- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz
Ablakos #42596 üzenetére
Ha hibernálod A OS-t akkor B nem fog hozzáférni semmihez, a háttér lemezhez sem. Mert hiába alszik a fájlrendszer akkor is alá van csatolva. Ahhoz más hozá nem nyúlhat.
Indítsd Wint, kapcsold ki a Gyors rendszerindítást, Fast startup, reboot Win, várd meg míg feláll teljesen majd állítsd le.
Most szabad a lemez, írja-olvassa a Linux? -
válasz
Ablakos #42592 üzenetére
De úgy működik, jól gondolod. Nálam is 1 db NTFS 800GB adatpartíció amit az Ubuntu, a Win10 meg egy teszt Debian használ a legnagyobb egyetértésben hiba nélkül.
Gyors rendszerindítás be van kapcsolva a Winen, vagy, nem hibernálod véletlenül? Akkor fogja meg a lemezt mivel az perpill. a Win tulajdona, hiába alszik. Olyan mintha a Win alá csatolt lemezt fel akarnád mégegy OS alá csatolni.
Bár olvasni így is szokta engedni.Mégegy. Használsz Bitlockert? Akkor teljesen érthető hogy nem nyúl hozzá.
Mégegy
Ne hallgass az exfat hívőkreAz NTFS egy normális naplózó fájlrendszer, csomó extra tudással, nem kell az exfat.
Ez magánvélemény de tartom, és meg is tudom indokolni több érvvel.
Az az érv hogy töredezik egy ssd-nél, pláne egy nvme ssd-nél érvényét vesztette, más hátránya meg nincs dualbootba. -
0519
senior tag
válasz
Ablakos #42588 üzenetére
Változott az bejelentkezés menete a Google új elvárásainak megfelelően.
Lényegében a Google-tól kell hozzáférést kérned client id formájában.
A készítő a weboldalán leírja a menetét:
[Github link] -
urandom0
senior tag
válasz
Ablakos #42579 üzenetére
Ja, ha hibernálni szeretnél, akkor valóban kell a swap.
Nem is értem, miért nem alap a mai rendszereken a beállított hibernáció.
Nem nagyon használják ki az emberek. Általában vagy kikapcsolják, vagy altatják a gépüket. Nekem egyik gépemen sincs beállítva a hibernálás, volt időszak, amikor be volt, de akkor is max 1-2x használtam csak.
Az igaz, hogy áramszünetnél kikapcsol az altatott gép, de hát milyen ritkán van áramszünet? Nálunk kb. kétévente egyszer. -
-
-
-
válasz
Ablakos #42570 üzenetére
live Linux boot, Gparted, Partíció átmértezése
A csúszkát addig tologatod az elején míg meglesz a 20Gb terület. Alkalmaz. Sokat fog szüttyögni mivel elbaltáztad, nem is értem miért előre tetted a swapot, így a méretezendő partíción mindent hátra kell tologatnia a gpartednek, ha a végén lenne csak az üres területet kéne lenyisszantani.
Ha kész, swap partíció átméretezése és hozzácsapod a felszabadult területet.
Ha nem engedi a swapot, törlöd, az eddigi swap meg a lenyisszantott 20Gb össze fog adódni, erre készíttetsz a Gparteddel egy swapot de mivel megváltozott az UUID ezért ezt fstabba átírod.
Ha ez nem szimpi, csinálhatsz swap filet, ennyivel kevesebb hely lesz a/ alatt de ebbe hibernálni pilótavizsga és linux doktorátusi cím nélkül bele se kezdj.
Bocs most látom BTRFS, hát ilyennel sose volt dolgom még, majd valaki kiigazít hogyha ezen nem lehet a leírtakat végrehajtani.
Bár valami rémlik hogy az meg szabadon skálázható, hogy ez mit jelent lila lövésem sincs. -
válasz
Ablakos #42570 üzenetére
Két lehetőséged van:
- A rákövetkező sde3-ból lecsipsz egy akkora darabot, amennyi hiányzik a swapból (14GiB). Ezután az egész sde3-at eltolod a lemez végvére, hogy az üres hely elé kerüljön, közvetlenül az sde2 után. Most már meg tudod növelni az sde2 swap méretét, hogy nagyobb legyen mint 32GB.
- Ideiglenesen kikapcsolod a swap használatát, és az sde3-on létrehozol egy swapfájlt, majd beállítod, hogy a rendszer azt használja. Itt leírtam, hogy mi a teendő. -
kpityu2
őstag
válasz
Ablakos #42565 üzenetére
Írja. futtasd az /sbin/vboxconfig-ot. Ha pedig be van kapcsolva a secure boot, akkor vagy kapcsold ki, vagy csinálj új certet a vbox kernel drivereihez. Ehhez valamit mókolni kell a shim-signed segédprogrammal, biztosan találsz leírást hozzá. De lehet, hogy az első javaslat ezt is megoldja.
