- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Gurulunk, WAZE?!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- vrob: 1991 - játék a PC-n
- Argos: Szeretem az ecetfát
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
kpityu2
őstag
Windows alatt az EasyBCD-vel tudod legkönnyebben buherálni a bootot. Viszont linux alatt nagyon nem ajánlott a Grub Customizer, teljesen elkutyulja a grub beállításait. korábban én is használtam. Linux alól a
sudo grub2-set-default x
parancs kiadásával tudod beállítani az alapértelmezett bootot, ahol x a bootolandó bejegyzés sorszáma. (A mai linuxok a grub2-őt használják). Legegyszerűbb ha csinálsz egy v. két shell scriptet és kiteszed az ikonjait az asztalra. Windows alól meg azt hiszem a Grub2Win progival tudod a linux grubot módosítani. -
-
-
-
-
-
-
Inkabb msata ssd t vegyek az alaplaphoz? (Amit tamogat). Elvileg az usb 3.0 megoldas gyorsabb lenne, vagy inkabb hagyjam?
msata csatolót nem említettem, mert nem nagyon van választék, de ha tudsz ilyet venni, akkor az a tökéletes megoldás, nem, nem jobb az USB 3.0 semmilyen szempontból. Az msata ugyanolyan komponensekből áll, mint a Sata, csak a csatoló más fizikailag. Összes többi megoldás ehhez képest nulla eséllyel bír. Úgy látom 5 év garancia van a kiválasztott típusra, szerintem megvan a megoldás!
Ha megnézed a msata és sata verzió összehasonlítását, láthatod, hogy ua, csak az egyik be van szerelve egy SSD házba.
-
Arra gondoltam hogy a PCi express 16 kártyám keresztül tudna e vajon ez bootolni.
Erre alapból nem is kalkuláltam, szinte tuti, hogy nem. Ahogy visszaemlékszem, az évek során csak azt olvastam az SSD szaktopikokban, hogy az ilyen adapteres megoldások esélytelenek rendszerfuttatásra.Ezzel a linkelt alaplappal sem vagy előrébb sajna.
De legalább az SSD az jó, ugyanaz a NAND, mint a WD Blue 3D-ben. Mondjuk nem túl gyors, de ennek semmi jelentősége nincs rendszerfuttatás esetén.
3D-NAND TLC, Toshiba/WD, 96 Layer (BiCS4)
Read 1700MB/s
Write 1100MB/s -
growler
őstag
[link] Lefordíttattam a szerintem lényeget:
"Még a 2 generációval újabb, Z97-es kártyák esetében is hiányos volt a PCIe adapterben lévő NVMe-meghajtóról történő rendszerindítás támogatása."Annyival jobb lenne az új alaplap, hogy van rajta SATA3-as, és USB3-as aljzat.
Közvetlen, ill. külső TRIM és UASP támogatású házba tett 2.5"-os SATA3-as
SSD-hez. -
Vajon ez jó lenne?
Az az SSD mi is pontosan? Mert csak annyit írtál, hogy NVME. Pontos megnevezés vagy gyártói azonosító kéne.példa: Samsung 970 PRO 512GB (MZ-V7P512BW)Ne is nézd meg. Csak Sata van a lapon.
3 x SATA 3Gb/s connectors (SATA2_2, SATA2_3, SATA2_4) supporting up to 3 SATA 3Gb/s devices
Support for RAID 0, RAID 1, RAID 5, and RAID 10
* When a RAID set is built across the SATA 6Gb/s and SATA 3Gb/s channels, the system performance of the RAID set may vary depending on the devices being connected.
1 x mSATA foglalat
2 x SATA 6Gb/s connectors (SATA3 0/1) supporting up to 2 SATA 6Gb/s devices -
Ha az alaplapod AHCI protokollt ismer csak, akkor szerintem a NVME protokoll-lal nem tud mit kezdeni, ezt egy csatolókártya sem teszi bootképessé. M.2/M-Key (PCIe 2.0 x4) csatolással szerelt AHCI protokollos SSD meg igen ritka mostanában.
Minimális esélyed talán a Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja-ba egy kérdés, ottani Tg Linuxot is ismeri, ha megoldható külső házzal, tudni fogja. Vagy beáldozol Sata csatlakozót, de olyan régi alaplappal, amin még Sata3 sincs, kár elvárni, hogy NVME SSD-ről bárhogyan is rendszert fogsz futtatni. Ne is agyalogjatok rajta tovább.
-
csixy
addikt
Simán. Telepítés közben legyen bedugva a kis pendrájv is. Tegyük fel, hogy mondjuk a pendrájv a /dev/sdc. Legacy telepítés esetén a bootmanagar telepítésének helyéül jelöljök meg a /dev/sdc-t. UEFI telepítés esetén az efi partíciót tegyük a pendrájvra (nem feltétlenül kell rá GPT partíciós tábla, lehet hogy működni fog régi fajta dosos partíciós tábla is) egyes rendszerek (ilyen a linux mint is) kérik hogy a grub telepítésének helyéül jelöljük meg a /dev/sdc-t. Az efi partíciót természetesen grub esetén /boot/efi kell mountolni.
-
törölt tag
Telepitéskor "valami más" opció. Egy pendrájvot kinevezel boot eszköznek, másra nem használod. Csinálsz rá egy esp-boot partíciót és azt csatolod fel, a gyökér partíciót meg a home-ot az SSD-re rakod. Csak arra kell figyelned, hogy a boot pendrájvod mindig a gépben legyen amikor indítod az Ubuntut.
Meg ne keverd össze a live pendrájvval amikor telepítessz.
Telepítés után meg a boot pendrive legyen az elsődleges boot eszköz a biosban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Autós topik
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen routert?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Konteó topic
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- LENOVO ThinkBook 13s - 13.3" FullHD IPS - i5-10210U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Új Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- Bomba ár! Dell Latitude E6500 - Intel P8600 I 3GB I 160GB I DVDROM I 15,4" WXGA+ I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged