. qbittorrent-nox
    10. sudo nano /etc/systemd/system/qbittorrent-nox.service
    Ezt beírom:
    [Unit] Description=qBittorrent Command Line Client After=network.target [Service] #Do not change to "simple" Type=forking User=ubuntu Group=ubuntu UMask=007 ExecStart=/usr/bin/qbittorrent-nox -d --webui-port=8080 Restart=on-failure [Install] WantedBy=multi-user.target
    11. sudo systemctl start qbittorrent-nox
    12. sudo systemctl daemon-reload
    13. sudo systemctl enable qbittorrent-nox
    14. systemctl status qbittorrent-nox

-külső merevlemez csatolása
    15. sudo mkdir /media/WDP
    16. sudo lsblk -f
    17. sudo nano /etc/fstab
    Ezt beírom:
    UUID=16C4E7074506D876 /media/pi/WDP ntfs uid=1000,gid=1000,umask=007 0 2
    18. sudo mount -a
    19. sudo reboot
    20. sudo chmod -R 777 /media/WDP
    21. sudo chown -R ubuntu:ubuntu /media/WDP

-Emby szerver beállítás
    22. sudo wget "https://github.com/MediaBrowser/Emby.Releases/releases/download/4.6.4.0/emby-server-deb_4.6.4.0_arm64.deb"
    23. dpkg -i emby-server-deb_4.6.4.0_amd64.deb
    24. rm mby-server-deb_4.6.4.0_amd64.deb

-FTP szerver beállítás
    25. sudo apt install vsftpd
    26. sudo nano /etc/vsftpd.conf
    Ezt átírom:
    anonymous_enable=YES
    27. sudo usermod -d /media/WDP ftp
    28. sudo systemctl restart vsftpd.service

-SMB szerver beállítás
    29. sudo apt install samba
    30. whereis samba
    31. sudo nano /etc/samba/smb.conf
    Ezt beírom:
    [sambashare]
    comment = Samba on Ubuntu
    path = /home/username/sambashare
    read only = no
    browsable = yes
    32. sudo service smbd restart
    33. sudo ufw allow samba
    34. sudo smbpasswd -a ubuntu (itt az smbpasswd helyett a jelszavamat írom)
    35. sudo reboot

Ebben van hiba?
    Esetleg más lépéseket is meg kéne csinálnom?

• afi0903

aktív tag

válasz cigam #39235 üzenetére

Előző üzenetben írni akartam, hogy sudo mount -a nem írt ki semmit.
    De szerencse, hogy nem írtam, mert újrainditás után már ír:
    sudo: unable to resolve host ubuntu: Temporary failure in name resolution

Indításnál ír ki fail-eket a service-eknél. Ezt nem tudom, hogy hol tudom vissza nézni, de hostname service is fail. Lehet ez a gondja?

lsblk -f kimenete:
    NAME   FSTYPE   FSVER LABEL       UUID                                 FSAVAIL FSUSE% MOUNTPOINT
    loop0  squashfs 4.0                                                          0   100% /snap/core18/2002
    loop1  squashfs 4.0                                                          0   100% /snap/core18/2127
    loop2  squashfs 4.0                                                          0   100% /snap/core20/1084
    loop3  squashfs 4.0                                                          0   100% /snap/lxd/20039
    loop4  squashfs 4.0                                                          0   100% /snap/snapd/11584
    loop5  squashfs 4.0                                                          0   100% /snap/lxd/21400
    loop6  squashfs 4.0                                                          0   100% /snap/snapd/12886
    sda                                                                                   
    └─sda1 ntfs                       16C4E7074506D876                                    /media/pi/WD
    sdb                                                                                   
    ├─sdb1 vfat     FAT32 system-boot 492B-6CB8                             126.4M    50% /boot/firmware
    └─sdb2 ext4     1.0   writable    df0f4049-f404-4bcb-b221-80e3ad073ea6     45G    55% /

Nem tudom, hogy mi az az EFI partíció. És nem tudom, hogy miből tudnám, hogy azt próbálom e csatolni.

• ubyegon2

félisten

válasz tordaitibi #38550 üzenetére

Super! Majd fog még ilyet csinálni a xapian, valószínűleg rengeteg indexet kellett frissítenie, vagy nem bivaly a CPU vagy sok az adat/meghajtó, amiatt csinálja ilyen sokáig. Én a helyedben leszedném a xapiant, mert egy helyen láthatod hasznát, a Synaptikban van keresőablak, ha leszeded, nem lesz. A Linux Mint-et évek óta nincs is fenn alapból ez, gondolom más indexelő service van, mert keresőm van a Synapticban. Viszont ha nem szeded le, legközelebb tudni fogod, hogy mi okozza a jelenséget. :K Amúgy ja, tényleg frissítés volt, csak nem a csomagok frissítése.

Ha ez sűrűbb lesz ezután, rámegy a gatyád a fodrászra! :D

• Frawly

veterán

válasz cigam #38317 üzenetére

De, parancssorban is meg lehet találni a config fájlt, man proginév is írja általában, meg find paranccsal is fel lehet kutatni. De általános elvek menték is meg lehet találni, felhasználói programoknál ~/.config/programnév/akármi vagy rendszerszintű programoknál, service-eknél /etc/ vagy /etc/conf.d/ vagy hasonlós, esetleg /usr/share/proginév. Tehát nem tűt kell keresni a szénakazalban. Ráadásul a terminálos megoldások kimenete szépen szűrhető, hogy áttekinthetőbb legyen, meg automatizálhatók a terminálos parancsok.

A GUI-nak meg az a baj hogy ha minden beállítást kivezetsz, akkor meg a kezdők a sok grafikus opcióban vesznek el, és nem találnak meg semmit. Meg minél több funkciója van, és minél többet lehet rajta állítani, annál bloatabb.

Eleinte én sem hittem el kezdő koromban veteránoknak, hogy a terminál hatékonyabb. Aztán fokozatosan jöttem rá, hogy de. Az is igaz, hogy aki keményvonalas terminálos, az nem default beállításokkal használja a terminált, meg shellt, hanem eleve valami nagyobb tudású, nem default terminált állít be, jobb betűtípussal és színsémával, egy csomó shell hack-kel, completion scripttel (Tab-os kiegészítéshez), alternatív shellel (pl. zsh, fish), mindenféle alias-szal, és terminálos csodaprogrammal (vifm, lf, ranger, nnn, stb.), saját fzf/find/fd-s megoldásokkal, vim/Emacs editorral és readline móddal, stb., így nem a maga natúrságában használják a terminált, hanem minden úgy van az ujjaik alá készítve, hogy 2-3 billentyűnél többet nem kell nagyon megnyomjanak, hogy egy adott progit, mappát, konfigfájlt, fontos gyakori funkciót elérjenek, egyáltalán nem kell gépelgetniük, meg keresgetniük semmit.

Egyébként meg a GUI nem istenkáromlás, de ha az ember elér egy szintet, akkor belátja, hogy 1) felesleges, 2) nem hatékony, 3) csak erőforrás-növelésre jó. Nálam is voltak idők, amikor a GUI-k felsőbbrendűségében hittem, persze ehhez hozzá kell tenni, hogy akkor frissen váltottam én is windowsról, és sok berögződés még bennem volt. Sőt, ma már azt is látom, hogy ez a grafikus felületezés, MacOS, Windows, GeOS, stb., mind visszafejlődés az IT-ben, amik anno úgy tűntek, hogy előrevisznek, de igazából nem. Az átlag laikus ugyan közelebb hozták az IT-ben, hogy különösebb tanulás nélkül tudnak használgati a gépen alap dolgokat, de összességében visszalépésnek tekinthetők.

#38314 tordaitibi: ez, amit írsz rendben van. Ezen én is átestem kezdőként, hogy fejben kellett tartani parancsokat, meg nehéznek tűnt. De aztán ez az érzés megszűnik, ahogy ismered meg a terminálos megoldásokat és egyre többet használod. Pl. a jövőben már emlékezni fogsz, hogy ha valami USB-s eszközzel baj van, és infó kell egy USB-s eszközről, már reflexből pattan fel a terminál, bele meg kezded csapatni az lsusb parancsot, de még azt se kell végigírni, hanem lsu + Tab + Enter, és már olvashatod is a kimenetet, nem kell a grafikus indítómenü századik bugyrában mindenféle grafikus panelt elővenni, meg előtte egy csomó szutykot feltelepíteni mindenféle függőséggel, amik ráadásul egy csomó felesleges dolgot is írnak GUI-n, mikor neked csak egy adott infó kell, egy adott USB eszközről, és egy terminálos paranccsal sokkal gyorsabban megleszel.

• stopperos

senior tag

válasz samujózsi #36820 üzenetére

Ezek az fwupd projekt keretein belül bios és egyéb firmware frissítések. Én a service tag alapján rákeresnék a gépre a dell honlapján és megnézném, hogy tényleg vonatkoznak-e rád.
    Nekem a Latitude 5490-hez ezt a bios listát adja. Bár innen még nem frissítettem.

• Ablakos

őstag

Időszinkronra most melyik szolgáltatást kell használni? (19.10) 14-es ubiban az ntp service-t használtam, de most timedatectl van. Az ntp is fent van de maszkolt. Most ennek mi értelme?

törölt tag

válasz Frawly #36400 üzenetére

+ubyegon2
    No, snapd-t töröltem, Livepatch-hez és a Gimp 2.10-hez kellett. Ha a NetworkManager-wait-online.service-t kilövöm (mask), akkor a systemctl-analyze blame nem mutatja, de 18 sec alá így sem megy. Most unmask-oltam, így is 18 sec.
    systemctl-analyze blame
    NetworkManager-wait-online.service nélkül:
    951ms rsyslog.service
    813ms postfix@-.service
    793ms fwupd.service
    780ms keyboard-setup.service
    368ms dev-sda5.device
    340ms systemd-logind.service

NetworkManager-wait-online.service-szel együtt:
    6.270s NetworkManager-wait-online.service
    936ms rsyslog.service
    757ms keyboard-setup.service
    396ms postfix@-.service
    372ms dev-sda5.device
    355ms systemd-journal-flush.service
    343ms systemd-resolved.service

Kis f.szom. Stopperrel mérem, eleve 12-13 sec, amíg a gdm bejön.
    Mi a fene van itt?

• ubyegon2

félisten

válasz #40553216 #36379 üzenetére

Akkor a fene se érti, miért nem csökkent nálad a bootidő, mert az a service eléggé kitolta pedig. :F

systemctl list-dependencies --reverse snapd

Esetleg ezzel nézd meg, nincs-e valami függősége....bár akkor a kilövésnél azt észre lehetne venni.

Rendesen inactive állapotot ír ki a status?

• Frawly

veterán

válasz bodnar10261 #36285 üzenetére

Semmi helyzet nincs SSD-k terén. Ubuntun, Minten alapból megy a TRIM. Arra figyelj, hogy a BIOS-ban a vezérlő ne IDE módban, hanem SATA/AHCI-n legyen. Más teendő nincs vele, anomália és hekkelés nélkül mennie kéne az SSD-nek.

Elvileg még az fstab-ban lévő discard opció sem érdekes, mert a Mint, Ubuntu alapból fstrim systemd service használ 1 hetente lefuttatva. Ennek a bekapcsoltságát terminálban így tudod ellenőrizni:
    sudo systemctl status fstrim.timer

De alapból be kéne legyen kapcsolva.

• Frawly

veterán

válasz I02S3F #36150 üzenetére

De csak akkor, ha fut a snap systemd service és be van állítva az x időnkénti frissítésre. Ha nincs, akkor kézzel kell kiadni a snap refresh parancsot. Attól is függ, hogy milyen disztróra van feltéve, Ubuntun meg a nagyobbokon eleve úgy van fent, hogy automatikusan frissíti is a meglévő snap alkalmazásokat. A Biblia vonatkozó fejezete.

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #35670 üzenetére

Örülök, hogy tudtam újdonságot írni. Anno engem is meglepett, hogy NAND-ot lehet logikailag akármilyen módban használni. Sok TLC-QLC SSD-n az SLC, MLC cache ugyanabban a NAND-ban foglal helyet, csak a vezérlő más módban használja őket. A cache nem külön chipben van.

Vagy pl. az Adata az SP920-nál, meg a Crucial a BX100-nál lépte meg, hogy gyenge minőségű TLC NAND-ot használ ezeken az SSD-ken MLC módban. A kiselejtezett TLC NAND arra nem volt jó, hogy stabilan 8 jelszinttel használja a vezérlő, de az MLC 4 jelszintjével lazán lehet ezeket használni, a könnyebb kiolvasást nem zavarják a NAND gyengeségei. A felhasználó meg azt hiszi, hogy ha MLC-t vett, akkor az mennyivel strapabíróbb.

Egyetértek, az SSD optimalizálgatásának sincs értelme. Linuxon a SATA vezérlővel nincs gond (mint anno WinXP-nél volt), meg a partícióeltolást sem bökik el a linuxos particionálóprogik (1024K-val particionálnak alapból). Ubuntu-alapú disztrókon meg a fstrim systemd service-nak alapból be kell lennie kapcsolva. Semmilyen más hekkelés nem kell, nem kell discard, nem kell noatime, meg semmilyen más trükk, mint a /var, böngészőcache, swap, meg egyebek HDD-re és RAM-ba áttétele. Már az eleve egy kímélés egy SSD-nek, ha Windows helyett Linuxot használnak rajta, a Linux majdnem egy nagyságrenddel kevesebbet ír rá ugyanannál az átlag felhasználásnál.

• Victoryus

addikt

válasz cigam #35428 üzenetére

Csak a plusz felhasználóimat töröltem. Alapból minden mappa tulajdonosa a t620 nevű felhasználó, és a t620 csoport. Most direkt csak az ssd-n garázdálkodok, nem is csatolt hdd-n.
    Megosztottam például a /home/t620/Pictures mappát, mint képek megosztás, látja a tv a benne levő képeket, meg is nyitja őket.
    Megosztottam a /home/t620/Music mappát mint zene, látja a zenéket, de ugyanúgy Network errort ír, és leáll 2-3 másodperc után a lejátszás, mint tegnap.

Amit még próbáltam: t620-at megadni felhasználónak a minidlna.conf-ban, akkor egyáltalán nem látja a gépet a tv. sudo service minidlna status akkor is aktívnak írja egyébként.
    Plusz felvettem a minidlna felhasználót a t620-as csoportba, de zenét így sem játszik, csak ugyanúgy elkezdi...majd Network error és ennyi.
    Tűzfal nincs bekapcsolva.
    Lehet, hogy tényleg a tv lesz a hunyó... A plex-szel is sok baja volt. Még nem frissítettem rajta firmware-t majd hétvégén, hátha. Másik eszközzel nem próbáltam.

Log file:

• Frawly

veterán

válasz Lajosacs #35090 üzenetére

Nem jól tiltottad le, számít a service nevében a kis/nagybetű megkülönböztetés. A NetworkManager részét csupa kisbetűvel írtad.

• sonar

addikt

válasz cigam #35001 üzenetére

No kérem XRDP nél nem kell semmit se mókolni.
    A baj az szokott lenni, hogy nem a latest verzió van a gyári tárolókban és ez a szivás forrása
    [link]
    sudo add-apt-repository ppa:hermlnx/xrdp
    sudo apt-get update
    sudo apt-get install xrdp

Illetve ami még szokott lenni, hogy a remmina néha a felbontást nem jól kezeli. De nekem minden problémám megszünt ha az utolsó xrdp-t használtam.
    Illetve nagyon nagyon ritkán tapasztaltam olyat, hogy xrdp service-t újra kell bökni.

• ubyegon2

félisten

válasz Orgi #34897 üzenetére

Ahogy nézem, folyamatosan ezt a hibasort írogatja, de hogy ennek a networkmanager-nek lehet-e köze ahhoz, amit írtál......teljesen tanácstalan vagyok. Mindenképpen meg kell nézned live Linux alól a futást és/vagy az előző kernellel is.

dbus-daemon[802]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.nm_dispatcher' unit='dbus-org.
    dec 31 13:27:18 orgovanyi-Aspire-5741Z systemd[1]: Starting Network Manager Script Dispatcher Service...
    dec 31 13:27:18 orgovanyi-Aspire-5741Z dbus-daemon[802]: [system] Successfully activated service 'org.freedesktop.nm_dispatcher'
    dec 31 13:27:18 orgovanyi-Aspire-5741Z systemd[1]: Started Network Manager Script Dispatcher Service.
    dec 31 13:27:18 orgovanyi-Aspire-5741Z nm-dispatcher[9528]: req:1 'dhcp6-change' [enp1s0]: new request (1 scripts)
    dec 31 13:27:18 orgovanyi-Aspire-5741Z nm-dispatcher[9528]: req:1 'dhcp6-change' [enp1s0]: start running ordered scripts...
    dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z dhclient[1096]: PRC: Renewing lease on enp1s0.
    dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z dhclient[1096]: XMT: Renew on enp1s0, interval 9900ms.
    dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z dhclient[1096]: RCV: Reply message on enp1s0 from fe80::e648:c7ff:fe6b:443b.
    dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2114] dhcp6 (enp1s0): valid_lft 60
    dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2114] dhcp6 (enp1s0): preferred_lft 30
    dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2115] dhcp6 (enp1s0): address 2001:4c4c:1363:d000:8aae:1dff:fe0e:945
    dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2115] dhcp6 (enp1s0): nameserver '2001:4c48:1::1'
    dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2115] dhcp6 (enp1s0): nameserver '2001:4c48:2::1'
    dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2115] dhcp6 (enp1s0): state changed bound -> bound, event ID="1d:0e:94

:F

Minap néztem egy olyan gép kiirásait, ami processzor túlhevülés miatt leállt, de ott egyértelműen ki is írta, mi a gondja. Először visszavett a processzor teljesítményéből, utána még mindig forró volt és hopp lekapcsolta a gépet. Ott viszont elég volt sűrített levegővel jól kifújni a ventit, pedig annyira túl sok por nem is volt benne, de mégis.......nálad viszont ilyennek nyoma sincs.

(#34898) Frawly

Vicces, de hibakeresésre ezeréve ilyeneket szoktunk javallani! ;) No mindjárt jön akkor ide is légyírtó komád a sysadmin meg fejlesztő szövegével...........

• ubyegon2

félisten

válasz Dhampir #34445 üzenetére

Míg megnéztem pár dolgot desktopon, addig felugrott HP-re 8 percen belül, ezek a szolgáltatások itt is eszik az idegeimet boot-kor persze:

látatlanba feleslegesnek vélem a plymouth services-t, ha már auto bejelentkezést állítottam be, de ezek a finomhangolások itthoni használatnál elkerülhetetlenek.
    Mindegy, fenn van a cinmanó mellett, ha van kedvem, mindig hangolgatom. :)

Csak nem bírtam ki, ráeresztettem a frissítést.

• ubyegon2

félisten

válasz kutga #34388 üzenetére

No ez jó hír! A systemd analyze parancsot nem írtam volna még az elején?Nálam ugyanazt mutatja, mint a time-mal megtoldva!

ubyegon@Mint19C:~$ systemd-analyze time
    Startup finished in 6.033s (kernel) + 5.982s (userspace) = 12.015s
    graphical.target reached after 3.473s in userspace
    ubyegon@Mint19C:~$ systemd-analyze
    Startup finished in 6.033s (kernel) + 5.982s (userspace) = 12.015s
    graphical.target reached after 3.473s in userspace

Erről a noresume opcióról még nem is hallottam vagy elkerülte a figyelmem.
    Amúgy ez is ugyanazt éri el szerintem, mint amiről beszéltünk, hogy kikapcsolsz szolgáltatásokat, amiket a systemd analyze blame mutat, bár ez egyszerűbben megoldja. Cserébe viszont lehet, hogy olyan service sem indul el, amire esetleg szükséged lehet, mert ez semmit nem vesz figyelembe boot-kor. De ezt lehet nem is fogod észrevenni. Alapvetően nem véletlen vannak ezek a services-re várakozások a kernel folyamatban, én még mindig azt mondom, célszerűbb kikapcsolni a nem szükséges szolgáltatásokat az itt leírt módon:

Linux Default Services Which Are Enabled at Boot

Amúgy a resume nekem a suspend ill hibernation-t juttatja eszembe. :U Vagy a swap-ot....át is húztam a fenti részt.

• ubyegon2

félisten

válasz kutga #34322 üzenetére

#enable or disable services

Én alapból kikapcsoltam a Mint-en a Frissítéskezelőt (rendes ember amúgy is terminalból frissíti a rendszert, amikor eszébe jut), remélem ez a két szolgáltatás azzal függ össze (főle),de ha nálam nincs galiba, te is nyugodtan kilőheted mindkettőt. Ha nem találod meg a Rendszerbeállításokban, akkor marad a terminalos kikapcs, de mivel ismerkedni, gyakorolni akarsz, így ezeket nézd át előtte, egyébként itt a kikapcsolás módja is le van írva:

How to enable or disable services?
    How to Manage Systemd Services on a Linux System
    How To Use Systemctl to Manage Systemd Services and Units

itt a két lekérdezés minta kimenet:

ubyegon@Mint19C:~$ systemctl status apt-daily-upgrade.service
    ● apt-daily-upgrade.service - Daily apt upgrade and clean activities
    Loaded: loaded (/lib/systemd/system/apt-daily-upgrade.service; static; vendor preset: enabled)
    Active: inactive (dead) since Wed 2018-10-03 06:08:14 CEST; 13h ago
    Docs: man:apt(8)
    Process: 4534 ExecStart=/usr/lib/apt/apt.systemd.daily install (code=exited, status=0/SUCCESS)
    Main PID: 4534 (code=exited, status=0/SUCCESS)

okt 03 06:08:13 Mint19C systemd[1]: Starting Daily apt upgrade and clean activities...
    okt 03 06:08:14 Mint19C systemd[1]: Started Daily apt upgrade and clean activities.
    ubyegon@Mint19C:~$ systemctl status apt-daily.service
    ● apt-daily.service - Daily apt download activities
    Loaded: loaded (/lib/systemd/system/apt-daily.service; static; vendor preset: enabled)
    Active: inactive (dead) since Wed 2018-10-03 17:09:14 CEST; 2h 8min ago
    Docs: man:apt(8)
    Process: 17547 ExecStart=/usr/lib/apt/apt.systemd.daily update (code=exited, status=0/SUCCESS)
    Process: 17539 ExecStartPre=/usr/lib/apt/apt-helper wait-online (code=exited, status=0/SUCCESS)
    Main PID: 17547 (code=exited, status=0/SUCCESS)

okt 03 17:09:13 Mint19C systemd[1]: Starting Daily apt download activities...
    okt 03 17:09:14 Mint19C systemd[1]: Started Daily apt download activities.

Ez sem maradhat ki, hiába Ubuntu topik:

systemd ;)

• ubyegon2

félisten

válasz kutga #34319 üzenetére

Nincs gond. Ez van, ha valami service még dolgozik a boot-folyamatban, ilyenkor kicsit várj és nyomkodd újra a parancsot. Nekem minap percekig nem írta ki a bootidőt, mert épp az fstrim-et futtatta le a rendszer. A terminalban célszerű az előző parancsot a fel nyíllal előhívni, így csak a nyilat és az Enter-t kell nyomogatnod, amíg ki nem dobja az ereményt.

A systemd-analyze eredménye után már dobja a systemd-analyze blame eredményt is.

upd.
    Látom csak megvan az eredmény. Valóban elég lassúnak néz ki.

Az első két sorból az egyik vagy mindkettő egy ismert bug, fura, hogy még nincs kijavítva, de ezt megnézheted, mit tudnál kezdeni vele.

Azt gondolom feleslegesen kérdezem, hogy frissítetted-e a rendszert a telepítés után!?

• ubyegon2

félisten

válasz #20749568 #34314 üzenetére

Egy 250 GB-os merevlemezre tennék Xubuntut

Ilyen határozottan indult a kérdéssor, amíg ki nem derül valami, ezt célszerű volt hagyni. Xubuntu-nak volt csak esélye Ubi vonalon amúgy. ;)

(#34315) kutga

Ha elfogadható a sebessége, az már majnem kimaxolta a lehetőségeket azon a hw-en. A lassú indulásnak elég sok oka lehet, megnézhetjük milyen service indul boot-kor:

Ilyen sort kapsz, de bőven elég beraknod a ms értékek feletti részt:
    ubyegon@Mint19C:~$ systemd-analyze blame
    1.401s systemd-udev-settle.service
    1.291s udisks2.service
    748ms apt-daily.service
    693ms apt-daily-upgrade.service
    626ms systemd-journal-flush.service
    416ms dev-sda5.device
    332ms NetworkManager.service

systemd-analyze kimenet is jöhet.

• lev258

veterán

válasz BoB #34262 üzenetére

Szerintem nyugodtan megbeszélhetjük, másnak is hasznos lehet. Mint írtam, én nem értek hozzá. De azt nehezen hiszem el, hogy úgy indulnak el service-ek, hogy nincs semmiféle felhasználó hozzárendelve és egy fiók aktiválva a háttérben. Kernel szinten még oké, de a felhasználói programok csak nem tudnak így futni vagy mégis? :F

• lev258

veterán

válasz BoB #34260 üzenetére

Azt nem mondtam, hogy grafikus felületen.
    De valamiféle jogosultsági rendszernek működnie kell, hogy fussanak a service-ek. Tehát kell valamiféle felhasználó is.
    Még nem volt a kezemben NAS, de azok is Linux alapú szoftvereket használnak.

• BoB

veterán

válasz lev258 #34259 üzenetére

Szvsz kizárt hogy a NAS-on automatikus bejelentkezés lenne. Grafikus felület nem indul, csak service-ek, ahoz nem kell bejelentkezni, indíthatóak indulás után.

törölt tag

válasz XuChi #34245 üzenetére

Én az alábbi samba config-ot szoktam használni:

sudo nano /etc/samba/smb.conf

# Global parameters
    [global]
    workgroup = WORKGROUP
    netbios name = _SZERVERED_NEVE_
    server string = _SZERVERED_NEVE_
    guest account = _USERED_NEVE_
    create mask = 666
    directory mask = 777
    wins support = yes
    socket options = SO_KEEPALIVE TCP_NODELAY IPTOS_LOWDELAY SO_SNDBUF=131072 SO_RCVBUF=131072
    write raw = no
    read raw = no
    log level = 0

[HDD]
    path = _MEGOSZTOTT_DIRECTORY_ (nálam /hdd alá van mountolva)
    security = USER
    writeable = Yes
    guest ok = No
    browseable = Yes

sudo service smbd restart
    sudo service nmbd restart

// Aztán csinálok a megosztáshoz saját jelszót, hogy ne a user fiók jelszavát használjam hozzá

sudo smbpasswd -a user_neve

• Frawly

veterán

válasz Tutu7030 #33835 üzenetére

Ja, ezt el is felejtettem, hogy mivel ATA parancsokkal kommunikál, ezért NVMe-s meghajtókon nem működik a hdparm, és az TRIM parancs is egy ATA parancs, NVMe-n Deallocate parancs van helyette (ami ugyanaz, csak máshogy hívják).

Az nvme-cli csomagot kéne feltenni, és abból ezt futtatni:
    nvme get-feature /dev/nvme0 -s 3 -H

Elvileg ki kéne listáznia, de nem tudom tesztelni, mivel nincs NVMe-s SSD-m. A discard paramétert NVMe-n mindenesetre nem ajánlják, az fstim-es megoldásnak viszont rendesen kéne működnie, systemd service-ként ütemezve és kézileg futtatva is.

• azbest

félisten

válasz sonar #33685 üzenetére

mostanában az android studióval érkező, android sdk részét képező emulator-t használom. Leginkább azért, mert már van olyan rendszerkép, ami nem csak play servicest hanem play storet is tartalmaz (nexus 5 és 5x).
    Megy simán, csak mintha a studio és az emulator is leakelne memóriát, ha nem kapcsolom ki csak altatom az emulator instancet, akkor van hogy 5-6GB ramot felszed és a leaket is visszatölti folytatáskor.

Mondjuk van, hogy jól jönne más fajta eszköz is. Például tévéből sincs teljes értékű.
    Régebben genymotion-t használtam kézzel felvarázsolt open gapps-szal, de ugye az nem minden körülmények közt ingyenes, plusz hivatalosan nem támogathatja a gapps-ot és ezért kézzel kell feltenni. Nameg voltak gondok a geny-vel virtualbox verziók kapcsán is. Bár az win10 alatt volt még főleg.

• Gyick

őstag

Hali

Frissítés után meghalt a wifi-m.Hiába nyomok a csatlakozásra nem csinál semmit.Probáltam gépet/routert újrainditani,beállításokat kitörölni/wifi jelszót újra beírni stb többször de nem működik.Valami ötlet?Services is próbáltam újraindítani..A wifinek nincs baja mert telóról teljesen jól müködik.
    KDE Neon 5.12

• cooi11

senior tag

válasz lev258 #33066 üzenetére

~$ nmcli con edit type pppoe con-name "My DSL"

===| nmcli interactive connection editor |===

Adding a new 'pppoe' connection

Type 'help' or '?' for available commands.
    Type 'describe [<setting>.<prop>]' for detailed property description.

You may edit the following settings: connection, pppoe, 802-3-ethernet (ethernet), ppp, 802-1x, ipv4, ipv6, tc, proxy
    nmcli> set pppoe.username. kisslaci-z9l
    Error: invalid property: 'username.' not among [parent, service, username, password, password-flags]
    nmcli>

• KEAN

tag

Sziasztok!

Akárhogy keresgélek a neten, az alábbi problémát sajnos nem tudom megoldani.

Adott egy Ubuntu 16.04LTS, illetve a következő helyzet: A deluged service (systemd, automatikusan indul), a deluge nevű user futtatja, illetve van egy NTFS partíció ami az alábbi módon van felmountolva az /etc/fstab-ban:
    UUID=3A8AA03D8A9FF41B /media/kean/Videos2 ntfs uid=1000,gid=1000,umask=000 0 0

Tehát elméletileg minden user számára írható/olvasható... szerintem. Ennek ellenére ha a torrenteket a fenti meghajtón lévő mappába szeretném letölteni, akkor "Permission Denied" van és nem indul el a letöltés?

Alapvetően elboldogulok a linuxal, akár parancssorból is, de túl nagy gurunak azért nem mondanám magam.
    Mit csinálok rosszul? (Milyen infót kéne még megadnom? :))

• Orgi

addikt

válasz hcl #31652 üzenetére

Kaptam egy linket, meg egy username, jelszó párost (a szerverünket üzemeltető Tigrától). Ha a linkre kattintok, bejön egy böngésző ablak, Cisco ssl vpn service felirattal, ahol kéri a nevet és a jelszót. Ha megadom, akkor engedi a logint és elindul vmi weblaunch, ami ezt írja ki:

"Manual Installation
    Web-based installation was unsuccessful. If you wish to install the Cisco AnyConnect Secure Mobility Client, you may download an installer package.

Install using the link below:

Windows 7/Vista/64/XP

Alternatively, retry the automatic installation."

Közben próbáltam guglizni, hogy van linuxos kliens, de csak rosszat írtak róla. Van vmi openconnect, de azt nem találtam meg a szoftverek között, a hivatalos oldalról letölthető tar.gz verzióba meg egyelőre beletört a bicskám :)

• Dhampir

félisten

válasz Dhampir #31122 üzenetére

Ez a leírás nem rossz, de a wifi bekapcsolása előtt újra kell indítani a network-manager-t:

sudo service network-manager restart

Na, így már frankón működik. :K

Köszönöm a segítséget a láthatatlan játszópajtásomnak. :B

• Dhampir

félisten

válasz lev258 #31135 üzenetére

Erre gondoltam többek között:

Linux kernel headers, kernel image, kernel versioned tools for Amazon Web Services (AWS) systems.

• Dhampir

félisten

Sziasztok!

Valami feltűnt nekem.

Az alap Ubuntuban (a Canonical által kiadott 16.04 LTS fut nálam) még kernel szinten, a rendszermagban is benne van az Amazon Web Services System telepítésének lehetősége.

Ez elképzelhető, hogy jó dolog, de számomra fura lehetőségnek tűnik, hogy így beágyazódhat a rendszerbe. :U

Alapból nem volt telepítve csak az Amazon WebApp integrációs script a Unity-hez - de a Synaptic részletesebben is megmutatja az Amazonhoz köthető lehetőségeket.

Lehet, hogy az Amazon Web Services System-hez köthető csomagok azért jelennek meg, mert bejelöltem a "Canonical partnerek/ A Canonical által partnereinek csomagolt szoftverek" opciót a csomagtárolóban? :F

Véleményetek szerint ezt a "partneres" opciót érdemes volt bejelölni vagy jobb békén hagyni?

• fecus

őstag

válasz Rimuru #30875 üzenetére

Egy Domoticz otthonautomatizálási program. /etc/init.d-ből indul az indító script amit mellékeltek hozzá. Az új service-s megoldással nem tudtam rábírni, hogy elinduljon nem root joggal.

• Rimuru

veterán

válasz fecus #30873 üzenetére

Nem irtal sok infot. pl egy (vegtelen) ciklusban inditod, de csinalhatsz neki egy service fajlt is, ott meg lehet adni hogy mindig ujrainditsa.

• sonar

addikt

válasz Joker88 #30842 üzenetére

Próbáld meg terminálból újraindítani a network managert

• ubyegon2

félisten

válasz Immy #30745 üzenetére

Itt van több módja a felesleges services ideiglenes vagy végleges leállításának:

How to enable or disable services?

How to Manage Systemd Services on a Linux System

Itt azt írják, melyik fut alapértelmezetten, melyiket javallott futtatni, de értelemszerűen a felhasználó igényei ezt felülírhatják:

Linux Default Services Which Are Enabled at Boot

(#30749) imibogyo

A gyors rendszerindítás kikapcsolása Téma összefoglalóból puskáztam

• Immy

őstag

Sziasztok,

Teljesen tiszta 16.04 telepítés után minden frissítést feltelepítettem és azt vettem észre, hogy több "indicator-bluetooth-service" folyamat is fut annak ellenére, hogy a bluetooth le van kapcsolva és nem is fogom használni.

root@asdf:/ # apt remove indicator-bluetooth
    Reading package lists... Done
    Building dependency tree
    Reading state information... Done

The following packages will be [B]REMOVED:
    indicator-bluetooth ubuntu-desktop unity-control-center
    unity-control-center-signon webaccounts-extension-common xul-ext-webaccounts[/B]
    0 upgraded, 0 newly installed, 6 to remove and 0 not upgraded.
    After this operation, 5.191 kB disk space will be freed.

Do you want to continue? [Y/n]

Eltávolítása nem egyszerű, azonban szeretnék keresni valami megoldást, hogy feleslegesen a folyamatok ne fussanak....

• nemurea

aktív tag

válasz róland #30646 üzenetére

Csak a reklám kedvéért: érdemes lenne megnézni Lathronos mester valamelyik disztróját is. Ha azon a laptopon korábban (pl. új korában) Win7 futott, akkor nagyon jó eséllyel találtok megfelelőt.

Még halkabban jegyzem meg, hogy a Win7 és szerintem a Win 8/8.1 esetében is gyakori, hogy a Windows Update egyik service folyamata beragad, non-stop fut és az egyik processzort teljesen leterheli. Ez is oka lehet a lassulásnak. Abban mondjuk abszolút nem vagyok biztos, hogy ez egy bug vagy a Microsoft részéről egy tudatos feature...

• ubyegon2

félisten

válasz Syl #30578 üzenetére

Szerintem sudo-val próbáld a parancsot. ;)

(#30577) tomtyi

A mask is jó, csak nem akartalak még jobban megkavarni, én is azzal próbálkoztam, mikor nem tudtam kilőni a services-t, de egyszerűbb volt aztán kivenni a függőség gazdáját, ami a glances.service ill. a glances volt.

• BoB

veterán

válasz #40553216 #30568 üzenetére

"A NetworkManager-wait-online.service úgy nézem, a hálózathoz való automatikus csatlakozást csinálja. Ez azért nem baj, ha van."

Nem, a networkmanager service azt megcsinálja. Ez azt csinálja, hogy addig nem engedi tovább a boot-ot amíg nem jött létre az internet kapcsolat mert vannak olyan service-ek amiknek kell.

• hcl

titán

LOGOUT blog (1)

válasz Hodosy #30301 üzenetére

Ja, systemd alatt másképp néz ki a service indítás, de akkor azt írd be a rc.localba...

• hcl

titán

LOGOUT blog (1)

válasz Hodosy #30281 üzenetére

init.d nekem sosem sikerült :O , de amúgy ha működik a szerver, és service izé start -ra elindul, akkor a /etc/rc.local végére simán beírod, hogy service izé start, és boot végén elindul. (Izé helyére nyilván a májnkraft szerviz neve.)

• Hodosy

csendes tag

Sziasztok!

Valaki segítene nekem? Összeraktam egy szervergépet, tettem fel Ubuntu server OS-t. Minecraft moddolt szerverét szeretném futtatni a háttérben service ként. Tud nekem valaki mintát leírni arra hogy az init vagy az init.d könyvtárba a conf fileba miket kell beírni?

• gyulank

addikt

válasz ampulla #29999 üzenetére

Az első után kijött egy ilyesmi lista, a második után: Not enough '\' characters in service, és hogy használat -? -R stb.. Amúgy tegnap már rájöttem, hogy ha Lubuntun Thunarba azt írom, hogy smb://IPcím, akkor bejön az Ubuntu stúdiós gép, bár én jobban örültem volna, ha kilistázza. Mondjuk abból nem lehetett másolni, ezért telepítettem, a nautilust, amin szintén be kellett írni. És amúgy a nautilussal szinte semmit nem lehet már csinálni évek óta a thunarral többet lehet, vagy én vagyok béna. De a Lubuntus gépet az ubuntu stúdióról nem tudtam sehogy se elérni. Mobilon pedig el lehet. Bár az sem az igazi, mert én egyedi jelszókat szeretnék. Meg jó lenne távoli asztal is, de az se működik egyik se. Mindenhol csak olyan leírásokat találok, hogy elindítom, beírom a másik valamijét (felhasználónév/IP/jelszó), és már kész is. A Lubuntun nem is lehetett telepíteni a Teamviewert.

• kem

addikt

Sziasztok!

Itt a kovetkezo kihivas. Nem mukodik a mikrofonom, pedig kellene SIP phonehoz.
    Probaltam mar par dolgot:
    1. hozzaadni dolgokat ehhez a filehoz:
    $ cat /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
    # autoloader aliases
    install sound-slot-0 /sbin/modprobe snd-card-0
    install sound-slot-1 /sbin/modprobe snd-card-1
    install sound-slot-2 /sbin/modprobe snd-card-2
    install sound-slot-3 /sbin/modprobe snd-card-3
    install sound-slot-4 /sbin/modprobe snd-card-4
    install sound-slot-5 /sbin/modprobe snd-card-5
    install sound-slot-6 /sbin/modprobe snd-card-6
    install sound-slot-7 /sbin/modprobe snd-card-7

# Cause optional modules to be loaded above generic modules
    install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-ioctl32 ; /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq ; }
    #
    # Workaround at bug #499695 (reverted in Ubuntu see LP #319505)
    install snd-pcm /sbin/modprobe --ignore-install snd-pcm $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-pcm-oss ; : ; }
    install snd-mixer /sbin/modprobe --ignore-install snd-mixer $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-mixer-oss ; : ; }
    install snd-seq /sbin/modprobe --ignore-install snd-seq $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq-midi ; /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq-oss ; : ; }
    #
    install snd-rawmidi /sbin/modprobe --ignore-install snd-rawmidi $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq-midi ; : ; }
    # Cause optional modules to be loaded above sound card driver modules
    install snd-emu10k1 /sbin/modprobe --ignore-install snd-emu10k1 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-emu10k1-synth ; }
    install snd-via82xx /sbin/modprobe --ignore-install snd-via82xx $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq ; }

# Load saa7134-alsa instead of saa7134 (which gets dragged in by it anyway)
    install saa7134 /sbin/modprobe --ignore-install saa7134 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist saa7134-alsa ; : ; }
    # Prevent abnormal drivers from grabbing index 0
    options bt87x index=-2
    options cx88_alsa index=-2
    options saa7134-alsa index=-2
    options snd-atiixp-modem index=-2
    options snd-intel8x0m index=-2
    options snd-via82xx-modem index=-2
    options snd-usb-audio index=-2
    options snd-usb-caiaq index=-2
    options snd-usb-ua101 index=-2
    options snd-usb-us122l index=-2
    options snd-usb-usx2y index=-2
    # Ubuntu #62691, enable MPU for snd-cmipci
    options snd-cmipci mpu_port=0x330 fm_port=0x388
    # Keep snd-pcsp from being loaded as first soundcard
    options snd-pcsp index=-2
    # Keep snd-usb-audio from beeing loaded as first soundcard
    options snd-usb-audio index=-2

#extra lines by me
    options snd-hda-intel model=asus
    #alias snd-card-0 snd-hda-intel
    #options snd-hda-intel model=auto

2. pavucontrol
    3. sudo apt-get remove pulseaudio
    sudo apt-get install pulseaudio
    Infok:
    sudo dmidecode -t bios
    # dmidecode 3.0
    Getting SMBIOS data from sysfs.
    SMBIOS 3.0 present.

Handle 0x0000, DMI type 0, 24 bytes
    BIOS Information
    Vendor: American Megatrends Inc.
    Version: X555UA.205
    Release Date: 11/08/2015
    Address: 0xF0000
    Runtime Size: 64 kB
    ROM Size: 6016 kB
    Characteristics:
    PCI is supported
    BIOS is upgradeable
    BIOS shadowing is allowed
    Boot from CD is supported
    Selectable boot is supported
    BIOS ROM is socketed
    EDD is supported
    5.25"/1.2 MB floppy services are supported (int 13h)
    3.5"/720 kB floppy services are supported (int 13h)
    3.5"/2.88 MB floppy services are supported (int 13h)
    Print screen service is supported (int 5h)
    8042 keyboard services are supported (int 9h)
    Serial services are supported (int 14h)
    Printer services are supported (int 17h)
    ACPI is supported
    USB legacy is supported
    Smart battery is supported
    BIOS boot specification is supported
    Targeted content distribution is supported
    UEFI is supported
    BIOS Revision: 5.11

Handle 0x0024, DMI type 13, 22 bytes
    BIOS Language Information
    Language Description Format: Long
    Installable Languages: 1
    en|US|iso8859-1
    Currently Installed Language: en|US|iso8859-1

sudo dmidecode -t baseboard
    # dmidecode 3.0
    Getting SMBIOS data from sysfs.
    SMBIOS 3.0 present.

Handle 0x0002, DMI type 2, 15 bytes
    Base Board Information
    Manufacturer: ASUSTeK COMPUTER INC.
    Product Name: X555UA
    Version: 1.0
    Serial Number: XXXXXXX
    Asset Tag: ATN12345678901234567
    Features:
    Board is a hosting board
    Board is replaceable
    Location In Chassis: MIDDLE
    Chassis Handle: 0x0003
    Type: Motherboard
    Contained Object Handles: 0

Handle 0x0004, DMI type 10, 26 bytes
    On Board Device 1 Information
    Type: Video
    Status: Enabled
    Description: VGA
    On Board Device 2 Information
    Type: Ethernet
    Description: GLAN
    On Board Device 3 Information
    Type: Ethernet
    Description: WLAN
    On Board Device 4 Information
    Type: Sound
    Description: Audio CODEC
    On Board Device 5 Information
    Type: SATA Controller
    Description: SATA Controller
    On Board Device 6 Information
    Type: Other
    Description: USB 2.0 Controller
    On Board Device 7 Information
    Description: USB 3.0 Controller
    On Board Device 8 Information
    Description: SMBus Controller
    On Board Device 9 Information
    Description: Card Reader
    On Board Device 10 Information
    Description: Cmos Camera
    On Board Device 11 Information
    Description: Bluetooth

Tegnap este orakig forumoztam, de nem talaltam mukodo megoldast. Mi lehet a gond?

kem

• Neil Watts

veterán

Uraim!

Van egy RPi3-am, Raspbian Wheezyvel. Rajta egy mediatomb, amin latom a mappakat a fstabban felcsatolt ext4 hddn.
    Szeretnek NFS szervert tenni a Pi-re, hogy egyszeru legyen a fajlmasolas:

Az Ubuntu kliensemen joskapista a usernevem, az RPi-n csak pista.
    A kliens gep 192.168.1.10
    Az RPI 192.168.1.12

A pi-n a kovetkezot tettem:

sudo apt-get install nfs-kernel-server portmap nfs-common
    sudo nano /etc/exports

itt hozzadtam a HDD keresere a klienst:

/mnt/HDD1 192.168.1.10(rw,async)

sudo nano /etc/netconfig

Az udp6, tcp6 sorokat kikommenteztem.

sudo exportf -ra
    sudo update-rc.d rpcbind enable && sudo update-rc.d nfs-common enable
    sudo service rpcbind restart
    sudo service nfs-kernel-server restart

A kliensen a

sudo mount 192.168.1.12:/mnt/HDD1 /mnt/NFS

lefut, am masolni a Pi-re nem tudok. :(
    Mi lehet a gond? Koszi

Udv. core2

• ampulla

aktív tag

Guest accountal működik, így szinte biztos hogy desktop issue. Vagy ha lefuttatom a unity -v parancsot, akkor is jó. Ezt a cikket követtem. Csak gnome helyett nekem unity kell. Ezek a csomagok kapcsolódnak akkor a problémához.

unity
    unity-settings-daemon
    unity-control-center

Azonban ha elindítom a settings-daemont, akkor azt írja, hogy már fut.

Ma egyként volt egy fura eset az egyik restart után, lehet pont az update után, hogy nem jött be tálca se az iconbar, csak az asztal. Ezután nyomtam egy unity restartot, ami elfailelt, majd a service lightdm restart megoldotta, de azóta fennáll ez a probléma.

• ampulla

aktív tag

Sziasztok!

Egy olyan problémám van, hogy felraktam egy HDD-re a /dev/sdb5-re egy kali linuxot. Az SSD-n, /dev/sda-n van egy ubuntu ---> [sda1 ext4, sda5 swap]. Plusz még az sdb HDD-n van egy win 10, de ez most szerintem nem kulcsfontosságú.
    A probléma, hogy telepítéskor mindeképp meg akarta formázni a sda5-öt, azaz a swap partíciót. (Gondolom a közös használat miatt és hogy helyet spóroljon).

Ugyan az Ubuntu elindul de bootoláskor van egy task, amin megakad és várni kell rá 2-3 percet, ami elég bosszantó.

Syslog:

Dec 5 18:17:09 gergo-Latitude-E5430-non-vPro gnome-session[1963]: Nautilus-Share-Message: Called "net usershare info" but it failed: 'net usershare' returned error 255: mkdir failed on directory /var/run/samba/msg.lock: Permission denied
    Dec 5 18:17:09 gergo-Latitude-E5430-non-vPro gnome-session[1963]: net usershare: cannot open usershare directory /var/lib/samba/usershares. Error No such file or directory
    Dec 5 18:17:09 gergo-Latitude-E5430-non-vPro gnome-session[1963]: Please ask your system administrator to enable user sharing.
    Dec 5 18:17:09 gergo-Latitude-E5430-non-vPro org.freedesktop.fwupd[954]: (fwupd:2237): Fu-WARNING **: Failed to coldplug: UEFI firmware updating not supported
    Dec 5 18:17:09 gergo-Latitude-E5430-non-vPro org.gnome.ScreenSaver[1828]: ** Message: Lost the name, shutting down.
    Dec 5 18:17:09 gergo-Latitude-E5430-non-vPro dbus[954]: [system] Successfully activated service 'org.freedesktop.fwupd'
    Dec 5 18:17:28 gergo-Latitude-E5430-non-vPro org.gnome.zeitgeist.Engine[1828]: ** (zeitgeist-datahub:2466): WARNING **: zeitgeist-datahub.vala:229: Unable to get name "org.gnome.zeitgeist.datahub" on the bus!
    Dec 5 18:17:29 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd-timesyncd[693]: Synchronized to time server 91.189.91.157:123 (ntp.ubuntu.com).
    Dec 5 18:17:47 gergo-Latitude-E5430-non-vPro CRON[2559]: (root) CMD ( cd / && run-parts --report /etc/cron.hourly)
    Dec 5 18:17:47 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: Starting Stop ureadahead data collection...
    Dec 5 18:17:47 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: Stopped Read required files in advance.
    Dec 5 18:17:47 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: Started Stop ureadahead data collection.
    Dec 5 18:18:26 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: dev-disk-by\x2duuid-e1efe9a6\x2d7184\x2d4806\x2d86ec\x2daf3da01fbdbf.device: Job dev-disk-by\x2duuid-e1efe9a6\x2d7184\x2d4806\x2d86ec\x2daf3da01fbdbf.device/start timed out.
    Dec 5 18:18:26 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: Timed out waiting for device dev-disk-by\x2duuid-e1efe9a6\x2d7184\x2d4806\x2d86ec\x2daf3da01fbdbf.device.
    Dec 5 18:18:26 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: Dependency failed for /dev/disk/by-uuid/e1efe9a6-7184-4806-86ec-af3da01fbdbf.
    Dec 5 18:18:26 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: dev-disk-by\x2duuid-e1efe9a6\x2d7184\x2d4806\x2d86ec\x2daf3da01fbdbf.swap: Job dev-disk-by\x2duuid-e1efe9a6\x2d7184\x2d4806\x2d86ec\x2daf3da01fbdbf.swap/start failed with result 'dependency'.
    Dec 5 18:18:26 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: Startup finished in 7.999s (kernel) + 3min 413ms (userspace) = 3min 49.936s.
    Dec 5 18:18:26 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: dev-disk-by\x2duuid-e1efe9a6\x2d7184\x2d4806\x2d86ec\x2daf3da01fbdbf.device: Job dev-disk-by\x2duuid-e1efe9a6\x2d7184\x2d4806\x2d86ec\x2daf3da01fbdbf.device/start failed with result 'timeout'.
    Dec 5 18:18:57 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: Stopping User Manager for UID 112...
    Dec 5 18:18:57 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1222]: Stopped target Default.
    Dec 5 18:18:57 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1222]: Stopped target Basic System.
    Dec 5 18:18:57 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1222]: Stopped target Timers.
    Dec 5 18:18:57 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1222]: Stopped target Sockets.
    Dec 5 18:18:57 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1222]: Stopped target Paths.
    Dec 5 18:18:57 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1222]: Reached target Shutdown.
    Dec 5 18:18:57 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1222]: Starting Exit the Session...
    Dec 5 18:18:57 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1222]: Received SIGRTMIN+24 from PID 2849 (kill).
    Dec 5 18:18:57 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: Stopped User Manager for UID 112.
    Dec 5 18:18:57 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: Removed slice User Slice of lightdm.
    Dec 5 18:27:14 gergo-Latitude-E5430-non-vPro kernel: [ 715.844020] perf interrupt took too long (3390 > 2500), lowering kernel.perf_event_max_sample_rate to 50000
    Dec 5 18:30:58 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: Starting Cleanup of Temporary Directories...
    Dec 5 18:30:58 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd-tmpfiles[5865]: [/usr/lib/tmpfiles.d/var.conf:14] Duplicate line for path "/var/log", ignoring.
    Dec 5 18:30:58 gergo-Latitude-E5430-non-vPro systemd[1]: Started Cleanup of Temporary Directories.

Meg a bootolási folyamatot is néztem, ott visszaszámolt a rendszer.

Van valami ötletetek erre, hogy lehetne ezt a problémát megszüntetni?

törölt tag

[Ubuntu 16.04][Ruby on Rails][Apache2]
    Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni a következővel kapcsolatban:

szeretnék feltelepíteni és beállítani egy fejlesztői környezetet Ruby on Rails-hez. Odáig eljutottam, hogy a tanárom által kiadott doksi alapján feltettem a megfelelő gem-eket, a mysql2-t, a puma webszervert. Létre tudok hozni új adattáblát és látom a localhost:3000-en a megfelelő üzenetet (Yay! You are on Rails!), viszont az Apache2-vel elég komoly problémáim akadtak. A tegnapi nap folyamán feltelepítettem, elindítottam, a doksi alapján beállítottam mindent és állandóan "you do not have permission" típusú üzeneteket dobott az oldalamra. (az oldal egy általam beállított URL címen érhető el, ha minden jól megy). Tegnap estére sikerült ezt megoldanom egy csomó guglizás után, majd a doksi végére érve szépen kikapcsoltam a gépemet, 2. házi feladat pipa - gondoltam.

Ma bekapcsoltam újra a gépemet, szerettem volna neki állni a 3. házinak, de az Apache2 elindítása után ismét a fenti hibaüzenetet dobta. Nagy nehezen elindítottam, de ekkor meg az oldalam alkönyvtáraira dobott hibát, tehát pl. az app/views/say/ tartalmát nem nyitotta meg, ami egyébként tegnap működött, létre tudtam controllert hozni meg minden.

Újratettem az Apache2-t, miután a megfelelő parancsokkal uninstalláltam, a doksi alapján újra beállítottam a dolgokat (szerkesztettem a hosts fájtl, létrehoztam egy rails.load nevű fájlt, valamint egy sajat.conf fájlt a weboldalam configolásához), majd miután újra kellett volna töltenem az Apache2 configját (/etc/init.d/apache2 reload), újra hibaüzenetet dobott. Mint pl. azt hogy service is inactive, meg hogy nem talál valami config fájlt meg miegymás...

Már totál tanácstalan vagyok, 2 kredites a tárgy és rengeteg munkaórát belefeccöltem :W , nem akarom elbukni azért, mert még csak a környezetet sem sikerül 100%-ig létrehoznom... Kérem szépen valaki segítsen, akár valamiféle távsegítséggel is (TeamViewer, Skype, akármi...)

Köszönöm előre is!

• donatel

tag

Hali!

LDAP-t akarok beüzemelni egy Ubuntu Serveren és egy Ubuntu Desktopon.

1. Ubuntu servere telepítettem és beállítottam az OpenLDAP-ot és a phpLDAPadmin-t.
    2. Weben keresztül létrehoztam egy CementE (Administrators szervezeti egység -> Admin-group csoport-ban) felhasználót és jelszót hozzá.
    3. Ubuntu Desktopon telepítettem és beállítottam az LDAP klienst (PAM konfigurálás). Majd újraindítottam az nscd service-t, majd ezt követően reboot a cliensnek.

Nem tudok belépni a CementE felhasználóval mert a login képernyőn csak az a felhasználó jelenik meg amelyik csak a gépre jelentkezik be (Desktop 1 -ezt a alap az Ubuntu Desktop telepítésénél megadott felhasználó).

Mi lehet a probléma? Hogy tudnák felhasználót váltani bejelentkezéskor?

• Immy

őstag

Sziasztok,

Ubuntu 14.04.5 LTS esetén samba share-t szeretnék beállítani, de azt veszem észre, hogy szolgáltatás újraindításkor megjelenik egy samba-ad-dc is:
    nmbd stop/waiting
    nmbd start/running, process 1738
    smbd stop/waiting
    smbd start/running, process 1750
    stop: Unknown instance:
    samba-ad-dc start/running, process 1765

Hogyan lehet leállítani/eltávolítani ezt a samba "Active Directory Domain Controller" részt?
    [global] résznél az alábbi beállítások vannak:
    security = USER
    server role = standalone server

Logban ilyet látok:
    [2016/10/22 00:15:26.557202, 0] ../lib/param/loadparm.c:1650(lpcfg_do_service_parameter)
    Ignoring unknown parameter "force directory security mode"

Üdv.

• cigam

titán

válasz Rimuru #28241 üzenetére

Nálam ezt alapból feltette, vagy nem is igényelte. Feltettem az áruházból az "mpv Media Player"t, és egyből ment a cicás stream.
    A chrome-ban most megy folyamatosan a live stream. Viszont az mvp továbra se szereti:
    mpv http://www.esa.int/spaceinvideos/ESA_Live
    Playing: http://www.esa.int/spaceinvideos/ESA_Live
    [ffmpeg] tcp: Failed to resolve hostname live.atanar.net: Name or service not known
    Failed to open http://www.esa.int/stream-ipad.

Exiting... (Errors when loading file)

törölt tag

Canonical saját, ubuntus kernel livepatch-e. Otthonra inkább csak „játék”, teszt, lustaság- és uptimebroki növelő. :DDD
    Hotfix Your Ubuntu Kernels with the Canonical Livepatch Service!

• ampulla

aktív tag

válasz donatel #28190 üzenetére

Bootolákor nem csak serviceket indít el a rendszer, így nem biztos, hogy valamelyik service nem fut, lehet csak nem tudott felcsatolni egy partíciót.

journalctl -b

Vagy megnézed amit generált a rendszer a bootoláskor.

/var/log/boot.log
    /var/log/dmesg

törölt tag

válasz Dave™ #27689 üzenetére

Ilyenről sem hallottam még, érdekes. :) Nálam szerencsére nincs ilyen. „Csak” a wifikártya veszti el felébredés után a saját hálózatot néha. Egy

service NetworkManager restart

megoldja.

(#27694) futpalika
    Vannak ilyenekre eszközök, de nem feltétlenül gui, és feltétlenül nem egy programba gyúrva. ;)

törölt tag

válasz Syl #27615 üzenetére

Korábban is be akartam linkelni, de most meg is teszem:
    „Despite the initial statement by Steven Sinofsky prior to the release of Windows 7, however, defragmentation is not disabled, even though its behavior on SSDs defers. One reason is the low performance of Volume Shadow Copy Service on fragmented SSDs. The second reason is to avoid reaching the practical maximum number of file fragments that a volume can handle. If this maximum is reached, subsequent attempts to write to the disk will fail with an error message.”
    Azaz mindenképp a Windows tervezési hibája az oka: a szar fájlrendszer.

• lev258

veterán

válasz Neil Watts #27483 üzenetére

Akkor a routered is szórakozik. Indítsd újra.
    Vagy rendes kikapcsolás kell az eszközödnek, mert újraindításkor nem kapcsol le teljesen.
    Dave™: sudo service networking restart

• Neil Watts

veterán

Sziasztok!

Lenne egy igencsak noob kérdésem:

Felraktam a Plex-et Ubuntura, ám csatolás után nem látja az NTFS meghajtómon a könyvtárakat. :(

A

sudo gpasswd -a plex plugdev
    sudo service plexmediaserver restart

sem vezetett eredményre. Mit tegyek?

Köszi!

Üdv. core2

törölt tag

válasz lev258 #26703 üzenetére

LAN-al sem lép tovább. A LAN ahhoz kell, hogy mondjuk a wifi ip-jén tudjak hozzá csatlakozni (meg csatlakozik a lan ip-vel is). Szóval valami nagyon nagy keverés van ezzel.
    Nem értem miért nincs login. Közben meg ssh-n minden működik.
    A netinstall részben volt egy számomra új pont ami alapban be volt jelölve. Valami "default services". Ez mellé csak az ssh-t jelöltem ki, ahogy szoktam csinálni 14.04 alatt.
    De ott meg ugye az nmcli nem akart menni ...

Azt mondjuk már megfigyeltem, hogy más gépen is a lan-ról telepítést követően kell neki az induláshoz. Nem tudom hol lehet kivenni.

• spammer

veterán

válasz szoke12 #26676 üzenetére

Ubuntu verziótól függ, 15.04-től systemd-vel lehet automatizálni, egy service és timer fájlt kell létrehoznod, lásd például: [link]. Arch Wikin bővebben olvashatsz a unit fájlokról [link], ezzel talán már el tudsz indulni, nekem nem volt még szükségem login nélküli megoldásra.

• LógaGéza

veterán

Sambával szórakozok, sajnos nem megy ahogy kéne. Teljesen publikus megosztás kellene, semmi jelszó, semmi, csak látható legyenek a fájlok a hálózaton.

smb.conf:

[global]
    workgroup = WORKGROUP
    server string = Samba Server %v
    netbios name = server0
    security = user
    map to guest = bad user
    dns proxy = no
    socket options = TCP_NODELAY SO_RCVBUF=8192 SO_SNDBUF=8192
    wins support = yes
    local master = yes

#============================ Share Definitions ==============================

[public]
    path = /media/adat
    browsable = yes
    writable = yes
    guest ok = yes
    read only = no
    force user = nobody

testparm -S

Load smb config files from /etc/samba/smb.conf
    rlimit_max: increasing rlimit_max (1024) to minimum Windows limit (16384)
    Processing section "[public]"
    Loaded services file OK.
    Server role: ROLE_STANDALONE

Press enter to see a dump of your service definitions

# Global parameters
    [global]
    server string = Samba Server %v
    security = USER
    map to guest = Bad User
    dns proxy = No
    wins support = Yes
    idmap config * : backend = tdb

[public]
    path = /media/adat
    force user = nobody
    read only = No
    guest ok = Yes

Látni látom a megosztást, ám írni nem tudom... A /media/adat teljes tartalmának a tulaja a nobody:nogroup, és 755 az attribútuma.

Hol rontottam el?

• LógaGéza

veterán

válasz usbee #26209 üzenetére

Amúgy van bármilyen konkrét oka, hogy a network-managert piszkálod? Itt szépen leírják a Step2-ben, hogy letöltöd ezt, ezt, és ezt valahol, lemented pendrivera, átviszed a gépedre, nyitsz egy terminált, elnavigálsz a pendrivera, majd
    sudo dpkg -i libnl-*.deb
    Ha végzett, akkor pedig
    Vagy ez nem vált be nálad?

• floatr

veterán

válasz Dhampir #26153 üzenetére

Lehet rosszul fogalmaztam :) a főverzió utáni első, javításokat tartalmazó release-t, service release-t, alverzió-t.
    A 16.04.1-et

törölt tag

Sziasztok, indítás után 5-10 perccel crashel a Gnome, utána stabilan működik, itt a log:

eb 23 17:25:12 Home gnome-session[2943]: (gnome-shell:3014): St-WARNING **: Ignoring excess values in shadow definition
    Feb 23 17:25:12 Home gnome-session[2943]: message repeated 3 times: [ (gnome-shell:3014): St-WARNING **: Ignoring excess values in shadow definition]
    Feb 23 17:25:12 Home gnome-session[2943]: (gnome-shell:3014): Cogl-WARNING **: CoglError set over the top of a previous CoglError or uninitialized memory.
    Feb 23 17:25:12 Home gnome-session[2943]: This indicates a bug in someone's code. You must ensure an error is NULL before it's set.
    Feb 23 17:25:12 Home gnome-session[2943]: The overwriting error message was: Sliced texture size of 0 x 36 not possible with max waste set to -1
    Feb 23 17:25:12 Home kernel: [ 100.227634] show_signal_msg: 45 callbacks suppressed
    Feb 23 17:25:12 Home kernel: [ 100.227640] gnome-shell[3014]: segfault at da ip 00007f52733b68ca sp 00007fffbdafc760 error 4 in libglib-2.0.so.0.4600.2[7f5273350000+10d000]
    Feb 23 17:25:12 Home gnome-session[2943]: gnome-session-binary[2943]: WARNING: Application 'gnome-shell.desktop' killed by signal 11
    Feb 23 17:25:12 Home gnome-session-binary[2943]: WARNING: Application 'gnome-shell.desktop' killed by signal 11
    Feb 23 17:25:12 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: samba_tevent: EPOLL_CTL_DEL EBADF for fde[0x7f0e2000d430] mpx_fde[(nil)] fd[11] - disabling
    Feb 23 17:25:12 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: Unable to create directory /var/cache/samba for file gencache.tdb. Error was Engedély megtagadva
    Feb 23 17:25:12 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: tdb(__NULL__): tdb_open_ex: called with name == NULL
    Feb 23 17:25:12 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: Unable to create directory /var/cache/samba for file gencache.tdb. Error was Engedély megtagadva
    Feb 23 17:25:12 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: tdb(__NULL__): tdb_open_ex: called with name == NULL
    Feb 23 17:25:12 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: resolve_lmhosts: Attempting lmhosts lookup for name WORKGROUP<0x1b>
    Feb 23 17:25:12 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: resolve_lmhosts: Attempting lmhosts lookup for name WORKGROUP<0x1b>
    Feb 23 17:25:12 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: startlmhosts: Can't open lmhosts file /etc/samba/lmhosts. Error was Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
    Feb 23 17:25:12 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: resolve_wins: WINS server resolution selected and no WINS servers listed.
    Feb 23 17:25:12 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: name_resolve_bcast: Attempting broadcast lookup for name WORKGROUP<0x1b>
    Feb 23 17:25:13 Home org.gnome.Shell.CalendarServer[2879]: (gnome-shell-calendar-server:4737): ShellCalendarServer-WARNING **: Failed to start evolution-source-registry: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.gnome.evolution.dataserver.Sources5 was not provided by any .service files
    Feb 23 17:25:13 Home gnome-session[2943]: current session already has an ibus-daemon.
    Feb 23 17:25:13 Home /usr/lib/gdm/gdm-x-session[2787]: (II) XKB: generating xkmfile /tmp/server-E5C3DC1D2E1E410DD3A24B0E318D4BBE885B1BF4.xkm
    Feb 23 17:25:13 Home /usr/lib/gdm/gdm-x-session[2787]: The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
    Feb 23 17:25:13 Home /usr/lib/gdm/gdm-x-session[2787]: > Warning: Type "ONE_LEVEL" has 1 levels, but <RALT> has 2 symbols
    Feb 23 17:25:13 Home /usr/lib/gdm/gdm-x-session[2787]: > Ignoring extra symbols
    Feb 23 17:25:13 Home /usr/lib/gdm/gdm-x-session[2787]: Errors from xkbcomp are not fatal to the X server
    Feb 23 17:25:13 Home dbus[706]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.GeoClue2' unit='geoclue.service'
    Feb 23 17:25:13 Home systemd[1]: Starting Location Lookup Service...
    Feb 23 17:25:13 Home dbus[706]: [system] Successfully activated service 'org.freedesktop.GeoClue2'
    Feb 23 17:25:13 Home systemd[1]: Started Location Lookup Service.
    Feb 23 17:25:13 Home gnome-session[2943]: Gjs-Message: JS LOG: No permission to trigger offline updates: Polkit.Error: GDBus.Error:org.freedesktop.PolicyKit1.Error.Failed: Action org.freedesktop.packagekit.trigger-offline-update is not registered
    Feb 23 17:25:13 Home gnome-session[2943]: Gjs-Message: JS LOG: [object variant of type "a(iibs)"]
    Feb 23 17:25:13 Home gnome-session[2943]: Gjs-Message: JS WARNING: [/home/user/.local/share/gnome-shell/extensions/cpupower@mko-sl.de/extension.js 473]: assignment to undeclared variable shown
    Feb 23 17:25:13 Home gnome-session[2943]: Gjs-Message: JS LOG: [impatience] enabled
    Feb 23 17:25:13 Home gnome-session[2943]: Gjs-Message: JS LOG: [impatience] enabled
    Feb 23 17:25:13 Home gnome-session[2943]: Gjs-Message: JS LOG: [impatience] setting new speed: 1.25
    Feb 23 17:25:13 Home gnome-session[2943]: Gjs-Message: JS LOG: [impatience] setting new speed: 1.25
    Feb 23 17:25:13 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: samba_tevent: EPOLL_CTL_DEL EBADF for fde[0x7f0e2000d790] mpx_fde[(nil)] fd[11] - disabling
    Feb 23 17:25:13 Home gnome-session[2943]: Gjs-Message: JS LOG: loading user theme: /usr/share//themes/Flat-Plat/gnome-shell/gnome-shell.css
    Feb 23 17:25:13 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: Unable to create directory /var/cache/samba for file gencache.tdb. Error was Engedély megtagadva
    Feb 23 17:25:13 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: tdb(__NULL__): tdb_open_ex: called with name == NULL
    Feb 23 17:25:13 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: Unable to create directory /var/cache/samba for file gencache.tdb. Error was Engedély megtagadva
    Feb 23 17:25:13 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: tdb(__NULL__): tdb_open_ex: called with name == NULL
    Feb 23 17:25:13 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: resolve_lmhosts: Attempting lmhosts lookup for name WORKGROUP<0x20>
    Feb 23 17:25:13 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: resolve_lmhosts: Attempting lmhosts lookup for name WORKGROUP<0x20>
    Feb 23 17:25:13 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: startlmhosts: Can't open lmhosts file /etc/samba/lmhosts. Error was Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
    Feb 23 17:25:13 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: resolve_wins: WINS server resolution selected and no WINS servers listed.
    Feb 23 17:25:13 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: resolve_hosts: Attempting host lookup for name WORKGROUP<0x20>
    Feb 23 17:25:13 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: resolve_hosts: getaddrinfo failed for name WORKGROUP [A név vagy a szolgáltatás nem ismert]
    Feb 23 17:25:13 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: name_resolve_bcast: Attempting broadcast lookup for name WORKGROUP<0x20>
    Feb 23 17:25:14 Home gnome-session[2943]: Gjs-Message: JS LOG: Error loading calendars: Hiba a StartServiceByName hívásakor ehhez: org.gnome.Shell.CalendarServer: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.Spawn.ChildExited: Process org.gnome.Shell.CalendarServer exited with status 1
    Feb 23 17:25:14 Home gnome-session[2943]: Gjs-Message: JS LOG: [FREON] Render all MenuItems
    Feb 23 17:25:14 Home /usr/lib/gdm/gdm-x-session[2787]: (II) XKB: generating xkmfile /tmp/server-E5C3DC1D2E1E410DD3A24B0E318D4BBE885B1BF4.xkm
    Feb 23 17:25:14 Home /usr/lib/gdm/gdm-x-session[2787]: The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
    Feb 23 17:25:14 Home /usr/lib/gdm/gdm-x-session[2787]: > Warning: Type "ONE_LEVEL" has 1 levels, but <RALT> has 2 symbols
    Feb 23 17:25:14 Home /usr/lib/gdm/gdm-x-session[2787]: > Ignoring extra symbols
    Feb 23 17:25:14 Home /usr/lib/gdm/gdm-x-session[2787]: Errors from xkbcomp are not fatal to the X server
    Feb 23 17:25:14 Home gnome-session[2943]: Gjs-Message: JS LOG: [FREON] Render all MenuItems
    Feb 23 17:25:14 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: samba_tevent: EPOLL_CTL_DEL EBADF for fde[0x7f0e2000d3f0] mpx_fde[(nil)] fd[11] - disabling
    Feb 23 17:25:14 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: ### SMB-BROWSE: do_mount - [smb://WORKGROUP/; 0] dir = (nil), cancelled = 0, errno = [111] 'Kapcsolat elutasítva'
    Feb 23 17:25:14 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: ### SMB-BROWSE: do_mount - (errno != EPERM && errno != EACCES), cancelled = 0, breaking
    Feb 23 17:25:14 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: Performing aggressive shutdown.
    Feb 23 17:25:14 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: ### SMB-BROWSE: purging server cache
    Feb 23 17:25:14 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: Context 0x7f0e200067e0 successfully freed
    Feb 23 17:25:14 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: ** (gvfsd:2963): WARNING **: dbus_mount_reply: Error from org.gtk.vfs.Mountable.mount(): A megosztások listájának lekérése meghiúsult a kiszolgálóról: Kapcsolat elutasítva
    Feb 23 17:25:14 Home org.gtk.vfs.Daemon[2879]: ** (process:4672): WARNING **: Couldn't create directory monitor on smb://x-gnome-default-workgroup/. Error: A megadott hely nincs csatolva
    Feb 23 17:25:15 Home gnome-shell[4726]: GNOME Shell started at Tue Feb 23 2016 17:25:13 GMT+0100 (CET)
    Feb 23 17:25:16 Home gnome-session[2943]: (gnome-shell:4726): St-WARNING **: Ignoring excess values in shadow definition

Ez mitől lehet?

Ubuntu 15.10, Gnome 3.18

• _ak_

addikt

válasz lionhearted #24207 üzenetére

Igazából ez a vége:

debug1: SSH2_MSG_NEWKEYS sent
    debug1: expecting SSH2_MSG_NEWKEYS
    debug1: SSH2_MSG_NEWKEYS received
    debug1: Roaming not allowed by server
    debug1: SSH2_MSG_SERVICE_REQUEST sent
    debug1: SSH2_MSG_SERVICE_ACCEPT received
    debug1: Authentications that can continue: publickey,password
    debug1: Next authentication method: publickey
    debug1: Offering RSA public key: /c/Users/andre/.ssh/id_rsa
    debug1: Authentications that can continue: publickey,password
    debug1: Trying private key: /c/Users/andre/.ssh/id_dsa
    debug1: Trying private key: /c/Users/andre/.ssh/id_ecdsa
    debug1: Trying private key: /c/Users/andre/.ssh/id_ed25519
    debug1: Next authentication method: password
    bpcadmin@xxxxx's password:
    Connection closed by xxx.xxx.xxx.xxx

Előtte sem írt semmi hibát. :(

• Heeken

tag

válasz Neil Watts #24095 üzenetére

Csak hogy a CoD2 multiplayerhez szükséges PunkBuster service nem megy Linux alatt. Ha mégis, akkor az kivág, mert nem ismeri a Linux rendszerfájlokat, és kidob mint a macskát. :))

• Neil Watts

veterán

Sziastok!

Hülye kérdés lesz, ráadásul csak közvetve az enyém, de már nem tudom mi van :D Adott egy Asus x553ma Bay Trail alapú, amire a tulaj Ubuntut rakott. A 14.04 is megáll telepítés után az Ubuntus betöltőképernyőnél, de mondom nem baj, próbáljon egy frissebbet (15.10). Direkt kiüttettem a quiet és splash opciókat, így most ez van:

[link]

Az utolsó üzenet: "Started Load/Save Random Seed"

Ez gondolom egy Systemd service ami pseudorandom értéket generál.
    Hardverhba?

Köszi!

Üdv. core2

• spammer

veterán

válasz Keef_Lee #23795 üzenetére

A suspendnél azért nem kér jelszót, mert a cron nem interaktív ("háttérben fut"). Én a service statusban láttam, hogy jelszó kellett volna neki. Én a cronie-t használtam (Arch Linux alatt), ott a

systemctl status cronie

paranccsal csekkoltam a cron service-t. Nem tudom, hogy Ubuntu alatt mi a cron csomag illetve service neve, de a

systemctl status cron_service_neve

paranccsal tudod csekkolni.

Ha a visudo módszerrel nem megy a jelszó kérés kikapcsolása a systemctl suspend-hez, akkor megpróbálhatod a pm-suspend csomagot felrakni és annál kiiktatni a jelszót. Majd a scriptben a

sudo pm-suspend

paranccsal lehet megpróbálkozni ezután (a systemctl suspend helyett). Ebben az esetben kell elé a sudo, de ha a visudo-ban ki tudod iktatni a jelszó kérését, akkor talán így nem fog jelszót kérni és lefut cronban is. Nem próbáltam még.

A crontab fájlt ne akard direktben szerkeszteni, nem véletlenül van így megoldva. Egyébként a /var/spool/cron/crontabs könyvtárban van tárolva, lásd: [link]

• gery2123

őstag

válasz Neil Watts #22732 üzenetére

Ugye smb service restart megvolt?
    Ha nem akkor indítsd újra. Ha igen akkor okoskodunk :)

• nemurea

aktív tag

válasz nemurea #22080 üzenetére

Lelövöm sudo service lightdm stop paranccsal, átváltok másik terminálra (mert a 7-esen nem adja vissza a promptot), kiadom a shutdown parancsot, erre visszavált a kék grafikus képernyőre, homokórázik kettőt, majd megáll, és úgy marad, én meg nem látom a shutdown eredményét :W

Ezért imádom a linuxot, mert a legegyszerűbb dolgot is meg tudja komplikálni, illetve ha már azt hiszed, hogy valamit értesz, kiderül, hogy nem :DD

• spammer

veterán

válasz Lathronos #21335 üzenetére

"There are currently no fixed capacity limits around usage of our services. In lieu of specific disk usage caps (quotas), we instead use the honor system. Projects should:

Keep disk usage to a reasonable level
    Use project disk space solely for project-related data.
    Clean-up temporary data when no longer needed.

If you are planning to do something which consumes huge amounts of disk, please ask first."

Forrás: Service Quotas (Documentation)

Mondjuk nem tudom, hogy a "huge amounts" az náluk mennyit jelent, de ha megnézzük pl. ezeket a Manjaro cuccokat, főleg az archivált változatokat, akkor talán nem lehet gond. :D

• gery2123

őstag

A következő lenne a gondom. Az egész ott kezdődött, amikor a múlt héten frissült a /frissítettem az ubuntu14.04.1 szervert 14.04.2 - re. Új kernel....
    A htpc/szerver lévő Kodi ment is, azonban hosszabb (1-2 óra) tétlenség után nem volt hang csak ha újra indítottam. Mondom semmi gond, vissza a régi kernel a régi xorg... No de miután újraindúlt a gép se kép se hang. Nem indult a Kodi. Mindent megnéztem de semmi hibát nem találtam igazából ami miatt ne induljon. Végül inkább újra raktam az egészet egy frissen leszedett ISO - val.(utána egy régi ISO is leszedtem de ugye ott is már a 14.04.2 rakja fel, csak a régi 3.14 kernellel) De az eredmény ugyanaz. Ami ezelőtt egy hónapja ment (és semmi mást nem csináltam máshogy a telepítés és beállítás folyamán) az a múlt hét óta nem működik.
    Plex Home Theater se indul el hiába raktam fel azt (a Kodi helyett jó lesz az is csak menjen valami :) )
    Ja még annyi, hogy miután a kodit felraktam és be állítottam, és elindítanám a "service kodi start" azt írja ki hogy unable job kodi.
    Másnál valami hasonló esetleg? Vagy mit kéne csinálni.?

Esetleg fedora vagy centos rakjak fel? Ahhoz viszont még kéne egy kis segítség. :)

• spammer

veterán

válasz szetcsuszott #20302 üzenetére

Ha nem segít, akkor a tálcán lévő indikátort/ikont is indítsd újra:

killall nm-applet
    nm-applet

Ha ez sem segít, akkor tényleg kernel frissítést lehet megpróbálni, itt van egy viszonylag egyszerű leírás:

Install/Upgrade to Linux Kernel 3.16 in Ubuntu 14.04/12.04

De ahogy már írták előttem is, a 14.10-es Ubuntuban frissebb kernel van alapból, szóval ha a mostani Ubuntu nem akar működni, akkor szerintem egyszerűbb egy tiszta, friss 14.10-zel próbálkozni. Vagy Linux Mint. :)

• God Vazzeg

veterán

válasz nolika #18952 üzenetére

Azért nem tudsz belépni, mert nem fut. Érdekes hiba, nálam fut gond nélkül :F

sudo service smbd restart

Mit ír ki?

• nolika

senior tag

Sziasztok,

samba megosztást szeretnék csinálni.
    Sajnos nem is enged belépni.

így nézne ki a fájl: (smb.conf)
    [global]
    workgroup = NOLEXHOME
    netbios name = nolexserver
    server string = nolexserver
    security = user

[anonymous share]
    comment = anonymous share
    path = /home/nolex/anonymous
    browsable = yes
    writeable = yes
    guest ok = yes
    read only = no

Anonymous folder nobody/nogroup-ba betéve. service smbd status-ra stop/waiting-et ad vissza. Mi lehet a gond? ubuntu 14.04.1 lts

Új hozzászólás Aktív témák