-
-
válasz
Ablakos #42509 üzenetére
Úgy olvastam az nvmne gyorsabb, mint a sata 6Gbs port
Ha a Sata3 SSD-re gondolsz, az max 600 Mbps sebességű.
PCIe bővítőkártyában van nvme meghajtó.
Ennek a sebessége viszont függ a gép és a bővítőkártya PCIe sebességétől. Egy dolog az NVMe SSD tulajdonságai között szereplő szekvenciális sebesség és más dolog, ebből adott csatoláson keresztül mi képes átmenni.
PCIe 1.x - 250MB/s per lane (16x == 16 lanes)
PCIe 2.0 - 500MB/s per lane (thus 16x PCIe 2.0 is 8GB/s)
PCIe 3.0 - 1 GB/s per laneEzt a sebességet növeli a PCIe verzió után jelölt szorzószám. Kb itt látod:
Amúgy ha látja a rendszer, akkor tároló meghajtónak tökéletes lesz. De semmi extra ill érzékelhető gyorsaságra ne számíts a Sata SSD-hez képest.
az nvme lemez tartalmazza a további (/; swap stb.) partíciókat
Az úgy érdekes lesz, max a swap-ot tedd arra, a / és a többi rendszermappát ne.
A /home vagy egy külön tároló/data partició még inkább jó. A rendszer futtatást nyugodtan bízd a Sata SSD-re, ebben tényleg semmi érzékelhető különbség nincs a két SSD között, mivel itt nem a szekvenciális írás/másolás a lényeg, hanem az access time. -
-
urandom0
senior tag
válasz
Ablakos #42473 üzenetére
Szóval, az udev.
Linuxban az udev képez hidat a kernel és az eszközök között. Ez felel többek közt azért, hogy mi történjen, amikor egy eszközt csatlakoztatsz vagy leválasztasz. Az udev működését szabályokkal lehet testreszabni.
Általában minden disztró gyárilag tartalmaz több-kevesebb szabályt a/usr/lib/udev/rules.d/
könyvtárban, de mi nem ide fogunk dolgozni, hanem az/etc/udev/rules.d
könyvtárba.
Nekem Logitech wireless egér+billentyűzet kombóm van (az egerét nem használom, csak a billentyűzetet), ezért ide létrehoztam egy99-logitech.rules
nevű fájlt. A fájlnév elején a szám a végrehajtási sorrendet jelzi, ha több fájl van ebben a mappában, a legkisebb számtól haladva a legnagyobbig hajtódnak végre a szabályok.Az én fájlomban egyetlen sor van:
ACTION=="add", SUBSYSTEM=="usb", DRIVERS=="usb", ATTRS{idVendor}=="046d", ATTRS{idProduct}=="c534", ATTR{power/wakeup}="disabled", ATTR{driver/2-1.2:1.1/power/wakeup}="disabled"
Ez annyit jelent, hogy állítsd be a következő attribútumokat a megadott eszközre akkor, amikor az csatlakoztatásra kerül. Csatlakoztatás esemény minden bootnál lefut, meg nyilván akkor is, amikor csatlakoztatod az eszköz.
A SUBSYSTEM, a DRIVERS, az ATTRS{idVendor} és ATTRS{idProduct} attribútumok határozzák meg, hogy mely eszközre kell alkalmazni a szabályt. USB eszközök esetén az idVendort és az idProduct-ot le lehet kérdezni pl. az lsusb paranccsal:
[root@fujitsu-fedora ~]# lsusb
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 003: ID 17ef:608d Lenovo Optical Mouse
[B]Bus 001 Device 004: ID 046d:c534 Logitech, Inc. Unifying Receiver[/B]
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching HubOtt van a 046d:c534 osztályú eszköz, ez az én egér+billentyűzet kombóm(nak az adóvevője).
Vagy ha kiadod azudevadm monitor
parancsot, és közben bedugod az eszközt, akkor is kiírja az eszközosztály azonosítóját (meg még egy csomó mindent is).Azt, hogy a megadott eszközzel mi történjen, az
ATTR{power/wakeup}="disabled", ATTR{driver/2-1.2:1.1/power/wakeup}="disabled"
attribútumok adják meg. Figyeld meg, ez fontos, hogy a SUBSYSTEM, a DRIVERS és a többi attribútumnál kettő egyenlőségjel van, mert ezek kiválasztják az eszközt, míg ennél a két utolsó attribútumnál egy egyenlőségjel van, mert ezek pedig megváltoztatják az attribútum értékét.
