Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz cigam #38317 üzenetére

De, parancssorban is meg lehet találni a config fájlt, man proginév is írja általában, meg find paranccsal is fel lehet kutatni. De általános elvek menték is meg lehet találni, felhasználói programoknál ~/.config/programnév/akármi vagy rendszerszintű programoknál, service-eknél /etc/ vagy /etc/conf.d/ vagy hasonlós, esetleg /usr/share/proginév. Tehát nem tűt kell keresni a szénakazalban. Ráadásul a terminálos megoldások kimenete szépen szűrhető, hogy áttekinthetőbb legyen, meg automatizálhatók a terminálos parancsok.

A GUI-nak meg az a baj hogy ha minden beállítást kivezetsz, akkor meg a kezdők a sok grafikus opcióban vesznek el, és nem találnak meg semmit. Meg minél több funkciója van, és minél többet lehet rajta állítani, annál bloatabb.

Eleinte én sem hittem el kezdő koromban veteránoknak, hogy a terminál hatékonyabb. Aztán fokozatosan jöttem rá, hogy de. Az is igaz, hogy aki keményvonalas terminálos, az nem default beállításokkal használja a terminált, meg shellt, hanem eleve valami nagyobb tudású, nem default terminált állít be, jobb betűtípussal és színsémával, egy csomó shell hack-kel, completion scripttel (Tab-os kiegészítéshez), alternatív shellel (pl. zsh, fish), mindenféle alias-szal, és terminálos csodaprogrammal (vifm, lf, ranger, nnn, stb.), saját fzf/find/fd-s megoldásokkal, vim/Emacs editorral és readline móddal, stb., így nem a maga natúrságában használják a terminált, hanem minden úgy van az ujjaik alá készítve, hogy 2-3 billentyűnél többet nem kell nagyon megnyomjanak, hogy egy adott progit, mappát, konfigfájlt, fontos gyakori funkciót elérjenek, egyáltalán nem kell gépelgetniük, meg keresgetniük semmit.

Egyébként meg a GUI nem istenkáromlás, de ha az ember elér egy szintet, akkor belátja, hogy 1) felesleges, 2) nem hatékony, 3) csak erőforrás-növelésre jó. Nálam is voltak idők, amikor a GUI-k felsőbbrendűségében hittem, persze ehhez hozzá kell tenni, hogy akkor frissen váltottam én is windowsról, és sok berögződés még bennem volt. Sőt, ma már azt is látom, hogy ez a grafikus felületezés, MacOS, Windows, GeOS, stb., mind visszafejlődés az IT-ben, amik anno úgy tűntek, hogy előrevisznek, de igazából nem. Az átlag laikus ugyan közelebb hozták az IT-ben, hogy különösebb tanulás nélkül tudnak használgati a gépen alap dolgokat, de összességében visszalépésnek tekinthetők.

#38314 tordaitibi: ez, amit írsz rendben van. Ezen én is átestem kezdőként, hogy fejben kellett tartani parancsokat, meg nehéznek tűnt. De aztán ez az érzés megszűnik, ahogy ismered meg a terminálos megoldásokat és egyre többet használod. Pl. a jövőben már emlékezni fogsz, hogy ha valami USB-s eszközzel baj van, és infó kell egy USB-s eszközről, már reflexből pattan fel a terminál, bele meg kezded csapatni az lsusb parancsot, de még azt se kell végigírni, hanem lsu + Tab + Enter, és már olvashatod is a kimenetet, nem kell a grafikus indítómenü századik bugyrában mindenféle grafikus panelt elővenni, meg előtte egy csomó szutykot feltelepíteni mindenféle függőséggel, amik ráadásul egy csomó felesleges dolgot is írnak GUI-n, mikor neked csak egy adott infó kell, egy adott USB eszközről, és egy terminálos paranccsal sokkal gyorsabban megleszel.

Új hozzászólás Aktív témák