Apower/wakeup
és adriver/2-1.2:1.1/power/wakeup
értékét is disabledre állítottam, emiatt nem fogja felébreszteni a gépet alvó állapotból.Elméletileg elég lenne csak simán a power/wakeup-ot disabledre állítani, de ez nem mindig működik, úgyhogy én
a 2-1.2:1.1 azonosítójú (udevadm monitor
-tól lehet megtudni) USB port wakeup-ját is disabledre tettem, így teljesen jól működik.Neked is egy ilyen szabályt kell csinálnod, átírni az idVendor és az idProduct azonosítókat, valamint az USB portod azonosítóját (gondolom, nem dugdosod át egyik portból a másikba a billentyűzetet), majd kiadni az
udevadm control --reload
parancsot, ez újratölti az udev szabályokat. Lényegében ennyi.Ami még érdekes lehet, az hogy az
udevadm info --attribute-walk
paranccsal le lehet kérdezni az eszköz összes attribútumát. Pl. név alapján:udevadm info --attribute-walk --name=/dev/input/event4
A /dev/input/event4 az én egerem azonosítója (
lshw -C input
parancstól lehet megtudni).Elérési út alapján:
udevadm info --attribute-walk --path=udevadm info --attribute-walk --path=/devices/p/devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb1/1-1/1-1:1.1/0003:24AE:2015.0018/input/input94/mouse0
A path-ot az
udevadm monitor
parancstól lehet megtudni.Az ArchWiki cikkét is érdemes megnézegetni.
-
válasz
Ablakos #42466 üzenetére
Ubynál nagyobb Windows undorost életembe nem láttam, és ennek tudatába direkt meggyanúsítottam hogy egy Windowsos powershell parancsot adott nekem tanácsként Ubuntun futtatni.
(ami persze nem igaz)
A többi ebből következett, már azt is írtam neki hogy esetleg Ő a W10 apja csak titkolja.
Most itt tartunk. -
válasz
Ablakos #42443 üzenetére
Háá, te csak azt hiszed hogy csak ezt kell szerkeszteni
Meg az erre vonatkozó irodalom is csak hiszi./etc/grub.d/00_header
itt a 00_header binárist megynyitod egy szövegszerkesztővel és a vége felé lesz ez, ott 5-re átírni, menteni.EOF
if [ "$recordfail_broken" = 1 ]; then
cat << EOF
if [ \$grub_platform = efi ]; then
set timeout=${GRUB_RECORDFAIL_TIMEOUT:-5}
if [ x\$feature_timeout_style = xy ] ; then
set timeout_style=menu
fi
fi
EOF
fi
}
-
urandom0
senior tag
válasz
Ablakos #42417 üzenetére
Snap vs. flatpak témában vannak benchmarkok és összehasonlítások:
https://www.ctrl.blog/entry/firefox-linux-flatpak-snap.html
https://medium.com/@TechHutTV/flatpak-snap-appimage-linux-benchmarks-df2bc874ea0bRáadásul pont Ubuntun lassú a snap, ahol azért illene gyorsnak lennie.
-
válasz
Ablakos #42417 üzenetére
Halál.
Ha nem engedélyezed az appoknak a külső elérést, egyesegyedül csak a saját hime könyvtáradat tudja használni.
És pl. nálam a home pár 100MB sincs mivel minden egy másik adat ssd-re van irányítva.
A Download, képek mentései, videoletöltők, doksik stb. stb. mind a másod ssd-n vannak, arra és arról dolgozik az összes programom.
Kicsit off, pontosan ugyanezek a könyvtárak vannak megadva a gépen lévő Windowsnak is. Kicsit off vége.
Vagyis mindegy melyik rendszeremen, mikor mit mentettem el, töltöttem le, szerkesztettem text vagy kép, videotartalmat, ugyanazt látom.
És a Snap appok erre képtelenek. Illetve de képesek ha egy külön Snap kezelővel adsz nekik külső elérést. Viszont van amelyik így sem állítható be permissions oldalon.
Pl. egy Snap Viberen istencsapása egy fájlt, képet csatolni másodvinyóról. -
-
-
beteg
őstag
válasz
Ablakos #42381 üzenetére
ajaj
Lehet akkor kéne visszajönnöm, ha legalább az alapokat értem..
Ha wget -el és a legfrisebb phpmyadmin linkjével telepítettem, akkor nem "snapből" telepítettem, ugye?De azt hiszem ezt most elengdem, mert itthonról, XAMP-ből elérem a phpMyAdminnal a MySQL példányomat, (windowsos környezetben a lámák is tudják módosítani a config fájlt
)
csak így nem biztonságos, mert vpc-n kívül vagyok, ki kell nyitnom a net felé az adatbázist, amíg hergelem...Na mindegy, majd visszatérek erre, ha sikerül többet tudnom a Linuxról!
Azért Köszi szépen a segítségeteket!
-
válasz
Ablakos #42372 üzenetére
Attól függ, mi van felcsatolva? A dd csak egy lemezt ment, az inkább csak offline ajánlatos.
Olyat lehet, hogy lemented a bootszektort+partíciós táblát dd-vel (ez offline), és a rendszert pedig rysnc -el.
Esetleg csinálsz egy full imaget offline dd-vel, majd azt felcsatolod, és oda már mehet a futó rendszer rsync-el, így a partíció UUID-id is egyeznek.
-
-
-
-
válasz
Ablakos #42314 üzenetére
Windowson meg pont az a baj, hogy rinyál, hogy indítsd újra
Amúgy az Ubuntu is ki szokta írni, vagy értesításben feldobja. Lehet a korábbi értesítések között ott lesz.
De különben nincs mószerolás, hogy indítsd már újra, feltételezi, hogy majd újraindítod, amikor amúgy is szeretnéd újraindítani. -
-
-
-
Ablakos
őstag
válasz
Ablakos #42274 üzenetére
A tegnapi küszködésem folytatása...
Szeretném az rsync csomag frissítést halasztani.
Ezt tettem fel tegnap:
"rsync/jammy,now 3.2.3-8ubuntu3 amd64"Ez megvolt: sudo apt-mark hold rsync , de továbbra is felhozza az update:
"rsync/jammy,now 3.2.3-8ubuntu3 amd64 [installed,upgradable to: 3.2.7-0ubuntu0.22.04.2]"Milyen parancs, parameter kell, hogy békén hagyja ezt a telepített rsync alkalmazást?
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
Ablakos #42203 üzenetére
Nem. A kernelben vannak, meg külön betölthető modulokban, amiket egyes csomagokban szed le magának
A kernellel és a telepített csomagokkal frissülnek a drivereid is.
Illetve videokártyákhoz pl. van egy külön driveres alkalmazás, amivel tudsz feltenni zárt forrású drivert is.
Na meg a telepítés során van hálózatod, akkor úgyis az elérhető legfrissebb csomagok mennek fel. -
válasz
Ablakos #42201 üzenetére
Igen.
Keresd meg a készítők sajá repóját, ha van ilyen, és ott lesz frissebb.
BTW mi nem jó abban, ami egy Ubis tárolóban van?
Amúgy ja, ha Gnome, akkor a gtk verzó kell neked.Illetve
A .desktop file a lényeg, TomoghnoSen írta a megfelelő útvonalat.
BTW ha elindítod, akkor a launcherre nem lehet kirögzíteni? Bár most nincs előttem Gnome-os cucc. -
-
válasz
Ablakos #42198 üzenetére
KDE alatt [így lehet egyszerűen] más DE nem tudom.
Áthúzom, ikon, adok neki bármilyen nevet és ikont, majd lehúzom a panelre. -
-
-
-
válasz
Ablakos #40648 üzenetére
A linkelt oldalon írja: There are no stable packages for Ubuntu 22.04 yet. Ubuntu Jammy Jellyfish did not exist when Wine 7.0 was released. There will be stable packages whenever 7.0.1 comes out.
Szóval stable helyett winehq-devel vagy winehq-staging verziókat rakd fel, ha 7-es kell! (nem használok wine-t, de így értelmeztem több leírást is)
Szerintem próbáld innen az első változatot:
How To Install WineHQ On Ubuntu 22.04 LTS
Az is igaz, hogy minden leírás minimum 5 hónapos, de mégis csak érvényes, ha nálad is ezt írja:
Unable to locate package winehq-stable.
(#40640) FrankieNTDO
Az is csak egy ubuntu.
Ez azért nagyon fájt nekem!
brühühü....
-
-
-
-
-
lev258
veterán
válasz
Ablakos #40099 üzenetére
Emlékeim szerint az UFW alapvetően kikapcsolt állapotban érkezik. Ennek a valószínű oka az, hogy akiknek szükségük van az extra biztonságra, azok úgyis finomhangolják először, nem az alapbeállításokat használják. A mezei felhasználó számára pedig nem jelent semmit, ha attól jobban érzi magát, a GUFW-ben átnyomja a kapcsolót.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Futás, futópályák
- Energiaital topic
- Milyen alaplapot vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Tőzsde és gazdaság
- Steam account lopás
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- HP notebook topic
- Azonnali notebookos kérdések órája
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX X570-E Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest